Kasvikset pahin ruokamyrkytysten aiheuttaja

Nyt on hyvä muistuttaa tällä uutisella siitä, että kasvikset ovat pahin ruokamyrkytysten aiheuttaja. Muistakaa pestä kasvikset kunnolla ja säilyttää ne asiallisesti kylmässä eikä jättää pöytään pitkäksi aikaa edes jouluna. Kasviksista pitäisi ajatella kuin ne olisivat raakaa kanaa tai kalaa. Kasvikset ovat ravintoarvoiltaan terveellisiä, mutta tämän ei saa antaa hämätä patogeenien suhteen. Kun ne yleensä syödään raakoina niin mahdollisia patogeeneja ei tapeta, ne pääsevät lisääntymään lämpimässä ja ruokamyrkytys on taattu.

”KAUPAT ovat vetäneet myynnistä kolme eri välipalatuotetta niissä havaitun salmonellariskin vuoksi.

Takaisinveto koskee S-ryhmän myymää Makula Falafel Wrap 300g -tuotetta, Keskon myymää Pirkka helposti mukaan vegepatonki 300g:aa sekä R-kioskin myymää R-salaatti feta-bulgur 200g:aa.”

https://www.hs.fi/suomi/art-2000010918488.html

17

96

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Mulla meni viinirypäleistä pakki ihan sekaisin. Joko olin ne pessyt huonosti tai sit niissä oli laksatiivinen vaikutus. Puoli kiloa niitä meni. Mut toi oli eka kerta kun noin kävi.

      Tv TimmyH

    • Anonyymi
      UUSI

      Kappas, tenttumamma aloitti jälleen trollaamisen, oliko Sinolia tarjouksessa?

      "Kolme yleisintä bakteerimyrkytysten aiheuttajaa ovat eläinperäisiä ja lähes kaikki muutkin. Norovirus taas tulee useimmiten juomavedestä.

      Kampylobakteeri 5 095 Zoonoosi, usein hyötyeläimillä, eniten siipikarjalla
      86 % ulkomailta, yleensä ruoasta Ks. Kampylobakteerin, salmonellan, shigellan ja EHEC-bakteerin aiheuttamat suolistotulehdukset

      Salmonella 1 448 Zoonoosi, useissa hyötyeläimissä, eniten naudalla, sialla, siipikarjalla
      Harvinainen Suomen hyötyeläimillä. Noin 80 % taudeista ulkomailta. Ks. Kampylobakteerin, salmonellan, shigellan ja EHEC-bakteerin aiheuttamat suolistotulehdukset

      Yersinia 651 Zoonoosi, yleisin sialla
      Pääasiassa kotimaisia tartuntoja.

      Zoonoosi tarkoittaa eläinperäistä ellei tenttumamma sitäkään tiedä!

      • UUSI

        "Kolme yleisintä bakteerimyrkytysten aiheuttajaa ovat eläinperäisiä..."

        Toki näin on, mutta ne saadaan ihmisen elimistöön siten, että syödään kypsentämättömiä kasviksia, joita on lannoitettu eläinten ulosteilla ja virtsalla.


      • Anonyymi
        UUSI
        Grillaava_rouva kirjoitti:

        "Kolme yleisintä bakteerimyrkytysten aiheuttajaa ovat eläinperäisiä..."

        Toki näin on, mutta ne saadaan ihmisen elimistöön siten, että syödään kypsentämättömiä kasviksia, joita on lannoitettu eläinten ulosteilla ja virtsalla.

        Paremminkin huonosti kypsennettyä lihaa ja kasvikset saastuu yleisimmin leikkuulaudasta kun samalla leikattu raakaa lihaa.


      • Anonyymi
        UUSI
        Anonyymi kirjoitti:

        Paremminkin huonosti kypsennettyä lihaa ja kasvikset saastuu yleisimmin leikkuulaudasta kun samalla leikattu raakaa lihaa.

        "...samalla leikattu raakaa lihaa."

        Miten raa'assa lihassa on virtsaa ja ulosteita?


      • Anonyymi
        UUSI
        Anonyymi kirjoitti:

        "...samalla leikattu raakaa lihaa."

        Miten raa'assa lihassa on virtsaa ja ulosteita?

        Tenttumamma ei pese käsiään kun käy puskassa :D

        Ei lihan bakteerit tarvitse olla peräisin ulosteista, mutta onhan sekin mahdollista ellei teurastamolla ole hygienia ja tuotantotavat kunnossa, voi tarttua myös missä tahansa vaiheessa kun lihaa käsitellään.


      • Anonyymi
        UUSI
        Grillaava_rouva kirjoitti:

        "Kolme yleisintä bakteerimyrkytysten aiheuttajaa ovat eläinperäisiä..."

