Mitä järkeä on uskoa?

Joidenkin ateistien mukaan ateisti uskoo, että jumalia ei ole olemassa. Ateisti siis uskoo sen sijaan, että tietäisi sen asian.

Ateismin uuden määritelmän® mukaan ateisti ei pidä mahdollisena luojan olemassaoloa eikä sitä, että hänen olemassaolostaan voitaisiin esittää todisteita. Ateisti ei voi todistaa näitä väitteitään, mutta uskoo niihin lujasti: usko on korvannut tiedon.

Uskontojen kannattajat uskovat kukin omiin jumaliinsa ja yliluonnollisiin asioihin, mutta eivät tiedä sitä, ovatko ne totta vai ei: tai sitten ovat tietävinään, koska omat kokemukset ja havainnot ovat heille henkilökohtainen varma todiste näiden olemassaolosta. Jos heillä on tällaista varmaa tietoa, niin silloinhan heidän ei tarvitse uskoa! Sen sijaan, että he uskovat, he tietävät!

Raamatun profeettojen, Jeesuksen ja apostolien ei tarvinnut uskoa, koska he näkivät omin silmin tai kuulivat omin korvin sen, mitä muiden pitäisi uskoa: Jumalan, enkelin, näiden puheen tai Jeesuksen kuolleista heräämisen jälkeen. He eivät siis olleet uskovia sanan siinä merkityksessä, että heidän olisi täytynyt pitää totena jokin sellainen asia, josta he eivät ole varmoja. Muiden pitää uskoa heidän todistuksensa, joten ne muut ovat uskovia, mutta eivät ne, joiden sanaan ja todistukseen heidän uskonsa perustuu.

On syytä todeta, että sellaisen asian totena pitämisen vaatiminen muilta syntien anteeksisaamisen ja pelastumisen ehtona, jota siitä todistavien ei ole itse tarvinnut "uskoa", koska he ovat tienneet sen asian, ei ole ihmisten yhdenvertaista ja tasapuolista kohtelua. Jos Jumala asettaa totena pitämisen ehdoksi syntien anteeksisaamiselle ja iankaikkiselle elämälle, niin hän ei ole oikeamielinen ja oikeudenmukainen, koska kohtelee puolueellisesti ihmisiä. Kumoamme täten väitteet ns. Raamatun Jumalan oikeamielisyydestä ja oikeudenmukaisuudesta.

Uskon hyödyksi on mainittu syntien anteeksisaaminen ja ikuinen elämä. Totena pitäminen ei voi olla oikeudenmukaisen tuomion mukaan perusteena syntien anteeksisaamiselle ja ikuiselle elämälle. On lisäksi kyseenalaista, että yleistä kuolleiden ylösnousemusta tapahtuu Raamatun ilmoituksen mukaan tai että ihmiset jatkaisivat elämäänsä henkiolentoina ruumiin kuoleman jälkeen ikuisesti tai edes lyhyemmän aikaa. Jos uskon hyötynä pidetään vain kuoleman jälkeiset oletukset, niin uskolle ei löydy kovinkaan järkeviä perusteluja.

13

228

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • minä-se-olen

      Jos uskosta on jotakin muuta hyötyä kuin oletetun ikuisen elämän saaminen, niin se voi olla järkevää. Jos usko johtaa moraalisesti korkeaan käytökseen ja sellaiseen elämänmuutokseen, jossa elämänarvot ja maailmankuva muuttuvat parempaan suuntaan, niin uskosta on hyötyä uskovalle itselleen, hänen läheisilleen ja koko yhteiskunnalle.

      Jos usko johtaa moraalisesti tuomittavaan käytökseen, muiden syrjimiseen, sortamiseen, halveksumiseen, pilkkaamiseen, väkivaltaan, haureuteen, uskottomuuteen puolisoa kohtaan, irstauteen, varasteluun, näpistelyyn, anastuksiin, päihteiden väärinkäyttöön, valehtelemiseen, väkivaltaan, murhiin ja muuhun pahaan, niin silloin uskosta on haittaa.

