Ajankohtaista tammikuu 2020

- VA-yhdistysten toimintaa ainakin:

-- Lahdessa 8.1. Uskonnottomana koulumaailmassa -tilaisuus https://keskustelu.suomi24.fi/t/16160922/uskonnottomana-koulumaailmassa---lahti-8-1-2020-klo-18

-- Tampereen VA:n baari-ilta 23.1., erilaisten oikeustoimijoiden rooleista.

-- Helsingin VA:n VAbaarit jatkunevat?

- Nufit 17.1.-18.1.2020 Helsingissä Paasitornissa. Teemana on AIKA.

- Opetushallitus tarkentaa ohjeitaan koulujen joulujuhlista / joulukirkoista / syyslukukauden päätöstilaisuuksista.

- Kansanedustajille viestiä kirkon ja valtion suhteen muutostarpeesta?

- Vankilapappien palkan maksaja? https://keskustelu.suomi24.fi/t/16158210/vankilapappien-kaksoisrooli-jaamassa-historiaan

- ET-opetuksen avaaminen, "osana laajempaa kokonaisuutta".

- Suomen kommentit YK:n ihmisoikeuskomitean kyselyyn. https://keskustelu.suomi24.fi/t/16050960/ykn-ihmisoikeuskomitea-kysyy-suomelta

- Eduskunnan avajaisiin vaihtoehtotilaisuus? https://keskustelu.suomi24.fi/t/15645231/eduskunta-esitys-vaihtoehtotilaisuudesta-viralliseen-ohjelmaan

- Partiolupaus muuttuu. https://keskustelu.suomi24.fi/t/15985988/partiolupaus-sopii-jatkossa-kaikille

- Digivirasto, eroakirkosta.fi:n toiminta helpottuu: https://keskustelu.suomi24.fi/t/15468844/maistraattien-toimivaltaan-parannusta

- Liity jäseneksi: http://vapaa-ajattelijat.fi/liity-jaseneksi/

Sivusta seurattavaa tai myöhemmin tulevaa:

- Ns. ympärileikkaus eli sukuelinten silpominen. Tyttöjen osalta https://keskustelu.suomi24.fi/t/16063099/kansalaisaloite-ymparileikkauksista -- odottaa eduskunnan kevätkauden alkua.

- Sotilasvakuutus / -vala: https://keskustelu.suomi24.fi/t/15679494/sotilasvakuutus---vala

- Ministerivakuutus ja -vala, tästä tavallaan oikeuskanslerin työmääräys olemassa.

- Eläinsuojelulaki uudistunee, miten rituaaliteurastus?

- Eutanasia. Kansalaisaloitteen pohjalta perustettiin työryhmä, jossa mm. Exitus ry:n edustaja.

- Sotemalli ja sen osalta kirkollisveron veropohja, työryhmän työ valmistuu vuonna 2020.

59

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kiva alku vuodelle on edellisen vuoden reilut 2000 kirkosta eronnutta viimeisenä päivänä.

      https://eroakirkosta.fi

      • Anonyymi

        Tiukkaa tekee 2000 eroa tänään. Vaikka samapa se kokonaisuuden kannalta onko se 1900 tai 2000.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tiukkaa tekee 2000 eroa tänään. Vaikka samapa se kokonaisuuden kannalta onko se 1900 tai 2000.

        1200 koossa jo, ei tuo 2000 tiukalta tunnu.


    • Anonyymi

      Eroaminen vapaa-ajattelijayhdistyksestä ennen jäsenmaksun maksamista.

      • Anonyymi

        Ellei enää kannata kirkon ja valtion eroa niin toki.


    • Anonyymi

      Vuonna 2019 kirkosta eronnneet kouluikäisten lasten vanhemmat ehtivät hyvin nyt, koulun joululoman aikana, erottaa lapsensa kirkosta (kirjallinen illmoitus paperilla maistraattiin) ja sen jälkeen ilmoittaa koululle oppilaan siirtymisestä uskonnosta elämänkatsomustiedon opetukseen.

    • Anonyymi

      - ET-opetuksen avaaminen, "osana laajempaa kokonaisuutta".
      Mistä tuo siteerattu kohta on peräisin?

    • Anonyymi

      Helsingissä kyllä on VAbaari ma 20.1. klo 18.00.

      • No hop sitten yhdistyksen www-sivua päivittämään...


