Ovatko eri silmät erikoistuneet aistiessan värjeä?

Anonyymi

Hämärässä huonessa palaa kolme kynttilää ja asetan tumman punaisen kynän silmieni ja kynttilöiden väliin pystyyn. Kun pidän molempia silmiä auki tuo punainen kynä näyttää mustalta. Kun pidän vasenta silmää auki vain niin tuo kynä näyttää edelleen mustalta. Mutta kun pidän oikeaa silmää auki vain niin tuo kynä näyttääkin punaiselta ja kirkkaalta.

Mistä on kyse? Aistiiko oikea silmä herkemmin värejä ja kirkkautta kuin mitä vasen silmä? Ja puolestaan aistiiko vasen silmä paremmin hämärää, varjoja ja pimeyttä kuin mitä oikea silmä?

ONKO KYSE VAIN SIITÄ, ETTÄ MINULLA ERI VAHVUUS SILMÄLASEISSA ERI SILMISSÄ. TAI VOIKO KYSE OLLA SIITÄ, ETTÄ SILMÄT KYLLÄ TOIMIVAT TASAVAHVASTI, MUTTA AIVOT TULKITSEVAT SIGNAALIT HIEMAN ERI TAVOIN?

Saattaa olla myös kynttilän sijainnistä ja kulmasta johtuvaa. Mutta joka tapauksessa tämä havainto vaikuttaa feikiltä sillä luulisi silmien toimivan tasavahvasti. Ei mun mielestäni voi olla mitään eroa kahden eri silmän välisessä kyvyssä erottaa värjejä hämärässä huoneessa. Pitää kyllä ehkä joskus hieman googlata tai miettiä asiaa tarkemmin tai tehdä lisäkokeita? Väite kyllä tuntuu naurettavalta hah-hah!

2

<50

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Tokkopa valon taitto vaikuttaa värien toistoon?

   Itellä vasemmassa silmässä sinisen sävyssä erilainen vaste kun oikeassa. Saa sopivan sinisen sävyn näkymään vähän erikoiselta. Semmoinen "mustavalolamppu", vai mitä ne onkaan oikealta nimeltä, näyttää erikoiselta. Jomman kumman silmän ku peittää, ni ihan OK, mut kun molemmilla kattoo, ni hassu.

   En oo maininnu kellekään, kun ammatissa vaaditaan täydellinen väriaisti. :D Väritestit menee kuiteski heittämällä läpi, kunhan ei nuori kokematon yleislääkäri näytä täplätestejä 200 € arvoiselta kalibroimattomalta tietokoneen näytöltä.

   • Anonyymi

    Silmissä tapahtuu kromaattista aberraatiota eli valon aallonpituudesta riippuvaa eroa siinä miten kuva verkkokalvolle fokusoituu. Jos on eroa silmien tarvitseman korjauksen voimakkuudessa niin voi olla eroa myös tuon kromaattisen aberraation määrässä.

    Kokeile itse. Katso minkäväriset mainosvalot ovat selkeitä lukea ja mikä väri menee mössöksi kun sitä pimeässä katsoo. Pimeässä pupilli on mahdollisimman auki jolloin kaikki silmän linssin epätäydellisyydet erottuvat herkimmin.

    Itselläni teksti muuttuu sitä epäselvemmäksi katsella mitä sinisempää eli lyhytaaltoisempaa valo on.


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Tiedätkö autereen?

   Se on vähän niinkuin sinä. Eräänä päivänä se hehkuttaa eteerisenä, laiskan hauen tavoin. Toisena se iskee kuin nälkäinen
   Tunteet
   13
   1977
  2. Mikä tekee kaivatustasi

   haluttavan?
   Ikävä
   108
   1764
  3. Naisten pitäisi lähestyä miehiä enemmän.

   Milloin viimeksi lähestyit miestä ja pyysit kahville tai treffeille?
   Sinkut
   115
   1247
  4. Olit kiinnostunut mutta

   varovaisesti. Elämä koetellut sua mies? 😔
   Ikävä
   76
   1004
  5. Jos Harris saa naiset liikkeelle,niin kenties.....

   Myöskin Nikki Haleyn tukijat lupasivat Harrikselle tukensa.Harris vain 2-3% jäljessä vaikka ei ole edes viellä ehdokas.
   Maailman menoa
   134
   947
  6. Luulin olevani ainoa... Mutta jättääkö muutkin tosiaan lääkärikäynnit sivuun?

   Lueskelin netistä uutisia ja iltalehdessä oli juttua, että ihmiset eivät hakeudu hoitoihin. Luulin olevani ainoa, joka t
   Maailman menoa
   86
   885
  7. No oletko miten paljon miettinyt

   Sitä että mentäiskö me naimisiin? Mieheltä
   Ikävä
   66
   741
  8. Olet hyvin

   rakastettava ja kaipaan sinua.
   Ikävä
   38
   718
  9. Mies jos ottaisit yhteyttä

   Minuun.. kysyisit vaikka että mitä kuuluu? Eihän se paha ois..
   Ikävä
   47
   693
  10. On oltava hyvin varovaisia siinä, miten käytämme sanaa ikuisuus

   Aloitetaan tarkastelemalla sanaa ”ikuinen” tai ”loputon” Raamatussa. G. Campbell Morgan on yksi historian tunnetuimmista
   Hindulaisuus
   228
   673
  Aihe