Autoritäärisyys Suomessa

t.i.ruskeepaa

Havainnot:

Valokuvaajat kuvaavat urheilijoita lähtöviivalla niin kauan kunnes he seisovat paikoillaan, katsovat kameraan, tervehtivät kameraa ja palaavat keskittymään kameran zoomatessa kasvoissa. Jos urheilija tuijottaa kameraa vakavasti monta kertaa, haluten kuvaajan lopettavan tunkeilevan kuvaamisen lähtöviivalla, kamera jatkaa zoomaamista kunnes edellä mainittu käytös irtoaa urheilijasta.

Nyttemmin urheilijat ovat vihaisia kuvaajalle. Eräs ulkomaalainen nainen piti silmät suoraan edessä kameran kuvatessa häntä lähtöviivalla, nosti kätensä vilkutukseen osoittaakseen, että hän vilkuttaa yksinomaan stadionin yleisölle, ei kameralle, jonka jälkeen hänen kasvoillaan virisi pieni vahingonilon pilkahdus.

Naisurheilijat stadionilla ovat myös yliherkkiä tunkeileville TV-kameroille. He kääntävät katseensa vaistonomaisesti kameran suuntaan aina kun he näkevät sellaisen.

Olin tänään ulkona syömässä ja kiinnitin käytökselläni vieressä istuvan keski-ikäisen naisen huomion. Hän alkoi tuijottamaan minua ja jatkoi sitä ajoittaisesti koko ruokailuni ajan. Kun nousin pöydästä, hän yritti vetää katseeni puoleensa voimakkaalla katseella.

Analyysi:

Miksi? Koska minun ja hänen persoonallisuuksien välillä syntyi konflikti, jossa hän ei hyväksynyt minun persoonallisuuttani.

Mitä piirteitä persoonallisuudessani hän ei
hyväksynyt? Rohkeutta, tunteiden näyttämistä ja yksilöllisyys.

Miksi nämä persoonallisuuspiirteet ovat tässä kulttuurissa mahdottomia monelle kestää?

Mikä tekee niistä mahdottomia? Johtuisiko se siitä, että psyyken itsenäistyminen on keskeneräistä monella? Jotenkin ihminen heijastaa oman kyvyttömyytensä toiseen ihmiseen; toisen kyvyttömyys elää rohkeasti, tunteita toistaen ja yksilöllisesti on vahvistus oman kyvyttömyyden olemassaolon väistämättömyydestä. Toista ihmistä yritetään kaikenlaisella aggressiivisella ahdistelulla tai painostuksella saada käyttäytymään epävarmasti, eleettömästi ja ulkoisten vaatimusten mukaan. Onnistuminen tässä pehmentää epäitsenäisen ihmisen eksistentiaalista kriisiä, itsekritiikkiä ja syyllisyyden tunteita.

Johtopäätökset:

Suomalaisten TV-kuvaajien tapa hiostaa urheilijoita käyttäytymään tietyllä tavalla kuvassa olisi tämän neuroosin ilmenemismuoto, kuten myös tuijottava nainen ravintolassa. Ilmiön olemassaolo maailmanmestaruuskilpailujen julkisessa mediassa ja jokapäiväisessä katukuvassa kertoo siitä, että se on yleistä Suomessa.

On selvää, että ulkomailla ihmiset eivät käyttäydy aggressiivisesti jokaista tuntematonta ihmistä kohtaan. Silti kun he tulevat Suomeen maailmanmestaruuskilpailuihin, heistä tulee vetäytyviä, vakavia ja varauksellisia, joskus vihaisia, levottomia ja kyllästyneitä.

Ongelman syy ja sen ratkaisu piilee itsenäisyydessä; suomalaisten tulisi oppia, kuten myös ulkomaalaisten muistaa huomioida omat tunteet ja sisäiset tarpeet. Ulkomaalaisille se saattaa vain olla kovin vaikeaa, koska he eivät ole tottuneet siihen, että toiset ihmiset haastavat oman itsenäisyyden.

2

369

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • huomio.

      Itsellekin tulee suorastaan vaivautunut olo, kun kuvaaja ei anna urheilijalle rauhaa keskittyä. Kai huippu-urheilijan on oltava tänä päivänä puoliksi näyttelijä. Pelkällä urheilutaidolla jää mestaruudet saavuttamatta!?

    • Urpo Urheilija

      ... kokemukset omia neuroottis-subjektiivisia havaintoja. Analyysi perseestä. Johtopäätöksissä ei (siis) päätä eikä häntää (voi edes olla).

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1585
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1224
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1147
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1066
    5. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      1027
    6. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      582
      1015
    7. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      920
    8. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      912
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      774
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      700
    Aihe