Natriumglutamaatti (monosodium glutamate, MSG)

Toiset pitävät kyseistä suolaa epäterveellisenä arominvahventeena kun taas toiset laittavat sitä ruokaan kuin ruokaan pöytäsuolan tavoin. Hieman kiistalainen tuote, siis. Kaikki eivät tosin pidä todisteita natriumglutamaatin epäterveellisyydestä täysin tieteellisesti perusteltuina.

Mitä mieltä olette?

 • Wikipedia (suomi) – Natriumglutamaatti
  https://fi.wikipedia.org/wiki/Natriumglutamaatti
 • Wikipedia (englanti) – Monosodium glutamate
  https://en.wikipedia.org/wiki/Monosodium_glutamate

 • SciShow | The Truth About MSG and Your Health
  https://youtu.be/ERVRjAYBOp0
 • Adam Ragusea | MSG is neither terribly dangerous nor perfectly fine
  https://youtu.be/E-POAKKH5IM

40

356

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Minä pidän natriumglutamaattia terveellisenä seuraavilla perusteilla:
      Tieteellinen näyttö sen haitallisuudesta puuttuu kokonaan.

      Natriumglutamaatti on lunnollinen molekyyli, joka saa aikaan umami-maun. Sitä on maidossa, juustoissa, kalassa, lihassa, kasviksissa ja sienissä. Tuoreissa kasviksissa sitä on erityisen paljon ja ne ovat sen vuoksi herkullisia. Maidossa, kalassa, lihassa ja sienissä se tiivistyy kun lihaa ja kalaa raakakypsytetään tai kuivataan, maidosta tehdään juustoa ja sieniä kuivataan. Toki maku tiivistyy myös kasviksia kuivatessa, siksihän esimerkiksi aurinkokuivattu tomaatti on niin herkullista.

      Natriumglutamaatti ruuassa vähentää suolan tarvetta ja saa aikaan kylläisyyden tunteen, joten tätäkin kautta se on terveellistä. Se vähentää suolan ja syödyn ruuan määrää.

      Jos katsotaan eniten luonnollista natriumglutamaattia nauttivien kansojen terveyttä ja keski-ikää niin sekin kertoo terveellisyydestä. Eniten natriumglutamaattia on japanilaisessa ja italialaisessa dieetissä ja nämä kansat ovat pitkäikäisiä, terveitä eikä ylipaino ole ongelma.

      • Tässä on mielenkiintoinen tutkimus umamin maistamiskyvystä. Tutkimuksen mukaan umamin maistamisherkkyydellä, BMI:llä ja ruokailutavoilla on yhteys. Tutkituista 15% oli epäherkkiä umamin maulle, vastaavasti heillä oli keskimäärin korkeampi BMI ja he söivät enemmän "roskaruokaa" ja erityisesti suolaista roskaruokaa. Jos natriumglutamaatti olisi epäterveellistä niin ei kai meille olisi kehittynyt kykyä maistaa sitä herkästi ja samalla se saa meidät syömään ilmeisen terveellisemmin (vähemmän lihavia, vähemmän suolaa syöviä).

        Glutamate-Sodium Discrimination Status in Adults Is Associated with Salt Recognition Threshold and Habitual Intake of Discretionary Food and Meat: A Cross-Sectional Study

        "Whilst NDs [Umami non-discriminators] make up a minority (15%) of this study population, the reduction in salt RT, the increased consumption of salty discretionary food, and the reduced consumption of meat and poultry makes the NDs an important sub-population for future research.

        At umami RT [recognition threshold], lean individuals (BMI < 25.0 kg/m2) have been found to have an increased sensitivity compared to overweight subjects (BMI 25.0–29.9 kg/m2)"

        https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9518332/


    • Anonyymi
      • Anonyymi

        Ja kun tuo arominvahvenne saa ahmimaan ruokaa enemmän, lihottaa ja sairastuttaa entisestään. Huomaa hyvin miten ravintoloissa syövät lihioo valtavasti, niissähän tuota käytetään paljon, samoin rasvaa ja suolaa ruoissa, jälkiruoissa myös sokeria.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ja kun tuo arominvahvenne saa ahmimaan ruokaa enemmän, lihottaa ja sairastuttaa entisestään. Huomaa hyvin miten ravintoloissa syövät lihioo valtavasti, niissähän tuota käytetään paljon, samoin rasvaa ja suolaa ruoissa, jälkiruoissa myös sokeria.

        Lukutaidossa vikaa? Umamia maistavat eivät ole läskejä ahmapekkoja kuten sinä.

        "At umami RT [recognition threshold], lean individuals (BMI < 25.0 kg/m2) have been found to have an increased sensitivity compared to overweight subjects (BMI 25.0–29.9 kg/m2)"


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Lukutaidossa vikaa? Umamia maistavat eivät ole läskejä ahmapekkoja kuten sinä.

        "At umami RT [recognition threshold], lean individuals (BMI < 25.0 kg/m2) have been found to have an increased sensitivity compared to overweight subjects (BMI 25.0–29.9 kg/m2)"

        Eihän sitä tarvitsekaan maistaa läskistyäkseen, mutta tutkitusti arominvahvenne lisää ruokahalua eli lihottaa!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Eihän sitä tarvitsekaan maistaa läskistyäkseen, mutta tutkitusti arominvahvenne lisää ruokahalua eli lihottaa!

        Tutkitusti ne, jotka sen maistavat herkästi, ovat laihoja.

        "At umami RT [recognition threshold], lean individuals (BMI < 25.0 kg/m2) have been found to have an increased sensitivity compared to overweight subjects (BMI 25.0–29.9 kg/m2)"


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Eihän sitä tarvitsekaan maistaa läskistyäkseen, mutta tutkitusti arominvahvenne lisää ruokahalua eli lihottaa!

        "Eihän sitä tarvitsekaan maistaa läskistyäkseen..."

        Eli siis väität, että natriumglutamaattia lisätään ihan huvikseen kun läskit ei sitä edes maista? Ei saatana 🤣🤣🤣


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Eihän sitä tarvitsekaan maistaa läskistyäkseen..."

        Eli siis väität, että natriumglutamaattia lisätään ihan huvikseen kun läskit ei sitä edes maista? Ei saatana 🤣🤣🤣

        Eihän se huvikseen ole kun lisää ruokahalua ja myyntiä. Minäkään en tykkää keinotekoisesti lisätystä arominvahventeesta, alkaa lihaliemikuutiotkin tympäistä, luonnolliset maut ja määrät parhaita.

        Vain tenttumamma niin tyhmä että kuvittelee ettei ole vaikutusta jos ei maista tai haista, kuvittelee ettei häkäkään tapa kun sitä ei haista :D


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Eihän se huvikseen ole kun lisää ruokahalua ja myyntiä. Minäkään en tykkää keinotekoisesti lisätystä arominvahventeesta, alkaa lihaliemikuutiotkin tympäistä, luonnolliset maut ja määrät parhaita.

        Vain tenttumamma niin tyhmä että kuvittelee ettei ole vaikutusta jos ei maista tai haista, kuvittelee ettei häkäkään tapa kun sitä ei haista :D

        "Eihän se huvikseen ole kun lisää ruokahalua ja myyntiä"'

        Mutta äsken sanoit, että "Eihän sitä tarvitsekaan maistaa läskistyäkseen..."

        Kumpaa mieltä nyt olet? Tarvitseeko sitä vai eikö tarvitse?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Eihän se huvikseen ole kun lisää ruokahalua ja myyntiä"'

        Mutta äsken sanoit, että "Eihän sitä tarvitsekaan maistaa läskistyäkseen..."

        Kumpaa mieltä nyt olet? Tarvitseeko sitä vai eikö tarvitse?

        Onko tenttumamma oikeasti noin tyhmä, tottakai ruokahalu voi lisääntyä vaikkei erottaisi tai tunnistaisi jotain makua. Tuskin niiltä kuitenkaan makuaisti mihinkään kadonnut on, paljaaltaan natrium glutamaatin maistaa jokainen normaalin makuaistin omaava, eikä ainakaan minusta ole hyvä maku. Umaamia en edes yritä tunnistaa omana päämakunaan kun se ei minusta sitä edes ole.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Onko tenttumamma oikeasti noin tyhmä, tottakai ruokahalu voi lisääntyä vaikkei erottaisi tai tunnistaisi jotain makua. Tuskin niiltä kuitenkaan makuaisti mihinkään kadonnut on, paljaaltaan natrium glutamaatin maistaa jokainen normaalin makuaistin omaava, eikä ainakaan minusta ole hyvä maku. Umaamia en edes yritä tunnistaa omana päämakunaan kun se ei minusta sitä edes ole.

