Kasvikset pahin ruokamyrkytysten aiheuttaja

Nyt on hyvä muistuttaa tällä uutisella siitä, että kasvikset ovat pahin ruokamyrkytysten aiheuttaja. Muistakaa pestä kasvikset kunnolla ja säilyttää ne asiallisesti kylmässä eikä jättää pöytään pitkäksi aikaa edes jouluna. Kasviksista pitäisi ajatella kuin ne olisivat raakaa kanaa tai kalaa. Kasvikset ovat ravintoarvoiltaan terveellisiä, mutta tämän ei saa antaa hämätä patogeenien suhteen. Kun ne yleensä syödään raakoina niin mahdollisia patogeeneja ei tapeta, ne pääsevät lisääntymään lämpimässä ja ruokamyrkytys on taattu.

”KAUPAT ovat vetäneet myynnistä kolme eri välipalatuotetta niissä havaitun salmonellariskin vuoksi.

Takaisinveto koskee S-ryhmän myymää Makula Falafel Wrap 300g -tuotetta, Keskon myymää Pirkka helposti mukaan vegepatonki 300g:aa sekä R-kioskin myymää R-salaatti feta-bulgur 200g:aa.”

https://www.hs.fi/suomi/art-2000010918488.html

18

311

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Mulla meni viinirypäleistä pakki ihan sekaisin. Joko olin ne pessyt huonosti tai sit niissä oli laksatiivinen vaikutus. Puoli kiloa niitä meni. Mut toi oli eka kerta kun noin kävi.

      Tv TimmyH

    • Anonyymi

      Kappas, tenttumamma aloitti jälleen trollaamisen, oliko Sinolia tarjouksessa?

      "Kolme yleisintä bakteerimyrkytysten aiheuttajaa ovat eläinperäisiä ja lähes kaikki muutkin. Norovirus taas tulee useimmiten juomavedestä.

      Kampylobakteeri 5 095 Zoonoosi, usein hyötyeläimillä, eniten siipikarjalla
      86 % ulkomailta, yleensä ruoasta Ks. Kampylobakteerin, salmonellan, shigellan ja EHEC-bakteerin aiheuttamat suolistotulehdukset

      Salmonella 1 448 Zoonoosi, useissa hyötyeläimissä, eniten naudalla, sialla, siipikarjalla
      Harvinainen Suomen hyötyeläimillä. Noin 80 % taudeista ulkomailta. Ks. Kampylobakteerin, salmonellan, shigellan ja EHEC-bakteerin aiheuttamat suolistotulehdukset

      Yersinia 651 Zoonoosi, yleisin sialla
      Pääasiassa kotimaisia tartuntoja.

      Zoonoosi tarkoittaa eläinperäistä ellei tenttumamma sitäkään tiedä!

      • "Kolme yleisintä bakteerimyrkytysten aiheuttajaa ovat eläinperäisiä..."

        Toki näin on, mutta ne saadaan ihmisen elimistöön siten, että syödään kypsentämättömiä kasviksia, joita on lannoitettu eläinten ulosteilla ja virtsalla.


      • Anonyymi
        Grillaava_rouva kirjoitti:

        "Kolme yleisintä bakteerimyrkytysten aiheuttajaa ovat eläinperäisiä..."

        Toki näin on, mutta ne saadaan ihmisen elimistöön siten, että syödään kypsentämättömiä kasviksia, joita on lannoitettu eläinten ulosteilla ja virtsalla.

        Paremminkin huonosti kypsennettyä lihaa ja kasvikset saastuu yleisimmin leikkuulaudasta kun samalla leikattu raakaa lihaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Paremminkin huonosti kypsennettyä lihaa ja kasvikset saastuu yleisimmin leikkuulaudasta kun samalla leikattu raakaa lihaa.

        "...samalla leikattu raakaa lihaa."

        Miten raa'assa lihassa on virtsaa ja ulosteita?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "...samalla leikattu raakaa lihaa."

        Miten raa'assa lihassa on virtsaa ja ulosteita?

        Tenttumamma ei pese käsiään kun käy puskassa :D

        Ei lihan bakteerit tarvitse olla peräisin ulosteista, mutta onhan sekin mahdollista ellei teurastamolla ole hygienia ja tuotantotavat kunnossa, voi tarttua myös missä tahansa vaiheessa kun lihaa käsitellään.


