Miten Raamatun ajan ihmiset suhtautuivat lapsiin?

Uskovaiset usein puolustavat syntymättömän lapsen oikeuksia vastustamalla aborttia, joka perustuisi muka aborttiin. Väitän, että Raamatun ajan ihmiset eivät pitäneet syntymätöntä lasta edes elävänä ja he suhtautuivat eri tavalla pieniin lapsiin kuin aikuisiin. Suhtautumista voisi kutsua jopa välinpitämättömyydeksi, mutta tuskin se sitä oli. He olivat vain realisteja siinä, ettei lapsiin kannattanut kiintyä liian aikaisin koska keskimäärin aikuisikään pääsi vain 30% lapsista.

Tästä tullaan toiseen näkökohtaan. Usein sanotaan, että luonto on hyvän Jumalan älykkäästi suunnittelema. Nykyään sanotaan, että on kamalaa, jos vanhemmat joutuvat hautaamaan oman lapsensa. Luonto eli evoluutio toimii niin, että suurin osa syntyneistä yksilöistä kuolee ennen vanhempiaan. Se on luonnonvalintaa, joka pitää eliöstön kelpoisena. Ei kovin hyvin suunniteltu hyvältä Jumalalta tällainen tuhlaus, että lapsista kuolee 70% ennen aikuisikää.

Otetaan pari esimerkkiä Raamatusta:

1. Keskenmenon aiheuttamisesta selviää sakoilla, mutta jos naiselle tapahtuu jotain vahinkoa niin hyvitys on henki hengestä. Kohdussa olevaa sikiötä ei selvästikään pidetty vielä elävänä ihmisenä.

22 Jos ihmiset tappelevat keskenään ja samalla töytäisevät raskaana olevaa naista, niin että hän saa keskenmenon mutta hänelle ei aiheudu muuta vahinkoa, lyöjä maksakoon sakkoa sen mukaan, mitä naisen aviomies vaatii tai miten asia oikeudessa ratkaistaan.

23 Mutta jos muuta vahinkoa tapahtuu, annettakoon henki hengestä,

2. Lapsia ei pidetty vielä täysivaltaisina ihmisinä. Jahve antoi Saatanalle luvan tappaa Jobin lapset kun Jobia koeteltiin. Nämä Jobin kymmenen lasta olivat muuten ainoat Saatanan tappamat ihmiset koko Raamatussa. Varsinainen pöyristys aiheutuu tarinan lopussa kun Job saa lampaita, vuohia, kameleita, kyntöhärkiä ja aasintammoja kaksin verroin kuin ennen koettelemusta. Lisäksi Job saa uudet lapset kuin ne olisi pelkkää vuohiin verrattavaa omaisuutta.

12 Niin Herra siunasi Jobin elämän loppuajan vielä runsaammin kuin oli siunannut sen alkuajat. Hänellä oli nyt lampaita ja vuohia neljätoistatuhatta, kuusituhatta kamelia, tuhat kyntöparia härkiä ja tuhat aasintammaa. 13Hän sai vielä seitsemän poikaa ja kolme tytärtä.

On tälle muuten ihan tieteellisetkin todisteet. Tohtori Kristine Garroway on tutkinut mm. lasten asemaa muinaisessa lähi-idässä. Linkkaan tähän hänen haastattelun ja hänen yhteenvetonsa, mutta en ala sen kummemmin suomentamaan. Garrowayn tutkimustulokset tukevat täysin sitä, miten Raamatussa suhtaudutaan lapsiin. Ei vielä täysivaltaisia ihmisiä eikä niihin kannattanut kiintyä liikaa kun ne kuotenkin kuolevat ennen aikuisuutta.

Such ethnographic studies, along with what we see in the ANE texts themselves, demonstrate that people understand infants differently than we do today. The realities of infant mortality were not lost on the ancients. It is estimated that a woman needed to have ten pregnancies in order to have at least 3 children survive into adulthood. Notably, around age 3 or 4 years old, individuals were no longer buried in jars, but buried in a manner similar to the other members of their society. It is as if the first couple of years are a waiting period. I cannot imagine that a mother or father did not love an infant or neglect the baby. But, I think people were realists. Maybe as an emotional defense mechanism they did not become too attached to the infant until the baby had passed through some of the danger zones of infancy. Then again, who can resist a baby’s smile?

http://huc.edu/research/libraries/blog/2015/08/17/dr-kristine-garroway-and-children-in-ancient-near-eastern

Mitä mieltä, onko nykyään lapsiin suhtautuminen arvostavampaa ja suojelevampaa kuin muinaisessa maailmassa? Onko aborttien vastustaminen oikeassa mittasuhteessa? Löytyykö Raamatusta perusteita abortin vastustamiseen? Mielestäni viimeisen kysymyksen vastaus on selvä, Raamatusta ei löydy perusteita abortin vastustamiseen sillä perusteella, että suojeltaisiin syntymätöntä elämää. Raamatun mukaan sikiö ei ollut vielä elävä.

