Ruotsalaisten hävitys- ja ryöstöretki Puolaan (yksi monista)

Anonyymi-ap

Tulva ( puolaa : potop szwedzki , liettua : švedų tvanas ) oli sarja 1600-luvun puolivälin puolivälissä Puolan ja Liettuan Kansainyhteisössä toteutettuja kampanjoita . Tarkemmassa merkityksessä termi viittaa Ruotsin Kansainyhteisön hyökkäykseen ja miehitykseen toisen Pohjan sodan (1655–1660) aikana; Puolassa ja Liettuassa tätä ajanjaksoa kutsutaan Ruotsin tulvaksi( puola : potop szwedzki , ruotsi : Svenska syndafloden )

Puola - Liettuan Kansainyhteisö menetti sotien aikana noin kolmanneksen väestöstään sekä suurvalta -asemansa Ruotsin ja Venäjän hyökkäysten seurauksena. Varsovan kuninkaallisen linnan johtajan , professori Andrzej Rottermundin mukaan Puolan tuho tulvassa oli laajempaa kuin maan tuho toisessa maailmansodassa . Rottermund väittää, että ruotsalaiset hyökkääjät ryöstivät Kansainyhteisöltä sen tärkeimmät rikkaudet, ja suurin osa varastetuista esineistä ei koskaan palannut Puolaan. Ruotsalaiset tuhosivat Puolan ja Liettuan liittovaltion pääkaupungin Varsovan, ja sotaa edeltävästä 20 000 asukkaasta vain 2 000 jäi kaupunkiin sodan jälkeen.Puolan vuoden 2012 arvioiden mukaan Ruotsin armeijan aiheuttamat aineelliset vahingot olivat 4 miljardia złotya . Puolassa tuhoutui täysin 188 kaupunkia, 186 kylää, 136 kirkkoa, 89 palatsia ja 81 linnaa.

Ruotsin hyökkäys vaikutti Puolan ja Liettuan liittovaltion rikkaimpiin provinsseihin ( Suur-Puola , Pien- Puola , Masovia , Pommerelia , Kujawy , Podlasie ), jotka eivät olleet suurimmaksi osaksi kärsineet suurista sodista 200 vuoteen. Varsovan kuninkaallisen linnan johtajan , professori Andrzej Rottermundin mukaan Ruotsin armeija ryösti Puolalta sen arvokkaimmat tavarat – tuhansia taideteoksia, kirjoja ja arvoesineitä. [8] Suurin osa näistä esineistä ei ole koskaan palautettu Puolaan, ja niitä säilytetään sekä yksityisissä ruotsalaisissa käsissä että Tukholman museoissa, kutenRuotsin armeijamuseo ja Livrustkammaren . Melkein kaikki kaupungit, kylät, linnat ja kirkot ruotsalaisten joukkojen sijainneilla tuhoutuivat, ja monien Puolan kaupunkien oppaista löytyy merkintöjä, joissa lukee "Ruotsin hyökkäyksen aikana tuhoutunut esine". Varsovan kuninkaanlinnasta ruotsalaiset ryöstivät noin 200 maalausta, joukon mattoja ja turkkilaisia ​​telttoja, soittimia, huonekaluja, kiinalaista posliinia, aseita, kirjoja, käsikirjoituksia, marmoreita, jopa piikojen mekkoja ja seinistä vedettyjä ovenkarmeja. [8] Samaan aikaan venäläiset hyökkääjät idässä olivat myös tuhonneet ja vaurioittaneet suuren osan itäosan infrastruktuurista, osittain raskaan maatalouden hedelmällisen kehityksen vuoksi.

Hubert Kowalski Varsovan yliopiston arkeologisesta instituutista sanoo, että ruotsalaiset varastivat kaiken, mihin vain saattoivat laittaa kätensä - ikkunoita, portaita, savupiippuja, veistoksia, lattioita, ovia ja portteja. Suurin osa tavaroista lastattiin veneisiin ja kuljetettiin Veikseliä pitkin Itämerelle ja sieltä Ruotsiin. Marraskuussa 2011 Varsovan yliopiston arkeologit löysivät noin 70 esinettä (kokonaispaino viisi tonnia), jotka luultavasti ovat peräisin Varsovan kuninkaallisesta linnasta. Ne upposivat Veikseliin kuljetettaessa niitä Ruotsiin. Vaikka Olivan sopimuksen 9 artiklatotesi, että Ruotsin tulee palauttaa kaikki varastetut tavarat, kaikki tavarat säilytetään edelleen Tukholmassa ja muissa Ruotsin paikoissa. Useat Puolan kuninkaat (Joh. II Casimir, Johannes III Sobieski ja Stanisław II Augustus ) lähettivät virallisia lähetystöjä Ruotsiin, mutta tuloksetta. Useimmissa tilanteissa Ruotsin viranomaiset väittivät, etteivät he tienneet, missä varastetut tavarat olivat. Vuonna 1911 Krakovan tiedeakatemia lähetti oman tehtävänsä, johon kuuluivat tunnetut professorit Eugeniusz Barwiński, Ludwik Birkenmajer ja Jan Łoś. Tukholmassa ja Uppsalassahe löysivät 205 käsikirjoitusta ja 168 harvinaista puolalaista kirjaa,Hyökyaallon jälkeen Kansainyhteisöstä tuli "kulttuurinen autiomaa". Puola ja Liettua menettivät 67 kirjastoa ja 17 arkistoa. Maan suurimmista kaupungeista vain Lwów ja Gdańsk eivät tuhoutuneet, ja kun ruotsalaiset sotilaat eivät kyenneet varastamaan esinettä, he tuhosivat tai polttivat sen. Raunioina oli linnoja, palatseja, kirkkoja, luostareita, kaupunkeja ja kyliä. Ruotsin hyökkäyksen seurauksena Puolaan jäi vähän esibarokkia edeltäviä rakennuksia. Arviolta 3 miljoonaa ihmistä kuoli.

Puolalaisten tutkijoiden I. Ihnatowiczin, Z. Landaun, A. Mączakin ja B. Zientaran arvioiden mukaan Ruotsin armeijan ja sen liittolaisten (Brandenburg-Preussi ja Transilvania) hyökkäys johti 25 % väestön menettämiseen. neljässä Puolan ydinprovinssissa. Vähä-Puola menetti 23 % väestöstä, Masovia 40 % kylistä ja 70 % kaupungeista, Suur-Puola 50 % kylistä ja 60 % kaupungeista. Preussi menetti noin 60 % väestöstään. Kansainyhteisön väestön menetysten arvioidaan olevan 30–50 prosenttia vuosina 1648–1660.

110

1650

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Yleisesti tulvasta kertova Wikipedia-artikkeli: https://en.wikipedia.org/wiki/Deluge_(history)

      "Varsovan kuninkaallisen linnan [managerin], professori Andrzej Rottermundin mukaan Puolan tuho tulvassa oli laajempaa kuin maan tuho toisessa maailmansodassa. Rottermund väittää, että ruotsalaiset hyökkääjät ryöstivät Kansainyhteisöltä sen tärkeimmät rikkaudet, ja suurin osa varastetuista esineistä ei koskaan palannut Puolaan."

      "Andrzej Rottermundin mukaan Ruotsin armeija ryösti Puolalta sen arvokkaimmat tavarat – tuhansia taideteoksia, kirjoja ja arvoesineitä. [8]"

      Lähde: ""Nikt tak nie ograbił Polski jak Szwedzi"" ( https://polskieradio.pl/art3_664603 ) PolskieRadio.pl

      "Hubert Kowalski Varsovan yliopiston arkeologisesta instituutista sanoo, että ruotsalaiset varastivat kaiken, mihin vain saattoivat laittaa kätensä - ikkunoita, portaita, savupiippuja, veistoksia, lattioita, ovia ja portteja. Suurin osa tavaroista lastattiin veneisiin ja kuljetettiin Veikseliä pitkin Itämerelle ja sieltä Ruotsiin. Marraskuussa 2011 Varsovan yliopiston arkeologit löysivät noin 70 esinettä (kokonaispaino viisi tonnia), jotka luultavasti ovat peräisin Varsovan kuninkaallisesta linnasta. Ne upposivat Veikseliin kuljetettaessa niitä Ruotsiin." [22]

      Wikipedian linkki näyttää olevan vanhentunut, mutta aiheesta löytyy Science in Poland- sivuston artikkeli, joka mainitsee myös Hubert Kowalskin.

      Science in Poland ( https://scienceinpoland.pap.pl/en/node/23230 ); "Vistula in Warsaw reveals sunk loot from the seventeenth century"

      "Puolalaisten tutkijoiden I. Ihnatowiczin, Z. Landaun, A. Mączakin ja B. Zientaran arvioiden mukaan Ruotsin armeijan ja sen liittolaisten (Brandenburg-Preussi ja Transilvania) hyökkäys johti 25 % väestön menettämiseen. neljässä Puolan ydinprovinssissa. Vähä-Puola menetti 23 % väestöstä, Masovia 40 % kylistä ja 70 % kaupungeista, Suur-Puola 50 % kylistä ja 60 % kaupungeista. Preussi menetti noin 60 % väestöstään."

      Lähde: I. Ihnatowicz, Z. Landau, A. Mączak, B. Zientara; "Dzieje gospodarcze Polski do roku 1939" (julkaisija Wiedza Powszechna, Varsova) (1988), s. 233

      "Kansainyhteisön väestön menetysten arvioidaan olevan 30–50 prosenttia vuosina 1648–1660."

      Lähde: Jerzy Lukowski; "Liberty's Folly. The Polish-Lithuanian Commonwealth in the 18th Century, 1687-1795" (julkaisija Routledge) (2014), s. 147

      • Anonyymi

        Mites Robert I. Frostin "After the Deluge: Poland-Lithuania and the Second Northern War, 1655–1660" (Cambridge University Press)?


      • Anonyymi

        Paljon meuhkataan stalin sitä stalin tätä, mutta tuntuu kusipäähallitsijat olevan enemmän sääntö kuin poikkeus eikä ole Ruotsin kuninkaat hekään enkeleitä olleet.

        -----------

        Yhteiskunnallinen käsikirja, Kansanvalistusseuran julkaisema. Kansanvalistusseura 1910

        Toimituskunta: Oskari Autere, Einar Böök, J. Forsman, F.O. Lilius, Matti Helenius-Seppälä, Väinö Voionmaa

        Kirjan artikkeleita on kirjoittanut sen aikainen tunnettu sivistyneistö kuten K. J. Stålberg, Kyösti Kallio, Santeri Alkio, Onni Talas, toimituskunnassa olleet, ja useat kymmenet muutkin, joita en ala luettelemaan erikseen.

        Juutalaiskysymys: F. O. Lilius s. 76-78

        Artikkelissa käydään laajasti läpi euroopassa vallinnutta antisemitismiä, jota esiintyi erityisesti Itävallassa, Ranskassa ja Saksassa. Toki Ruotsikin mainitaan.

        Suomeen oli kielletty juutalaisten maahantulo RUOTSIN kuninkaan kirjeellä 25 p:ltä marraskuuta 1806.

        Suomen juutalaiset tuli maahamme (lähinnä) Venäjän armeijasta vapaaksi päässeistä miehistä. 1908 Suomessa oli jo 1186 juutalaisen yhteisö.

        Kustaa II Adolf oli myöskin mustalaisten suuri ihailija:

        Sivu 66:

        "Vuonna 1637 säädettiin, että ne kuljeskelevat mustilaiset, jotka eivät määräajan kuluessa lähteneet valtakunnasta, olivat kiinni otettavat, tavarat heiltä riistettävät, kaikki miehet muitta mutkitta hirtettävät sekä vaimot ja lapset maasta ajettavat."

        Sivu 307-310 Rope Kojonen: Mustalaiskysymys

        "Suomessa tavataan mustalaisia jo ainakin 1559, jolloin heitä lähetettiin Ahvenanmaalta takaisin Ruotsiin, mistä olivat tulleet. Tämä Ruotsiin lähetäminen, joka toistui yhä uudelleen ja uudelleen, todistaa, että mustalaiset ovat tulleet maahamme lännestä päin."

        "V:n 1624 valtiopäivillä valitetaan mustalaisten vaivaavan ja pettävän rahvasta >>kerjäämällä, varastamalla ja ennustamalla>>. Tämän johdosta Kustaa II Adolf käski panemaa heidät rautoihin, joissa heidän tuli tehdä työtä sekä linnoissa että talonpojille. Heidän hevosensa oli otettava kruunulle. Kun tämäkään ei näyttänyt auttavan, määräsi 5. p. heinäk. 1637 annettu asetus, että kaikki miespuoliset mustalaiset, jotka tavattiin Ruotsin rajojen sisällä, piti ilman tutkintoa ja tuomiota hirtettämän sekä heidän vaimonsa ja lapsensa ajettaman kihlakunnasta toiseen ja siten maan rajojen ulkopuolelle."

        Yhteiskunnallinen käsikirja

        Kansanvalistusseura, 1910, 628 s., 1. painos


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Paljon meuhkataan stalin sitä stalin tätä, mutta tuntuu kusipäähallitsijat olevan enemmän sääntö kuin poikkeus eikä ole Ruotsin kuninkaat hekään enkeleitä olleet.

        -----------

        Yhteiskunnallinen käsikirja, Kansanvalistusseuran julkaisema. Kansanvalistusseura 1910

        Toimituskunta: Oskari Autere, Einar Böök, J. Forsman, F.O. Lilius, Matti Helenius-Seppälä, Väinö Voionmaa

        Kirjan artikkeleita on kirjoittanut sen aikainen tunnettu sivistyneistö kuten K. J. Stålberg, Kyösti Kallio, Santeri Alkio, Onni Talas, toimituskunnassa olleet, ja useat kymmenet muutkin, joita en ala luettelemaan erikseen.

        Juutalaiskysymys: F. O. Lilius s. 76-78

        Artikkelissa käydään laajasti läpi euroopassa vallinnutta antisemitismiä, jota esiintyi erityisesti Itävallassa, Ranskassa ja Saksassa. Toki Ruotsikin mainitaan.

        Suomeen oli kielletty juutalaisten maahantulo RUOTSIN kuninkaan kirjeellä 25 p:ltä marraskuuta 1806.

        Suomen juutalaiset tuli maahamme (lähinnä) Venäjän armeijasta vapaaksi päässeistä miehistä. 1908 Suomessa oli jo 1186 juutalaisen yhteisö.

        Kustaa II Adolf oli myöskin mustalaisten suuri ihailija:

        Sivu 66:

        "Vuonna 1637 säädettiin, että ne kuljeskelevat mustilaiset, jotka eivät määräajan kuluessa lähteneet valtakunnasta, olivat kiinni otettavat, tavarat heiltä riistettävät, kaikki miehet muitta mutkitta hirtettävät sekä vaimot ja lapset maasta ajettavat."

        Sivu 307-310 Rope Kojonen: Mustalaiskysymys

        "Suomessa tavataan mustalaisia jo ainakin 1559, jolloin heitä lähetettiin Ahvenanmaalta takaisin Ruotsiin, mistä olivat tulleet. Tämä Ruotsiin lähetäminen, joka toistui yhä uudelleen ja uudelleen, todistaa, että mustalaiset ovat tulleet maahamme lännestä päin."

        "V:n 1624 valtiopäivillä valitetaan mustalaisten vaivaavan ja pettävän rahvasta >>kerjäämällä, varastamalla ja ennustamalla>>. Tämän johdosta Kustaa II Adolf käski panemaa heidät rautoihin, joissa heidän tuli tehdä työtä sekä linnoissa että talonpojille. Heidän hevosensa oli otettava kruunulle. Kun tämäkään ei näyttänyt auttavan, määräsi 5. p. heinäk. 1637 annettu asetus, että kaikki miespuoliset mustalaiset, jotka tavattiin Ruotsin rajojen sisällä, piti ilman tutkintoa ja tuomiota hirtettämän sekä heidän vaimonsa ja lapsensa ajettaman kihlakunnasta toiseen ja siten maan rajojen ulkopuolelle."

        Yhteiskunnallinen käsikirja

        Kansanvalistusseura, 1910, 628 s., 1. painos

        Enkunkielisestä Wikipediaa ja Encyclopedia Britannicasta:

        Kustaa II Aadolf oli Ruotsin kuninkaana vuodet 1611 - 1632.

        Välissä Ruotsin oli saanut Liivinmaan haltuunsa vuodesta 1629 eteenpäin.

        Kustaa II Aadolf kaatui Lützenin Taistelussa vuonna 1632.

        Vaikka valta periytyikin Kustaan tyttärelle, Kristiinalle, Kristiina oli liian nuori, joten sijaishallitsijana oli Axel Oxenstierna vuoteen 1644 asti, jolloin Kristiinasta tuli täysi-ikäinen.

        "5. p. heinäk. 1637 annettu asetus, että kaikki miespuoliset mustalaiset, jotka tavattiin Ruotsin rajojen sisällä, piti ilman tutkintoa ja tuomiota hirtettämän sekä heidän vaimonsa ja lapsensa ajettaman kihlakunnasta toiseen ja siten maan rajojen ulkopuolelle" on Axel Oxenstiernan ajalta.

        Valta siirtyi Kristiinalle vuonna 1644. Kristiina oli kuningatar ja siinä ohessa sai sellaisia titteleitä kuin Suomen Suur-Ruhtinatar. Kristiina hallitsi 10 vuotta.

        Samalla aikavälillä muualla (en siis vihjaile, että liittyisivät toisiinsa muuten kuin siten, että tapahtuivat sattumoisin lähekkäin) Bohdan Kmelnitski, ukrainalais-kasakoiden sotilaskomentaja, oli aloittanut Krimin tataarejen kanssa Puola-vastaisen Kmelnitskin Kapinan, johon liittyi myös ukrainalaista talonpoikaisväestöä. Kmelnitskin Kapinaa luonnehti brutaliteetti siviiliväestöä kohtaan, mukaanlukien juutalaisia ja roomalaiskatolikkoja. Kmelnitskin Kapina sittemmin heikensi Puola-Liettuan Kansainyhteisöä, luoden näin pohjaa paitsi Venäjän hyökkäykselle Puolaan vuonna 1654 myös Ruotsin hyökkäykselle Puolaan vuonna 1655.

        Berestechkon taistelussa (28. - 30.6.1651) kasakoiden ja Krimin tataarien joukot voittivat Puola-Liettuan Kansainyhteisön joukot, joita komensi Juhana II Kasimir (hän oli sekä Puolan kuningas että Liettuan suur-herttua).

        Batihin taistelun (3.-4.6.1652) jälkeen Khmnelnitskin joukot kostivat aiemman häviönsä Berestechkon taistelussa murhaamalla arviolta 8 000 - 8 500 Batohin (/Batihin) joukkomurhassa

        Kristiina astui vallasta vuonna 1654 ja antoi kruunun Kaarle X Kustaalle. Axel Oxenstierna oli alunperin vastustanut tätä, mutta muutti mielensä ja auttoi Kristiinaa astumaan vallasta.

        Axel Oxenstierna kuoli muutama kuukausi sen jälkeen, kun Kaarle X Kustaa oli noussut valtaistuimelle.

        Vuonna 1654 Venäjä hyökkäsi Puola-Liettuan Kansainyhteisöön Kmelnitskin Kapinan vanavedessä.

        Seuraavana vuonna 1655 Kaarle X Kustaa hyökkäsi Puola-Liettuan Kansainyhteisöön, mihin viitataan Ruotsin Tulvana.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Paljon meuhkataan stalin sitä stalin tätä, mutta tuntuu kusipäähallitsijat olevan enemmän sääntö kuin poikkeus eikä ole Ruotsin kuninkaat hekään enkeleitä olleet.

        -----------

        Yhteiskunnallinen käsikirja, Kansanvalistusseuran julkaisema. Kansanvalistusseura 1910

        Toimituskunta: Oskari Autere, Einar Böök, J. Forsman, F.O. Lilius, Matti Helenius-Seppälä, Väinö Voionmaa

        Kirjan artikkeleita on kirjoittanut sen aikainen tunnettu sivistyneistö kuten K. J. Stålberg, Kyösti Kallio, Santeri Alkio, Onni Talas, toimituskunnassa olleet, ja useat kymmenet muutkin, joita en ala luettelemaan erikseen.

        Juutalaiskysymys: F. O. Lilius s. 76-78

        Artikkelissa käydään laajasti läpi euroopassa vallinnutta antisemitismiä, jota esiintyi erityisesti Itävallassa, Ranskassa ja Saksassa. Toki Ruotsikin mainitaan.

        Suomeen oli kielletty juutalaisten maahantulo RUOTSIN kuninkaan kirjeellä 25 p:ltä marraskuuta 1806.

        Suomen juutalaiset tuli maahamme (lähinnä) Venäjän armeijasta vapaaksi päässeistä miehistä. 1908 Suomessa oli jo 1186 juutalaisen yhteisö.

        Kustaa II Adolf oli myöskin mustalaisten suuri ihailija:

        Sivu 66:

        "Vuonna 1637 säädettiin, että ne kuljeskelevat mustilaiset, jotka eivät määräajan kuluessa lähteneet valtakunnasta, olivat kiinni otettavat, tavarat heiltä riistettävät, kaikki miehet muitta mutkitta hirtettävät sekä vaimot ja lapset maasta ajettavat."

        Sivu 307-310 Rope Kojonen: Mustalaiskysymys

        "Suomessa tavataan mustalaisia jo ainakin 1559, jolloin heitä lähetettiin Ahvenanmaalta takaisin Ruotsiin, mistä olivat tulleet. Tämä Ruotsiin lähetäminen, joka toistui yhä uudelleen ja uudelleen, todistaa, että mustalaiset ovat tulleet maahamme lännestä päin."

        "V:n 1624 valtiopäivillä valitetaan mustalaisten vaivaavan ja pettävän rahvasta >>kerjäämällä, varastamalla ja ennustamalla>>. Tämän johdosta Kustaa II Adolf käski panemaa heidät rautoihin, joissa heidän tuli tehdä työtä sekä linnoissa että talonpojille. Heidän hevosensa oli otettava kruunulle. Kun tämäkään ei näyttänyt auttavan, määräsi 5. p. heinäk. 1637 annettu asetus, että kaikki miespuoliset mustalaiset, jotka tavattiin Ruotsin rajojen sisällä, piti ilman tutkintoa ja tuomiota hirtettämän sekä heidän vaimonsa ja lapsensa ajettaman kihlakunnasta toiseen ja siten maan rajojen ulkopuolelle."

        Yhteiskunnallinen käsikirja

        Kansanvalistusseura, 1910, 628 s., 1. painos

        Pakko olla ihan h*lv*t*nmoinen epäilevä tuomas nyt, onkos tuolle Ruotsin mustalaisten murhaamiselle mitään muuta tiedonlähdettä kuin joku Suomen joskus ENNEN ENSIMMÄISTÄ MAAILMANSOTAA JA LENININ BOLSEVIKKI-VALLANKUMOUSTA julkaistu vanha käsikirja, jossa pari kertaa ohimennen väitetään noin?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Pakko olla ihan h*lv*t*nmoinen epäilevä tuomas nyt, onkos tuolle Ruotsin mustalaisten murhaamiselle mitään muuta tiedonlähdettä kuin joku Suomen joskus ENNEN ENSIMMÄISTÄ MAAILMANSOTAA JA LENININ BOLSEVIKKI-VALLANKUMOUSTA julkaistu vanha käsikirja, jossa pari kertaa ohimennen väitetään noin?

        1. Kyllä on, sori vain.* (Katso alla)

        2. Miten julkaisuajankohta vaikuttaa mihinkään?

        Jos Kansanvalistusseuran Yhteiskunnallinen käsikirja on arvoton, koska se on julkaistu "joskus ENNEN ENSIMMÄISTÄ MAAILMANSOTAA JA LENININ BOLSEVIKKI-VALLANKUMOUSTA" vuonna 1910...

