Ruotsalaisten hävitys- ja ryöstöretki Puolaan (yksi monista)

Anonyymi-ap

Tulva ( puolaa : potop szwedzki , liettua : švedų tvanas ) oli sarja 1600-luvun puolivälin puolivälissä Puolan ja Liettuan Kansainyhteisössä toteutettuja kampanjoita . Tarkemmassa merkityksessä termi viittaa Ruotsin Kansainyhteisön hyökkäykseen ja miehitykseen toisen Pohjan sodan (1655–1660) aikana; Puolassa ja Liettuassa tätä ajanjaksoa kutsutaan Ruotsin tulvaksi( puola : potop szwedzki , ruotsi : Svenska syndafloden )

Puola - Liettuan Kansainyhteisö menetti sotien aikana noin kolmanneksen väestöstään sekä suurvalta -asemansa Ruotsin ja Venäjän hyökkäysten seurauksena. Varsovan kuninkaallisen linnan johtajan , professori Andrzej Rottermundin mukaan Puolan tuho tulvassa oli laajempaa kuin maan tuho toisessa maailmansodassa . Rottermund väittää, että ruotsalaiset hyökkääjät ryöstivät Kansainyhteisöltä sen tärkeimmät rikkaudet, ja suurin osa varastetuista esineistä ei koskaan palannut Puolaan. Ruotsalaiset tuhosivat Puolan ja Liettuan liittovaltion pääkaupungin Varsovan, ja sotaa edeltävästä 20 000 asukkaasta vain 2 000 jäi kaupunkiin sodan jälkeen.Puolan vuoden 2012 arvioiden mukaan Ruotsin armeijan aiheuttamat aineelliset vahingot olivat 4 miljardia złotya . Puolassa tuhoutui täysin 188 kaupunkia, 186 kylää, 136 kirkkoa, 89 palatsia ja 81 linnaa.

Ruotsin hyökkäys vaikutti Puolan ja Liettuan liittovaltion rikkaimpiin provinsseihin ( Suur-Puola , Pien- Puola , Masovia , Pommerelia , Kujawy , Podlasie ), jotka eivät olleet suurimmaksi osaksi kärsineet suurista sodista 200 vuoteen. Varsovan kuninkaallisen linnan johtajan , professori Andrzej Rottermundin mukaan Ruotsin armeija ryösti Puolalta sen arvokkaimmat tavarat – tuhansia taideteoksia, kirjoja ja arvoesineitä. [8] Suurin osa näistä esineistä ei ole koskaan palautettu Puolaan, ja niitä säilytetään sekä yksityisissä ruotsalaisissa käsissä että Tukholman museoissa, kutenRuotsin armeijamuseo ja Livrustkammaren . Melkein kaikki kaupungit, kylät, linnat ja kirkot ruotsalaisten joukkojen sijainneilla tuhoutuivat, ja monien Puolan kaupunkien oppaista löytyy merkintöjä, joissa lukee "Ruotsin hyökkäyksen aikana tuhoutunut esine". Varsovan kuninkaanlinnasta ruotsalaiset ryöstivät noin 200 maalausta, joukon mattoja ja turkkilaisia ​​telttoja, soittimia, huonekaluja, kiinalaista posliinia, aseita, kirjoja, käsikirjoituksia, marmoreita, jopa piikojen mekkoja ja seinistä vedettyjä ovenkarmeja. [8] Samaan aikaan venäläiset hyökkääjät idässä olivat myös tuhonneet ja vaurioittaneet suuren osan itäosan infrastruktuurista, osittain raskaan maatalouden hedelmällisen kehityksen vuoksi.

