Ostin reissusta mausteita nimeltään sumak ja zaatar. Viimeksi mainittua olen maistanut vain ohkaisten, öljyttyjen leipien päällä, ja hyvältä maistui!
Olisiko teillä mahdollisesti hyviä ohjeita näihin mausteisiin? Entä ohjetta viininlehtikääryleisiin? Mulla oli palestiinalainen tuttu rouva, joka teki erinomaisia kääryleitä, mutta hänen reseptissään oli vain "mausteseos", joka ei ikinä selvinnyt että mistä se koostui. Hän vain hoki, että joka kaupastahan sitä voi ostaa, eikä uskonut että meidän kauppamme vakiovarusteisiin täällä pohjolan perukoilla se ei kuulu...
Jos siis jollain olisi tällaisia vinkkejä, niin ne ilolla ottaisin vastaan :-)
Mukavaa alkanutta kevättä etnisen ruuan ystäville!
Sumak ja zaatar
23
4903
Vastaukset
- Asafoetida
Sumakki on Välimeren maissa kasvavan sumakkipensaan (Rhus coriaria) kuivatuista hedelmistä tehty jauhe. Tai siis yleensä sitä käytetään jauheena. Sen maku on mausteisen ja happoisen yhdistelmä, hyvin raikas!
Zaatar on yrtti- ja mausteseos, jossa on timjamia tai meiramia, sesaminsiemeniä, sumakkia ja suolaa.
(Zaatar itse asiassa taitaa tarkoittaa 'syyrialaista' meiramia, Majorana syriaca.)
Viininlehtikääryleiden mauste saattoi todellakin olla 'mauste' eli baharat (sananmukainen käännös arabiaksi). Jokaisella maustekauppiaalla on oma baharatinsa, mutta tyypillisesti siinä on paprikaa, mustapippuria, juustokuminaa, kassiaa, neilikkaa, korianterinsiemeniä, kardemummaa ja muskottipähkinää.
Nimim. Zaatar taas täydentänee vajavaisia tietojani.- kääryleet
Niitähän on useita vähän erilaisia versioita eri puolilla itäistä Välimerta ja Lähi-Itää, mutta olen kuullut että ruoka olisi alunperin Persiasta, jossa se tosin aikoinaan tehtiin viikunan lehdistä. Ihan vain kuriositeettina.
- zaatar
minut täydentämään, niin en kai voi kieltäytyä ja lisään pari sanaa.
Ensinnäkin sumakki,siis tuo ennen muinoin nahkanparkitsijoiden käyttämä kasvi ja nykyisin paremmin mausteena tunnettu on välimeren itäpuoliskon arabikansojen lempilapsi. Samettiset happamat hedelmärypäleet kypsyvät loppukesästä ja syksyllä tuore (kuivatettu) sumakki on myynnissä jo lähes kaikilla arabimarkkinoilla.
Parasta sumakki onkin suoraan kuivatetuista hedelmistä jauhettuna, sillä pitkään varastoituna mauste saa epämielyttävän sivumaun.
Markkinoilla myytäviin seoksiin lisätään joskus myös sitruunasuolaa, jolloin mauste saa hyvin voimakkaan happaman maun.
Näin keväällä lähi-idän metsiköt ovat täynnä tuoretta zaataria ja koska se on vielä pehmeää ja maultaan mietoa, sitä käytetään paljon salaatteihin ja pasteijojen (fatiir, sambusak)täytteiksi. Myöhemmin, sateiden loputtua ja säiden lämmettyä, sen maku tiivistyy ja voimistuu ja silloin on paras aika kerätä sitä zaatar-seosta varten kuivattavaksi.
Paikalliset zaatar-specialistit lisäävät seokseensa myös eräitä muita luonnonyrttejä sekä vähäsen oliiviöljyä.
Baharat-seoksesta en sen enempää tässä ehdi mainita, kun että yleensä eri mailla ja kansoilla on oma seoksensa , esim. palestiinalainen, libanonilainen, syyrialainen, irakilainen, beduiiniseos jne...
Varmasti seoksen kostumus vaihtelee myös sekoittajan mukaan. - viininlehtikääryle
kääryleet kirjoitti:
Niitähän on useita vähän erilaisia versioita eri puolilla itäistä Välimerta ja Lähi-Itää, mutta olen kuullut että ruoka olisi alunperin Persiasta, jossa se tosin aikoinaan tehtiin viikunan lehdistä. Ihan vain kuriositeettina.
http://www.hellapoliisi.fi/reseptit/reseptit/pikkusuolaiset/dolma-viininlehtikaaryleet.php
- zaatar
Ensinnäkin nuo öljytyt zaatar-leipäset ovat suosittua katuruokaa lähi-idässä ja tunnetaan *manakish* nimellä. Ei ole vaikea leipoa kotonakaan, vaikka tavallisessa leivinuunissa tulos ei ylläkään alkuperäisen tasolle.
