Hauesta hyvää

Mössääjä

Olin aina luullut, ettei hauesta ole oikein ruokakalaksi - en ainakaan ollut nuorempana pitänyt siitä koskaan juuri millään tavalla laitettuna.

Senior Statesman HHH vieraili sitten kerran TV:ssä Teijan keittiössä -ohjelmassa. Ohjelmasta on aikaa toistakymmentä vuotta. Sillä kertaa mies ei yrittänyt syöttää Suomen kansalle silakkaa, ei harjusta eikä jäähaita - vaan haukipyöryköitä. Yritin matkia ja ihastuin!

Alkuperäisen reseptin olen ehtinyt unohtaa jo moneen kertaan, mutta ei sen ole niin väliä. Tärkeintä on, että hauki jauhetaan hienoksi, siitä väännetään (vatkaimella tms.) KERMAN kera tiukka tahna ja tahnaklimpit keitetään VALKOVIINISSÄ.

Ajoin männä viikonloppuna (pikku mutkan kautta) 1450 kilometriä mm. haukien perässä. Tulihan tuossa samalla laitettua porukalla kimppamökki kesäkuntoon, haettua metsästä kesän polttopuut ja pilkottua ne, tervattua vene ja sen sellaista. Haukiverkoille ja -katiskoille ei minun itseni tarvinnut edes vaivautua: lankomiehet hoitivat sen puolen jäidenlähdön seassa. Minulle jäi lähtöpäivänä saaliin nosto sumpusta, teurastus ja fileointi.

Fileet pussiin ja pussit styroxlaukkuun, jonka pohjalle ojasta talven viimeiset karkeat lumet. Kylmäketju toimi hienosti kotiin saakka.

Eilen syötiin ensimmäinen satsi (loput pakastimeen). Haukifileitä lihamyllystä läpi kahteen kertaan ehkäpä 800 gramman verran. Kulhoon ja 2 desiä kuohukermaa perään. Sitruunapippuria, ripaus Tabascoa, pari ruokalusikallista pakastetillisilppua, Herbamare-maustesuolaa ja loraus hummerifondia (mausteet tahtovat minulla aina vaihdella). Sähkövatkaimella tiukaksi tahnaksi. Joskus olen rikkonut sekaan kanamunan sitomaan; tällä kertaa jätin sen pois.

Kattilaan vähän vajaa puoli pulloa Pearly Bay -valkkaria ja kattila levylle kiehumaan. Kahden lusikan välissä pyöritellen tahnasta klimppejä viiniin muhimaan. Edellämainitun taikinamäärän keittäminen vaati kaksi erää (1. erä ja liemi erilleen lävikön avulla).

Kun toisenkin erän quenellit oli keitetty, suurustetta liemeen niin paljon että sakeni sopivasti. Tällä kertaa käytin vaaleaa Maizenaa; vehnäjauhosuurustus käy hyvin myös. Makuun vähän lisää kirpeyttä sitruunanmehulla.

Kuorineen keitetyt puikulaperunat. Ja eikun syömään ja kuuntelemaan kehuja!

19

6720

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • lkasjhf.lsjmakhfnsjmnhgsc,k...

      Hauki, minusta täydellinen roskakala... Jos saan hauen viskaan sen rannalle enkä takaisin jorpakkoon hyviä kaloja syömään. En ole tuota reseptiä kokeillut mutta olen muuten tehnyt hauesta kaikenlaista palukkaa ja olen tullut siihen tulokseen että hauki ei ole minulle sopivaa. Kissalle onneksi kelpaa paistettuna.
      yksi resepti jota en ole vielä kokeillut tulee mieleen:

      HAUKIPULLAT
      ½ pieni ruodoton nahaton haukifile
      40-50 isoa ruodotonta ja nahatonta ahvenfilettä
      kermaa
      kananmunaa
      tuoretta vaaleaa vuokaleipää murennettuna
      s p
      tilliä

      Lihamyllää fisut, lisää muita aineita että tulee hyvä koostumus taikinaksi, tee koepala maun selvittämiseksi, tee lopullinen mausto, keitä kalaliemessä ja syö uusien perunoiden, porkkanoiden ja valkokastikkeen kera.

      perään heti huumoriresepti:)

      Pyypaté
      1 pyy
      1 hevonen
      1 kilo suolaa
      tuhannen tulimmaista pippuria
      1 pullo koskenkorvaa
      1 pullo russian-limukkaa
      Jauha lihat ja sekoita mausteet sekaan. Laita seos patéévuokaan. Keitä vesihauteessa kypsäksi. Totea että ruoka meni pilalle. Juo kossu limukan kera. Ei tunnu uurastus enää yhtään niin pahalta:)

      • Mössääjä

        Noinhan se minunkin ajatuksenjuoksuni kulki jänkäkoiran suhteen nähden ennen kuin kokeilin noita valkoviinissä keitettyjä "quenelles de brochet" -juttuja.