Hubert Kowalski Varsovan yliopiston arkeologisesta instituutista sanoo, että ruotsalaiset varastivat kaiken, mihin vain saattoivat laittaa kätensä - ikkunoita, portaita, savupiippuja, veistoksia, lattioita, ovia ja portteja. Suurin osa tavaroista lastattiin veneisiin ja kuljetettiin Veikseliä pitkin Itämerelle ja sieltä Ruotsiin. Marraskuussa 2011 Varsovan yliopiston arkeologit löysivät noin 70 esinettä (kokonaispaino viisi tonnia), jotka luultavasti ovat peräisin Varsovan kuninkaallisesta linnasta. Ne upposivat Veikseliin kuljetettaessa niitä Ruotsiin. Vaikka Olivan sopimuksen 9 artiklatotesi, että Ruotsin tulee palauttaa kaikki varastetut tavarat, kaikki tavarat säilytetään edelleen Tukholmassa ja muissa Ruotsin paikoissa. Useat Puolan kuninkaat (Joh. II Casimir, Johannes III Sobieski ja Stanisław II Augustus ) lähettivät virallisia lähetystöjä Ruotsiin, mutta tuloksetta. Useimmissa tilanteissa Ruotsin viranomaiset väittivät, etteivät he tienneet, missä varastetut tavarat olivat. Vuonna 1911 Krakovan tiedeakatemia lähetti oman tehtävänsä, johon kuuluivat tunnetut professorit Eugeniusz Barwiński, Ludwik Birkenmajer ja Jan Łoś. Tukholmassa ja Uppsalassahe löysivät 205 käsikirjoitusta ja 168 harvinaista puolalaista kirjaa,Hyökyaallon jälkeen Kansainyhteisöstä tuli "kulttuurinen autiomaa". Puola ja Liettua menettivät 67 kirjastoa ja 17 arkistoa. Maan suurimmista kaupungeista vain Lwów ja Gdańsk eivät tuhoutuneet, ja kun ruotsalaiset sotilaat eivät kyenneet varastamaan esinettä, he tuhosivat tai polttivat sen. Raunioina oli linnoja, palatseja, kirkkoja, luostareita, kaupunkeja ja kyliä. Ruotsin hyökkäyksen seurauksena Puolaan jäi vähän esibarokkia edeltäviä rakennuksia. Arviolta 3 miljoonaa ihmistä kuoli.

Puolalaisten tutkijoiden I. Ihnatowiczin, Z. Landaun, A. Mączakin ja B. Zientaran arvioiden mukaan Ruotsin armeijan ja sen liittolaisten (Brandenburg-Preussi ja Transilvania) hyökkäys johti 25 % väestön menettämiseen. neljässä Puolan ydinprovinssissa. Vähä-Puola menetti 23 % väestöstä, Masovia 40 % kylistä ja 70 % kaupungeista, Suur-Puola 50 % kylistä ja 60 % kaupungeista. Preussi menetti noin 60 % väestöstään. Kansainyhteisön väestön menetysten arvioidaan olevan 30–50 prosenttia vuosina 1648–1660.

30

222

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Yleisesti tulvasta kertova Wikipedia-artikkeli: https://en.wikipedia.org/wiki/Deluge_(history)

   "Varsovan kuninkaallisen linnan [managerin], professori Andrzej Rottermundin mukaan Puolan tuho tulvassa oli laajempaa kuin maan tuho toisessa maailmansodassa. Rottermund väittää, että ruotsalaiset hyökkääjät ryöstivät Kansainyhteisöltä sen tärkeimmät rikkaudet, ja suurin osa varastetuista esineistä ei koskaan palannut Puolaan."

   "Andrzej Rottermundin mukaan Ruotsin armeija ryösti Puolalta sen arvokkaimmat tavarat – tuhansia taideteoksia, kirjoja ja arvoesineitä. [8]"

   Lähde: ""Nikt tak nie ograbił Polski jak Szwedzi"" ( https://polskieradio.pl/art3_664603 ) PolskieRadio.pl

   "Hubert Kowalski Varsovan yliopiston arkeologisesta instituutista sanoo, että ruotsalaiset varastivat kaiken, mihin vain saattoivat laittaa kätensä - ikkunoita, portaita, savupiippuja, veistoksia, lattioita, ovia ja portteja. Suurin osa tavaroista lastattiin veneisiin ja kuljetettiin Veikseliä pitkin Itämerelle ja sieltä Ruotsiin. Marraskuussa 2011 Varsovan yliopiston arkeologit löysivät noin 70 esinettä (kokonaispaino viisi tonnia), jotka luultavasti ovat peräisin Varsovan kuninkaallisesta linnasta. Ne upposivat Veikseliin kuljetettaessa niitä Ruotsiin." [22]

   Wikipedian linkki näyttää olevan vanhentunut, mutta aiheesta löytyy Science in Poland- sivuston artikkeli, joka mainitsee myös Hubert Kowalskin.

