marokkolaisia ruokaohjeita...

yllatys miehelleni

haluaisin erilaisia mutta helppoja ruokaohjeita. haluan yllattaa mieheni...muutenkin han aina innoissaan jos olen valmistanut marokkolaisia ruokia muistuttavaa =)! Varsinkin jotain mihin tulisi perunaa olisi nyt hyva kun en siita ole aikoihin valmistanut mitaan.
Minulla on oma sovellus harira-keitosta joka on mennyt kylla erittain hyvin kaupaksi =)!

22

11672

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Asafoetida

      Pakasteseidistäkin saa marokkolaista, kun sen maustaa 'talon parhaalla' eli (hyvällä) ras el hanout -mausteseoksella.

      Tagine on hiukan monimutkaisempi tehdä, mutta ei ylivoimainen. Syntyy ihan tavallisessa valurautapadassa.

      Cous cous on tietysti se oikea lisuke molempiin. Pika-cous cous on aivan siedettävää.

      Kasvispohjainen 'kastike' on joko hyvä vaihtoehto tai lisä.

      Ytyä sitten saa harissalla.

      Respetejä näihin kaikkiin löytyy netistä, mutta kysy toki lisää, jos haluat. (Jos sinulla on onnea, nimim. Zaatar voi huomata ja vastata minua paljon asiaatuntevammin.)

      • paljon sulle

        Taytyypas kokeilla! harissaa onkin kotona...mutta talla hetkella ongelmana on etta ei ole uunia =)! Mutta taytyy vaan pistaa ohjeet muistiin ja kokeilla kun uuni ollaan hankittu.
        Asian vieresta...oletko naimisissa marokkolaisen miehen kanssa? Itse olen aikeissa menna =). Ei asuta nyt kumpikaan kotimaissamme. Mutta viela kerran erittain paljon kiitoksia!


      • Asafoetida
        paljon sulle kirjoitti:

        Taytyypas kokeilla! harissaa onkin kotona...mutta talla hetkella ongelmana on etta ei ole uunia =)! Mutta taytyy vaan pistaa ohjeet muistiin ja kokeilla kun uuni ollaan hankittu.
        Asian vieresta...oletko naimisissa marokkolaisen miehen kanssa? Itse olen aikeissa menna =). Ei asuta nyt kumpikaan kotimaissamme. Mutta viela kerran erittain paljon kiitoksia!

        joten ei, en ole naimisissa miehen kanssa. Mutta ei se mitään, olen oikeastaan imarreltu!

        Uuni? Ajatteletko taginea? Se nyt syntyy missä tahansa padassa, niin se ymmärtääkseni Marokossakin tehdään. Eikä hieno kuparinen couscoussier myöskään ole tarpeen (vaikka sellaista himoitsenkin!)


      • = )
        Asafoetida kirjoitti:

        joten ei, en ole naimisissa miehen kanssa. Mutta ei se mitään, olen oikeastaan imarreltu!

        Uuni? Ajatteletko taginea? Se nyt syntyy missä tahansa padassa, niin se ymmärtääkseni Marokossakin tehdään. Eikä hieno kuparinen couscoussier myöskään ole tarpeen (vaikka sellaista himoitsenkin!)

        netista loysin aivan ihania sivuja joissa marokkolaisia ruokaohjeita...nyt aivan kamala nalka! Ennen en edes ajatellut etta voisin syoda esim. ruokaa jossa rusinoita mutta kumma juttu kun sita oppii syomaan kaikkea uutta ja joskus todella erillaistakin. Ihanaa oppia tuntemaan eri kuttuureja. Mutta etsintojen pariin tasta...


      • zaatar
        Asafoetida kirjoitti:

        joten ei, en ole naimisissa miehen kanssa. Mutta ei se mitään, olen oikeastaan imarreltu!

        Uuni? Ajatteletko taginea? Se nyt syntyy missä tahansa padassa, niin se ymmärtääkseni Marokossakin tehdään. Eikä hieno kuparinen couscoussier myöskään ole tarpeen (vaikka sellaista himoitsenkin!)