      • Anonyymi
        Grillaava_rouva kirjoitti:

        "Kolme yleisintä bakteerimyrkytysten aiheuttajaa ovat eläinperäisiä..."

        Toki näin on, mutta ne saadaan ihmisen elimistöön siten, että syödään kypsentämättömiä kasviksia, joita on lannoitettu eläinten ulosteilla ja virtsalla.

        SYYNÄ ON TUORE LIETELANTA.
        SÄILIÖÖN VARASTOIDAAN KAIKKI MAHDOLLINEN JA RUISKUTETAAN KASVIKSILLE.
        -
        TOINEN ON VIHREIDEN SUOSIMA (MILJOONA LINNUNPÖNTTÖÄ) TUORETTA LINNUNPASKAA BILJOONIA LINTUJA LEVITTÄÄ VILJAPELLOILLE.
        -
        TÄTÄ VAARAA ON RYHDYTTY TORJUMAAN, VILJELYMAAT JÄTETÄÄN LUONNONTILAAN JA MILJOONA TUKIAISET NOSTETAAN.


      • Anonyymi

        Harvinainen Suomen hyötyeläimillä. Siinähän se tuli. Itse olen kerran saanut vakavan ruokamyrkytyksen ja se tuli huonosti pestyistä luomu vihanneksista.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Harvinainen Suomen hyötyeläimillä. Siinähän se tuli. Itse olen kerran saanut vakavan ruokamyrkytyksen ja se tuli huonosti pestyistä luomu vihanneksista.

        Pese tenttumamma kätesi tarpeillasi käynnin ja roskislöytölihojen käsittelyn jälkeen ennen kuin käsittelet kasviksia ja myös ne multaiset kasvikset pitää aina huuhdella, kuoria tai kuumentaa ennen syöntiä, kuten fiksummat tietääkin.


    • Anonyymi

      Kasvisruoatkin voi aiheuttaa myrkytyksiä lihan takia, koska käytetty samaa leikkuulautaa tai esim salaatissa eläinperäistä tuotetta joukossa, kalaa, äyriäistä, kermaa, majoneesia...

      "Ruokaviraston ylitarkastaja Riina Tolvanen vahvistaa, että leikkuulautojen yleinen hygieniaongelma on se, että niiden pinta on liian kulunut. Sama ikivanha leikkuulauta on käytössä vuodesta toiseen.

      On hyvä ottaa tavaksi tarkastaa leikkuupinnat kerran vuoteen. Jos lempiruokiin kuuluu sushi ja leikkuulaudalla käsitellään usein sellaisenaan syötävää kalaa, on syytä olla erityisen tarkkana.

      – Esimerkiksi lihasnesteet imeytyvät nopeasti puiseen leikkuulautaan, Tolvanen sanoo.
      Puinen leikkuulauta täytyy muistaa pestä aina heti käytön jälkeen, jotta neste ei ehdi imeytyä sen pintaa syvemmälle.

      Tolvasen mukaan suurin pöpövaara piilee siinä, että leikkuulautoja tulee arjen askareissa helposti käyttäneeksi ristiin. Kiireessä kokkaillessa tulee pilkkoneeksi kalat ja salaatit epähuomiossa samalla alustalla, jolloin raa’an kalan sisältämät bakteerit siirtyvät sujuvasti suoraan salaattiin.

      Tolvanen suosittelee, että kotiin hankitaan eri leikkuulaudat eri tarkoituksiin. Puinen leikkuulauta soveltuu leivän viipalointiin, kun taas raa’alle kalalle, raa’alle lihalle ja vihanneksille kannattaa hankkia kullekin oma alustansa."
      https://www.is.fi/ruokala/ajankohtaista/art-2000006380786.html

      "Lihan valmistamisessa tulee olla erityisen huolellinen ja viimeistä käyttöpäivää tulee ehdottomasti noudattaa. Minimoit ruokamyrkytyksen riskin paistamalla lihan mahdollisimman kypsäksi. Jos kuitenkin haluat nauttia naudanlihapihvisi mediumina tai lohesi graavina, ole tarkka lämpötiloista niin paisto-, viilennys- kuin säilytysvaiheessa.