        .....niin sittenhän myös vuoden 1997 Kommunistin Musta Kirja on arvoton, koska se on julkaistu Neuvostoliiton 1991 hajoamisen, Ruandan 1994 kansanmurhan ja Serbian 1995 tekemän Srebrenican joukkomurhan jälkeen sekä ennen 1999, kun NATOn pommitukset estivät Serbiaa massamurhaamasta enempää Kosovon väkeä.

        Hieno logiikka! 🤭

        3. Häiritseekö, että kirjan tekijöihin lukeutuu Kaarlo Juho Stählberg, Suomen ensimmäinen presidentti?

        ( Wikipedia.fi, "Puola-Neuvosto-Venäjän sota":

        " ... myös valtionhoitaja Mannerheim halusi, että Suomi olisi osallistunut Judenitsin hyökkäykseen Virosta Petrogradia vastaan vuonna 1919, mihin presidentiksi valittu K. J. Ståhlberg ja eduskunta eivät kuitenkaan suostuneet lähinnä Edistyspuolueen ja Maalaisliiton vaikutuksesta.[3]"

        [3] Sakari Virkkunen: Ståhlberg, Suomen ensimmäinen presidentti, s. 36–38. Otava )

        Ei unohdeta, että Ståhlberg joutui lokakuussa 1930 fasistisen, kansallismielisen Lapuan Liikkeen kidnappaamaksi. Tämänkin jälkeen Vihtori Kosola salli, että hänen "nimellisesti päätoimittamassa" lehdessään yllytettiin murhaamaan Ståhlberg.

        https://yle.fi/aihe/artikkeli/2006/09/08/laillisuusmies-stahlberg-lapuan-liikkeen-hampaissa

        Silti Suomen ensimmäinen presidentti oli onnekkaampi kuin Puolan ensimmäinen vaaleilla valittu presidentti Gabriel Narutowicz, joka ehti olla presidenttinä vain viisi päivää, kunnes äärioikeistolaisen, kansallismielisen "Kansallis-Demokraatti"-Puolueen sympasitööri murhasi hänet taidenäytöksessä joulukuussa 1922.

        Se siitä "kansallis-demokratiasta" ja Kosolinista.

        --------------------------------

        * Ruotsin mustalais-vastaisesta säännöksestä vuonna 1637:

        Wikipedia antaa tällaisen lähteytyksen ("Timeline of Romani history" ja "1637 in Sweden"):

        * Stig Hadenius, Torbjörn Nilsson & Gunnar Åselius, "Sveriges historia: Vad varje svensk bör veta", Bonnier Alba, Stockholm, 1996

        (Joku näköjään unohtanut lisätä saman viitteen artikkeliin "Timeline of Swedish history". Ainakin tällä hetkellä.)

        -------------------------------

        Suomen Valtioneuvosto julkaisema kirjoitelma "Finland's Romani People" (2004) mainitsee Suomen romanien historiatausta-osiossa (sivulla 6):

        "1500-luvulla romanit tulivat Suomeen Ruotsin, Baltian maiden ja Venäjän kautta. Suomi kuului silloin Ruotsin kuningaskuntaan. Ruotsalais-suomalainen virkavalta suhtautui romaneihin ilmeisen kielteisesti ja romaneilta kiellettiin kaikki kirkon sakramentit ja kirkolliset palvelut sekä sairaalahoidon saaminen. Vuoden 1637 'hirttämislaki' teki lailliseksi tappaa kuka vain romani, joka löydettiin valtakunnasta."

        https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/70194/Es200402eng.pdf?sequence=1

        Eroaa vain asteittain Stalinin vainoista eri "kansallisuuksia" kohtaan Neuvostoliiton rajojen sisällä.

        ---------------------------

        Sosiaalisen oikeuden aktivisti Shamus McPhee on kirjoittanut vainoista mustalais-nomadeita kohtaan Historic Environment Scotland -sivustolla, mainiten myös Ruotsin vuonna 1637.

        Hän kertoo, että nackenit (eli skotlantilaiset mustalais-kiertolaiset) olivat alunperin tervetulleita Skotlantiin, kunnes tuli Protestanttien Uskonpuhdistus. Ensimmäinen mustalais-vastainen laki astui voimaan vuonna 1541, määräten mustalaisia lähtemään Skotlannissa "kuoleman uhalla", ja siitä se koveni vielä usean asteen vuonna 1571 Ankaruus-Säännöksen myötä, joka laillisti mustalaisten hirttämisen, polttomerkinnän, hukuttamisen, korvista puuhun naulaamisen, korvien irti hakkaamisen ja pakkopoistamisen maasta pelkästään sillä perusteella, että oli mustalainen. Samanlaisia säännöksiä tehtiin myös vuosina 1603 ja 1609.

        (Eli HUOM! edelleen hyvin samanlaista kuin Stalinin Neuvostoliitto harrasti kansallisuus-terrorissaan mm. puolalaisia, ukrainalaisia, korealaisia, tsetseenejä ja monia muita "vierasaineksia" kohtaan.)

        Tällaisia sortotoimia paossa "monien skotti-nackeneiden (eli skotti-mustalaisten) tiedetään muuttaneen Skandinaviaan. Ei liene mitätöntä, että sana "näkki" esiintyy skandinaavi-kansantarustossa pahansisuisena vedenhenkenä".

        Eli näkki-hahmolla on mitä todennäköisimmin rasistinen alkuperä. Tässä teurastetaan taas vanhoillisten pyhä lehmä.

        "Suomen, Ruotsin ja Norjan romaneiden tiedetään varmuudella liittävän alkuperänsä maahanmuuttaja-skotlantilais-mustalaisiin. Nämä [skotlantilais-mustalaiset] puolestaan karkoitettiin Ruotsista vuonna 1637. Tämä on osa suurempaa mustalaisten pakkokarkoitusten kuviota ympäri Eurooppaa. Monissa tapauksissa mustalaisia käskettiin lähtemään ja heidät teloitettiin, jos he eivät suostuneet."

        https://blog.historicenvironment.scot/2023/06/persecution-of-gypsy-travellers-in-scotland/


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        1. Kyllä on, sori vain.* (Katso alla)

        2. Miten julkaisuajankohta vaikuttaa mihinkään?

        Jos Kansanvalistusseuran Yhteiskunnallinen käsikirja on arvoton, koska se on julkaistu "joskus ENNEN ENSIMMÄISTÄ MAAILMANSOTAA JA LENININ BOLSEVIKKI-VALLANKUMOUSTA" vuonna 1910...

        .....niin sittenhän myös vuoden 1997 Kommunistin Musta Kirja on arvoton, koska se on julkaistu Neuvostoliiton 1991 hajoamisen, Ruandan 1994 kansanmurhan ja Serbian 1995 tekemän Srebrenican joukkomurhan jälkeen sekä ennen 1999, kun NATOn pommitukset estivät Serbiaa massamurhaamasta enempää Kosovon väkeä.

        Hieno logiikka! 🤭

        3. Häiritseekö, että kirjan tekijöihin lukeutuu Kaarlo Juho Stählberg, Suomen ensimmäinen presidentti?

        ( Wikipedia.fi, "Puola-Neuvosto-Venäjän sota":

        " ... myös valtionhoitaja Mannerheim halusi, että Suomi olisi osallistunut Judenitsin hyökkäykseen Virosta Petrogradia vastaan vuonna 1919, mihin presidentiksi valittu K. J. Ståhlberg ja eduskunta eivät kuitenkaan suostuneet lähinnä Edistyspuolueen ja Maalaisliiton vaikutuksesta.[3]"

        [3] Sakari Virkkunen: Ståhlberg, Suomen ensimmäinen presidentti, s. 36–38. Otava )

        Ei unohdeta, että Ståhlberg joutui lokakuussa 1930 fasistisen, kansallismielisen Lapuan Liikkeen kidnappaamaksi. Tämänkin jälkeen Vihtori Kosola salli, että hänen "nimellisesti päätoimittamassa" lehdessään yllytettiin murhaamaan Ståhlberg.

        https://yle.fi/aihe/artikkeli/2006/09/08/laillisuusmies-stahlberg-lapuan-liikkeen-hampaissa

        Silti Suomen ensimmäinen presidentti oli onnekkaampi kuin Puolan ensimmäinen vaaleilla valittu presidentti Gabriel Narutowicz, joka ehti olla presidenttinä vain viisi päivää, kunnes äärioikeistolaisen, kansallismielisen "Kansallis-Demokraatti"-Puolueen sympasitööri murhasi hänet taidenäytöksessä joulukuussa 1922.

        Se siitä "kansallis-demokratiasta" ja Kosolinista.

        --------------------------------

        * Ruotsin mustalais-vastaisesta säännöksestä vuonna 1637:

        Wikipedia antaa tällaisen lähteytyksen ("Timeline of Romani history" ja "1637 in Sweden"):

        * Stig Hadenius, Torbjörn Nilsson & Gunnar Åselius, "Sveriges historia: Vad varje svensk bör veta", Bonnier Alba, Stockholm, 1996

        (Joku näköjään unohtanut lisätä saman viitteen artikkeliin "Timeline of Swedish history". Ainakin tällä hetkellä.)

        -------------------------------

        Suomen Valtioneuvosto julkaisema kirjoitelma "Finland's Romani People" (2004) mainitsee Suomen romanien historiatausta-osiossa (sivulla 6):

        "1500-luvulla romanit tulivat Suomeen Ruotsin, Baltian maiden ja Venäjän kautta. Suomi kuului silloin Ruotsin kuningaskuntaan. Ruotsalais-suomalainen virkavalta suhtautui romaneihin ilmeisen kielteisesti ja romaneilta kiellettiin kaikki kirkon sakramentit ja kirkolliset palvelut sekä sairaalahoidon saaminen. Vuoden 1637 'hirttämislaki' teki lailliseksi tappaa kuka vain romani, joka löydettiin valtakunnasta."

        https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/70194/Es200402eng.pdf?sequence=1

        Eroaa vain asteittain Stalinin vainoista eri "kansallisuuksia" kohtaan Neuvostoliiton rajojen sisällä.

        ---------------------------

        Sosiaalisen oikeuden aktivisti Shamus McPhee on kirjoittanut vainoista mustalais-nomadeita kohtaan Historic Environment Scotland -sivustolla, mainiten myös Ruotsin vuonna 1637.

        Hän kertoo, että nackenit (eli skotlantilaiset mustalais-kiertolaiset) olivat alunperin tervetulleita Skotlantiin, kunnes tuli Protestanttien Uskonpuhdistus. Ensimmäinen mustalais-vastainen laki astui voimaan vuonna 1541, määräten mustalaisia lähtemään Skotlannissa "kuoleman uhalla", ja siitä se koveni vielä usean asteen vuonna 1571 Ankaruus-Säännöksen myötä, joka laillisti mustalaisten hirttämisen, polttomerkinnän, hukuttamisen, korvista puuhun naulaamisen, korvien irti hakkaamisen ja pakkopoistamisen maasta pelkästään sillä perusteella, että oli mustalainen. Samanlaisia säännöksiä tehtiin myös vuosina 1603 ja 1609.

        (Eli HUOM! edelleen hyvin samanlaista kuin Stalinin Neuvostoliitto harrasti kansallisuus-terrorissaan mm. puolalaisia, ukrainalaisia, korealaisia, tsetseenejä ja monia muita "vierasaineksia" kohtaan.)

        Tällaisia sortotoimia paossa "monien skotti-nackeneiden (eli skotti-mustalaisten) tiedetään muuttaneen Skandinaviaan. Ei liene mitätöntä, että sana "näkki" esiintyy skandinaavi-kansantarustossa pahansisuisena vedenhenkenä".

        Eli näkki-hahmolla on mitä todennäköisimmin rasistinen alkuperä. Tässä teurastetaan taas vanhoillisten pyhä lehmä.

        "Suomen, Ruotsin ja Norjan romaneiden tiedetään varmuudella liittävän alkuperänsä maahanmuuttaja-skotlantilais-mustalaisiin. Nämä [skotlantilais-mustalaiset] puolestaan karkoitettiin Ruotsista vuonna 1637. Tämä on osa suurempaa mustalaisten pakkokarkoitusten kuviota ympäri Eurooppaa. Monissa tapauksissa mustalaisia käskettiin lähtemään ja heidät teloitettiin, jos he eivät suostuneet."

        https://blog.historicenvironment.scot/2023/06/persecution-of-gypsy-travellers-in-scotland/

        Ja Puola-Liettuan Kansainyhteisössäkö oli 1500- ja 1600-luvuilla keskimäärin suvaitsevampaa väestöä? Ei ilmennetty esim. juutalaisvihaa?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Pakko olla ihan h*lv*t*nmoinen epäilevä tuomas nyt, onkos tuolle Ruotsin mustalaisten murhaamiselle mitään muuta tiedonlähdettä kuin joku Suomen joskus ENNEN ENSIMMÄISTÄ MAAILMANSOTAA JA LENININ BOLSEVIKKI-VALLANKUMOUSTA julkaistu vanha käsikirja, jossa pari kertaa ohimennen väitetään noin?

        Miksi se julkaisuajankohta edes olisi ongelma?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mites Robert I. Frostin "After the Deluge: Poland-Lithuania and the Second Northern War, 1655–1660" (Cambridge University Press)?

        Kiitos maininnasta, pitääpä laittaa tilaukseen Adlibriksen kautta. :)


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Enkunkielisestä Wikipediaa ja Encyclopedia Britannicasta:

        Kustaa II Aadolf oli Ruotsin kuninkaana vuodet 1611 - 1632.

        Välissä Ruotsin oli saanut Liivinmaan haltuunsa vuodesta 1629 eteenpäin.

        Kustaa II Aadolf kaatui Lützenin Taistelussa vuonna 1632.

        Vaikka valta periytyikin Kustaan tyttärelle, Kristiinalle, Kristiina oli liian nuori, joten sijaishallitsijana oli Axel Oxenstierna vuoteen 1644 asti, jolloin Kristiinasta tuli täysi-ikäinen.

        "5. p. heinäk. 1637 annettu asetus, että kaikki miespuoliset mustalaiset, jotka tavattiin Ruotsin rajojen sisällä, piti ilman tutkintoa ja tuomiota hirtettämän sekä heidän vaimonsa ja lapsensa ajettaman kihlakunnasta toiseen ja siten maan rajojen ulkopuolelle" on Axel Oxenstiernan ajalta.

        Valta siirtyi Kristiinalle vuonna 1644. Kristiina oli kuningatar ja siinä ohessa sai sellaisia titteleitä kuin Suomen Suur-Ruhtinatar. Kristiina hallitsi 10 vuotta.

        Samalla aikavälillä muualla (en siis vihjaile, että liittyisivät toisiinsa muuten kuin siten, että tapahtuivat sattumoisin lähekkäin) Bohdan Kmelnitski, ukrainalais-kasakoiden sotilaskomentaja, oli aloittanut Krimin tataarejen kanssa Puola-vastaisen Kmelnitskin Kapinan, johon liittyi myös ukrainalaista talonpoikaisväestöä. Kmelnitskin Kapinaa luonnehti brutaliteetti siviiliväestöä kohtaan, mukaanlukien juutalaisia ja roomalaiskatolikkoja. Kmelnitskin Kapina sittemmin heikensi Puola-Liettuan Kansainyhteisöä, luoden näin pohjaa paitsi Venäjän hyökkäykselle Puolaan vuonna 1654 myös Ruotsin hyökkäykselle Puolaan vuonna 1655.

        Berestechkon taistelussa (28. - 30.6.1651) kasakoiden ja Krimin tataarien joukot voittivat Puola-Liettuan Kansainyhteisön joukot, joita komensi Juhana II Kasimir (hän oli sekä Puolan kuningas että Liettuan suur-herttua).

        Batihin taistelun (3.-4.6.1652) jälkeen Khmnelnitskin joukot kostivat aiemman häviönsä Berestechkon taistelussa murhaamalla arviolta 8 000 - 8 500 Batohin (/Batihin) joukkomurhassa

        Kristiina astui vallasta vuonna 1654 ja antoi kruunun Kaarle X Kustaalle. Axel Oxenstierna oli alunperin vastustanut tätä, mutta muutti mielensä ja auttoi Kristiinaa astumaan vallasta.

        Axel Oxenstierna kuoli muutama kuukausi sen jälkeen, kun Kaarle X Kustaa oli noussut valtaistuimelle.

        Vuonna 1654 Venäjä hyökkäsi Puola-Liettuan Kansainyhteisöön Kmelnitskin Kapinan vanavedessä.

        Seuraavana vuonna 1655 Kaarle X Kustaa hyökkäsi Puola-Liettuan Kansainyhteisöön, mihin viitataan Ruotsin Tulvana.

        "kasakoiden ja Krimin tataarien joukot voittivat Puola-Liettuan Kansainyhteisön joukot, joita komensi Juhana II Kasimir (hän oli sekä Puolan kuningas että Liettuan suur-herttua)."

        Pieni kirjoitusvirhe? Tarkoitat varmaan, että kasakoiden ja Krimin tataarien joukot JOUTUIVAT Puola-Liettuan Kansainyhteisön joukkojen VOITTAMIKSI?

        En halua olla kielioppinatsi, mutta näyttäisi, että oikeasti tarkoitat:

        Berestechkon taistelussa (28. - 30.6.1651) Puola-Liettuan Kansainyhteisön joukot, joita komensi Juhana II Kasimir (hän oli sekä Puolan kuningas että Liettuan suur-herttua), voittivat kasakoiden ja Krimin tataarien joukot.

        Koska seuraavaksi sanotkin:

        "Batihin taistelun (3.-4.6.1652) jälkeen Khmnelnitskin joukot kostivat aiemman häviönsä Berestechkon taistelussa murhaamalla arviolta 8 000 - 8 500 Batohin (/Batihin) joukkomurhassa"


        Ei ole tarkoitus olla ilkeä. Koin tarpeelliseksi oikaista vähän hämminkiä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "kasakoiden ja Krimin tataarien joukot voittivat Puola-Liettuan Kansainyhteisön joukot, joita komensi Juhana II Kasimir (hän oli sekä Puolan kuningas että Liettuan suur-herttua)."

        Pieni kirjoitusvirhe? Tarkoitat varmaan, että kasakoiden ja Krimin tataarien joukot JOUTUIVAT Puola-Liettuan Kansainyhteisön joukkojen VOITTAMIKSI?

        En halua olla kielioppinatsi, mutta näyttäisi, että oikeasti tarkoitat:

        Berestechkon taistelussa (28. - 30.6.1651) Puola-Liettuan Kansainyhteisön joukot, joita komensi Juhana II Kasimir (hän oli sekä Puolan kuningas että Liettuan suur-herttua), voittivat kasakoiden ja Krimin tataarien joukot.

        Koska seuraavaksi sanotkin:

        "Batihin taistelun (3.-4.6.1652) jälkeen Khmnelnitskin joukot kostivat aiemman häviönsä Berestechkon taistelussa murhaamalla arviolta 8 000 - 8 500 Batohin (/Batihin) joukkomurhassa"


        Ei ole tarkoitus olla ilkeä. Koin tarpeelliseksi oikaista vähän hämminkiä.

        "Ei ole tarkoitus olla ilkeä. Koin tarpeelliseksi oikaista vähän hämminkiä."

        Kiitoksia. Tarkoitin juuri tuota minkä tarkensit. Näin siinä käy, kun myöhään yöhön jatkuneiden töiden jälkeen kokoaa historiikkia.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Miksi se julkaisuajankohta edes olisi ongelma?

        Jos menee tarpeeksi omaa pyhää etno-kansallismielis-lehmää vastaan tai suorastaan teurastaa sen? Tai jopa osoittaa, että se etno-kansallismielinen pyhä lehmä onkin koko ajan ollut kuollut hevonen, jota hädin tuskin yritetty manata henkiin hakkaamalla?

        Nykypäivästä hyvää esimerkkiä ovat sinimustat uusnatsipellet, kaukana ovat Suomen syntyvuosien fennomaaneista. Fennomaanit eivät arjalaisrotu-natseilu-shaissea harrastaneet, aikansa nähden viisaita kun olivat. Sinimustien etnonationalismi-soopa on paljon lähempänä Axel Olof Freudenthalin kaltaisia svekomaaneja arjalaisrotuteorioineen. Niin surkeasti ovat Freudenthalin arjalais-svekomaniat vanhentuneet, että ovat peräti hapahtuneet ja pilaantuneet ja historian roskapönttöön kuuluvat. Ei se suomenkielisenä käänteispeilikuvana yhtään järkevämmin sovellu sivistyneeseen nyky-Suomeen.

        Sinimustat uusnatsipellet voivat painua leikkimään Freudenthalin kanssa sinne historian roskapönttöön ja pysyä siellä pois ajatukseltaan edistyneempien, sivistyneiden ihmisten ilmoita.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Jos menee tarpeeksi omaa pyhää etno-kansallismielis-lehmää vastaan tai suorastaan teurastaa sen? Tai jopa osoittaa, että se etno-kansallismielinen pyhä lehmä onkin koko ajan ollut kuollut hevonen, jota hädin tuskin yritetty manata henkiin hakkaamalla?

        Nykypäivästä hyvää esimerkkiä ovat sinimustat uusnatsipellet, kaukana ovat Suomen syntyvuosien fennomaaneista. Fennomaanit eivät arjalaisrotu-natseilu-shaissea harrastaneet, aikansa nähden viisaita kun olivat. Sinimustien etnonationalismi-soopa on paljon lähempänä Axel Olof Freudenthalin kaltaisia svekomaaneja arjalaisrotuteorioineen. Niin surkeasti ovat Freudenthalin arjalais-svekomaniat vanhentuneet, että ovat peräti hapahtuneet ja pilaantuneet ja historian roskapönttöön kuuluvat. Ei se suomenkielisenä käänteispeilikuvana yhtään järkevämmin sovellu sivistyneeseen nyky-Suomeen.

        Sinimustat uusnatsipellet voivat painua leikkimään Freudenthalin kanssa sinne historian roskapönttöön ja pysyä siellä pois ajatukseltaan edistyneempien, sivistyneiden ihmisten ilmoita.

        "Fennomaanit eivät arjalaisrotu-natseilu-shaissea harrastaneet, aikansa nähden viisaita kun olivat. Sinimustien etnonationalismi-soopa on paljon lähempänä Axel Olof Freudenthalin kaltaisia svekomaaneja arjalaisrotuteorioineen. Niin surkeasti ovat Freudenthalin arjalais-svekomaniat vanhentuneet, että ovat peräti hapahtuneet ja pilaantuneet ja historian roskapönttöön kuuluvat. Ei se suomenkielisenä käänteispeilikuvana yhtään järkevämmin sovellu sivistyneeseen nyky-Suomeen."

        Toinen esimerkki arjalais-rotuteoria-pelletouhusta on puolalais-kansallismielinen Roman Dmowski. Ei elänyt tarpeeksi kauaa nähdäkseen miten hänen arjalaispelle-ihanteensa mukaiset natsit kohtelivat puolalaisia ali-ihmisinä ja jopa ottivat massamurhaamisen kohteiksi Generalplan Ostin mukaisesti.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Enkunkielisestä Wikipediaa ja Encyclopedia Britannicasta:

        Kustaa II Aadolf oli Ruotsin kuninkaana vuodet 1611 - 1632.

        Välissä Ruotsin oli saanut Liivinmaan haltuunsa vuodesta 1629 eteenpäin.

        Kustaa II Aadolf kaatui Lützenin Taistelussa vuonna 1632.

        Vaikka valta periytyikin Kustaan tyttärelle, Kristiinalle, Kristiina oli liian nuori, joten sijaishallitsijana oli Axel Oxenstierna vuoteen 1644 asti, jolloin Kristiinasta tuli täysi-ikäinen.

        "5. p. heinäk. 1637 annettu asetus, että kaikki miespuoliset mustalaiset, jotka tavattiin Ruotsin rajojen sisällä, piti ilman tutkintoa ja tuomiota hirtettämän sekä heidän vaimonsa ja lapsensa ajettaman kihlakunnasta toiseen ja siten maan rajojen ulkopuolelle" on Axel Oxenstiernan ajalta.