        Tuo ajatus, siis että olet mies, ei ole edes käväissyt mielessäni.


    • zaatar

      netistä kyllä löytyy koko joukko pohjois-afrikkalaisia ruokasivuja, mutta jos aiot ottaa marokkolaisen menuun ihan pysyvästi ruokalistaasi, olisi kai parasta satsata asiaan ja hankkia kunnon keittokirja.

      Yleisesti marokkolaiselle kokkaukselle on ominaista pitkä keittoaika sekä runsas mausteiden ja öljyn käyttö. Marokkolaisten perheenemäntien päivä pyöriikin kutakuinkin ruuanlaiton ympärillä.

      Marokkolaiset klassikot, kuskus ja taaj'in poikineen, täällä jo mainittiinkin. Taaj'in (taa-zdin) on muuten tuon keraamisen sirkustelttaa muistuttavan keittoastian nimi.
      Oma kuskuskostukesuosikkini kostuu sipulista, valkosipulista, porkkanasta, kesäkurpitsasta, oranssisesta kurpitsasta, kaalista, lehtiselleristä ja kik-herneistä. Mausteeksi sopii kurkuma ja ripaus inkivääriä ja tietenkin pari-kolme palaa säilöttyä sitruunaa, jotka kuullotan öljyssä yhdessä muiden vihannesten kanssa.

      Säilötyt sitruunat kuuluvat erottamattomasti pohjois-afrikkalaiseen ruuanlaittoon ja niiden valmistus on helppoa, mutta jos käyttää 'kaupan' sitruunoita, ne on puhdistettava huolella, sillä sitruunat käytetään kuorineen. Sitruunat halkaistaan pystysuuntaan MELKEIN poikki ja halki niin, että neljännekset pysyvät kannasta kiinni toisissaan. Jokaisen sitruunan sisälle sujautetaan teelusikallinen suolaa ja sitruunat tungetaan lasipurkkiin (täyteen). Päälle ripotellaan vielä pari-kolme lusikallista suolaa ja muutaman sitruunan mehu, purkki suljetaan tiiviisti ja asetetaan pimeään viileään paikkaan pariksi viikoksi. Purkkia pitää aina välillä ravistaa.
      Pidempään sitruunat säilyvät parhaiten jääkaapissa.

      Niinkuin laitoitkin jo merkille kuivatut hedelmät ovat myös olennainen osa marokkolaista ruokaa. Varsinkin kanan kanssa ne sopivat erinomaisesti. Kokeile vaikka broilerinkoipia kuivattujen luumujen ja aprikoosien kera ( sipuli ja valkosipuli). Mausteeksi sopii kaneli ja jauhettu kumina (caraway).

      Kalaruuat ovat mielestäni kuitenkin pohjois-afrikkalaisen keittiön kruunu. Tunsialais-libyalainen hraimi on suosikkini, mutta myös marokkolainen tulinen kalapata on mainio. Tarkan ohjeen löytää varmasti netistä, mutta keskeisenä ideana on, että kaikki vihannekset ladotaan kerroksittain padan pohjalle ja kalaviipaleet päällimmäiseksi. Kalaviipaleiden päälle kaadetaan vielä lasillinen paprikalla maustettua öljyä ja nippu silputtuja korianterin lehtiä. Pataa keitetään tunti puolitoista aina välillä kostuttaen kalaa liemellä ja kattilaa varovasti ravistellen.

      Marokkaolaisista meze-klassikoista tulee ensimmäiseksi mieleen porkkanasalaatti, joka valmistetaan keitetyistä ja siivutuista porkkanoista mausteena jeera, paprikaj, sitr.mehu, suola ja mintunlehdet.