    • Eroakirkosta.fi-palvelu on nyt säädetty ohjaamaan eroilmoitukset uudelle Digi- ja väestötietovirastolle. Siirto tehtiin etukäteen sovitusti.

      Palvelun käyttäjän kannalta mikään ei muutu. Ylläpito sen sijaan yksinkertaistuu jonkin verran.

    • Kolarissa lienee jotain 15.2. iltapäivällä. Lisätietoa myöhemmin.

    • Anonyymi

      - Sotilasvakuutus / -vala: Tämä konkretisoituu vasta helmikuussa, mutta alokkaat astuvat palvelukseen jo tammikuussa. Heidän valmistautumistaan velvoittautumisen muodon valintaan on menossa. Miköäli yksikön palvelukseen ympätään jumalanpalvelus, sille vaihtoehtoiseen ohjelmaan osallilstuminen voi tulla wteen jo tammikuussa.

    • Anonyymi
      • Anonyymi

        Päässääntöisessti kyllä. Naisten kirkkoon kuulumisestakin on neöljä-viisi trololoo-ketjua, joihin turva vastailla enemmälti.


      • Anonyymi

        Esittelijöinä toimivat vapaa-ajattelijoiden vapaaehtoiset, pääasiassa Helsingin seudulta mutta myös Tampereelta. Vielä haku päällä, ilmoittaautumiset pääsihteerille.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Esittelijöinä toimivat vapaa-ajattelijoiden vapaaehtoiset, pääasiassa Helsingin seudulta mutta myös Tampereelta. Vielä haku päällä, ilmoittaautumiset pääsihteerille.

        Montako esittelijää va-pisteellä on tarkoitus olla?


    • Anonyymi
      • Anonyymi

        Hyvä että tällainen keskustelu pyritään käynnistämään jo alkuvuodesta. Ei mitään suljettua eikä junttausta.


    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Mikä on uskonnon rooli Trumpin Yhdysvaltojen ja shiialaisen Iranin konfliktissa?

    • Anonyymi

      Uskontojen ja katsomusten yhteisymmärrysviikon virallinen avajaistilaisuus on la 1.2. klo 18.00 ja tällä kertaa Vantaalla. Kaupunki osallistuu vahvemmin kuin muualla. Kaupunginjohtaja Ritva Viljanen pitää puheen. Paikana Korson Lumo. Puheenvuoro on myös korsolaisella Esa Ylikoskella, joka edustaa Vapaa-ajattelijoita ja Humanisteja.

      • Anonyymi

        Viikon teemana on Puhu dialogia. Siitä voisi ottaa oppia, vinkkiä myös tälle palstalle kirjoittamisessa.


      • Anonyymi

        Kirkon ja valtion suhte -tilaisuus tiistaina 4.2. klo 17.00 Oodissa. Tlivottavasti osallistujia tulee myös kirkolisista piireitä. Tämän foorumin kirjoittajat, jotka puolustelevat valtiokirkkoa, tervetuloa mukaan.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kirkon ja valtion suhte -tilaisuus tiistaina 4.2. klo 17.00 Oodissa. Tlivottavasti osallistujia tulee myös kirkolisista piireitä. Tämän foorumin kirjoittajat, jotka puolustelevat valtiokirkkoa, tervetuloa mukaan.

        Ainakin avaaja Leena Sorsa sekä panelistina oleva kirkolliskokouksen pääsihteeri ovat kirkon edustusjoukkueesta.


    • Anonyymi

      Antivapri riekkuu tällä foorumilla jälleen makaaberisti julkisuuden henkilöiden kuolemilla, nyt Matti Ahteen.

      • Vähemmän noita uusia ketjuja tosin nyt näyttää tulleen. Ja minusta ei tainnut lainkaan Sirkka-Liisa Anttilan kirjoitusta kommentoida, vaikka oletin että siitä tulee yksi raivoketju lisää.


    • Anonyymi

      Miten rehtoribarometrissa 14.1.20110 julki tuotua rehtorien yleistä uupumista voisi ehkäistä?

      Voisivatko Suomen rehtorit paremmin, jos heidän ei tarvitsisi liittää oppilaitoksen toimintaan uskonnollisia tilaisuuksia,kuten jumalanpalveluksia tai hartaustilaisuuksia kirkossa eikä omissa tilassa sekä samaan aikaan Opetushallituksen ohjeiden mukaisia rinnakkaisia ei-uskonnollisia tilaisuuksia tai muuta ohjelmaa, esimerkiksi retkiä, jotka on valmisteltu hyvin ja joista on tiedotettu hyvin, ajoissa ja syrjimättömällä tavalla niin, että huoltajat voivat tehdä aidon valinnan ei-uskonnollisen ja uskonnollisen ohjelman välillä? Vähentäisikö se myös perheiden stressiä?