      Usko johtaa usein hyvään ja pahaan: ei vain jompaankumpaan. Kristittyjen elämässä usko johtaa näkyvien paheiden poisjäämiseen: uskossa oleva kristitty ei käytä väärin päihteitä ja käyttäytyy ulkoisesti hyvin (ei kiroile, on ystävällinen, jne.). Usko voi johtaa kuitenkin muiden ihmisten väärämieliseen uhkailuun ja pelotteluun helvetin tuomiolla tms., mikä liittyy uskontoon. Se voi johtaa jäsenien eriarvoiseen kohteluun ja syrjintään tai sortamiseen siinä kuin mikä tahansa autoritaarinen uskomusjärjestelmä tai ideologia.

      Ateistien kohdalla usko siihen, että luoja ei voi olla olemassa, johtaa usein uskovaisten halveksuntaan, pilkkaamiseen, nimittelyyn, kiusaamiseen, syrjintään, sortoon ja väkivallan tekoihin (etenkin psyykkinen väkivalta). Uskovaisilla ateisteilla on tapana niputtaa kaikki uskovaiset yhteen nippuun ja demonisoida heidät. Ateisti ei tee mitään eroa muslimiterroristin, katolisen inkvisition, uskonpuhdistajien murhien ja nykyään elävien uudestisyntyneiden tai hyvin käyttäytyvien nimeltään kristittyjen ihmisten välillä. Ateistien usko johtaa siten pahuuteen.

      Ateistien uskossa on hyvää se, että he kritisoivat joskus myös asiallisesti eri uskontoja ja niiden palvomia jumalia (uskoa näihin jumaliin). On hyvä, että ihmisille osoitetaan faktatiedon tai järkevien perustelujen avulla heidän uskonsa kohdistuvan epätodellisiin olentoihin tai epätosiin väitteisiin. Vaikka esimerkiksi kristinuskosta on hyötyä sen nykyisen korkean moraalin vuoksi, niin samaan lopputulokseen voidaan päästä esimerkiksi deismin tai sellaisen uskonnottomuuden kautta, jossa ei uskota vaan pidetään mahdollisena ja käyttäydytään oikein lähimmäistä kunnioittavalla tavalla (rikollisia on silti oikein rangaista ankarasti).

      Mitä järkeä on yleensä uskoa sen sijaan, että pidetään jotakin mahdollisena tai mahdollisesti totena? Mitä etua tai hyötyä uskosta on? Tässä kirjoituksessa tuli käsiteltyä joitakin uskon hyötyjä ja myös haittoja, mutta jos olet rehellinen, niin sama hyöty voidaan saavuttaa ilman uskoa: pitämällä pelkästään mahdollisena niitä asioita, jotka ovat järkeviä ja joihin muut uskovat. Luojan olemassa olon mahdollisena pitäminen on sellainen järkevä asia ja lähes yhtä järkevää on pitää mahdollisena sitä, että luoja ei ole olemassa, vaikka sen oletuksen puolesta ei ole esitetty koskaan yhtä ainoaa todistetta. Luojan olemassa olon puolesta on sen sijaan vain todisteita: mikään ei todista sitä oletusta vastaan.

    • Ateismin uuden määritelmän® mukaan ateisti ei pidä mahdollisena luojan olemassaoloa eikä sitä, että hänen olemassaolostaan voitaisiin esittää todisteita. Ateisti ei voi todistaa näitä väitteitään, mutta uskoo niihin lujasti: usko on korvannut tiedon. Kutsun tällaisia ateisteja uskovaisiksi ateisteiksi. Vanhan määritelmän mukaan he ovat positiivisia ateisteja.

