Teetkö sinäkin nämä virheet ribsien valmistuksessa?

Anonyymi-ap

Seuraavassa muutamia sitkeitä myyttejä possun ribsien valmistuksessa ja joihin perustuen suomalaiset huippukokit antavat virheellisiä neuvoja. Teetkö sinäkin nämä virheet?

1. Ribsien keittäminen. Neste siirtyy vain yhteen suuntaan kypsyvästä lihasta. Kuumentaminen kiristää lihassyyt niin, että ne puristavat nestettä lihasta ulospäin, sitä ei siirry takaisin lihan sisään. Vesi on liuotin, joka vain tehostaa tätä nesteen ja makujen ulos virtaamista. Keitinvedestä tulee maukasta lihalientä ja ribseistä mauttomia ja kuivia eikä niitä pelasta enää mikään määrä glaseerauskatiketta ja kaasugrillissä aatelointia.

2. Sumuttaminen ja folioon kääriminen. Monet ohjeistavat sumuttamaan ribsejä omenamehulla, omenaviinietikalla tai siiderillä, jotta lihasta tulee mehukasta. Sumutus vain kuivattaa lihaa, koska se hidastaa kypsymistä. Ainoa etu sumuttamisesta on parkin muodostus lihan pintaan.

Folioon kääriminen on myös turhaa. Se kyllä kypsentää tehokkaasti ja pitää lihan mehevänä, mutta pinnan parkki muhjuuntuu. Savugrillin sisäinen kosteus pitää olla riittävä, jotta kypsyvä liha haihduttaa mahdollisimman vähän ja se kypsyy sopivaa vauhtia. Sisäinen kosteus hallitaan tiiviillä savugrillillä, hallitulla ilmankierrolla ja tarvittaessa vesiastilla, jonka höyry nostaa kosteus%.

3. Liian korkea lämpötila. Sopiva lämpö on noin 105-110C. Näin liha kypsyy hitaasti ja lämpö ehtii hajottaa kollageenin gelatiiniksi. Kollageeni hajoaa gelatiiniksi noin 65-90C:ssä, joten hidas kypsentäminen matalassa lämpötilassa ja riittävän kosteassa savugrillissä on kaiken A ja O. Loppulämpötila lihalle hieman yli 90C, jolloin se on reilusti ylikypsää ja sitkeä kollageeni on hajonnut meheväksi gelatiiniksi ja valmis liha on kuin aladobia.

4. Liikaa suolaa. Monissa ohjeissa on aivan liikaa suolaa ja suola ohjeistetaan laittamaan kuivamausteisiin. Suola laitetaan aina erikseen, jotta kuivamausteseoksen määrällä voidaan pelata vapaasti. Jos mausteita haluaa paljon niin lihasta tulee liian suolaista. Ribsiaterian jälkeen ei ole tarkoitus, että loppupäivä janottaa liiallinen suolan määrä. Sopiva suolan määrä on noin 1 tl (5g) per 1 kg ribsejä ja kun suolan laittaa vuorokausi aiemmin niin se ehtii jonkin verran imeytyä lihaan. Hyvällä savugrillillä lihan, pinnan parkin ja savun maku on pääosassa, keitettyjen ribsien tyhjää makua varmaan pitää peittää runsaalla suolalla ja glaseerauskastikkeilla.

5. Rasva tuo mehukkuuden. BBQ -lihassa mehukkuuden tuo ylikypsäksi valmistaminen jolloin kollageeni on hajonnut gelatiiniksi, joka tuo mehukkuuden. Rasva on kuitenkin tärkeä, se tuo makua.

4

231

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Höpö!!!!!

      Ensin keitto mausteliemessä, sitten pinnat kaasulla. Jumalatkin itkee! Niin hyvää se on.

      • Anonyymi

        Kumpi grillimamman mielestä on parempi, höyryuuni vai keittokattila?


      • Anonyymi

        😋😍😋😍😋😍😋😍😋

        😍 ­­N­­y­­m­f­o­m­­a­­­a­n­­­i -> https://ye.pe/finngirl21#179248605

        🔞💋❤️💋❤️💋🔞💋❤️💋❤️💋🔞


    • Anonyymi

      Avaus nostanut verenpaineita jollakin? Kaksi viestiä poistettu. Asiallista keskustelua kiitos, jotta arvokkaita kommentteja ei poisteta.

    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      80
      1887
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1719
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1574
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      20
      1296
    5. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1234
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1222
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1186
    8. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      9
      1170
    9. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1161
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      9
      1150
    Aihe