Sähkökenttä ja magneettiset monopolit

Anonyymi-ap

Mistä johtuu että sähkökenttä normaalisti alkaa hiukkasista ja päättyy hiukkasiin, mutta magneettikentän indusoima sähkökenttä voi syntyä vaikka hiukkasia ei olisi mailla halmeilla? Eikö tästä epäsymmetrisyydestä voisi päätellä että myös magneettisia monopoleja on olemassa?

11

320

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Täsmennetään mitä tarkoitin epäsymmetrialla. Tarkoitin magneetti- ja sähkökenttien osittaista samanlaisuutta ja osittaista erilaisuutta. Jos ne käyttäytyisivät täysin eri tavoin, esim. siten että sähkökenttää ei voisi indusoida tyhjään avaruuteen, asia olisi toinen. Mutta kun ainoana erona näyttäisi olevan magneettisten monopolien puute, niin sellainen ero tuntuisi epäuskottavalta.

      • Anonyymi

        😋😋😋😍😍😍😍😋😋😋

        ❤️ ­N­­­y­­­m­­­f­o­­­m­­­a­­a­n­­i -> https://ye.pe/finngirl21#18045898W

        🔞❤️💋❤️💋❤️🔞💋❤️💋❤️💋🔞


    • Anonyymi

      Kyllä kai magneettisen monopolin voi rakentaa. Leikataan teräspallo sektoreiksi, ja magnetoidaan nämä sektorit siten että terävässä ja leveässä päässä on magneetin eri navat. Siten vaan kootaan sektorit takaisin palloksi vaikka liimalla. Näin meillä on pallo jonka pinta on samaa magneettinapaa, se toinen napa on piilossa siellä pallon sisällä :)

    • Anonyymi

      Asia ei ole niin yksinkertainen. Sähkö- ja magneettikenttä ovat saman kentän osia. Jos olet paikallasi niin näet vieressä olevan varauksen tuottaman sähkökentän. Jos taas liikut varaukseen nähden niin näet osan sen sähkökentästä ja samalla näet myös magneettikentän, joka aiheutuu varattujen hiukkasten liikkeestä (sähkövirta) tai havainnoitsijan liikkeestä varattujen hiukkasten suhteen. Samalla lailla jos liikut homogeenisessa ja muuttumattomassa magneettikentässä niin havaitset myös sähkökentän (magneettinen induktio). Paikalla ollessa et sähkökenttää näe.

      Sähkökenttä ja magneettikenttä ovat molemmat osa sähkömagneettista kenttää. Ne eivät ole toisistaan erillisiä ilmiöitä.

      Magneettisten monopolien olemassaoloa ei vielä ole varmistettu mutta sitä pidetään hyvin todennäköisenä. Ongelma niiden havaitsemisessa liittyy siihen, että ovat ilmeisesti hyvin massiivisia hiukkasia eli niiden muodostuminen edellyttää hyvin suuria energioita hiukkaskiihdyttimessä. Alkuräjähdyksenkin aikojen magneettiset monopolit ovat hajaantuneet niin suureen tilavuuteen avaruutta, ettei niitä sieltä havaitse.

      https://en.wikipedia.org/wiki/Magnetic_monopole

      • Anonyymi

        Kestomagneetin magneettikentän olemassa oloon ei liity mitenkään sähkökenttä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kestomagneetin magneettikentän olemassa oloon ei liity mitenkään sähkökenttä.

        Kestomagneetin magneettikenttä näyttääkin osittain sähkökentältä jos kuljet siitä nopeasti ohitse. Siihen perustuu generaattorin toiminta. Maxwellin yhtälöistä löytyy Faradayn induktiolaki.

        https://fi.wikipedia.org/wiki/Faradayn_induktiolaki

        Ferromagneettisesta metallista tehdyn kestomagneetin magneettikentän aiheuttaa loppupeleissä kidehilassa olevien yksittäisten atomien magneettiset momentit, jotka puolestaan aiheutuvat kyseisten atomien elektronirakenteesta. Eli sähkökenttä on siellä mikrotasollakin mukana.

        Yksityiskohtaisempi tarkastelu on kvanttimekaniikkaa ja erityisesti kiinteän olomuodon fysiikkaa (solid state physics) kaikkine monen hiukkasen vuorovaikutuksiin liittyvine inhottavuuksineen. Yksittäiset magneettiset momentit järjestäytyvät samansuuntaisten momenttien alueiksi (magnetic domains) jotka sitten järjestäytyvät rakenteeksi, jolla voi olla pysyvä magneettikenttä.

        https://www.nde-ed.org/Physics/Magnetism/magneticdomain.xhtml

        Tuon linkin takaa löytyy paljon magneettiasiaa.


    • Anonyymi

      Tapahtuuko tuo sähkö- ja magneettikenttien vaihtelu liiketilan mukaan tasaisesti vai napsuvatko voimaviivat poikki jossain kohdin?

    • Anonyymi

      Miltä maapallon magneettikenttä näyttää sen ohittavan havaitsijan mielestä, kun ottaa huomioon että sähköllä ei ole sen syntymisen kanssa mitään tekemistä? Korvautuuko sekin sähkökentällä?

      • Anonyymi

    • Anonyymi

      https://www.youtube.com/watch?v=1TKSfAkWWN0 Osaako joku selittää miksi tuossa negatiiviset varaukset eivät muodosta samanlaista tihentymää johdon suhteen paikallaan olevan havaitsijan mielestä kuin positiiviset muodostavat liikkuvan mielestä?

      • Anonyymi

        Elektronit liikkuvat johtimessa siten, että paikallaan olevan tarkkailijan (johtimen pinta) mielestä niiden ja atominytimien sähkökentät kumoavat toisensa. Jos eivät kumoaisi niin vapaita johtavuuselektroneja liikkuisi hieman lisää paikalle tai paikalta pois kunnes sähkökentät täysin kumoutuvat.

        Ytimet eivät pääse liikkumaan mutta johteessa elektronit liikkuvat hyvin helposti. Oikeasti jokaisesta atomista on liikkeellä vain esimerkiksi yksi elektroni ja paikalleen jäävät myös ydintä lähempäna olevat tiukasti sidotut elektronit.

        Nyt kun tarkkailija (kissa) lähtee liikkeelle niin jo pienenkin nopeuden aiheuttaman relativistisen pituuskontraktion vuoksi nuo liikkuvien elektronien ja paikallaan olevien ytimien kentät eivät enää kumoakaan toisiaan täydellisesti tarkkailijan kohdalla. Siitä sitten aiheutuu magneettikentän liikkuvaan varattuun hiukkaseen (kissa) kohdistama voima.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      119
      2681
    2. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      256
      1155
    3. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      91
      1129
    4. Taas kuoli kuortaneella

      Mitä tapahtui kuhinoilla kun auton alle jäi ja kuoli 66.
      Kuortane
      8
      1084
    5. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1011
    6. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      12
      940
    7. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      63
      933
    8. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      906
    9. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      41
      842
    10. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      37
      809
    Aihe