Saarioisten lanttu- ja porkkanalaatikko

Lisätty maitojauhetta :(

8

3130

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • maistuu pahalle

      viime talvena vielä syötiin niitä - ei enää. Imelletty perunalootakin ihan karseeta!

    • Improvisoija

      Joo, tosi törkeä temppu. Tuli aika usein syötyä niitä ennen tätä lisäystä, kun ne olivat käteviä lämmittää.

      No tuleepa nykyään syötyä terveellisemmin, kun tekee ruoan itse.

    • Xveg

      Luettavissa tässä:

      "Viite: Joululaatikot

      Hyvä asiakkaamme

      Kiitämme yhteydenotostanne.

      Olemme pahoillamme että tuotteemme on aiheuttanut Teille pettymyksen.

      Saarioisten lanttu- ja porkkanalaatikoita uudistettiin viime syksynä palaamalla perinteisempiin
      resepteihin. Kuluttajatesteissä nämä vähälaktoosista maitoa sisältävät laatikot arvioitiin
      täyteläisemmiksi ja rakenteeltaan paremmiksi.

      ...

      Välitämme terveisenne tuotekehitysryhmälle.

      Ystävällisin terveisin
      Saarioisten kuluttajaneuvonta
      Annamaija Oksanen"

      Tämä kohta on mielenkiintoinen:

      "Kuluttajatesteissä nämä vähälaktoosista maitoa sisältävät laatikot arvioitiin
      täyteläisemmiksi ja rakenteeltaan paremmiksi."

      Avaintermi on "rakenteeltaan parempi". Syy siihen, miksi maito ja etenkin sen proteiineista kaseiini ovat suosittuja lisäiltäviä elintarviketeollisuudessa, on se, että tuotteeet kiinteytyvät ja pysyvät helpommin koossa (kaseiini on liiman raaka-ainetta) sekä näyttävät hyviltä.

      Valitettavasti maidon ja kaseiinin lisääminen ei paranna tuotteen terveydellisiä vaikutuksia -päinvastoin.

      • Asafoetida

        Kyllä kaameaa prosessoitua mössöä valmistava tehdas taitaa olla tässä oikeassa: laatikkoon kuuluu käsittääkseni laittaa maitoa tai jopa munamaitoa. Peruna-, lanttu- ja porkkanalaatikoissa tämä ei aina päde: niitä tehdään myös imellettyinä.

        Ihan teoriana: kikhernejauho (besan) voisi tehdä saman; sitä olen itse käyttänyt kananmunan korvikkeena joissain vegaanisissa virityksissäni. (Ja vehnän korvikkeena joissakin keliaakikko- tai muuten vain vehnäallergisille tarkoitetuissa virityksissäni.)

        No kuitenkin: ymmärrän kiireisyydet jne oikein hyvin, mutta lanttu- tai porkkanalaatikon tekeminen ei ole iso vaiva. Raastaa juurekset, heittää rasvattuun uunipannuun suolalla (ja kenties jollain muulla) maustettuna ja paistaa 2-4 tuntia, riippuen siitä, miten isolla raastimella oli liikkeellä ja millaista haluaa. Jos haluaa esim. ohraa mukaan, vettä tai soijamaitoa tarvitaan myös.

        Aktiivinen valmistusaika 6-8 annokselle 15 minuuttia. Hinta on murto-osa einestuotteen hinnasta.

        Itse asiassa tein lanttu'laatikon' (lähinnä 'paistos') viime viikolla ja hyvää oli, 6 tuntia uunissa eli juuri siihen pisteeseen, jossa imeltyminen alkaa. Inhoan imellettyjä laatikoita!


      • kokki kokin kokin kokki
        Asafoetida kirjoitti:

        Kyllä kaameaa prosessoitua mössöä valmistava tehdas taitaa olla tässä oikeassa: laatikkoon kuuluu käsittääkseni laittaa maitoa tai jopa munamaitoa. Peruna-, lanttu- ja porkkanalaatikoissa tämä ei aina päde: niitä tehdään myös imellettyinä.

        Ihan teoriana: kikhernejauho (besan) voisi tehdä saman; sitä olen itse käyttänyt kananmunan korvikkeena joissain vegaanisissa virityksissäni. (Ja vehnän korvikkeena joissakin keliaakikko- tai muuten vain vehnäallergisille tarkoitetuissa virityksissäni.)