        Valta siirtyi Kristiinalle vuonna 1644. Kristiina oli kuningatar ja siinä ohessa sai sellaisia titteleitä kuin Suomen Suur-Ruhtinatar. Kristiina hallitsi 10 vuotta.

        Samalla aikavälillä muualla (en siis vihjaile, että liittyisivät toisiinsa muuten kuin siten, että tapahtuivat sattumoisin lähekkäin) Bohdan Kmelnitski, ukrainalais-kasakoiden sotilaskomentaja, oli aloittanut Krimin tataarejen kanssa Puola-vastaisen Kmelnitskin Kapinan, johon liittyi myös ukrainalaista talonpoikaisväestöä. Kmelnitskin Kapinaa luonnehti brutaliteetti siviiliväestöä kohtaan, mukaanlukien juutalaisia ja roomalaiskatolikkoja. Kmelnitskin Kapina sittemmin heikensi Puola-Liettuan Kansainyhteisöä, luoden näin pohjaa paitsi Venäjän hyökkäykselle Puolaan vuonna 1654 myös Ruotsin hyökkäykselle Puolaan vuonna 1655.

        Berestechkon taistelussa (28. - 30.6.1651) kasakoiden ja Krimin tataarien joukot voittivat Puola-Liettuan Kansainyhteisön joukot, joita komensi Juhana II Kasimir (hän oli sekä Puolan kuningas että Liettuan suur-herttua).

        Batihin taistelun (3.-4.6.1652) jälkeen Khmnelnitskin joukot kostivat aiemman häviönsä Berestechkon taistelussa murhaamalla arviolta 8 000 - 8 500 Batohin (/Batihin) joukkomurhassa

        Kristiina astui vallasta vuonna 1654 ja antoi kruunun Kaarle X Kustaalle. Axel Oxenstierna oli alunperin vastustanut tätä, mutta muutti mielensä ja auttoi Kristiinaa astumaan vallasta.

        Axel Oxenstierna kuoli muutama kuukausi sen jälkeen, kun Kaarle X Kustaa oli noussut valtaistuimelle.

        Vuonna 1654 Venäjä hyökkäsi Puola-Liettuan Kansainyhteisöön Kmelnitskin Kapinan vanavedessä.

        Seuraavana vuonna 1655 Kaarle X Kustaa hyökkäsi Puola-Liettuan Kansainyhteisöön, mihin viitataan Ruotsin Tulvana.

        " Kustaa II Aadolf kaatui Lützenin Taistelussa vuonna 1632. "

        Tämän saisivat muistaa ne, jotka dissaavat Mannerheimiä vertaamalla Kustaa Aadolfiin kun Mannerheim ei rynninyt pää viidentenä raajana konekivääritulen tielle joka tilaisuuden tullen.


    • Anonyymi

      On arvioitu, että sodan seurauksena Varsovan väkiluku väheni jopa 90 %. Toistaiseksi suurinta osaa ruotsalaisten ryöstämistä puolalaisista kulttuurihyödykkeistä ei ole saatu takaisin , mukaan lukien Varsovan kuninkaanlinnasta ryöstettynä kaksi pronssista leijonaa koristaa Tukholman kuninkaallista linnaa tähän päivään asti.

      Ruotsalaiset itse vaikenevat tästä ryöstösaaliista, Tukholman Kuninkaallisen linnan prosyyreissa ei mainita varastetuista esineistä mitään.

    • Anonyymi

      Puolalaista nationalistista ja sovinistista huuhaahistoriaa taas tuutin täydeltä. Jaksavat itkseä historiaa ja joka suuntaan ja valehdella ja esittää vaatimuksia. Omista synneistä vaietaan visusti

      • Anonyymi

        No niinhän ruotsalaisetkin omista synneistään vaikenevat visusti!

        Puolalaisten tutkijoiden I. Ihnatowiczin, Z. Landaun, A. Mączakin ja B. Zientaran arvioiden mukaan Ruotsin armeijan ja sen liittolaisten (Brandenburg-Preussi ja Transilvania) hyökkäys johti 25 % väestön menettämiseen. neljässä Puolan ydinprovinssissa. Vähä-Puola menetti 23 % väestöstä, Masovia 40 % kylistä ja 70 % kaupungeista, Suur-Puola 50 % kylistä ja 60 % kaupungeista. Preussi menetti noin 60 % väestöstään. Kansainyhteisön väestön menetysten arvioidaan olevan 30–50 prosenttia vuosina 1648–1660.
        Arviolta 3 miljoonaa ihmistä kuoli.

        Tätä vähäpoika kutsuu propagandassaan edistykseksi:-D

        Ruotsalaiset eivät sanaakaan mainitse tekemästään ryöstelystä ja murhatyöstä:

        https://sv.wikipedia.org/wiki/Karl_X_Gustavs_polska_krig

        Ruotsalaisten historiankirjoitus on aivan samalla lailla valikoivaa, kuin on Puolassa tai Putinin Venäjällä.


      • Anonyymi

        "Omista synneistä vaietaan visusti"

        Puola ei ole ollektiivinen joukkomieli kuten ei mikään muukaan maa väestöineen. Mitä tulee 1900-luvun historiaan, demokraattisesti vaaleilla valitun Gabriel Narutowiczin murhasi oikeistolainen Kansallis-Demokraatti-sympasitööri joulukuussa 1922, mikä oli kova isku bolsevikit torjuneen Jozef Pilsudskin uskolle kuinka hyvin puolalaiset noudattaisivat demokratiaa. Kuinkas ollakaan, sama Jozef Pilsudski, joka oli torjunut Leninin bolsevikit vuonna 1920 (ja jopa julkaissut vastauksen puna-kenraali Tuhatsevskin luennoimiselle Puola-Neuvostovenäjän sodasta), teki itse vuonna 1926 Toukokuun Vallankaappauksen Puolan sosialisti-, kommunisti- ja maaseutupuolueiden avustuksella.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        No niinhän ruotsalaisetkin omista synneistään vaikenevat visusti!

        Puolalaisten tutkijoiden I. Ihnatowiczin, Z. Landaun, A. Mączakin ja B. Zientaran arvioiden mukaan Ruotsin armeijan ja sen liittolaisten (Brandenburg-Preussi ja Transilvania) hyökkäys johti 25 % väestön menettämiseen. neljässä Puolan ydinprovinssissa. Vähä-Puola menetti 23 % väestöstä, Masovia 40 % kylistä ja 70 % kaupungeista, Suur-Puola 50 % kylistä ja 60 % kaupungeista. Preussi menetti noin 60 % väestöstään. Kansainyhteisön väestön menetysten arvioidaan olevan 30–50 prosenttia vuosina 1648–1660.
        Arviolta 3 miljoonaa ihmistä kuoli.

        Tätä vähäpoika kutsuu propagandassaan edistykseksi:-D

        Ruotsalaiset eivät sanaakaan mainitse tekemästään ryöstelystä ja murhatyöstä:

        https://sv.wikipedia.org/wiki/Karl_X_Gustavs_polska_krig

        Ruotsalaisten historiankirjoitus on aivan samalla lailla valikoivaa, kuin on Puolassa tai Putinin Venäjällä.

        "Ruotsalaisten historiankirjoitus on aivan samalla lailla valikoivaa, kuin on Puolassa tai Putinin Venäjällä."

        Naulan kantaan!


    • Anonyymi

      Tosiasiassa esim. Peter Englund nielee kaiken mahdollisen ja ruoskii omaa maataan ja syyttää hirmuteoista ja tuhotulvista kirjassaan Voittamaton. Vaikenee tietenkin Puolan sodan alkusysäyksestä eli Chelmnitskin kapinan antisemitistisestä luonteesta ja mistä se johtui

      • Anonyymi

        Linkkaapa lisää tai kirjoita tarkasti lähteytys. Kiitos etukäteen.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Linkkaapa lisää tai kirjoita tarkasti lähteytys. Kiitos etukäteen.

        Et siis ole lukenut tuota mukaansa tempaavasti kirjoitettua kirjaa. Suosittelen


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Et siis ole lukenut tuota mukaansa tempaavasti kirjoitettua kirjaa. Suosittelen

        Ai, huomasinkin nyt, että olihan se kirjan nimikin mukana. Eli siis "Voittamaton". Anteeksi, missasin.

        On sattumoisin sama mies kirjoittanut myös Pultavan taistelusta.


      • Anonyymi

        Ironista, että toisessa aliketjussa oli aito erehdys hätiköityyn johtopäätökseen liittyen, mutta tämä puolestaan sitä vastoin ilmentää selkeästi vanhaa antisemiitti-klisettä juutalaisista "Saatanan kansana". Odotitko, ettei lukevilta löydy jonkinlaista erittelykykyä vai mikäs tämän kommentin logiikka olikaan? Tai no, "logiikka" ja logiikka!


      • Anonyymi

        Khmelnitskin kapinasta:

        https://en.wikipedia.org/wiki/Khmelnytsky_Uprising

        " Hetman [eli sotilaskomentaja] Bohdan Khmelnitskin johdolla Zaporozian kasakat, jotka olivat yhdistäneet voimansa Krimin tataareiden ja paikallisen ukrainalaistalonpoikaisväestön kanssa, nousivat aseisiin Puolan määräntävaltaa ja Kansainyhteisön voimia vastaan. Kapinan keskellä kasakat syyllistyivät massahirmutekoihin siviiliväestöä kohtaan, etenkin roomalais-katolista papistoa ja juutalaisia, [4] [5] ja raaka kosto tuli puolestaan Ruthenian voivodilta [eli sotaherralta] Jeremi Wiśniowieckltä. [6]"

        [4] The Shorter Jewish Encyclopedia; Хмельницкий Богдан ( https://eleven.co.il/diaspora/judeophobia-anti-semitism/14533/ ) 2005.

        [5] Jakub Batista; "Chmielnicki Massacres (1648–1649)", s. 100–101 Alexander Mikaberidzen (ed.) kirjassa "Atrocities, Massacres, and War Crimes: An Encyclopedia: Vol. 1.", ABC-CLIO 2014

        [6] Norman Davies; "God's playground: a history of Poland: in two volumes" (2 ed.) 2005

        Mainintaa tuossa Wikipedia-artikkelissa onkin, että Khmelnitski ruoski vihaa syyttämällä juutalaisia minäs muina kuin koronkiskureina, niinpä tietysti.

        https://www.encyclopedia.com/history/encyclopedias-almanacs-transcripts-and-maps/khmelnytsky-uprising

        https://academic.oup.com/princeton-scholarship-online/book/31364/chapter-abstract/264486951?redirectedFrom=fulltext&login=false

        Adam Teller (kirjan nimi näyttäisi olevan "
        Rescue the Surviving Souls: The Great Jewish Refugee Crisis of the Seventeenth Century") on kirjoittanut, ettei Khmelnitskin kapina ollut niin suorasukainen kokemus juutalaisille, koska tapahtumaan liittyi viisi eri sotilasvoimaa erilaisine asenteineen juutalaisia kohtaan.

        "Bogdan Kmnelnitskin johtamille kasakoille juutalaisille olivat ongelma, mutta eivät tärkeysjärjestysten huipulla. Kasakoiden perustavin närä kohdistui puolalaisviranomaisiin - etenkin Seimin aatelistoon - ja liittyi rahaan ja yhteiskunta-asemaan. Toinen taho, jonka Ukrainan juutalaisto joutui kohtaamaan, oli ukrainalaisten talonpoikien massa, jotka liittyivät kapinaan sen saatua kitkaa. Muita tahoja olivat Puolan aatelisto, kaupunkilaiset ja tataariarmeija. Kapinan luoman kaaoksen keskellä ukrainan juutalaiset näyttävät ymmärtäneen joutuneensa hengenvaaraan näiden tahojen kohteina kahdella eri tavalla: suoralla väkivallan ja kaappaamisen uhilla."


      • Anonyymi

        Batihin taistelun (3.-4.6.1652) jälkeen Khmnelnitskin joukot murhasivat vangittuja puolalaisia hakkaamalla päitä irti ja suolistamalla kostona aiemmalle kasakoiden tappiolle Berestechkon taistelussa. Kuolleiden määräksi on arvioitu 8 000 - 8 500. Tämä tunnetaan Batohin (/Batihin) joukkomurhana. (puolaksi: Rzeź polskich jeńców pod Batohem)

        https://en.wikipedia.org/wiki/Batoh_massacre

        Yrityksessä luoda rinnastusta Toisen Maailmansodan Katynin joukkomurhaan Batohin (/Batihin) joukkomurhaa on kuvailtu sanoin "sarmatialainen Katyn", mutta 2000-luvun alun mediasuosiosta huolimatta akateeminen yhteisö ei sulattanut ideaa.

        https://www.researchgate.net/publication/352966744_SARMATIAN_KATYN_THE_IMAGE_OF_THE_MASS_EXECUTION_OF_POLISH_CAPTIVES_AFTER_THE_BATTLE_OF_BATIH_IN_1652_IN_HISTORIOGRAPHY_AND_COLLECTIVE_MEMORY_OF_POLAND


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Batihin taistelun (3.-4.6.1652) jälkeen Khmnelnitskin joukot murhasivat vangittuja puolalaisia hakkaamalla päitä irti ja suolistamalla kostona aiemmalle kasakoiden tappiolle Berestechkon taistelussa. Kuolleiden määräksi on arvioitu 8 000 - 8 500. Tämä tunnetaan Batohin (/Batihin) joukkomurhana. (puolaksi: Rzeź polskich jeńców pod Batohem)

        https://en.wikipedia.org/wiki/Batoh_massacre

        Yrityksessä luoda rinnastusta Toisen Maailmansodan Katynin joukkomurhaan Batohin (/Batihin) joukkomurhaa on kuvailtu sanoin "sarmatialainen Katyn", mutta 2000-luvun alun mediasuosiosta huolimatta akateeminen yhteisö ei sulattanut ideaa.

        https://www.researchgate.net/publication/352966744_SARMATIAN_KATYN_THE_IMAGE_OF_THE_MASS_EXECUTION_OF_POLISH_CAPTIVES_AFTER_THE_BATTLE_OF_BATIH_IN_1652_IN_HISTORIOGRAPHY_AND_COLLECTIVE_MEMORY_OF_POLAND

        Ehkä "sarmatialainen Srebrenica" olisi lähempänä totuutta? Lukumääräkin on samoilla mittapuilla eli 8 000:ssa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Et siis ole lukenut tuota mukaansa tempaavasti kirjoitettua kirjaa. Suosittelen

        Luin synopsiksen Englannin Poltava/Pultava-kirjasta. Näköjään heti 1700-alussa Venäjä on taistellut Puolan rinnalla. Haluavatkohan joskus Puola-äärikansallismieliset nuo ajat takaisin? Eivätkö tajua, että "veljensä" Venäjältä eivät ajattele heistä samalla tavalla?🤔


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Luin synopsiksen Englannin Poltava/Pultava-kirjasta. Näköjään heti 1700-alussa Venäjä on taistellut Puolan rinnalla. Haluavatkohan joskus Puola-äärikansallismieliset nuo ajat takaisin? Eivätkö tajua, että "veljensä" Venäjältä eivät ajattele heistä samalla tavalla?🤔

        *Englundin

        Suurena ironiana Puolan kansallismielinen PiS (Laki ja Oikeus) -hallitus on ekonomisesti lähempänä sosialismia kuin mitään vapaata markkinataloutta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Batihin taistelun (3.-4.6.1652) jälkeen Khmnelnitskin joukot murhasivat vangittuja puolalaisia hakkaamalla päitä irti ja suolistamalla kostona aiemmalle kasakoiden tappiolle Berestechkon taistelussa. Kuolleiden määräksi on arvioitu 8 000 - 8 500. Tämä tunnetaan Batohin (/Batihin) joukkomurhana. (puolaksi: Rzeź polskich jeńców pod Batohem)

        https://en.wikipedia.org/wiki/Batoh_massacre

        Yrityksessä luoda rinnastusta Toisen Maailmansodan Katynin joukkomurhaan Batohin (/Batihin) joukkomurhaa on kuvailtu sanoin "sarmatialainen Katyn", mutta 2000-luvun alun mediasuosiosta huolimatta akateeminen yhteisö ei sulattanut ideaa.

        https://www.researchgate.net/publication/352966744_SARMATIAN_KATYN_THE_IMAGE_OF_THE_MASS_EXECUTION_OF_POLISH_CAPTIVES_AFTER_THE_BATTLE_OF_BATIH_IN_1652_IN_HISTORIOGRAPHY_AND_COLLECTIVE_MEMORY_OF_POLAND

        Onko tämä Khmnelnitski nykypäivän Ukrainassa samojen juutalaisia vihaavien, Stepan Banderaa kuolaavien ultra-kansallismielisten tarustossa palvottukin jumalakeisari?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Onko tämä Khmnelnitski nykypäivän Ukrainassa samojen juutalaisia vihaavien, Stepan Banderaa kuolaavien ultra-kansallismielisten tarustossa palvottukin jumalakeisari?

        Eino Tienarilla on myös tietoiskua Uusi-Suomessa.

        Ensimmäinen osa Tienarin artikkelista käsittelee Kmelnitskin/H’melnytskyin Kapinaa. Loput artikkelista on pyhitetty Suurelle Turkin sodalle, Venäjä-Turkin sodalle ja ukrainalais-kasakoille Suuressa Pohjan Sodassa.

        Eino Tienari;

        Suuri Pohjan sota 3: Puola, Ukrainan kasakat, Turkki ja Venäjä

        "Bohdan H’melnytskyi oli ukrainalainen kasakkapäällikkö eli hetmani (Puola-Liettuassa korkein sotilaskomentajan arvonimi), joka johti vuonna 1648 käynnistynyttä suurta kansannousua. H’melnytskyi oli sivistynyt mies, joka oli käynyt puolalaista jesuiittakoulua. Kansannousu johti Ukrainan irtautumiseen Puola-Liettuan vallasta ja ”kasakkahetmanaattina” (vuosina 1649-1764) tunnetun autonomisen valtion perustamiseen alueelle.

        "Kasakat eivät halunneet alistua kokonaan Puolan valtaan, ja puolalaisten harmiksi ukrainalaisia talonpoikia karkaili välttyäkseen maaorjuudelta. Puolalaiset yrittivät kaapata Bohdan H’melnytskyin läänitykset väkivalloin. Kun hänen kartanonsa oli ryöstetty, hänen perheenjäseniään kohtaan hyökätty ja hänestä oli lopulta annettu vangitsemismääräys, hän pakeni joulukuussa 1647 muutaman sadan uskollisen miehensä kanssa rajaseudulla sijainneeseen kasakkayhteisön keskuslinnakkeeseen.

        "Zaporogit valitsivat H’melnytskyin hetmanikseen, ja hän ryhtyi johtamaan puolalaisvastaista kapinaa. H’melnytskyi meni aiempia kapinoita pidemmälle liittoutumalla Krimin kaanikunnan kanssa. Hänen armeijansa marssi huhtikuussa 1648 pohjoiseen ja voitti toukokuussa Puolan armeijan kahdessa taistelussa. Nyt ukrainalaiset kaikista yhteiskuntaluokista liittyivät H’melnytskyin kasakoiden tueksi ja kapina laajeni suureksi kansannousuksi.

        "Elokuussa 1649 Puolan uusi kuningas Juhana Kasmimir taipui solmimaan Zborivin rauhansopimukseen, jossa Puola tunnusti suuren osan Ukrainasta kuuluvaksi hetmanin johtamaan autonomiseen kasakkavaltioon. Sotatoimet alkoivat sitten uudelleen." (!!!!!)

        Mainitsematta jätetään

        * Berestechkon taistelu (28. - 30.6.1651), jossa Juhana II Kasimirin (Puolan kuninkaan ja Liettuan suur-herttuan) joukot peittosivat kasakoiden ja Krimin tataarien joukot

        * Batihin taistelu (3.-4.6.1652)

        * Batihin taistelua seurannut Batihin/Batohin joukkomurha, jossa Khmnelnitskin joukot kostivat aiemman tappionsa Berestechkon taistelussa murhaamalla noin 8 000 - 8 500 vastapuolelta

        Johtuukohan tilan puutteesta, että näitä osuuksia ei mainita?

        "Krimin kaanikunta veti tukensa pois kasakoilta, jonka vuoksi H’melnytskyi käänsi katseensa Venäjään ja solmi tammikuussa 1654 sen kanssa Perejaslalvin sopimuksen, jossa kasakat tunnustivat tsaarin yliherruuden ja tsaari vahvisti heidän itsehallintonsa ja perinteiset lakinsa. Tämä merkitsi kasakkahetmanaatin siirtymistä Venäjän autonomiseksi osaksi. H’melnytskyi kuoli elokuussa 1657."

        Eli kolme vuotta sen jälkeen kun Venäjä hyökkäsi Kansainyhteisöön ja kaksi vuotta sen jälkeen kun Ruotsin Tulva puolestaan alkoi.

        Ajatella, että ukrainalaiset autonomisen sotaherra-hallinnon tavoittelijat päätyivät Venäjän asiakkaaksi.

        "Sisäinen valtataistelu heikensi Ukrainan kasakoiden autonomista valtiota. Vuoden 1667 Andrusovon rauhassa Venäjä ja Puola-Liettua jakoivat Ukrainalaisten hallitseman alueen keskenään, jolloin Ukrainan kasakoille jäi vain Dneprin itäpuoliset alueet ja Kiovan seutu."

        Ei siis mikään ihme, että "Hetmanaatin jako Puolan ja Venäjän kesken aiheutti ukrainalaisissa katkeruutta." Tämähän oli arvattavissa.

        https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/eino-tienari/suuri-pohjan-sota-3-puola-ukrainan-kasakat-turkki-ja-venaja/


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Eino Tienarilla on myös tietoiskua Uusi-Suomessa.

        Ensimmäinen osa Tienarin artikkelista käsittelee Kmelnitskin/H’melnytskyin Kapinaa. Loput artikkelista on pyhitetty Suurelle Turkin sodalle, Venäjä-Turkin sodalle ja ukrainalais-kasakoille Suuressa Pohjan Sodassa.

        Eino Tienari;

        Suuri Pohjan sota 3: Puola, Ukrainan kasakat, Turkki ja Venäjä

        "Bohdan H’melnytskyi oli ukrainalainen kasakkapäällikkö eli hetmani (Puola-Liettuassa korkein sotilaskomentajan arvonimi), joka johti vuonna 1648 käynnistynyttä suurta kansannousua. H’melnytskyi oli sivistynyt mies, joka oli käynyt puolalaista jesuiittakoulua. Kansannousu johti Ukrainan irtautumiseen Puola-Liettuan vallasta ja ”kasakkahetmanaattina” (vuosina 1649-1764) tunnetun autonomisen valtion perustamiseen alueelle.

        "Kasakat eivät halunneet alistua kokonaan Puolan valtaan, ja puolalaisten harmiksi ukrainalaisia talonpoikia karkaili välttyäkseen maaorjuudelta. Puolalaiset yrittivät kaapata Bohdan H’melnytskyin läänitykset väkivalloin. Kun hänen kartanonsa oli ryöstetty, hänen perheenjäseniään kohtaan hyökätty ja hänestä oli lopulta annettu vangitsemismääräys, hän pakeni joulukuussa 1647 muutaman sadan uskollisen miehensä kanssa rajaseudulla sijainneeseen kasakkayhteisön keskuslinnakkeeseen.

        "Zaporogit valitsivat H’melnytskyin hetmanikseen, ja hän ryhtyi johtamaan puolalaisvastaista kapinaa. H’melnytskyi meni aiempia kapinoita pidemmälle liittoutumalla Krimin kaanikunnan kanssa. Hänen armeijansa marssi huhtikuussa 1648 pohjoiseen ja voitti toukokuussa Puolan armeijan kahdessa taistelussa. Nyt ukrainalaiset kaikista yhteiskuntaluokista liittyivät H’melnytskyin kasakoiden tueksi ja kapina laajeni suureksi kansannousuksi.