    • Vihonviimeiset

      Sinä päästäsi sairas multinikki toimit natsilogiikalla: keksit omia ateistimääritelmiäsi (vrt. "tällainen on juutalainen") ja päälle kuvittelet, että nämä paholaismaiset, moraalittomat ateistit vainoavat sinua ("meidän on tuhottava juutalaiset ennen kuin he ehtivät ensin").

    • Avaaja: Miksi jo ensimmäisessä virkkeessä valehtelet?
      "Joidenkin ateistien mukaan ateisti uskoo, että jumalia ei ole olemassa. Ateisti siis uskoo sen sijaan, että tietäisi sen asian. "

      Ateismi on vain sitä ettei ole uskoa yhteen tai useampaan jumaluuteen. Miksi siis yrität väittää että uskon puute olisi samaa kuin usko päinvastaiseen?

      Samanlainen väite olisi jos minä väittäisin että huomenna aivan varmasti tulee Suomeen pyörremyrsky. Jos sinä et usko minun väitettäni, se *EI* tarkoita että sinä uskoisit että huomenna tulee olemaan aurinkoista.

    • kirjautuneena

      Paskapuheissasi ei ole mitään järkeä.

      • Onhan niissä paskapuheissani sen verran järkeä, että sinun piti aivan välttämättä kommentoida niitä. Ja vähän sinua älykkäämpi ihminen ymmärtää kyllä sen, että uskolle ei ole mitään järkevää syytä tai perustetta, joten pelkkä mahdollisesti totena pitäminen riittää asioista, joita ei voida tietää. Se on järkevää ja hyväksi havaittua, kunhan ei kohtele väärin muita ihmisiä pitäessään mahdollisesti totena sellaisia asioita, joista ei vielä tietoa tai varmuutta ole.

        Kas kummaa, kun kukaan ei ole vielä kurmoottanut peeloa...


      • kirjautuneena
        ei-kirj kirjoitti:

        Onhan niissä paskapuheissani sen verran järkeä, että sinun piti aivan välttämättä kommentoida niitä. Ja vähän sinua älykkäämpi ihminen ymmärtää kyllä sen, että uskolle ei ole mitään järkevää syytä tai perustetta, joten pelkkä mahdollisesti totena pitäminen riittää asioista, joita ei voida tietää. Se on järkevää ja hyväksi havaittua, kunhan ei kohtele väärin muita ihmisiä pitäessään mahdollisesti totena sellaisia asioita, joista ei vielä tietoa tai varmuutta ole.

        Kas kummaa, kun kukaan ei ole vielä kurmoottanut peeloa...

        Pakko sinulle on sanoa, ettei jutuissasi ole mitään järkeä, koska sinulla ei ole itselläsi työkaluja tajuta asiaa. Mene kuule purjehtimaan etelään vaikka loppuiäksesi. Ei haittaa.


    • Ei olekaan järkeä uskoa, siksi on ateisteja. Voit kutsua ateisteja uskovaisiksi, tai kissoja koiriksi, mutta silloin menetät kommunikaatioyhteyden muihin ihmisiin. Pahimmillaan tämä voi johtaa huostaanottoon ja tahdosta riippumattomaan hoitoon.

      • kirjautuneena

        Kyseinen pipipää on jo menettänyt järkensä, joten häneen ei järkipuhe tehoa.


      • ihmettelenvaan

        Tulee vain mieleen että onkohan tuontyyppisiä henkilöitä vielä olemassa? ja kuinka paljon?


    • Hiihaahuuhaa

      Koska kaikki jumalaansa uskovat kieltävät jotkut tai kaikki muut jumalat, niin silloin hekin ovat ateisteja. Tämä tarkoittaa sitä että kaikki maailman ihmset ovat ateisteja. Koska valkoinen näyttää pimeässä mustalta, samoin kuin kaikki muutkin värit, tarkoittaa tämä että ei ole olemassa mitään valkoista, eikä mitään muitakaan värejä, vaan kaikki on mustaa, paitsi että valkoinen väri sisältää kaikki värisävyt, joten kaikki onkin mustavalkoista.

