Talvisodan muisto

Anonyymi

Näin itsenäisyyspäivänä on sopivaa pysähtyä hetkeksi miettimään historian kulkua. Lienetkö koskaan ajatellut, miten hyvään maahan olet syntynyt? Aina ei ole ollut näin. Tasan 80 vuotta sitten Suomen valtion ja suomalaisten tulevaisuus näytti hyvin epävarmalta. Toinen maailmansota oli alkanut syksyllä 1939. Neuvostoliiton uhka Suomessa kasvoi kasvamistaan. 30.11.1939 kaikkein pahin tapahtui. Siviiliväestön kauhuksi radiossa kerrottiin, että oli syttynyt sota. Tuo sota, jonka tunnemme talvisotana, tuli kestämään 105 päivää, ja jättämään syvät jäljet Suomeen kaikin mahdollisin tavoin.

Ennen sodan syttymistä Suomi sai kolme kertaa kutsun Moskovaan neuvottelemaan alueluovutuksista. Neuvotteluissa oli läsnä jopa itse Stalin. Neuvostoliitto luuli, että Suomi tulisi perääntymään. Viimeiset neuvottelut Moskovassa käytiin 9.11. Voimme vain aavistella, millaisten paineitten alla päätöksiä jouduttiin tekemään. Varmaa tietoa oli käytettävissä hyvin vähän. Neuvottelut päättyivät siihen, että Suomen hallitus ei hyväksynyt Neuvostoliiton aluevaatimuksia. Hallitus ei uskonut siihen, että uhkailun seurauksena alkaisi sota.

Jälkeenpäin on todistettu, että Suomen päätyminen sotaan Neuvostoliittoa vastaan oli syksyllä 1939 hyvin vaikeaa välttää. Keskeinen syy sodan syttymiseen oli Neuvostoliiton ja Saksan sopima hyökkäämättömyyssopimus, johon kuuluneen salaisen lisäpöytäkirjan mukaan Suomen alue oli osa Neuvostoliiton etupiiriä. Aluetta, johon sillä olisi vapaat valtuudet. Jos Suomi olisi joutunut Neuvostoliiton kontrolliin alueluovutusten kautta, olisi Suomi jossain vaiheessa päätynyt Neuvostoliiton ja Saksan välisen sodan taistelutantereeksi. Näin ollen sodan välttäminen talvella 1939 olisi myöhemmin aiheuttanut suuren tragedian siviiliväestölle.

Talvisota on opittu tuntemaan suomalaisten sankarillisena taisteluna. Aikana, jolloin suomalaiset taistelivat itsenäisyydestään ja olemassaolostaan. Onkin totta, että suomalaiset puolustivat maataan talvisodassa hämmästyttävällä määrätietoisuudella. Talvisodan puhjetessa tilanne näytti Suomen kannalta täysin toivottomalta. Sotilaiden varustelu oli paikoin hyvin puutteellinen ja Neuvostoliitto oli lukumääräisesti ylivoimainen. Hyökkääjä joutui kuitenkin hyvin pian toteamaan kahden viikon valtaussuunnitelmansa epäonnistuneen surkeasti. Suunnitelman toteutumisen esti myyttiseen maineeseen noussut torjuntavoitto, talvisodan ihme.

Talvisodan ihmeestä kertomisessa ei ole mitään vikaa. Saatamme kuitenkin sortua kuvittelemaan, että sodassa olisi jotain hienoa, ihailtavaa. Varsinkin populaarikulttuuri, esimerkiksi elokuvat ja pelit, ruokkivat tätä mielikuvaa. Pitää muistaa, että sota on suuri kärsimys, sitä ei ole syytä ihannoida. Sodasta puhuttaessa tulisi aina muistaa, mistä puhutaan.

Sota on kuolemaa, kauhua, nälkää. Sota on omaisten suunnatonta pelkoa siitä, että rintamalle lähtenyt ei tulekaan enää kotiin. Sota on sotilaiden ja siviilien mittaamatonta inhimillistä kärsimystä. Sota on murskattuja unelmia, murrettuja mieliä. Hiljaisuutta, ahdistusta ja traumoja, jotka siirtyvät sukupolvelta toiselle. Ne ovat näkyneet kulttuurissamme meidän päiviimme saakka. Sodan varjo on pitkä.

Uskon, että kukaan suomalainen ei 80 vuotta sitten halunnut sotaa. Silti sota alkoi. Jälkeenpäin, kun tiedämme, miten kaikki aikanaan päättyi, voimme katsella tapahtumia ulkopuolisen silmin. Kaikki tuntuu kaukaiselta. Sodasta on kulunut pitkä aika. Niin pitkä, että elävät muistot siitä ovat lähes pois pyyhkiytyneet. Toisaalta aikaa sodasta on niin vähän, että sen kokeneita ihmisiä elää vielä hyvävoimaisina keskuudessamme.

Rauha on meille arkinen asia. Sitä tulee kuitenkin vaalia, siitä täytyy pitää kiinni. Ihmiskunnan historia näyttää hyvin selvästi sen, että ihminen on sotaan taipuva olento. On sanottu, että niin pitkään kuin pystymme järkyttymään menneisyyden tapahtumista, täytämme muistamisen velvollisuuden. Himmetä ei muistot koskaan saa.

Meillä on hyvä maa. Niin hyvä, että suurin osa maailman ihmisistä ei osaa edes uneksia moisesta. Meillä on vastuu tämän hyvän ylläpitämisestä. Sen olemme velkaa isovanhemmillemme, jotka taistelivat oman ja lastensa vapauden tähden.

Sauli Tervaniemi

1

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Höh,
      ihan turhanpäiväistä lätinää.
      Sauli Tervaniemen tekstistä puuttui kokonaan se tärkein: "Vain me- oppi".
      Olisi ollut hyvä muistuttaa kuulijoita, anteeksi lukijoita siitä, että helvetti kutsuu, ellei seuroissa käy.
      Kannattaakin tehhä parannus nyt heti!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      54
      5309
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3437
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1572
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      192
      1463
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      76
      1066
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      988
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      897
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      826
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      788
    10. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      71
      779
    Aihe