Kyllästyin heikkopintaisiin teflonpannuihin. Siksi ostin järeän hiiliteräspannun. Valitettavasti kaikki ruoka tarttuu heti lujasti kiinni ja pitää kaapia teräslastalla irti. Onko ainoa keino kaataa pannulle niin paljon rasvaa että paistettavat kelluu kuin rasvakeittimessä?
Magneettipannu
6
193
Vastaukset
- Anonyymi
Osta induktioliesi niin pinnoitteet kestää eikä ruoka tartu, ellet tarkoituksella polta, kuumenee ja jäähtyy nopeasti. Varmaan tavallinen pannukin siinä helpompi estää pohjaan palaminen.
- Anonyymi
Hiiliyeräspannuja pitää esikäsitellä niin että paistopinta muuttuu "tarttumattomaksi".
En tiedä mikä suomenkielinen vastine on tuolle pintakäsittelylle mutta englanniksi löytyy runsaasti videoita ja ohjeita "frying pan seasoning" hakusanoilla.
Käsittely ei kestä ikuisesti vaan pitää välillä uusia. Aivan tuliterässä pannussa piti tehdä kai melko työläs alkukäsittely (seasoning) mutta jatkossa riittää pelkkä rasvahoito.
Ruostumattomasta teräksestä valmistetussa ei seasoning pintakäsittelyä tarvita. - Anonyymi
Hiiliteräs ja valurautapannuja pitää esikäsitellä niin että paistopinta muuttuu "tarttumattomaksi".
En tiedä mikä suomenkielinen vastine on tuolle pintakäsittelylle mutta englanniksi löytyy runsaasti videoita ja ohjeita "frying pan seasoning" hakusanoilla.
Käsittely ei kestä ikuisesti vaan pitää välillä uusia. Aivan tuliterässä pannussa piti tehdä kai melko työläs alkukäsittely (seasoning) mutta jatkossa riittää pelkkä rasvahoito.
Ruostumattomasta teräksestä valmistetussa ei seasoning pintakäsittelyä tarvita. "Onko ainoa keino kaataa pannulle niin paljon rasvaa että paistettavat kelluu kuin rasvakeittimessä?"
Ei se rasvakaan auta vaan pannu pitää esikäsitellä ja sitä käyttää oikein. Pannu pitää olla riittävän kuuma, ennen kuin siihen laittaa ruokaa ja sen pitää antaa paistua niin, että proteiinit kiinteytyvät ja irtoavat pannun pinnalta. Sanoisin, että pitää malttaa antaa paistua pari minuuttia, ennen kuin yrittää kääntää. Lämpöä pitäisi olla lähelle 200C ennen kuin ruokaa laittaa pannulle. Tänä aamuna tein pitkästä aikaa munakkaita valurautapannulla ja kyllä oli helppo tehdä, kun pannu ollut käytössä pari vuotta ja siinä on kunnon luonnollinen pinnoite. Munat laitoin pannulle vasta sitten kun lämpö oli 200C. Pari minuuttia pannulla kääntö niin tulipa rapeapintaiset (vaalean ruskeaksi paistunut) munakkaat, joissa keskeltä hieman löysät keltuiaiset.Tähän jatkokommenttia. Kävin ostamassa toisen Lodgen 20 cm valurautapannun, koska se lämpenee tehokkaasti ja tasaisesti sähköliedellä verrattuna 26 senttiseen pannuun.
Kokeilin uutta pannua suoraan munakkaalle. Huuhtelin pannun ja laitoin lämpenemään mediumille. Laitoin kolme munaa kun pannun lämpö oli 220-250C. Aluksi näytti todella hyvältä, munanvalkuainen tanssi ja kupli kuuman pannun pinnalla, mutta hetken kuluttua reunat tarttuivat täysin kiinni pannuun. Sain reunat irrotettua osittain 2 min kuluttua, mutta ei tullut ehjää munakasta.
Kokeilin seuraavaksi vuoden käytössä ollutta 20 cm Lodgen pannua samalla lämmöllä, rasvamäärällä ja kolmella munalla. Paisto oli lasten leikkiä, munakas ei tarttunut lainkaan mistään kohdasta ja se oli vaivatonta kääntää ehjänä.
Valurautapannun käyttö ei ole suoraan verrannollista hiiliteräspannuun, mutta sama periaate pätee. Riittävän kuuma pannu, malttia kääntämiseen ja pannu pitää olla pinnoitettu. Itse aloitan aina uudet pannut helpoilla aineksilla. Lettujen paisto pinnoittaa pannua vaivattomasti. Kasviksissa on vähän proteiineja, joten ne eivät tartu ja niitä kannattaa paistella. Naudanliha ei tartu herkästi, joten uusikin pannu sopii naudanpihveille.
Runsaan käytön ja kunnon pinnoituksen jälkeen valurautapannulla pystyy paistamaan vaivattomasti tarttuvimmatkin ruuat kuten kananmunat, kanan, kalan ja possunlihan. Toki valurautapannulla ei voi paistaa kuivana vaan se tarvii rasvaa, mutta teflonpannuun verrattuna paistopinta ja maku on paljon parempi. Enkä voisi kuvitellakaan paistavani esimerkiksi naudan pihvejä tai kampasimpukoita jollain teflonräpsyllä. Lisäksi terveyden näkökulmasta varmuus ei ole koskaan pahitteeksi enkä halua syödä teflonpinnoitteita, jotka tulevat mukaan viimeistään silloin kun paistetaan kuumalla pihvejä.
- Anonyymi
Jos ruotsin kieli taipuu, voi kuunnella Meny-ohjelman jakson 29.5.2025, jossa keskitytään paistinpannujen salaisuuksiin ja nykyisellään perusteettomiin myytteihin:
www.sverigesradio.se/avsnitt/joel-avlivar-myter-om-gjutjarn
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Tukalaa kuumuutta
Tietäisitpä vaan kuinka kuumana olen käynyt viime päivät. Eikä johdu helteestä, vaan sinusta. Mitäköhän taikoja olet teh432977Ensi kesänä
Näin kesän viimeisenä minuutteina ajattelen sinua. Olisiko seuraava kesä "meidän" kesä? Tänä vuonna ei onnistuttu, mutta602879- 422333
- 311843
Okei, myönnetään,
Oisit sä saanut ottaa ne housutkin pois, mutta ehkä joskus jossain toisaalla. 😘251699Anne Kukkohovin karmeat velat ovat Suomessa.
Lähtikö se siksi pois Suomesta ? Et on noin kar? mean suuret velat naisella olemassa721624- 481566
- 361236
Mihin hävisi
Mihin hävisi asiallinen keskustelu tositapahtumista, vai pitikö jonkin Hannulle kateellisen näyttää typeryytensä771235- 791060