Kuolonkankeus tulee kaikille eläimille, myös kaloille. Sillä on merkitystä varsinkin, kun lihaa ja kalaa valmistetaan ihmisravinnoksi. Teurastettuja ruhoja riiputetaan, kunnes kuolonkankeus on ohi. Vasta tämän jälkeen lihaa voi alkaa valmistaa elintarvikkeiksi. Riiputus nopeuttaa kankeuden laukeamista venytyksen ansiosta. Kaloilla kuolonkankeus kestää vain muutaman tunnin, esimerkiksi juuri pyydettyjä lohikaloja kannattaa riiputtaa 1–2 tuntia ennen ruoaksi valmistamista. Kuolonkankeus heikentää oleellisesti lihan leikattavuutta ja huonontaa kankeana paistetun kalan mureutta ja makua.
Oisko lihanleikkaajilla vinkkejä
37
831
Vastaukset
- Anonyymi
Ap on ite vegaani
"Kaloilla kuolonkankeus kestää vain muutaman tunnin, esimerkiksi juuri pyydettyjä lohikaloja kannattaa riiputtaa 1–2 tuntia ennen ruoaksi valmistamista."
Ei kai riiputtamisen tavoitteena ole kuolonkankeuden poistaminen vaan raakakypsytys. Tuore kala ei ole parhaimmillaan edes kuolonkankeuden jälkeen vaan sitä kannattaa raakakypsyttää muutamasta päivästä jopa pariin viikkoon.
Tämä on erityisen tärkeää raa'assa kalassa, jossa sen oma maku pääseen oikeuksiinsa. Kala kypsytetään jääkaapissa kosteutta imevään kankaaseen tai paperiin käärittynä. Kypsyvää kalaa pitää tarkkailla ja kääre vaihtaa päivittäin.
Raakakypsytyksessä peratun, puhdistetun ja paloitellun kalan lihassa entsyymit pilkkovat proteiineja, rasvoja ja glykogeenia sokereiksi, rasvahapoiksi ja amonihapoiksi. Kalan maku voimistuu ja siihen tulee umamia, makeaa ja hieman kitkerää makua. Lisäksi liha pehmenee ja siitä tulee vähemmän sitkeää.
Itse kypsytän sushikaloja kuten esimerkiksi lohta 3-5 vrk ja olen huomannut, että maku on paljon parempi kuin kypsyttämättömässä kalassa. Kypsyttämättömän lohen maku on vetinen ja mauton. Vaihtoehto tälle raakakypsytykselle on tietysti suomalainen graavaaminen, joka poistaa lihasta vettä ja tiivistää makua, joka olisi hyvin lähellä sushilohta, jos siinä ei olisi niin paljon suolaa.
https://www.thesushigeek.com/the-sushi-geek/2016/02/05/719- Anonyymi
Aloittaja taisi haluta ammattilaisen lihanleikkaajan kommenttia.
Anonyymi kirjoitti:
Aloittaja taisi haluta ammattilaisen lihanleikkaajan kommenttia.
Aloituksessa ei ollut kysymystä eikä ongelmaa vaan pelkkää sekoilua ja väärinymmärrystä, jotka oikaisin. Riiputtamisella ei poisteta kuolonkankeutta kuten aloittaja luulee vaan raakakypsytetään. Kalaakin voi raakakypsyttää (eikä tosiaankaan 1-2 tunnin riiputusta vaan muutamia vuorokausia) kunhan se on tapettu heti pyynnin jälkeen, perattu, siistitty ja paloiteltu ammattimaisesti ja kypsytysolosuhteet kontrolloituja.
- Anonyymi
Kylmä lahna peiton alla.
Anonyymi kirjoitti:
Kylmä lahna peiton alla.
”Kylmä lahna peiton alla.”
Ja teinivittu, kuten minua haukuit munkinpaistoketjussa. Mitähän muuta 40 vuotta alalla ollut kalapuikkoviiksinen paskakokki vielä keksiikään 😆
PS. Paistan munkkeja huomenna rypsiöljyssä. Iso joukko tulee puutarhajuhliimme kevätkauden avajaisiin. Kaikki onnistuu todella hyvin. En tarvitse kookosöljyä paistamiseen.- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Kylmä lahna peiton alla.
"Kala kypsytetään jääkaapissa kosteutta imevään kankaaseen tai paperiin käärittynä"
- Oho, nyt se tenttumamma samaistaa itsensä lahnaan :D - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Kylmä lahna peiton alla.
Kas ku et homoks käyny haukkumaan vitun koira
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Kas ku et homoks käyny haukkumaan vitun koira
Eikös se olekaan "mamma" :)
Anonyymi kirjoitti:
Eikös se olekaan "mamma" :)
Nymfomaani nosti ketjun kärkeen roskapostaamisella, mutta hei, olihan täällä perskärpänenkin kateellisena raivonnut kun laiton aimo annoksen faktaa, josta sillä ei ollut havainnon palaakaan.
