Kasvikset pahin ruokamyrkytysten aiheuttaja

Nyt on hyvä muistuttaa tällä uutisella siitä, että kasvikset ovat pahin ruokamyrkytysten aiheuttaja. Muistakaa pestä kasvikset kunnolla ja säilyttää ne asiallisesti kylmässä eikä jättää pöytään pitkäksi aikaa edes jouluna. Kasviksista pitäisi ajatella kuin ne olisivat raakaa kanaa tai kalaa. Kasvikset ovat ravintoarvoiltaan terveellisiä, mutta tämän ei saa antaa hämätä patogeenien suhteen. Kun ne yleensä syödään raakoina niin mahdollisia patogeeneja ei tapeta, ne pääsevät lisääntymään lämpimässä ja ruokamyrkytys on taattu.

”KAUPAT ovat vetäneet myynnistä kolme eri välipalatuotetta niissä havaitun salmonellariskin vuoksi.

Takaisinveto koskee S-ryhmän myymää Makula Falafel Wrap 300g -tuotetta, Keskon myymää Pirkka helposti mukaan vegepatonki 300g:aa sekä R-kioskin myymää R-salaatti feta-bulgur 200g:aa.”

https://www.hs.fi/suomi/art-2000010918488.html

19

234

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Mulla meni viinirypäleistä pakki ihan sekaisin. Joko olin ne pessyt huonosti tai sit niissä oli laksatiivinen vaikutus. Puoli kiloa niitä meni. Mut toi oli eka kerta kun noin kävi.

      Tv TimmyH

    • Anonyymi

      Kappas, tenttumamma aloitti jälleen trollaamisen, oliko Sinolia tarjouksessa?

      "Kolme yleisintä bakteerimyrkytysten aiheuttajaa ovat eläinperäisiä ja lähes kaikki muutkin. Norovirus taas tulee useimmiten juomavedestä.

      Kampylobakteeri 5 095 Zoonoosi, usein hyötyeläimillä, eniten siipikarjalla
      86 % ulkomailta, yleensä ruoasta Ks. Kampylobakteerin, salmonellan, shigellan ja EHEC-bakteerin aiheuttamat suolistotulehdukset

      Salmonella 1 448 Zoonoosi, useissa hyötyeläimissä, eniten naudalla, sialla, siipikarjalla
      Harvinainen Suomen hyötyeläimillä. Noin 80 % taudeista ulkomailta. Ks. Kampylobakteerin, salmonellan, shigellan ja EHEC-bakteerin aiheuttamat suolistotulehdukset

      Yersinia 651 Zoonoosi, yleisin sialla
      Pääasiassa kotimaisia tartuntoja.

      Zoonoosi tarkoittaa eläinperäistä ellei tenttumamma sitäkään tiedä!

      • "Kolme yleisintä bakteerimyrkytysten aiheuttajaa ovat eläinperäisiä..."

        Toki näin on, mutta ne saadaan ihmisen elimistöön siten, että syödään kypsentämättömiä kasviksia, joita on lannoitettu eläinten ulosteilla ja virtsalla.


      • Anonyymi
        Grillaava_rouva kirjoitti:

        "Kolme yleisintä bakteerimyrkytysten aiheuttajaa ovat eläinperäisiä..."

        Toki näin on, mutta ne saadaan ihmisen elimistöön siten, että syödään kypsentämättömiä kasviksia, joita on lannoitettu eläinten ulosteilla ja virtsalla.

        Paremminkin huonosti kypsennettyä lihaa ja kasvikset saastuu yleisimmin leikkuulaudasta kun samalla leikattu raakaa lihaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Paremminkin huonosti kypsennettyä lihaa ja kasvikset saastuu yleisimmin leikkuulaudasta kun samalla leikattu raakaa lihaa.

        "...samalla leikattu raakaa lihaa."

        Miten raa'assa lihassa on virtsaa ja ulosteita?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "...samalla leikattu raakaa lihaa."

        Miten raa'assa lihassa on virtsaa ja ulosteita?

        Tenttumamma ei pese käsiään kun käy puskassa :D

        Ei lihan bakteerit tarvitse olla peräisin ulosteista, mutta onhan sekin mahdollista ellei teurastamolla ole hygienia ja tuotantotavat kunnossa, voi tarttua myös missä tahansa vaiheessa kun lihaa käsitellään.


      • Anonyymi
        Grillaava_rouva kirjoitti:

        "Kolme yleisintä bakteerimyrkytysten aiheuttajaa ovat eläinperäisiä..."