   Science in Poland ( https://scienceinpoland.pap.pl/en/node/23230 ); "Vistula in Warsaw reveals sunk loot from the seventeenth century"

   "Puolalaisten tutkijoiden I. Ihnatowiczin, Z. Landaun, A. Mączakin ja B. Zientaran arvioiden mukaan Ruotsin armeijan ja sen liittolaisten (Brandenburg-Preussi ja Transilvania) hyökkäys johti 25 % väestön menettämiseen. neljässä Puolan ydinprovinssissa. Vähä-Puola menetti 23 % väestöstä, Masovia 40 % kylistä ja 70 % kaupungeista, Suur-Puola 50 % kylistä ja 60 % kaupungeista. Preussi menetti noin 60 % väestöstään."

   Lähde: I. Ihnatowicz, Z. Landau, A. Mączak, B. Zientara; "Dzieje gospodarcze Polski do roku 1939" (julkaisija Wiedza Powszechna, Varsova) (1988), s. 233

   "Kansainyhteisön väestön menetysten arvioidaan olevan 30–50 prosenttia vuosina 1648–1660."

   Lähde: Jerzy Lukowski; "Liberty's Folly. The Polish-Lithuanian Commonwealth in the 18th Century, 1687-1795" (julkaisija Routledge) (2014), s. 147

  • Anonyymi

   On arvioitu, että sodan seurauksena Varsovan väkiluku väheni jopa 90 %. Toistaiseksi suurinta osaa ruotsalaisten ryöstämistä puolalaisista kulttuurihyödykkeistä ei ole saatu takaisin , mukaan lukien Varsovan kuninkaanlinnasta ryöstettynä kaksi pronssista leijonaa koristaa Tukholman kuninkaallista linnaa tähän päivään asti.

   Ruotsalaiset itse vaikenevat tästä ryöstösaaliista, Tukholman Kuninkaallisen linnan prosyyreissa ei mainita varastetuista esineistä mitään.

  • Anonyymi

   Puolalaista nationalistista ja sovinistista huuhaahistoriaa taas tuutin täydeltä. Jaksavat itkseä historiaa ja joka suuntaan ja valehdella ja esittää vaatimuksia. Omista synneistä vaietaan visusti

   • Anonyymi

    No niinhän ruotsalaisetkin omista synneistään vaikenevat visusti!

    Puolalaisten tutkijoiden I. Ihnatowiczin, Z. Landaun, A. Mączakin ja B. Zientaran arvioiden mukaan Ruotsin armeijan ja sen liittolaisten (Brandenburg-Preussi ja Transilvania) hyökkäys johti 25 % väestön menettämiseen. neljässä Puolan ydinprovinssissa. Vähä-Puola menetti 23 % väestöstä, Masovia 40 % kylistä ja 70 % kaupungeista, Suur-Puola 50 % kylistä ja 60 % kaupungeista. Preussi menetti noin 60 % väestöstään. Kansainyhteisön väestön menetysten arvioidaan olevan 30–50 prosenttia vuosina 1648–1660.
    Arviolta 3 miljoonaa ihmistä kuoli.

    Tätä vähäpoika kutsuu propagandassaan edistykseksi:-D

    Ruotsalaiset eivät sanaakaan mainitse tekemästään ryöstelystä ja murhatyöstä:

    https://sv.wikipedia.org/wiki/Karl_X_Gustavs_polska_krig

    Ruotsalaisten historiankirjoitus on aivan samalla lailla valikoivaa, kuin on Puolassa tai Putinin Venäjällä.


  • Anonyymi

   Tosiasiassa esim. Peter Englund nielee kaiken mahdollisen ja ruoskii omaa maataan ja syyttää hirmuteoista ja tuhotulvista kirjassaan Voittamaton. Vaikenee tietenkin Puolan sodan alkusysäyksestä eli Chelmnitskin kapinan antisemitistisestä luonteesta ja mistä se johtui

   • Anonyymi

    Linkkaapa lisää tai kirjoita tarkasti lähteytys. Kiitos etukäteen.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Linkkaapa lisää tai kirjoita tarkasti lähteytys. Kiitos etukäteen.

    Et siis ole lukenut tuota mukaansa tempaavasti kirjoitettua kirjaa. Suosittelen


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Et siis ole lukenut tuota mukaansa tempaavasti kirjoitettua kirjaa. Suosittelen

    Ai, huomasinkin nyt, että olihan se kirjan nimikin mukana. Eli siis "Voittamaton". Anteeksi, missasin.

    On sattumoisin sama mies kirjoittanut myös Pultavan taistelusta.


