Saarioisten lanttu- ja porkkanalaatikko

Lisätty maitojauhetta :(

8

3168

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • maistuu pahalle

      viime talvena vielä syötiin niitä - ei enää. Imelletty perunalootakin ihan karseeta!

    • Improvisoija

      Joo, tosi törkeä temppu. Tuli aika usein syötyä niitä ennen tätä lisäystä, kun ne olivat käteviä lämmittää.

      No tuleepa nykyään syötyä terveellisemmin, kun tekee ruoan itse.

    • Xveg

      Luettavissa tässä:

      "Viite: Joululaatikot

      Hyvä asiakkaamme

      Kiitämme yhteydenotostanne.

      Olemme pahoillamme että tuotteemme on aiheuttanut Teille pettymyksen.

      Saarioisten lanttu- ja porkkanalaatikoita uudistettiin viime syksynä palaamalla perinteisempiin
      resepteihin. Kuluttajatesteissä nämä vähälaktoosista maitoa sisältävät laatikot arvioitiin
      täyteläisemmiksi ja rakenteeltaan paremmiksi.

      ...

      Välitämme terveisenne tuotekehitysryhmälle.

      Ystävällisin terveisin
      Saarioisten kuluttajaneuvonta
      Annamaija Oksanen"

      Tämä kohta on mielenkiintoinen:

      "Kuluttajatesteissä nämä vähälaktoosista maitoa sisältävät laatikot arvioitiin
      täyteläisemmiksi ja rakenteeltaan paremmiksi."

      Avaintermi on "rakenteeltaan parempi". Syy siihen, miksi maito ja etenkin sen proteiineista kaseiini ovat suosittuja lisäiltäviä elintarviketeollisuudessa, on se, että tuotteeet kiinteytyvät ja pysyvät helpommin koossa (kaseiini on liiman raaka-ainetta) sekä näyttävät hyviltä.

      Valitettavasti maidon ja kaseiinin lisääminen ei paranna tuotteen terveydellisiä vaikutuksia -päinvastoin.

      • Asafoetida

        Kyllä kaameaa prosessoitua mössöä valmistava tehdas taitaa olla tässä oikeassa: laatikkoon kuuluu käsittääkseni laittaa maitoa tai jopa munamaitoa. Peruna-, lanttu- ja porkkanalaatikoissa tämä ei aina päde: niitä tehdään myös imellettyinä.

        Ihan teoriana: kikhernejauho (besan) voisi tehdä saman; sitä olen itse käyttänyt kananmunan korvikkeena joissain vegaanisissa virityksissäni. (Ja vehnän korvikkeena joissakin keliaakikko- tai muuten vain vehnäallergisille tarkoitetuissa virityksissäni.)

        No kuitenkin: ymmärrän kiireisyydet jne oikein hyvin, mutta lanttu- tai porkkanalaatikon tekeminen ei ole iso vaiva. Raastaa juurekset, heittää rasvattuun uunipannuun suolalla (ja kenties jollain muulla) maustettuna ja paistaa 2-4 tuntia, riippuen siitä, miten isolla raastimella oli liikkeellä ja millaista haluaa. Jos haluaa esim. ohraa mukaan, vettä tai soijamaitoa tarvitaan myös.

        Aktiivinen valmistusaika 6-8 annokselle 15 minuuttia. Hinta on murto-osa einestuotteen hinnasta.

        Itse asiassa tein lanttu'laatikon' (lähinnä 'paistos') viime viikolla ja hyvää oli, 6 tuntia uunissa eli juuri siihen pisteeseen, jossa imeltyminen alkaa. Inhoan imellettyjä laatikoita!


      • kokki kokin kokin kokki
        Asafoetida kirjoitti:

        Kyllä kaameaa prosessoitua mössöä valmistava tehdas taitaa olla tässä oikeassa: laatikkoon kuuluu käsittääkseni laittaa maitoa tai jopa munamaitoa. Peruna-, lanttu- ja porkkanalaatikoissa tämä ei aina päde: niitä tehdään myös imellettyinä.

        Ihan teoriana: kikhernejauho (besan) voisi tehdä saman; sitä olen itse käyttänyt kananmunan korvikkeena joissain vegaanisissa virityksissäni. (Ja vehnän korvikkeena joissakin keliaakikko- tai muuten vain vehnäallergisille tarkoitetuissa virityksissäni.)

