Imellettyä perunalaatikkoa ylivuotisesta varastoidusta perunasta

Anonyymi

Syksyn sato alkaa olla parhaimmillaan imellettyyn perunalaatikkoon.

Kullanruskeaksi paistettu, imelletty perunalaatikko on ympärivuotinen suosikki. Valitse syksyn sadon jauhoisia perunoita ja varaa imeltymiselle aikaa noin 3 tuntia. Herkullista viikonloppuruokaa edellisen vuoden sadosta koko kesäksi.

Imelletty perunalaatikko

Ainekset:

2 kg jauhoisia talven yli varastoitua perunaa
4 rkl vehnäjauhoja
½-1 l maitoa, maidon määrä vaihtelee suuresti perunalajikkeen mukaan
50-100 g voita
suolaa


Valmistusohje:
Kuori perunat ja keitä ne kypsiksi suolattomassa vähässä vedessä. Survo perunat suoraan keittoveteen sakeaksi soseeksi. Jäähdytä sose erittäin suurta huolellisuutta noudattaen 72-76 asteiseksi. Sekoita sitten joukkoon vehnäjauhot. Lisää tarvittaessa 72-76 asteista vettä.

Laita sose imeltymään 65-70 asteiseen uuniin noin 3 tunniksi. Sekoita sosetta imeltymisen aikana 2-3 kertaa. Kun sose imeltyy, se löystyy ja muuttuu tummemmaksi ja makeutuu. Lisää voi sulamaan ohuina viipaleina. Mausta suolalla. Paista laatikko voidellussa vuoassa aluksi noin 200 asteessa. Kun pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan, uunin lämpötila alennetaan noin 130 asteeseen. Näin menetellen voidaan paistaa lähes täysiä vuokia. Paistetaan noin 3 tuntia.

1

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Kesäinen Imelletty Perunalaatikko. Grilliherkut ovat hyviä lisäkkeitä imelletylle perunalaatikolle.

      Imelletty perunalaatikko.

      Tässä on faktoja. Kaikki epämääräiset kikat ja keinot ja vinkit on jätetty omaan arvoonsa.

      Perinteiseen vanhanajan imellettyyn perunalaatikkoon ei lisätä siirappia eikä sokeria. Maku saadaan imeltämällä.
      Talven yli varastoitu peruna on parhaimmillaan kesäiseen imellettyyn perunalaatikkoon. Grilliaterian täydennykseksi valmistettu imelletty perunalaatikko kannattaakin valmistaa edellisen vuoden sadosta.

      Yksinkertaiset raaka-aineet:

      3 kg jauhoisia tai hyvin soseutuvia kiinteitä perunoita.
      3 kukkupää ruokalusikallista vehnäjauhoja, tai jotain vastaavaa
      niukasti keittovettä, veden määrä tulee arvioida niin että perunat voi soseuttaa koko vesimäärään, tarvittaessa kuumaa vettä voi lisätä
      noin 150 g voita
      1,2 litraa täysmaitoa, maidon määrä vaihtelee suuresti eri lajikkeilla
      2-3 tl suolaa
      Voi maustaa maun mukaan, monien mielestä maustamatta paras.

      Näin onnistuu kesäinen  imelletty perunalaatikko:

      1. Jauhoiset perunat, kuorinta- ja keittotppioden välttämiseksi, kuoritaan raakoina kattilaan. Keitetään kuoritut perunat kattilassa niukassa ja suolattomassa vedessä täysin kypsiksi. Survotaan perunat kattilassa suoraan keittoveteen sakeaksi soseeksi. Näin vältetään suurin osa kuorinta ja keittotappioista, kun keittoveteen liuenneet tärkeät aineet tulee keittoveden mukana soseeseen. Tarvittaessa lisätään hiukan kuumaa vettä, mutta yleensä keittovesi riittää. Kun soseuttaminen tapahtuu mahdollisimman kuumana - lähes 100 asteisena - perunan liisteröitymisriski on pienimmillään. 

      2. Tämä on tärkeää vaikka tätä ei edes yleensä mainita resepteissä ja ohjeissa: Jäähdytetään sose huolellisesti 72-76 asteiseksi. Kuumemmassa jauhot menettää lopullisesti imeltymistehon. Kylmemmässä lisääntyy liisteröitymishekkyys ja klimppiytymisherkkyys. Jauhot sekoittuu parhaiten 72-76 asteiseen soseeseen. Jauhot voi lisätä alemmassakin lämpötilassa, mutta silloin jauhon sekoittuminen soseeseen heikkenee huomattavasti.

      3. Lisätään jauhot ja survotaan 72-76 asteiseksi jäähdytetyn perunasoseen joukkoon. Laitetaan kansi kattilaan ja laitetaan kattila 65-70 asteiseen uuniin. Imelletään perunasosetta noin 3 tuntia. Sekoitetaan muutaman kerran imeltämisen aikana. Maistamalla voi seurata imeltymisen edistymistä. Tässä lämpötilassa imeltymisreaktiot ovat niin tehokkaita, että ylipitkä imeltymisaika saattaa heikentää oleellisesti imeltymistulosta.

      4. Lisätään voi ohuina siivuina sulamaan soseeseen. Lisätään maitoa soseeseen niin että saadaan notkea sose. Lisätään suola. Sekoitetaan sose tasaiseksi. Jos maustetaan, niin mausteet voi lisätä tässä vaiheessa. Monien mielestä maustamatta paras

      5. Laitetaan sose voideltuun uunivuokaan. Lisätään pinnalle muutamia voinokareita. Aloitetaan paistaminen noin 200 asteisessa uunissa. Kun pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan, alennetaan uunin lämpötila 130-140 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voidaan paistaa lähes täysiä vuokia. Paistetaan vielä noin 2½-3 tuntia.



      Imelletty perunalaatikko sopii tarjoiltavaksi myös kesäisellä grilliaterialla. Grilliherkut sopii erinomaisesti imelletyn perunalaatikon lisäkkeiksi.
      Paras kesäinen imelletty perunalaatikko valmistetaan yli talven varastoiduista perunoista. Rohkeat kokeilee uusistakin perunoista.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      137
      1916
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1908
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1848
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1630
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1448
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1266
    7. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1163
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1160
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1148
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1137
    Aihe