Teetkö sinäkin nämä virheet ribsien valmistuksessa?

Anonyymi-ap

Seuraavassa muutamia sitkeitä myyttejä possun ribsien valmistuksessa ja joihin perustuen suomalaiset huippukokit antavat virheellisiä neuvoja. Teetkö sinäkin nämä virheet?

1. Ribsien keittäminen. Neste siirtyy vain yhteen suuntaan kypsyvästä lihasta. Kuumentaminen kiristää lihassyyt niin, että ne puristavat nestettä lihasta ulospäin, sitä ei siirry takaisin lihan sisään. Vesi on liuotin, joka vain tehostaa tätä nesteen ja makujen ulos virtaamista. Keitinvedestä tulee maukasta lihalientä ja ribseistä mauttomia ja kuivia eikä niitä pelasta enää mikään määrä glaseerauskatiketta ja kaasugrillissä aatelointia.

2. Sumuttaminen ja folioon kääriminen. Monet ohjeistavat sumuttamaan ribsejä omenamehulla, omenaviinietikalla tai siiderillä, jotta lihasta tulee mehukasta. Sumutus vain kuivattaa lihaa, koska se hidastaa kypsymistä. Ainoa etu sumuttamisesta on parkin muodostus lihan pintaan.

Folioon kääriminen on myös turhaa. Se kyllä kypsentää tehokkaasti ja pitää lihan mehevänä, mutta pinnan parkki muhjuuntuu. Savugrillin sisäinen kosteus pitää olla riittävä, jotta kypsyvä liha haihduttaa mahdollisimman vähän ja se kypsyy sopivaa vauhtia. Sisäinen kosteus hallitaan tiiviillä savugrillillä, hallitulla ilmankierrolla ja tarvittaessa vesiastilla, jonka höyry nostaa kosteus%.

3. Liian korkea lämpötila. Sopiva lämpö on noin 105-110C. Näin liha kypsyy hitaasti ja lämpö ehtii hajottaa kollageenin gelatiiniksi. Kollageeni hajoaa gelatiiniksi noin 65-90C:ssä, joten hidas kypsentäminen matalassa lämpötilassa ja riittävän kosteassa savugrillissä on kaiken A ja O. Loppulämpötila lihalle hieman yli 90C, jolloin se on reilusti ylikypsää ja sitkeä kollageeni on hajonnut meheväksi gelatiiniksi ja valmis liha on kuin aladobia.

4. Liikaa suolaa. Monissa ohjeissa on aivan liikaa suolaa ja suola ohjeistetaan laittamaan kuivamausteisiin. Suola laitetaan aina erikseen, jotta kuivamausteseoksen määrällä voidaan pelata vapaasti. Jos mausteita haluaa paljon niin lihasta tulee liian suolaista. Ribsiaterian jälkeen ei ole tarkoitus, että loppupäivä janottaa liiallinen suolan määrä. Sopiva suolan määrä on noin 1 tl (5g) per 1 kg ribsejä ja kun suolan laittaa vuorokausi aiemmin niin se ehtii jonkin verran imeytyä lihaan. Hyvällä savugrillillä lihan, pinnan parkin ja savun maku on pääosassa, keitettyjen ribsien tyhjää makua varmaan pitää peittää runsaalla suolalla ja glaseerauskastikkeilla.

5. Rasva tuo mehukkuuden. BBQ -lihassa mehukkuuden tuo ylikypsäksi valmistaminen jolloin kollageeni on hajonnut gelatiiniksi, joka tuo mehukkuuden. Rasva on kuitenkin tärkeä, se tuo makua.

4

624

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Höpö!!!!!

      Ensin keitto mausteliemessä, sitten pinnat kaasulla. Jumalatkin itkee! Niin hyvää se on.

      • Anonyymi

        Kumpi grillimamman mielestä on parempi, höyryuuni vai keittokattila?


    • Anonyymi

      Avaus nostanut verenpaineita jollakin? Kaksi viestiä poistettu. Asiallista keskustelua kiitos, jotta arvokkaita kommentteja ei poisteta.

    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Persuja ei aluevaltuustoissa näy

      Ei tunnu persuja paljon paikalliset asiat kiinnostavan, vaan ainoastaan ulkomaalaiset, joku Israel ja Trumpin fanitus.
      Maailman menoa
      92
      3965
    2. Päivän Riikka: Uudenkaupungin autotehdas hiljeni

      Näin ne 100 000 uutta pysyvää ei-tempputyötä yksityiselle sektorille tämän hallituksen ansiosta syntyy. Työntekijöille j
      Maailman menoa
      97
      3317
    3. Riikka vie Suomen kohta ykköseksi työttömyyskisassa

      Espanja: 10,5 % Suomi: 10,3 % Ruotsi: 9,3 % Kisa on tiukkaa, mutta Riikalla hyvä draivi päällä. Vasemmistolaisen päämin
      Maailman menoa
      126
      2627
    4. Miten juhlitte ensi lauantaina?

      Se on kalenteriin merkitty juhlapäiväksi, niin sitä kai kuuluu juhlia.
      Maailman menoa
      214
      2021
    5. Laita tunniste josta kaivattusi tietää sun kirjoittavan täällä

      Joku yksilöity yhteinen juttu joka on sun ja kaivattusi välillä. Tuntomerkkinä esim. punainen pipopää, tonttu-ukko tai m
      Ikävä
      89
      1806
    6. Mikä ihme teitä savolaisia tuossa

      p*rs*reiässä niin kiinnostelee? Että siitä pitää päntönnään huutaa.
      Tuusniemi
      20
      1794
    7. Varusmiehen kuolema

      Ei ollut vahinko, ei aiheuttanut vaaraa muille, eikä ollut rikos, mitä jää jäljelle? Oliko kyseessä oman käden kautta lä
      Kajaani
      97
      1729
    8. Mikä tekee naisesta

      Seksikkään ja viehättävän? Entä miehestä?
      Ikävä
      110
      1559
    9. Kumpaan rahat, mummojen vaippoihin vai Nalle WahIroosille?

      JOS siis sinä saisit päättää?
      Maailman menoa
      1
      1301
    10. Mitä ajattelet rakkaastasi tällähetkellä?

      Itse haluaisin jo hänen viereen..
      Ikävä
      57
      1212
    Aihe