        "Onko tenttumamma oikeasti noin tyhmä, tottakai ruokahalu voi lisääntyä vaikkei erottaisi tai tunnistaisi jotain makua. "

        Väitätkö siis, että natriumglutamaatti on reseptoreihin vaikuttavia agonisteja tai käänteisagonisteja? Vähän niin kuin semaglutidi, joka vähentää ruokahalua?

        "Tuskin niiltä kuitenkaan makuaisti mihinkään kadonnut on, paljaaltaan natrium glutamaatin maistaa jokainen normaalin makuaistin omaava, eikä ainakaan minusta ole hyvä maku."

        No ei saatana, et väitäkään. Nyt sen taas maistaa, vaikka aiemmin sinun mielestä sitä ei maistakaan.

        "Umaamia en edes yritä tunnistaa omana päämakunaan kun se ei minusta sitä edes ole."

        Umaami ei varmastikaan ole päämaku, mutta umami on.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Onko tenttumamma oikeasti noin tyhmä, tottakai ruokahalu voi lisääntyä vaikkei erottaisi tai tunnistaisi jotain makua. "

        Väitätkö siis, että natriumglutamaatti on reseptoreihin vaikuttavia agonisteja tai käänteisagonisteja? Vähän niin kuin semaglutidi, joka vähentää ruokahalua?

        "Tuskin niiltä kuitenkaan makuaisti mihinkään kadonnut on, paljaaltaan natrium glutamaatin maistaa jokainen normaalin makuaistin omaava, eikä ainakaan minusta ole hyvä maku."

        No ei saatana, et väitäkään. Nyt sen taas maistaa, vaikka aiemmin sinun mielestä sitä ei maistakaan.

        "Umaamia en edes yritä tunnistaa omana päämakunaan kun se ei minusta sitä edes ole."

        Umaami ei varmastikaan ole päämaku, mutta umami on.

        Tenttumamma taas sekoilee oikein urakalla :D

        Ei minua kiinnosta ottaa selvää tai onko edes tutkittu mihin arominvahventeen ruokahalua lisäävä vaikutus perustuu, kysy tutkijoilta :D

        Sinähän sitä hutkimusta esittelit ettei maistaisi :D En viitsi edes lukea ovatko koronan sairastaneita makuaistinsa menettäneitä tai onko maistatettu paljasta natrium glutamaattia.

        Tenttumammalle on varmasti paskakin päämaku kun joku keksii niin väittää :D


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tenttumamma taas sekoilee oikein urakalla :D

        Ei minua kiinnosta ottaa selvää tai onko edes tutkittu mihin arominvahventeen ruokahalua lisäävä vaikutus perustuu, kysy tutkijoilta :D

        Sinähän sitä hutkimusta esittelit ettei maistaisi :D En viitsi edes lukea ovatko koronan sairastaneita makuaistinsa menettäneitä tai onko maistatettu paljasta natrium glutamaattia.

        Tenttumammalle on varmasti paskakin päämaku kun joku keksii niin väittää :D

        "Sinähän sitä hutkimusta esittelit ettei maistaisi..."

        Tutkimuksessa oli tosiaan niin, että umamin maistamisen ongelmiin liittyy lihavuus ja ylenmääräinen roskaruuan syönti. Umamin maun tunnistaminen korreloi sen kanssa, että ihminen ei ole lihava ja syö terveellisesti. Ilmeisesti umami saa aikaan kylläisyyden tunteen ja vähentää ahmimista. Ei ihme, että jankutat tästäkin asiasta epätoivoisesti. Taidat olla sellainen läski vanhapiika ja lohtusyöppö, joka ei tunnista omamia eikä osaa edes laittaa maukasta ja terveellistä ruokaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tenttumamma taas sekoilee oikein urakalla :D

        Ei minua kiinnosta ottaa selvää tai onko edes tutkittu mihin arominvahventeen ruokahalua lisäävä vaikutus perustuu, kysy tutkijoilta :D

        Sinähän sitä hutkimusta esittelit ettei maistaisi :D En viitsi edes lukea ovatko koronan sairastaneita makuaistinsa menettäneitä tai onko maistatettu paljasta natrium glutamaattia.

        Tenttumammalle on varmasti paskakin päämaku kun joku keksii niin väittää :D

        Tenttumamma päivystää taas koko ajan palstalla kun löytänyt jonkun hömppäjutun :D

        Kaikkihan sen tietää että arominvahvennetta käytetään nimenomaan lisäämään ruokahalua ja tietenkin se lihottaa, kuten noista umamin kehujistakin näkee, lisänä vielä suolan haittavaikutukset.

        Tässä onkin hyvä kirjoitus.

        "Natriumglutamaatti tai englanniksi monosodium glutamate (MSG) on glutamiinihapon natriumsuola. Sitä käytetään tehostamaan ruoan makua eli aromivahventeena. Sen kansainvälinen elintarvikekoodi on E621.

        Glutamaattia esiintyy luonnostaankin sekä ihmisen aivoissa ja joissakin muissa kudoksissa ja ravinnossa, kuten maitotuotteissa, lihassa, sienissä ja monessa muussa runsasproteiinisessa ruoassa ja esimerkiksi aurinkokuivatuissa tomaateissa.

        Kuitenkin sen käyttöä aromivahventeena vastustetaan monessa maassa. Mistä häly?

        Aasian kansat ovat vuosisatoja maustaneet ruokiaan levillä ja fermentoiduilla kalakastikkeilla aavistamatta, että maun antaja oli nimenomaan glutamaatti. Japanilainen tutkija eristi sen 1900-luvun alussa ja antoi sille nimen umami, viides maku. Mutta vasta vuonna 1956 kehitettiin fermentointimenetelmä, jonka avulla päästiin natriumglutamaatin massatuotantoon. Elintarviketeollisuus otti sen kaikkialla omakseen ja on siitä nykyään yhä riippuvaisempi.

        Kului muutama vuosi, ja ihmiset alkoivat valittaa saavansa tästä keinotekoisesta natriumglutamaatista päänsärkyä, migreeniäkin, kasvojen punoitusta, pyörrytystä, nenän tukkoisuutta, tunnottomuutta suun ympärillä, polttelua, kihelmöintiä, pahoinvointia, närästystä, rintakipua, astmaoireita, hikoilua, sydämen rytmihäiriöitä, keskittymisvaikeuksia, sekavuutta ja paniikkikohtauksia. Lapsilla se näytti aiheuttavan ylivilkkautta ja käytöshäiriöitä. Englannissa alettiin puhua MSG-syndroomasta, jonka sai kun kävi kiinalaisessa ravintolassa (jotka tietysti jo käyttivät tehdasvalmisteista natriumglutamaattia, koska se on vahvaa ja halpaa)."


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tenttumamma päivystää taas koko ajan palstalla kun löytänyt jonkun hömppäjutun :D

        Kaikkihan sen tietää että arominvahvennetta käytetään nimenomaan lisäämään ruokahalua ja tietenkin se lihottaa, kuten noista umamin kehujistakin näkee, lisänä vielä suolan haittavaikutukset.

        Tässä onkin hyvä kirjoitus.

        "Natriumglutamaatti tai englanniksi monosodium glutamate (MSG) on glutamiinihapon natriumsuola. Sitä käytetään tehostamaan ruoan makua eli aromivahventeena. Sen kansainvälinen elintarvikekoodi on E621.

        Glutamaattia esiintyy luonnostaankin sekä ihmisen aivoissa ja joissakin muissa kudoksissa ja ravinnossa, kuten maitotuotteissa, lihassa, sienissä ja monessa muussa runsasproteiinisessa ruoassa ja esimerkiksi aurinkokuivatuissa tomaateissa.

        Kuitenkin sen käyttöä aromivahventeena vastustetaan monessa maassa. Mistä häly?

