Laitetaan juustoinen imelletty perunalaatiikko

Anonyymi

Juustoinen imelletty perunalaatikko


Ainesosat:

2 kg perunoita
vettä, keittämiseen, tönkkösoseen ohentamiseen puuromaiseksi ja imeltymiseen
6 dl laktoositonta täysmaitojuomaa, määrä vaihtelee runsaasti eri lajikkeilla
2 - 3 tl suolaa maun mukaan
1 dl vehnäjauhoa
30-80g voita
juustoraastetta soseeseen maun mukaan
juustoraastetta paisto pinnalle maun mukaan.
voita vuoan voiteluun

Ohje:

Kuori ja kuutioi perunat kattilaan ja lisää vähäinen määrä keittovettä Keittoveteen ei lisätä suolaa. Nosta kattila liedelle ja keitä perunoita puolisen tuntia tai kunnes ne ovat täysin pehmenneet. Pidä huoli veden määrästä kypsentämisen ajan. Ota kattila liedeltä ja soseuta kypsät perunakuutiot suoraan keittoveteen, keittohäviöiden pienentämiseksi. Tässä vaiheessa soseen tulee olla tanakkaa puuromaista. Lisätään tarvittaessa kuumaa vettä.
Anna perunaseoksen jäähtyä huolellisesti 74-76 asteiseksi ja laita uuni sillä välin lämpenemään noin 65-70 asteeseen. Kun perunamuhennoksen sisälämpötila on noin 74-76 astetta, lisää joukkoon vehnäjauhot ripotellen ja samalla sekoittaen. Peitä kattila kannella, nosta se 65-70 asteiseen uuniin ja anna perunamassan imeltyä kahdesta neljään tuntia. Sekoita kerran tai kaksi kertaa imeltymisen aikana.
Ota kattila uunista ja nosta uunin lämpö 180 asteeseen. Sekoita perunamassa ja lisää voi ja suola. Lisää maitoa sekaan niin että sose muistuttaa löysähköä perunamuusia - puuromaista velliä. Tarkista myös maku ja lisää suolaa tarpeen mukaan. Jos haluat laatikosta juustoisen, raasta juusto ja lisää noin puolet raasteesta perunamassan sekaan. Jätä reilu osa juustoraasteesta vielä odottamaan.
Levitä peruna-juustomassa voideltuun uunivuokaan ja paista 180 asteessa niin kauan että pinta saa hiukan väriä ja sose alkaa kiehumaan. Kun kiehuminen alkaa uunin lämpötila alennetaan 140 asteeseen, kiehuminen rauhoittuu. Lisää juusto pinnalle kun paistoaikaa on jäljellä noin puoli tuntia ja nosta uunin lämpötilaa hetkeksi niin että juusto saa hiukan paahteista väriä pintaan. Paista yhteensä 2-3 tuntia.

2

164

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi
      • Anonyymi

        Leivinuuni on imeltäjän kiirastuli.
        Sähkölieden uuni toimii parhaiten. Uunin lämpötilaa kannattaa kuitenkin aluksi tarkkailla erillisellä mittarilla, koska uunin lämpötila ja säätökytkimen arvot voivat poiketa runsaastikin toisistaan. Suurimmat virheet ovat ollet noin 30 astetta ja tämän luokan virhe johtaa suorastaan katastrofiin.

        Kun ohje on hiukankin selittävä ja useampivaiheinen, niin ohjeesta saa aika hankalan vaikutelman. Vaiheittaisena numeroidut ohjeet ovat selvästi yksinkertaisia. Tästäkin saa aika yksinkertaisen karsimalla kaiken ylimääraisen ja numeroimalla vaiheet.

        Tässä yksi tapa:

        1. Kuori ja paloittele perunat kattilaan. Keitä kypsiksi vähässä suolattomassa vedessä ja soseuta keittoveteen sakean puuromaiseksi soseeksi. Lisää tarvittaessa kuumaa vettä.
        2. Jäähdytä sose suurta huolellisuutta noudattaen 74-76 asteiseksi.
        3. Lisää jauhot jäähdytettyyn soseeseen.
        4. Laita sose imeltymään 65-70 asteiseen sähkölieden uuniin 2-4 tunniksi.
        5. Lisää imeltyneeseen soseeseen voi ohuina siivuina tai sulana. Lisää suola ja juustoraastetta maun mukaan. Lisää maitoa niin että saadaan notkea puuromainen sose.
        6. Laita sose voideltuun uunivuokaan. Pinnalle maun mukaan juustoraastetta.
        7. Paista aluksi 180 asteisessa uunissa. Kun pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan, alennetaan uunin lämpötila 140 asteeseen ja kupliminen rauhoittuu. Paistetaan 2-3 tuntia.

        Kun juuston jättää pois ja pinnalle voidaan lisätään ennen paistamista voinokareita ja jos halutaan, pinnalle voidaan ripotella korppujauhoja, saadaan perinteinen imellytetty perunalaatikko.

        Kun ohjeen mukaisesti on imelletty perunalaatikko valmistettu muutaman kerran, niin valmistus onnistuu rutiininomaisesti ilman ohjetta.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Suomen kansa haluaa Antti Lindtmanista pääministerin

      Lindtman on miltei tuplasti suositumpi kuin etunimikaimansa Kaikkonen. Näin kertoo porvarimedian teettämä kysely. http
      Maailman menoa
      299
      4830
    2. Vain 21% kannattaa Lindtmania pääministeriksi

      se on selvästi vähemmän kuin puolueen kannatus, mites nyt noin?
      Maailman menoa
      135
      3085
    3. Miksei Björn Wahlroos jaa rahaa köyhille?

      Esimerkiksi Nordean tiloissa? Vai tuovatko ne köyhät hiekkaa marmorilattioille ja siksi ei pysty mursunviiksi pystyyn k
      Maailman menoa
      54
      3012
    4. Jouluksi miettimistä: kuka tai mikä valmistaa rahan?

      Nyt kun on ollut vääntöä rahasta ja eritoten sen vähyydestä, niin olisi syytä uida rahan alkulähteille, eli mistä se syn
      Maailman menoa
      32
      1575
    5. Julkinen sektori on elänyt aivan liian leveästi yli varojensa!

      Viimeisen 15 vuoden aikana julkisen puolen palkat ovat nousseet n. 40%, kun taas yksitysellä sektorilla vain n. 20%. En
      Maailman menoa
      227
      1252
    6. Missä kunnassa kaivattusi asuu

      Kuinka tarkkaa uskalla sanoa?
      Ikävä
      47
      1209
    7. Yksikään persu ei ole saanut Nobelin palkintoa

      Kertoo paljon persujen älyn puutteesta. Demareista mm. Ahtisaari on kyseisen palkinnon saanut.
      Maailman menoa
      12
      1042
    8. Miten antaa merkki hyvin eri ikäiselle miehelle, että kertoisi toiveensa ja ajatuksensa?

      Olen pitkään pitänyt miehestä, joka myös varmasti minusta. Hän ei tosin kerro ihastumisesta, eli voi hyvin olla, että tu
      Ikävä
      78
      1021
    9. Emme koskaan keskustelleet kasvotusten syistä välirikollemme

      Enkä voisi kertoa perimmäistä rehellistä syytä. Kerroin sinulle pintapuolisen ”paketin” ja otin tavallaan omalle vastuu
      Ikävä
      58
      1001
    10. Paskalaista valokuitulakiin

      Nyt maksajiksi joutuvat kaupunkilaiset eivätkä mökkiensä ulkohuusseissa kakistelevat mummot. Nimittäin EU määrää jokais
      Maailman menoa
      52
      999
    Aihe