        "Elokuussa 1649 Puolan uusi kuningas Juhana Kasmimir taipui solmimaan Zborivin rauhansopimukseen, jossa Puola tunnusti suuren osan Ukrainasta kuuluvaksi hetmanin johtamaan autonomiseen kasakkavaltioon. Sotatoimet alkoivat sitten uudelleen." (!!!!!)

        Mainitsematta jätetään

        * Berestechkon taistelu (28. - 30.6.1651), jossa Juhana II Kasimirin (Puolan kuninkaan ja Liettuan suur-herttuan) joukot peittosivat kasakoiden ja Krimin tataarien joukot

        * Batihin taistelu (3.-4.6.1652)

        * Batihin taistelua seurannut Batihin/Batohin joukkomurha, jossa Khmnelnitskin joukot kostivat aiemman tappionsa Berestechkon taistelussa murhaamalla noin 8 000 - 8 500 vastapuolelta

        Johtuukohan tilan puutteesta, että näitä osuuksia ei mainita?

        "Krimin kaanikunta veti tukensa pois kasakoilta, jonka vuoksi H’melnytskyi käänsi katseensa Venäjään ja solmi tammikuussa 1654 sen kanssa Perejaslalvin sopimuksen, jossa kasakat tunnustivat tsaarin yliherruuden ja tsaari vahvisti heidän itsehallintonsa ja perinteiset lakinsa. Tämä merkitsi kasakkahetmanaatin siirtymistä Venäjän autonomiseksi osaksi. H’melnytskyi kuoli elokuussa 1657."

        Eli kolme vuotta sen jälkeen kun Venäjä hyökkäsi Kansainyhteisöön ja kaksi vuotta sen jälkeen kun Ruotsin Tulva puolestaan alkoi.

        Ajatella, että ukrainalaiset autonomisen sotaherra-hallinnon tavoittelijat päätyivät Venäjän asiakkaaksi.

        "Sisäinen valtataistelu heikensi Ukrainan kasakoiden autonomista valtiota. Vuoden 1667 Andrusovon rauhassa Venäjä ja Puola-Liettua jakoivat Ukrainalaisten hallitseman alueen keskenään, jolloin Ukrainan kasakoille jäi vain Dneprin itäpuoliset alueet ja Kiovan seutu."

        Ei siis mikään ihme, että "Hetmanaatin jako Puolan ja Venäjän kesken aiheutti ukrainalaisissa katkeruutta." Tämähän oli arvattavissa.

        https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/eino-tienari/suuri-pohjan-sota-3-puola-ukrainan-kasakat-turkki-ja-venaja/

        Eli kasakat olivat lopen kyllästyneitä yhden käskyvaltaan, mutta päätyivät sitten toisen alaiseksi.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Eli kasakat olivat lopen kyllästyneitä yhden käskyvaltaan, mutta päätyivät sitten toisen alaiseksi.

        Katkeraa ironiaa! Eikä varmana edes harvinaista ihmiskunnan vuosituhansien historian ajalta!


      • Anonyymi

        Sinä kuulostat yhtä paljon puolalaiselta Roman Dmowskilta. Ei eronnut Banderasta merkittävästi, yhtä äärikahjo. Harmi vain, että Axel Olof Freudenthal suomalaisia dissanneena arjalais-svekomaanikahelina pitäisi sinua vähempiarvoisena.🤭


      • Anonyymi

        Veikkaanpa, että et pysty antamaan prikunkaan vertaa todistetta saatika mitään järkevästä tiedonlähteestä käypää tuolle sinun juutalaisvastaiselle palsta-historiikillesi. Kukas juutalainen sinulle on tehnyt mitä pahaa?


    • Anonyymi

      Ruotsi kieltäytyy palauttamasta 1600-luvulla varastettuja puolalaisia ​​kulttuuriaarteita, mukaan lukien Nikolaus Kopernikuksen kuuluisin teos
      Ruotsi luennoi Puolalle oikeusvaltiosta, mutta kieltäytyy silti palauttamasta laajaa valikoimaa Puolasta vuosisatoja sitten ryöstettyjä kansallisaarteita

      Puola oli ensimmäinen Nato-maa, joka tuki Ruotsin liittymistä sopimukseen, mutta tästä tuesta huolimatta Ruotsin hallitus kieltäytyy palauttamasta ainakaan osaa 1600-luvulla ryöstetyistä kulttuuriaarteista, kirjoittaa puolalainen Euroopan parlamentin jäsen Ryszard Czarnecki.

      Ruotsalaiset poliitikot painostavat aarteita palautettavaksi Puolaan. Björn Söder konservatiivisesta Ruotsidemokraatit-puolueesta, joka kuuluu myös samaan EU-parlamentin Euroopan konservatiivit ja uudistajat (ECR) -ryhmään kuin Puolan Laki ja oikeus (PiS) -puolue, ehdotti Łaskin perussäännön (1505) palauttamista uudelleen harkittavaksi. Puola. Ruotsin ulkoministeri Anna Lindh vastasi kuitenkin kielteisesti parlamentin pyyntöön.

      Sääntö on vanhin puolalainen kirjoitus! Sitä oli ennen 10 kopiota; on vain kaksi jäljellä. Toinen on Puolassa ja toinen, joka ryöstettiin 1600 - luvulla "tulvan" aikana, on Ruotsissa.

      Tukholma ei myöskään palauttanut ensimmäistä julkaisua puolalaisen tähtitieteilijän Nicolaus Copernicuksen (puolaksi Mikołaj Kopernik) teoksesta "Taivaan sfäärien vallankumouksista", joka mullisti ihmisten käsityksen aurinkokunnasta. Ruotsalaiset palkkasoturit varastivat sen yli 350 vuotta sitten, ja sitä säilytetään Ruotsissa Uppsalan yliopistossa.

      Ruotsalaiset ryöstivät 1600 - luvulla kymmeniä puolalaisia ​​kaupunkeja ja linnoja. Euroopan parlamentin jäsenenä Varsovasta minun on pakko panna merkille, että Puolan pääkaupunki on Varsova ja sen linna ryöstettiin kahdeksan kertaa. Sadat puolalaiset kirkot ryöstettiin, mukaan lukien kuuluisa Pyhän Marian basilika Krakovassa, jossa ruotsalaiset turistit vierailivat usein.

      Silloisen Puolan tasavallan toisessa päässä ruotsalaiset sotilaat ryöstivät yhden tuolloin Euroopan suurimmista kirjastoista - Warmian kirjaston. Ruotsalaiset ryöstivät myös Fromborkin katedraalin kirjaston, josta varastettiin edellä mainittu suurimman puolalaisen tähtitieteilijän teos – vain yksi monista kirjoista, jotka Ruotsin armeija sieltä varasti.

      Se ei ollut vain ruotsalaisten sotilaiden laittomuutta; heidän komentajansa näyttivät heille esimerkkiä: Krakovan Wawelin linnassa Ruotsin armeijan päällikkö kenraali Wirtz repi henkilökohtaisesti metallilevyjä Puolan suojelijan Pyhän Stanislausin arkusta. Ne tehtiin hopeasta.

      Pitäisikö meidän nauraa vai itkeä, kun Tukholma luennoi Puolalle oikeusvaltioperiaatteesta? Siitä puheen ollen, Ruotsi allekirjoitti Olivan sopimuksen Puolan kanssa vuonna 1660, jonka mukaan sen piti palauttaa kaikki Puolasta varastetut taideteokset, kirjat ja asiakirjat. Se palautti vain pienen osan. 1600-luvulla he palauttivat noin 10 arkkua satunnaisesti valituilla asiakirjoilla ja joitain kirjoja 1800-luvulla prinssi Adam Czartoryskille, maanpaossa olevan Puolan hallituksen johtajalle.

      Ruotsin käyttäytymistä ei pidä unohtaa tai antaa anteeksi. Puola vaatii oikeutetusti korvauksia toisen maailmansodan vahingoista, jotka aiheutuivat Saksan toimista vuosina 1939-1945. Puolan pitäisi vaatia vieläkin enemmän, että Ruotsin kuningaskunta palauttaa sen, minkä se on aiemmin sitoutunut palauttamaan 362 vuotta vanhalla sopimuksella!

      https://rmx.news/poland/sweden-refuses-to-return-polish-cultural-treasures-stolen-in-17th-century-including-the-most-famous-work-of-nicolaus-copernicus/

      • Anonyymi

        Kopernikus oli kansallisuudeltaan saksalainen. Tämä on kova pala puolalaisille nationalisteille ja se, että heiltä ei oikein tahdo löytyä kuuluisuuksia omasta takaa


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kopernikus oli kansallisuudeltaan saksalainen. Tämä on kova pala puolalaisille nationalisteille ja se, että heiltä ei oikein tahdo löytyä kuuluisuuksia omasta takaa

        Marie Curie, kaksi fysiikan nobelia.


      • Anonyymi

        Minä kun olin melko varma, että Marie Curie olisi ollut juutalainen. Ei ollut kyse ainakaan tahallisesta roskapuheesta. Oliko hän vaiko ei?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Minä kun olin melko varma, että Marie Curie olisi ollut juutalainen. Ei ollut kyse ainakaan tahallisesta roskapuheesta. Oliko hän vaiko ei?

        Ok, näillä palstoilla vilahtelee tuon tuosta antisemiittistä roskaa (joka onneksi yleensä poistetaan nopeasti). Toivottavasti pystyt suomaan anteeksi erehdyksen.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ok, näillä palstoilla vilahtelee tuon tuosta antisemiittistä roskaa (joka onneksi yleensä poistetaan nopeasti). Toivottavasti pystyt suomaan anteeksi erehdyksen.

        Ymmärrettävää. Hyvä silti, että osaat pyytää anteeksi. Kovin usein ei palstoilla näe.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kopernikus oli kansallisuudeltaan saksalainen. Tämä on kova pala puolalaisille nationalisteille ja se, että heiltä ei oikein tahdo löytyä kuuluisuuksia omasta takaa

        "kova pala puolalaisille nationalisteille ja se, että heiltä ei oikein tahdo löytyä kuuluisuuksia omasta takaa"

        Olihan Jozef Pilsudski?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ok, näillä palstoilla vilahtelee tuon tuosta antisemiittistä roskaa (joka onneksi yleensä poistetaan nopeasti). Toivottavasti pystyt suomaan anteeksi erehdyksen.

        Totuuden sanominen = Marie Curie oli juutalainen = 'antisemitismiä'?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Totuuden sanominen = Marie Curie oli juutalainen = 'antisemitismiä'?

        Tuossahan pyydettiin erehdystä anteeksi, kuten kuuluukin.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kopernikus oli kansallisuudeltaan saksalainen. Tämä on kova pala puolalaisille nationalisteille ja se, että heiltä ei oikein tahdo löytyä kuuluisuuksia omasta takaa

        "ei oikein tahdo löytyä kuuluisuuksia omasta takaa"

        Eikö Jozef Pilsudskia lasketa?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "ei oikein tahdo löytyä kuuluisuuksia omasta takaa"

        Eikö Jozef Pilsudskia lasketa?

        Pilsudski oli liettualainen.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Pilsudski oli liettualainen.

        Senkö takia Pilsudski käski Zeligovskia varastamaan Vilnan Liettualta?


    • Anonyymi

      He olivat pahempia kuin saksalaiset ja puna-armeija. Kuinka ruotsalaiset ryöstivät Puolan?

      Ruotsalaistulva toi Puolan tasavallalle suurta tuhoa, joka oli verrattavissa vain toisen maailmansodan koettelemuksiin. Hyökkääjät käyttäytyivät Puolassa kuin hunnit tai vandaalit. Maan väkiluku on pienentynyt jopa 40 prosenttia. Kymmenestä miljoonasta asukkaasta vain kuusi oli jäljellä. Wielkopolskassa, jossa Kaarle Kustaan ​​armeija viipyi pisimpään, vain puolet väestöstä selvisi.

      Miksi pohjoiset naapurit ovat niin barbaarisia? Kaikki siksi, että Ruotsi oli siihen aikaan... köyhä kuin kirkon hiiri. Sen kuninkaat saattoivat vain haaveilla ylellisistä kartanoista ja huonekaluista. Maassa oli tuskin miljoona asukasta, ja sen kassa oli tyhjä. Magnaatit elivät vaatimattomasti, aterioiden puisilla penkeillä ja pöydillä ilman pöytäliinoja. Kuten ruotsalainen historioitsija Herman Lindqvist kertoo:

      Ruotsi näytti uponneelta kylältä. Shakespearen näytelmien ensi-illat pidettiin Tukholmassa 15 vuotta myöhemmin kuin Varsovassa. Varsovassa niitä esitti kuuluisa Shakespeare-teatteri The Globe Stratford-upon-Avonista, ja vain kolmannen luokan teatteriryhmät pääsivät Ruotsiin.

      Säleistä raaputettu kultaa
      Skandinaavit ovat ryöstelleet ja tuhonneet Kansainyhteisön monta kertaa historian aikana. 1600-luvun alussa, Gustav Adolfin aikoina, he ottivat Kopernikuksen kokoelman Fromborkista. Tämän vuosisadan lopussa Kaarle XII:n aikana he puolestaan ​​käyttivät puolalaisia ​​arkistokirjoja hevosten kuivikkeena. Vedenpaisumuksen aikana tapahtuneen ryöstelyn mittakaava osoittautui kuitenkin verrattoman suuremmaksi. Vuonna 1655 seitsemän vuotta aiemmin päättyneen Kolmikymmenvuotisen sodan aikana raa'aksi joutuneet Kaarle Kustaa-sotilaat hyökkäsivät Puolaan kuin nälkäinen eläin.

      Ruotsalaiset ottivat kirjaimellisesti kaiken. Heidän käsiinsä putosivat maalaukset, korut, astiat, peilit ja pöytäliinat. Kirkoista katosivat alttarit, krusifiksit, pylväät, copes, urut, kastealtaat ja kynttilänjalat sekä siboriumit, katokset ja rintakuvat. Suurempia esineitä, kuten veistoksia, suihkulähteitä, laattoja, epitafia, regalia ja jopa… kelloja, ei säästelty. Marmorit, kulhot, kannut ja lautaset olivat erittäin suosittuja ryöstäjien keskuudessa, mutta myös tulisijoja takavarikoitiin, lattioita ja verhoilua revittiin. Eläinten nahat, mekot, militaria, bannerit, teltat, kuvakudokset, matot ja kaikenlaiset huonekalut: vaatekaapit, nojatuolit, pöydät, arkut, portaat, kaiteet, ikkunalaudat ja ovet - ovenkarmeineen - vietiin pois. Sotilaat, jotta eivät menettäisi mitään, jopa raapivat kultauksen pois säleistä!

      Mielenkiintoista on, että puolalaisten kirkkojen saaliista vietiin usein heidän omiin kirkkoihinsa ja talletettiin sinne hurskaana lahjana onnistuneen sotilasmatkan jälkeen. Katolisen Puolan valloituksella protestanttisessa kirkossa oli symbolinen arvo: uskonpuhdistus oli voittanut paavilaiset.

      • Anonyymi

        Kiinnostavaa. Mistä voimme vahvistaa nämä tiedot ja lukea lisää? Pliis, tarkemmin kuin vain "hakukonetus", "Google" tai "Wikipedia".


      • Anonyymi

        "ruotsalainen historioitsija Herman Lindqvist kertoo:

        Ruotsi näytti uponneelta kylältä. Shakespearen näytelmien ensi-illat pidettiin Tukholmassa 15 vuotta myöhemmin kuin Varsovassa. Varsovassa niitä esitti kuuluisa Shakespeare-teatteri The Globe Stratford-upon-Avonista, ja vain kolmannen luokan teatteriryhmät pääsivät Ruotsiin."

        Missä tarkalleen Herman Lindqvist on näin sanonut?


      • Anonyymi

        Tässähän menee ikuisuus.


    • Anonyymi

      Kaarle XII ei ollut hyökkääjä. Ei tosin Puolakana tavallaan, koska kuninkaana oli Saksin herttua August Väkevä

      • Anonyymi

        Ei tässä olekaan kyse Suuresta Pohjan sodasta.


    • Anonyymi

      Ruotsalaisilla oli keinonsa pakottaa käsiinsä joutuneet siviilit paljastamaan mahdollisesti kätkemänsä arvoesineet.
      Eräs tapa oli pakolla juottaa tunkion kupeesta otettua lantavettä kielenkantojen löysyttämiseksi.Menetelmää sanottiin "saksalaisen oluen tarjoamiseksi".

      • Anonyymi

        Skeptinen. Kiinnostaisi tietää mistä tämäkin tieto on peräisin.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Skeptinen. Kiinnostaisi tietää mistä tämäkin tieto on peräisin.

        Puolalaiset matkivat holokaustinarratiivia. Nationalistista historiankirjoitusta omaan pussiin


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Skeptinen. Kiinnostaisi tietää mistä tämäkin tieto on peräisin.

        Kyseistä kidutuskeinoa ruotsalaiset käyttivät jo kolmikymmenvuotisessa sodassa. sitä paikalliset ihmiset kutsuivat silloin "ruotsinjuomaksi"

        https://en.wikipedia.org/wiki/Schwedentrunk

        Kolmikymmenvuotisessa sodassa Ruotsin armeija tuhosi yksin 2 200 linnaa, 18 000 kylää ja 1 500 kaupunkia Saksassa ja pyyhki kolmanneksen maan kaupungeista kartalta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kyseistä kidutuskeinoa ruotsalaiset käyttivät jo kolmikymmenvuotisessa sodassa. sitä paikalliset ihmiset kutsuivat silloin "ruotsinjuomaksi"

        https://en.wikipedia.org/wiki/Schwedentrunk

        Kolmikymmenvuotisessa sodassa Ruotsin armeija tuhosi yksin 2 200 linnaa, 18 000 kylää ja 1 500 kaupunkia Saksassa ja pyyhki kolmanneksen maan kaupungeista kartalta.

        "Ruotsinjuoma" kidutuskeinona mainitaan myös Deutsche Wellen sivuilla dia-esityksessä.


        https://www.dw.com/en/the-thirty-years-war-a-battle-over-religion-power-and-territory/g-43864921


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Ruotsinjuoma" kidutuskeinona mainitaan myös Deutsche Wellen sivuilla dia-esityksessä.


        https://www.dw.com/en/the-thirty-years-war-a-battle-over-religion-power-and-territory/g-43864921

        Ruotsin juoma (Schwedentrunk) mainitaan myös KnowledgeNuts-sivustolla.

        "Kidutuskeino oli niin hirvittävä, että se painui vahvasti muistiin monissa [Kolmikymmentävuotisen] Sodan jälkeisissä maalaustöissä ja saksalaisen kirjallisuuden tuotoksissa."



        Artikkelin lähteytys:

        * Hunt Janin & Ursula Carlson, "Mercenaries in Medieval and Renaissance Europe"

        * toim. Jeffrey L. High, Nicholas Martin & Norbert Oellers, "Who is this Schiller Now?: Essays on His Reception and Significance"

        * Thomas Joseph Lawrence, "Essays on Some Disputed Questions in Modern International Law"


        https://knowledgenuts.com/swedish-torture-drink/


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Puolalaiset matkivat holokaustinarratiivia. Nationalistista historiankirjoitusta omaan pussiin

        Miten puolalaiset "matkivat holokaustinarratiivia" ja ketä sinun mukaasi matkivat?

        Varmasti kyllä selitellään ja valkopestään puolalaisten omat pahanteot juutalaisia ja ukrainalaisia kohtaan, sekä Puolan Kotiarmeijan murhaamat rauhanomaiset valkovenäläis-siviilit. Puolan tekemä uhkavaatimus Liettualle 1938, mille natsi-Saksa antoi tukensa, sekä Puolan katastrofaalinen päätös osallistua Tsekkoslovakian hajottamiseen, olivat suuria syitä miksi Puola joutui itse natsi-Saksan silppuriin, mutta silloisen hallituksen osuus maansa perikatoon halutaan jättää kertomatta, jotta Puolan kansalaiset unohtaisivat näinkin oleellisen asian. Jo Puolan kiristäessä Liettuaa Britannia varoitti Puolaa, että natsi-Saksa pystyisi hyväksikäyttämään Puolan tekemää kiristelyä enakkoesimerkkinä. Britannian ennustus piti paikkansa 100 %.

        Se ei kuitenkaan muuta sitä, että puolalais-kansallismielisen Roman Dmowskin arjalaispelle-ihanteiden mukaiset natsit murhasivat myös puolalaisia joukoittain, mikä itsessään osoittaa Dmowskin ihanteiden idioottimaisuuden.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Miten puolalaiset "matkivat holokaustinarratiivia" ja ketä sinun mukaasi matkivat?

        Varmasti kyllä selitellään ja valkopestään puolalaisten omat pahanteot juutalaisia ja ukrainalaisia kohtaan, sekä Puolan Kotiarmeijan murhaamat rauhanomaiset valkovenäläis-siviilit. Puolan tekemä uhkavaatimus Liettualle 1938, mille natsi-Saksa antoi tukensa, sekä Puolan katastrofaalinen päätös osallistua Tsekkoslovakian hajottamiseen, olivat suuria syitä miksi Puola joutui itse natsi-Saksan silppuriin, mutta silloisen hallituksen osuus maansa perikatoon halutaan jättää kertomatta, jotta Puolan kansalaiset unohtaisivat näinkin oleellisen asian. Jo Puolan kiristäessä Liettuaa Britannia varoitti Puolaa, että natsi-Saksa pystyisi hyväksikäyttämään Puolan tekemää kiristelyä enakkoesimerkkinä. Britannian ennustus piti paikkansa 100 %.

        Se ei kuitenkaan muuta sitä, että puolalais-kansallismielisen Roman Dmowskin arjalaispelle-ihanteiden mukaiset natsit murhasivat myös puolalaisia joukoittain, mikä itsessään osoittaa Dmowskin ihanteiden idioottimaisuuden.

        Puolahan väittäöä edelleen, että joka viides puolalainen olisi kuollut maailmansodan aikana. Kuinka heille olisi maksettava sotakorvauksia jne. Ylleensäkin 100 % valhetta aina kaikesta ja valetodisteita taiotaan tarvittaessa. Saksalaisten jouikkomurhat kiistetään ja vaietaan. Puolalaiset murhasivat sidan jälkeen miljoona saksalaissiviiliä ja karkottivat loput


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Miten puolalaiset "matkivat holokaustinarratiivia" ja ketä sinun mukaasi matkivat?

        Varmasti kyllä selitellään ja valkopestään puolalaisten omat pahanteot juutalaisia ja ukrainalaisia kohtaan, sekä Puolan Kotiarmeijan murhaamat rauhanomaiset valkovenäläis-siviilit. Puolan tekemä uhkavaatimus Liettualle 1938, mille natsi-Saksa antoi tukensa, sekä Puolan katastrofaalinen päätös osallistua Tsekkoslovakian hajottamiseen, olivat suuria syitä miksi Puola joutui itse natsi-Saksan silppuriin, mutta silloisen hallituksen osuus maansa perikatoon halutaan jättää kertomatta, jotta Puolan kansalaiset unohtaisivat näinkin oleellisen asian. Jo Puolan kiristäessä Liettuaa Britannia varoitti Puolaa, että natsi-Saksa pystyisi hyväksikäyttämään Puolan tekemää kiristelyä enakkoesimerkkinä. Britannian ennustus piti paikkansa 100 %.

        Se ei kuitenkaan muuta sitä, että puolalais-kansallismielisen Roman Dmowskin arjalaispelle-ihanteiden mukaiset natsit murhasivat myös puolalaisia joukoittain, mikä itsessään osoittaa Dmowskin ihanteiden idioottimaisuuden.