    • mar

      Kalapullia eli kala-Kofta

      1/2 kg ruodotonta kalaa
      1/3 kg perunoita
      hienoksi hakattua persiljaa ja korianteria
      munan keltuainen
      kokonainen muna ja korppujauhoja
      suolaa ja pippuria
      sitruunamehua

      Keitä perunat, kuori ja muussaa.
      Paloittele kala murusiksi.
      Sekoita perunasose, kala, persilja, korianteri sekä keltuainen. Suolaa ja pippuroi.
      Pyörittele massasta pullia, jotka paistat kuumassa öljyssä kypsiksi.
      Valuta keittiöpaperin päällä ja purista halutessa sitruunamehua päälle.

      Meillä oli joitakin vuosia sitten marokkolainen kotiapulainen, joka valmisti sardiinipullia tämän tapaisella ohjeella, mutta perunan sijasta hän käytti keitettyä riisiä. Nämä pullat tarjoiltiin tomaattikastikkeen (Mesabekka) kera samoin kuin hänen tekemänsä Mesabekassa keitetyt lihapullat (Kofta), joihin tuli runsaasti korianteria, piraus kanelia, juustokuminaa, valkosipulia... söimme Couscousin kera.

      • zaatar

        marokkolaiset *sardiini-sandwichit*.
        Sardiinisfileet yhdistellään pareiksi nahkapuoli ulospäin ja väliin laitetaan täytettä, joka kostuu persilja korianterisilpusta, harissasta, murskatusta valkosipulista ja jauhetusta juustokuminasta. Sardiiniparit jauhotetaan kauttaaltaan ja paistetaan öljyssä molemin puolin.

        Kyllä ne kotiapulaisen kalapullat tuntuvat enemmän marokkolaisilta kuin antamasi ohje.
        Kaneli, valkosipuli ja korianteri ovat mainioita kalapullien mausteita. Jotkut lisäävät myös kuullotettua sipulia ja sellerinlehtiä. Pienet kalat voi jauhaa ruotoineen päineen ja laittaa varmuuden vuoksi pariin kertaan myllyn läpi kaikkien lisukkeiden kera. Itse käytän riisin sijasta vehnäjauhoja irakilaiseen tapaan.


      • antoikin
        zaatar kirjoitti:

        marokkolaiset *sardiini-sandwichit*.
        Sardiinisfileet yhdistellään pareiksi nahkapuoli ulospäin ja väliin laitetaan täytettä, joka kostuu persilja korianterisilpusta, harissasta, murskatusta valkosipulista ja jauhetusta juustokuminasta. Sardiiniparit jauhotetaan kauttaaltaan ja paistetaan öljyssä molemin puolin.

        Kyllä ne kotiapulaisen kalapullat tuntuvat enemmän marokkolaisilta kuin antamasi ohje.
        Kaneli, valkosipuli ja korianteri ovat mainioita kalapullien mausteita. Jotkut lisäävät myös kuullotettua sipulia ja sellerinlehtiä. Pienet kalat voi jauhaa ruotoineen päineen ja laittaa varmuuden vuoksi pariin kertaan myllyn läpi kaikkien lisukkeiden kera. Itse käytän riisin sijasta vehnäjauhoja irakilaiseen tapaan.

        netin valityksella osoitteen jossa marokkolaisia ruokaohjeita ja muutenkin kulttuurista ja musiiikista tietoa....=) ihana anoppi!!! kun vaan vihdoinkin paasisi tapaamaan...


      • mar
        zaatar kirjoitti:

        marokkolaiset *sardiini-sandwichit*.
        Sardiinisfileet yhdistellään pareiksi nahkapuoli ulospäin ja väliin laitetaan täytettä, joka kostuu persilja korianterisilpusta, harissasta, murskatusta valkosipulista ja jauhetusta juustokuminasta. Sardiiniparit jauhotetaan kauttaaltaan ja paistetaan öljyssä molemin puolin.