        Toki näin on, mutta ne saadaan ihmisen elimistöön siten, että syödään kypsentämättömiä kasviksia, joita on lannoitettu eläinten ulosteilla ja virtsalla.

        SYYNÄ ON TUORE LIETELANTA.
        SÄILIÖÖN VARASTOIDAAN KAIKKI MAHDOLLINEN JA RUISKUTETAAN KASVIKSILLE.
        -
        TOINEN ON VIHREIDEN SUOSIMA (MILJOONA LINNUNPÖNTTÖÄ) TUORETTA LINNUNPASKAA BILJOONIA LINTUJA LEVITTÄÄ VILJAPELLOILLE.
        -
        TÄTÄ VAARAA ON RYHDYTTY TORJUMAAN, VILJELYMAAT JÄTETÄÄN LUONNONTILAAN JA MILJOONA TUKIAISET NOSTETAAN.


    • Anonyymi
      UUSI

      Kasvisruoatkin voi aiheuttaa myrkytyksiä lihan takia, koska käytetty samaa leikkuulautaa tai esim salaatissa eläinperäistä tuotetta joukossa, kalaa, äyriäistä, kermaa, majoneesia...

      "Ruokaviraston ylitarkastaja Riina Tolvanen vahvistaa, että leikkuulautojen yleinen hygieniaongelma on se, että niiden pinta on liian kulunut. Sama ikivanha leikkuulauta on käytössä vuodesta toiseen.

      On hyvä ottaa tavaksi tarkastaa leikkuupinnat kerran vuoteen. Jos lempiruokiin kuuluu sushi ja leikkuulaudalla käsitellään usein sellaisenaan syötävää kalaa, on syytä olla erityisen tarkkana.

      – Esimerkiksi lihasnesteet imeytyvät nopeasti puiseen leikkuulautaan, Tolvanen sanoo.
      Puinen leikkuulauta täytyy muistaa pestä aina heti käytön jälkeen, jotta neste ei ehdi imeytyä sen pintaa syvemmälle.

      Tolvasen mukaan suurin pöpövaara piilee siinä, että leikkuulautoja tulee arjen askareissa helposti käyttäneeksi ristiin. Kiireessä kokkaillessa tulee pilkkoneeksi kalat ja salaatit epähuomiossa samalla alustalla, jolloin raa’an kalan sisältämät bakteerit siirtyvät sujuvasti suoraan salaattiin.

      Tolvanen suosittelee, että kotiin hankitaan eri leikkuulaudat eri tarkoituksiin. Puinen leikkuulauta soveltuu leivän viipalointiin, kun taas raa’alle kalalle, raa’alle lihalle ja vihanneksille kannattaa hankkia kullekin oma alustansa."
      https://www.is.fi/ruokala/ajankohtaista/art-2000006380786.html

      "Lihan valmistamisessa tulee olla erityisen huolellinen ja viimeistä käyttöpäivää tulee ehdottomasti noudattaa. Minimoit ruokamyrkytyksen riskin paistamalla lihan mahdollisimman kypsäksi. Jos kuitenkin haluat nauttia naudanlihapihvisi mediumina tai lohesi graavina, ole tarkka lämpötiloista niin paisto-, viilennys- kuin säilytysvaiheessa.

      Pilko vihannekset ja liha erikseen omilla välineillä, etteivät ainesten bakteerit pääse sekoittumaan. Yhteinen leikkuulauta tai veitsi on yksi yleisimmistä ruokamyrkytyksen aiheuttajista."
      https://www.is.fi/ruokala/ajankohtaista/art-2000006100873.html

      Ehkäpä tenttumamman tapa huuhdella roskiksesta dyykattu ruoka alas sinolilla tappaa enimmät bakteerit :)

      • UUSI

        "On hyvä ottaa tavaksi tarkastaa leikkuupinnat kerran vuoteen."

        Jaa, kyllä minä tarkistan jokaisen leikkuukerran jälkeen.

        "Esimerkiksi lihasnesteet imeytyvät nopeasti puiseen leikkuulautaan, Tolvanen sanoo."

        Kukapa puisella laudalla lihaa käsittelisi?

        "Tolvasen mukaan suurin pöpövaara piilee siinä, että leikkuulautoja tulee arjen askareissa helposti käyttäneeksi ristiin."

        Juuri näin. Paskaisista kasviksista tarttuuu patogeeneja lihaan.

        "Tolvanen suosittelee, että kotiin hankitaan eri leikkuulaudat eri tarkoituksiin. "

        No shit Sherlock?

