Sulaako jää auringon paistaessa?

Anonyymi-ap

Ajattelin, että vaikuttaako ilmastonpuhdistus jäätiköiden sulamiseen, vai onko se vain pelkkää luonnollista jääkauden jälkeistä siirtymää?
Entäpä sulaako likainen jää kuinka nopeammin, kuin puhdas jää?
Kiitos vastauksista
T. Ritva+<3...

14

313

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Vuoristojäätiköiden sulaminen on kiihtynyt huomattavasti viimeisen parinkymmenen vuoden aikana ja myös Grönlannin sulaminen on kiihtynyt. Kyse ei voi olla jääkaudesta palautumisesta. Muutos on nykyään aivan liian nopeaa.

      Jään likaisuus kiihdyttää sulamista entisestään.

      • Anonyymi

        Trollille jaksetaan vastailla päivästä toiseen.


      • Anonyymi

        "Grönlannin sulaminen on kiihtynyt"
        Niin ne rippeet sulaa huomattavasti nopeammin, kuten kevät suomessa alati sen todistaa.
        Toisaalta säilötään sitä luntakin kesän yli, seuraavaa hiihtokautta varten, kutteripurun alle.


    • Mitä mahdat tarkoittaa ilmastonpuhdistuksella? Oletan, että tarkoitat päästöjen vähentämistä. Jää ja lumi sulavat tehokkaammin jos ilma on lämmin. Sen sijaan nestemmäinen vesi lämpiää tehokkaimmin auringon suorasta säteilystä. Jää ja lumi heijastavat auringon säteilyn takaisin ilmakehään, mistä se varsin rapsakkaa vauhtia katoaa öisin avaruuteen. Musta jää, nokinen jää, likainen jää imee kuitenkin säteilyä ja sulaa nopeammin kuin kirkas.

      Jäätiköiden sulaminen ei ole enää jääkauden - siis sen ison jääkauden jälkeistä siirtymää. Jääkausi loppui 10000 vuotta sitten ja se loppui vauhdilla ilmastonmuutoksen kierrevaikutusten (climate change feedback loop) seurauksena. Pikkujääkauden jälkeistä siirtymää jäätiköiden sulaminen voisi olla jos oletetaan, että ilma oli pikkujääkaudella niin "likaista", että se heikensi maahan asti ulottuvaa auringon säteilyä. Ihan periaatteessa on mahdollista, että pikkujääkauden aiheutti "likainen ilma" ja kun se ilma sitten puhdistui niin ilmasto alkoi lämmetä ja kun se nyt on lämmennyt riittävästi niin jäätiköt ovat alkaneet sulaa reunoiltaan. Pienen jääkauden aiheuttajaa ei kuitenkaan tunneta joten empiiristä pohjaa olettamukselle ei ole. Ko olettamus on siis "vääräoppista ajattelua". Saat palstan ilmastopoliisit kimppuusi jos tällä palstalla semmoista esität.

    • Anonyymi

      Marsin jäätiköt eivät ole sulanneet Auringon paisteessa, joten tieteellinen vastaus on kielteinen. Jaahas vaikuttaa aivan siltä kuin tuolta takarivin ainoan pulpetin takana istuva persu vaatisi puheenvuoroa. Oleppa persu hyvä ja tuo näkemyksesi julki.

      Kiitoksia vaan viherpiipperi sillä tosiasia on jotta Auringon säteily on sulattanut jäätiköt jokaiselta Palloplaneetalta mitä Aurinkokunnassamme on. Ainoa syy miksi ei Aurinko ole vielä sulattanut Maan jäätiköitä on se kun Maa onkin Lättymaa.

    • Anonyymi

      Jäätiköiden sulaminen kiihdyttää jäätiköiden sulamista (albedoefekti).

      • Anonyymi

        Ilmiö näkyy keväisin pelloilla. Kun pälviä alkaa tulla, niin lumien lähtö nopeutuu.


      • Näin on! Se on lämpenemiskierre (climate warming feedback loop).


    • Anonyymi

      Vihreä siirtymä on bisnes-poliittinen himmeli, joka aiheuttaa hysteriaa ja vouhotusta, sekä todellisuudentajun hämärtymistä. Ilmastonmuutos on luonnonilmiö, jonka väistämättömän seurauksen vuoksi mm. rannikkokaupunkeja uhkaa nouseva vesi, eikä sillä ei ole merkitystä tapahtuuko se 2050 tai 2150. Rannikoilla ja lähellä veden pinnan korkeutta asuvat joutuu siitä huolimatta siirtymään sisämaahan päin.