      Järjetön ihminen pitää järkeviä ihmisiä typerinä sen vuoksi että järkevät eivät usko järjettömyyksiin ja järkevät ihmiset pitävät järjettömiä ihmisiä typerinä koska nämä uskovat järjettömyyksiin, joten kaikki ihmiset ovat järjettömiä, mutta eri syistä. Järkevät ihmiset tietävät järkensä ansiosta mikä on järjetöntä, kun taas järjetön ihminen ei voi järjettömyytensä vuoksi ymmärtää mikä on järjetöntä.

      Hauki on lintu, kissa on koira ja marsu on hevonen. Ei ole mitään syytä pitäytyä luutuneissa perinteisissä määritelmissä, vaan voi vapaasti keksiä uudet. Kanootti on juna ja polkupyörä on lentokone ja se että ei usko on uskomista ja se että uskoo on ateismia ja koska kaikki uskovat johonkin, niin kaikki maailman ihmiset ovat ateisteja.

    • AteistiVaan

      ”Joidenkin ateistien mukaan ateisti uskoo, että jumalia ei ole olemassa. Ateisti siis uskoo sen sijaan, että tietäisi sen asian. ”

      Kaikki ihmiset - myös ateistit - uskovat erinäisiä asioita. Kyseessä ei kuitenkaan ole sokea uskonnollinen usko. Onhan suotavaa, että usko perustuu järkeviin, mielellään jopa tieteellisiin, todisteisiin. Kuitenkin osa kristityistä ei edes pyri uskomaan järkeviin asioihin, vaan päin vastoin saattaa katsoa, että järki ja tieto voivat haitata uskomuksia, joita he tavoittelevat. Tämä on järjetöntä. Tietäminen on myös uskoa, koska emme koskaan voi olla juuri mistään täysin varmoja. Käytämme sanaa ”tieto” ”uskon” sijaan silloin, kun uskomuksen takana on niin vakuuttavia todisteita, että olemme erittäin varmoja asiasta.

      Jos määrittelet ateistin ihmiseksi, joka pitää luojaa täysin mahdottomana, niin silloin en ole ateisti. Sekoitat mielestäni asioita turhaan määrittelemällä sanoja uudelleen mieleiselläsi tavalla. Jossain vaiheessa kutsuit myös itseäsi ateistiksi, joten olen aika lailla pihalla näissä sinun olkiukkokyhäelmissäsi, missä määrittelet mitä muut sinun mielestä ajattelevat. Tälläinen toisten puolesta puhuminen kertoo enemmän sinun omasta ajatusmaailmastasi ja itseasiassa erittäin vähän niiden ihmisten ajatusmaailmasta, mitä ”ateisteiksi” kutsut.

    • Ateisteista eräs nimittäin Feuerbach ei suoranaisesti sanonut, että Jumalaa tai Jumalia ei ole olemassa. Hän sanoi, että Minkään yliluonnollisen rukoileminen ei auta tai ei kannata odottaa saavansa vastauksia rukouksiinsa. Itse omin käsin pitää rakentaa itselleen paratiisi eikä luottaa minkään yliluonnollisen apuun.

      He ilmeisen pettyneitä olivat Lutherin Ison Katekismuksen lupauksiin siitä, että Jumala antaa kaikille kaiken ja että Jumalalta on odotettava kaikkien tarpeittensa täyttäjän roolia. Juttu on niin, että ateistit saattoivat olla oikeassa. Sillä vasta Amerikan ja Australian alkuperäisten asukkaiden tappaminen ja ryöstäminen avasi hanat kaikenpuolisen hyvinvoinnin kehityksen ja muun paratiisimaisen kehityksen syntymiselle.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      130
      5045
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      32
      3177
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1827
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1790
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1655
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1501
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      11
      1275
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1266
    9. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      19
      1257
    10. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1247
    Aihe