        Aasian kansat ovat vuosisatoja maustaneet ruokiaan levillä ja fermentoiduilla kalakastikkeilla aavistamatta, että maun antaja oli nimenomaan glutamaatti. Japanilainen tutkija eristi sen 1900-luvun alussa ja antoi sille nimen umami, viides maku. Mutta vasta vuonna 1956 kehitettiin fermentointimenetelmä, jonka avulla päästiin natriumglutamaatin massatuotantoon. Elintarviketeollisuus otti sen kaikkialla omakseen ja on siitä nykyään yhä riippuvaisempi.

        Kului muutama vuosi, ja ihmiset alkoivat valittaa saavansa tästä keinotekoisesta natriumglutamaatista päänsärkyä, migreeniäkin, kasvojen punoitusta, pyörrytystä, nenän tukkoisuutta, tunnottomuutta suun ympärillä, polttelua, kihelmöintiä, pahoinvointia, närästystä, rintakipua, astmaoireita, hikoilua, sydämen rytmihäiriöitä, keskittymisvaikeuksia, sekavuutta ja paniikkikohtauksia. Lapsilla se näytti aiheuttavan ylivilkkautta ja käytöshäiriöitä. Englannissa alettiin puhua MSG-syndroomasta, jonka sai kun kävi kiinalaisessa ravintolassa (jotka tietysti jo käyttivät tehdasvalmisteista natriumglutamaattia, koska se on vahvaa ja halpaa)."

        "Tutkimukset viittaavat siihen, että natriumglutamaatti myös lihottaa. Se kuuluu nk. obesogeeneihin, kemikaaleihin jotka ovat hormonihäiritsijöitä. Ne muuttavat kehossa kantasoluja rasvasoluiksi ja kasvattavat jo olemassa olevia rasvasoluja isommiksi. Näin keho alkaa reagoida kaloreihin epäterveellä tavalla, eli nämä kemikaalit voivat moninkertaistaa huonon ruokavalion vaikutukset. Obesogeenejä on tähän mennessä tunnistettu parikymmentä. Niitä ovat myös aspartaami, genisteini (soijatuotteissa), fruktoosi, lyijy, nikotiini, bisfenolit(BPA), DDT, ftalaatit (muovinpehmentimiä) jne. Obesogeeneja epäillään osasyylliseksi – hiilihydraattipainotteisen ruokavalion ohella – muun muassa diabetesepidemiaan: 20 vuotta sitten maailmassa oli 30 miljoonaa diabeetikkoa, nyt heitä on 250 miljoonaa.

        Glutamaatti kuuluu pieneen ryhmään aivojen välittäjäaineita, joita sanotaan eksitatorisiksi eli kiihottaviksi aminohapoiksi. Natriumglutamaatilla on neurotoksisia ominaisuuksia ja se voi aiheuttaa eksitotoksia eli liiallisesta kiihottamisesta johtuvia vaurioita, jotka muistuttavat ihmisen hermoston rappeutumisoireita (prof. T.Greenamyre, Cerebrovasc Brain metab rev, 1993 ja Neurobiol Aging, 1989). Toisin sanoen suuremmat määrät natriumglutamaattia alkavat tuhota aivosoluja. Tätä pidetään yhtenä syynä lasten ylivilkkauteen ja vanhuusiän dementiaan. Esimerkiksi ADHD-oireita potevien lasten aivoista on tutkimuksissa löydetty kaksi ja puoli kertaa normaalia enemmän natriumglutamaattia."


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Tutkimukset viittaavat siihen, että natriumglutamaatti myös lihottaa. Se kuuluu nk. obesogeeneihin, kemikaaleihin jotka ovat hormonihäiritsijöitä. Ne muuttavat kehossa kantasoluja rasvasoluiksi ja kasvattavat jo olemassa olevia rasvasoluja isommiksi. Näin keho alkaa reagoida kaloreihin epäterveellä tavalla, eli nämä kemikaalit voivat moninkertaistaa huonon ruokavalion vaikutukset. Obesogeenejä on tähän mennessä tunnistettu parikymmentä. Niitä ovat myös aspartaami, genisteini (soijatuotteissa), fruktoosi, lyijy, nikotiini, bisfenolit(BPA), DDT, ftalaatit (muovinpehmentimiä) jne. Obesogeeneja epäillään osasyylliseksi – hiilihydraattipainotteisen ruokavalion ohella – muun muassa diabetesepidemiaan: 20 vuotta sitten maailmassa oli 30 miljoonaa diabeetikkoa, nyt heitä on 250 miljoonaa.

        Glutamaatti kuuluu pieneen ryhmään aivojen välittäjäaineita, joita sanotaan eksitatorisiksi eli kiihottaviksi aminohapoiksi. Natriumglutamaatilla on neurotoksisia ominaisuuksia ja se voi aiheuttaa eksitotoksia eli liiallisesta kiihottamisesta johtuvia vaurioita, jotka muistuttavat ihmisen hermoston rappeutumisoireita (prof. T.Greenamyre, Cerebrovasc Brain metab rev, 1993 ja Neurobiol Aging, 1989). Toisin sanoen suuremmat määrät natriumglutamaattia alkavat tuhota aivosoluja. Tätä pidetään yhtenä syynä lasten ylivilkkauteen ja vanhuusiän dementiaan. Esimerkiksi ADHD-oireita potevien lasten aivoista on tutkimuksissa löydetty kaksi ja puoli kertaa normaalia enemmän natriumglutamaattia."

        "Neurofysiologi Russell Blaylock (kirjan Excitotoxins, the Taste that Kills, 2002, tekijä) sanoo, että lisäämällä tehdasvalmisteista MSG:tä ruokaan me nostamme keinotekoisesti elimistön glutamaattimäärän tasolle, jolla on neurotoksisia vaikutuksia. Hänen mukaansa natriumglutamaatti voi olla syypää lasten hermoston vaurioihin jo sikiövaiheessa. ”Näyttää siltä, että näiden eksitotoksiinien aiheuttama häiriö siinä kehitysvaiheessa, jossa aivot muodostuvat, voi johtaa aivojen viestireittien vääristymiseen, ´johtojen väärinkytkentään´. Tästä voi seurata vakavia käytöshäiriöitä kuten ylivilkkautta, aggressiivisuutta, keskittymiskyvyn häiriöitä ja huonoa oppimiskykyä.”

        Natriumglutamaatti näyttää luikertavan aivoihin niiden aivojen osien kautta, joita veriaivoesteeksi sanottu järjestelmä ei suojaa tai joissa suoja on huono. Näihin kuuluu mm. väliaivojen aivolisäke, joka laajalti säätelee hormonitoimintaa. Se säätelypiiriin kuuluvat myös nälän ja kylläisyyden tunne ja rasva-aineenvaihdunta, mikä saattaa selittää natriumglutamaatin lihottavan vaikutuksen. Veriaivoeste on vajaakehittynyt lapsilla ja toimii huonosti vanhuksilla. Suojaamattomista osista natriumglutamaatti pääsee tutkimusten mukaan tunkeutumaan myös veriaivoesteen suojaamiin aivojen osiin.

        Natriumglutamaatti ei ole ainoa aromivahvenne. Niitä ovat kaikki koodit E621 – E640. Niiden lisääminen pikkulasten ruokiin on kiellettyä, ja useiden tiedetään antavan oireita astmaatikoille. Kaikkia aromivahventeita ei edes merkitä koodilla. Esimerkiksi alkoholin aineenvaihduntatuotteena syntyvä, omenalta tuoksuva asetaldehydi on laajalti käytetty vahvenne, joka on mukana monissa aromisekoituksissa. Se kuittaantuu tuoteselosteissa ”aromi”-yleismerkinnän alle. Kansainvälinen syöväntutkimuslaitos luokitteli sen syöpää aiheuttavaksi marraskuussa 2009 (Yle ja Maaseudun Tulevaisuus). Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan sitä lisätään maitovalmisteisiin, jälkiruokiin, leivonnaisiin, makeisiin, virvoitusjuomiin ja hedelmämehuihin."