        Kyllä ne kotiapulaisen kalapullat tuntuvat enemmän marokkolaisilta kuin antamasi ohje.
        Kaneli, valkosipuli ja korianteri ovat mainioita kalapullien mausteita. Jotkut lisäävät myös kuullotettua sipulia ja sellerinlehtiä. Pienet kalat voi jauhaa ruotoineen päineen ja laittaa varmuuden vuoksi pariin kertaan myllyn läpi kaikkien lisukkeiden kera. Itse käytän riisin sijasta vehnäjauhoja irakilaiseen tapaan.

        Sinua kunnioittaen "zaatar", mutta kyllä tämä ohjeeni on marokkolaiselta kotiapulaiselta. Hän ja hänen perheensä (äiti Marokossa = Beni Mellal, täti myös meillä...) eivät käytä "runsaasti" mausteita. Varovaisesti valkosipulia, runsaasti korianteria, persiljaa, juustokuminaa...
        Olisko niin, että teillä päin Marokosta kotoisin olevat ovat omaksuneet mausteisemmat ruoat?


      • zaatar
        mar kirjoitti:

        Sinua kunnioittaen "zaatar", mutta kyllä tämä ohjeeni on marokkolaiselta kotiapulaiselta. Hän ja hänen perheensä (äiti Marokossa = Beni Mellal, täti myös meillä...) eivät käytä "runsaasti" mausteita. Varovaisesti valkosipulia, runsaasti korianteria, persiljaa, juustokuminaa...
        Olisko niin, että teillä päin Marokosta kotoisin olevat ovat omaksuneet mausteisemmat ruoat?

        astua varpaille, laukaisin tuossa vain esille ensivaikutelmaani.
        Marokkolaisesta ruokakulttuurista voisi varmaan keskustella vaikka miten pitkään, niin rikas ja monivivahteinen se on. Eikä pidä unohtaa, että nykyisin tunnettu *marokkolainen* ruoka on alkuperäisen berbeerikeittiön, idästä tulleiden arabivalloittajien ja pohjoisesta virranneen andalusialaisen ruokakulttuurin tulos.

        Lisäksi olen kuullut, että Marokossa nuo sapuskat ja erityisesti mausteet vaihtelevat melkoisesti eri alueiden välillä niin, että ei ainoastaan joka kylällä ole omat mausteensa vaan jopa joka talolla.
        Yleensä suurien kaupunkien asukkailla on mahdollisuus monipuolisempaan elintarvikkeiden hankintaan kuin syrjäisien kylien väestölle.
        Kunnon marokkolaisesta maustekaupasta pitäisi, kuulemani mukaan, löytyä lähes 100 erilaista maustetta.


      • zaatar
        antoikin kirjoitti:

        netin valityksella osoitteen jossa marokkolaisia ruokaohjeita ja muutenkin kulttuurista ja musiiikista tietoa....=) ihana anoppi!!! kun vaan vihdoinkin paasisi tapaamaan...

        Ota vain irti kaikki mahdollinen tieto tuosta ihanasta maasta ja sen kulttuurista.


      • Asafoetida
        zaatar kirjoitti:

        astua varpaille, laukaisin tuossa vain esille ensivaikutelmaani.
        Marokkolaisesta ruokakulttuurista voisi varmaan keskustella vaikka miten pitkään, niin rikas ja monivivahteinen se on. Eikä pidä unohtaa, että nykyisin tunnettu *marokkolainen* ruoka on alkuperäisen berbeerikeittiön, idästä tulleiden arabivalloittajien ja pohjoisesta virranneen andalusialaisen ruokakulttuurin tulos.

        Lisäksi olen kuullut, että Marokossa nuo sapuskat ja erityisesti mausteet vaihtelevat melkoisesti eri alueiden välillä niin, että ei ainoastaan joka kylällä ole omat mausteensa vaan jopa joka talolla.
        Yleensä suurien kaupunkien asukkailla on mahdollisuus monipuolisempaan elintarvikkeiden hankintaan kuin syrjäisien kylien väestölle.
        Kunnon marokkolaisesta maustekaupasta pitäisi, kuulemani mukaan, löytyä lähes 100 erilaista maustetta.

        mutta kenties sitten on useampia versioita mausteseoksista ja useampaa laatuluokkaa perusmausteita.