        Puola valehtelee sivistyneistön lahtaamisesta, vaikka vain paretisaaneja tapettiin ja Saksa hallitsi sivistyneesti ja jälleenrakensi. Kun 1944 puolalainen perhe havaitsi Waffen-SS:n sotilaiden ottaneen mm. vaatteita kodistaan, perheen pää teki valituksen. Varkaat saivat kuolemaantuomioon verrattavan pitkän tuomion rangaistusosastossa, joka oli eräänlainen "Verloren Haufen", joka rynnäköi ja teki vaarallisia muitakin tehtäviä, joissa yleensä kuoli paljon


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Puolahan väittäöä edelleen, että joka viides puolalainen olisi kuollut maailmansodan aikana. Kuinka heille olisi maksettava sotakorvauksia jne. Ylleensäkin 100 % valhetta aina kaikesta ja valetodisteita taiotaan tarvittaessa. Saksalaisten jouikkomurhat kiistetään ja vaietaan. Puolalaiset murhasivat sidan jälkeen miljoona saksalaissiviiliä ja karkottivat loput

        "Saksalaisten jouikkomurhat (sic) kiistetään ja vaietaan."

        Sinä olet kiistävinäsi, mutta eipä mene sivistyneille ihmisille kaupaksi sen paremmin kuin nuo sinun nauttimasi tohtori Theodor Morellin puoskarikuurit.

        "Puola valehtelee sivistyneistön lahtaamisesta"

        Oho, kuulostat jälleen vihaamiltasi stalinisteilta. Tämä silloin, kun et kuulosta puolalaiselta Roman Dmowskilta tai suomalaisvihaaja-arjalais-svekomaani-Freudenthalilta.🤭

        Kuuluuko muuten ruotsinjuoma- anteeksi, SAKSALAINEN OLUT, tohtori Morellin kuureihin?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kyseistä kidutuskeinoa ruotsalaiset käyttivät jo kolmikymmenvuotisessa sodassa. sitä paikalliset ihmiset kutsuivat silloin "ruotsinjuomaksi"

        https://en.wikipedia.org/wiki/Schwedentrunk

        Kolmikymmenvuotisessa sodassa Ruotsin armeija tuhosi yksin 2 200 linnaa, 18 000 kylää ja 1 500 kaupunkia Saksassa ja pyyhki kolmanneksen maan kaupungeista kartalta.

        Mikä mahtoi olla kaupungin määrtelmä Saksassa 1600-luvulla? Nyky-Saksassa kun on "vain" 2 200 kaupunkia ja väkeä on sentään nelinkertainen määrä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mikä mahtoi olla kaupungin määrtelmä Saksassa 1600-luvulla? Nyky-Saksassa kun on "vain" 2 200 kaupunkia ja väkeä on sentään nelinkertainen määrä.

        Tallinna on Suomea lähinnä oleva entinen saksalainen kaupunki.
        Eli siinä oli kaupungin muuri tai vallihauta, kaupunkimainen rakennuskanta ja eriytyneet ammattikunnat kaupunkilaisille.
        Lähes kaikki Saksan kaupungit 1600- luvulla olivat perustettu jo keskiajalla.

        Viipuri kaupunginmuurineen täytti kaupungin määritelmän keskiajalla, taisi olla ainut kaupunki Suomessa, missä oli kaupunginmuuri.


      • Anonyymi

      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Puola valehtelee sivistyneistön lahtaamisesta, vaikka vain paretisaaneja tapettiin ja Saksa hallitsi sivistyneesti ja jälleenrakensi. Kun 1944 puolalainen perhe havaitsi Waffen-SS:n sotilaiden ottaneen mm. vaatteita kodistaan, perheen pää teki valituksen. Varkaat saivat kuolemaantuomioon verrattavan pitkän tuomion rangaistusosastossa, joka oli eräänlainen "Verloren Haufen", joka rynnäköi ja teki vaarallisia muitakin tehtäviä, joissa yleensä kuoli paljon

        Tällekään väitteelle puolalaisperheen valituksesta Verloren Haufeniin tuomituista Waffen-SS-soltuista et varmaan osaa antaa prikunkaan vertaa minkäänlaista tiedonlähdettä.

        Ja Saksan idea "sivistyneestä hallinnosta ja jälleenrakennuksesta" oli juutalaisten pakkokuljetuksen suunnittelu tappaviin oloihin Madagaskariin, Generalplan Ost idän slaaviväestöjen massamurhaamiseksi (vaikkakin joitakin ukrainalaisia ja kroaatteja suosittiin) ja koko tuhoamissota (vernichtungskrieg) Neuvostoliitossa..... ja tietenkin se "Viimeinen Ratkaisu", joka oli vain samaa massamurhaamista mutta kiihtyneempänä!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tällekään väitteelle puolalaisperheen valituksesta Verloren Haufeniin tuomituista Waffen-SS-soltuista et varmaan osaa antaa prikunkaan vertaa minkäänlaista tiedonlähdettä.

        Ja Saksan idea "sivistyneestä hallinnosta ja jälleenrakennuksesta" oli juutalaisten pakkokuljetuksen suunnittelu tappaviin oloihin Madagaskariin, Generalplan Ost idän slaaviväestöjen massamurhaamiseksi (vaikkakin joitakin ukrainalaisia ja kroaatteja suosittiin) ja koko tuhoamissota (vernichtungskrieg) Neuvostoliitossa..... ja tietenkin se "Viimeinen Ratkaisu", joka oli vain samaa massamurhaamista mutta kiihtyneempänä!

        Luin juuri erään SS-miehen muistelmista. Ja olenhan tiennyt tämän jo kauan ja eri hstorioitsijoilta: Saksan armeijassa ei saanut varastaa paikallisilta mitään. Jopa juutalaiselta kauppiaalta varastamisesta tuli ankara rangaistus heti Puolassa 1939.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Luin juuri erään SS-miehen muistelmista. Ja olenhan tiennyt tämän jo kauan ja eri hstorioitsijoilta: Saksan armeijassa ei saanut varastaa paikallisilta mitään. Jopa juutalaiselta kauppiaalta varastamisesta tuli ankara rangaistus heti Puolassa 1939.

        Osaatko edes nimetä tämän "erään SS-miehen" ja hänen "muistelma"-teoksensa, julkaisijan ja sivunumerot? Muuten voimme turvallisesti otaksua, että väitteesi on pötyä.


      • Anonyymi

        Unohditko natsien Generalplan Ostin?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Unohditko natsien Generalplan Ostin?

        Generalplan Ost on Nürnbergissä keksitty satu. Ihmisiähän ei murhattu ja aluetta jälleenrakenettiin bolshevikkien tuhottua kaikenvetäytyessään. Bolshevikit murhasivat 500 000 ihmistä vetäytyessään heti sodan alkupäivinä


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Osaatko edes nimetä tämän "erään SS-miehen" ja hänen "muistelma"-teoksensa, julkaisijan ja sivunumerot? Muuten voimme turvallisesti otaksua, että väitteesi on pötyä.

        https://www.amazon.de/Mit-Waffen-SS-über-Europas-Flüsse/dp/3944580311

        Waffen-SS:n kanssa yli Euroopan jokien jne. Mies on lääjintämies ja muistelmat hyvin informatiiviset. En nyt löytänyt hyllyistäni käteen pitäisi etsiä kaikki huneet ja hyllyt, joten sivunumeroa i nyt ole antaa


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Generalplan Ost on Nürnbergissä keksitty satu. Ihmisiähän ei murhattu ja aluetta jälleenrakenettiin bolshevikkien tuhottua kaikenvetäytyessään. Bolshevikit murhasivat 500 000 ihmistä vetäytyessään heti sodan alkupäivinä

        Heti kun koulupudokkaan Hitler-fantasiaan tulee reikiä, on koulupudokas kieltämässä kaiken ja sivistynyt seura katselee kieroon. Sanotko kaikki nuo samat seko-houreet kutsuilla?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        https://www.amazon.de/Mit-Waffen-SS-über-Europas-Flüsse/dp/3944580311

        Waffen-SS:n kanssa yli Euroopan jokien jne. Mies on lääjintämies ja muistelmat hyvin informatiiviset. En nyt löytänyt hyllyistäni käteen pitäisi etsiä kaikki huneet ja hyllyt, joten sivunumeroa i nyt ole antaa

        Eli et ole itsekään lukenut koko kirjaa.😂


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Eli et ole itsekään lukenut koko kirjaa.😂

        Olenpa kuten hyvin tiedät. OLen kertonut hänen kokemuksiaan Leningradin piiritysrenkaastakin taannoin täällä


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Olenpa kuten hyvin tiedät. OLen kertonut hänen kokemuksiaan Leningradin piiritysrenkaastakin taannoin täällä

        Olet vai? Linkkaapa se ketju.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Olet vai? Linkkaapa se ketju.

        Kuule, tuon pyytäminen on pötsinahvelille liikaa. Kaikki maailman tutkimustieto on sille juutalaisten maailmanlaajuista salaliittoa.


    • Anonyymi

      Kaarle X: n motiivit Puolaan hyökkäämiselle olivat puhtaasti valloitushalu ja se, että kolmikymmenvuotisen sodan armeija oli vielä olemassa, ja valtion kassa oli tyhjä.
      Tarvittiin siis rahaa armeijan palkanmaksuun, ja sitä saatiin ryöstämällä Puola, mikä olikin rikas maa ennen massiivista ryöstämistä ja tuhoamista.

      • Anonyymi

        Mitä arvelet, jos kuningatar Kristiina ei olisi antanut (vieläpä omasta tahdostaan!) kruunua Kaarle X Kustaalle, olisiko Kristiina hyökännyt Puola-Liettuan Kansainyhteisöön?


      • Anonyymi

        Eikös Kaarlen motiivi Puolaan hyökkäämiselle ollut se, että Venäjäkin olisi hyökännyt? Vähän niinkuin Amerikka pommittaisi Kambodzan maaseutua punakmeeri-rosvojoukon hävittämisen toivossa tai järjestäisi vallankaappauksen Chilessä tai hyökkäisi Grenadaan tai Panamaan uhkien torjumiseksi- HETKINEN!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Eikös Kaarlen motiivi Puolaan hyökkäämiselle ollut se, että Venäjäkin olisi hyökännyt? Vähän niinkuin Amerikka pommittaisi Kambodzan maaseutua punakmeeri-rosvojoukon hävittämisen toivossa tai järjestäisi vallankaappauksen Chilessä tai hyökkäisi Grenadaan tai Panamaan uhkien torjumiseksi- HETKINEN!

        Sotket Kaarle X:n ja Kaarle XIII:n


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Sotket Kaarle X:n ja Kaarle XIII:n

        Kaarle XIII hyökkäsi vain Ranskaan osana Napoleonin vastaista liittokuntaa.


    • Anonyymi

      Miten tämä liityy tähän päivään ja sen tapahtumiin ?

      • Anonyymi

        Etkö ymmärrä sitä, että historia on muovannut nykyajan sellaiseksi kuin se nyt on?
        Liittyy monellakin tapaa, esim. siten, että nykyinen Ukrainan alue kuului suurimmalta osaltaan Puolan-Liettuan kansainyhteisöön.
        Ruotsalaisten tuhoamissota heikensi Puola-Liettuaa ja sen seurauksena Ukrainan hallinta venäläisille.
        Myöhemmin koko valtakunta jaettiin ja lakkasi olemasta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Etkö ymmärrä sitä, että historia on muovannut nykyajan sellaiseksi kuin se nyt on?
        Liittyy monellakin tapaa, esim. siten, että nykyinen Ukrainan alue kuului suurimmalta osaltaan Puolan-Liettuan kansainyhteisöön.
        Ruotsalaisten tuhoamissota heikensi Puola-Liettuaa ja sen seurauksena Ukrainan hallinta venäläisille.
        Myöhemmin koko valtakunta jaettiin ja lakkasi olemasta.

        Kannattiko antaa juutalaisten koronkiskurien kiusata ukrainalaisia talonpoikia? Tai olla hajanainen aateliston hallitsema feodaalimaa ja takapajula? Sellaisten kävi huonosti moderniempien kuninkaiden ympäröimänä sotien aikakaudella


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Etkö ymmärrä sitä, että historia on muovannut nykyajan sellaiseksi kuin se nyt on?
        Liittyy monellakin tapaa, esim. siten, että nykyinen Ukrainan alue kuului suurimmalta osaltaan Puolan-Liettuan kansainyhteisöön.
        Ruotsalaisten tuhoamissota heikensi Puola-Liettuaa ja sen seurauksena Ukrainan hallinta venäläisille.
        Myöhemmin koko valtakunta jaettiin ja lakkasi olemasta.

        "Miten tämä liityy tähän päivään ja sen tapahtumiin ?"

        Tämä on historiapalsta!

        "nykyinen Ukrainan alue kuului suurimmalta osaltaan Puolan-Liettuan kansainyhteisöön."

        Eli Ensimmäisen Maailmansodan jälkeen Puolan oli oikein valloittaa länsi-Ukrainan vanhan kunnon Puola-Liettuan Kansainyhteisön nimissä, mutta Neuvostoliiton oli väärin vuorostaan valloittaa Ukraina, koska Ukraina oli ollut venäläisillä?

        Entäs Zaolzie? Tsekkoslovakiahan valtasi sen Puolalta, kun Puola valloitti länsi-Ukrainan. Myöhemmin Puola osallistui natsi-Saksan kanssa Tsekkoslovakian viipalointiin kaapatakseen Zaolzien takaisin itselleen.

        Tämäkin on mainitsematta Puola-Liettua kriisiä -38, kun Puola painosti Liettuaa diplomaattisuhteisiin, vaikka Puola oli vienyt Vilnan Liettualta alun alkaenkin.

        Kuinkas monta vuosisataa taaksepäin pitää mennä, että määritellään mikä maaläntti kuuluu kenelle?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kannattiko antaa juutalaisten koronkiskurien kiusata ukrainalaisia talonpoikia? Tai olla hajanainen aateliston hallitsema feodaalimaa ja takapajula? Sellaisten kävi huonosti moderniempien kuninkaiden ympäröimänä sotien aikakaudella

        Ruotsi oli yhtälailla takapajuinen maatalousmaa, ainoa "edistys" oli kyky mobilisoida armeijan tarpeisiin, mikä aiheutti työvoimapulaa ja suoranaista nälkää maaseudun talonpoikaisväestössä.

        Huolimatta ruotsalaisten kyvystä ryöstää ja hävittää, oli esim. BKT asukasta kohden Suomessa Itä-Euroopan tasolla Ruotsin vallan aikana.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ruotsi oli yhtälailla takapajuinen maatalousmaa, ainoa "edistys" oli kyky mobilisoida armeijan tarpeisiin, mikä aiheutti työvoimapulaa ja suoranaista nälkää maaseudun talonpoikaisväestössä.

        Huolimatta ruotsalaisten kyvystä ryöstää ja hävittää, oli esim. BKT asukasta kohden Suomessa Itä-Euroopan tasolla Ruotsin vallan aikana.

        "Ruotsi oli yhtälailla takapajuinen maatalousmaa, ainoa "edistys" oli kyky mobilisoida armeijan tarpeisiin, mikä aiheutti työvoimapulaa ja suoranaista nälkää maaseudun talonpoikaisväestössä."

        Miksi tulee mieleen vertaus nykypäivän pohjois-Koreaan Songun-ohjenuorineen?

        https://www.brookings.edu/opinions/north-koreas-military-first-policy-a-curse-or-a-blessing/


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Ruotsi oli yhtälailla takapajuinen maatalousmaa, ainoa "edistys" oli kyky mobilisoida armeijan tarpeisiin, mikä aiheutti työvoimapulaa ja suoranaista nälkää maaseudun talonpoikaisväestössä."

        Miksi tulee mieleen vertaus nykypäivän pohjois-Koreaan Songun-ohjenuorineen?

        https://www.brookings.edu/opinions/north-koreas-military-first-policy-a-curse-or-a-blessing/

        Ruotsissa mobilisaatio oli vielä paljon totaalisempaa, hyvä esimerkki on Veikko Huuskan blogikirjoituksessa Ikaalisten seudusta Suuren Pohjan sodan ajoilta:

        Erikseen lainattakoon tähän Jokipiin tekstin täydennykseksi Kauko Heikkilän Ikaalisten seurakuntan vaiheita 1641-1941 –teoksen kuvaus tuon ajan oloista:

        ”Toistakymmentä vuotta sotanäyttämö pysyi vierailla mailla, mutta siitä huolimatta eläminen Suomessa vaikeutui. Miehet vietiin sotaan niin tyystin, että varamaaherra Brommenstedt jo vuonna 1707 kirjoitti: ”Porin läänissä ei voida löytää muita kuin ikäloppuja ukkoja tai pieniä poikia”. Toisaalta on kuitenkin muistettava, että miehiä syöpää sotaa karttaakseen asekuntoiset miehet usein pakenivat metsiin, vieläpä pakolla otettuina karkailivat matkalla joukko-osastoihinsa kuljettajiensa käsistä, kuten muun muassa Karkun ja Ikaalisten miesten vuonna 1710 kerrotaan tehneen. Miesten sotaanvieminen aiheutti työvoiman puutetta pelloilla ja kaskenkaadossa, joten vuodentulot vähenivät. Kun lisäksi vuodet 1704-1709 yli maan olivat katovuosia, täytyi Ikaalisissakin olla leipää niukasti. Vuodet 1710-1713 olivat vuorostaan hyviä vuosia, mutta viimeksi mainittuna Ikaalinenkin joutui venäläisten haltuun.”

        https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/veikkohuuska/215047-isoviha-ikaalisten-seudulla-historiallinen-kuvaus/


        Kaarle XII: n on usein mainittu olleen ensimmäinen totaalisen sodan toteuttaja, mutta Kustaa II Aadolf toteutti vastaavan mobilisaation jo aiemmin, siitä tosin ei ole juuri aikalaiskuvauksia ainakaan Suomen osalta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ruotsissa mobilisaatio oli vielä paljon totaalisempaa, hyvä esimerkki on Veikko Huuskan blogikirjoituksessa Ikaalisten seudusta Suuren Pohjan sodan ajoilta:

        Erikseen lainattakoon tähän Jokipiin tekstin täydennykseksi Kauko Heikkilän Ikaalisten seurakuntan vaiheita 1641-1941 –teoksen kuvaus tuon ajan oloista:

        ”Toistakymmentä vuotta sotanäyttämö pysyi vierailla mailla, mutta siitä huolimatta eläminen Suomessa vaikeutui. Miehet vietiin sotaan niin tyystin, että varamaaherra Brommenstedt jo vuonna 1707 kirjoitti: ”Porin läänissä ei voida löytää muita kuin ikäloppuja ukkoja tai pieniä poikia”. Toisaalta on kuitenkin muistettava, että miehiä syöpää sotaa karttaakseen asekuntoiset miehet usein pakenivat metsiin, vieläpä pakolla otettuina karkailivat matkalla joukko-osastoihinsa kuljettajiensa käsistä, kuten muun muassa Karkun ja Ikaalisten miesten vuonna 1710 kerrotaan tehneen. Miesten sotaanvieminen aiheutti työvoiman puutetta pelloilla ja kaskenkaadossa, joten vuodentulot vähenivät. Kun lisäksi vuodet 1704-1709 yli maan olivat katovuosia, täytyi Ikaalisissakin olla leipää niukasti. Vuodet 1710-1713 olivat vuorostaan hyviä vuosia, mutta viimeksi mainittuna Ikaalinenkin joutui venäläisten haltuun.”

        https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/veikkohuuska/215047-isoviha-ikaalisten-seudulla-historiallinen-kuvaus/


        Kaarle XII: n on usein mainittu olleen ensimmäinen totaalisen sodan toteuttaja, mutta Kustaa II Aadolf toteutti vastaavan mobilisaation jo aiemmin, siitä tosin ei ole juuri aikalaiskuvauksia ainakaan Suomen osalta.

        "Kaarle XII: n on usein mainittu olleen ensimmäinen totaalisen sodan toteuttaja, mutta Kustaa II Aadolf toteutti vastaavan mobilisaation jo aiemmin, siitä tosin ei ole juuri aikalaiskuvauksia ainakaan Suomen osalta."

        Ei osaa tällaisia asioita usein ajatella. Kiitos, kun kerrot. Jos hokaat lisää teoksia, sivustoja tms., joista voi lukea lisää tästä aiheesta, niin rohkeasti linkkaamaan/skriivaamaan.😊


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ruotsi oli yhtälailla takapajuinen maatalousmaa, ainoa "edistys" oli kyky mobilisoida armeijan tarpeisiin, mikä aiheutti työvoimapulaa ja suoranaista nälkää maaseudun talonpoikaisväestössä.

        Huolimatta ruotsalaisten kyvystä ryöstää ja hävittää, oli esim. BKT asukasta kohden Suomessa Itä-Euroopan tasolla Ruotsin vallan aikana.

        Mutta Ruotsissa moderni yksinvaltius. Puolassa omituinen systeemi, jossa yjksi ainoa aatelinen saattoi vedoollaan estää kaiken mahdollisen tai suurin piirtein näin


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mutta Ruotsissa moderni yksinvaltius. Puolassa omituinen systeemi, jossa yjksi ainoa aatelinen saattoi vedoollaan estää kaiken mahdollisen tai suurin piirtein näin

        Kerro lisää?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kerro lisää?

        Puolassa ollut vaalikuninkuus ajoi maan moniin vaikeuksiin. Kuninkaan vaaleissa tehtiin monenlaista kauppaa ja tehtiin sopimuksia.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kerro lisää?

        KVG


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        KVG

        Ai että pitää osata myös tarkentaa mistä tiedon on saanut? Sekö sitten toimii eduksi täällä mielipide-jorinan keskellä HETKINEN!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ruotsissa mobilisaatio oli vielä paljon totaalisempaa, hyvä esimerkki on Veikko Huuskan blogikirjoituksessa Ikaalisten seudusta Suuren Pohjan sodan ajoilta:

        Erikseen lainattakoon tähän Jokipiin tekstin täydennykseksi Kauko Heikkilän Ikaalisten seurakuntan vaiheita 1641-1941 –teoksen kuvaus tuon ajan oloista:

        ”Toistakymmentä vuotta sotanäyttämö pysyi vierailla mailla, mutta siitä huolimatta eläminen Suomessa vaikeutui. Miehet vietiin sotaan niin tyystin, että varamaaherra Brommenstedt jo vuonna 1707 kirjoitti: ”Porin läänissä ei voida löytää muita kuin ikäloppuja ukkoja tai pieniä poikia”. Toisaalta on kuitenkin muistettava, että miehiä syöpää sotaa karttaakseen asekuntoiset miehet usein pakenivat metsiin, vieläpä pakolla otettuina karkailivat matkalla joukko-osastoihinsa kuljettajiensa käsistä, kuten muun muassa Karkun ja Ikaalisten miesten vuonna 1710 kerrotaan tehneen. Miesten sotaanvieminen aiheutti työvoiman puutetta pelloilla ja kaskenkaadossa, joten vuodentulot vähenivät. Kun lisäksi vuodet 1704-1709 yli maan olivat katovuosia, täytyi Ikaalisissakin olla leipää niukasti. Vuodet 1710-1713 olivat vuorostaan hyviä vuosia, mutta viimeksi mainittuna Ikaalinenkin joutui venäläisten haltuun.”

        https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/veikkohuuska/215047-isoviha-ikaalisten-seudulla-historiallinen-kuvaus/


        Kaarle XII: n on usein mainittu olleen ensimmäinen totaalisen sodan toteuttaja, mutta Kustaa II Aadolf toteutti vastaavan mobilisaation jo aiemmin, siitä tosin ei ole juuri aikalaiskuvauksia ainakaan Suomen osalta.

        August Väkevä mokasi jo turkkilaisia vastaan kaikki taistelunsa


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        August Väkevä mokasi jo turkkilaisia vastaan kaikki taistelunsa

        "Sotilaallisen loiston perässä Augustus otti kommennon imperiumin armeijasta sodassa turkkilaisia vastaan. Hänen kampanjansa Transilvanian rintamalla vuosina 1695 ja 1696 olivat fiaskoja, vaikkakin osittain syypäänä oli myös Imperiumin Sotaneuvosto, jonka alainen Augustus loppujen lopuksi oli."

        https://www.encyclopedia.com/history/encyclopedias-almanacs-transcripts-and-maps/augustus-ii-strong-saxony-and-poland-1670-1733


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Sotilaallisen loiston perässä Augustus otti kommennon imperiumin armeijasta sodassa turkkilaisia vastaan. Hänen kampanjansa Transilvanian rintamalla vuosina 1695 ja 1696 olivat fiaskoja, vaikkakin osittain syypäänä oli myös Imperiumin Sotaneuvosto, jonka alainen Augustus loppujen lopuksi oli."

        https://www.encyclopedia.com/history/encyclopedias-almanacs-transcripts-and-maps/augustus-ii-strong-saxony-and-poland-1670-1733

        Jatkuu vielä tuosta!

