Taas on joulun inhokkiruoka valittu ja aivan murskaavalla äänten enemmistöllä. Itsekään en pidä lipeäkalasta. Se on aika mautonta ja niljakas tekstuuri kuin kerran syödyllä ja 12 tunnin päästä ylös oksennetulla kalalla.
https://www.is.fi/ruokala/ajankohtaista/art-2000010922729.html
Haluan kuitenkin kunnioittaa joukuruokien perinteitä, joten selvittelin parempia vaihtoehtoja, mutta alkuperäinen tarkoitus säilyttäen. Lipeäkala on käytännössä loputtomasti säilyvää ravinteikasta turskan rasvatonta ja proteiinipitoista lihaa, jonka säilytysmenetelmä on satoja vuosia vanha. Norjassa turska säilöttiin kovaksi kuivaamalla kallioilla (klippfisk). Se nesteytettiin takaisin pehmeäksi liottamalla vedessä. Prosessia saatettiin nopeuttaa lipeällä, jolloin tuli pehmeää (liha jo osittain sulanutta) lipeäkalaa.
Välimeren maissa lähellä runsaita suolaesiintymiä turska kuivattiin suolan ja auringon avulla. Se säilyi yhtä hyvin kuin suolaton klippfisk, mutta maku ja rakenne on parempi. Välimeren maissa tämä suolaturkaherkku tunnetaan nimillä baccala, bacalao, bacalhau ja siihen on lukemattomia reseptejä.
https://en.wikipedia.org/wiki/Bacalhau
Halusin säilyttää tämän alkuperäisen idean eli loputtomasti säilyvä kuivattu turska, jota syödään keskitalvella. Tähän löytyy erinomaisia reseptejä Välimeren maista. Itse valitsin turskan napolilaisittain eli Baccala alla Napoletana. Siihen tulee:
1 kg liotettua suolaturskaa, paksuja selkäfileitä
2 tölkkiä San Marzano tomaatteja
1 dl Gaetano oliiveja
1 dl valkoviiniä
1 dl tuoretta persiljasilppua
4 valkosipulin kynttä
2 rkl kapriksia
1/2 tl chilirouhetta
1/2 tl rouhittua mustapippuria
jauhoja turskan jauhottamiseen
oliiviöljyä paistamiseen
Ohje:
1. Jauhota turskan selykset ja ruskista pinnat medium-high lämmöllä (noin 2 minuuttia per puoli). Siirrä turkan selykset uunivuokaan.
2. Ruskista valkosipuli kevyesti oliiviöljyssä mediumlämmöllä (noin 2 minuuttia). Lisää mausteet (kypsennä noin 30 sek).
Nosta lämpöä hieman, lisää valkoviini ja anna sen kiehua niin, että alkoholi haihtuu.
Lisää kaprikset, oliivit ja tomaatit. Kypsennä kunnes ne kiehuvat. Lisää persiljasilppu.
Kaada kastike turskan selysten päälle. Nosta vuoka 200C uuniin ja kypsennä 20-25 min.
Koristele persiljalla. Nauti pastan tai perunoiden kanssa (monessa reseptissä perunaviipaleet on mukana uunivuoassa.
On paljon parempaa kuin lipeäkala eikä valmistus ole sen vaikeampaa tai vie enemmän aikaa.
Vaihtoehto joulun inhokkiruualle
3
142
Vastaukset
- AnonyymiUUSI
No niin, eiköhän taas, minä minä minä minä........ja WKIPEDIA
Wikipedialinkki on sinua varten, koska et ole koskaan edes kuullut suolaturskasta ja sen suosiosta Välimerenmaissa.
- AnonyymiUUSI
Kuka noita hienostelevia reseptejä ryhtyy värkkäämään? San Marzano...Gaetano...no höh vaan...)
>Itsekään en pidä lipeäkalasta. Se on aika mautonta ja niljakas tekstuuri kuin kerran syödyllä ja 12 tunnin päästä ylös oksennetulla kalalla.<
Tuo oli aika tyhmä ja heikkoa ymmärrystä osoittava motkotus. "Niljakas" - junttimainen luonnehdinta leipeäkalan suutuntumalle. Ennemmin etanoihin tai muihin vastaaviin sopiva ehkä.
Lipeäkalassa on hieno , mieto maku. Tosin suolalla ja pippurilla usein pilattu.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Miten voit manipuloida katsojalukuja?
Palstatrolli ja väsynyttä sontaa palstalle suoltava Varmakkakkiainen on viime aikoina vedonnot siihen, että hänen ketjuj212257- 701146
- 1141035
- 491015
Nainen sä olet
arvokas muista se. Yritän pitää pienen kontaktin yllä vaikka turhaahan tämä on. Toivottavasti joulu meni hyvin ja otat r72989Jos olisin
Ollut ns. pelimies olisin myös käyttänyt tilaisuutta hyväksi. Välillä vain tuntuu että olisit itse nimenomaan halunnut p57947KRP alkaa tutkia Ulvilan murhaa
Jokohan nyt löydetään riittävä näyttö Annelin tuomitsemiseen miehensä murhasta tai taposta.13918Luotathan?
Muistan kun olit vihainen minulle. Niin järkyttävän söpönä ja silti niin vastustamattoman ihanana en ole ikinä ketään na31900Minun on niin vaikeaa uskoa, että
todella kaipaisit minua. Pelkään vieläkin, että minua kusetetaan.55898Voi kun pian voisi varmuudella sanoa
mitä tämä on. Suuri, suuri rakkaustarina vai pelkästään pitkä ja kipeä oppitunti. :(50856