        Autoritatiivinen lähde, Gernot Katzer, listaa hiukan yli 100 mausteena käytettävää kasvia, joista tosin joistain (Capsicum eli chilit etunenässä) on suuri määrä lajeja ja lajikkeita. Joitain kasveja käytetään usealla tavalla (lehdet, siemenet, kuori jne).

        Toistaiseksi olen pärjännyt kaikkien pohjois-afrikkalaisten reseptien kanssa n. 20 perusmausteella, mutta voi olla että mausteseoksia on yksinkertaistettu.

        Monimutkaisin oli muuan ras el hanout, jossa on 21 ainesta: paprika, juustokumina, inkivääri, korianterinsiemen, kassia, kurkuma, fenkolinsiemen, maustepippuri, vihreä kardemumma, tillinsiemen, galangal, muskottipähkinä, iriksenjuuri, laakerinlehti, kumina, cayenne, neilikka, muskottikukka, mustapippuri, ruskea kardemumma ja sahrami. Iriksenjuuren jätin pois...


      • mar
        Asafoetida kirjoitti:

        mutta kenties sitten on useampia versioita mausteseoksista ja useampaa laatuluokkaa perusmausteita.

        Autoritatiivinen lähde, Gernot Katzer, listaa hiukan yli 100 mausteena käytettävää kasvia, joista tosin joistain (Capsicum eli chilit etunenässä) on suuri määrä lajeja ja lajikkeita. Joitain kasveja käytetään usealla tavalla (lehdet, siemenet, kuori jne).

        Toistaiseksi olen pärjännyt kaikkien pohjois-afrikkalaisten reseptien kanssa n. 20 perusmausteella, mutta voi olla että mausteseoksia on yksinkertaistettu.

        Monimutkaisin oli muuan ras el hanout, jossa on 21 ainesta: paprika, juustokumina, inkivääri, korianterinsiemen, kassia, kurkuma, fenkolinsiemen, maustepippuri, vihreä kardemumma, tillinsiemen, galangal, muskottipähkinä, iriksenjuuri, laakerinlehti, kumina, cayenne, neilikka, muskottikukka, mustapippuri, ruskea kardemumma ja sahrami. Iriksenjuuren jätin pois...

        on marokkolaisen keittiön taideteos. Jokaisella myyjällä on oma sekoituksensa, joka voi sisältää todella yli 20 erinlaista maustetta jopa kuivia kukkia. Myös afrodisisinä pidettyjä mausteita käytetään tarvittaessa!
        Tässä yksi ohje asiasta kiinnostuneille:
        1 tl tähtianista
        8-10 kardemummaa
        12-15 mustapippuria
        1 kanelitanko
        1 tl inkivääriä
        1 tl seesaminsiemeniä
        6-8 neilikkaa
        1 tl fenkolinsiemeniä
        hieman muskottipähkinää
        tulista paprikajauhetta
        Kaikki survotaan ja sekoitetaan morttelissa.

        Kaupasta ostamani pussi sisältää puolestaan:
        Inkivääriä, tulista paprikajauhetta, kurkumaa, kanelia, mustapippuria, neilikkaa, turkinpippuria, ruusun terälehtiä, korianteria, muskottipähkinää, fenkolia, suolaa, kardemummaa, laakerinlehteä, galangajuurta, kebabapippuria, juustokuminaa.

        Ras el hanoutia käytetään esim. couscousissa tai ihanassa Pastela-kyyhkyspiirakassa.
        Ohjeeni lampaale:
        1 kg lammasta palasina
        2 rkl ras el hanout
        saframia
        öljyä
        voita
        2 rkl hunajaa
        250 gr rusinoita
        200 gr kuorittuja ja öljyssä ruskitettuja manteleita
        Sekoita liha kattilassa ras el hanoutin ja saframin kera. Suolaa jos tarpeellista.
        Kaada hieman öljyä joukkoon ja nokare voita. Peitä vedellä ja anna kiehua kunnes liha on melkein mureata ja kypsää. Lisää hunaja sekä rusinat.
        Koristele tarjoiluvaiheessa annos manteleilla.