        No kuitenkin: ymmärrän kiireisyydet jne oikein hyvin, mutta lanttu- tai porkkanalaatikon tekeminen ei ole iso vaiva. Raastaa juurekset, heittää rasvattuun uunipannuun suolalla (ja kenties jollain muulla) maustettuna ja paistaa 2-4 tuntia, riippuen siitä, miten isolla raastimella oli liikkeellä ja millaista haluaa. Jos haluaa esim. ohraa mukaan, vettä tai soijamaitoa tarvitaan myös.

        Aktiivinen valmistusaika 6-8 annokselle 15 minuuttia. Hinta on murto-osa einestuotteen hinnasta.

        Itse asiassa tein lanttu'laatikon' (lähinnä 'paistos') viime viikolla ja hyvää oli, 6 tuntia uunissa eli juuri siihen pisteeseen, jossa imeltyminen alkaa. Inhoan imellettyjä laatikoita!

        SIIIS MITÄÄÄ!
        6 tuntia uunissa? juuri siihen pisteeseen missä imeltyminen alkaa? Mikä mahtoi olla uuninlämpötila?

        Imeltyminen tapahtuu 30-40 asteessa.
        Vehnän entsyymit hajottavat tärkkelystä jolloin tärkkelys muuttuu glukoosiksi ja ruoka makeutuu.
        VAIKKA PITÄISIT LANTTULAATIKKOA SATA TUNTIA UUNISSA SE EI MAKEUDU JOS ENTSYYMIT ON TUHOTTU KUUMUDELLA!

        eli jos jotain halutaan imellyttää, se tehdään ennen tavaran uuniin laittoa...


      • Asafoetida
        kokki kokin kokin kokki kirjoitti:

        SIIIS MITÄÄÄ!
        6 tuntia uunissa? juuri siihen pisteeseen missä imeltyminen alkaa? Mikä mahtoi olla uuninlämpötila?

        Imeltyminen tapahtuu 30-40 asteessa.
        Vehnän entsyymit hajottavat tärkkelystä jolloin tärkkelys muuttuu glukoosiksi ja ruoka makeutuu.
        VAIKKA PITÄISIT LANTTULAATIKKOA SATA TUNTIA UUNISSA SE EI MAKEUDU JOS ENTSYYMIT ON TUHOTTU KUUMUDELLA!

        eli jos jotain halutaan imellyttää, se tehdään ennen tavaran uuniin laittoa...

        Tärkkelys kyllä muuttuu sokereiksi (eli pitkät hiilihydraattiketjut katkeavat lyhyiksi) ihan ilman entsyymejäkin, joskin hitaammin.

        Lähetäpä minulle sata tuntia uunissa pidettyä lanttua, joka ei ole makeutunut!

        Yhteydenotto: [email protected]


      • siis tosi paljon hitaammin...
        Asafoetida kirjoitti:

        Tärkkelys kyllä muuttuu sokereiksi (eli pitkät hiilihydraattiketjut katkeavat lyhyiksi) ihan ilman entsyymejäkin, joskin hitaammin.

        Lähetäpä minulle sata tuntia uunissa pidettyä lanttua, joka ei ole makeutunut!

        Yhteydenotto: [email protected]

        Niin jos laatikkosi on ollut 125 asteessa 6 tuntia niin lämpö laatikossa on ollut ensimmäisen kolmen neljän tunnin ajan alle 60 (jos massa oli aluksi kylmää) ja joukossa oli jotain vehnäjauhoa tms. niin voi olla että makeutuu hyvinkin.

        Perusperiaate "imellyttämisessä" kuitenkin on se että vehnäjauhoa lisätään haaleaan kasvissoseeseen ja annetaan seistä "yön yli".

        Toki tehköön kukin tavallaan, tärkkelyksen hajoamiseen kun vaikuttaa niin moni asia, ei kai perinteinen tapa välttämättä ainut ole.


      • Optimilämmössä
        kokki kokin kokin kokki kirjoitti:

        SIIIS MITÄÄÄ!
        6 tuntia uunissa? juuri siihen pisteeseen missä imeltyminen alkaa? Mikä mahtoi olla uuninlämpötila?