      Opetussuunnitelman perusteiden mukaan toiminnan tulee olla "uskonnollisesti, katsomuksellisesti ja puoluepoliittisesti sitouttamatonta". Puolueiden osalta tuo tajutaan, kylän suurimmalla puolueella ei yleensä ole lupa järjestää yksin valistustilaisuuksiaan oppilaitoksissa, mutta yhden uskonnollisen yhdyskunnan eli ev.-lut. kirkon osalta linjaus ei toimi. Uskonnollisten tilaisuuksien järjestäminen ei kuulu laissa mainittuihin oppilaitoksen tehtäviin, joita rehtoreilla on hoidettavana kyllin ilman niitä.

      Edelläsanottu tarkoittaa, että rehtorien ei tarvitse liittää oppilaitoksen toimintaan uskonnollisia tilaisuuksia. Opetushallituksen ohjeissakin mainitaan,että oppilaitos voi päätyä siihen, että lukuvuoden toimintaan ei liitetä uskonnollisia tilaisuuksia ja toimituksia.

      Mitä jos rehtorit tekisivät porukalla ja työnantajan eli kuntien tuella päätöksen,että aletaan noudattaa lain ja opetussuunnitelman perusteiden viitoittamaa uskonnollistaja katsomuksellista sitouttamattomuutta sekä tuota Opetushallituksenohjeidenerikseen mainitsemaa käytäntöä? Se olisi myös Euroopan ihmisoikeussopimuksen ja sitä koskevien Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen päätösten mukaista, koska sekunnioittaisi arkaluontoisen tiedon yksityisyyden suojaa uskontoon tai uskonnottomuuteenliittyen.

      • Anonyymi

        Sama pohdinta ssopii myös päiväkpotien johtajin toimintaa. Heillä ja rehtoreilla on muuten usein jo sama esimieskin kunnan kasvatus- ja koutusvirastossa. Jossei lähiesimies niin sivisstysstoimen tms johtaja kuitenkin.


      • Anonyymi

        Uupuminen on sen verran raflaava ja yksilöllinen juttu, että kysymys kuuluu nyt näin: "Onko tässä yksi keino rehtorien ja päiväkodin johtajien työtaakan helpottamiseen?"


    • Anonyymi

      Eroakirkosta-palvelun käyttö jatkunut vilkkaana tammikussa. Kaikkina päivinä yli 100 eroa. Entä tänään 15. päivä?

      • Anonyymi

        Ei eroluku keskiviikkoisin putoa. Tänään voi jo tippua, ja lauantain nyt ainakin pitäisi olla tällä vauhdilla alle sadan euron päivä.


    • Sotesta on avattu sivu https://soteuudistus.fi/ josta löytyy mm.

      "Kun sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisvastuu siirretään kunnilta maakunnille, kuntien tuloja on vastaavasti siirrettävä valtiolle, joka rahoittaa maakuntien toimintaa. - -

      Rahoituksen siirto on tarkoitus toteuttaa vähentämällä kunnilta valtionosuuksia, kunnallisveroa, kuntien osuutta yhteisöveron tuotosta sekä veroperustemuutoksista johtuvien verotulomenetysten korvausta. Kuntien verotulojen vähentämistä vastaavasti korotettaisiin valtion ansiotuloverotusta ja valtion osuutta yhteisöveron tuotosta."

    • Anonyymi

      "- ET-opetuksen avaaminen, "osana laajempaa kokonaisuutta"."

      https://demokraatti.fi/uskonnopetus-puhuttaa-nyt-li-anderssonia-varoitetaan-hatikoinnista-sekoittaa-lopullisesti-jarjestelman-joka-nytkin-toimii-vahan-epamaaraisesti/

      "Opetushallituksen edustajana Satu Honkala toteaa, ettei hän lähde ottamaan kantaa, millaista opetusta pitäisi järjestää.

      Sen hän kuitenkin sanoo, että hänen mielestään elämänkatsomustiedon avaaminen myös kirkkoon kuuluville voisi poistaa tiettyjä ongelmia.