      • zaatar
        Asafoetida kirjoitti:

        mutta kenties sitten on useampia versioita mausteseoksista ja useampaa laatuluokkaa perusmausteita.

        Autoritatiivinen lähde, Gernot Katzer, listaa hiukan yli 100 mausteena käytettävää kasvia, joista tosin joistain (Capsicum eli chilit etunenässä) on suuri määrä lajeja ja lajikkeita. Joitain kasveja käytetään usealla tavalla (lehdet, siemenet, kuori jne).

        Toistaiseksi olen pärjännyt kaikkien pohjois-afrikkalaisten reseptien kanssa n. 20 perusmausteella, mutta voi olla että mausteseoksia on yksinkertaistettu.

        Monimutkaisin oli muuan ras el hanout, jossa on 21 ainesta: paprika, juustokumina, inkivääri, korianterinsiemen, kassia, kurkuma, fenkolinsiemen, maustepippuri, vihreä kardemumma, tillinsiemen, galangal, muskottipähkinä, iriksenjuuri, laakerinlehti, kumina, cayenne, neilikka, muskottikukka, mustapippuri, ruskea kardemumma ja sahrami. Iriksenjuuren jätin pois...

        sisältää jo kaikki mahdolliset mausteseokset sun muut sörsselit. Purkkeja kyllä olen nähnyt joissakin kaupoissa varmasti yli sata kappaletta rivissä hyllyillä ja kaikissa eri töhnää (etikettien perusteella). En kuitenkaan ole varma, miten tuo käsitys 'mauste' oikein määritellään. Monissa maustekaupoissa myydään esim. montaa lajia kuivattuja yrttejä, joita käytetään lähinnä teevärkkinä ja rohtona, puhumattakaan kaikista pähkinöistä ym, jotka myös ovat myynnissä.

        Jokapäiväisessä ruuanlaitossa minulle riittää hyvin kymmenkunta perusmaustetta. Käytän mielummin erillissiä mausteita oman mieleni mukaan, kuin valmiita sekoituksia.

        Ras el-haanuut eli "kaupan pää" (ras=pää, haanuut=kauppa,myymälä) on kai kuuluisin pohjois-afrikkalainen mausteseos. Oman lähteeni mukaan alkuperäinen seos sisältää 27 eri maustelajia, jotka kukin "kauppa" pitää visusti omana tietonaan. Liikkeissä nykyään myytävät valmiit seokset koostuvat tavallisesti n.15 eri mausteesta. Perusmausteet ovat neilikka, kaneli ja mustapippuri ja sen jälkeen kaikki tiet ovat avoimia.

        Gernot Katzerin sivujen avulla osasin yhdistää mainitsemasi galangalin tuntemaani chulanzdaniin, mutta iriksen juurta en löytänyt edes Katzerin sivuilta. Omasta rohtokirjastani löysin siitä maininnan, mutta lähinnä kosmeettiseen käyttöön ja kahvinkorvikkeeksi. Itse en joka tapauksessa ole vielä törmännyt reseptiin , jossa sitä pyydettäisin.

        Muista marokkolaisessa keittiössä käytettävistä mausteista tulee vielä mieleen meshija eli mace, siis muskottipähkinän pehmeä repeytynyt kuoriosa, jota käytetään kokonaisena monissa pitkään keitettävissä pataruuissa ja jauhettuna vasta keiton loppuvaiheessa.