        Imeltyminen tapahtuu 30-40 asteessa.
        Vehnän entsyymit hajottavat tärkkelystä jolloin tärkkelys muuttuu glukoosiksi ja ruoka makeutuu.
        VAIKKA PITÄISIT LANTTULAATIKKOA SATA TUNTIA UUNISSA SE EI MAKEUDU JOS ENTSYYMIT ON TUHOTTU KUUMUDELLA!

        eli jos jotain halutaan imellyttää, se tehdään ennen tavaran uuniin laittoa...

        Vehnän alfa-amylaasiensyymin optimilämpötila on noin 75 astetta ja beetta-amylaasientsyymin optimilämpötila on noin 65 astetta.

        Jo 1800 luvulla vehnän amylaasientsyymien hyväksikäyttö hallittiin imellyttämisessä.

        Tämä ohje imellyttää "idioottivarmasti", koska imeltyminen tapahtuu optimissa imeltymislämpötilassa ja vesi varmistaa imeltymisen.

        Kuori perunat, keitä vähässä vedessä ja soseuta. Notkista tarvittaessa noin 80 asteisella vedellä, vesi on tärkeä osa imeltymisprosessia. Kun sose on 77-78 asteista, lisää jauho. Laita 77asteinen sose vällyillä hyvin eristettynä lämpimään paikkaan . Tämä 1800 luvun ohje toimii hyvin nykyaikanakin.

        Soseen voi imeltää noin 65 asteisessa sähköuunissa.

        Tarkista imeltymisen alkaminen maistamalla noin puolen tunnin kuluttua. Jos imeltyminen ei ole alkanut, niin lisää jauhoa. Imeltämisaika on 2-6 tuntia. Imeltämistä voi jatkaa yön yli.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi persuilla ei ole firmoja?

      Kuten vasemmisstolaisilla, esim. Sannalla MA\PI. Eikö ole aika erikoista?
      Maailman menoa
      83
      7111
    2. Persut hommasivat Suomeen 35 000 pientä lasta v. 2015

      Onko Riikka Purra nyt tavoittelemassa tätä samaa historiallista persujen utopiaa? Purram kaksinaamaisessa pelissä vaadit
      Maailman menoa
      26
      7063
    3. Purran tuhoja tuskin saadaan koskaan korjatuksikaan

      Purra on aiheuttanut Suomen taloudelle karmaisevat tuhot. Sen lisäksi Purra on ajanut myös suuren osan Suomen kansasta k
      Maailman menoa
      109
      6168
    4. Persujen kaksoisstandardit: Räsäsen uhkailu paha, Virran uhkailu hyvä

      Tässä taas nähdään kuinka kaksinaamaista porukkaa persut ovat. Mitäs persut tähän?
      Maailman menoa
      45
      5414
    5. Miksette persut irtisanoudu Kirkin lausunnoista?

      Kirkhän muun muassa vaati raiskattuja naisia pidättäytymään abortista ja vaimoja alistumaan aviomiestensä tahtoon. Mik
      Maailman menoa
      84
      5238
    6. Demarikultin uhri kertoo

      Demarikultin uhri kertoo: “En saanut mennä edes suihkuun ilman lupaa” – Seksuaalisen hyväksikäytön uhri kertoo vuosistaa
      Maailman menoa
      63
      5205
    7. Miksi vasemmistolaiset eivät omista yhtään firmaa?

      Vasemmistolaiset eivät omista yhtään firmaa joka työllistäisi ihmisiä. Miksi? No siksi, että jos vasemmistolainen perus
      Maailman menoa
      40
      5108
    8. Sanna valittiin Euroopan huonoimmaksi pääministeriksi

      Sannan kaudella Suomi oli ainut maa missä bkt laski. Kannattaa huomata, että luvut valitsi Sannan huonoimmaksi. Ihmiset
      Maailman menoa
      27
      4595
    9. Purran vuoro kiihoittua Lepomäen sääristä

      "Ulkoministeri Elina sanoo, ettei muuta pukeutumistaan sen mukaan, kenet tapaa, ja että hän ei suostuisi peittämään kasv
      Maailman menoa
      17
      3477
    10. Vasemmistolaiset paskat eivät nousseet seisomaan kun Akaan kaupunginvaltuusto

      vietti hiljaisen hetken Charlie Kirkin muistoksi https://www.aamulehti.fi/uutiset/art-2000011523016.html
      Maailman menoa
      300
      3390
    Aihe