Vaihtoehto joulun inhokkiruualle

Taas on joulun inhokkiruoka valittu ja aivan murskaavalla äänten enemmistöllä. Itsekään en pidä lipeäkalasta. Se on aika mautonta ja niljakas tekstuuri kuin kerran syödyllä ja 12 tunnin päästä ylös oksennetulla kalalla.

https://www.is.fi/ruokala/ajankohtaista/art-2000010922729.html

Haluan kuitenkin kunnioittaa joukuruokien perinteitä, joten selvittelin parempia vaihtoehtoja, mutta alkuperäinen tarkoitus säilyttäen. Lipeäkala on käytännössä loputtomasti säilyvää ravinteikasta turskan rasvatonta ja proteiinipitoista lihaa, jonka säilytysmenetelmä on satoja vuosia vanha. Norjassa turska säilöttiin kovaksi kuivaamalla kallioilla (klippfisk). Se nesteytettiin takaisin pehmeäksi liottamalla vedessä. Prosessia saatettiin nopeuttaa lipeällä, jolloin tuli pehmeää (liha jo osittain sulanutta) lipeäkalaa.

Välimeren maissa lähellä runsaita suolaesiintymiä turska kuivattiin suolan ja auringon avulla. Se säilyi yhtä hyvin kuin suolaton klippfisk, mutta maku ja rakenne on parempi. Välimeren maissa tämä suolaturkaherkku tunnetaan nimillä baccala, bacalao, bacalhau ja siihen on lukemattomia reseptejä.

https://en.wikipedia.org/wiki/Bacalhau

Halusin säilyttää tämän alkuperäisen idean eli loputtomasti säilyvä kuivattu turska, jota syödään keskitalvella. Tähän löytyy erinomaisia reseptejä Välimeren maista. Itse valitsin turskan napolilaisittain eli Baccala alla Napoletana. Siihen tulee:

1 kg liotettua suolaturskaa, paksuja selkäfileitä
2 tölkkiä San Marzano tomaatteja
1 dl Gaetano oliiveja
1 dl valkoviiniä
1 dl tuoretta persiljasilppua
4 valkosipulin kynttä
2 rkl kapriksia
1/2 tl chilirouhetta
1/2 tl rouhittua mustapippuria
jauhoja turskan jauhottamiseen
oliiviöljyä paistamiseen

Ohje:
1. Jauhota turskan selykset ja ruskista pinnat medium-high lämmöllä (noin 2 minuuttia per puoli). Siirrä turkan selykset uunivuokaan.

2. Ruskista valkosipuli kevyesti oliiviöljyssä mediumlämmöllä (noin 2 minuuttia). Lisää mausteet (kypsennä noin 30 sek).

Nosta lämpöä hieman, lisää valkoviini ja anna sen kiehua niin, että alkoholi haihtuu.

Lisää kaprikset, oliivit ja tomaatit. Kypsennä kunnes ne kiehuvat. Lisää persiljasilppu.

Kaada kastike turskan selysten päälle. Nosta vuoka 200C uuniin ja kypsennä 20-25 min.

Koristele persiljalla. Nauti pastan tai perunoiden kanssa (monessa reseptissä perunaviipaleet on mukana uunivuoassa.

On paljon parempaa kuin lipeäkala eikä valmistus ole sen vaikeampaa tai vie enemmän aikaa.

8

340

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      No niin, eiköhän taas, minä minä minä minä........ja WKIPEDIA

      • Wikipedialinkki on sinua varten, koska et ole koskaan edes kuullut suolaturskasta ja sen suosiosta Välimerenmaissa.


      • Anonyymi

        Kuka noita hienostelevia reseptejä ryhtyy värkkäämään? San Marzano...Gaetano...no höh vaan...)