      – Nykyinen järjestely pakottaa ilmaisemaan mihin uskonnolliseen yhdyskuntaan kuuluu. Tästä on kuitenkin Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen (EIT) päätös, jonka mukaan tällainen tieto on yksityinen asia. Vapaa katsomusaineen valinta poistaisi tämän ongelman. Tämä ei ole poliittinen ongelma vaan juridinen ongelma, joka sisältyy järjestelmään.

      Kyseistä päätöstä ei ole tehtyä Suomea koskevassa asiassa, mutta Honkala arvioi, että Suomen järjestelmä on EIT:n linjauksen vastainen. Päätös olisi siis sama, mikäli Suomesta joku veisi asian EIT:hen."

      Eikös tässä ole vapaa-ajattelijoille selvä action point. EIT:hen valitusta tekemään.

      • Anonyymi

        Hätiköinti tuossa viittaa ennen muuta laajempaan uudistukseen, nykyisen aineiden lopettamiseen.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Hätiköinti tuossa viittaa ennen muuta laajempaan uudistukseen, nykyisen aineiden lopettamiseen.

        Eipäs. "Meidän liiton perimmäinen toive on, ettei ministeri nyt hätiköisi elämänkatsomustiedon avaamisen kanssa vaan teettäisi kunnon selvityksen katsomusopetuksesta kokonaisuutena, koska tuskin eduskunta haluaa tästä parin vuoden välein äänestää, Pääkkönen lähettää terveisiä Li Anderssonille." ja tuo Pääkkönen on uskonnonopettajien liiton pj. Hän selvästi haluaa pitää ET:n suljettuna niin pitkään kuin mahdollista.


      • Anonyymi

        ETn vapaavalintaisuus on todennäköisesti suurin muutos minkä tämä hallitus meidän agendan kannalta tulee tekemään. Toivottavasti tämä toteutuu.


    • Anonyymi

      Jälleen foorumilla esiin noussut Väinö Voipio valittiin Vapaa-ajattelijain liiton puheenjohtajaksi 1958–1963. Hän oli ensi kertaa valittaessa 73-vuotias.
      Uskontoon liittyvät teemat nousivat Voipion tuotannossa esille myöhempinä vuosina ja huipentuivat 1960-luvulla ilmestyneeseen uskontokriittiseen trilogiaan Jumalan puolustus (1961), Kahleissa vai vapaana (1967) ja Pelotuksen uskonto (1969). Niitä seurasi vielä 1973 Vapaa-ajattelijain liiton kustantama Vihreä katkismus. ”Ikuisten totuuksien” tarkastelua.

    • Satakunnan VA on jo lyönyt lukkoon kesäpäivien ajan. Ne ovat 25.7.2020 klo 14-17.

      • Anonyymi

        On siis viikko Jazzien päättymisen jälkee. Näin ollen majoituksen hinnat ovat paljon kohtuullisemmat kuin aiemmin. Mahdollistaa kesäretkeen Poriin, suunnuntaiksi esim. Yyteriin tai Reposaareen. Ja lauantai-illalla mahdollisuus jatkaa jossain juttua iltapäivän jälkeen.


      • Anonyymi kirjoitti:

        On siis viikko Jazzien päättymisen jälkee. Näin ollen majoituksen hinnat ovat paljon kohtuullisemmat kuin aiemmin. Mahdollistaa kesäretkeen Poriin, suunnuntaiksi esim. Yyteriin tai Reposaareen. Ja lauantai-illalla mahdollisuus jatkaa jossain juttua iltapäivän jälkeen.

        Tampereelta lienee ilman muuta tulossa joku määrä. Ehkä itsekin hankkiudun tuohon joukkoon.


    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Tervetuloa Educa 2020 messuilla Vapaa-ajatelijain liiton ständille. Materiaaleja, keskusteluja...

      • Ja kovin kaunis esittelijä... :)

        (siis rouva Mäntysalo lähti aamulla kohti Helsinkiä.)


      • jori.mantysalo kirjoitti:

        Ja kovin kaunis esittelijä... :)

        (siis rouva Mäntysalo lähti aamulla kohti Helsinkiä.)

        Odottelen juuri raportti tuolta. Saa toki kertoa joku muukin.