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Neurofysiologi Russell Blaylock (kirjan Excitotoxins, the Taste that Kills, 2002, tekijä) sanoo, että lisäämällä tehdasvalmisteista MSG:tä ruokaan me nostamme keinotekoisesti elimistön glutamaattimäärän tasolle, jolla on neurotoksisia vaikutuksia. Hänen mukaansa natriumglutamaatti voi olla syypää lasten hermoston vaurioihin jo sikiövaiheessa. ”Näyttää siltä, että näiden eksitotoksiinien aiheuttama häiriö siinä kehitysvaiheessa, jossa aivot muodostuvat, voi johtaa aivojen viestireittien vääristymiseen, ´johtojen väärinkytkentään´. Tästä voi seurata vakavia käytöshäiriöitä kuten ylivilkkautta, aggressiivisuutta, keskittymiskyvyn häiriöitä ja huonoa oppimiskykyä.”

        Natriumglutamaatti näyttää luikertavan aivoihin niiden aivojen osien kautta, joita veriaivoesteeksi sanottu järjestelmä ei suojaa tai joissa suoja on huono. Näihin kuuluu mm. väliaivojen aivolisäke, joka laajalti säätelee hormonitoimintaa. Se säätelypiiriin kuuluvat myös nälän ja kylläisyyden tunne ja rasva-aineenvaihdunta, mikä saattaa selittää natriumglutamaatin lihottavan vaikutuksen. Veriaivoeste on vajaakehittynyt lapsilla ja toimii huonosti vanhuksilla. Suojaamattomista osista natriumglutamaatti pääsee tutkimusten mukaan tunkeutumaan myös veriaivoesteen suojaamiin aivojen osiin.

        Natriumglutamaatti ei ole ainoa aromivahvenne. Niitä ovat kaikki koodit E621 – E640. Niiden lisääminen pikkulasten ruokiin on kiellettyä, ja useiden tiedetään antavan oireita astmaatikoille. Kaikkia aromivahventeita ei edes merkitä koodilla. Esimerkiksi alkoholin aineenvaihduntatuotteena syntyvä, omenalta tuoksuva asetaldehydi on laajalti käytetty vahvenne, joka on mukana monissa aromisekoituksissa. Se kuittaantuu tuoteselosteissa ”aromi”-yleismerkinnän alle. Kansainvälinen syöväntutkimuslaitos luokitteli sen syöpää aiheuttavaksi marraskuussa 2009 (Yle ja Maaseudun Tulevaisuus). Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan sitä lisätään maitovalmisteisiin, jälkiruokiin, leivonnaisiin, makeisiin, virvoitusjuomiin ja hedelmämehuihin."

        "Ja kun aromivahventeiden vastustus on kasvanut, elintarviketeollisuus on siirtynyt myös suolaisen maun alueella käyttämään vaikeammin jäljitettäviä vahventeita, kuten hiivauutteita. Ne ovat kutakuinkin samoja aineita kuin esimerkiksi natriumglutamaatti, mutta niitä ei luokitella lisäaineeksi. Jos maistat sipsejä, joiden tuoteselosteessa lukee ”hiivauute”, huomaat että ne maistuvat aivan samalta kuin aromivahvennetut sipsit. Mikään ei ole muuttunut, natriumglutamaatti on vain paremmin piilotettu.

        Espoon kaupunki lopetti natriumglutamaatin käytön kouluruoassa syyslukukauden 2009 alusta. Päätöksen sai aikaan vanhempien vastustus. Kun natriumglutamaatti jätettiin (samoin 2009) pois kouluruoasta Pietarsaaren seudulla, oppilaat valittivat että ruoka oli mautonta. Tämän jälkeen kouluruoan valmistaja rupesi suolaamaan ruokaa voimakkaammin.

        Trendi on jatkunut. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kaksi professoria hälytti lokakuussa 2012, että kuluttajien vastenmielisyys natriumglutamaattia kohtaan on johtanut suolamäärien kasvuun eineksissä ja leivissä. Miehet käyttävät 16 kertaa enemmän suolaa kuin on tarpeen, naiset 12 kertaa enemmän. Nämä määrät nostavat verenpainetta, Jula ja Strandberg sanovat. Suolan vähentäminen toisi miljoonien säästöt terveydenhuollon kustannuksiin (Hbl 11.10.2012)."


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Ja kun aromivahventeiden vastustus on kasvanut, elintarviketeollisuus on siirtynyt myös suolaisen maun alueella käyttämään vaikeammin jäljitettäviä vahventeita, kuten hiivauutteita. Ne ovat kutakuinkin samoja aineita kuin esimerkiksi natriumglutamaatti, mutta niitä ei luokitella lisäaineeksi. Jos maistat sipsejä, joiden tuoteselosteessa lukee ”hiivauute”, huomaat että ne maistuvat aivan samalta kuin aromivahvennetut sipsit. Mikään ei ole muuttunut, natriumglutamaatti on vain paremmin piilotettu.

        Espoon kaupunki lopetti natriumglutamaatin käytön kouluruoassa syyslukukauden 2009 alusta. Päätöksen sai aikaan vanhempien vastustus. Kun natriumglutamaatti jätettiin (samoin 2009) pois kouluruoasta Pietarsaaren seudulla, oppilaat valittivat että ruoka oli mautonta. Tämän jälkeen kouluruoan valmistaja rupesi suolaamaan ruokaa voimakkaammin.

        Trendi on jatkunut. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kaksi professoria hälytti lokakuussa 2012, että kuluttajien vastenmielisyys natriumglutamaattia kohtaan on johtanut suolamäärien kasvuun eineksissä ja leivissä. Miehet käyttävät 16 kertaa enemmän suolaa kuin on tarpeen, naiset 12 kertaa enemmän. Nämä määrät nostavat verenpainetta, Jula ja Strandberg sanovat. Suolan vähentäminen toisi miljoonien säästöt terveydenhuollon kustannuksiin (Hbl 11.10.2012)."

        "Elintarviketeollisuus vastaa 80 %:sta kuluttajien saamasta suolamäärästä, loput 20 % aterioitsijat sirottelevat itse ruokaansa. Nähdäkseni elintarviketeollisuus on 100 %:sti itse vastuussa lisäämästään suolasta ja muusta lisäaineesta, eivät kuluttajat. Elintarvikevalmistajat tekevät kaikkensa, että einekset menevät kaupaksi, nehän ovat liikevoittoa tavoittelevia yrityksiä. Ne lisäävät suolaa, jos se näyttää lisäävän myyntiä. Samasta syystä ne lisäävät makeutusaineitakin. Ja elintarvikevärejä ja makuaromeja. Eivät ne ole kuluttajien uhreja. Mutta jos mennään niin pitkälle että kuluttajien terveys alkaa olla vaarassa, valvovan viranomaisen pitää puuttua asiaan. Ja jos puuttumisen estäjä on EU, silloin EU:takin pitää muuttaa (kts. alla).

        On myös naivia tai häikäilemätöntä väittää, että useimmat lisäaineet tulevat luonnosta. Sanoisin, että useimmat lisäaineet ovat kaukana luonnosta.

        Natriumglutamaatti on lisäaineena synteettinen, samoin muut aromivahventeet. ”Luontainen aromi” pakkauksen kyljessä kertoo, että tuoksu tai maku tulee tehtaasta, jossa se saadaan aikaan ruoka-aineteknologian keinoin. Toisinaan sen alkulähde on vihannes tai hedelmä, usein ei. ”Luontainen” ei välttämättä ole puhtaampi tai terveellisempi kuin keinotekoinen. Kun mantelin maku (bentsaldehydi) eristetään luonnollisista lähteistä kuten persikan tai aprikoosin kivestä, siinä on jäämiä vetysyanidista, joka on tappava myrkky. Kun sama bentsaldehydi tehdään muilla prosesseilla (yhdistämällä neilikkaöljyä ja banaanin makua eli amyyliasetaattia) – siinä ei ole sinihappoa. Lain mukaan tämä sekoitus on keinotekoinen maku ja siten myös paljon halvempi. Luontaiset, luontaisen kaltaiset ja keinotekoiset maut valmistetaan nykyään samoissa kemian tehtaissa. Harva niitä osaisi yhdistää Luontoäitiin (Eric Schlosser, Pikaruokakansa)."