        (jaettu lukemisen helpottamiseksi useampiin kappaleisiin kuin alkuperäistekstissä)

        -----------

        "Augustus kulutti ylenpalttisesti ja kääntyi katoliseen uskoon varmistaakseen vaalivoittonsa Puola-Liettuan Kansainyhteisön kuninkaana vuonna 1697. Hän pakotti saksilaiset alamaisensa, joista valtaosa oli luterilaisia, maksamaan raskaita veroja, joilla hän sitten rahoitti vaalit. Vuoden 1648 Westfalenin rauha oli ollut omiaan sellaisen kansainvälisen järjestelmän kehittymiseen, joka suosi suvereeneja kansakuntia Saksin kaltaisten alueellisten ruhtinaskuntien kustannuksella, joiden valtaa rajoitti niiden sisällyttäminen hajanaiseen imperiumiin. ..... Vaikka vaalit vaativat korkean hinnan [kirjaimellisesti], Augustuksella oli järkeenkäypä odotus, että Puolasta heruisi tuottoisia markkinoita Saksissa valmistetuille kauppatavaroille, ja hän oli varma siitä miten hänen uusi arvonimikkeensä kohentaisi Wettin-dynastian asemaa.

        "Augustuksella oli suunnitelmana vallata Ruotsin [vuodesta 1629 eteenpäin] hallinnoima Liivinmaan* seutu, jotta saisi satamia uuden kuningaskuntansa käyttöön, ja tämän tavoitteen eteen hän muodosti Ruotsin vastaisen liittouman Tanskan ja Venäjän kanssa vuonna 1699. Augustuksen hyökkäys Riikaan helmikuussa 1700 epäonnistui, korostaen miten vähän valtaa hänellä oli Puolassa. Ruotsi selätti Venäjän Narvassa ja Tanska aloitti rauhanneuvottelut.

        "Ruotsin Kaarle XII (vallassa 1697 -1718) käänsi voimakkaan armeijansa Augustusta kohti. Jälkikäteen ajateltuna Kaarlen määrätietoisuus syrjäyttää Augustus antoi Venäjälle kriittisen tilaisuuden uudelleenkoota ja uudelleenmuokkailla armeijansa ja lopulta voittaa sota Ruotsin kanssa.

        "Puolassa Augustuksen asevoimat kärsivät vakavia tappioita ja tammikuussa 1704 ruotsalaiset syrjäyttivät hänet, kun puolalais-parlamentin tynkä valitsi kuninkaaksi Kaarlen välikäden. Augustuksen saksilais-joukot jatkoivat taistelua, vain kärsiäkseen kovan tappion Fraustadtissa helmikuussa 1706. Ruotsin joukot miehittiä Saksia vuoden. Lopulta Venäjän voitto Ruotsista mahdollisti Puolan vapauttamisen Ruotsin vaikutusvallasta vuonna 1709 ja Augustus palautettiin valtaistuimelle.

        "Vuonna 1715 Venäjä teki tyhjäksi puolalaisen Saksin vastaisen liittouman aikeet, jotka vastustivat Augustuksen harkitsemattomia uudistuksia ja vuonna 1717 "Tyhmä Parlamentti" suostui Venäjän ehtoihin, jotka pitivät Augustuksen vallassa. Mutta diplomatian ohjaksissa oli tsaari Pietari Suuri ja hän ryhtyi toimenpiteisiin, joilla esti Augustusta muuttamasta Puolan monarkiaa perintösiirtotyyppiseksi ja siirtämästä kruunua ainoalle lain silmissä oikeutetulla perilliselleen, Saksin Frederik Augustus Toiselle.

        ....

        "Augustus oli kuuluisa aikansa uljaimpana hallitsijana ja hänen hoviaan Dresdenissä luonnehtivat ilotulitusnäytökset, naamiaiset, turnajaiset, metsästystilaisuudet ja vuosittaiset juhlallisuudet kuten mainetta niittänyt Karnivaali. Kuten kaikki barokin ajan hallitsijat, Augustus käytti näitä juhlamenoja tilaisuuksina kohentaa asemaansa ja neuvotella korkea-arvoisten vieraiden kanssa. ....... Augustuksen pohjimmaisia epäonnistumisia valtionpäämiehenä lieventävät, ironista kyllä, niiden hankkeiden kestävä arvo, joihin hän kulutti niin ylenpalttisesti. Hän perusti Meisseniin posliiniteollisuuden (vuonna 1710) ja laittoi alulle hankkeita, jotka muuttivat Dresdenin loistokkaaksi barokkipääkaupungiksi - "Elbe-joen Firenzeksi". "

        Encyclopedia.com-artikkelin lähteytys:

        Karl Czok, "August der Starke und seine Zeit: Kurfürst von Sachsen, König in Polen" (1997)

        Wieland Held.,"Der Adel und August der Starke: Konflict und Konfliktaustrag zwischen 1694 und 1707 in Kursachsen" (1999)

        Lindsey Hughes, "Russia in the Age of Peter the Great" (1998) [Encyclopedia.com täsmentää:] Keskittyy Pietari Suuren aikoihin ja käsittelee Augustusta jokseenkin yksityiskohtaisesti.

        Georg Pilz, "August der Starke: Träume und Taten eines deutschen Fürsten" (1986)

        Tony Sharp, "Pleasure and Ambition: The Life, Loves, and Wars of Augustus the Strong" (2001)


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Jatkuu vielä tuosta!

        (jaettu lukemisen helpottamiseksi useampiin kappaleisiin kuin alkuperäistekstissä)

        -----------

        "Augustus kulutti ylenpalttisesti ja kääntyi katoliseen uskoon varmistaakseen vaalivoittonsa Puola-Liettuan Kansainyhteisön kuninkaana vuonna 1697. Hän pakotti saksilaiset alamaisensa, joista valtaosa oli luterilaisia, maksamaan raskaita veroja, joilla hän sitten rahoitti vaalit. Vuoden 1648 Westfalenin rauha oli ollut omiaan sellaisen kansainvälisen järjestelmän kehittymiseen, joka suosi suvereeneja kansakuntia Saksin kaltaisten alueellisten ruhtinaskuntien kustannuksella, joiden valtaa rajoitti niiden sisällyttäminen hajanaiseen imperiumiin. ..... Vaikka vaalit vaativat korkean hinnan [kirjaimellisesti], Augustuksella oli järkeenkäypä odotus, että Puolasta heruisi tuottoisia markkinoita Saksissa valmistetuille kauppatavaroille, ja hän oli varma siitä miten hänen uusi arvonimikkeensä kohentaisi Wettin-dynastian asemaa.

        "Augustuksella oli suunnitelmana vallata Ruotsin [vuodesta 1629 eteenpäin] hallinnoima Liivinmaan* seutu, jotta saisi satamia uuden kuningaskuntansa käyttöön, ja tämän tavoitteen eteen hän muodosti Ruotsin vastaisen liittouman Tanskan ja Venäjän kanssa vuonna 1699. Augustuksen hyökkäys Riikaan helmikuussa 1700 epäonnistui, korostaen miten vähän valtaa hänellä oli Puolassa. Ruotsi selätti Venäjän Narvassa ja Tanska aloitti rauhanneuvottelut.

        "Ruotsin Kaarle XII (vallassa 1697 -1718) käänsi voimakkaan armeijansa Augustusta kohti. Jälkikäteen ajateltuna Kaarlen määrätietoisuus syrjäyttää Augustus antoi Venäjälle kriittisen tilaisuuden uudelleenkoota ja uudelleenmuokkailla armeijansa ja lopulta voittaa sota Ruotsin kanssa.

        "Puolassa Augustuksen asevoimat kärsivät vakavia tappioita ja tammikuussa 1704 ruotsalaiset syrjäyttivät hänet, kun puolalais-parlamentin tynkä valitsi kuninkaaksi Kaarlen välikäden. Augustuksen saksilais-joukot jatkoivat taistelua, vain kärsiäkseen kovan tappion Fraustadtissa helmikuussa 1706. Ruotsin joukot miehittiä Saksia vuoden. Lopulta Venäjän voitto Ruotsista mahdollisti Puolan vapauttamisen Ruotsin vaikutusvallasta vuonna 1709 ja Augustus palautettiin valtaistuimelle.

        "Vuonna 1715 Venäjä teki tyhjäksi puolalaisen Saksin vastaisen liittouman aikeet, jotka vastustivat Augustuksen harkitsemattomia uudistuksia ja vuonna 1717 "Tyhmä Parlamentti" suostui Venäjän ehtoihin, jotka pitivät Augustuksen vallassa. Mutta diplomatian ohjaksissa oli tsaari Pietari Suuri ja hän ryhtyi toimenpiteisiin, joilla esti Augustusta muuttamasta Puolan monarkiaa perintösiirtotyyppiseksi ja siirtämästä kruunua ainoalle lain silmissä oikeutetulla perilliselleen, Saksin Frederik Augustus Toiselle.

        ....

        "Augustus oli kuuluisa aikansa uljaimpana hallitsijana ja hänen hoviaan Dresdenissä luonnehtivat ilotulitusnäytökset, naamiaiset, turnajaiset, metsästystilaisuudet ja vuosittaiset juhlallisuudet kuten mainetta niittänyt Karnivaali. Kuten kaikki barokin ajan hallitsijat, Augustus käytti näitä juhlamenoja tilaisuuksina kohentaa asemaansa ja neuvotella korkea-arvoisten vieraiden kanssa. ....... Augustuksen pohjimmaisia epäonnistumisia valtionpäämiehenä lieventävät, ironista kyllä, niiden hankkeiden kestävä arvo, joihin hän kulutti niin ylenpalttisesti. Hän perusti Meisseniin posliiniteollisuuden (vuonna 1710) ja laittoi alulle hankkeita, jotka muuttivat Dresdenin loistokkaaksi barokkipääkaupungiksi - "Elbe-joen Firenzeksi". "

        Encyclopedia.com-artikkelin lähteytys:

        Karl Czok, "August der Starke und seine Zeit: Kurfürst von Sachsen, König in Polen" (1997)

        Wieland Held.,"Der Adel und August der Starke: Konflict und Konfliktaustrag zwischen 1694 und 1707 in Kursachsen" (1999)

        Lindsey Hughes, "Russia in the Age of Peter the Great" (1998) [Encyclopedia.com täsmentää:] Keskittyy Pietari Suuren aikoihin ja käsittelee Augustusta jokseenkin yksityiskohtaisesti.

        Georg Pilz, "August der Starke: Träume und Taten eines deutschen Fürsten" (1986)

        Tony Sharp, "Pleasure and Ambition: The Life, Loves, and Wars of Augustus the Strong" (2001)

        Vielä Liivinmaa-viittauksen täydennys:

        "Augustuksella oli suunnitelmana vallata Ruotsin [vuodesta 1629 eteenpäin] hallinnoima Liivinmaan* seutu"


        *Liivinmaa (eli Livonia eli Livland) on Baltianmeren itärannikoiden historiallinen alue, joka on alunperin nimetty siellä asustelevien liiviläisten mukaan, joka on itämerensuomalainen kansa. 1200-luvun loppuun menessä Liivinmaan nimellä on viitattu valtaosaan nykyisen Viron ja Latvian alueista, jotka joutuivat vuodesta 1193 eteenpäin Kalparitariston (lat. "Fratres Militiae Christi", engl. "Order of the Brothers of the Sword", saks. "Schwertbrüderorden") valloittamiksi ja kristillistämiksi.

        https://en.wikipedia.org/wiki/Livonia

        https://fi.wikipedia.org/wiki/Liivinmaa

        https://www.britannica.com/place/Livonia-historical-region-Europe


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Vielä Liivinmaa-viittauksen täydennys:

        "Augustuksella oli suunnitelmana vallata Ruotsin [vuodesta 1629 eteenpäin] hallinnoima Liivinmaan* seutu"


        *Liivinmaa (eli Livonia eli Livland) on Baltianmeren itärannikoiden historiallinen alue, joka on alunperin nimetty siellä asustelevien liiviläisten mukaan, joka on itämerensuomalainen kansa. 1200-luvun loppuun menessä Liivinmaan nimellä on viitattu valtaosaan nykyisen Viron ja Latvian alueista, jotka joutuivat vuodesta 1193 eteenpäin Kalparitariston (lat. "Fratres Militiae Christi", engl. "Order of the Brothers of the Sword", saks. "Schwertbrüderorden") valloittamiksi ja kristillistämiksi.

        https://en.wikipedia.org/wiki/Livonia

        https://fi.wikipedia.org/wiki/Liivinmaa

        https://www.britannica.com/place/Livonia-historical-region-Europe

        Tiirasin tuon Liivinmaan suomenkielisen Wikipedian lähteistöt ja löytyikin tuo Antti Ruotsalan kirjoitus.

        Tieteessä Tapahtuu 4/2004, s. 70 - 73

        Antti Ruotsala, "Baltian verinen kristillistäminen"

        Kertoo teoksesta "Henrikin Liivinmaan kronikka"

        [teoksen] Suomennos Maijastina Kahlos & Raija Sarasti-Wilenius; Suomalaisen Kirjallisuuden Seura (2003), 264 s.

        https://web.archive.org/web/20051030162519/http://www.tieteessatapahtuu.fi/0404/ruotsala.pdf

        "Henrikin Liivinmaan kronikka (lat. Heinrici chronicon Livoniae) kertoo, kuinka Liivinmaalla eli nykyisen Viron ja Latvian alueilla eläneet pakanalliset kansat liitettiin ristiretkien avulla Rooman kirkon ja länsimaisen kulttuurin valtapiiriin vuosina 1184–1227.

        "Kirjan on kirjoittanut todennäköisesti saksalainen, Henrik-niminen pappi, lähetystyöntekijä, joka oli mukana sotaretkilläkin, sillä hän kuvaa asiantuntevasti useita taisteluja ja linnojen valtauksia. Monipuolisen kielitaitonsa ansiosta hän sai toimia myös ristiretkeläisten tulkkina. Henrik oli siis silminnäkijä, joka osasi hyödyntää kirjallisia lähteitä sekä suullista perimätietoa.

        [väliotsikko "Liivinmaa ahdingossa"]

        "Kronikan kuvaamana aikana Liivinmaalla ei ollut vielä erillisiä kuningaskuntia saati valtioita, vaan aluetta asuttivat lukuisat itämerensuomalaisia ja balttilaisia kieliä puhuneet heimot. Edellisiä olivat virolaiset ja liiviläiset. Jälkimmäisiä taas semgallit, latgallit, seelit ja kuurilaiset, jotka sulautuivat sittemmin lättiläisten (latvialaisten) kansaksi. Maakuntalaitos sotaväkineen ja muinaislinnoineen sekä heimojen yhteiset käräjät olivat kuitenkin olemassa.

        "Liivinmaalla 1180-luvulla alkanut järjestäytynyt käännytystyö oli aluksi rauhanomaista, ja kristinuskoahan oli tihkunut kulttuurikosketuksissa muutenkin alueelle. Ilman pakkoa pakanoiden käännyttäminen oli kuitenkin vaivalloista. Nämä pitivät yleensä omia jumaliaan parempina, [oma välikommenttini: Miksi eivät olisi?] ja kääntyneet palasivat usein vanhaan uskoonsa – ”niin kuin koirat, jotka palaavat oksennukselleen”, kuvailee Henrik."

        Ohhohhoh, ei yhtään rasistista!

        "Tilanne muuttui, kun paavi julisti 1198 Pyhän maan ohella myös Liivinmaan ristiretkialueeksi, ja sen uusi piispa sai tuekseen ristiretkeläisten sotajoukon. Vuoden 1215 Rooman lateraanikonsiilissa, josta Henrikin kronikkakin kertoo, paavi rinnasti Liivinmaalle ja Pyhälle maalle tehdyt ristiretket toisiinsa. Kun Palestiinaa oli kutsuttu Jumalan Pojan maaksi, niin Liivinmaa nimettiin kuvaavasti Jumalan Äidin, Marian maaksi."

        Taas alkoi kristityillä oma jihad. Eikun siis ristiretki. Anteeksi, niin samanlaista, että menee jo sekaisin. Sitähän käytiin taas hakemassa Lebensraumia!

        "Liivinmaan piispat vaihtuivat, mutta alueelle värvättiin lähinnä Saksasta yhä uusia ristiretkeläisiä ja lähetyssaarnaajia. Soturikunniaa, läänityksiä ja ryöstösaalista janoavat ammattilaiset alkoivat käydä aseellista taistelua pakanoita vastaan. ..... Ristiretkeläisten armeija ja sodankäynti saivat pysyvät muodot, kun alueelle muodostettiin hengellinen ritarikunta, Kalparitaristo (lat. Fratres militiae Christi). Jatkossa Kalparitaristo ja kirkkoa edustanut Riian piispa, jolla oli myös omat aseelliset joukkonsa, joutuivat toistuvasti kiistoihin käännytettyjen eli valloitettujen alueiden omistuksesta."

        Kuka saa eniten? Ei näköjään pyhä missio estänyt omien etujen turvaamisen tarvetta. Kukapa olisi arvannut?

        "Liivinmaan ristiretkiin liittyi tietenkin runsaasti aikakauden uskonnollista innostusta. Pakanoiden sielut oli pelastettava ja heidät oli saatettava Rooman kirkon ja oikean opin
        alaisuuteen. Sitä paitsi kaatuneet ristiretkeläiset pääsivät marttyyreinä suoraan paratiisiin."

        Sitähän ne viikingitkin Valhallaan!

        "Eloonjääneet taas saivat vapautuksia synneistään (lat. indulgentia). Samaan tapaanhan ajateltiin ja toimittiin myös toisen suuren monoteistisen lähetysuskonnon, islamin piirissä."

        Eipä olleet kaksi monoteististä uskontoa niin erilaisia sittenkään.

        "Ristiretkeläisten valloitussota ei sujunut suinkaan vaivattomasti. Takaiskujakin koettiin. Erityisesti virolaiset ja saarenmaalaiset tekivät ankaraa vastarintaa. Välillä ryhdyttiin todelliseen kansannousuun. Liivinmaan kronikassa kerrotaan virolaisten vannoneen, että ”kristittyjennimeä vastaan heillä on yksi sydän ja yksi mieli”. Henrikin vihamielisyys kohdistuukin kaikista Liivinmaan kansoista erityisesti uppiniskaisiin virolaisiin."

        Tulee mieleen Winston Churchillin epäinhimillistävät kommentit intialaisista.

        "Henrik ei ollut mikään etnografi. Kantaväestön yhteiskuntajärjestystä, sotalaitosta ja uskontoa hän kuvasi vain tarvittaessa. Tällaisia kohtia kuitenkin on, ja ne ovat arvokkaita etnografis-antropologisen tiedon lähteitä. Henrik kertoo muun muassa pyhistä lehdoista ja metsistä sekä virolaisten Tarapitha-jumalasta."

        Viron mytologian Tarapithaa on siis verrattu suomalaisten Ukko-ylijumalaan ja germaanipakanallisuuden Thoriin. Tarapithan hahmoon perustuu myös virolainen uuspakanauskonto taaraismi (viroksi "taarausk").


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tiirasin tuon Liivinmaan suomenkielisen Wikipedian lähteistöt ja löytyikin tuo Antti Ruotsalan kirjoitus.

        Tieteessä Tapahtuu 4/2004, s. 70 - 73

        Antti Ruotsala, "Baltian verinen kristillistäminen"

        Kertoo teoksesta "Henrikin Liivinmaan kronikka"

        [teoksen] Suomennos Maijastina Kahlos & Raija Sarasti-Wilenius; Suomalaisen Kirjallisuuden Seura (2003), 264 s.

        https://web.archive.org/web/20051030162519/http://www.tieteessatapahtuu.fi/0404/ruotsala.pdf

        "Henrikin Liivinmaan kronikka (lat. Heinrici chronicon Livoniae) kertoo, kuinka Liivinmaalla eli nykyisen Viron ja Latvian alueilla eläneet pakanalliset kansat liitettiin ristiretkien avulla Rooman kirkon ja länsimaisen kulttuurin valtapiiriin vuosina 1184–1227.

        "Kirjan on kirjoittanut todennäköisesti saksalainen, Henrik-niminen pappi, lähetystyöntekijä, joka oli mukana sotaretkilläkin, sillä hän kuvaa asiantuntevasti useita taisteluja ja linnojen valtauksia. Monipuolisen kielitaitonsa ansiosta hän sai toimia myös ristiretkeläisten tulkkina. Henrik oli siis silminnäkijä, joka osasi hyödyntää kirjallisia lähteitä sekä suullista perimätietoa.

        [väliotsikko "Liivinmaa ahdingossa"]

        "Kronikan kuvaamana aikana Liivinmaalla ei ollut vielä erillisiä kuningaskuntia saati valtioita, vaan aluetta asuttivat lukuisat itämerensuomalaisia ja balttilaisia kieliä puhuneet heimot. Edellisiä olivat virolaiset ja liiviläiset. Jälkimmäisiä taas semgallit, latgallit, seelit ja kuurilaiset, jotka sulautuivat sittemmin lättiläisten (latvialaisten) kansaksi. Maakuntalaitos sotaväkineen ja muinaislinnoineen sekä heimojen yhteiset käräjät olivat kuitenkin olemassa.

        "Liivinmaalla 1180-luvulla alkanut järjestäytynyt käännytystyö oli aluksi rauhanomaista, ja kristinuskoahan oli tihkunut kulttuurikosketuksissa muutenkin alueelle. Ilman pakkoa pakanoiden käännyttäminen oli kuitenkin vaivalloista. Nämä pitivät yleensä omia jumaliaan parempina, [oma välikommenttini: Miksi eivät olisi?] ja kääntyneet palasivat usein vanhaan uskoonsa – ”niin kuin koirat, jotka palaavat oksennukselleen”, kuvailee Henrik."

        Ohhohhoh, ei yhtään rasistista!

        "Tilanne muuttui, kun paavi julisti 1198 Pyhän maan ohella myös Liivinmaan ristiretkialueeksi, ja sen uusi piispa sai tuekseen ristiretkeläisten sotajoukon. Vuoden 1215 Rooman lateraanikonsiilissa, josta Henrikin kronikkakin kertoo, paavi rinnasti Liivinmaalle ja Pyhälle maalle tehdyt ristiretket toisiinsa. Kun Palestiinaa oli kutsuttu Jumalan Pojan maaksi, niin Liivinmaa nimettiin kuvaavasti Jumalan Äidin, Marian maaksi."

        Taas alkoi kristityillä oma jihad. Eikun siis ristiretki. Anteeksi, niin samanlaista, että menee jo sekaisin. Sitähän käytiin taas hakemassa Lebensraumia!

        "Liivinmaan piispat vaihtuivat, mutta alueelle värvättiin lähinnä Saksasta yhä uusia ristiretkeläisiä ja lähetyssaarnaajia. Soturikunniaa, läänityksiä ja ryöstösaalista janoavat ammattilaiset alkoivat käydä aseellista taistelua pakanoita vastaan. ..... Ristiretkeläisten armeija ja sodankäynti saivat pysyvät muodot, kun alueelle muodostettiin hengellinen ritarikunta, Kalparitaristo (lat. Fratres militiae Christi). Jatkossa Kalparitaristo ja kirkkoa edustanut Riian piispa, jolla oli myös omat aseelliset joukkonsa, joutuivat toistuvasti kiistoihin käännytettyjen eli valloitettujen alueiden omistuksesta."

