Magneettipannu

Anonyymi-ap

Kyllästyin heikkopintaisiin teflonpannuihin. Siksi ostin järeän hiiliteräspannun. Valitettavasti kaikki ruoka tarttuu heti lujasti kiinni ja pitää kaapia teräslastalla irti. Onko ainoa keino kaataa pannulle niin paljon rasvaa että paistettavat kelluu kuin rasvakeittimessä?

6

222

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Osta induktioliesi niin pinnoitteet kestää eikä ruoka tartu, ellet tarkoituksella polta, kuumenee ja jäähtyy nopeasti. Varmaan tavallinen pannukin siinä helpompi estää pohjaan palaminen.

    • Anonyymi

      Hiiliyeräspannuja pitää esikäsitellä niin että paistopinta muuttuu "tarttumattomaksi".
      En tiedä mikä suomenkielinen vastine on tuolle pintakäsittelylle mutta englanniksi löytyy runsaasti videoita ja ohjeita "frying pan seasoning" hakusanoilla.
      Käsittely ei kestä ikuisesti vaan pitää välillä uusia. Aivan tuliterässä pannussa piti tehdä kai melko työläs alkukäsittely (seasoning) mutta jatkossa riittää pelkkä rasvahoito.

      Ruostumattomasta teräksestä valmistetussa ei seasoning pintakäsittelyä tarvita.

    • Anonyymi

      Hiiliteräs ja valurautapannuja pitää esikäsitellä niin että paistopinta muuttuu "tarttumattomaksi".
      En tiedä mikä suomenkielinen vastine on tuolle pintakäsittelylle mutta englanniksi löytyy runsaasti videoita ja ohjeita "frying pan seasoning" hakusanoilla.
      Käsittely ei kestä ikuisesti vaan pitää välillä uusia. Aivan tuliterässä pannussa piti tehdä kai melko työläs alkukäsittely (seasoning) mutta jatkossa riittää pelkkä rasvahoito.

      Ruostumattomasta teräksestä valmistetussa ei seasoning pintakäsittelyä tarvita.

    • "Onko ainoa keino kaataa pannulle niin paljon rasvaa että paistettavat kelluu kuin rasvakeittimessä?"

      Ei se rasvakaan auta vaan pannu pitää esikäsitellä ja sitä käyttää oikein. Pannu pitää olla riittävän kuuma, ennen kuin siihen laittaa ruokaa ja sen pitää antaa paistua niin, että proteiinit kiinteytyvät ja irtoavat pannun pinnalta. Sanoisin, että pitää malttaa antaa paistua pari minuuttia, ennen kuin yrittää kääntää. Lämpöä pitäisi olla lähelle 200C ennen kuin ruokaa laittaa pannulle. Tänä aamuna tein pitkästä aikaa munakkaita valurautapannulla ja kyllä oli helppo tehdä, kun pannu ollut käytössä pari vuotta ja siinä on kunnon luonnollinen pinnoite. Munat laitoin pannulle vasta sitten kun lämpö oli 200C. Pari minuuttia pannulla kääntö niin tulipa rapeapintaiset (vaalean ruskeaksi paistunut) munakkaat, joissa keskeltä hieman löysät keltuiaiset.

      • Tähän jatkokommenttia. Kävin ostamassa toisen Lodgen 20 cm valurautapannun, koska se lämpenee tehokkaasti ja tasaisesti sähköliedellä verrattuna 26 senttiseen pannuun.

        Kokeilin uutta pannua suoraan munakkaalle. Huuhtelin pannun ja laitoin lämpenemään mediumille. Laitoin kolme munaa kun pannun lämpö oli 220-250C. Aluksi näytti todella hyvältä, munanvalkuainen tanssi ja kupli kuuman pannun pinnalla, mutta hetken kuluttua reunat tarttuivat täysin kiinni pannuun. Sain reunat irrotettua osittain 2 min kuluttua, mutta ei tullut ehjää munakasta.

        Kokeilin seuraavaksi vuoden käytössä ollutta 20 cm Lodgen pannua samalla lämmöllä, rasvamäärällä ja kolmella munalla. Paisto oli lasten leikkiä, munakas ei tarttunut lainkaan mistään kohdasta ja se oli vaivatonta kääntää ehjänä.