        Appiukkovainaa lannoitti eläessään metsää erinäisillä sadoilla haukikiloilla. Hyvin ovat kuuset kasvaneet! Vanhoilla päivillään tosin hänkin saattoi kokeilla joitakin haukireseptejä silloin kun _kalaa_ ei kerta kaikkiaan tullut. Joitakin luomuksiaan jopa "nätvehtien" söi!

        Jossakin Keski-Euroopassa hauki on erittäin arvostettu herkkukala. Syy on ollut minulle hyvinkin epäselvä, mutta valkoviinissä keitettyihin haukipyöryköihin tutustuttuani jopa minäkin OLEN OSTANUT SILLOIN TÄLLÖIN HAUKIFILEITÄ IHAN KAUPAN TISKISTÄ JA MAKSANUT NIISTÄ RAHAA päästäkseni vääntämään haukipullia. Ihan totta!


      • Piliperoinen
        Mössääjä kirjoitti:

        Noinhan se minunkin ajatuksenjuoksuni kulki jänkäkoiran suhteen nähden ennen kuin kokeilin noita valkoviinissä keitettyjä "quenelles de brochet" -juttuja.

        Appiukkovainaa lannoitti eläessään metsää erinäisillä sadoilla haukikiloilla. Hyvin ovat kuuset kasvaneet! Vanhoilla päivillään tosin hänkin saattoi kokeilla joitakin haukireseptejä silloin kun _kalaa_ ei kerta kaikkiaan tullut. Joitakin luomuksiaan jopa "nätvehtien" söi!

        Jossakin Keski-Euroopassa hauki on erittäin arvostettu herkkukala. Syy on ollut minulle hyvinkin epäselvä, mutta valkoviinissä keitettyihin haukipyöryköihin tutustuttuani jopa minäkin OLEN OSTANUT SILLOIN TÄLLÖIN HAUKIFILEITÄ IHAN KAUPAN TISKISTÄ JA MAKSANUT NIISTÄ RAHAA päästäkseni vääntämään haukipullia. Ihan totta!

        Ruisjauhossa leivitetty ja voissa paistettu hauki ja lisäksi perunamuusi ovat mitä parhainta kotiruokaa.
        Minä tein uunihaukea kakkuvuossa. Aivan! Laiton hauen vuokaan maha ylöspäin, täytin mahan reiluilla sipulilokoilla, lisäksi suolaa, tilliä ja ripaus pippuria kermapurkki. Uunissa haudutin reilun tunnin 200 ast. Samassa lämmmössä paistuivat lohkoperunat rautapannulla. Hyvää oli.


    • Nikke-79

      ...hauesta nimittäin.
      Aiemmin "ei oikein minään" pitämääni haukea söin tänään pitkästä aikaa ja täytyy sanoa että tuli heti kerralla 1 suosikkikaloistani.
      Menu oli seuraavanlainen:
      2 fileetä haukea
      varhaisperunoita ja tuoretta tilliä
      vihreää parsaa keitettynä ja kylmäsavukinkkuun käärittynä sekä voisulaa
      limekastiketta
      ai että oli hyvää ja vihaamaani parsaa aion todella syödä jatkossakin miksei vaikka hauen kanssa.
      Syökää ihmiset parsaa, tuota paljon vähälle huomiolle jäänyttä raaka-ainetta. Suosittelen!!!

    • kokemukset

      Hauki on ehdottomasti paras kalamurekepihveihin.Olen eri kaloista tehnyt samalla reseptillä,hauki vie voiton.Eli fileet myllätään hienoksi,sipulia ronskisti,pohjana normaalit korppujauhoseokset,itse laitan lisäksi perunamuusijauhetta.Kermaa kunnon tujaus,ehkä kananmuna tai pari ja tietty mausteet.Kunnon voita pannulle ja paistamaan kauniin ruskeiksi.On myös eri hyvää hampurilaispihvinä.

    • hele

      ihan tuoreesta kalasta vai pakastaneet ensin?
      Olen ihan hepulissa kun tein lapsille uunissa pojan saamaa haukea ja sitten kuulin/luin että haukea ei saisi ilman pakastusta käyttää?Matotoukkien takia?
      Onkohan miten todennäköistä tuo matojen saaminen?yäk,oon tosi hermona....

      • Just joo

        Eiköhän ne madon toukat ja muut kuole kun hauen uunissa paistaa.