        Toki näin on, mutta ne saadaan ihmisen elimistöön siten, että syödään kypsentämättömiä kasviksia, joita on lannoitettu eläinten ulosteilla ja virtsalla.

        SYYNÄ ON TUORE LIETELANTA.
        SÄILIÖÖN VARASTOIDAAN KAIKKI MAHDOLLINEN JA RUISKUTETAAN KASVIKSILLE.
        -
        TOINEN ON VIHREIDEN SUOSIMA (MILJOONA LINNUNPÖNTTÖÄ) TUORETTA LINNUNPASKAA BILJOONIA LINTUJA LEVITTÄÄ VILJAPELLOILLE.
        -
        TÄTÄ VAARAA ON RYHDYTTY TORJUMAAN, VILJELYMAAT JÄTETÄÄN LUONNONTILAAN JA MILJOONA TUKIAISET NOSTETAAN.


      • Anonyymi

        Harvinainen Suomen hyötyeläimillä. Siinähän se tuli. Itse olen kerran saanut vakavan ruokamyrkytyksen ja se tuli huonosti pestyistä luomu vihanneksista.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Harvinainen Suomen hyötyeläimillä. Siinähän se tuli. Itse olen kerran saanut vakavan ruokamyrkytyksen ja se tuli huonosti pestyistä luomu vihanneksista.

        Pese tenttumamma kätesi tarpeillasi käynnin ja roskislöytölihojen käsittelyn jälkeen ennen kuin käsittelet kasviksia ja myös ne multaiset kasvikset pitää aina huuhdella, kuoria tai kuumentaa ennen syöntiä, kuten fiksummat tietääkin.


    • Anonyymi

      Kasvisruoatkin voi aiheuttaa myrkytyksiä lihan takia, koska käytetty samaa leikkuulautaa tai esim salaatissa eläinperäistä tuotetta joukossa, kalaa, äyriäistä, kermaa, majoneesia...

      "Ruokaviraston ylitarkastaja Riina Tolvanen vahvistaa, että leikkuulautojen yleinen hygieniaongelma on se, että niiden pinta on liian kulunut. Sama ikivanha leikkuulauta on käytössä vuodesta toiseen.

      On hyvä ottaa tavaksi tarkastaa leikkuupinnat kerran vuoteen. Jos lempiruokiin kuuluu sushi ja leikkuulaudalla käsitellään usein sellaisenaan syötävää kalaa, on syytä olla erityisen tarkkana.

      – Esimerkiksi lihasnesteet imeytyvät nopeasti puiseen leikkuulautaan, Tolvanen sanoo.
      Puinen leikkuulauta täytyy muistaa pestä aina heti käytön jälkeen, jotta neste ei ehdi imeytyä sen pintaa syvemmälle.

      Tolvasen mukaan suurin pöpövaara piilee siinä, että leikkuulautoja tulee arjen askareissa helposti käyttäneeksi ristiin. Kiireessä kokkaillessa tulee pilkkoneeksi kalat ja salaatit epähuomiossa samalla alustalla, jolloin raa’an kalan sisältämät bakteerit siirtyvät sujuvasti suoraan salaattiin.

      Tolvanen suosittelee, että kotiin hankitaan eri leikkuulaudat eri tarkoituksiin. Puinen leikkuulauta soveltuu leivän viipalointiin, kun taas raa’alle kalalle, raa’alle lihalle ja vihanneksille kannattaa hankkia kullekin oma alustansa."
      https://www.is.fi/ruokala/ajankohtaista/art-2000006380786.html

      "Lihan valmistamisessa tulee olla erityisen huolellinen ja viimeistä käyttöpäivää tulee ehdottomasti noudattaa. Minimoit ruokamyrkytyksen riskin paistamalla lihan mahdollisimman kypsäksi. Jos kuitenkin haluat nauttia naudanlihapihvisi mediumina tai lohesi graavina, ole tarkka lämpötiloista niin paisto-, viilennys- kuin säilytysvaiheessa.

      Pilko vihannekset ja liha erikseen omilla välineillä, etteivät ainesten bakteerit pääse sekoittumaan. Yhteinen leikkuulauta tai veitsi on yksi yleisimmistä ruokamyrkytyksen aiheuttajista."
      https://www.is.fi/ruokala/ajankohtaista/art-2000006100873.html

      Ehkäpä tenttumamman tapa huuhdella roskiksesta dyykattu ruoka alas sinolilla tappaa enimmät bakteerit :)

      • "On hyvä ottaa tavaksi tarkastaa leikkuupinnat kerran vuoteen."

