Saarioisten lanttu- ja porkkanalaatikko

Lisätty maitojauhetta :(

8

2902

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • maistuu pahalle

      viime talvena vielä syötiin niitä - ei enää. Imelletty perunalootakin ihan karseeta!

    • Improvisoija

      Joo, tosi törkeä temppu. Tuli aika usein syötyä niitä ennen tätä lisäystä, kun ne olivat käteviä lämmittää.

      No tuleepa nykyään syötyä terveellisemmin, kun tekee ruoan itse.

    • Xveg

      Luettavissa tässä:

      "Viite: Joululaatikot

      Hyvä asiakkaamme

      Kiitämme yhteydenotostanne.

      Olemme pahoillamme että tuotteemme on aiheuttanut Teille pettymyksen.

      Saarioisten lanttu- ja porkkanalaatikoita uudistettiin viime syksynä palaamalla perinteisempiin
      resepteihin. Kuluttajatesteissä nämä vähälaktoosista maitoa sisältävät laatikot arvioitiin
      täyteläisemmiksi ja rakenteeltaan paremmiksi.

      ...

      Välitämme terveisenne tuotekehitysryhmälle.

      Ystävällisin terveisin
      Saarioisten kuluttajaneuvonta
      Annamaija Oksanen"

      Tämä kohta on mielenkiintoinen:

      "Kuluttajatesteissä nämä vähälaktoosista maitoa sisältävät laatikot arvioitiin
      täyteläisemmiksi ja rakenteeltaan paremmiksi."

      Avaintermi on "rakenteeltaan parempi". Syy siihen, miksi maito ja etenkin sen proteiineista kaseiini ovat suosittuja lisäiltäviä elintarviketeollisuudessa, on se, että tuotteeet kiinteytyvät ja pysyvät helpommin koossa (kaseiini on liiman raaka-ainetta) sekä näyttävät hyviltä.

      Valitettavasti maidon ja kaseiinin lisääminen ei paranna tuotteen terveydellisiä vaikutuksia -päinvastoin.

      • Asafoetida

        Kyllä kaameaa prosessoitua mössöä valmistava tehdas taitaa olla tässä oikeassa: laatikkoon kuuluu käsittääkseni laittaa maitoa tai jopa munamaitoa. Peruna-, lanttu- ja porkkanalaatikoissa tämä ei aina päde: niitä tehdään myös imellettyinä.

        Ihan teoriana: kikhernejauho (besan) voisi tehdä saman; sitä olen itse käyttänyt kananmunan korvikkeena joissain vegaanisissa virityksissäni. (Ja vehnän korvikkeena joissakin keliaakikko- tai muuten vain vehnäallergisille tarkoitetuissa virityksissäni.)

        No kuitenkin: ymmärrän kiireisyydet jne oikein hyvin, mutta lanttu- tai porkkanalaatikon tekeminen ei ole iso vaiva. Raastaa juurekset, heittää rasvattuun uunipannuun suolalla (ja kenties jollain muulla) maustettuna ja paistaa 2-4 tuntia, riippuen siitä, miten isolla raastimella oli liikkeellä ja millaista haluaa. Jos haluaa esim. ohraa mukaan, vettä tai soijamaitoa tarvitaan myös.

        Aktiivinen valmistusaika 6-8 annokselle 15 minuuttia. Hinta on murto-osa einestuotteen hinnasta.

        Itse asiassa tein lanttu'laatikon' (lähinnä 'paistos') viime viikolla ja hyvää oli, 6 tuntia uunissa eli juuri siihen pisteeseen, jossa imeltyminen alkaa. Inhoan imellettyjä laatikoita!


      • kokki kokin kokin kokki
        Asafoetida kirjoitti:

        Kyllä kaameaa prosessoitua mössöä valmistava tehdas taitaa olla tässä oikeassa: laatikkoon kuuluu käsittääkseni laittaa maitoa tai jopa munamaitoa. Peruna-, lanttu- ja porkkanalaatikoissa tämä ei aina päde: niitä tehdään myös imellettyinä.

        Ihan teoriana: kikhernejauho (besan) voisi tehdä saman; sitä olen itse käyttänyt kananmunan korvikkeena joissain vegaanisissa virityksissäni. (Ja vehnän korvikkeena joissakin keliaakikko- tai muuten vain vehnäallergisille tarkoitetuissa virityksissäni.)

        No kuitenkin: ymmärrän kiireisyydet jne oikein hyvin, mutta lanttu- tai porkkanalaatikon tekeminen ei ole iso vaiva. Raastaa juurekset, heittää rasvattuun uunipannuun suolalla (ja kenties jollain muulla) maustettuna ja paistaa 2-4 tuntia, riippuen siitä, miten isolla raastimella oli liikkeellä ja millaista haluaa. Jos haluaa esim. ohraa mukaan, vettä tai soijamaitoa tarvitaan myös.

        Aktiivinen valmistusaika 6-8 annokselle 15 minuuttia. Hinta on murto-osa einestuotteen hinnasta.

        Itse asiassa tein lanttu'laatikon' (lähinnä 'paistos') viime viikolla ja hyvää oli, 6 tuntia uunissa eli juuri siihen pisteeseen, jossa imeltyminen alkaa. Inhoan imellettyjä laatikoita!

        SIIIS MITÄÄÄ!
        6 tuntia uunissa? juuri siihen pisteeseen missä imeltyminen alkaa? Mikä mahtoi olla uuninlämpötila?