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Elintarviketeollisuus vastaa 80 %:sta kuluttajien saamasta suolamäärästä, loput 20 % aterioitsijat sirottelevat itse ruokaansa. Nähdäkseni elintarviketeollisuus on 100 %:sti itse vastuussa lisäämästään suolasta ja muusta lisäaineesta, eivät kuluttajat. Elintarvikevalmistajat tekevät kaikkensa, että einekset menevät kaupaksi, nehän ovat liikevoittoa tavoittelevia yrityksiä. Ne lisäävät suolaa, jos se näyttää lisäävän myyntiä. Samasta syystä ne lisäävät makeutusaineitakin. Ja elintarvikevärejä ja makuaromeja. Eivät ne ole kuluttajien uhreja. Mutta jos mennään niin pitkälle että kuluttajien terveys alkaa olla vaarassa, valvovan viranomaisen pitää puuttua asiaan. Ja jos puuttumisen estäjä on EU, silloin EU:takin pitää muuttaa (kts. alla).

        On myös naivia tai häikäilemätöntä väittää, että useimmat lisäaineet tulevat luonnosta. Sanoisin, että useimmat lisäaineet ovat kaukana luonnosta.

        Natriumglutamaatti on lisäaineena synteettinen, samoin muut aromivahventeet. ”Luontainen aromi” pakkauksen kyljessä kertoo, että tuoksu tai maku tulee tehtaasta, jossa se saadaan aikaan ruoka-aineteknologian keinoin. Toisinaan sen alkulähde on vihannes tai hedelmä, usein ei. ”Luontainen” ei välttämättä ole puhtaampi tai terveellisempi kuin keinotekoinen. Kun mantelin maku (bentsaldehydi) eristetään luonnollisista lähteistä kuten persikan tai aprikoosin kivestä, siinä on jäämiä vetysyanidista, joka on tappava myrkky. Kun sama bentsaldehydi tehdään muilla prosesseilla (yhdistämällä neilikkaöljyä ja banaanin makua eli amyyliasetaattia) – siinä ei ole sinihappoa. Lain mukaan tämä sekoitus on keinotekoinen maku ja siten myös paljon halvempi. Luontaiset, luontaisen kaltaiset ja keinotekoiset maut valmistetaan nykyään samoissa kemian tehtaissa. Harva niitä osaisi yhdistää Luontoäitiin (Eric Schlosser, Pikaruokakansa)."

        "Elintarviketeollisuuden tehtaissa ruoka-aines – liha, kala, vihannes, hedelmä, maito, moni viljakin… – joutuu kovaan käsittelyyn, jossa se kadottaa makunsa, värinsä ja tuoksunsa. Sellaisenaan kukaan ei haluaisi sitä ostaa eikä syödä. Siksi se rakennetaan uudestaan haluttavammaksi. Siihen lisätään värit, maut, tuoksut, sen massaa kasvatetaan ja parannetaan emulgointi- ja sakeuttamisaineilla, siihen lisätään vielä vettä painon kasvattamiseksi, jos se on esim. lihatuote, ja lopulta säilöntäaineita, ettei se pilaannu kaupassa. Cheddar-juuston kyljessä lukee, että juusto säilyy tuoreena vuoden. Supersize me –tv-dokumentin toimittaja laittoi juustoburgerin takanreunalle, ja se oli yhä vuoden päästä täysin saman näköinen.

        Natriumglutamaatti on tosiaan vain yksi monista. Se ei ole ihmiselle tarpeellinen eikä se esimerkiksi paranna ruoan säilyvyyttä. Se lisätään siksi, että ihmiset näyttävän pitävän sen mausta ja koukuttuvat siihen. Itse asiassa natriumglutamaatti ja muut aromivahventeet ovat välttämättömiä vain elintarviketeollisuudelle, koska ilman niitä moni valmisruoka ei maistuisi ruoalta eikä sitä todennäköisesti ostaisi kukaan.

        Laitoskeittiöt lisäävät ruokiinsa natriumglutamaattia, joten vanhukset ja lapset (kiellosta huolimatta) saavat sitä syödäkseen lähes joka päivä. Sitä on yleensä kaikissa markettien ruokatiskin ruoissa, ainakin valmiiksi maustetuissa ja marinoiduissa. On ravintoloita, jotka eivät ole kiinalaisia ja höystävät silti ruokiaan natriumglutamaatilla. Suurta helsinkiläistä sairaalaa HYKS:iä muonittava laitoskeittiö lupasi joulukuussa 2012 lähettää minulle selvityksen mahdollisesta natriumglutamaatin käytöstään, mutta selvitys ei koskaan saapunut. "


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Elintarviketeollisuuden tehtaissa ruoka-aines – liha, kala, vihannes, hedelmä, maito, moni viljakin… – joutuu kovaan käsittelyyn, jossa se kadottaa makunsa, värinsä ja tuoksunsa. Sellaisenaan kukaan ei haluaisi sitä ostaa eikä syödä. Siksi se rakennetaan uudestaan haluttavammaksi. Siihen lisätään värit, maut, tuoksut, sen massaa kasvatetaan ja parannetaan emulgointi- ja sakeuttamisaineilla, siihen lisätään vielä vettä painon kasvattamiseksi, jos se on esim. lihatuote, ja lopulta säilöntäaineita, ettei se pilaannu kaupassa. Cheddar-juuston kyljessä lukee, että juusto säilyy tuoreena vuoden. Supersize me –tv-dokumentin toimittaja laittoi juustoburgerin takanreunalle, ja se oli yhä vuoden päästä täysin saman näköinen.

        Natriumglutamaatti on tosiaan vain yksi monista. Se ei ole ihmiselle tarpeellinen eikä se esimerkiksi paranna ruoan säilyvyyttä. Se lisätään siksi, että ihmiset näyttävän pitävän sen mausta ja koukuttuvat siihen. Itse asiassa natriumglutamaatti ja muut aromivahventeet ovat välttämättömiä vain elintarviketeollisuudelle, koska ilman niitä moni valmisruoka ei maistuisi ruoalta eikä sitä todennäköisesti ostaisi kukaan.

        Laitoskeittiöt lisäävät ruokiinsa natriumglutamaattia, joten vanhukset ja lapset (kiellosta huolimatta) saavat sitä syödäkseen lähes joka päivä. Sitä on yleensä kaikissa markettien ruokatiskin ruoissa, ainakin valmiiksi maustetuissa ja marinoiduissa. On ravintoloita, jotka eivät ole kiinalaisia ja höystävät silti ruokiaan natriumglutamaatilla. Suurta helsinkiläistä sairaalaa HYKS:iä muonittava laitoskeittiö lupasi joulukuussa 2012 lähettää minulle selvityksen mahdollisesta natriumglutamaatin käytöstään, mutta selvitys ei koskaan saapunut. "

        "EU:n myötä myös lisäainemäärät kohosivat. Aikaisemmin natriumglutamaattia sai olla tuotteessa 2 g kiloa kohti, mutta EU nosti määrän 10 grammaan kiloa kohti. Lisäaineiden nauttimisesta on tullut normaalia ruokailua. Jos amerikkalaisten tapaan 9 ateriaasi 10:stä on valmisruokaa, kuulut niihin, jotka syövät vuodessa 7-8 kiloa lisäaineita. SEN määrän turvallisuudesta ei tiedä kukaan, ei EU eikä Amerikan Elintarvikevirasto FDA, toinen kansainvälinen – myös Suomen viranomaisten kuuntelema – auktoriteetti lisäainealalla.

        EU:lla on tieteellinen elintarvikekomitea, joka tekee arviot lisäaineiden turvallisuudesta. Suomi ei tee omia arvioita, vaan noudattaa EU:n määräyksiä. Suomen elintarvikevirasto taas katsoo, että vastuu tuotteen turvallisuudesta on valmistajalla. Menettely näyttää vähintään sallivalta. Samalla tavalla vastuu lääkkeiden turvallisuudesta annetaan lääketeollisuudelle itselleen, joten se saa suunnitella tutkimuksensa itse, valita itse tutkijat, kontrolloida tutkimuksen etenemistä ja päättää mitä tuloksista ilmoitetaan julkisuuteen. Se myös rahoittaa tutkimukset, mutta kulut ovat yleensä murto-osa lääkkeen mainoskuluista. Lopullisesti tuotteen turvallisuus testataan potilailla. Esim. diabeteslääke Avandia aiheutti 100 000 diabeetikkojen sydänkuolemaa ja todettiin vaaralliseksi.

        Tapaus natriumglutamaatti valaisee hyvin nykytilannetta. Natriumglutamaatti tiedetään haitalliseksi, yliherkkyysreaktioita aiheuttavaksi, siitä on tutkimustietoa joka osoittaa sen vaurioittavan keskushermostoa ja mahdollisesti aiheuttavan syöpää, sen käyttöä vastustetaan useassa maassa suorastaan kansanliikkein – ja siellä se on ja pysyy turvallisena ja sallittuna."