      • Anonyymi

        Ongelma on fossiilipolttoaineiden käytön mahdollistama ylikansoittuminen ja fossiilisten loppuminen. Lämpeneminen on seurausilmiö.


    • Anonyymi

      kirkas jää heijastaa kaiken säteilyn avaruuteen 🤣🤣🤣

      • Anonyymi

        ... paitsi pitkäaaltoisen infrapunasäteilyn. Lumi ja jää ovat pitkäaaltoisen infrapunan kannalta katsottuna lerittäin hyvin absorboivia pintoja. Katso vaikkapa kuva 7 tästä artikkelista:

        https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6501920/

        Kasvihuonekaasujen (CO2, CH4,...) määrän kasvu ilmakehässä lisää Maapallon pintaan ilmakehästä kohdistuvaa pitkäaaltoista infrapunasäteilyä eli kasvattaa säteilypakotetta.


      • Anonyymi kirjoitti:

        ... paitsi pitkäaaltoisen infrapunasäteilyn. Lumi ja jää ovat pitkäaaltoisen infrapunan kannalta katsottuna lerittäin hyvin absorboivia pintoja. Katso vaikkapa kuva 7 tästä artikkelista:

        https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6501920/

        Kasvihuonekaasujen (CO2, CH4,...) määrän kasvu ilmakehässä lisää Maapallon pintaan ilmakehästä kohdistuvaa pitkäaaltoista infrapunasäteilyä eli kasvattaa säteilypakotetta.

        Tämän anonyymin kommentin esittäjä on ilmeisesti kasvihuoneilmiöstä erinomaisen hyvin perillä oleva AGW-alarmisti. Minä kun olen se tyhmä denialisti niin en ollenkaan ymmärrä ko kommenttia. Voisiko joku viisas alarmisti selittää.

        Anonyymi kommentoija on onnistunut nappaamaan linkin, joka sopii malliksi semmoiselle lähteelle, jota itse eräässä kommnetissani kuvasin keskusteluksi, jota tiedemaailman sisällä käydään ja joka siis ei ole popularisoitua tiedettä. Tollaselta se siis näyttää. Koittakaapa palstalaiset saada siitä tolkkua. Linkki ei kylläkään ole pahimmasta päästä, yliopistotason koulutuksen saanut alan ammattilainen varmaan sitä lukee sujuvasti, mutta minulta se vaatisi vähän ponnistelua. Ei jaksa eikä viitti. En ole täysin vakuuttunut, että linkin esittäjäkään sen on kunnolla ymmärtänyt.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tykkään sinusta tosi tosi paljon

      Siksi en pysty sisäistämään sitä, että se ei ole molemminpuolista. Sattuu liikaa. En osaa käsitellä sitä tunnetta, koska
      Ikävä
      51
      3397
    2. Mikä sai sut ihastumaan

      Mitä tapahtui?
      Ikävä
      153
      2045
    3. Kaupan kassalla kannataa olla kylmä käytös

      https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010488540.html "19-vuotias Minja ja 59-vuotias Anne työskentelevät sillä todelli
      Sinkut
      197
      1698
    4. Mitä tehdä asialle?

      Jos laitan deitti-ilmon "40-vuotias nainen etsii seuraa" niin ketään ei kiinnosta (korkeintaan paria runkkaripenaa joill
      Sinkut
      131
      1613
    5. 80
      1145
    6. Hyvää heinäkuuta

      Hyvää huomenta ihanaa. 🦗🌾☔🤗🌻❤️
      Ikävä
      234
      1094
    7. Mitä helvettiä pakolaisille pitäisi tehdä RAJALLA?

      Jos Venäjä työntää rajalle pakolaisia ja tekee Suomelle selväksi että heidän puolelleen ei ole pakolaisilla asiaa - mitä
      Maailman menoa
      266
      1006
    8. Ethän syytä itseäsi

      siitä miten asia menivät. Mä en antanut sulle tilaisuutta.
      Ikävä
      123
      948
    9. Olen pahoillani mies

      Olen surullinen puolestasi, ettet saanut kaipaamaasi naista. Yrititkö lopulta edes? Teistä olisi tullut hyvä pari
      Ikävä
      52
      909
    10. Olet mies varmasti peto

      Makkarin puolella. 🤤
      Ikävä
      72
      865
    Aihe