        No kuitenkin: ymmärrän kiireisyydet jne oikein hyvin, mutta lanttu- tai porkkanalaatikon tekeminen ei ole iso vaiva. Raastaa juurekset, heittää rasvattuun uunipannuun suolalla (ja kenties jollain muulla) maustettuna ja paistaa 2-4 tuntia, riippuen siitä, miten isolla raastimella oli liikkeellä ja millaista haluaa. Jos haluaa esim. ohraa mukaan, vettä tai soijamaitoa tarvitaan myös.

        Aktiivinen valmistusaika 6-8 annokselle 15 minuuttia. Hinta on murto-osa einestuotteen hinnasta.

        Itse asiassa tein lanttu'laatikon' (lähinnä 'paistos') viime viikolla ja hyvää oli, 6 tuntia uunissa eli juuri siihen pisteeseen, jossa imeltyminen alkaa. Inhoan imellettyjä laatikoita!

        SIIIS MITÄÄÄ!
        6 tuntia uunissa? juuri siihen pisteeseen missä imeltyminen alkaa? Mikä mahtoi olla uuninlämpötila?

        Imeltyminen tapahtuu 30-40 asteessa.
        Vehnän entsyymit hajottavat tärkkelystä jolloin tärkkelys muuttuu glukoosiksi ja ruoka makeutuu.
        VAIKKA PITÄISIT LANTTULAATIKKOA SATA TUNTIA UUNISSA SE EI MAKEUDU JOS ENTSYYMIT ON TUHOTTU KUUMUDELLA!

        eli jos jotain halutaan imellyttää, se tehdään ennen tavaran uuniin laittoa...


      • Asafoetida
        kokki kokin kokin kokki kirjoitti:

        SIIIS MITÄÄÄ!
        6 tuntia uunissa? juuri siihen pisteeseen missä imeltyminen alkaa? Mikä mahtoi olla uuninlämpötila?

        Imeltyminen tapahtuu 30-40 asteessa.
        Vehnän entsyymit hajottavat tärkkelystä jolloin tärkkelys muuttuu glukoosiksi ja ruoka makeutuu.
        VAIKKA PITÄISIT LANTTULAATIKKOA SATA TUNTIA UUNISSA SE EI MAKEUDU JOS ENTSYYMIT ON TUHOTTU KUUMUDELLA!

        eli jos jotain halutaan imellyttää, se tehdään ennen tavaran uuniin laittoa...

        Tärkkelys kyllä muuttuu sokereiksi (eli pitkät hiilihydraattiketjut katkeavat lyhyiksi) ihan ilman entsyymejäkin, joskin hitaammin.

        Lähetäpä minulle sata tuntia uunissa pidettyä lanttua, joka ei ole makeutunut!

        Yhteydenotto: [email protected]


      • siis tosi paljon hitaammin...
        Asafoetida kirjoitti:

        Tärkkelys kyllä muuttuu sokereiksi (eli pitkät hiilihydraattiketjut katkeavat lyhyiksi) ihan ilman entsyymejäkin, joskin hitaammin.

        Lähetäpä minulle sata tuntia uunissa pidettyä lanttua, joka ei ole makeutunut!

        Yhteydenotto: [email protected]

        Niin jos laatikkosi on ollut 125 asteessa 6 tuntia niin lämpö laatikossa on ollut ensimmäisen kolmen neljän tunnin ajan alle 60 (jos massa oli aluksi kylmää) ja joukossa oli jotain vehnäjauhoa tms. niin voi olla että makeutuu hyvinkin.

        Perusperiaate "imellyttämisessä" kuitenkin on se että vehnäjauhoa lisätään haaleaan kasvissoseeseen ja annetaan seistä "yön yli".

        Toki tehköön kukin tavallaan, tärkkelyksen hajoamiseen kun vaikuttaa niin moni asia, ei kai perinteinen tapa välttämättä ainut ole.


      • Optimilämmössä
        kokki kokin kokin kokki kirjoitti:

        SIIIS MITÄÄÄ!
        6 tuntia uunissa? juuri siihen pisteeseen missä imeltyminen alkaa? Mikä mahtoi olla uuninlämpötila?