        "Jos kuitenkin haluat nauttia naudanlihapihvisi mediumina tai lohesi graavina, ole tarkka lämpötiloista niin paisto-, viilennys- kuin säilytysvaiheessa."

        Juuri näin ja erityisen tarkkana pitää olla, etteivät ne ole kosketuksissa kasviksiin, jotka on sotkettu eläinten ulosteilla.


      • Anonyymi
        UUSI
        Grillaava_rouva kirjoitti:

        "On hyvä ottaa tavaksi tarkastaa leikkuupinnat kerran vuoteen."

        Jaa, kyllä minä tarkistan jokaisen leikkuukerran jälkeen.

        "Esimerkiksi lihasnesteet imeytyvät nopeasti puiseen leikkuulautaan, Tolvanen sanoo."

        Kukapa puisella laudalla lihaa käsittelisi?

        "Tolvasen mukaan suurin pöpövaara piilee siinä, että leikkuulautoja tulee arjen askareissa helposti käyttäneeksi ristiin."

        Juuri näin. Paskaisista kasviksista tarttuuu patogeeneja lihaan.

        "Tolvanen suosittelee, että kotiin hankitaan eri leikkuulaudat eri tarkoituksiin. "

        No shit Sherlock?

        "Jos kuitenkin haluat nauttia naudanlihapihvisi mediumina tai lohesi graavina, ole tarkka lämpötiloista niin paisto-, viilennys- kuin säilytysvaiheessa."

        Juuri näin ja erityisen tarkkana pitää olla, etteivät ne ole kosketuksissa kasviksiin, jotka on sotkettu eläinten ulosteilla.

        Ammattikokit käyttää tietenkin puista leikkuulautaa, mutta sinähän et olekaan ammattilainen.

        Juuri niin, tenttumamman hankala pestä nuotiolla paskaisia käsiään, mutta uhraa pieni tilkka Sinolia käsien desinfiointiin äläkä juo kaikkea.

        Juuri näin, jos tenttumammalla on vain eläinten ulosteilla saastuneita säilytyspaikkoja niin kasviksetkin kannattaa kypsentää huolellisesti!


      • Anonyymi
        UUSI
        Anonyymi kirjoitti:

        Ammattikokit käyttää tietenkin puista leikkuulautaa, mutta sinähän et olekaan ammattilainen.

        Juuri niin, tenttumamman hankala pestä nuotiolla paskaisia käsiään, mutta uhraa pieni tilkka Sinolia käsien desinfiointiin äläkä juo kaikkea.

        Juuri näin, jos tenttumammalla on vain eläinten ulosteilla saastuneita säilytyspaikkoja niin kasviksetkin kannattaa kypsentää huolellisesti!

        "Ammattikokit käyttää tietenkin puista leikkuulautaa, mutta sinähän et olekaan ammattilainen."

        No en ainakaan minä käytä kun leikkaan lihaa tai kalaa.


      • Anonyymi
        UUSI
        Anonyymi kirjoitti:

        "Ammattikokit käyttää tietenkin puista leikkuulautaa, mutta sinähän et olekaan ammattilainen."

        No en ainakaan minä käytä kun leikkaan lihaa tai kalaa.

        "mutta sinähän et olekaan ammattilainen"
        - Niinhän tuossa todettiinkin. Myöskään muovisia ei pidä käyttää sekaisin, niihin tulee viiltoja mitkä kerää bakteereja, puu taas voi olla itsessään antibakteerinen, mutta ei estä lihan bakteereja tarttumasta kasviksiin ja lisääntymästä niissä.


      • Anonyymi
        UUSI

        ALIVALTIOSIHTEERI UNUHA KUHITO MYÖNTÄÄ SUOMESSA HYGIENA ONGELMAN.
        TAANOIN, KUN LEVISI TÄMÄ KIINALAINEN YLESMAAILMALLNEN TAPPAVA VIRUS, TILANNE OLI ERITTÄIN VAKAVA. MONET SAIRASTUIVAT JA JOPA KUOLIVAT.
        SAMA PÄTEE RUUAN SUHTEEN.
        LÄMPIMISTÄ MAISTA POIS MUUTTAVAT IHMISET OVAT SUURIN RISKI. SAIRASTUA JUURI VALKOINEN VÄHEMMISTÖ JA KUOLLA.


      • Anonyymi
        UUSI
        Anonyymi kirjoitti:

        ALIVALTIOSIHTEERI UNUHA KUHITO MYÖNTÄÄ SUOMESSA HYGIENA ONGELMAN.
        TAANOIN, KUN LEVISI TÄMÄ KIINALAINEN YLESMAAILMALLNEN TAPPAVA VIRUS, TILANNE OLI ERITTÄIN VAKAVA. MONET SAIRASTUIVAT JA JOPA KUOLIVAT.
        SAMA PÄTEE RUUAN SUHTEEN.
        LÄMPIMISTÄ MAISTA POIS MUUTTAVAT IHMISET OVAT SUURIN RISKI. SAIRASTUA JUURI VALKOINEN VÄHEMMISTÖ JA KUOLLA.