    • kuha-kehu

      Kuha se vasta on yliarvostettu roskakala. Ei maistu miltään, ei laita virvelissä hanttiin, 7 kilonen tuli kuin märkä sukka. Heitän pois jos saan, en ota kuin hauet ja ahvenet. Ei ole mitään syytä miksi jahtaisin kuhia 10 vapaa veneessä pystyssä.

      • kalapäivä

        Kokeileppa kuhaa keittokalana. Kuhan maku on aika ainutlaatuinen, mieto, myönnän, mutta en sen yliarvostusta kyllä allekirjoita, sorry. En itse kalasta, joten en näe asiaa siltä kannalta, ostan kalat suoraan kalastajilta tai kaupan kalatiskiltä. Tuo vuosien takaisen aloituksen mukainen resepti toimisi varmasti myös kuhalla. Itselläni on pakastimessa ahvenfileitä ja ajattelin tehdä niistä noita pullia. Hyvä, että palstalla pitkään aikaan keskustellaan kunnon reseptien pohjalta. Kalapullat valkoviinissä, tosihieno idea.


    • pojat ne osaa
    • Kala-Kaiffari 1959

      Älä tee niitä, ne oli pahoja!! Eivät kelvanneet edes normaalisti kaikkiruokaiselle koiralleni, joten nakkasin pihvit poikineen biojätteisiin. Yäk!!! Värkkää mielummin vaikka kuhacevichet!

    • ei parempaa

      Hauki-lohipatee. Jauha kalafileet.

      Silppua kuoritut salottisipulit (2 per patee) ja kuullota voissa.
      Lisää 200g pinaattia/patee. Anna kiehua miedolla lämmöllä, kunnes neste on haihtunut..
      Anna jäähtyä vähän.
      Silppua hyvin hienoksi tehosekoittimessa.
      Mittaa 400g lohi- ja 200g haukimassaa tehosekoittimeen.
      Lisää massaan 3-4 dl kermaa muna /patee.
      Lisää suolaa (tai fishsaucea, hummerifondia jne), valko- tai mustapippuria.
      Jaa massa kahtia. Lisää toiseen osaan pinaatti-sipulisesos.
      Vuoraa vuoka tuorekelmulla.
      Laita vuoan pohjalle punaista kalaa, sivuille vihreää.
      Keskelle graavilohiviipaleita. Keskelle pinaattimassaa. Taita lohiviipaleet päälle.
      Lisää punaista massaa päälle.

      Kypsennä vesihauteessa . Uuni 175¤. N. tunnin kuluttua voi puutikulla kokeilla kypsyysastetta. Jos tikkuun ei jää yhtään kalamassaa, patee on valmis


      Kapriskastike
      2 dl kermaviiliä
      1 dl majoonesia
      1 suolakurkkua kuutioina
      1 rkl kapriksia
      1 dl tilliä
      1-2 rkl sitruunan mehua
      suolaa ja pippuria

      lisää kokeiluja
      http://www.ruokala.net/resepti/suolakuoressa-haudutettua-siikaa

    • eipäs haaskata

      Eipå kalan vika, jos kokki kehno !

      Sainpa mahtavaa; Tenosta suoraan pyydettyä haukea, joka pantu kylmäsavu uuniin. Uusintakieros kuulema kun maasta nousee Lapin puikulaa. Niiden nokkaan vaan voita ja haarukkaan kalaa -ei paremmasta väliä.

      Keitetty kuha munakastikeella kannatais myös kokeilla.

      eikä jouluhaukikaan pahitteeksi http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/343095/Jouluhauki puolalaiseen tapaan/

    • 10 henkeä
    • se siitä

      Kyllä jouluhauki oli sopiva kala halosen joululahjaksi, mutta nyt kun on edustavan näköinen se pressan rouvakin, niin saavat lohen joulukalaksi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      74
      1423
    2. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      106
      1237
    3. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      114
      1183
    4. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      78
      1126
    5. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      70
      984
    6. IS viikonloppu 18-19.5.2024.

      Laatija Toni Pitkälä on itse laatinut ja kuvittanut 3- arvoista ristikkonsa. Nihkeästi tuntuu löytyvän ensimmäisiä var
      Sanaristikot
      78
      783
    7. Oliko vähä sometettu taas vai?

      Tuli aiva liika nopiaa traktorin perä vastahan. https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/2b3857b3-f2c6-424e-8051-506c7525223a
      Kauhava
      9
      732
    8. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      42
      725
    9. Kristityn megahyökkäys idän palstoilla on kauhistuttava

      Terroristikristityn megahyökkäys joka puolella on kauhistuttava, hänen viesteissään on järjetön määrä vihaa. Hän on idän
      Idän uskonnot
      376
      722
    10. S on minun etunimen kolmas kirjain.

      Mikä sinun etunimen kolmas kirjain on?
      Ikävä
      53
      676
    Aihe