5

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • "Uskovaiset usein puolustavat syntymättömän lapsen oikeuksia vastustamalla aborttia, joka perustuisi muka aborttiin."

      Pitäisi olla:

      Uskovaiset usein puolustavat syntymättömän lapsen oikeuksia vastustamalla aborttia, joka perustuisi muka Raamattuun.

      • Raamattu ei sano abortista mitään

        Raamatun mukaan ihmisen tappamisesta tulee rangaista kuolemalla;
        "Jos joku vahingoittaa toista, niin että tämä kuolee, häntä rangaistakoon kuolemalla" (2. Moos. 21:12).
        Jos toisaalta lyö raskaana olevaa naista niin, että tämä saa keskenmenon niin siitä ei seuraa kuolemanrangaistusta. Sen sijaan raskaana olleen naisen mies saa päättää kuinka paljon hän saa korvausta omaisuutensa tuhoamisesta.


      • MattiA kirjoitti:

        Raamattu ei sano abortista mitään

        Raamatun mukaan ihmisen tappamisesta tulee rangaista kuolemalla;
        "Jos joku vahingoittaa toista, niin että tämä kuolee, häntä rangaistakoon kuolemalla" (2. Moos. 21:12).
        Jos toisaalta lyö raskaana olevaa naista niin, että tämä saa keskenmenon niin siitä ei seuraa kuolemanrangaistusta. Sen sijaan raskaana olleen naisen mies saa päättää kuinka paljon hän saa korvausta omaisuutensa tuhoamisesta.

        "Raamattu ei sano abortista mitään"

        Ei sanokaan, koska se pitää keskenmenossa ulos tullutta alkiota tai sikiötä hedelmänä tai siemenenä, ei elävänä ihmisenä. Raamatun mukaan ihmisestä tulee elävä, kun hän vetää ensimmäisen henkäyksensä vrt. tuuli on Jumalan henkäys, Jahve puhalsi elämän hengen ihmiseen (Aadamiin).


    • Anonyymi

      Pohjoismaissa on lapsia suojeltu pidempään koska talvi tappoi muuten .
      Siihen perustuu pohjoismainen hyysäyskulttuuri .

    • Kollimaattori

      Perustuuko kristillinen lapsikaste monien muinaisten kulttuureiden vastasyntyneiden "tarkistusseremonioihin", missä yleensä heimovanhimmat tarkastivat vauvan tyypillisesti alle kuukauden ikäisenä, ja jos huomasivat heikkouksia tai kehitysvammoja, niin tuomitsivat vastasyntyneen heitettäväksi susille?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ammuskelu Härmän häjyissä

      Onko jollain enempää tietoa?
      Seinäjoki
      114
      4583
    2. Minä itkin kotona kun tajusin että

      Pelkuruuteni takia kun en lähestynyt vaikka järjestit otollisen hetken ja myöhemmin huomasin lasittuneen katseesi miten
      Ikävä
      12
      2192
    3. Keksin sinulle tänään uuden lempinimen

      Olet kisu-muija. Mitäs tykkäät älynväläyxestäni?
      Ikävä
      79
      1678
    4. Muistutus t-Naiselle.

      Olet ilkeä ja narsistinen k-pää. Annat itsestäsi kiltin kuvan ulospäin kelataksesi ihmiset ansaan. Sitten päsmäröit, hau
      Ikävä
      153
      1544
    5. Ylen jälkiviisaat estotonta Kamala Harris suitsutusta

      Kolme samanmielistä naikkosta hehkutti Kamala Harrisia ja haukkui Trumpia estottomasti. Nyt oli tarkoituksella valittu
      Maailman menoa
      319
      1531
    6. Oiskohan se aika

      Selvittää pää vihdoin ja viimein. Minun kaivattu ei todellakaan käy täällä ja piste. Ei ole mitään järkeä enää tuhlata t
      Ikävä
      8
      1461
    7. Siis oikeasti S... En ymmärrä...

      Oletko se sinä joka täällä kaipailee? Kaikki täsmää.
      Ikävä
      20
      1363
    8. Oho! Varmistusta odotellaan.

      Pitäneekö paikkansa? "🇺🇦Ukrainian drones hit a 🇷🇺Russian Tu-22M3 bomber at the Olenya airfield,"
      NATO
      128
      1305
    9. Onko jotain sanottavaa vielä, nyt voi kertoa

      Poistun kohta täältä ja unohdan ajatuksen naimisiin menosta. Mieheltä
      Ikävä
      29
      1269
    10. Mää oikeasti vielä kuolen

      Tämän tilanteen takia. Minä tosissani yritin ja tiedän että tämä tilanne sattuu sinuunkin. Molemmat taidetaan olla niin
      Ikävä
      46
      1136
    Aihe