        BUAHAHA, BUAHAHA..

        Tv TimmyH


    • Anonyymi
      UUSI

      Mä en oo edes tullut ajatelleeksi koko asiaa. Oon käyttänyt sitä yhtä ja samaa. 😞 Nyt äkkiä Temuun ostoksille.. 😄

      Tv TimmyH

      • Anonyymi
        UUSI

        Ei leikkuulaudat paljoa maksa Suomessakaan, en viitsisi nähdä vaivaa tilata rojua temusta ja hakea vielä jostain mihin jakelu viekin. Minullakin on muoviset ja käytän sekaisin, mutta lihan jäljiltä laitan pesukoneeseen, eiköhän siellä bakteerit kuole ja puhdistu muutenkin. Puisia käytän lähinnä kuiville tuotteille.


      • Anonyymi
        UUSI
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei leikkuulaudat paljoa maksa Suomessakaan, en viitsisi nähdä vaivaa tilata rojua temusta ja hakea vielä jostain mihin jakelu viekin. Minullakin on muoviset ja käytän sekaisin, mutta lihan jäljiltä laitan pesukoneeseen, eiköhän siellä bakteerit kuole ja puhdistu muutenkin. Puisia käytän lähinnä kuiville tuotteille.

        Ei ole astianpesukonetta. Mut joo, saa noita halvalla muualtakin. Hyvä että ei ole mitään pöpöä tullut. 😐

        Tv TimmyH


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Aivosyöpää sairastava Olga Temonen TV:ssä - Viimeinen Perjantai-keskusteluohjelma ulos

      Näyttelijä-yrittäjä Olga Temonen sairastaa neljännen asteen glioomaa eli aivosyöpää, jota ei ole mahdollista leikata. Hä
      Maailman menoa
      136
      4245
    2. Pelotelkaa niin paljon kuin sielu sietää.

      Mutta ei mene perille asti. Miksi Venäjä hyökkäisi Suomeen? No, tottahan se tietenkin on jos Suomi joka ei ole edes soda
      Maailman menoa
      327
      2145
    3. Kiitos nainen

      Kuitenkin. Olet sitten ajanmerkkinä. Tuskin enää sinua näen ja huomasitko, että olit siinä viimeisen kerran samassa paik
      Tunteet
      3
      1994
    4. Mikä saa ihmisen tekemään tällaista?

      Onko se huomatuksi tulemisen tarve tosiaan niin iso tarve, että nuoruuttaan ja tietämättömyyttään pilataan loppuelämä?
      Sinkut
      248
      1861
    5. Minkä merkkisellä

      Autolla kaivattusi ajaa? Mies jota kaipaan ajaa Mersulla.
      Ikävä
      106
      1780
    6. IL - VARUSMIEHIÄ lähetetään jatkossa NATO-tehtäviin ulkomaille!

      Suomen puolustuksen uudet linjaukset: Varusmiehiä suunnitellaan Nato-tehtäviin Puolustusministeri Antti Häkkänen esittel
      Maailman menoa
      453
      1754
    7. Nyt kun Pride on ohi 3.0

      Edelliset kaksi ketjua tuli täyteen. Pidetään siis edelleen tämä asia esillä. Raamattu opettaa johdonmukaisesti, että
      Luterilaisuus
      477
      1594
    8. MTV: Kirkossa saarnan pitänyt Jyrki 69 koki yllätyksen - Paljastaa: "Se mikä oli hyvin erikoista..."

      Jyrki Linnankivi alias Jyrki 69 on rokkari ja kirkonmies. Teologiaa opiskeleva Linnankivi piti elämänsä ensimmäisen saar
      Maailman menoa
      56
      1395
    9. Hyväksytkö sinä sen että päättäjämme ei rakenna rauhaa Venäjän kanssa?

      Vielä kun sota ehkäpä voitaisiin välttää rauhanponnisteluilla niin millä verukkeella voidaan sanoa että on hyvä asia kun
      Maailman menoa
      467
      1310
    10. Esko Eerikäinen tatuoi kasvoihinsa rakkaan nimen - Kärkäs kommentti "Ritvasta" lävähti somessa

      Ohhoh! Esko Eerikäinen on ottanut uuden tatuoinnin. Kyseessä ei ole mikä tahansa kuva minne tahansa, vaan Eerikäisen tat
      Suomalaiset julkkikset
      44
      1306
    Aihe