        Kuka saa eniten? Ei näköjään pyhä missio estänyt omien etujen turvaamisen tarvetta. Kukapa olisi arvannut?

        "Liivinmaan ristiretkiin liittyi tietenkin runsaasti aikakauden uskonnollista innostusta. Pakanoiden sielut oli pelastettava ja heidät oli saatettava Rooman kirkon ja oikean opin
        alaisuuteen. Sitä paitsi kaatuneet ristiretkeläiset pääsivät marttyyreinä suoraan paratiisiin."

        Sitähän ne viikingitkin Valhallaan!

        "Eloonjääneet taas saivat vapautuksia synneistään (lat. indulgentia). Samaan tapaanhan ajateltiin ja toimittiin myös toisen suuren monoteistisen lähetysuskonnon, islamin piirissä."

        Eipä olleet kaksi monoteististä uskontoa niin erilaisia sittenkään.

        "Ristiretkeläisten valloitussota ei sujunut suinkaan vaivattomasti. Takaiskujakin koettiin. Erityisesti virolaiset ja saarenmaalaiset tekivät ankaraa vastarintaa. Välillä ryhdyttiin todelliseen kansannousuun. Liivinmaan kronikassa kerrotaan virolaisten vannoneen, että ”kristittyjennimeä vastaan heillä on yksi sydän ja yksi mieli”. Henrikin vihamielisyys kohdistuukin kaikista Liivinmaan kansoista erityisesti uppiniskaisiin virolaisiin."

        Tulee mieleen Winston Churchillin epäinhimillistävät kommentit intialaisista.

        "Henrik ei ollut mikään etnografi. Kantaväestön yhteiskuntajärjestystä, sotalaitosta ja uskontoa hän kuvasi vain tarvittaessa. Tällaisia kohtia kuitenkin on, ja ne ovat arvokkaita etnografis-antropologisen tiedon lähteitä. Henrik kertoo muun muassa pyhistä lehdoista ja metsistä sekä virolaisten Tarapitha-jumalasta."

        Viron mytologian Tarapithaa on siis verrattu suomalaisten Ukko-ylijumalaan ja germaanipakanallisuuden Thoriin. Tarapithan hahmoon perustuu myös virolainen uuspakanauskonto taaraismi (viroksi "taarausk").

        "Liivinmaan ristiretkiin liittyi tietenkin runsaasti aikakauden uskonnollista innostusta. Pakanoiden sielut oli pelastettava ja heidät oli saatettava Rooman kirkon ja oikean opin
        alaisuuteen. Sitä paitsi kaatuneet ristiretkeläiset pääsivät marttyyreinä suoraan paratiisiin."

        Vähän kuin kristillis-Putinin äskettäin julistama ristiretki "de-satanisoida" Ukraina ja Ukrainan kirkot läntisistä "satanisti"-vaikutteista?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tiirasin tuon Liivinmaan suomenkielisen Wikipedian lähteistöt ja löytyikin tuo Antti Ruotsalan kirjoitus.

        Tieteessä Tapahtuu 4/2004, s. 70 - 73

        Antti Ruotsala, "Baltian verinen kristillistäminen"

        Kertoo teoksesta "Henrikin Liivinmaan kronikka"

        [teoksen] Suomennos Maijastina Kahlos & Raija Sarasti-Wilenius; Suomalaisen Kirjallisuuden Seura (2003), 264 s.

        https://web.archive.org/web/20051030162519/http://www.tieteessatapahtuu.fi/0404/ruotsala.pdf

        "Henrikin Liivinmaan kronikka (lat. Heinrici chronicon Livoniae) kertoo, kuinka Liivinmaalla eli nykyisen Viron ja Latvian alueilla eläneet pakanalliset kansat liitettiin ristiretkien avulla Rooman kirkon ja länsimaisen kulttuurin valtapiiriin vuosina 1184–1227.

        "Kirjan on kirjoittanut todennäköisesti saksalainen, Henrik-niminen pappi, lähetystyöntekijä, joka oli mukana sotaretkilläkin, sillä hän kuvaa asiantuntevasti useita taisteluja ja linnojen valtauksia. Monipuolisen kielitaitonsa ansiosta hän sai toimia myös ristiretkeläisten tulkkina. Henrik oli siis silminnäkijä, joka osasi hyödyntää kirjallisia lähteitä sekä suullista perimätietoa.

        [väliotsikko "Liivinmaa ahdingossa"]

        "Kronikan kuvaamana aikana Liivinmaalla ei ollut vielä erillisiä kuningaskuntia saati valtioita, vaan aluetta asuttivat lukuisat itämerensuomalaisia ja balttilaisia kieliä puhuneet heimot. Edellisiä olivat virolaiset ja liiviläiset. Jälkimmäisiä taas semgallit, latgallit, seelit ja kuurilaiset, jotka sulautuivat sittemmin lättiläisten (latvialaisten) kansaksi. Maakuntalaitos sotaväkineen ja muinaislinnoineen sekä heimojen yhteiset käräjät olivat kuitenkin olemassa.

        "Liivinmaalla 1180-luvulla alkanut järjestäytynyt käännytystyö oli aluksi rauhanomaista, ja kristinuskoahan oli tihkunut kulttuurikosketuksissa muutenkin alueelle. Ilman pakkoa pakanoiden käännyttäminen oli kuitenkin vaivalloista. Nämä pitivät yleensä omia jumaliaan parempina, [oma välikommenttini: Miksi eivät olisi?] ja kääntyneet palasivat usein vanhaan uskoonsa – ”niin kuin koirat, jotka palaavat oksennukselleen”, kuvailee Henrik."

        Ohhohhoh, ei yhtään rasistista!

        "Tilanne muuttui, kun paavi julisti 1198 Pyhän maan ohella myös Liivinmaan ristiretkialueeksi, ja sen uusi piispa sai tuekseen ristiretkeläisten sotajoukon. Vuoden 1215 Rooman lateraanikonsiilissa, josta Henrikin kronikkakin kertoo, paavi rinnasti Liivinmaalle ja Pyhälle maalle tehdyt ristiretket toisiinsa. Kun Palestiinaa oli kutsuttu Jumalan Pojan maaksi, niin Liivinmaa nimettiin kuvaavasti Jumalan Äidin, Marian maaksi."

        Taas alkoi kristityillä oma jihad. Eikun siis ristiretki. Anteeksi, niin samanlaista, että menee jo sekaisin. Sitähän käytiin taas hakemassa Lebensraumia!

        "Liivinmaan piispat vaihtuivat, mutta alueelle värvättiin lähinnä Saksasta yhä uusia ristiretkeläisiä ja lähetyssaarnaajia. Soturikunniaa, läänityksiä ja ryöstösaalista janoavat ammattilaiset alkoivat käydä aseellista taistelua pakanoita vastaan. ..... Ristiretkeläisten armeija ja sodankäynti saivat pysyvät muodot, kun alueelle muodostettiin hengellinen ritarikunta, Kalparitaristo (lat. Fratres militiae Christi). Jatkossa Kalparitaristo ja kirkkoa edustanut Riian piispa, jolla oli myös omat aseelliset joukkonsa, joutuivat toistuvasti kiistoihin käännytettyjen eli valloitettujen alueiden omistuksesta."

        Kuka saa eniten? Ei näköjään pyhä missio estänyt omien etujen turvaamisen tarvetta. Kukapa olisi arvannut?

        "Liivinmaan ristiretkiin liittyi tietenkin runsaasti aikakauden uskonnollista innostusta. Pakanoiden sielut oli pelastettava ja heidät oli saatettava Rooman kirkon ja oikean opin
        alaisuuteen. Sitä paitsi kaatuneet ristiretkeläiset pääsivät marttyyreinä suoraan paratiisiin."

        Sitähän ne viikingitkin Valhallaan!

        "Eloonjääneet taas saivat vapautuksia synneistään (lat. indulgentia). Samaan tapaanhan ajateltiin ja toimittiin myös toisen suuren monoteistisen lähetysuskonnon, islamin piirissä."

        Eipä olleet kaksi monoteististä uskontoa niin erilaisia sittenkään.

        "Ristiretkeläisten valloitussota ei sujunut suinkaan vaivattomasti. Takaiskujakin koettiin. Erityisesti virolaiset ja saarenmaalaiset tekivät ankaraa vastarintaa. Välillä ryhdyttiin todelliseen kansannousuun. Liivinmaan kronikassa kerrotaan virolaisten vannoneen, että ”kristittyjennimeä vastaan heillä on yksi sydän ja yksi mieli”. Henrikin vihamielisyys kohdistuukin kaikista Liivinmaan kansoista erityisesti uppiniskaisiin virolaisiin."

        Tulee mieleen Winston Churchillin epäinhimillistävät kommentit intialaisista.

        "Henrik ei ollut mikään etnografi. Kantaväestön yhteiskuntajärjestystä, sotalaitosta ja uskontoa hän kuvasi vain tarvittaessa. Tällaisia kohtia kuitenkin on, ja ne ovat arvokkaita etnografis-antropologisen tiedon lähteitä. Henrik kertoo muun muassa pyhistä lehdoista ja metsistä sekä virolaisten Tarapitha-jumalasta."

        Viron mytologian Tarapithaa on siis verrattu suomalaisten Ukko-ylijumalaan ja germaanipakanallisuuden Thoriin. Tarapithan hahmoon perustuu myös virolainen uuspakanauskonto taaraismi (viroksi "taarausk").

        Mitä?! Islam ei olekaan ainoa uskonto, joka on tehnyt valloitusretkiä miekan kanssa?! Elämäni on pysyvästi pilalla!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tiirasin tuon Liivinmaan suomenkielisen Wikipedian lähteistöt ja löytyikin tuo Antti Ruotsalan kirjoitus.

        Tieteessä Tapahtuu 4/2004, s. 70 - 73

        Antti Ruotsala, "Baltian verinen kristillistäminen"

        Kertoo teoksesta "Henrikin Liivinmaan kronikka"

        [teoksen] Suomennos Maijastina Kahlos & Raija Sarasti-Wilenius; Suomalaisen Kirjallisuuden Seura (2003), 264 s.

        https://web.archive.org/web/20051030162519/http://www.tieteessatapahtuu.fi/0404/ruotsala.pdf

        "Henrikin Liivinmaan kronikka (lat. Heinrici chronicon Livoniae) kertoo, kuinka Liivinmaalla eli nykyisen Viron ja Latvian alueilla eläneet pakanalliset kansat liitettiin ristiretkien avulla Rooman kirkon ja länsimaisen kulttuurin valtapiiriin vuosina 1184–1227.

        "Kirjan on kirjoittanut todennäköisesti saksalainen, Henrik-niminen pappi, lähetystyöntekijä, joka oli mukana sotaretkilläkin, sillä hän kuvaa asiantuntevasti useita taisteluja ja linnojen valtauksia. Monipuolisen kielitaitonsa ansiosta hän sai toimia myös ristiretkeläisten tulkkina. Henrik oli siis silminnäkijä, joka osasi hyödyntää kirjallisia lähteitä sekä suullista perimätietoa.

        [väliotsikko "Liivinmaa ahdingossa"]

        "Kronikan kuvaamana aikana Liivinmaalla ei ollut vielä erillisiä kuningaskuntia saati valtioita, vaan aluetta asuttivat lukuisat itämerensuomalaisia ja balttilaisia kieliä puhuneet heimot. Edellisiä olivat virolaiset ja liiviläiset. Jälkimmäisiä taas semgallit, latgallit, seelit ja kuurilaiset, jotka sulautuivat sittemmin lättiläisten (latvialaisten) kansaksi. Maakuntalaitos sotaväkineen ja muinaislinnoineen sekä heimojen yhteiset käräjät olivat kuitenkin olemassa.

        "Liivinmaalla 1180-luvulla alkanut järjestäytynyt käännytystyö oli aluksi rauhanomaista, ja kristinuskoahan oli tihkunut kulttuurikosketuksissa muutenkin alueelle. Ilman pakkoa pakanoiden käännyttäminen oli kuitenkin vaivalloista. Nämä pitivät yleensä omia jumaliaan parempina, [oma välikommenttini: Miksi eivät olisi?] ja kääntyneet palasivat usein vanhaan uskoonsa – ”niin kuin koirat, jotka palaavat oksennukselleen”, kuvailee Henrik."

        Ohhohhoh, ei yhtään rasistista!

        "Tilanne muuttui, kun paavi julisti 1198 Pyhän maan ohella myös Liivinmaan ristiretkialueeksi, ja sen uusi piispa sai tuekseen ristiretkeläisten sotajoukon. Vuoden 1215 Rooman lateraanikonsiilissa, josta Henrikin kronikkakin kertoo, paavi rinnasti Liivinmaalle ja Pyhälle maalle tehdyt ristiretket toisiinsa. Kun Palestiinaa oli kutsuttu Jumalan Pojan maaksi, niin Liivinmaa nimettiin kuvaavasti Jumalan Äidin, Marian maaksi."

        Taas alkoi kristityillä oma jihad. Eikun siis ristiretki. Anteeksi, niin samanlaista, että menee jo sekaisin. Sitähän käytiin taas hakemassa Lebensraumia!

        "Liivinmaan piispat vaihtuivat, mutta alueelle värvättiin lähinnä Saksasta yhä uusia ristiretkeläisiä ja lähetyssaarnaajia. Soturikunniaa, läänityksiä ja ryöstösaalista janoavat ammattilaiset alkoivat käydä aseellista taistelua pakanoita vastaan. ..... Ristiretkeläisten armeija ja sodankäynti saivat pysyvät muodot, kun alueelle muodostettiin hengellinen ritarikunta, Kalparitaristo (lat. Fratres militiae Christi). Jatkossa Kalparitaristo ja kirkkoa edustanut Riian piispa, jolla oli myös omat aseelliset joukkonsa, joutuivat toistuvasti kiistoihin käännytettyjen eli valloitettujen alueiden omistuksesta."

        Kuka saa eniten? Ei näköjään pyhä missio estänyt omien etujen turvaamisen tarvetta. Kukapa olisi arvannut?

        "Liivinmaan ristiretkiin liittyi tietenkin runsaasti aikakauden uskonnollista innostusta. Pakanoiden sielut oli pelastettava ja heidät oli saatettava Rooman kirkon ja oikean opin
        alaisuuteen. Sitä paitsi kaatuneet ristiretkeläiset pääsivät marttyyreinä suoraan paratiisiin."

        Sitähän ne viikingitkin Valhallaan!

        "Eloonjääneet taas saivat vapautuksia synneistään (lat. indulgentia). Samaan tapaanhan ajateltiin ja toimittiin myös toisen suuren monoteistisen lähetysuskonnon, islamin piirissä."

        Eipä olleet kaksi monoteististä uskontoa niin erilaisia sittenkään.

        "Ristiretkeläisten valloitussota ei sujunut suinkaan vaivattomasti. Takaiskujakin koettiin. Erityisesti virolaiset ja saarenmaalaiset tekivät ankaraa vastarintaa. Välillä ryhdyttiin todelliseen kansannousuun. Liivinmaan kronikassa kerrotaan virolaisten vannoneen, että ”kristittyjennimeä vastaan heillä on yksi sydän ja yksi mieli”. Henrikin vihamielisyys kohdistuukin kaikista Liivinmaan kansoista erityisesti uppiniskaisiin virolaisiin."

        Tulee mieleen Winston Churchillin epäinhimillistävät kommentit intialaisista.

        "Henrik ei ollut mikään etnografi. Kantaväestön yhteiskuntajärjestystä, sotalaitosta ja uskontoa hän kuvasi vain tarvittaessa. Tällaisia kohtia kuitenkin on, ja ne ovat arvokkaita etnografis-antropologisen tiedon lähteitä. Henrik kertoo muun muassa pyhistä lehdoista ja metsistä sekä virolaisten Tarapitha-jumalasta."

        Viron mytologian Tarapithaa on siis verrattu suomalaisten Ukko-ylijumalaan ja germaanipakanallisuuden Thoriin. Tarapithan hahmoon perustuu myös virolainen uuspakanauskonto taaraismi (viroksi "taarausk").

        "Viron mytologian Tarapithaa on siis verrattu suomalaisten Ukko-ylijumalaan ja germaanipakanallisuuden Thoriin. Tarapithan hahmoon perustuu myös virolainen uuspakanauskonto taaraismi (viroksi "taarausk")."

        Toinen virolainen pakanauskonto on maausko (viroksi, yllätys yllätys, "maausk").

        -----------------

        Lisää maauskosta:

        Jenni Rinne, (2016) "Searching for authentic living through native faith: The maausk movement in Estonia"; julkaissut Södertörnin yliopisto

        https://researchportal.helsinki.fi/en/publications/searching-for-authentic-living-through-native-faith-the-maausk-mo


        Baltic Times

        Monika Hanley, "Baltic diaspora and the rise of Neo-Paganism"

        (mainitsee Viron taarauskon ja maauskon lisäksi Latvian Dievturiba-liikkeen ('Dievturiba' kääntyy 'Jumalan pitäminen') ja Liettuan Romuvan )

        https://www.baltictimes.com/news/articles/27265/


        World Religions and Spirituality Project

        Jenni Rinne, "The Maausk Movement"

        (yksityiskohtainen kuvaelma maauskon historiasta, uskomuksista ja rituaaliharjoitteista)

        https://wrldrels.org/2019/04/08/15783/


        -----------------


        Yle,

        Anniina Wallius, "Tutkimus: Virolainen uskoo, mutta ei kirkon Jumalaan"

        https://yle.fi/a/3-7203773

        (Vaikka Yle-artikkeli ei mainitse sanalla taarauskoa tai maauskoa, se viittaa selvästi samanlaisiin asioihin.)

        "Tarton yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan 58 prosentilla virolaisista on oma usko, joka on riippumaton kirkkokunnista ja järjestäytyneistä uskonnoista."

        -

        "61 prosenttia kyselyyn vastanneista 1 100 ihmisestä on sitä mieltä, että Viron kansan oikea uskonto on luonnonusko. Sen harjoittajiksi ilmoittautui vain neljä prosenttia, mutta 38 prosenttia sanoi, että heillä on luonnossa jokin paikka, esimerkiksi puu, kivi tai lähde, joka on heille erityisen merkityksellinen.

        "28 prosenttia vastasi, että uskonnot estävät ihmisen vapaata henkistä kasvua. 35 prosenttia oli yhtä mieltä sen väitteen kanssa, että kirkko on tarkoitettu massojen manipuloimiseksi ja kurissa pitämiseksi. Ateistiksi kuitenkin ilmoittautui vain kymmenen prosenttia."

        (Loput artikkelista puhuu muunlaisesta uskosta.)


        -------------------------


        A Druid's Way -blogin kirjoitus virolaisista pakanauskoista:

        "Maa-usk and Taara-usk — Estonian Paganism"

        https://adruidway.com/2020/12/04/maa-usk-and-taara-usk-estonian-paganism/



        A Druid's Way -blogi linkkaa Religion News Service -sivuston kirjoitukseen:

        Aliide Naylor, "Soviet power gone, Baltic countries’ historic pagan past re-emerges"

        https://religionnews.com/2019/05/31/with-soviet-power-gone-baltic-countries-historic-pagan-past-re-emerges/


        "Vaikka pakana- ja kansanuskonnot saattavat näyttää suuremmalle osalle maailmaa vanhahtavilta, ne kukoistavat Baltian maiden alueella. Maausk-yhteisö, Viron toisen vallitsevan uuspakanaryhmän, taaraistien, ohella, kolminkertaistui kooltaan vuodesta 2001 vuoteen 2011, kansallisen väestönlaskennan viimeisimpien saatavilla olevien lukujen mukaan. Samaan aikaan Tarton yliopiston tutkimus vuodelta 2014 [ Siinä se taas on! ] osoitti, että 61 % virolaisista uskoo uuspakanuuden Viron "oikeaksi" uskonnoksi. Samanlainen tilanne löytyy Latviasta ja Liettuasta."

        -

        "Liettua oli Euroopan viimeinen kansakunta, joka kristillistyi virallisesti (vuonna 1387), mutta kristinuskolla kesti kauemmin juurtua. Neuvostoliiton vallan alla, joka miehitti Baltian maita Toisen Maailmansodan jälkeen vuoteen 1991 asti, kotoperäiset uskonnot tukahdutettiin kansallismielisyyden ohella.

        "Nämä [kotoperäiset] uskonnot silti sinnittelivät varjoissa osittain, koska yhteyden vaaliminen maahan, vanhoihin kieliin, vanhoihin jumaliin ja perinteeseen olivat tapa säilyttää jonkinmuotoinen kansallisidentiteetti ja paikallisten tapojen muisto miehittäjävallan alla."

        -

        "Kannattajien mukaan vanhat uskonnot myös tarjosivat enemmän kuin kristinusko. "Ihmiset sanovat etsivänsä sellaista hengellisyyttä, jota mutu uskonnot eivät pysty antamaan, sekä tapaa vaalia latvialaisuutta", sanoo Uģis Nastevičs, Latvian Dievturīban puhemies. ......."

        -

        "Pakanauskonnoille erityisenä kannustimena on ollut kasvava tietoisuus ilmastonmuutoksesta ja luonnonsuojeluliikkeiden nousu, jotka ovat koskettaneet ihmisten syvällistä paikallista yhteyttä luonnon kanssa ja halua suojella pyhiä paikkoja.

        " "Liettuassa on vahva liike metsäkatoa vastaan", sanoi [Liettuan Romuva-yhteisön ylipapitar eli "Krive" Inija] Trinkūnienė."


        -----------------------------


        Eiköhän Suomessakin pakanausko pysty antamaan paljon enemmän kuin kristinusko.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mitä?! Islam ei olekaan ainoa uskonto, joka on tehnyt valloitusretkiä miekan kanssa?! Elämäni on pysyvästi pilalla!

        Jos haluat hyvää esimerkkiteosta kristinuskon verileikeistä islamilaisessa maailmassa, Ergun Mehmet Canerin kirja "Christian Jihad: Two Former Muslims Look at the Crusades and Killing in the Name of Christ"on sellainen.

        https://www.amazon.com/Christian-Jihad-Muslims-Crusades-Killing/dp/0825424038


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Jos haluat hyvää esimerkkiteosta kristinuskon verileikeistä islamilaisessa maailmassa, Ergun Mehmet Canerin kirja "Christian Jihad: Two Former Muslims Look at the Crusades and Killing in the Name of Christ"on sellainen.

        https://www.amazon.com/Christian-Jihad-Muslims-Crusades-Killing/dp/0825424038

        Vai ei kristinusko ole rauhanuskonto, vaikka niin väittää?! Nyt meni elämä pilalle!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Vai ei kristinusko ole rauhanuskonto, vaikka niin väittää?! Nyt meni elämä pilalle!

        Eipä monet dharmistenkaan uskontojen seuraajat käytännössä irtisanoudu väkivaltaisuuksista kun niikseen tulee.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Liivinmaan ristiretkiin liittyi tietenkin runsaasti aikakauden uskonnollista innostusta. Pakanoiden sielut oli pelastettava ja heidät oli saatettava Rooman kirkon ja oikean opin
        alaisuuteen. Sitä paitsi kaatuneet ristiretkeläiset pääsivät marttyyreinä suoraan paratiisiin."

        Vähän kuin kristillis-Putinin äskettäin julistama ristiretki "de-satanisoida" Ukraina ja Ukrainan kirkot läntisistä "satanisti"-vaikutteista?

        Se mitä venäläis-kristityt ovat Ukrainassa tehneet on jatkumoa kristinuskon veriselle historialle ja on peräisin kristinuskosta, paitsi pinnallisesti venäläisellä mausteella.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Vai ei kristinusko ole rauhanuskonto, vaikka niin väittää?! Nyt meni elämä pilalle!

        Asiasta löytyy yhtä sun toista kattavaa tekstiä.

        Tässä yksi esimerkki.

        ----

        Vapaa-ajattelijat

        (Vapaa-ajattelijain liitto ry
        Uskonnottomien edunvalvonta-, oikeusturva- ja kulttuurijärjestö)

        Markku Tiittula

        ÄLÄ TAPA? ”Kun Jumala ei puhu, jää jäljelle vain se kirja.”

