Laitetaan juustoinen imelletty perunalaatiikko

Anonyymi

Juustoinen imelletty perunalaatikko


Ainesosat:

2 kg perunoita
vettä, keittämiseen, tönkkösoseen ohentamiseen puuromaiseksi ja imeltymiseen
6 dl laktoositonta täysmaitojuomaa, määrä vaihtelee runsaasti eri lajikkeilla
2 - 3 tl suolaa maun mukaan
1 dl vehnäjauhoa
30-80g voita
juustoraastetta soseeseen maun mukaan
juustoraastetta paisto pinnalle maun mukaan.
voita vuoan voiteluun

Ohje:

Kuori ja kuutioi perunat kattilaan ja lisää vähäinen määrä keittovettä Keittoveteen ei lisätä suolaa. Nosta kattila liedelle ja keitä perunoita puolisen tuntia tai kunnes ne ovat täysin pehmenneet. Pidä huoli veden määrästä kypsentämisen ajan. Ota kattila liedeltä ja soseuta kypsät perunakuutiot suoraan keittoveteen, keittohäviöiden pienentämiseksi. Tässä vaiheessa soseen tulee olla tanakkaa puuromaista. Lisätään tarvittaessa kuumaa vettä.
Anna perunaseoksen jäähtyä huolellisesti 74-76 asteiseksi ja laita uuni sillä välin lämpenemään noin 65-70 asteeseen. Kun perunamuhennoksen sisälämpötila on noin 74-76 astetta, lisää joukkoon vehnäjauhot ripotellen ja samalla sekoittaen. Peitä kattila kannella, nosta se 65-70 asteiseen uuniin ja anna perunamassan imeltyä kahdesta neljään tuntia. Sekoita kerran tai kaksi kertaa imeltymisen aikana.
Ota kattila uunista ja nosta uunin lämpö 180 asteeseen. Sekoita perunamassa ja lisää voi ja suola. Lisää maitoa sekaan niin että sose muistuttaa löysähköä perunamuusia - puuromaista velliä. Tarkista myös maku ja lisää suolaa tarpeen mukaan. Jos haluat laatikosta juustoisen, raasta juusto ja lisää noin puolet raasteesta perunamassan sekaan. Jätä reilu osa juustoraasteesta vielä odottamaan.
Levitä peruna-juustomassa voideltuun uunivuokaan ja paista 180 asteessa niin kauan että pinta saa hiukan väriä ja sose alkaa kiehumaan. Kun kiehuminen alkaa uunin lämpötila alennetaan 140 asteeseen, kiehuminen rauhoittuu. Lisää juusto pinnalle kun paistoaikaa on jäljellä noin puoli tuntia ja nosta uunin lämpötilaa hetkeksi niin että juusto saa hiukan paahteista väriä pintaan. Paista yhteensä 2-3 tuntia.

2

152

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi
      • Anonyymi

        Leivinuuni on imeltäjän kiirastuli.
        Sähkölieden uuni toimii parhaiten. Uunin lämpötilaa kannattaa kuitenkin aluksi tarkkailla erillisellä mittarilla, koska uunin lämpötila ja säätökytkimen arvot voivat poiketa runsaastikin toisistaan. Suurimmat virheet ovat ollet noin 30 astetta ja tämän luokan virhe johtaa suorastaan katastrofiin.

        Kun ohje on hiukankin selittävä ja useampivaiheinen, niin ohjeesta saa aika hankalan vaikutelman. Vaiheittaisena numeroidut ohjeet ovat selvästi yksinkertaisia. Tästäkin saa aika yksinkertaisen karsimalla kaiken ylimääraisen ja numeroimalla vaiheet.

        Tässä yksi tapa:

        1. Kuori ja paloittele perunat kattilaan. Keitä kypsiksi vähässä suolattomassa vedessä ja soseuta keittoveteen sakean puuromaiseksi soseeksi. Lisää tarvittaessa kuumaa vettä.
        2. Jäähdytä sose suurta huolellisuutta noudattaen 74-76 asteiseksi.
        3. Lisää jauhot jäähdytettyyn soseeseen.
        4. Laita sose imeltymään 65-70 asteiseen sähkölieden uuniin 2-4 tunniksi.
        5. Lisää imeltyneeseen soseeseen voi ohuina siivuina tai sulana. Lisää suola ja juustoraastetta maun mukaan. Lisää maitoa niin että saadaan notkea puuromainen sose.
        6. Laita sose voideltuun uunivuokaan. Pinnalle maun mukaan juustoraastetta.
        7. Paista aluksi 180 asteisessa uunissa. Kun pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan, alennetaan uunin lämpötila 140 asteeseen ja kupliminen rauhoittuu. Paistetaan 2-3 tuntia.

        Kun juuston jättää pois ja pinnalle voidaan lisätään ennen paistamista voinokareita ja jos halutaan, pinnalle voidaan ripotella korppujauhoja, saadaan perinteinen imellytetty perunalaatikko.

        Kun ohjeen mukaisesti on imelletty perunalaatikko valmistettu muutaman kerran, niin valmistus onnistuu rutiininomaisesti ilman ohjetta.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ikuiset kaipaajat

      Miksette vaan mene sen kaipauksen kohteen luokse ja puhu sille suoraan? Mitä järkeä on kaipailla jotain puolituttua vuo
      Ikävä
      116
      3735
    2. Riikka ottaa miljardi euroa EU:n yhteisvelkaa Suomelle

      Niin kääntyi irvipersun takki taas, vaikka vaalilupauksissa oli ettei yhteisvelkaa Suomi enää koskaan ota. No nyt otti m
      Maailman menoa
      71
      3101
    3. Onhan tää tyhmää ajatella sua kun tuskin ees muistat mua

      Hyvää yötä sinne jonnekin. 💔
      Ikävä
      26
      2714
    4. Persut rahoittavat velkarahalla rikkaiden ökyelämää

      Minkä vuoksi persut eivät leikkaa rikkailta, joilla on maksukykyä? Tuskinpa tuo persujen käytös saa Suomen kansalta hyv
      Maailman menoa
      83
      2463
    5. Sanna Marin - Maailman paras talousasiantuntija?

      PersKeKoa pukkaa? https://www.hs.fi/politiikka/art-2000011636623.html
      Maailman menoa
      19
      2399
    6. Lindtman ylivoimainen suosikki pääministeriksi

      Lindtmania kannattaa pääministeriksi peräti 50 prosenttia useampi kuin toiseksi suosituinta Kaikkosta. https://www.ilta
      Maailman menoa
      32
      2317
    7. Orpon hallitus runnoi Tunnin junan ilman tarvetta

      Näinkö valtiontaloutta hoidetaan? Siis asiantuntijoidenkin aikoja sitten kannattamattomaksi laskema Tunnin juna tehdään
      Maailman menoa
      6
      2217
    8. En tiedä ymmärrätkö

      Kuinka paljon merkitset mulle. Näet minut minuna etkä silti käännä selkääsi. Tökit jatkuvasti kepillä jäätä ja menit ehk
      Ikävä
      10
      2161
    9. Veronmaksajat kustantavat yrittäjien eläkkeitä jo yli 500 miljoonalla

      Suomalaista yrittäjää ei kommunistista erota. Aktiivisen "yrittämisen" maksattaa yritystukina yhteiskunnalla, ja vieläpä
      Yrittäjyys
      27
      2036
    10. Kerro kaivattusi etunimi

      Naisille
      Ikävä
      90
      1970
    Aihe