Kuolonkankeus tulee kaikille eläimille, myös kaloille. Sillä on merkitystä varsinkin, kun lihaa ja kalaa valmistetaan ihmisravinnoksi. Teurastettuja ruhoja riiputetaan, kunnes kuolonkankeus on ohi. Vasta tämän jälkeen lihaa voi alkaa valmistaa elintarvikkeiksi. Riiputus nopeuttaa kankeuden laukeamista venytyksen ansiosta. Kaloilla kuolonkankeus kestää vain muutaman tunnin, esimerkiksi juuri pyydettyjä lohikaloja kannattaa riiputtaa 1–2 tuntia ennen ruoaksi valmistamista. Kuolonkankeus heikentää oleellisesti lihan leikattavuutta ja huonontaa kankeana paistetun kalan mureutta ja makua.
Oisko lihanleikkaajilla vinkkejä
34
868
Vastaukset
- Anonyymi
Ap on ite vegaani
"Kaloilla kuolonkankeus kestää vain muutaman tunnin, esimerkiksi juuri pyydettyjä lohikaloja kannattaa riiputtaa 1–2 tuntia ennen ruoaksi valmistamista."
Ei kai riiputtamisen tavoitteena ole kuolonkankeuden poistaminen vaan raakakypsytys. Tuore kala ei ole parhaimmillaan edes kuolonkankeuden jälkeen vaan sitä kannattaa raakakypsyttää muutamasta päivästä jopa pariin viikkoon.
Tämä on erityisen tärkeää raa'assa kalassa, jossa sen oma maku pääseen oikeuksiinsa. Kala kypsytetään jääkaapissa kosteutta imevään kankaaseen tai paperiin käärittynä. Kypsyvää kalaa pitää tarkkailla ja kääre vaihtaa päivittäin.
Raakakypsytyksessä peratun, puhdistetun ja paloitellun kalan lihassa entsyymit pilkkovat proteiineja, rasvoja ja glykogeenia sokereiksi, rasvahapoiksi ja amonihapoiksi. Kalan maku voimistuu ja siihen tulee umamia, makeaa ja hieman kitkerää makua. Lisäksi liha pehmenee ja siitä tulee vähemmän sitkeää.
Itse kypsytän sushikaloja kuten esimerkiksi lohta 3-5 vrk ja olen huomannut, että maku on paljon parempi kuin kypsyttämättömässä kalassa. Kypsyttämättömän lohen maku on vetinen ja mauton. Vaihtoehto tälle raakakypsytykselle on tietysti suomalainen graavaaminen, joka poistaa lihasta vettä ja tiivistää makua, joka olisi hyvin lähellä sushilohta, jos siinä ei olisi niin paljon suolaa.
https://www.thesushigeek.com/the-sushi-geek/2016/02/05/719- Anonyymi
Aloittaja taisi haluta ammattilaisen lihanleikkaajan kommenttia.
Anonyymi kirjoitti:
Aloittaja taisi haluta ammattilaisen lihanleikkaajan kommenttia.
Aloituksessa ei ollut kysymystä eikä ongelmaa vaan pelkkää sekoilua ja väärinymmärrystä, jotka oikaisin. Riiputtamisella ei poisteta kuolonkankeutta kuten aloittaja luulee vaan raakakypsytetään. Kalaakin voi raakakypsyttää (eikä tosiaankaan 1-2 tunnin riiputusta vaan muutamia vuorokausia) kunhan se on tapettu heti pyynnin jälkeen, perattu, siistitty ja paloiteltu ammattimaisesti ja kypsytysolosuhteet kontrolloituja.
- Anonyymi
Kylmä lahna peiton alla.
Anonyymi kirjoitti:
Kylmä lahna peiton alla.
”Kylmä lahna peiton alla.”
Ja teinivittu, kuten minua haukuit munkinpaistoketjussa. Mitähän muuta 40 vuotta alalla ollut kalapuikkoviiksinen paskakokki vielä keksiikään 😆
PS. Paistan munkkeja huomenna rypsiöljyssä. Iso joukko tulee puutarhajuhliimme kevätkauden avajaisiin. Kaikki onnistuu todella hyvin. En tarvitse kookosöljyä paistamiseen.- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Kylmä lahna peiton alla.
"Kala kypsytetään jääkaapissa kosteutta imevään kankaaseen tai paperiin käärittynä"
- Oho, nyt se tenttumamma samaistaa itsensä lahnaan :D - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Kylmä lahna peiton alla.
Kas ku et homoks käyny haukkumaan vitun koira
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Kas ku et homoks käyny haukkumaan vitun koira
Eikös se olekaan "mamma" :)
Anonyymi kirjoitti:
Eikös se olekaan "mamma" :)
Nymfomaani nosti ketjun kärkeen roskapostaamisella, mutta hei, olihan täällä perskärpänenkin kateellisena raivonnut kun laiton aimo annoksen faktaa, josta sillä ei ollut havainnon palaakaan.
”The process for aging fish is similar to aging beef. The fish is typically gutted and cleaned first (although this is not always the case, again depending on the type of fish) and it must be aged in a controlled environment (typically a refrigerator) where both the temperature and humidity levels can be carefully monitored. The fish meat will usually be wrapped in cloth or paper towel which will absorb moisture released during the aging process. The procedure must be closely monitored on a daily basis, and the cloth or paper towel changed frequently. Care also needs to be taken to prevent the meat from oxidizing and turning brown in color, although some oxidation is unavoidable.”
https://www.thesushigeek.com/the-sushi-geek/2016/02/05/719- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Eikös se olekaan "mamma" :)
Lahna kun lahna :)
- Anonyymi
Nakit jäässä niin saattaa tituleerata simamukillekin.