  • Anonyymi

   Ruotsi kieltäytyy palauttamasta 1600-luvulla varastettuja puolalaisia ​​kulttuuriaarteita, mukaan lukien Nikolaus Kopernikuksen kuuluisin teos
   Ruotsi luennoi Puolalle oikeusvaltiosta, mutta kieltäytyy silti palauttamasta laajaa valikoimaa Puolasta vuosisatoja sitten ryöstettyjä kansallisaarteita

   Puola oli ensimmäinen Nato-maa, joka tuki Ruotsin liittymistä sopimukseen, mutta tästä tuesta huolimatta Ruotsin hallitus kieltäytyy palauttamasta ainakaan osaa 1600-luvulla ryöstetyistä kulttuuriaarteista, kirjoittaa puolalainen Euroopan parlamentin jäsen Ryszard Czarnecki.

   Ruotsalaiset poliitikot painostavat aarteita palautettavaksi Puolaan. Björn Söder konservatiivisesta Ruotsidemokraatit-puolueesta, joka kuuluu myös samaan EU-parlamentin Euroopan konservatiivit ja uudistajat (ECR) -ryhmään kuin Puolan Laki ja oikeus (PiS) -puolue, ehdotti Łaskin perussäännön (1505) palauttamista uudelleen harkittavaksi. Puola. Ruotsin ulkoministeri Anna Lindh vastasi kuitenkin kielteisesti parlamentin pyyntöön.

   Sääntö on vanhin puolalainen kirjoitus! Sitä oli ennen 10 kopiota; on vain kaksi jäljellä. Toinen on Puolassa ja toinen, joka ryöstettiin 1600 - luvulla "tulvan" aikana, on Ruotsissa.

   Tukholma ei myöskään palauttanut ensimmäistä julkaisua puolalaisen tähtitieteilijän Nicolaus Copernicuksen (puolaksi Mikołaj Kopernik) teoksesta "Taivaan sfäärien vallankumouksista", joka mullisti ihmisten käsityksen aurinkokunnasta. Ruotsalaiset palkkasoturit varastivat sen yli 350 vuotta sitten, ja sitä säilytetään Ruotsissa Uppsalan yliopistossa.

   Ruotsalaiset ryöstivät 1600 - luvulla kymmeniä puolalaisia ​​kaupunkeja ja linnoja. Euroopan parlamentin jäsenenä Varsovasta minun on pakko panna merkille, että Puolan pääkaupunki on Varsova ja sen linna ryöstettiin kahdeksan kertaa. Sadat puolalaiset kirkot ryöstettiin, mukaan lukien kuuluisa Pyhän Marian basilika Krakovassa, jossa ruotsalaiset turistit vierailivat usein.

   Silloisen Puolan tasavallan toisessa päässä ruotsalaiset sotilaat ryöstivät yhden tuolloin Euroopan suurimmista kirjastoista - Warmian kirjaston. Ruotsalaiset ryöstivät myös Fromborkin katedraalin kirjaston, josta varastettiin edellä mainittu suurimman puolalaisen tähtitieteilijän teos – vain yksi monista kirjoista, jotka Ruotsin armeija sieltä varasti.

   Se ei ollut vain ruotsalaisten sotilaiden laittomuutta; heidän komentajansa näyttivät heille esimerkkiä: Krakovan Wawelin linnassa Ruotsin armeijan päällikkö kenraali Wirtz repi henkilökohtaisesti metallilevyjä Puolan suojelijan Pyhän Stanislausin arkusta. Ne tehtiin hopeasta.

   Pitäisikö meidän nauraa vai itkeä, kun Tukholma luennoi Puolalle oikeusvaltioperiaatteesta? Siitä puheen ollen, Ruotsi allekirjoitti Olivan sopimuksen Puolan kanssa vuonna 1660, jonka mukaan sen piti palauttaa kaikki Puolasta varastetut taideteokset, kirjat ja asiakirjat. Se palautti vain pienen osan. 1600-luvulla he palauttivat noin 10 arkkua satunnaisesti valituilla asiakirjoilla ja joitain kirjoja 1800-luvulla prinssi Adam Czartoryskille, maanpaossa olevan Puolan hallituksen johtajalle.