        Jaa, kyllä minä tarkistan jokaisen leikkuukerran jälkeen.

        "Esimerkiksi lihasnesteet imeytyvät nopeasti puiseen leikkuulautaan, Tolvanen sanoo."

        Kukapa puisella laudalla lihaa käsittelisi?

        "Tolvasen mukaan suurin pöpövaara piilee siinä, että leikkuulautoja tulee arjen askareissa helposti käyttäneeksi ristiin."

        Juuri näin. Paskaisista kasviksista tarttuuu patogeeneja lihaan.

        "Tolvanen suosittelee, että kotiin hankitaan eri leikkuulaudat eri tarkoituksiin. "

        No shit Sherlock?

        "Jos kuitenkin haluat nauttia naudanlihapihvisi mediumina tai lohesi graavina, ole tarkka lämpötiloista niin paisto-, viilennys- kuin säilytysvaiheessa."

        Juuri näin ja erityisen tarkkana pitää olla, etteivät ne ole kosketuksissa kasviksiin, jotka on sotkettu eläinten ulosteilla.


      • Anonyymi
        Grillaava_rouva kirjoitti:

        "On hyvä ottaa tavaksi tarkastaa leikkuupinnat kerran vuoteen."

        Jaa, kyllä minä tarkistan jokaisen leikkuukerran jälkeen.

        "Esimerkiksi lihasnesteet imeytyvät nopeasti puiseen leikkuulautaan, Tolvanen sanoo."

        Kukapa puisella laudalla lihaa käsittelisi?

        "Tolvasen mukaan suurin pöpövaara piilee siinä, että leikkuulautoja tulee arjen askareissa helposti käyttäneeksi ristiin."

        Juuri näin. Paskaisista kasviksista tarttuuu patogeeneja lihaan.

        "Tolvanen suosittelee, että kotiin hankitaan eri leikkuulaudat eri tarkoituksiin. "

        No shit Sherlock?

        "Jos kuitenkin haluat nauttia naudanlihapihvisi mediumina tai lohesi graavina, ole tarkka lämpötiloista niin paisto-, viilennys- kuin säilytysvaiheessa."

        Juuri näin ja erityisen tarkkana pitää olla, etteivät ne ole kosketuksissa kasviksiin, jotka on sotkettu eläinten ulosteilla.

        Ammattikokit käyttää tietenkin puista leikkuulautaa, mutta sinähän et olekaan ammattilainen.

        Juuri niin, tenttumamman hankala pestä nuotiolla paskaisia käsiään, mutta uhraa pieni tilkka Sinolia käsien desinfiointiin äläkä juo kaikkea.

        Juuri näin, jos tenttumammalla on vain eläinten ulosteilla saastuneita säilytyspaikkoja niin kasviksetkin kannattaa kypsentää huolellisesti!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ammattikokit käyttää tietenkin puista leikkuulautaa, mutta sinähän et olekaan ammattilainen.

        Juuri niin, tenttumamman hankala pestä nuotiolla paskaisia käsiään, mutta uhraa pieni tilkka Sinolia käsien desinfiointiin äläkä juo kaikkea.

        Juuri näin, jos tenttumammalla on vain eläinten ulosteilla saastuneita säilytyspaikkoja niin kasviksetkin kannattaa kypsentää huolellisesti!

        "Ammattikokit käyttää tietenkin puista leikkuulautaa, mutta sinähän et olekaan ammattilainen."

        No en ainakaan minä käytä kun leikkaan lihaa tai kalaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Ammattikokit käyttää tietenkin puista leikkuulautaa, mutta sinähän et olekaan ammattilainen."

        No en ainakaan minä käytä kun leikkaan lihaa tai kalaa.

        "mutta sinähän et olekaan ammattilainen"
        - Niinhän tuossa todettiinkin. Myöskään muovisia ei pidä käyttää sekaisin, niihin tulee viiltoja mitkä kerää bakteereja, puu taas voi olla itsessään antibakteerinen, mutta ei estä lihan bakteereja tarttumasta kasviksiin ja lisääntymästä niissä.