- Anonyymi
En paa arvostellen kenenkään kokkaustaitoja. Kotikokki tahi pro. Leikkaus ja siihen sopivat välineet hakusessa. Saha on niin hidas, et meinasin rälläköidä.
- Anonyymi
Oon vaan dead woman walking niisk 🤣
- Anonyymi
villisika on kaikkiruokainen
- Anonyymi
Taivaalt alkaa salamia lyödä 🍖
- Anonyymi
https://www.iltalehti.fi/asumisartikkelit/a/5997c321-ac1b-405c-a652-6ca70a9e8ec2
Vittuku kaikki kielletään- Anonyymi
Heroiini on luokiteltu YK:n vuoden 1961 huumausaineyleissopimuksessa huumausaineeksi. Suomessa heroiini on luokiteltu rikoslaissa tarkoitetuksi erittäin vaaralliseksi huumausaineeksi.[28] Erittäin vaarallisen huumausaineen valmistuksesta, myynnistä, maahantuonnista ja hallussapidosta voidaan tuomita muiden edellytysten täyttyessä törkeänä huumausainerikoksena.
Nyt aikakoneella 60 vuotta taaksepäin niin kaikki olkoonpi anteheks annettu
- Anonyymi
Mennää sun muijan kans hoitoo vai. Jeppistä...
Mä toin sul röökii m1. Ei olis pitänyt.
Best regards,
..- Anonyymi
Katotaan kuka tarvii hoitoo ja kuka sähköhoitoo tai jopa sähkötuolii. Runkkari
- Anonyymi
Varsinkin siihe ettei kukaan oo sunnuntaina klo 6 hereillä
- Anonyymi
Mul on 50 miehen muukalaislegioona t Mäkisen pupu-jussi
- Anonyymi
"kaikki pupunassukat kannelle olkaa kiltit❤️❤️❤️"
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
"kaikki pupunassukat kannelle olkaa kiltit❤️❤️❤️"
Onx lihapiirakkaa
- Anonyymi
Jatka sä sitä naureskelua ennen ku se vaihtuu loppumattomaks itkemiseks
Rest in pieces
- Anonyymi
Kummankohan teist sit oikeesti haluisin... Niinku aviomieheks jne
En kyl osaa nyt päättää hih yhyy tasapeli- Anonyymi
En haluu kumpaakaa. Taidan vaa lähtee
- Anonyymi
Hyvä trolli ketju bro 🤣 rsä
- Anonyymi
No, en kalaa `raakakypsentäisi`paria viikkoa. Näin alanmiehenä kerron teille seuraavaa.
1 Kalan tainnutus ja veren lasku, kidukset katkaisemalla. Kurkkua leikatessa verta menee vatsaonteloon, ei hyvä.
2 Valmistetaan kun rigor mortis eli kuolonkankeus on hellittänyt.
3 Säilytys madollisimman lähellä 0 c max 5-7 vrk ( tämä on kokonaisaika, ei päde kaupassa ja matkalla olleisiin kaloihin) itse pyydetyillä kaloilla.
4 jos haluaa nopeuttaa `kypsytystä ` niin pitää huoneenlämmössä.
5 HPM- Anonyymi
Kala on paras tuoreena, etenkin silakka vanhenee nopeasti.
- Anonyymi
Tein paskalle paperista pienen pedin.
Nyt istun pöntöllä. Hyvää huomenta. - Anonyymi
Paljasta sä ite ittes ja näytä vaikka munaa perään jos siltä tuntuu. Hasta luego en anna paskaaKAAAN
- Anonyymi
Gangstalife made mut tekee sillee
Ketjusta on poistettu 17 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Mihin kaikkeen sinä ihastuit hänessä
Mikä oli se asia mikä vei jalat altasi? ❤️ Oliko jotain erityistä tilannetta vai tunne? Kenties monen sattuman summa? Ai898233Persut: haluamme lisää veroja!
Lisää lisää veroja huutaa persukuoro. Veroila Suomi nousuun! "Uusi matkailuvero eli matkailijamaksu peritään esimerki424728Nainen kokki autossa kammottavan kuoleman sähköauto-Teslan syttyessä tuleen.
https://www.is.fi/autot/art-2000011652873.html Näin vaarallisia sähköautopalot voivat olla.414381Jos samassa autossa istuu romani, somali ja venäläinen, kuka ajaa?
Arvioiden mukaan romanit lähtivät noin 1000-luvulla liikkeelle pohjois-Intiasta. Nyt 1000 vuotta myöhemmin he ovat levit452585Numero josta kaivattusi tulee mieleen
Onko jokin numero joka yhdistää teidät jotenkin? Älä laita puhelinnumeroa.981468- 401296
Tämmönen höpsö
Höpönassu mä olen. En mikään erikoinen…hölötän välillä ihan levottomia. Tykkäisit varmasti jos olisin siellä sun vieress401227Jorman paluu sodasta Lieksaan oli katkera
Jorma Karhunen astui Lieksan asemalle. Aurinko paistoi, mutta Jorman maailma oli sumuinen. Takana oli se helvetti, jota391150Heräsin taas sinä mielessä
Miten voi haluta toista näin paljon? 😳 Kyllä meillä on muutenkin hyvä yhteys. Ehkä se tekee myös tästä niin voimakkaan?641132Kannattaa toimia yleisesti ottaen
Ajoissa. Vaikka miten paljon haluan ja tunnen, olen löytänyt nyt elämääni jotain uutta ja se todennäköisesti edistyy, jo1661070