   Ruotsin käyttäytymistä ei pidä unohtaa tai antaa anteeksi. Puola vaatii oikeutetusti korvauksia toisen maailmansodan vahingoista, jotka aiheutuivat Saksan toimista vuosina 1939-1945. Puolan pitäisi vaatia vieläkin enemmän, että Ruotsin kuningaskunta palauttaa sen, minkä se on aiemmin sitoutunut palauttamaan 362 vuotta vanhalla sopimuksella!

   https://rmx.news/poland/sweden-refuses-to-return-polish-cultural-treasures-stolen-in-17th-century-including-the-most-famous-work-of-nicolaus-copernicus/

   • Anonyymi

    Kopernikus oli kansallisuudeltaan saksalainen. Tämä on kova pala puolalaisille nationalisteille ja se, että heiltä ei oikein tahdo löytyä kuuluisuuksia omasta takaa


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Kopernikus oli kansallisuudeltaan saksalainen. Tämä on kova pala puolalaisille nationalisteille ja se, että heiltä ei oikein tahdo löytyä kuuluisuuksia omasta takaa

    Marie Curie, kaksi fysiikan nobelia.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Marie Curie, kaksi fysiikan nobelia.

    Oliko sekin juutalainen tuo Marie


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Oliko sekin juutalainen tuo Marie

    Mene pois palstaa roskaamasta. Sinä et asiatekstiä ole nähnytkään etkä tietäisi mitä se on, jos se purisi teikää takalistosta.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Mene pois palstaa roskaamasta. Sinä et asiatekstiä ole nähnytkään etkä tietäisi mitä se on, jos se purisi teikää takalistosta.

    Minä kun olin melko varma, että Marie Curie olisi ollut juutalainen. Ei ollut kyse ainakaan tahallisesta roskapuheesta. Oliko hän vaiko ei?


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Minä kun olin melko varma, että Marie Curie olisi ollut juutalainen. Ei ollut kyse ainakaan tahallisesta roskapuheesta. Oliko hän vaiko ei?

    Ok, näillä palstoilla vilahtelee tuon tuosta antisemiittistä roskaa (joka onneksi yleensä poistetaan nopeasti). Toivottavasti pystyt suomaan anteeksi erehdyksen.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Ok, näillä palstoilla vilahtelee tuon tuosta antisemiittistä roskaa (joka onneksi yleensä poistetaan nopeasti). Toivottavasti pystyt suomaan anteeksi erehdyksen.

    Ymmärrettävää. Hyvä silti, että osaat pyytää anteeksi. Kovin usein ei palstoilla näe.


  • Anonyymi

   He olivat pahempia kuin saksalaiset ja puna-armeija. Kuinka ruotsalaiset ryöstivät Puolan?

   Ruotsalaistulva toi Puolan tasavallalle suurta tuhoa, joka oli verrattavissa vain toisen maailmansodan koettelemuksiin. Hyökkääjät käyttäytyivät Puolassa kuin hunnit tai vandaalit. Maan väkiluku on pienentynyt jopa 40 prosenttia. Kymmenestä miljoonasta asukkaasta vain kuusi oli jäljellä. Wielkopolskassa, jossa Kaarle Kustaan ​​armeija viipyi pisimpään, vain puolet väestöstä selvisi.

   Miksi pohjoiset naapurit ovat niin barbaarisia? Kaikki siksi, että Ruotsi oli siihen aikaan... köyhä kuin kirkon hiiri. Sen kuninkaat saattoivat vain haaveilla ylellisistä kartanoista ja huonekaluista. Maassa oli tuskin miljoona asukasta, ja sen kassa oli tyhjä. Magnaatit elivät vaatimattomasti, aterioiden puisilla penkeillä ja pöydillä ilman pöytäliinoja. Kuten ruotsalainen historioitsija Herman Lindqvist kertoo:

   Ruotsi näytti uponneelta kylältä. Shakespearen näytelmien ensi-illat pidettiin Tukholmassa 15 vuotta myöhemmin kuin Varsovassa. Varsovassa niitä esitti kuuluisa Shakespeare-teatteri The Globe Stratford-upon-Avonista, ja vain kolmannen luokan teatteriryhmät pääsivät Ruotsiin.