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "EU:n myötä myös lisäainemäärät kohosivat. Aikaisemmin natriumglutamaattia sai olla tuotteessa 2 g kiloa kohti, mutta EU nosti määrän 10 grammaan kiloa kohti. Lisäaineiden nauttimisesta on tullut normaalia ruokailua. Jos amerikkalaisten tapaan 9 ateriaasi 10:stä on valmisruokaa, kuulut niihin, jotka syövät vuodessa 7-8 kiloa lisäaineita. SEN määrän turvallisuudesta ei tiedä kukaan, ei EU eikä Amerikan Elintarvikevirasto FDA, toinen kansainvälinen – myös Suomen viranomaisten kuuntelema – auktoriteetti lisäainealalla.

        EU:lla on tieteellinen elintarvikekomitea, joka tekee arviot lisäaineiden turvallisuudesta. Suomi ei tee omia arvioita, vaan noudattaa EU:n määräyksiä. Suomen elintarvikevirasto taas katsoo, että vastuu tuotteen turvallisuudesta on valmistajalla. Menettely näyttää vähintään sallivalta. Samalla tavalla vastuu lääkkeiden turvallisuudesta annetaan lääketeollisuudelle itselleen, joten se saa suunnitella tutkimuksensa itse, valita itse tutkijat, kontrolloida tutkimuksen etenemistä ja päättää mitä tuloksista ilmoitetaan julkisuuteen. Se myös rahoittaa tutkimukset, mutta kulut ovat yleensä murto-osa lääkkeen mainoskuluista. Lopullisesti tuotteen turvallisuus testataan potilailla. Esim. diabeteslääke Avandia aiheutti 100 000 diabeetikkojen sydänkuolemaa ja todettiin vaaralliseksi.

        Tapaus natriumglutamaatti valaisee hyvin nykytilannetta. Natriumglutamaatti tiedetään haitalliseksi, yliherkkyysreaktioita aiheuttavaksi, siitä on tutkimustietoa joka osoittaa sen vaurioittavan keskushermostoa ja mahdollisesti aiheuttavan syöpää, sen käyttöä vastustetaan useassa maassa suorastaan kansanliikkein – ja siellä se on ja pysyy turvallisena ja sallittuna."

        "Ja pysyessään se tukee elintarviketeollisuutta, joka tuottaa lisäainekoktaileja joissa on ruoka-aineitakin mukana, mutta riisutussa, laimennetussa olomuodossa. Ne ovat enimmäkseen väärennettyä ruokaa, joka näyttää, tuoksuu ja maistuu ravinnolta, mutta ei ravitse. ”Terveystuotteeseen” lisätty kalsium tai D-vitamiini ei valitettavasti useinkaan tee siitä sen terveellisempää. Kun rasvattomaan maitoon lisätään kalsiumia ja väitetään sen lujittavan luustoa, se on harhaanjohtamista, koska maidon kalsium imeytyy luihin vain maidon oman rasvan avulla. Ilman rasvaa kalkki ajautuu vääriin paikkoihin, kuten verisuoniin, niveliin ja aivoihin.

        USA:ssa elintarviketeollisuus tuo markkinoille yli 17 000 uutta jalostettua ruokatuotetta vuosittain. Länsimaissa on kaikkialla sama trendi kohti yhä keinotekoisempaa ruokaa. Niin sanotut elintasosairaudet, kuten diabetes, syöpä, sydän- ja verisuonitaudit ja lihavuus, lisääntyvät samalla kiihtyvästi. Liikalihavia aliravittuja lapsia on yhä enemmän. USA:ssa on arvioitu, että ihmiskunta on ensi kertaa kehityksensä aikana tilanteessa, jossa lapset alkavat kuolla nuorempina kuin vanhempansa.

        Voi valita toisinkin. Voi valmistaa itse ruokansa vihanneksista, kalasta, lihasta, marjoista ja kotimaisista hedelmistä. Niin tekevät vielä nykyäänkin monet alkuperäiskansat, joilla ei ole meidän elintasoamme eikä elintasotauteja.

        Elina Hytönen, 2013

        Lähteet: What Doctors Don´t Tell You, helmikuu 1999, HS 24.3.2002, HS 16.12 2007 (Antti Heikkilän artikkeli), Hbl 11.10.2012, Mad Cook, kulinaristinen seikkailukirja, Tuomas Milonoff ja Riku Rantala, Johnny Kniga,/ Pikaruokakansa, Eric Schlosser, WSOY 2002,/ Petos lautasella, Mats-Eric Nilsson, WSOY 2008, www.wikipedia.org, www.kohtiterveyttä.fi, olotila.yle.fi, Kemikaalitko meitä lihottavat, TV 1, 23.3.2013."
        https://www.elinahytonen.fi/2013/05/160/


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Ja pysyessään se tukee elintarviketeollisuutta, joka tuottaa lisäainekoktaileja joissa on ruoka-aineitakin mukana, mutta riisutussa, laimennetussa olomuodossa. Ne ovat enimmäkseen väärennettyä ruokaa, joka näyttää, tuoksuu ja maistuu ravinnolta, mutta ei ravitse. ”Terveystuotteeseen” lisätty kalsium tai D-vitamiini ei valitettavasti useinkaan tee siitä sen terveellisempää. Kun rasvattomaan maitoon lisätään kalsiumia ja väitetään sen lujittavan luustoa, se on harhaanjohtamista, koska maidon kalsium imeytyy luihin vain maidon oman rasvan avulla. Ilman rasvaa kalkki ajautuu vääriin paikkoihin, kuten verisuoniin, niveliin ja aivoihin.

        USA:ssa elintarviketeollisuus tuo markkinoille yli 17 000 uutta jalostettua ruokatuotetta vuosittain. Länsimaissa on kaikkialla sama trendi kohti yhä keinotekoisempaa ruokaa. Niin sanotut elintasosairaudet, kuten diabetes, syöpä, sydän- ja verisuonitaudit ja lihavuus, lisääntyvät samalla kiihtyvästi. Liikalihavia aliravittuja lapsia on yhä enemmän. USA:ssa on arvioitu, että ihmiskunta on ensi kertaa kehityksensä aikana tilanteessa, jossa lapset alkavat kuolla nuorempina kuin vanhempansa.

        Voi valita toisinkin. Voi valmistaa itse ruokansa vihanneksista, kalasta, lihasta, marjoista ja kotimaisista hedelmistä. Niin tekevät vielä nykyäänkin monet alkuperäiskansat, joilla ei ole meidän elintasoamme eikä elintasotauteja.

        Elina Hytönen, 2013

        Lähteet: What Doctors Don´t Tell You, helmikuu 1999, HS 24.3.2002, HS 16.12 2007 (Antti Heikkilän artikkeli), Hbl 11.10.2012, Mad Cook, kulinaristinen seikkailukirja, Tuomas Milonoff ja Riku Rantala, Johnny Kniga,/ Pikaruokakansa, Eric Schlosser, WSOY 2002,/ Petos lautasella, Mats-Eric Nilsson, WSOY 2008, www.wikipedia.org, www.kohtiterveyttä.fi, olotila.yle.fi, Kemikaalitko meitä lihottavat, TV 1, 23.3.2013."
        https://www.elinahytonen.fi/2013/05/160/

        Loppukevennyksenä samalta sivulta.

        "Burger Kingin mansikkapirtelö

        Tässä esimerkki siitä, miten maku syntyy. Ei ihan luonnosta.

        Näin saadaan mansikka-aromi:

        amyyliasetaatti, amyylivaleraatti, anetoli, anisyyliformiaatti, bentsyyliasetaatti, bentsyyli-isobutyraatti, voihappo, kinnamyyli-isobutyraatti, kinnamyyli-isovaleriaatti, eteerinen konjakkiöljy, diasetyyli, dipropyyliketoni, etyyliasetaatti, etyyliamyyliketoni, etyylibutyraatti, etyylikinnamaatti, etyyliheptanoaatti, etyyliheptylaatti, etyylikataatti, etyylimetyylifenyyliglysidaatti, etyylinitraatti, etyylipropionaatti, etyylivaleraatti, heliotropiini, hydroksifenyyli-2-butanoli (10 %:nen liuos alkoholissa), alfa-jononi, isobutyyliantranilaatti, isobutyylibutyraatti, eteerinen sitruunaöljy, maltoli, 4-metyyliasetofenoni, metyyliantranilaatti, metyylibentsinaatti, metyylikinnamaatti, metyyli-2-oktynoaatti, metyylinaftyyliketoni, metyylisalisylaatti, eteerinen minttuöljy, neroliini, neryyliäisobutyraatti, orvokkiöljy, fenetyylialkoholi, ruusu, rommieetteri, gamma-undekatoni, vaniliini ja liuote.