      • zaatar
        mar kirjoitti:

        on marokkolaisen keittiön taideteos. Jokaisella myyjällä on oma sekoituksensa, joka voi sisältää todella yli 20 erinlaista maustetta jopa kuivia kukkia. Myös afrodisisinä pidettyjä mausteita käytetään tarvittaessa!
        Tässä yksi ohje asiasta kiinnostuneille:
        1 tl tähtianista
        8-10 kardemummaa
        12-15 mustapippuria
        1 kanelitanko
        1 tl inkivääriä
        1 tl seesaminsiemeniä
        6-8 neilikkaa
        1 tl fenkolinsiemeniä
        hieman muskottipähkinää
        tulista paprikajauhetta
        Kaikki survotaan ja sekoitetaan morttelissa.

        Kaupasta ostamani pussi sisältää puolestaan:
        Inkivääriä, tulista paprikajauhetta, kurkumaa, kanelia, mustapippuria, neilikkaa, turkinpippuria, ruusun terälehtiä, korianteria, muskottipähkinää, fenkolia, suolaa, kardemummaa, laakerinlehteä, galangajuurta, kebabapippuria, juustokuminaa.

        Ras el hanoutia käytetään esim. couscousissa tai ihanassa Pastela-kyyhkyspiirakassa.
        Ohjeeni lampaale:
        1 kg lammasta palasina
        2 rkl ras el hanout
        saframia
        öljyä
        voita
        2 rkl hunajaa
        250 gr rusinoita
        200 gr kuorittuja ja öljyssä ruskitettuja manteleita
        Sekoita liha kattilassa ras el hanoutin ja saframin kera. Suolaa jos tarpeellista.
        Kaada hieman öljyä joukkoon ja nokare voita. Peitä vedellä ja anna kiehua kunnes liha on melkein mureata ja kypsää. Lisää hunaja sekä rusinat.
        Koristele tarjoiluvaiheessa annos manteleilla.

        etenkin ruusunnuput ja kurtum (haria, carthamus tinctorius)ovat kyllä meilläkin käytössä, mutta mitä ovat afrodiset mausteet?


      • mar
        zaatar kirjoitti:

        etenkin ruusunnuput ja kurtum (haria, carthamus tinctorius)ovat kyllä meilläkin käytössä, mutta mitä ovat afrodiset mausteet?

        Piti oikein etsiä tietoa teemasta, sillä omani ei riittänyt edes alkuun... no tässä sitä tulee:
        KESÄKYNTELI (Saturia hortensis)-> sytyttää voimakkuudella rakkauden liekin. Latinankielinen nimi juontuukin sanasta "satyyri".
        BASILIKA-> hedelmällisyys ja intohimo.
        KAPRISMARJA
        ANIS-> villittää vastanaineita ja parantaa impotenssin.
        KANELI
        KARDEMUMMA-> Yonin (naisen sukupuolielimet)symbooli Intiassa.
        CAYENNE-> auttaa verenkiertoon.
        KUMINA-> siitä valmistetaan "rakkauden filttereitä" eli juomia, joilla saadaan haluamamme ihminen rakastumaan itseemme...
        KORIANTERI
        CURRY
        KATAJANMARJA-> Kamasutrassa valmistetaan niistä juomaa.
        INKIVÄÄRI-> Madame du Barryn kerrotaan valmistaneen inkivääristä ja munankeltuaisista sekoitusta, joka hullaannutti hänen rakastajansa, Ludwig XV mukaan luettuna.
        LAAKERINLEHTI-> jo roomalaiset pitivät sitä miehyyden esimerkkinä.
        LAVENTELI
        MINTTU-> erityisesti naisia kiihottava.
        SINAPIN SIEMENET-> Hierotaan penikseen ja impotenssi katoaa tuosta vain! (Turun Linnan Sinappi ei käy tähän tarkoitukseen...).
        MUSKOTTIPÄHKINÄ-> Miehen paras ystävä.
        OREGANO-> Toimii juomana-> tee
        PIPPURI (Piper Negrum)-> Tuottaa iloa leskille ja auttaa kainoja miehiä rakastelemaan.
        SALVIA-> Teenä hedelmällisyyden avuksi.
        TIMJAMI
        VANILJA-> Saa aikaan intohimoa.
        ROSMARIINI-> Nautitaan myös teenä.