   Säleistä raaputettu kultaa
   Skandinaavit ovat ryöstelleet ja tuhonneet Kansainyhteisön monta kertaa historian aikana. 1600-luvun alussa, Gustav Adolfin aikoina, he ottivat Kopernikuksen kokoelman Fromborkista. Tämän vuosisadan lopussa Kaarle XII:n aikana he puolestaan ​​käyttivät puolalaisia ​​arkistokirjoja hevosten kuivikkeena. Vedenpaisumuksen aikana tapahtuneen ryöstelyn mittakaava osoittautui kuitenkin verrattoman suuremmaksi. Vuonna 1655 seitsemän vuotta aiemmin päättyneen Kolmikymmenvuotisen sodan aikana raa'aksi joutuneet Kaarle Kustaa-sotilaat hyökkäsivät Puolaan kuin nälkäinen eläin.

   Ruotsalaiset ottivat kirjaimellisesti kaiken. Heidän käsiinsä putosivat maalaukset, korut, astiat, peilit ja pöytäliinat. Kirkoista katosivat alttarit, krusifiksit, pylväät, copes, urut, kastealtaat ja kynttilänjalat sekä siboriumit, katokset ja rintakuvat. Suurempia esineitä, kuten veistoksia, suihkulähteitä, laattoja, epitafia, regalia ja jopa… kelloja, ei säästelty. Marmorit, kulhot, kannut ja lautaset olivat erittäin suosittuja ryöstäjien keskuudessa, mutta myös tulisijoja takavarikoitiin, lattioita ja verhoilua revittiin. Eläinten nahat, mekot, militaria, bannerit, teltat, kuvakudokset, matot ja kaikenlaiset huonekalut: vaatekaapit, nojatuolit, pöydät, arkut, portaat, kaiteet, ikkunalaudat ja ovet - ovenkarmeineen - vietiin pois. Sotilaat, jotta eivät menettäisi mitään, jopa raapivat kultauksen pois säleistä!

   Mielenkiintoista on, että puolalaisten kirkkojen saaliista vietiin usein heidän omiin kirkkoihinsa ja talletettiin sinne hurskaana lahjana onnistuneen sotilasmatkan jälkeen. Katolisen Puolan valloituksella protestanttisessa kirkossa oli symbolinen arvo: uskonpuhdistus oli voittanut paavilaiset.

   • Anonyymi

    Kiinnostavaa. Mistä voimme vahvistaa nämä tiedot ja lukea lisää? Pliis, tarkemmin kuin vain "hakukonetus", "Google" tai "Wikipedia".


  • Anonyymi

   Kaarle XII ei ollut hyökkääjä. Ei tosin Puolakana tavallaan, koska kuninkaana oli Saksin herttua August Väkevä

   • Anonyymi

    Ei tässä olekaan kyse Suuresta Pohjan sodasta.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Ei tässä olekaan kyse Suuresta Pohjan sodasta.

    Olihan tuossa kommentissa mainittu ja voivoteltu Kaarlen Puolan miehityksestä


  • Anonyymi

   Ruotsalaisilla oli keinonsa pakottaa käsiinsä joutuneet siviilit paljastamaan mahdollisesti kätkemänsä arvoesineet.
   Eräs tapa oli pakolla juottaa tunkion kupeesta otettua lantavettä kielenkantojen löysyttämiseksi.Menetelmää sanottiin "saksalaisen oluen tarjoamiseksi".

  • Anonyymi

   Kaarle X: n motiivit Puolaan hyökkäämiselle olivat puhtaasti valloitushalu ja se, että kolmikymmenvuotisen sodan armeija oli vielä olemassa, ja valtion kassa oli tyhjä.
   Tarvittiin siis rahaa armeijan palkanmaksuun, ja sitä saatiin ryöstämällä Puola, mikä olikin rikas maa ennen massiivista ryöstämistä ja tuhoamista.

  • Anonyymi

   Miten tämä liityy tähän päivään ja sen tapahtumiin ?

   • Anonyymi

    Etkö ymmärrä sitä, että historia on muovannut nykyajan sellaiseksi kuin se nyt on?
    Liittyy monellakin tapaa, esim. siten, että nykyinen Ukrainan alue kuului suurimmalta osaltaan Puolan-Liettuan kansainyhteisöön.
    Ruotsalaisten tuhoamissota heikensi Puola-Liettuaa ja sen seurauksena Ukrainan hallinta venäläisille.
    Myöhemmin koko valtakunta jaettiin ja lakkasi olemasta.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Etkö ymmärrä sitä, että historia on muovannut nykyajan sellaiseksi kuin se nyt on?
    Liittyy monellakin tapaa, esim. siten, että nykyinen Ukrainan alue kuului suurimmalta osaltaan Puolan-Liettuan kansainyhteisöön.
    Ruotsalaisten tuhoamissota heikensi Puola-Liettuaa ja sen seurauksena Ukrainan hallinta venäläisille.
    Myöhemmin koko valtakunta jaettiin ja lakkasi olemasta.