        "◼ Kuudes käsky ei auttanut Giardano Brunoa, joka poltettiin harhaoppisena Campo di Fiorin aukiolla Roomassa helmikuussa 1600."

        Kun tapakristitty haluaa perustella, miksi hän doktriinin irrationaalisuudesta huolimatta kokee mielekkääksi kuulua kirkkoon ja ehkä hieman uskoa Jumalaankin, hän usein sanoo, ettei välttämättä hirveästi välitä yliluonnollisista ihmeteoista eikä kannata jyrkimpiä tulkintoja, mutta se kymmenen käskyä on tosi hyvä – sieltä kun löytyy niitä moraalisia juttuja, kuten ”älä tapa”.

        Jotenkin tietysti toivoisi, että tuollainen ihmisyyden perusjuttu onnistuisi ilman uskontoakin, mutta vielä hämmentävämpää on, miten kevyin perusteluin esimerkiksi tappamisen kielto luovutetaan yksin kristinuskon ominaisuudeksi – tulkitaan, että tämä Vanhasta testamentista löytyvä tekstinpätkä on niin jykevä, että se jotenkin estää kristittyjä tappamasta toisiaan.

        Onko homma siis tosiaan toiminut ja tappaminen kristinuskon parissa tyystin loppunut käskyn myötä? Kuinka voidaan väistää se tosiasia, että tämän miekat auroiksi takovan pyhän kirjan sivuilla tapetaan jatkuvasti, vaikka sieltä nuo kaksi sanaa löytyvätkin? Mikä tarkkaan ottaen on linkki kristinuskon ja tappamattomuuden välillä?

        Raamattu on täynnä kostofantasioita ja veriorgioita

        On yleisesti tiedossa, että vastaava tappamisen kieltävä käytöskoodi on ollut käytössä muissakin sivilisaatioissa ja uskonnoissa paljon ennen kristinuskoa. Vanhassa testamentissa sen sijaan on noin tuhat kohtaa, joissa Jumala asettaa väkivaltaisia rangaistuksia ja satakunta kohtaa, joissa Jumala määrää ihmisiä tapettavaksi. Tutkija Matthew White on laskenut, että Raamatussa tapetaan noin 1,2 miljoonaa ihmistä, ja tässä ei ole mukana niitä arviolta noin 20 miljoonaa ihmistä, jotka olisivat kuolleet Jumalan nostattamassa vedenpaisumuksessa.

        Raamatun mukaan ihmiskunnalle raivostunut kaikkivaltias säästi vain kahdeksan ihmistä ja hukutti hengiltä koko muun ihmiskunnan. Hän myös kiukuspäissään, ja ilman sen kummempaa selitystä, tappoi lähes kaikki planeetan eläimet. ”Näin Herra pyyhkäisi maan päältä kaikki elävät olennot, ihmiset, karjaeläimet, pikkueläimet ja linnut; kaikki ne hän pyyhkäisi pois. Jäljelle jäivät vain Nooa sekä ne, jotka olivat hänen kanssaan arkissa”.

        Kristittyjen Jumala on siis tämän uskonnon omien oppien mukaan kiistatta megalomaaninen joukkosurmaaja, mutta hänelle pyhitettyä uskontoa kehutaan siitä, että sen pyhässä kirjassa sanotaan jossain kohtaa kerran ”älä tapa” – vaikkei tätä käskyä tottele sen enempää sen antaja kuin seuraajatkaan. Ehkä tässä noudatetaan huonon vanhemmuuden aksioomaa: älä tee, niin kuin minä teen, vaan niin kuin minä sanon?

        Kaiken lisäksi Mooses, joka kertomuksen mukaan sai Jumalalta savitaulut kymmenestä käskystä, rikkoi heti tappamisen kieltävää kuudetta käskyä, koska kansa oli hänen poissa ollessaan ollut Jumalalle uskoton ja palvonut kultaista vasikkaa. ”Näin sanoo Herra, Israelin Jumala: sitokaa miekka vyöllenne, kulkekaa edestakaisin leirin halki portilta portille ja tappakaa jokainen, jonka kohtaatte, olkoonpa vaikka oma veli, ystävä tai sukulainen”. Raamatun mukaan Mooses siis antoi teurastuskäskyn samalla, kun hän kantoi kainalossaan Jumalan antamia savitauluja, joissa luki ”älä tapa”. Moosesta myös toteltiin: ”Leevin heimon miehet tekivät Mooseksen käskyn mukaisesti ja kansasta sai sinä päivänä surmansa noin kolmetuhatta miestä”.

        Raamattu on muutenkin täynnä kostofantasioita ja veriorgioita: Viidennessä Mooseksen kirjassa on sivutolkulla vimmaista tekstiä, jossa Jumala on pakahtua odottaessaan tulevia taisteluita. ”Minä teroitan salamoivan miekkani, käyn toteuttamaan tuomiota, minä kostan vihollisilleni, rankaisen vihamiehiäni, Minun nuoleni juopuvat kaatuneiden ja vankien verestä, minun miekkani ahmii vihollisruhtinaiden päitä”.

        Samassa Mooseksen kirjassa myös kehotetaan etniseen puhdistukseen: ”Lähellä olevien kansojen kaupungeista, jotka Herra, teidän Jumalanne, antaa teidän omaksenne, ette saa jättää jäljelle mitään, ette ainoatakaan elävää olentoa – – julistakaa nämä kaupungit Herralle kuuluvaksi uhriksi ja hävittäkää ne ja niiden asukkaat, heettiläiset, amorilaiset, kanaanilaiset, perissiläiset, hivviläiset ja jebusilaiset, niin kuin Herra, teidän Jumalanne, on teitä käskenyt.”

        Raamatussa myös langetetaan lähes kaikista mahdollisista rikkomuksista, kuten polttopuiden keräämisestä sunnuntaina ja lapsen kurittomuudesta, välittömästi kivittämällä suoritettava kuolemanrangaistus.

        JATKUU


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Asiasta löytyy yhtä sun toista kattavaa tekstiä.

        Tässä yksi esimerkki.

        ----

        Vapaa-ajattelijat

        (Vapaa-ajattelijain liitto ry
        Uskonnottomien edunvalvonta-, oikeusturva- ja kulttuurijärjestö)

        Markku Tiittula

        ÄLÄ TAPA? ”Kun Jumala ei puhu, jää jäljelle vain se kirja.”

        "◼ Kuudes käsky ei auttanut Giardano Brunoa, joka poltettiin harhaoppisena Campo di Fiorin aukiolla Roomassa helmikuussa 1600."

        Kun tapakristitty haluaa perustella, miksi hän doktriinin irrationaalisuudesta huolimatta kokee mielekkääksi kuulua kirkkoon ja ehkä hieman uskoa Jumalaankin, hän usein sanoo, ettei välttämättä hirveästi välitä yliluonnollisista ihmeteoista eikä kannata jyrkimpiä tulkintoja, mutta se kymmenen käskyä on tosi hyvä – sieltä kun löytyy niitä moraalisia juttuja, kuten ”älä tapa”.

        Jotenkin tietysti toivoisi, että tuollainen ihmisyyden perusjuttu onnistuisi ilman uskontoakin, mutta vielä hämmentävämpää on, miten kevyin perusteluin esimerkiksi tappamisen kielto luovutetaan yksin kristinuskon ominaisuudeksi – tulkitaan, että tämä Vanhasta testamentista löytyvä tekstinpätkä on niin jykevä, että se jotenkin estää kristittyjä tappamasta toisiaan.

        Onko homma siis tosiaan toiminut ja tappaminen kristinuskon parissa tyystin loppunut käskyn myötä? Kuinka voidaan väistää se tosiasia, että tämän miekat auroiksi takovan pyhän kirjan sivuilla tapetaan jatkuvasti, vaikka sieltä nuo kaksi sanaa löytyvätkin? Mikä tarkkaan ottaen on linkki kristinuskon ja tappamattomuuden välillä?

        Raamattu on täynnä kostofantasioita ja veriorgioita

        On yleisesti tiedossa, että vastaava tappamisen kieltävä käytöskoodi on ollut käytössä muissakin sivilisaatioissa ja uskonnoissa paljon ennen kristinuskoa. Vanhassa testamentissa sen sijaan on noin tuhat kohtaa, joissa Jumala asettaa väkivaltaisia rangaistuksia ja satakunta kohtaa, joissa Jumala määrää ihmisiä tapettavaksi. Tutkija Matthew White on laskenut, että Raamatussa tapetaan noin 1,2 miljoonaa ihmistä, ja tässä ei ole mukana niitä arviolta noin 20 miljoonaa ihmistä, jotka olisivat kuolleet Jumalan nostattamassa vedenpaisumuksessa.

        Raamatun mukaan ihmiskunnalle raivostunut kaikkivaltias säästi vain kahdeksan ihmistä ja hukutti hengiltä koko muun ihmiskunnan. Hän myös kiukuspäissään, ja ilman sen kummempaa selitystä, tappoi lähes kaikki planeetan eläimet. ”Näin Herra pyyhkäisi maan päältä kaikki elävät olennot, ihmiset, karjaeläimet, pikkueläimet ja linnut; kaikki ne hän pyyhkäisi pois. Jäljelle jäivät vain Nooa sekä ne, jotka olivat hänen kanssaan arkissa”.

        Kristittyjen Jumala on siis tämän uskonnon omien oppien mukaan kiistatta megalomaaninen joukkosurmaaja, mutta hänelle pyhitettyä uskontoa kehutaan siitä, että sen pyhässä kirjassa sanotaan jossain kohtaa kerran ”älä tapa” – vaikkei tätä käskyä tottele sen enempää sen antaja kuin seuraajatkaan. Ehkä tässä noudatetaan huonon vanhemmuuden aksioomaa: älä tee, niin kuin minä teen, vaan niin kuin minä sanon?

        Kaiken lisäksi Mooses, joka kertomuksen mukaan sai Jumalalta savitaulut kymmenestä käskystä, rikkoi heti tappamisen kieltävää kuudetta käskyä, koska kansa oli hänen poissa ollessaan ollut Jumalalle uskoton ja palvonut kultaista vasikkaa. ”Näin sanoo Herra, Israelin Jumala: sitokaa miekka vyöllenne, kulkekaa edestakaisin leirin halki portilta portille ja tappakaa jokainen, jonka kohtaatte, olkoonpa vaikka oma veli, ystävä tai sukulainen”. Raamatun mukaan Mooses siis antoi teurastuskäskyn samalla, kun hän kantoi kainalossaan Jumalan antamia savitauluja, joissa luki ”älä tapa”. Moosesta myös toteltiin: ”Leevin heimon miehet tekivät Mooseksen käskyn mukaisesti ja kansasta sai sinä päivänä surmansa noin kolmetuhatta miestä”.

        Raamattu on muutenkin täynnä kostofantasioita ja veriorgioita: Viidennessä Mooseksen kirjassa on sivutolkulla vimmaista tekstiä, jossa Jumala on pakahtua odottaessaan tulevia taisteluita. ”Minä teroitan salamoivan miekkani, käyn toteuttamaan tuomiota, minä kostan vihollisilleni, rankaisen vihamiehiäni, Minun nuoleni juopuvat kaatuneiden ja vankien verestä, minun miekkani ahmii vihollisruhtinaiden päitä”.

        Samassa Mooseksen kirjassa myös kehotetaan etniseen puhdistukseen: ”Lähellä olevien kansojen kaupungeista, jotka Herra, teidän Jumalanne, antaa teidän omaksenne, ette saa jättää jäljelle mitään, ette ainoatakaan elävää olentoa – – julistakaa nämä kaupungit Herralle kuuluvaksi uhriksi ja hävittäkää ne ja niiden asukkaat, heettiläiset, amorilaiset, kanaanilaiset, perissiläiset, hivviläiset ja jebusilaiset, niin kuin Herra, teidän Jumalanne, on teitä käskenyt.”

        Raamatussa myös langetetaan lähes kaikista mahdollisista rikkomuksista, kuten polttopuiden keräämisestä sunnuntaina ja lapsen kurittomuudesta, välittömästi kivittämällä suoritettava kuolemanrangaistus.

        JATKUU

        Vapaa-ajattelijat -viittaus jatkuu

        (Ja lisää Raamatun epäjohdonmukaisuuksista ja kristillisestä tekopyhyydestä)

        ----

        Raamatun avulla voi perustella omat ennakkoluulonsa

        Miksi Raamatun kiistatta vanhentuneita moraalikoodeja sitten pyritään hehkuttamaan vielä tänäkin päivänä? Ainakin yksi syy lienee se, että se on kristityille ainut konkreettiselta tuntuva uskonnollisten ohjeiden lähde, kun jumalhahmosta ei edelleenkään ole mitään fyysisiä havaintoja.

        Ruotsalainen kirjailija Jonas Gardell kertoo teoksessaan Jumalasta, miten tämä kristittyjen kaikkivaltias oikeastaan vaikeni jo kesken Vanhan testamentin. ”Jumala ja hänen kansansa jatkavat yhteistä vaellustaan, mutta Jumala ei enää ärjy, hänellä ei ole enää lisättävää. Lähes koskaan ei enää kuulla Jumalan puhetta myrskyssä, palavassa pensaassa, tai nähdä hänen laskeutuvan vuorelle ukkosilmassa. Vain harvat meistä käyvät keskusteluja suoraan Jumalan kanssa tai voivat kirjoittaa muistiin hänen viestejään. Jumala oli kirjaimellisesti vaeltanut kansansa kanssa, pilvipatsaana päivällä, tulipatsaana yöllä, mutta nyt hänestä tulee kaukaisempi, yhä passiivisempi.”

        Eli kun Jumala ei puhu, jää jäljelle vain se kirja.

        Toinen syy voi olla se, että kirjan avulla voi helpommin perustella omat ennakkoluulonsa – sitä kun voi kukin lukea juuri niin kuin huvittaa. Esimerkiksi paljon mainostettu ajatus avioeron syntisyydestä on melko huteralla pohjalla, jos tulkinta nojaa Raamattuun. Kielteisen kannan voi toki perustella jakeella, jossa Jeesus sanoo: ”He eivät enää ole kaksi, he ovat yksi. Ja minkä Jumala on yhdistänyt, sitä älköön ihminen erottako”. Yhtä hyvin voisi kuitenkin lukea Vanhan testamentin kohdan, joka on otsikoitu ”avioliittolakeja”. Siinä sanotaan: ”Jos avioliiton solminut mies lakkaa pitämästä vaimostaan havaittuaan hänessä jotain epämieluista, hän voi kirjoittaa vaimolleen erokirjan ja lähettää hänet luotaan”. Ota tästä nyt sitten selvää.

        Abortistakaan ei Raamatussa sanota oikeastaan juuri mitään. Vanhasta testamentista löytyy kyllä kertomus, joka on otsikoitu ”Aviorikoksesta epäillyn vaimon tutkiminen”, jossa uskottomuudesta epäillylle naiselle juotetaan uhriseremonian jälkeen erityistä kirovettä, jonka tarkoitus on nimenomaan aiheuttaa raskauden keskeytyminen: ”Jos nainen on tullut saastaiseksi olemalla miehelleen uskoton, kirousta tuottava vesi menee hänen sisuksiinsa ja aiheuttaa hänelle katkeraa tuskaa. Hänen kohtunsa turpoaa, hänen lanteensa kuihtuvat ja hänestä tulee varoittava esimerkki, jota mainiten vannotaan ja kirotaan. Mutta jos nainen ei ole saastainen vaan syytön, vesi ei vahingoita häntä, ja hän voi vastedeskin saada lapsia”.

        Tässä ihan selvästi annetaan ymmärtää, että raskaus voidaan keskeyttää, jos siittäjä on joku muu kuin naisen aviomies – ja tämä on Raamatun mukaan vieläpä Jumalan tahto, sillä yksityiskohtaiset ohjeet perustuvat siihen, mitä ”Herra sanoi Moosekselle”.

        Kun Raamatusta ei löydy aborttia kieltäviä jakeita, kristityksi kannaksi on haettu yleisempi elämän arvostaminen – juuri yllä mainittu ”älä tapa”. Tähän vedoten myös esimerkiksi monissa Yhdysvaltain osavaltioissa on viime vuosina laadittu lakeja, joissa abortti rinnastetaan murhaan ja siitä langetetaan kovat rangaistukset.

        Raamatussa kuitenkin tehdään myös selkeä ero murhan ja keskenmenon aiheuttamisen välillä; ensimmäisestä voi seurata kuolema, jälkimmäisestä selviää sakoilla. ”Jos ihmiset tappelevat keskenään ja samalla töytäisevät raskaana olevaa naista, niin että hän saa keskenmenon mutta hänelle ei aiheudu muuta vahinkoa, lyöjä maksakoon sakkoa sen mukaan, mitä naisen aviomies vaatii tai miten asia oikeudessa ratkaistaan. Mutta jos muuta vahinkoa tapahtuu, annettakoon henki hengestä, silmä silmästä, hammas hampaasta, käsi kädestä, jalka jalasta.” Eli sikiö on vain miehen omaisuutta, eikä sen vahingoittumiseen päde henki hengestä -periaate.

        Texasin kristittyjen parissa tämäkin on käännetty päälaelleen – siellä pro life -hengessä toivotaan aborttilääkäreille kuolemantuomioita.

        Se siitä kuudennesta käskystä.

        ----

        https://vapaa-ajattelijat.fi/blog/lehti/ala-tapa-kun-jumala-ei-puhu-jaa-jaljelle-vain-se-kirja/

        Netti-arkistoituna:

        https://web.archive.org/web/20240123132150/https://vapaa-ajattelijat.fi/blog/lehti/ala-tapa-kun-jumala-ei-puhu-jaa-jaljelle-vain-se-kirja/

        ----

        Viitattu myös ketjussa "Kristitty vainokompleksi vs ateistien kokema oikea vaino"

        https://keskustelu.suomi24.fi/t/17727216/kristitty-vainokompleksi-vs-ateistien-kokema-oikea-vaino#comment-123161445


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Viron mytologian Tarapithaa on siis verrattu suomalaisten Ukko-ylijumalaan ja germaanipakanallisuuden Thoriin. Tarapithan hahmoon perustuu myös virolainen uuspakanauskonto taaraismi (viroksi "taarausk")."

        Toinen virolainen pakanauskonto on maausko (viroksi, yllätys yllätys, "maausk").

        -----------------

        Lisää maauskosta:

        Jenni Rinne, (2016) "Searching for authentic living through native faith: The maausk movement in Estonia"; julkaissut Södertörnin yliopisto

        https://researchportal.helsinki.fi/en/publications/searching-for-authentic-living-through-native-faith-the-maausk-mo


        Baltic Times

        Monika Hanley, "Baltic diaspora and the rise of Neo-Paganism"

        (mainitsee Viron taarauskon ja maauskon lisäksi Latvian Dievturiba-liikkeen ('Dievturiba' kääntyy 'Jumalan pitäminen') ja Liettuan Romuvan )

        https://www.baltictimes.com/news/articles/27265/


        World Religions and Spirituality Project

        Jenni Rinne, "The Maausk Movement"

        (yksityiskohtainen kuvaelma maauskon historiasta, uskomuksista ja rituaaliharjoitteista)

        https://wrldrels.org/2019/04/08/15783/


        -----------------


        Yle,

        Anniina Wallius, "Tutkimus: Virolainen uskoo, mutta ei kirkon Jumalaan"

        https://yle.fi/a/3-7203773

        (Vaikka Yle-artikkeli ei mainitse sanalla taarauskoa tai maauskoa, se viittaa selvästi samanlaisiin asioihin.)

        "Tarton yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan 58 prosentilla virolaisista on oma usko, joka on riippumaton kirkkokunnista ja järjestäytyneistä uskonnoista."

        -

        "61 prosenttia kyselyyn vastanneista 1 100 ihmisestä on sitä mieltä, että Viron kansan oikea uskonto on luonnonusko. Sen harjoittajiksi ilmoittautui vain neljä prosenttia, mutta 38 prosenttia sanoi, että heillä on luonnossa jokin paikka, esimerkiksi puu, kivi tai lähde, joka on heille erityisen merkityksellinen.

        "28 prosenttia vastasi, että uskonnot estävät ihmisen vapaata henkistä kasvua. 35 prosenttia oli yhtä mieltä sen väitteen kanssa, että kirkko on tarkoitettu massojen manipuloimiseksi ja kurissa pitämiseksi. Ateistiksi kuitenkin ilmoittautui vain kymmenen prosenttia."

        (Loput artikkelista puhuu muunlaisesta uskosta.)


        -------------------------


        A Druid's Way -blogin kirjoitus virolaisista pakanauskoista:

        "Maa-usk and Taara-usk — Estonian Paganism"

        https://adruidway.com/2020/12/04/maa-usk-and-taara-usk-estonian-paganism/



        A Druid's Way -blogi linkkaa Religion News Service -sivuston kirjoitukseen:

        Aliide Naylor, "Soviet power gone, Baltic countries’ historic pagan past re-emerges"

        https://religionnews.com/2019/05/31/with-soviet-power-gone-baltic-countries-historic-pagan-past-re-emerges/


        "Vaikka pakana- ja kansanuskonnot saattavat näyttää suuremmalle osalle maailmaa vanhahtavilta, ne kukoistavat Baltian maiden alueella. Maausk-yhteisö, Viron toisen vallitsevan uuspakanaryhmän, taaraistien, ohella, kolminkertaistui kooltaan vuodesta 2001 vuoteen 2011, kansallisen väestönlaskennan viimeisimpien saatavilla olevien lukujen mukaan. Samaan aikaan Tarton yliopiston tutkimus vuodelta 2014 [ Siinä se taas on! ] osoitti, että 61 % virolaisista uskoo uuspakanuuden Viron "oikeaksi" uskonnoksi. Samanlainen tilanne löytyy Latviasta ja Liettuasta."

        -

        "Liettua oli Euroopan viimeinen kansakunta, joka kristillistyi virallisesti (vuonna 1387), mutta kristinuskolla kesti kauemmin juurtua. Neuvostoliiton vallan alla, joka miehitti Baltian maita Toisen Maailmansodan jälkeen vuoteen 1991 asti, kotoperäiset uskonnot tukahdutettiin kansallismielisyyden ohella.

        "Nämä [kotoperäiset] uskonnot silti sinnittelivät varjoissa osittain, koska yhteyden vaaliminen maahan, vanhoihin kieliin, vanhoihin jumaliin ja perinteeseen olivat tapa säilyttää jonkinmuotoinen kansallisidentiteetti ja paikallisten tapojen muisto miehittäjävallan alla."

        -

        "Kannattajien mukaan vanhat uskonnot myös tarjosivat enemmän kuin kristinusko. "Ihmiset sanovat etsivänsä sellaista hengellisyyttä, jota mutu uskonnot eivät pysty antamaan, sekä tapaa vaalia latvialaisuutta", sanoo Uģis Nastevičs, Latvian Dievturīban puhemies. ......."

        -

        "Pakanauskonnoille erityisenä kannustimena on ollut kasvava tietoisuus ilmastonmuutoksesta ja luonnonsuojeluliikkeiden nousu, jotka ovat koskettaneet ihmisten syvällistä paikallista yhteyttä luonnon kanssa ja halua suojella pyhiä paikkoja.

        " "Liettuassa on vahva liike metsäkatoa vastaan", sanoi [Liettuan Romuva-yhteisön ylipapitar eli "Krive" Inija] Trinkūnienė."


        -----------------------------


        Eiköhän Suomessakin pakanausko pysty antamaan paljon enemmän kuin kristinusko.

        Ehkäpä pakanauskoja takaisin havittelevat ovat niitä oikeita konservatiiveja.

        Ehkä kristillinen konservatiivi onkin vain oksymoroni.


    Ketjusta on poistettu 9 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      68
      6783
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      28
      4400
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      272
      2813
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      2100
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      31
      1663
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      97
      1447
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      55
      1151
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      305
      1135
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1124
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      1091
    Aihe