        Hmmm, joka päivä sitä oppii jotain uutta, vai kuinka?


      • zaatar
        mar kirjoitti:

        Piti oikein etsiä tietoa teemasta, sillä omani ei riittänyt edes alkuun... no tässä sitä tulee:
        KESÄKYNTELI (Saturia hortensis)-> sytyttää voimakkuudella rakkauden liekin. Latinankielinen nimi juontuukin sanasta "satyyri".
        BASILIKA-> hedelmällisyys ja intohimo.
        KAPRISMARJA
        ANIS-> villittää vastanaineita ja parantaa impotenssin.
        KANELI
        KARDEMUMMA-> Yonin (naisen sukupuolielimet)symbooli Intiassa.
        CAYENNE-> auttaa verenkiertoon.
        KUMINA-> siitä valmistetaan "rakkauden filttereitä" eli juomia, joilla saadaan haluamamme ihminen rakastumaan itseemme...
        KORIANTERI
        CURRY
        KATAJANMARJA-> Kamasutrassa valmistetaan niistä juomaa.
        INKIVÄÄRI-> Madame du Barryn kerrotaan valmistaneen inkivääristä ja munankeltuaisista sekoitusta, joka hullaannutti hänen rakastajansa, Ludwig XV mukaan luettuna.
        LAAKERINLEHTI-> jo roomalaiset pitivät sitä miehyyden esimerkkinä.
        LAVENTELI
        MINTTU-> erityisesti naisia kiihottava.
        SINAPIN SIEMENET-> Hierotaan penikseen ja impotenssi katoaa tuosta vain! (Turun Linnan Sinappi ei käy tähän tarkoitukseen...).
        MUSKOTTIPÄHKINÄ-> Miehen paras ystävä.
        OREGANO-> Toimii juomana-> tee
        PIPPURI (Piper Negrum)-> Tuottaa iloa leskille ja auttaa kainoja miehiä rakastelemaan.
        SALVIA-> Teenä hedelmällisyyden avuksi.
        TIMJAMI
        VANILJA-> Saa aikaan intohimoa.
        ROSMARIINI-> Nautitaan myös teenä.

        Hmmm, joka päivä sitä oppii jotain uutta, vai kuinka?

        miksi nuo etelän asukkaat ovat paljon *kuumaverisempiä* kuin pohjolan väki :כ ...


      • mar
        zaatar kirjoitti:

        miksi nuo etelän asukkaat ovat paljon *kuumaverisempiä* kuin pohjolan väki :כ ...

        niinhän se taitaa olla!
        Tänään tein tsatsikiä, johon laitoin runsaasti mintunlehtiä...


    • ehkäpä tuossa marokkolaisessa/berberimenussa on ideana jonkin sortin slow food ja fine dining, lähiruokaa ja hitaat kypsytykset & selkeät raaka-aineet?

    • Saba on kuningatar

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta

      https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi
      Kotka
      120
      3021
    2. Vanhalle ukon rähjälle

      Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen
      Ikävä
      30
      2434
    3. Olen tosi outo....

      Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap
      Ikävä
      30
      2415
    4. Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!

      https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/1525663
      Kotimaiset julkkisjuorut
      109
      2051
    5. Oletko sä luovuttanut

      Mun suhteeni
      Ikävä
      114
      1670
    6. Hommaatko kinkkua jouluksi?

      Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k
      Sinkut
      171
      1378
    7. Aatteleppa ite!

      Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.
      Maailman menoa
      289
      1212
    8. Mikko Koivu yrittää pestä mustan valkoiseksi

      Ilmeisesti huomannut, että Helenan tukijoukot kasvaa kasvamistaan. Riistakamera paljasti hiljattain kylmän totuuden Mi
      Kotimaiset julkkisjuorut
      260
      1120
    9. Onko se ikä

      Alkanut haitata?
      Ikävä
      62
      1057
    10. Mitä sanoisit

      Ihastukselle, jos näkisitte?
      Tunteet
      71
      1054
    Aihe