    Kannattiko antaa juutalaisten koronkiskurien kiusata ukrainalaisia talonpoikia? Tai olla hajanainen aateliston hallitsema feodaalimaa ja takapajula? Sellaisten kävi huonosti moderniempien kuninkaiden ympäröimänä sotien aikakaudella


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Etkö ymmärrä sitä, että historia on muovannut nykyajan sellaiseksi kuin se nyt on?
    Liittyy monellakin tapaa, esim. siten, että nykyinen Ukrainan alue kuului suurimmalta osaltaan Puolan-Liettuan kansainyhteisöön.
    Ruotsalaisten tuhoamissota heikensi Puola-Liettuaa ja sen seurauksena Ukrainan hallinta venäläisille.
    Myöhemmin koko valtakunta jaettiin ja lakkasi olemasta.

    "Miten tämä liityy tähän päivään ja sen tapahtumiin ?"

    Tämä on historiapalsta!

    "nykyinen Ukrainan alue kuului suurimmalta osaltaan Puolan-Liettuan kansainyhteisöön."

    Eli Ensimmäisen Maailmansodan jälkeen Puolan oli oikein valloittaa länsi-Ukrainan vanhan kunnon Puola-Liettuan Kansainyhteisön nimissä, mutta Neuvostoliiton oli väärin vuorostaan valloittaa Ukraina, koska Ukraina oli ollut venäläisillä?

    Entäs Zaolzie? Tsekkoslovakiahan valtasi sen Puolalta, kun Puola valloitti länsi-Ukrainan. Myöhemmin Puola osallistui natsi-Saksan kanssa Tsekkoslovakian viipalointiin kaapatakseen Zaolzien takaisin itselleen.

    Tämäkin on mainitsematta Puola-Liettua kriisiä -38, kun Puola painosti Liettuaa diplomaattisuhteisiin, vaikka Puola oli vienyt Vilnan Liettualta alun alkaenkin.

    Kuinkas monta vuosisataa taaksepäin pitää mennä, että määritellään mikä maaläntti kuuluu kenelle?


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Kannattiko antaa juutalaisten koronkiskurien kiusata ukrainalaisia talonpoikia? Tai olla hajanainen aateliston hallitsema feodaalimaa ja takapajula? Sellaisten kävi huonosti moderniempien kuninkaiden ympäröimänä sotien aikakaudella

    Ruotsi oli yhtälailla takapajuinen maatalousmaa, ainoa "edistys" oli kyky mobilisoida armeijan tarpeisiin, mikä aiheutti työvoimapulaa ja suoranaista nälkää maaseudun talonpoikaisväestössä.

    Huolimatta ruotsalaisten kyvystä ryöstää ja hävittää, oli esim. BKT asukasta kohden Suomessa Itä-Euroopan tasolla Ruotsin vallan aikana.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Ruotsi oli yhtälailla takapajuinen maatalousmaa, ainoa "edistys" oli kyky mobilisoida armeijan tarpeisiin, mikä aiheutti työvoimapulaa ja suoranaista nälkää maaseudun talonpoikaisväestössä.

    Huolimatta ruotsalaisten kyvystä ryöstää ja hävittää, oli esim. BKT asukasta kohden Suomessa Itä-Euroopan tasolla Ruotsin vallan aikana.

    "Ruotsi oli yhtälailla takapajuinen maatalousmaa, ainoa "edistys" oli kyky mobilisoida armeijan tarpeisiin, mikä aiheutti työvoimapulaa ja suoranaista nälkää maaseudun talonpoikaisväestössä."

    Miksi tulee mieleen vertaus nykypäivän pohjois-Koreaan Songun-ohjenuorineen?

    https://www.brookings.edu/opinions/north-koreas-military-first-policy-a-curse-or-a-blessing/


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    "Ruotsi oli yhtälailla takapajuinen maatalousmaa, ainoa "edistys" oli kyky mobilisoida armeijan tarpeisiin, mikä aiheutti työvoimapulaa ja suoranaista nälkää maaseudun talonpoikaisväestössä."