      • Anonyymi

        JOku oli kiinnittänyt huomiota seuraavaan: "Messuilla oli kirkon tiskin vieressä vapa-ajattelijoiden tiski. Entinen pappi siellä nykyään pakana. Messut on muuttuneet toisenlaisiksi. Mitähän tästä seuraa? " Viittää varmaan täältä löytyvän haastattelujutun henkilöön: http://vapaa-ajattelijat.fi/blog/2019/11/23/va-2019-3/


    • Anonyymi

      Myös FETO ja Protu olivat esillä messuilla. Vapaa-ajattelijain ständiltä Vapaa Ajattelija -lehden numerot loppuivat sopivasti. Ei ollut paljoa toimistolle vietäväksi. Tosin Uskomaton Vapaa Ajattelija -säästettiin kevään tapahtumiin.

    • Anonyymi

      Kirkko tiedotti: "Viime vuoden aikana kirkon jäseneksi liittyi reilut 16 200 henkilöä, ja noin 56 000 suomalaista luopui kirkon jäsenyydestä. Aiempien vuosien tapaan kirkosta erosivat erityisesti 20–29-vuotiaat (32 % eronneista), kun taas liittyjissä 30–39-vuotiaat (26 % liittyneistä) olivat suurin ikäryhmä.

      Vuoden 2019 aikana alle 1-vuotiasta 28 352 sai kasteen. Kirkon jäsenistä kuoli 43 856.

      Vuoden 2018 lopussa kirkkoon liittyneitä oli vastaavasti 16 700, kirkon jäsenyydestä erosi noin 58 000 henkilöä. Kastettuja oli 30 892 ja kuolleita 44 700."

      • Anonyymi

        Evankelis-luterilaiseen kirkkoon kuului vuoden 2019 lopussa noin 3 792 000 henkilöä, mikä tarkoittaa 68,6 %:n osuutta Suomen väestöstä. Vuotta aikaisemmin vastaavat jäsenluvut olivat 69,7 % eli 3 848 000 henkilöä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Evankelis-luterilaiseen kirkkoon kuului vuoden 2019 lopussa noin 3 792 000 henkilöä, mikä tarkoittaa 68,6 %:n osuutta Suomen väestöstä. Vuotta aikaisemmin vastaavat jäsenluvut olivat 69,7 % eli 3 848 000 henkilöä.

        Antivapari raivoaa näiden tietojen julkaisemisen johdosta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Antivapari raivoaa näiden tietojen julkaisemisen johdosta.

        Tai ahertaa kliinisesti määräysten mukaan häiritsemällä aitoa keskustelua.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tai ahertaa kliinisesti määräysten mukaan häiritsemällä aitoa keskustelua.

        Nyt kanjoilee yli kolme vuotta vanhoja pllyketjuja yms nostelemalla.


    • Anonyymi

      Tunnustukseton tilaisuusennen valtiopäivien avajaisia ke 5.2.2020 klo 12.00.
      Ohjelmassa puhuvat Selma Vilhunen, elokuvaohjaaja ja Jussi Pakkasvirta, alue- ja kulttuurintutkimuksen professori.
      Musiikkia esittää Maija Kauhanen, kantele, lyömäsoittimet, laulu.
      Avaus- ja päätössanat Irma Peiponen, Suomen Humanistiliitto ja
      Esa Ylikoski, Vapaa-ajattelijain liitto

    • Anonyymi

      Kaikkea sitä yritetään!

      "”Olemme keskustelleet festivaalijärjestäjien kanssa siitä, että rippikoululaisille esitettäisiin Red Carpetin tarjonnassa oleva elokuva, ja elokuvan näyttelijöitä tulisi kertomaan rippikoululaisille työstään ja vaikkapa omista rippikoulukokemuksistaan”, Järvinen kertoo alustavista suunnitelmista.

      Hyvinkään seurakunta saattaa myös näkyä festivaaleilla. Seurakunta on Järvisen mukaan neuvotellut järjestäjien kanssa siitä, voitaisiinko tapahtumassa järjestää uskonto elokuvissa -keskustelutilaisuus."

      Varsinainen uutinen on kirkon jäsenosuuden lasku keskisellä Uudellamaalla. https://www.hs.fi/kaupunki/hyvinkaa/art-2000006388343.html

      • No ei huono idea kirkolta, ei ollenkaan. Vai keksisitkö itse jotain parempaa, jolla voisi edes vähän yrittää hidastaa kirkosta eroamista ja maallistumista muutenkin?


    • Uuden ketjun paikka kohta. Oliko jotain sellaista helmikuussa, mitä ei mainittu?

    Ketjusta on poistettu 11 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      66
      4613
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2259
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1774
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1508
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      27
      1443
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1308
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1227
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      13
      1146
    9. 23
      1092
    10. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      291
      1014
    Aihe