        Imeltyminen tapahtuu 30-40 asteessa.
        Vehnän entsyymit hajottavat tärkkelystä jolloin tärkkelys muuttuu glukoosiksi ja ruoka makeutuu.
        VAIKKA PITÄISIT LANTTULAATIKKOA SATA TUNTIA UUNISSA SE EI MAKEUDU JOS ENTSYYMIT ON TUHOTTU KUUMUDELLA!

        eli jos jotain halutaan imellyttää, se tehdään ennen tavaran uuniin laittoa...

        Vehnän alfa-amylaasiensyymin optimilämpötila on noin 75 astetta ja beetta-amylaasientsyymin optimilämpötila on noin 65 astetta.

        Jo 1800 luvulla vehnän amylaasientsyymien hyväksikäyttö hallittiin imellyttämisessä.

        Tämä ohje imellyttää "idioottivarmasti", koska imeltyminen tapahtuu optimissa imeltymislämpötilassa ja vesi varmistaa imeltymisen.

        Kuori perunat, keitä vähässä vedessä ja soseuta. Notkista tarvittaessa noin 80 asteisella vedellä, vesi on tärkeä osa imeltymisprosessia. Kun sose on 77-78 asteista, lisää jauho. Laita 77asteinen sose vällyillä hyvin eristettynä lämpimään paikkaan . Tämä 1800 luvun ohje toimii hyvin nykyaikanakin.

        Soseen voi imeltää noin 65 asteisessa sähköuunissa.

        Tarkista imeltymisen alkaminen maistamalla noin puolen tunnin kuluttua. Jos imeltyminen ei ole alkanut, niin lisää jauhoa. Imeltämisaika on 2-6 tuntia. Imeltämistä voi jatkaa yön yli.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pystyisitkö pitämään

      Näppejä erossa jos tulisi siihen tilaisuus
      Ikävä
      46
      4259
    2. Yritystuet 10 mrd. vuodessa, eli yrittäjäriski valtiolla kuten kommunismissa

      Pelkästään Viking Linen viinanhakuristeilyitä sponsoroidaan 20 miljoonalla eurolla vuosittain. Dieselin verotukikin on
      Yrittäjyys
      12
      4119
    3. Luotathan siihen tunteeseen, joka välillämme on?

      Uskothan myös, että se kestää tämän? Kaipaan sinua valtavasti. Vielä tehdään yhdessä tästä jotain ihmeellistä ja kaunist
      Ikävä
      40
      3358
    4. Riikka on siis suomalaisille velkaa 84 mrd

      Jos kauhukabinetti istuu vaalikauden loppuun. Keskimäärin yli 20 miljardia uutta velkaa rikkaiden veronalennuksiin jokai
      Maailman menoa
      86
      3327
    5. En saa sua mielestäni vaikka tekisin mitä

      Mikä tähän auttaa.. ei mikään. Edes aika. Kaivan sut kohta vaikka kivenkolosta että saan kysyä haluatko sinäkin💛
      Ikävä
      14
      3157
    6. Sanna on suomalaisille siis velkaa 24 mrd euroa

      Muistanette vielä kuinka Italian remonttirahoja perusteltiin sillä, että italialaiset ostaa suomalaisilta paidatkin pääl
      Maailman menoa
      164
      2860
    7. Onnettomuus

      Hukkajärventiellä kolaroi lavetti ja henkilöauto. Uutista ei missään! Hys hys ollaanko hiljaa tästäkin?
      Kuhmo
      4
      2450
    8. Tuntuuko ettet tiedä

      Enää miten toimia mun suhteen. Kun en taida tietää itsekään
      Ikävä
      25
      2449
    9. Sture Fjäder haluaa tuensaajien nimet julki

      Kokoomuspoliitikko haluaa yli 800 euroa kuukaudessa tukia saavien nimet julki. Ehkä olisi syytä julkaista myös kuvat? h
      Maailman menoa
      59
      2211
    10. Kirjotan ikävää ulos

      Haluaisin kuulla mitä ajattelet minusta. ihan mitä vaan mitä mietit. Voisit kertoa minulle, tai sitten kirjoittaisit run
      Ikävä
      14
      1888
    Aihe