      Pilko vihannekset ja liha erikseen omilla välineillä, etteivät ainesten bakteerit pääse sekoittumaan. Yhteinen leikkuulauta tai veitsi on yksi yleisimmistä ruokamyrkytyksen aiheuttajista."
      https://www.is.fi/ruokala/ajankohtaista/art-2000006100873.html

      Ehkäpä tenttumamman tapa huuhdella roskiksesta dyykattu ruoka alas sinolilla tappaa enimmät bakteerit :)

      • "On hyvä ottaa tavaksi tarkastaa leikkuupinnat kerran vuoteen."

        Jaa, kyllä minä tarkistan jokaisen leikkuukerran jälkeen.

        "Esimerkiksi lihasnesteet imeytyvät nopeasti puiseen leikkuulautaan, Tolvanen sanoo."

        Kukapa puisella laudalla lihaa käsittelisi?

        "Tolvasen mukaan suurin pöpövaara piilee siinä, että leikkuulautoja tulee arjen askareissa helposti käyttäneeksi ristiin."

        Juuri näin. Paskaisista kasviksista tarttuuu patogeeneja lihaan.

        "Tolvanen suosittelee, että kotiin hankitaan eri leikkuulaudat eri tarkoituksiin. "

        No shit Sherlock?

        "Jos kuitenkin haluat nauttia naudanlihapihvisi mediumina tai lohesi graavina, ole tarkka lämpötiloista niin paisto-, viilennys- kuin säilytysvaiheessa."

        Juuri näin ja erityisen tarkkana pitää olla, etteivät ne ole kosketuksissa kasviksiin, jotka on sotkettu eläinten ulosteilla.


      • Anonyymi
        Grillaava_rouva kirjoitti:

        "On hyvä ottaa tavaksi tarkastaa leikkuupinnat kerran vuoteen."

        Jaa, kyllä minä tarkistan jokaisen leikkuukerran jälkeen.

        "Esimerkiksi lihasnesteet imeytyvät nopeasti puiseen leikkuulautaan, Tolvanen sanoo."

        Kukapa puisella laudalla lihaa käsittelisi?

        "Tolvasen mukaan suurin pöpövaara piilee siinä, että leikkuulautoja tulee arjen askareissa helposti käyttäneeksi ristiin."

        Juuri näin. Paskaisista kasviksista tarttuuu patogeeneja lihaan.

        "Tolvanen suosittelee, että kotiin hankitaan eri leikkuulaudat eri tarkoituksiin. "

        No shit Sherlock?

        "Jos kuitenkin haluat nauttia naudanlihapihvisi mediumina tai lohesi graavina, ole tarkka lämpötiloista niin paisto-, viilennys- kuin säilytysvaiheessa."

        Juuri näin ja erityisen tarkkana pitää olla, etteivät ne ole kosketuksissa kasviksiin, jotka on sotkettu eläinten ulosteilla.

        Ammattikokit käyttää tietenkin puista leikkuulautaa, mutta sinähän et olekaan ammattilainen.

        Juuri niin, tenttumamman hankala pestä nuotiolla paskaisia käsiään, mutta uhraa pieni tilkka Sinolia käsien desinfiointiin äläkä juo kaikkea.

        Juuri näin, jos tenttumammalla on vain eläinten ulosteilla saastuneita säilytyspaikkoja niin kasviksetkin kannattaa kypsentää huolellisesti!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ammattikokit käyttää tietenkin puista leikkuulautaa, mutta sinähän et olekaan ammattilainen.

        Juuri niin, tenttumamman hankala pestä nuotiolla paskaisia käsiään, mutta uhraa pieni tilkka Sinolia käsien desinfiointiin äläkä juo kaikkea.

        Juuri näin, jos tenttumammalla on vain eläinten ulosteilla saastuneita säilytyspaikkoja niin kasviksetkin kannattaa kypsentää huolellisesti!

        "Ammattikokit käyttää tietenkin puista leikkuulautaa, mutta sinähän et olekaan ammattilainen."

        No en ainakaan minä käytä kun leikkaan lihaa tai kalaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Ammattikokit käyttää tietenkin puista leikkuulautaa, mutta sinähän et olekaan ammattilainen."

        No en ainakaan minä käytä kun leikkaan lihaa tai kalaa.

