VEGE - ASIOISTA NIIDEN OIKEILLA NIMILLÄ!

Anonyymi-ap

Etiketti on Alkon ”virallinen” julkaisu, jonka kirjoitusten pitäisi mielestäni olla asiasisällöltään informatiivisia, luotettavia ja objektiivisia. Alkon viestintäjohtaja Mika-Pekka Miettinen sanoi vuonna 2005 : ”Lehteä tekevät alaan perehtyneet erikoistoimittajat. Tavoitteenamme on mielenkiintoinen, asiantunteva ja luotettava lehti.”

Valitettavasti raja luotettavan tiedon välittämisen ja informaatiovaikuttamisen välillä tuntuu Etiketillä hämärtyneen. Tuntuu siltä, että lehti haluaa kosiskelemalla vaikuttaa kuluttajien asenteisiin, uskomuksiin ja myös ostopäätöksiin – ainakin jos kyse on niin kovin trendaavasta ja myyvästä vegaaniudesta.

Vegaani on määritelmän mukaan henkilö, joka ei syö mitään eläinperäistä. ”Vege” ei tarkoita oikeastaan yhtään mitään. Vegaaniuden määritelmä tuntuu olevan Etiketiltä pahasti hukassa. Etiketin numeroissa on tarjottu mm. ”vegaanista sinappisilliä” (valmistettu herkkusienistä), ”vegaanista valkosipulisilliä” (valmistettu munakoisosta), ”vegaanista tonnikalatahnaa” (valmistettu kikherneistä) ja ”vegaanista kylmäsavuporoa” (valmistettu punajuuresta). Etiketin toimittajille tiedoksi : kasviksista ei voi valmistaa kala- tai liharuokia.

Törkeäksi harhauttaminen menee jos puhutaan vegaanisesta fetasta ja vegaanisesta parmesaanista (Etiketin numero 1/24). Sekä feta että parmesaani suojattiin vuonna 2002 (EU:n suojattu alkuperänimitys SAN). Fetaan käytetään vain alkuperäisrotuisten lampaiden ja vuohien maitoa. Parmesaanin valmistamisessa ei käytetä muita raaka-aineita kuin pastöroimatonta lehmänmaitoa, juoksutetta ja suolaa. Näistä juustoista ei siis ole olemassa vegaaniversioita ja päinvastaisen väittäminen on suoranaista vääristelyä ja lisäksi epäkunnioittavaa Italian gastronomiaa ja ruokaperintöä kohtaan.

Kenen intressejä tällainen vääristely ja harhaanjohtaminen palvelee? Ymmärrän, että usein äänekkäitä ja mielipiteiltään jyrkkiä vegaaneja kosiskellaan ja jopa pelätään, mutta saako sen varjolla väännellä totuutta, kuten Etiketti lähes numerosta numeroon tekee? Ruokaviraston mukaan elintarvikkeiden harhaanjohtava markkinointi on kielletty. Eikö elintarvikkeiden suojattujen alkuperänimitysten tietoinen väärinkäyttö pitäisi olla kielletty myös? Ainakin kovin epäeettistä se on.

Madame Viande, fruitaristi

P.S. Baba Lybeckille tiedoksi : vegaani ei syö juustoja eikä kalaa (Etiketin numero 1/24)

5

167

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Kummallista tuo vegaanien mieltyminen eläinperäisiin tuotteisiin, vaikka niistä kieltäytyminen pitäisi olla koko eettinen pohja vakaumukselle. Vegaaninen kylmäsavuporo on vähän niin kuin neekerinsuukko (vitsi vitsi, ei sisällä oikeaa rasismia), juutalaissaippua (vitsi vitsi edelleen, mutta on niin perkeleen mukava sanoa noin) tai eskimopuikko (vitsi vitsi taas, en ole oikeasti rasisti).

    • Anonyymi

      No, Baba Lybeck sanoi olevansa PÄÄOSIN vegaaninen. Ei siis ihan kokonaan. Hänen tyttärensä on täysin vegaani. Toimittaja on ihieman oikonut joissain kohdissa.

    • Anonyymi

      Mutta vegetaarinen tarkoittaa eri asiaa ja vegetaarisessa ruokavaliossa voi olla maitoa ja kananmunaa. Esimerkiksi monien ruokaloiden kasvisruoissa on usein maitotuotteita.

      • Anonyymi

        Lisään... Ne jotka puhuvat vegestä tarkoittavat yleensä juuri kasvisruokaa, jossa voi olla maitotuotteita. Tietenkin tarkka termi olisi lakto-ovovegetaarinen ruoka, mutta ei tuota termiä haluta käyttää koko ajan.


    • Anonyymi

      😍😍😍😋😋😋😋😍😍😍

      😍 K­­­u­­­u­­m­a­t­­ ­­t­y­­­t­­­ö­­­t­­­ ­­­o­­­d­o­­t­­t­a­­v­­­­a­­­t­­­ ­s­i­­­n­­u­­­a­ -> https://us4.fun/kissgirl?18288781

      🔞💋❤️💋❤️💋🔞💋❤️💋❤️💋🔞

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Onks sulle väliä, jos jokin kaivattusissa

      ei ole täydellistä? Esim. venytysmerkit, arvet, selluliitti, epäsymmetriset rinnat, vinot hampaat jne?
      Ikävä
      87
      4618
    2. Ei sinussa ollut miestä

      Selvittämään asioita vaan kipitit karkuun kuin pikkupoika.
      Ikävä
      128
      4060
    3. Shokkiyllätys! 31-vuotias Hai asuu vielä "kotona" - Anna-vaimon asenne ihmetyttää: "No ei tämä..."

      Hmmm, mitenhän sitä suhtautuisi, jos aviomies/aviovaimo asuisi edelleen lapsuudenperheensä kanssa? Tuore Ensitreffit-vai
      Ensitreffit alttarilla
      34
      2624
    4. Eikö Marin ollut oikeassa kokoomuksen ja persujen toiminnasta

      Ennen vaaleja Marin kertoi mitä kokoomus tulisi hallituksessa tekemään ja tietysti persut suostuu kaikkeen, mitä kokoomu
      Maailman menoa
      200
      1653
    5. Wiisaat Lappajärvellä iät.

      Nyt nimiä listaan menneistä ja nykyisistä Wiisaista Lappajärveläisistä. Itseäkin voi tuoda esille kaikessa Wiisaudessa.
      Lappajärvi
      12
      1306
    6. Missä Steffe hiihtää?

      Missä reppuli luuraa? Ei ole Seiskassa mitään sekoiluja ollut pariin viikkoon? Onko jo liian kylmä skulata tennistä ulko
      Kotimaiset julkkisjuorut
      24
      1279
    7. Olet elämäni rakkaus

      On ollut monia ihastumisia ja syviäkin tunteita eri naisia kohtaan, mutta sinä olet niistä kaikista ihmeellisin. Olet el
      Ikävä
      36
      1238
    8. Ratkaiseva tekijä kiinnostuksen heräämisessä

      Mikä tekee deittikumppanista kiinnostavan? Mitä piirrettä arvostat / et arvosta?
      Sinkut
      62
      1223
    9. Milloin nainen, milloin?

      Katselet ja tiedän, että myös mieli tekee. Voisit laittaa rohkeasti viestin. Tiedät, että odotan. Ehkä aika ei ole vielä
      Ikävä
      61
      1183
    10. Olen menettänyt yöunet kokonaan

      Nytkin vain tunnin nukkunut. En tiedä johtuuko se sinusta vai tästä palstasta. Olis mukava nähdä oikeasti eikä arvuutel
      Tunteet
      17
      1095
    Aihe