        >Itsekään en pidä lipeäkalasta. Se on aika mautonta ja niljakas tekstuuri kuin kerran syödyllä ja 12 tunnin päästä ylös oksennetulla kalalla.<

        Tuo oli aika tyhmä ja heikkoa ymmärrystä osoittava motkotus. "Niljakas" - junttimainen luonnehdinta leipeäkalan suutuntumalle. Ennemmin etanoihin tai muihin vastaaviin sopiva ehkä.
        Lipeäkalassa on hieno , mieto maku. Tosin suolalla ja pippurilla usein pilattu.


      • Anonyymi
        Grillaava_rouva kirjoitti:

        Wikipedialinkki on sinua varten, koska et ole koskaan edes kuullut suolaturskasta ja sen suosiosta Välimerenmaissa.

        Joo joo, en tosiaan ole siitä kuullut yli 40 vuotisen keittiöurani aikana, naiskokkina en tosiaankaan jaksa ymmärtää akateemisia wikipedia akkoja.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Joo joo, en tosiaan ole siitä kuullut yli 40 vuotisen keittiöurani aikana, naiskokkina en tosiaankaan jaksa ymmärtää akateemisia wikipedia akkoja.

        ”…naiskokkina…”

        Naiskokki Hans 😂😂😂


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        ”…naiskokkina…”

        Naiskokki Hans 😂😂😂

        Hans??


    • Anonyymi

      Ei tarvita mitään vaihtoehtoja.

      Jokainen voi koota joulun, uudenvuoden, pääsiäisen jne juhlaruuat oman ja vieraidensa maun mukaan. Lipeäkalaa voi syödä jos siitä tykkää. Aivan kuten kinkkuakin. Omasta joulupöydästä puuttui molemmat, vaikka minusta oikealla kastikkeella lipeäkala on ihan hyvää.

      • Anonyymi

        "Ei tarvita mitään vaihtoehtoja."

        Seuraavissa virkkeissä kumoat itse tämän kertomalla, että jokainen kokoaa juhlaruuat oman maun mukaan. Juuri sitä on vaihtoehtoisuus. Aloittajan vaihtoehto on ihan hyvä. Se liittyy lipeäkalan traditionaaliseen raaka-aineeseen turskaan ja se on perinteinen jouluruoka katolisissa maissa, osa Jouluaaton Seitsemän kalan juhla-ateriaa (ital. Festa dei sette pesci).


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ketä ikävöit?

      Tuntomerkkejä jos täällä oikeat kohtaavat❤️
      Ikävä
      118
      2434
    2. Juniorivalmennus Jokereissa..

      Mitä hittoa siellä seurassa oikein tapahtuu?? Tämän kauden U14 ikäluokkaan on mahdutettu kaksi päävalmentajaa. Tälle kau
      Nuorten jääkiekko
      31
      1574
    3. Ammuskelua taas

      Keskipohjanmaa tietää kertoa että Yläpubin hujakoilla ammuskeltu lauantain vastaisena yönä.
      Kokkola
      21
      1512
    4. Et saa mua ikinä

      Oma vikasi. Naiselta.
      Ikävä
      129
      1458
    5. Päivämääriä

      Minä päivämääränä näit kaivattusi viimeksi?
      Ikävä
      68
      1263
    6. Introverttinä osastolla

      Yhdellä lääkäritapaamisella hoitaja valitti lääkärille etten tee mitään muuta kuin makaan ja ulkoilen. Kävin kuitenkin s
      343
      1131
    7. Toivotko, että

      hän tulisi juttelemaan sinulle, vai lähestytkö mieluummin itse?
      Ikävä
      89
      1015
    8. Seksikkäin asu mikä päällä olet nähnyt kaivattusi ?

      Seksikkäin asu mikä yllä olet nähnyt kaivattusi ?
      Ikävä
      58
      1005
    9. 122
      841
    10. VIELÄKIN NAURATTAA

      Seurustelua haluais. 🤣🤣🤣🤣🤣🤣
      Ikävä
      79
      825
    Aihe