Vinkkejä valurautapannun käyttöön?

Olen viime aikoina tykästynyt valurautapannuihin ja avaisinkin tähä liittyen keskustelun valurautapannun käyttövinkeistä. Seuraavassa muutamia omia havaintoja.

Minulla on vain made in USA Lodgen pannuja, jotka ovat ehtaa valurautaa ilman emalointia tai muita pinnoitteita. Useissa Suomessa myytävissä pannuissa on jonkinlainen mattaemalointi, mitenkähän tämä vaikuttaa pannun käyttöön? Lodgen valurautapannut ilman emalointia toimivat täydellisesti kuten pitääkin.

Valurautapannu pitää lämmittää riittävän pitkään eikä sitä voi nopeuttaa laittamalla lieden lämpöä ensin täysille ja sitten laskemalla alaspäin. Pääosa paistamisesta tapahtuu mediumilla. Itsellä on sähköliesi 1-9 asteikolla, jossa käytän munakkaalle ja letuille 4-5, kalalle 5, pekonille 5, kanan fileille 5-6, naudan pihveille 7 ja kampasimpukoille 7. Munakkaat onnistuvat hyvin kun pannun lämptila on vähintään 220C.

Valurautapannu pitää pestä kunnolla. En käytä saippuaa, mutta käytän karkeaa tiskiharjaa, jolla kiinni palanut ruoka lähtee kunnolla pois. Oikein käytettyyn ja jo vähän aikaa käytössä olleeseen pannuun ei ruoka pala kiinni.

Jo vähän käytetyssä Lodgen pannussa onnistuu pekoni, kala, kana, munakas ja letut helposti niin, etteivät pala tai tartu kiinni kun noudattaa ohjeita lämpötiloista ja kunnollisesta esilämmityksestä.

Valurautapannulla herkästi kiinni tarttuva ei lähde heti irti vaan pannu luovuttaa/irrottaa 1-2 minuutin jälkeen ruoka-aineen. Munakasta on ihan turha yrittää kääntää heti paistamisen alussa uudella pannulla. Vanhalla pannulla se kyllä onnistuu.

Valurautapannussa ei kannata säilyttää ruokaa pitkään. Valurautapannu ei kestä happamia kastikkeita kovin hyvin. Valurautapannussa maku tarttuu ja saattaa siirtyä toisiin ruokiin.

9

251

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Ystäväni faija teki sillä aina makkarakastikkeen. Joku magic siinä happens. Ihan eri juttu kuin tavallisella pannulla tehdessä. Hyviä muistoja. 😃

      Tv TimmyH

      • Tämä on ihan totta. Valurautapannulla tulee kyllä hyvä maku kun lämpötila on oikea niin, että ruskistuu mutta ei pala.

        Nyt kun valurautapannulla olen paistellut niin porilainen on yksi ruoka, jota pitää kokeilla joskus. Valurautapannulla kunnolla ruskistettu jahtimakkaran siivu on varmasti hyvää 😊


      • Anonyymi
        Grillaava_rouva kirjoitti:

        Tämä on ihan totta. Valurautapannulla tulee kyllä hyvä maku kun lämpötila on oikea niin, että ruskistuu mutta ei pala.

        Nyt kun valurautapannulla olen paistellut niin porilainen on yksi ruoka, jota pitää kokeilla joskus. Valurautapannulla kunnolla ruskistettu jahtimakkaran siivu on varmasti hyvää 😊

        Varmaankin noin.

        Eikä ruuan tarvitse olla aina niin viimeisen päälle. Nakkilihis menee välillä aivan mainiosti . 😀


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Varmaankin noin.

        Eikä ruuan tarvitse olla aina niin viimeisen päälle. Nakkilihis menee välillä aivan mainiosti . 😀

        Tv Timmy


      • Anonyymi

        🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒

        ❤️ ­N­y­m­­­f­­­o­­­m­a­a­n­i -> https://l24.im/ecC7ux#kissagirl21

        🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋💋💋💋🔞


    • Anonyymi

      Kirppareilta löytyy 5€ loistavia pannuja, kun vaan sitten ensin polttaa ne ja sitten ostaa kaupasta sian kamaraa jolla aina paiston jälkeen sivelee ne, kamaran voi aina sitten pakastaa käytön jälkeen. jos haluaa ostaa hyvän pannun niin Ikeasta saa Röstrandin valurautapannun edullisesti ja on myöskin ikuinen.
      Valurautapannun ja padan voi ihan hyvin pestä myös ns. kauppamatkustajan matkavitulla.

    • Anonyymi

      Mitä vinkkejä haluat senkin nimirosvo!

      Grillimamma

      • Mitä rosvoamista tässä on? 😂

        Rouva ei ole välttämättä mamma ja mamma ei ole välttämättä rouva.

        Minä grillaan aidolla hiili- ja puusavulla, sinä käsittääkseni keität ribsit sipuli- ja porkkanapalojen, maustepippurin ja laakerinlehden kanssa ja vain nopeasti aateloit pinnat kaasugrillissä.

        Olemme niin erilaisia, että molemmat mahdumme palstalle jakamaan grillausvinkkejä. Rekkaa itselle tuo nikki ja lopeta kiukuttelu. Enää pari kuukautta niin saa kaivaa keittokattilat ja kaasugrillit varastosta kesän BBQ herkkuja varten.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nyt tajusin mitä haet takaa

      En epäile etteikö meillä olisi kivaa missä vaan. Se on iso hyppy henkisellä tasolla sinne syvempään päätyyn, kuten tiedä
      Ikävä
      40
      2987
    2. Kaksi tyttöä putosi

      Minkä takia ne tytöt katolle oli kiivenny?
      Helsinki
      70
      2417
    3. Mitä haluaisit tänään sanoa kaivatullesi?

      Onko sydämelläsi jotain?
      Ikävä
      174
      2314
    4. Kukapa se Ämmän Kievarissa yöllä riehui?

      En ole utelias, mutta haluaisin tietää, kuka riehui Ämmän Kievarissa viime yönä?
      Suomussalmi
      33
      1998
    5. Kiitos kun sanoit ikävästi minulle, herkälle

      Sait kesälomani pilattua😔
      Ikävä
      18
      1396
    6. Salilla oli toissapäivänä söpö tumma

      Nuori nainen, joka katseli mua. Hymyili kun nähtiin kaupan ovella sen jälkeen
      Ikävä
      41
      1356
    7. Naiselle mieheltä

      Huomasin tuossa, että jääkaapissani on eräs sinun ostamasi tuote edelleen avaamattomana. Arvaatko mikä?
      Ikävä
      22
      1353
    8. Eiii...

      Etkä! 😘
      Ikävä
      13
      1239
    9. Kaipaan niin....

      Aaawww mikä kaipuun tunne iski ja lujaa🥺😭❤️
      Ikävä
      10
      1234
    10. Mikset vain

      Unohtaisi?
      Ikävä
      22
      1211
    Aihe