Salailut ja salaliitot tieteessä ja muualla

Anonyymi

Voiko asioita ylipäätänsä pitää salassa? Mitkä ovat onnistuneen salailun edellytykset?

Minusta esim. 911 ja Kennedyn murha olivat aivan selkeästi salaliittoja. Niissä löytyy selkeä motiivi, paljon epätavallisia "yhteensattumia" ja outoja silminnäkijöiden kertomusten ristiriitaisuuksia sekä lehdistön ja median tiedottamisen äkillisiä muutoksia tapahtumien edetessä.

Salailun onnistumisen kannalta need-to-know periaate on ehkä kaikkein olennaisin eli jokainen salaliiton komponentti on vain niiden tiedossa jotka sitä tietoa ehdottomasti tarvitsevat eli tieto ylipäätänsä on hyvin pieniin lokeroihin jaettua ja niillä lokeroilla on verrattain vähän vuorovaikutusta keskenään (aivan kuten tiedeyhteisössäkin:D)

Yrityksissä ja yhteiskunnassa on valtavan paljon eri syistä salassa pidettävää tietoa ja ne jotka joutuvat sitä tietoa käyttämään joutuvat antamaan sitoumuksia sen tiedon salassapitämisestä usein jonkun ankaran rangaistuksen uhalla (sakko, vankeus tai ehkä jopa jotain vielä pahempaa).

Historiassa tunnetaan hyvinkin laajoja salassa pidettyjä projekteja kuten ns. Manhattan projekti atomipommin kehittämiseksi 2. maailmansodan aikana.

Ylipäätänsä salaliitolla tarkoitetaan kahden tai useamman henkilön muilta salassa pidettävää yhteistoimintaa jonka ei välttämättä tarvitse olla vahingollista vaan voi esim. olla yllätysjuhlien järjestäminen. "Conspire" etymologisesti tarkoittaa yhdessä hengittämistä.

Valtaapitävillä tahoilla on hyvin vähän aitoja intressejä kertoa koko totuus jostain heille tärkeästä asiasta joten voisi ehkä jopa väittää niin että salaliitot ovat olennainen osa ihmisten kulttuuria ja salaliitottomuus tai salailun olemattomuus taas äärimmäisen harvinainen poikkeustapaus.

Valtaapitävillä tahoilla voi myös olla hyvin vahvoja intressejä manipuloida kansaa uskomaan siihen että salaliittoihin ja salailuihin uskominen on jollain tavalla sairaalloista vaikka sellaistakin ääri-ilmiötä voi olla jos keskinäinen epäluuloisuus ja epäluottamus yhteiskunnassa kasvaa liian suureksi.

Kaikki mahdolliset salaliitoiksi oletetut tapahtumat eivät kuitenkaan läheskään aina ole oikeasti salaliittoja vaikka niihin voi silti liittyä jossain määrin myös salailua eli esim. ns. Kuusalaliitot eli ainakin minusta kuussa todennäköisesti käytiin vaikka mukana saaattoi olla myös sellaista tekniikkaa ja tietoa joka ei ollut julkista koska Kuu on sotilaallisesti hyvin tärkeä strateginen kohde koska sieltä ja Maan radalta käsin voi sotilaallisesti valvoa ja hallita periaatteessa kaikkea maanpäällistä toimintaa.

Aloin itse pohtimaan salaliittoja tämän tyyppisten uutisten takia:

https://yle.fi/uutiset/3-11285790

Kannattaa muistaa että erilaiset globaalit poliittiset blokit (länsimaat vs Venäjä & Kiina) harrastavat kukin omien intressiensä mukaista propagandaa ja tavallisen kansalaisen on hyvin vaikea ottaa selvää mikä on se perimmäinen totuus asiasta koska kummatkaan osapuolet eivät vaikuta kovin luotettavilta. Kun yliopistoissa alkaa jo tutkijatohtoreita salaliittoteorioiden torjumiseen niin minulla alkaa jo hälytyskellot soida että kaikki ei ole ihan sitä miltä se näyttää... :D

Perustotuus on että oikeasti toimiva tieto on samalla myös valtaa ja vallankäytön väline eli ns. julkinen (kulutus-)tiede minusta ansaitsee myös melko epäilevän asenteen vaikka tietysti useimmille ihmisille jostain syystä riittää totuudeksi se että jokin tieteen auktoriteetti sanoo jotakin jostakin syvällä vakaumuksen rintaäänellä josta ei sitten olekaan enää pitkä harppaus perinteisiin ilmoitususkontoihin joissa ei jää jäljelle enää mahdollisuutta tarjotun tiedon omakohtaiselle verifioinille.

Kaikki vallassa olevat ideologiat ja instituutiot ovat hyvin altiita monenlaiselle korruptiolle eikä tiedeyhteisö ole mikään poikkeus vaikka jonkinlaista sädekehää sen ympärille on yritetty luoda.

Belisario

1

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Maailman tapahtumat ovat niin monitahoisia ja sattumanvaraisiakin, että on helppo uskoa johonkin salaliittoon , joka selittäisi paljon irrallisiakin asioita yksinkertaisen yleisnäkemyksen muodostamiseksi.

      Itse taidan uskoa positiiviseen salaliittoon, eli että maailmassa ja mun henkilökohtaiseen elämään liittyen "juonitaan" asioita positiivisempaan suuntaan. Sen takana on hyvä Jumala.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      38
      1600
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1341
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1285
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      9
      1279
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1267
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      4
      1253
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1234
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1210
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1170
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1146
    Aihe