”The process for aging fish is similar to aging beef. The fish is typically gutted and cleaned first (although this is not always the case, again depending on the type of fish) and it must be aged in a controlled environment (typically a refrigerator) where both the temperature and humidity levels can be carefully monitored. The fish meat will usually be wrapped in cloth or paper towel which will absorb moisture released during the aging process. The procedure must be closely monitored on a daily basis, and the cloth or paper towel changed frequently. Care also needs to be taken to prevent the meat from oxidizing and turning brown in color, although some oxidation is unavoidable.”
https://www.thesushigeek.com/the-sushi-geek/2016/02/05/719- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Eikös se olekaan "mamma" :)
Lahna kun lahna :)
- Anonyymi
Nakit jäässä niin saattaa tituleerata simamukillekin.
- Anonyymi
En paa arvostellen kenenkään kokkaustaitoja. Kotikokki tahi pro. Leikkaus ja siihen sopivat välineet hakusessa. Saha on niin hidas, et meinasin rälläköidä.
- Anonyymi
Oon vaan dead woman walking niisk 🤣
- Anonyymi
villisika on kaikkiruokainen
- Anonyymi
Taivaalt alkaa salamia lyödä 🍖
- Anonyymi
https://www.iltalehti.fi/asumisartikkelit/a/5997c321-ac1b-405c-a652-6ca70a9e8ec2
Vittuku kaikki kielletään- Anonyymi
Heroiini on luokiteltu YK:n vuoden 1961 huumausaineyleissopimuksessa huumausaineeksi. Suomessa heroiini on luokiteltu rikoslaissa tarkoitetuksi erittäin vaaralliseksi huumausaineeksi.[28] Erittäin vaarallisen huumausaineen valmistuksesta, myynnistä, maahantuonnista ja hallussapidosta voidaan tuomita muiden edellytysten täyttyessä törkeänä huumausainerikoksena.
Nyt aikakoneella 60 vuotta taaksepäin niin kaikki olkoonpi anteheks annettu
- Anonyymi
Haista vittu ja kanna ite vetes
- Anonyymi
Liitto kestää ja kansa huorii
- Anonyymi
Mennää sun muijan kans hoitoo vai. Jeppistä...
Mä toin sul röökii m1. Ei olis pitänyt.
Best regards,
..- Anonyymi
Katotaan kuka tarvii hoitoo ja kuka sähköhoitoo tai jopa sähkötuolii. Runkkari
- Anonyymi
Varsinkin siihe ettei kukaan oo sunnuntaina klo 6 hereillä
- Anonyymi
Mul on 50 miehen muukalaislegioona t Mäkisen pupu-jussi
- Anonyymi
"kaikki pupunassukat kannelle olkaa kiltit❤️❤️❤️"
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
"kaikki pupunassukat kannelle olkaa kiltit❤️❤️❤️"
Onx lihapiirakkaa
- Anonyymi
Jatka sä sitä naureskelua ennen ku se vaihtuu loppumattomaks itkemiseks
Rest in pieces
- Anonyymi
Kummankohan teist sit oikeesti haluisin... Niinku aviomieheks jne
En kyl osaa nyt päättää hih yhyy tasapeli- Anonyymi
En haluu kumpaakaa. Taidan vaa lähtee
- Anonyymi
Hyvä trolli ketju bro 🤣 rsä
- Anonyymi
No, en kalaa `raakakypsentäisi`paria viikkoa. Näin alanmiehenä kerron teille seuraavaa.
1 Kalan tainnutus ja veren lasku, kidukset katkaisemalla. Kurkkua leikatessa verta menee vatsaonteloon, ei hyvä.
2 Valmistetaan kun rigor mortis eli kuolonkankeus on hellittänyt.
3 Säilytys madollisimman lähellä 0 c max 5-7 vrk ( tämä on kokonaisaika, ei päde kaupassa ja matkalla olleisiin kaloihin) itse pyydetyillä kaloilla.
4 jos haluaa nopeuttaa `kypsytystä ` niin pitää huoneenlämmössä.
5 HPM- Anonyymi
Kala on paras tuoreena, etenkin silakka vanhenee nopeasti.
- Anonyymi
Tein paskalle paperista pienen pedin.
Nyt istun pöntöllä. Hyvää huomenta. - Anonyymi
Paljasta sä ite ittes ja näytä vaikka munaa perään jos siltä tuntuu. Hasta luego en anna paskaaKAAAN
- Anonyymi
Gangstalife made mut tekee sillee
Ketjusta on poistettu 14 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Persut romahti Haapaveellä, kiitos Ilkka!
Persut saivat historiallisen tappion haapaveellä! Kiitos Ilkka!851878- 821720
- 511370
Nyt tiedän
Että joku on lahjonut jonkun tai olemme idiootteja. Nuo kokkareiden päsmärit tuli valituksi valtuustoon. Onnea vaan kai471295Sanna Ukkolan kolumni: Rautarouva, joka unohti joukkonsa - Riikka Purran pitäisi katsoa peiliin
"Historialliset tappiot eivät synny vahingossa. Ne syntyvät, kun johtaja unohtaa, ketä hänen piti palvella, kirjoittaa I481212- 1201201
Oletko ymmärtänyt
Oletko ymmärtänyt jotain kaivatustasi lähiaikoina tai oletko muuttanut mielipidettäsi kaivatustasi?1001023Kepun hegemonia jatkumassa vankkana Puolangalla
Tuuliviirien vallankumous jäi pahasti piippuun!23982- 39945
Tiedän kyllä sen
Että käyt täällä. En kuvittelisi sellaista asiaa. Tiedän kyllä senkin, että olet ainakin ollut minusta kiinnostunut. Sen59942