        Ja hop, se maistuu mansikalta!"


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Loppukevennyksenä samalta sivulta.

        "Burger Kingin mansikkapirtelö

        Tässä esimerkki siitä, miten maku syntyy. Ei ihan luonnosta.

        Näin saadaan mansikka-aromi:

        amyyliasetaatti, amyylivaleraatti, anetoli, anisyyliformiaatti, bentsyyliasetaatti, bentsyyli-isobutyraatti, voihappo, kinnamyyli-isobutyraatti, kinnamyyli-isovaleriaatti, eteerinen konjakkiöljy, diasetyyli, dipropyyliketoni, etyyliasetaatti, etyyliamyyliketoni, etyylibutyraatti, etyylikinnamaatti, etyyliheptanoaatti, etyyliheptylaatti, etyylikataatti, etyylimetyylifenyyliglysidaatti, etyylinitraatti, etyylipropionaatti, etyylivaleraatti, heliotropiini, hydroksifenyyli-2-butanoli (10 %:nen liuos alkoholissa), alfa-jononi, isobutyyliantranilaatti, isobutyylibutyraatti, eteerinen sitruunaöljy, maltoli, 4-metyyliasetofenoni, metyyliantranilaatti, metyylibentsinaatti, metyylikinnamaatti, metyyli-2-oktynoaatti, metyylinaftyyliketoni, metyylisalisylaatti, eteerinen minttuöljy, neroliini, neryyliäisobutyraatti, orvokkiöljy, fenetyylialkoholi, ruusu, rommieetteri, gamma-undekatoni, vaniliini ja liuote.

        Ja hop, se maistuu mansikalta!"

        Vain 5 MINUUTTIA faktakirjoituksesta kun palstalla 24/7 päivystävä tenttumamma jälleen kiiruhti nolaamaan itsensä :D

        Savuaromia sen ei sentään tarvitse lisätä kun kokkailee kaiken löytöruokansa nuotiolla :D


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Vain 5 MINUUTTIA faktakirjoituksesta kun palstalla 24/7 päivystävä tenttumamma jälleen kiiruhti nolaamaan itsensä :D

        Savuaromia sen ei sentään tarvitse lisätä kun kokkailee kaiken löytöruokansa nuotiolla :D

        Kappas, taisi poistaa oman viestinsä :)


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kappas, taisi poistaa oman viestinsä :)

        Mitä ihmettä sekoilet? Väittelet jo itsesi kanssa kun olet sekaisin kuin seinäkello.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kappas, taisi poistaa oman viestinsä :)

        Heh, laittoi uudelleen, päivystää varmaan ensi yönkin, kova tarve nolata itsensä :D
        Harmi kun ei ehdi jäämään seuraamaan :)


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Vain 5 MINUUTTIA faktakirjoituksesta kun palstalla 24/7 päivystävä tenttumamma jälleen kiiruhti nolaamaan itsensä :D

        Savuaromia sen ei sentään tarvitse lisätä kun kokkailee kaiken löytöruokansa nuotiolla :D

        "...faktakirjoituksesta..."

        Meinasin tukehtua nauruun viimeisimmästä vuodatuksesta 😂😂😂

        "Elina Hytösen blogi" ei ole faktaa.

        "What Doctors Don´t Tell You" jo pelkän otsikon perusteella ei ole faktaa.

        Antti Heikkilä on tunnettu huuhaatohtori.

        Mad Cook ei kuulosta elintarvikefaktalta.

        Tuomas Milonoff ja Riku Rantala eivät ole elintarvikealan asiantuntijoita.

        "Petos lautasella" jo pelkän otsikon perusteella ei ole faktaa.

        "Kemikaalitko meitä lihottavat" jo pelkän otsikon perusteella ei ole faktaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Heh, laittoi uudelleen, päivystää varmaan ensi yönkin, kova tarve nolata itsensä :D
        Harmi kun ei ehdi jäämään seuraamaan :)

        Hehehe, ei ihme että tenttumammaa nolottaa kun asiantuntijat kumoaa täysin väitteensä.

        "Antti Yrjänä Heikkilä (s. 13. huhtikuuta 1946 Helsinki) on lääketieteen lisensiaatti[1] ja ortopedian sekä traumatologian erikoislääkäri[2], kirjailija ja kustantaja.

        Heikkilä on kirjoittanut erityisesti ravitsemuksesta ja kivunhoidosta sekä elintarvike- ja lääketeollisuuden korruptiosta ravitsemussuosituksissa ja virkatoimessa. Hän on puhunut jo pitkään vähähiilihydraattisen ruokavalion puolesta. Hän on kehittänyt oman muunnelmansa vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta, Pellinki-dieetin.[3] Heikkilä on tunnettu "rasvasodan kapinallisena".[4]

        Heikkilä on valmistunut lääketieteen lisensiaatiksi Helsingin yliopistosta vuonna 1973. Hän on saanut vuonna 1983 pätevyyden kirurgian ja vuonna 1984 ortopedian erikoislääkäriksi.[5]

        Heikkilä on arvostellut nykyistä ravitsemusta ja ravitsemussuosituksista vastaavia viranomaisia sekä rokottamista ja ylilääkitsemistä. Heikkilä asuu nykyisin Saksan Hampurissa. "
        https://fi.wikipedia.org/wiki/Antti_Heikkilä_(ortopedi)

        Tunnetut toimittajat, tietokirjailijat, WSOY, YLE, Wikipedia jne ovat kaikki erittäin luotettavia lähteitä, samoin kuin lukuisat tutkimukset, toisin kuin tenttumamma :D


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Hehehe, ei ihme että tenttumammaa nolottaa kun asiantuntijat kumoaa täysin väitteensä.

        "Antti Yrjänä Heikkilä (s. 13. huhtikuuta 1946 Helsinki) on lääketieteen lisensiaatti[1] ja ortopedian sekä traumatologian erikoislääkäri[2], kirjailija ja kustantaja.

        Heikkilä on kirjoittanut erityisesti ravitsemuksesta ja kivunhoidosta sekä elintarvike- ja lääketeollisuuden korruptiosta ravitsemussuosituksissa ja virkatoimessa. Hän on puhunut jo pitkään vähähiilihydraattisen ruokavalion puolesta. Hän on kehittänyt oman muunnelmansa vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta, Pellinki-dieetin.[3] Heikkilä on tunnettu "rasvasodan kapinallisena".[4]

        Heikkilä on valmistunut lääketieteen lisensiaatiksi Helsingin yliopistosta vuonna 1973. Hän on saanut vuonna 1983 pätevyyden kirurgian ja vuonna 1984 ortopedian erikoislääkäriksi.[5]

        Heikkilä on arvostellut nykyistä ravitsemusta ja ravitsemussuosituksista vastaavia viranomaisia sekä rokottamista ja ylilääkitsemistä. Heikkilä asuu nykyisin Saksan Hampurissa. "
        https://fi.wikipedia.org/wiki/Antti_Heikkilä_(ortopedi)

        Tunnetut toimittajat, tietokirjailijat, WSOY, YLE, Wikipedia jne ovat kaikki erittäin luotettavia lähteitä, samoin kuin lukuisat tutkimukset, toisin kuin tenttumamma :D

        >>Hehehe, ei ihme että tenttumammaa nolottaa kun asiantuntijat kumoaa täysin väitteensä.

        "Antti Yrjänä Heikkilä...

        Ei saatana, meinasin pudota tuolilta taas kun repesin aivan hillittömään naurunremakkaan. Raivomamma toimittaa taas 🤣🤣🤣

        Heikkilän räpellyksille on annettu mm. Skepsiksen vuoden huuhaa-palkinto, joten kyllä, kyseessä on ihan oikea huuhaaukko.