    Miksi tulee mieleen vertaus nykypäivän pohjois-Koreaan Songun-ohjenuorineen?

    https://www.brookings.edu/opinions/north-koreas-military-first-policy-a-curse-or-a-blessing/

    Ruotsissa mobilisaatio oli vielä paljon totaalisempaa, hyvä esimerkki on Veikko Huuskan blogikirjoituksessa Ikaalisten seudusta Suuren Pohjan sodan ajoilta:

    Erikseen lainattakoon tähän Jokipiin tekstin täydennykseksi Kauko Heikkilän Ikaalisten seurakuntan vaiheita 1641-1941 –teoksen kuvaus tuon ajan oloista:

    ”Toistakymmentä vuotta sotanäyttämö pysyi vierailla mailla, mutta siitä huolimatta eläminen Suomessa vaikeutui. Miehet vietiin sotaan niin tyystin, että varamaaherra Brommenstedt jo vuonna 1707 kirjoitti: ”Porin läänissä ei voida löytää muita kuin ikäloppuja ukkoja tai pieniä poikia”. Toisaalta on kuitenkin muistettava, että miehiä syöpää sotaa karttaakseen asekuntoiset miehet usein pakenivat metsiin, vieläpä pakolla otettuina karkailivat matkalla joukko-osastoihinsa kuljettajiensa käsistä, kuten muun muassa Karkun ja Ikaalisten miesten vuonna 1710 kerrotaan tehneen. Miesten sotaanvieminen aiheutti työvoiman puutetta pelloilla ja kaskenkaadossa, joten vuodentulot vähenivät. Kun lisäksi vuodet 1704-1709 yli maan olivat katovuosia, täytyi Ikaalisissakin olla leipää niukasti. Vuodet 1710-1713 olivat vuorostaan hyviä vuosia, mutta viimeksi mainittuna Ikaalinenkin joutui venäläisten haltuun.”

    https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/veikkohuuska/215047-isoviha-ikaalisten-seudulla-historiallinen-kuvaus/


    Kaarle XII: n on usein mainittu olleen ensimmäinen totaalisen sodan toteuttaja, mutta Kustaa II Aadolf toteutti vastaavan mobilisaation jo aiemmin, siitä tosin ei ole juuri aikalaiskuvauksia ainakaan Suomen osalta.


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. ALFA TV:N Konkurissi katastrofi media-alalle

   ALFA TV:n konkurssi on katastrofi, koska paljon hyviä asiaohjelmia katoaa televisiotarjonnasta ja ALFA:lla ääneen pääsi myös yrittäjiä ja tasapuolises
   Maailman menoa
   606
   2072
  2. Tajuan, että tein virheen

   kun pidin sinua hyvänä, mukavana, vaatimattomana, ymmärtäväisenä, oikeudenmukaisena ja älykkäänä ihmisenä. Sitä mielikuvaa ikävöin, en koskaan oikeaa
   Ikävä
   84
   1599
  3. Martinan jorailut

   Ai että Martina on jäykän näköinen kun hän joraa muiden naisten kanssa botskilla Dubaissa..Ja onpa hänellä hiirenhäntä ponnariksi🙄 Tämä ei ole provo,
   Kotimaiset julkkisjuorut
   257
   1312
  4. Mulla on ikävä sitä aikaa

   kun säkin olit ihastunut minuun mies. Siltä se silloin alussa tuntui. Sekosin susta täysin ja tuntuu että en pääse irti enää.
   Ikävä
   54
   1225
  5. Sano sano todella

   Onko sinulla Ikävä minua?
   Ikävä
   78
   935
  6. Arvaapa mies

   montako vuotta oon sua ihaillut salaa?
   Ikävä
   75
   882
  7. Kerro jotain kaivatustasi

   jotain mitä teille on sattunut keskenään? Ei silmiin katsomista kun sitä on kaikilla. Jotain mistä hän voisi tietää että olet täällä...
   Ikävä
   79
   867
  8. Miehet hoi!

   Kysymys teille Jos näätte ja tapaatte naisen,joka on mielestänne mukava ja haluaisitte jatkaa vaikka siitä mihin jäitte tai haluatte nähdä tämän nais
   Ikävä
   38
   817
  9. Voiko yksi kohtaaminen

   jäädä pysyvästi mieleen?
   Ikävä
   49
   739
  Aihe