        "mutta sinähän et olekaan ammattilainen"
        - Niinhän tuossa todettiinkin. Myöskään muovisia ei pidä käyttää sekaisin, niihin tulee viiltoja mitkä kerää bakteereja, puu taas voi olla itsessään antibakteerinen, mutta ei estä lihan bakteereja tarttumasta kasviksiin ja lisääntymästä niissä.


      • Anonyymi

        ALIVALTIOSIHTEERI UNUHA KUHITO MYÖNTÄÄ SUOMESSA HYGIENA ONGELMAN.
        TAANOIN, KUN LEVISI TÄMÄ KIINALAINEN YLESMAAILMALLNEN TAPPAVA VIRUS, TILANNE OLI ERITTÄIN VAKAVA. MONET SAIRASTUIVAT JA JOPA KUOLIVAT.
        SAMA PÄTEE RUUAN SUHTEEN.
        LÄMPIMISTÄ MAISTA POIS MUUTTAVAT IHMISET OVAT SUURIN RISKI. SAIRASTUA JUURI VALKOINEN VÄHEMMISTÖ JA KUOLLA.


    • Anonyymi

      Mä en oo edes tullut ajatelleeksi koko asiaa. Oon käyttänyt sitä yhtä ja samaa. 😞 Nyt äkkiä Temuun ostoksille.. 😄

      Tv TimmyH

      • Anonyymi

        Ei leikkuulaudat paljoa maksa Suomessakaan, en viitsisi nähdä vaivaa tilata rojua temusta ja hakea vielä jostain mihin jakelu viekin. Minullakin on muoviset ja käytän sekaisin, mutta lihan jäljiltä laitan pesukoneeseen, eiköhän siellä bakteerit kuole ja puhdistu muutenkin. Puisia käytän lähinnä kuiville tuotteille.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei leikkuulaudat paljoa maksa Suomessakaan, en viitsisi nähdä vaivaa tilata rojua temusta ja hakea vielä jostain mihin jakelu viekin. Minullakin on muoviset ja käytän sekaisin, mutta lihan jäljiltä laitan pesukoneeseen, eiköhän siellä bakteerit kuole ja puhdistu muutenkin. Puisia käytän lähinnä kuiville tuotteille.

        Ei ole astianpesukonetta. Mut joo, saa noita halvalla muualtakin. Hyvä että ei ole mitään pöpöä tullut. 😐

        Tv TimmyH


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Hyvää syntymäpäivää Sanna 40 vee!!!!

      ᕼᗩᑭᑭY ᗷIᖇTᕼᗞᗩY Sister ❣️🥰 🎉🎂✨🍰🥳 🥳🎂🥂 🎉🎊🎁🎈🎂
      Maailman menoa
      127
      5725
    2. Mikä on vaikeinta siinä, että menetti yhteyden kaivattuun, jota vielä ajattelee?

      Mikä jäi kaihertamaan? Jos jokin olisi voinut mennä toisin, mitä se olisi ollut? Mitä olisit toivonut vielä ehtiväsi san
      Ikävä
      396
      2539
    3. Kerro kaivattusi etunimi

      Miehille..
      Ikävä
      134
      2457
    4. Persut rahoittavat velkarahalla rikkaiden ökyelämää

      Minkä vuoksi persut eivät leikkaa rikkailta, joilla on maksukykyä? Tuskinpa tuo persujen käytös saa Suomen kansalta hyv
      Maailman menoa
      5
      2053
    5. Onhan tää tyhmää ajatella sua kun tuskin ees muistat mua

      Hyvää yötä sinne jonnekin. 💔
      Ikävä
      12
      1253
    6. Kerro kaivattusi etunimi

      Naisille
      Ikävä
      58
      1025
    7. Kun ei numeroa

      niin en edes voi viestittää, et suunnitelmiin tuli muutos. Ikävä on, ja kasvaa vaan🤍
      Ikävä
      8
      1022
    8. Mikä musta tekee

      Oikein haluttavan sun silmissä? Mä en ymmärrä. Parasta aika mennyt ko ohi 😃
      Ikävä
      51
      892
    9. Millainen on

      Ihanne kumppani
      Ikävä
      76
      815
    10. Temusta tilaamiseen tulee muutos

      Alle 150 euron tullivapaus poistuu. Vihdoinkin kankea EU saa jotakin aikaiseksi. https://www.iltalehti.fi/digiuutiset/
      Maailman menoa
      101
      805
    Aihe