        Kiusallisia tietokirjoja ja vielä kiusallisempia palkintoja

        "Joulukuun alussa Skepsis ry antoi Otava tietokirjojen kustannusyksikölle Huuhaa-palkinnon. Antti Heikkilän kirja oli palkinnon painavin peruste. Kirjan todetaan sisältävän kymmeniä virheitä, tutkimusten virheellistä tulkintaa ja niiden tarkoitushakuista valikointia. Skepsis huomauttaa, että osa virheellisistä väittämistä voi pahimmassa tapauksessa vaarantaa potilasturvallisuuden.

        Suurimman perkaustyön kirjan virheistä on tehnyt hammaslääketieteen opiskelija Vladimir Heiskanen. Hänen kirjoittamassaan Valtsun terveysblogissa virheitä ja väärintulkintoja on löydetty ja selvitetty jo 75 kappaletta. Heiskanen ei ole ensi kertaa asialla, sillä faktantarkastusprojektissaan hän on löytänyt jo noin 400 asiavirhettä tai väärintulkintaa Antti Heikkilän aiemmista kirjoituksista."

        https://www.tiedetoimittajat.fi/tiedetoimittaja/kiusallisia-tietokirjoja-ja-viela-kiusallisempia-palkintoja/


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Hehehe, ei ihme että tenttumammaa nolottaa kun asiantuntijat kumoaa täysin väitteensä.

        "Antti Yrjänä Heikkilä (s. 13. huhtikuuta 1946 Helsinki) on lääketieteen lisensiaatti[1] ja ortopedian sekä traumatologian erikoislääkäri[2], kirjailija ja kustantaja.

        Heikkilä on kirjoittanut erityisesti ravitsemuksesta ja kivunhoidosta sekä elintarvike- ja lääketeollisuuden korruptiosta ravitsemussuosituksissa ja virkatoimessa. Hän on puhunut jo pitkään vähähiilihydraattisen ruokavalion puolesta. Hän on kehittänyt oman muunnelmansa vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta, Pellinki-dieetin.[3] Heikkilä on tunnettu "rasvasodan kapinallisena".[4]

        Heikkilä on valmistunut lääketieteen lisensiaatiksi Helsingin yliopistosta vuonna 1973. Hän on saanut vuonna 1983 pätevyyden kirurgian ja vuonna 1984 ortopedian erikoislääkäriksi.[5]

        Heikkilä on arvostellut nykyistä ravitsemusta ja ravitsemussuosituksista vastaavia viranomaisia sekä rokottamista ja ylilääkitsemistä. Heikkilä asuu nykyisin Saksan Hampurissa. "
        https://fi.wikipedia.org/wiki/Antti_Heikkilä_(ortopedi)

        Tunnetut toimittajat, tietokirjailijat, WSOY, YLE, Wikipedia jne ovat kaikki erittäin luotettavia lähteitä, samoin kuin lukuisat tutkimukset, toisin kuin tenttumamma :D

        Ohohoh, tenttumammalla meni tällä kertaa 10 MINUUTTIA kommenetoida, mutta edelleen päivystää palstalla trollaamassa 24/7 :D

        Miksiköhän se ei pysty ikinä todistamaan ainoatakaan hömppäväitettään, mutta uskoo melkein mitä tahansa :D


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ohohoh, tenttumammalla meni tällä kertaa 10 MINUUTTIA kommenetoida, mutta edelleen päivystää palstalla trollaamassa 24/7 :D

        Miksiköhän se ei pysty ikinä todistamaan ainoatakaan hömppäväitettään, mutta uskoo melkein mitä tahansa :D

        Antti Heikkilä on todistettu huuhaaukoksi. Laitapa seuraava deluusio niin pyyhitään silläkin lattiaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ohohoh, tenttumammalla meni tällä kertaa 10 MINUUTTIA kommenetoida, mutta edelleen päivystää palstalla trollaamassa 24/7 :D

        Miksiköhän se ei pysty ikinä todistamaan ainoatakaan hömppäväitettään, mutta uskoo melkein mitä tahansa :D

        "Heikkilä on valmistunut lääketieteen lisensiaatiksi Helsingin yliopistosta vuonna 1973. Hän on saanut vuonna 1983 pätevyyden kirurgian ja vuonna 1984 ortopedian erikoislääkäriksi"
        - Milllähän meriiteillä tenttumammalla on varaa leimata nuo opinnot huuhaaksi :D

        Tutkimuksia löytyy satoja mitkä tukee Heikkilän kantaa lisäaineista, yhtenä muista lähteistä, verrattuna yhteen hömppäjuttuun minkä tenttumamma löytänyt netin syövereistä :D

        Jokainen voi toki tehdä itse omat johtopäätökset lisäaineista ja tenttumamma jatkaa arominvahventeen lusikoimista tai juomista tentussa ihan omaan tahtiin :D


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Heikkilä on valmistunut lääketieteen lisensiaatiksi Helsingin yliopistosta vuonna 1973. Hän on saanut vuonna 1983 pätevyyden kirurgian ja vuonna 1984 ortopedian erikoislääkäriksi"
        - Milllähän meriiteillä tenttumammalla on varaa leimata nuo opinnot huuhaaksi :D

        Tutkimuksia löytyy satoja mitkä tukee Heikkilän kantaa lisäaineista, yhtenä muista lähteistä, verrattuna yhteen hömppäjuttuun minkä tenttumamma löytänyt netin syövereistä :D

        Jokainen voi toki tehdä itse omat johtopäätökset lisäaineista ja tenttumamma jatkaa arominvahventeen lusikoimista tai juomista tentussa ihan omaan tahtiin :D

        "- Milllähän meriiteillä tenttumammalla on varaa leimata nuo opinnot huuhaaksi :D"

        Ei täällä kukaan leimaa noita opintoja huuhaaksi eikä kukaan itse asiassa ole leimannut tällä palstalla Heikkilää huuhaaukoksi. Sen on tehnyt Skepsis ry.

        Onhan Päivi Räsänenkin lääkäri ja silti uskoo pronssikautisten vuohipaimenten satuihin ja valehtelee seksuaalivähemmistöistä ja oikeastaan kaikista muistakin, jotka eivät usko hänen laillaan vuohipaimensatuihin.


      • Natriumglutamaatti oikeastaan lukeutuu *itsekin* suoloihin, pöytäsuolan ja salmiakin ohella.


    • Anonyymi

      Oli terveeellistä tai ei niin sitä ruokaan laittamalla saa ruuan maun pilattua aivan tasan tarkkaan, joten en käytä.

      • Minä taas lisään jokaiseen ruokaan natriumglutamaattia jossain muodossa koska se tekee herkullisen maun. Lisäys voi olla kuivattuja sieniä, aurinkokuivattuja tomaatteja, parmesaania, sinihomejuustoa, ilmakuivattua kinkkua, soijakastiketta, misoa, kombua tai katsuobushia.

        https://fi.wikipedia.org/wiki/Katsuobushi

        Katsuobushista saa tanssivan pizzan kun hiutaleita laittaa vasta paistetun pizzan päälle. Hiutaleet on niin ohuesti höylättyjä, että ne tanssivat kuuman ruoan pinnalla höyryn vaikutuksesta.

        Dancing katsuobushi on Okonomiyaki: https://www.youtube.com/watch?v=uNWievaPJHU

        Natriumglutamaatin lisäämisen vuoksi käytän vähän suolaa enkä syö lainkaan roskaruokaa. Verenpaineeni on alhainen, enkä ole lihava vaan BMI reilusti alle 25.


    • Anonyymi

      Jotlut laittaa tenttuunkin arominvahvennetta, maistuu ihrapötkylät paremmin :D

      • Anonyymi

        Ketä on Jotlut? Mitä on tenttu?

        Oletko tenttumamma?


      • Anonyymi

        Heti tenttumamma tunnisti itsensä :)


    Ketjusta on poistettu 4 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      117
      2625
    2. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      255
      1148
    3. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      86
      1094
    4. Taas kuoli kuortaneella

      Mitä tapahtui kuhinoilla kun auton alle jäi ja kuoli 66.
      Kuortane
      8
      1054
    5. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1011
    6. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      12
      930
    7. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      63
      923
    8. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      896
    9. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      41
      832
    10. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      37
      799
    Aihe