      • Anonyymi

        ALIVALTIOSIHTEERI UNUHA KUHITO MYÖNTÄÄ SUOMESSA HYGIENA ONGELMAN.
        TAANOIN, KUN LEVISI TÄMÄ KIINALAINEN YLESMAAILMALLNEN TAPPAVA VIRUS, TILANNE OLI ERITTÄIN VAKAVA. MONET SAIRASTUIVAT JA JOPA KUOLIVAT.
        SAMA PÄTEE RUUAN SUHTEEN.
        LÄMPIMISTÄ MAISTA POIS MUUTTAVAT IHMISET OVAT SUURIN RISKI. SAIRASTUA JUURI VALKOINEN VÄHEMMISTÖ JA KUOLLA.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        ALIVALTIOSIHTEERI UNUHA KUHITO MYÖNTÄÄ SUOMESSA HYGIENA ONGELMAN.
        TAANOIN, KUN LEVISI TÄMÄ KIINALAINEN YLESMAAILMALLNEN TAPPAVA VIRUS, TILANNE OLI ERITTÄIN VAKAVA. MONET SAIRASTUIVAT JA JOPA KUOLIVAT.
        SAMA PÄTEE RUUAN SUHTEEN.
        LÄMPIMISTÄ MAISTA POIS MUUTTAVAT IHMISET OVAT SUURIN RISKI. SAIRASTUA JUURI VALKOINEN VÄHEMMISTÖ JA KUOLLA.

        BUAHAHA, BUAHAHA..

        Tv TimmyH


    • Anonyymi

      Mä en oo edes tullut ajatelleeksi koko asiaa. Oon käyttänyt sitä yhtä ja samaa. 😞 Nyt äkkiä Temuun ostoksille.. 😄

      Tv TimmyH

      • Anonyymi

        Ei leikkuulaudat paljoa maksa Suomessakaan, en viitsisi nähdä vaivaa tilata rojua temusta ja hakea vielä jostain mihin jakelu viekin. Minullakin on muoviset ja käytän sekaisin, mutta lihan jäljiltä laitan pesukoneeseen, eiköhän siellä bakteerit kuole ja puhdistu muutenkin. Puisia käytän lähinnä kuiville tuotteille.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei leikkuulaudat paljoa maksa Suomessakaan, en viitsisi nähdä vaivaa tilata rojua temusta ja hakea vielä jostain mihin jakelu viekin. Minullakin on muoviset ja käytän sekaisin, mutta lihan jäljiltä laitan pesukoneeseen, eiköhän siellä bakteerit kuole ja puhdistu muutenkin. Puisia käytän lähinnä kuiville tuotteille.

        Ei ole astianpesukonetta. Mut joo, saa noita halvalla muualtakin. Hyvä että ei ole mitään pöpöä tullut. 😐

        Tv TimmyH


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kanki kovana; ei tiedä pornovideoista mitään

      Kaikkosen erityis­avustajan asunnossa kuvattiin pornoa. Väittää ettei tiedä asiasta yhtään mitään. https://www.is.fi/po
      Maailman menoa
      121
      5737
    2. Halaisin sua mies

      Jos voisin 💗
      Ikävä
      29
      2090
    3. Onkohan meillä kummallakin joku pakkomielle toisiimme

      Vähän luulen että on..
      Ikävä
      177
      1922
    4. Ei monet elä kuin alle 60 v, mikä vaikuttaa?

      gulp, gulp.. Juice Leskinen eli 56 vuotta. Matti Nykänen eli 55 vuotta. Topi Sorsakoski eli 58 vuotta.
      Maailman menoa
      66
      1094
    5. Mitä tämä on

      Ajatella, olen viimeksi nähnyt sinua melkein vuosi sitten ohimennen. Ja silloinkin sinä välttelit minua. En ole kuullut
      Tunteet
      10
      1083
    6. Hyvää yötä kaivatulleni

      En pysty tekemään kokemaan mitään sielussa tuntuvaa, syvää, vaikuttavaa, ilman että rinnastan sen sinuun. Niin kävi tänä
      Tunteet
      24
      977
    7. Olen valmis

      Kohtaamaan sinut tänä kesänä, jos sellainen sattuma osuu kohdalleni.
      Ikävä
      73
      967
    8. Nyt on konstit vähänä.

      Nimittäin tuulivoiman vastustajilla, kun pitää perättömiä ilmiantoja tehdä. Alkaa olla koko vastustajien sakki leimattu,
      Kiuruvesi
      24
      892
    9. Tilinpäätösvaltuusto 27.5

      Samalla viimeinen kokous ennen uudenvaltuustokauden alkamista. Vanhat antavat itselleen erinomaiset arvosanat, ja siirty
      Pyhäjärvi
      42
      887
    10. Hevoset ajoteillä Karhulanvaaralla

      Minkä ihmeen takia osaamattomat ihmiset tuovat hevosia ajoteille ja pyöräteille? Eilen oli kolari lähellä tämän takia. I
      Suomussalmi
      12
      755
    Aihe