        Imeltyminen tapahtuu 30-40 asteessa.
        Vehnän entsyymit hajottavat tärkkelystä jolloin tärkkelys muuttuu glukoosiksi ja ruoka makeutuu.
        VAIKKA PITÄISIT LANTTULAATIKKOA SATA TUNTIA UUNISSA SE EI MAKEUDU JOS ENTSYYMIT ON TUHOTTU KUUMUDELLA!

        eli jos jotain halutaan imellyttää, se tehdään ennen tavaran uuniin laittoa...


      • Asafoetida
        kokki kokin kokin kokki kirjoitti:

        SIIIS MITÄÄÄ!
        6 tuntia uunissa? juuri siihen pisteeseen missä imeltyminen alkaa? Mikä mahtoi olla uuninlämpötila?

        Imeltyminen tapahtuu 30-40 asteessa.
        Vehnän entsyymit hajottavat tärkkelystä jolloin tärkkelys muuttuu glukoosiksi ja ruoka makeutuu.
        VAIKKA PITÄISIT LANTTULAATIKKOA SATA TUNTIA UUNISSA SE EI MAKEUDU JOS ENTSYYMIT ON TUHOTTU KUUMUDELLA!

        eli jos jotain halutaan imellyttää, se tehdään ennen tavaran uuniin laittoa...

        Tärkkelys kyllä muuttuu sokereiksi (eli pitkät hiilihydraattiketjut katkeavat lyhyiksi) ihan ilman entsyymejäkin, joskin hitaammin.

        Lähetäpä minulle sata tuntia uunissa pidettyä lanttua, joka ei ole makeutunut!

        Yhteydenotto: [email protected]


      • siis tosi paljon hitaammin...
        Asafoetida kirjoitti:

        Tärkkelys kyllä muuttuu sokereiksi (eli pitkät hiilihydraattiketjut katkeavat lyhyiksi) ihan ilman entsyymejäkin, joskin hitaammin.

        Lähetäpä minulle sata tuntia uunissa pidettyä lanttua, joka ei ole makeutunut!

        Yhteydenotto: [email protected]

        Niin jos laatikkosi on ollut 125 asteessa 6 tuntia niin lämpö laatikossa on ollut ensimmäisen kolmen neljän tunnin ajan alle 60 (jos massa oli aluksi kylmää) ja joukossa oli jotain vehnäjauhoa tms. niin voi olla että makeutuu hyvinkin.

        Perusperiaate "imellyttämisessä" kuitenkin on se että vehnäjauhoa lisätään haaleaan kasvissoseeseen ja annetaan seistä "yön yli".

        Toki tehköön kukin tavallaan, tärkkelyksen hajoamiseen kun vaikuttaa niin moni asia, ei kai perinteinen tapa välttämättä ainut ole.


      • Optimilämmössä
        kokki kokin kokin kokki kirjoitti:

        SIIIS MITÄÄÄ!
        6 tuntia uunissa? juuri siihen pisteeseen missä imeltyminen alkaa? Mikä mahtoi olla uuninlämpötila?

        Imeltyminen tapahtuu 30-40 asteessa.
        Vehnän entsyymit hajottavat tärkkelystä jolloin tärkkelys muuttuu glukoosiksi ja ruoka makeutuu.
        VAIKKA PITÄISIT LANTTULAATIKKOA SATA TUNTIA UUNISSA SE EI MAKEUDU JOS ENTSYYMIT ON TUHOTTU KUUMUDELLA!

        eli jos jotain halutaan imellyttää, se tehdään ennen tavaran uuniin laittoa...

        Vehnän alfa-amylaasiensyymin optimilämpötila on noin 75 astetta ja beetta-amylaasientsyymin optimilämpötila on noin 65 astetta.

        Jo 1800 luvulla vehnän amylaasientsyymien hyväksikäyttö hallittiin imellyttämisessä.

        Tämä ohje imellyttää "idioottivarmasti", koska imeltyminen tapahtuu optimissa imeltymislämpötilassa ja vesi varmistaa imeltymisen.

        Kuori perunat, keitä vähässä vedessä ja soseuta. Notkista tarvittaessa noin 80 asteisella vedellä, vesi on tärkeä osa imeltymisprosessia. Kun sose on 77-78 asteista, lisää jauho. Laita 77asteinen sose vällyillä hyvin eristettynä lämpimään paikkaan . Tämä 1800 luvun ohje toimii hyvin nykyaikanakin.

        Soseen voi imeltää noin 65 asteisessa sähköuunissa.

        Tarkista imeltymisen alkaminen maistamalla noin puolen tunnin kuluttua. Jos imeltyminen ei ole alkanut, niin lisää jauhoa. Imeltämisaika on 2-6 tuntia. Imeltämistä voi jatkaa yön yli.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta

      https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi
      Kotka
      107
      2685
    2. Olen tosi outo....

      Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap
      Ikävä
      30
      2375
    3. Vanhalle ukon rähjälle

      Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen
      Ikävä
      20
      2255
    4. Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!

      https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/1525663
      Kotimaiset julkkisjuorut
      102
      1826
    5. Oletko sä luovuttanut

      Mun suhteeni
      Ikävä
      114
      1600
    6. Hommaatko kinkkua jouluksi?

      Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k
      Sinkut
      166
      1318
    7. Aatteleppa ite!

      Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.
      Maailman menoa
      277
      1138
    8. Mitä sanoisit

      Ihastukselle, jos näkisitte?
      Tunteet
      71
      1014
    9. Onko se ikä

      Alkanut haitata?
      Ikävä
      80
      994
    10. Omalääkäri hallituksen utopia?

      Suurissa kaupungeissa ja etelässä moinen onnistunee. Suuressa osassa Suomea on taas paljon keikkalääkäreitä. Mitenkäs ha
      Maailman menoa
      178
      920
    Aihe