        Valurautapannun käyttö ei ole suoraan verrannollista hiiliteräspannuun, mutta sama periaate pätee. Riittävän kuuma pannu, malttia kääntämiseen ja pannu pitää olla pinnoitettu. Itse aloitan aina uudet pannut helpoilla aineksilla. Lettujen paisto pinnoittaa pannua vaivattomasti. Kasviksissa on vähän proteiineja, joten ne eivät tartu ja niitä kannattaa paistella. Naudanliha ei tartu herkästi, joten uusikin pannu sopii naudanpihveille.

        Runsaan käytön ja kunnon pinnoituksen jälkeen valurautapannulla pystyy paistamaan vaivattomasti tarttuvimmatkin ruuat kuten kananmunat, kanan, kalan ja possunlihan. Toki valurautapannulla ei voi paistaa kuivana vaan se tarvii rasvaa, mutta teflonpannuun verrattuna paistopinta ja maku on paljon parempi. Enkä voisi kuvitellakaan paistavani esimerkiksi naudan pihvejä tai kampasimpukoita jollain teflonräpsyllä. Lisäksi terveyden näkökulmasta varmuus ei ole koskaan pahitteeksi enkä halua syödä teflonpinnoitteita, jotka tulevat mukaan viimeistään silloin kun paistetaan kuumalla pihvejä.


    • Anonyymi

      Jos ruotsin kieli taipuu, voi kuunnella Meny-ohjelman jakson 29.5.2025, jossa keskitytään paistinpannujen salaisuuksiin ja nykyisellään perusteettomiin myytteihin:

      www.sverigesradio.se/avsnitt/joel-avlivar-myter-om-gjutjarn

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Yritystuet 10 mrd. vuodessa, eli yrittäjäriski valtiolla kuten kommunismissa

      Pelkästään Viking Linen viinanhakuristeilyitä sponsoroidaan 20 miljoonalla eurolla vuosittain. Dieselin verotukikin on
      Yrittäjyys
      97
      9113
    2. Pystyisitkö pitämään

      Näppejä erossa jos tulisi siihen tilaisuus
      Ikävä
      92
      8826
    3. Oikeistolainen luki Med mod att leda : en biografi

      ...ei tykänny Sanna Marinista
      Maailman menoa
      16
      7840
    4. Sture Fjäder haluaa tuensaajien nimet julki

      Kokoomuspoliitikko haluaa yli 800 euroa kuukaudessa tukia saavien nimet julki. Ehkä olisi syytä julkaista myös kuvat? h
      Maailman menoa
      175
      6223
    5. Luotathan siihen tunteeseen, joka välillämme on?

      Uskothan myös, että se kestää tämän? Kaipaan sinua valtavasti. Vielä tehdään yhdessä tästä jotain ihmeellistä ja kaunist
      Ikävä
      58
      5308
    6. En saa sua mielestäni vaikka tekisin mitä

      Mikä tähän auttaa.. ei mikään. Edes aika. Kaivan sut kohta vaikka kivenkolosta että saan kysyä haluatko sinäkin💛
      Ikävä
      23
      4325
    7. Onnettomuus

      Hukkajärventiellä kolaroi lavetti ja henkilöauto. Uutista ei missään! Hys hys ollaanko hiljaa tästäkin?
      Kuhmo
      5
      4240
    8. Milloin viimeksi näit kaivattusi?

      Toimisitko nyt toisin kuin siinä tilanteessa teit?
      Ikävä
      38
      4173
    9. Tuntuuko ettet tiedä

      Enää miten toimia mun suhteen. Kun en taida tietää itsekään
      Ikävä
      38
      3965
    10. Ruotsalaistoimittaja: "Sanna Marinin saunominen saa minut häpeämään"

      Sanna Marinin kirja saa täyslaidallisen ruotsalaislehti Expressenissä perjantaina julkaistussa kolumnissa.....voi itku..
      Maailman menoa
      84
      3836
    Aihe