Toinen hyvin suosittu käyttö zaatarille on labne-tuorejuuston mausteena oliiviöljyn kera.
Labnen voi valmistaa itse valuttamalla maustamatonta jogurttia kangasnyytissä kunnes muodostuu suhteellisen kuivaa rahkamaista juustoa. Valutus saattaa kestää päivän pari ja seosta pitää aina joskus sekoittaa ja lisätä suolaa. Myös käytettävän jogurtin kannattaa hapattaa itse kiehautetusta ja jäähdytetystä maidosta (1½-2 l)lisäämällä siihen tölkki jogurttia.
Syömävälineiksi tuoreita pita-leipiä.
Zaatar-seosta voi käyttää myös grillatun kalan ja broilerin mausteena.
Sumakkia voi lisätä moniin tuoresalaatteihin ja varsinkin sipulin kanssa se sopii hyvin.
Siivua sipuli (kelta- tai punasipuli) ohuiksi siivuiksi sirottele päälle suolaa ja odota 15 minuuttia. Valuta pois kertynyt neste ja lisää oliiviöljyä, sitruunanmehua, hieman sokeria ja sumakkia ja sekoita.
Toinen palestiinalaiskeittiön hyvin suosittu käyttö sumakille on sumakkibroileri eli musaachan (tai muhammar), joka tarjotaan rieskamaisien pita-leipien päällä.
Liimaan tähän pari ohjetta omasta reseptikokoelmastani.
1.Sumakkibroileri eli Muhammar
pita:
n.1 kg vehnäjauhoja
30 g hiivaa
2 rkl sokeria
2 tl suolaa
2 tl öljyä
2½ lasia lämmintä vettä
Sekoita hiiva ja sokeri ½ lasilliseen kädenlämpöistä vettä ja anna käydä 10 minuuttia.
Sekoita suola ja öljy loppuun vesimäärään ja lisää jauhot vähitellen käsin vaivaten.
Lisää taikinaan hiivaseos ja jatka vaivaamista samalla jauhoja lisäten kunnes muodostuu pehmeä taikina .
Jätä nousemaan tunti - puolitoista.
Pyöritä taikinasta 4-5 palloa ja kauli ne pastinpannuun mahtuviksi rieskoiksi.
Kuumenna laaja paistinpannu (valurauta tai teflon) ja kypsennä siinä rieskat molemmin puolin ilman öljyä. Jos suljet pannun kannella se nopeuttaa kypsymistä.
Jätä valmiit rieskat odottamaan.
2 minibroileria puolikkaiksi halkaistuina
4 isoa punaista sipulia silputtuina
2 rkl sumakkia
hieman muskottipähkinää, kanelia ja mustapippuria (yht. ½ tl)
tilkka sitruunan mehua
suolaa
3-4 rkl oliiviöljyä
½ lasia kanalientä (jauheesta tai kuutiosta)
Puhdista, huuhtele ja kuivaa broilerinpuolikkaat.
Sekoita 1 rkl sumakkia muiden mausteiden suolan kanssa ja lisää seokseen tilkka sitruunan mehua. Hiero tahnalla broileripuolikkaat kauttaaltaan ja laita jääkaappiin muutamaksi tunniksi tai yön yli.
Kuullota sipulit oliiviöljyssä kunnes läpikuultavia, lisää loppu sumakki ja puolet kanaliemestä.
Keitä pienellä tulella n. puoli tuntia.
Aseta broileripuolikkaat uunipellille ja kaada päälle sipuliseos.
Kypsennä uunissa 200 asteessa puolisen tuntia. Jos broilerit näyttävät kuivuvan liikaa, ne voi peittää alumiinifoliolla.
Voitele toinen pelli kevyesti oliiviöljyllä aseta sille rieskat (niin monta kuin sopii) ja kostuta ne lopulla kanaliemellä. Aseta jokaisen rieskan päälle puolikas broileria sipulin kera ja paista toistamiseen n. 20 minuuttia kunnes kauniin rukeita.
Muhammar syödään käsin.
Toinen on druuzi-keittiön antimia:
2.Sumakkibroileri
1 keskikokoinen broileri
tai 4 kanan reisipalaa
sumakkia
oliiviöljyä
zaataria (oreganoa)
2 silpottua sipulia
1 sitruuna siivuttuna
4 kpl tomaattia siivuttuina
4 kpl perunaa siivuttuina
2 lasia kanalientä
Viillä 'haavoja' kanaploihin.
Sekoita mausteet ja oliiviöljy ja hiero seos huolellisesti broileriin.
Jätä odottamaan noin tunniksi.
Järjestä perunat, tomaatit, sitruuna ja sipuli uunivuokaan ja broilerinpalat niiden päälle.
Kaada vuokaan kanaliemi.
Paista 180 asteessa tunnin verran aina välillä kastellen kanapaloja liemellä.
Viininlehtikääryleiden ohjeita löytyy netistä runsaasti ja varmasti myös niille sopivan baharat-seoksen ohje.- Alkuperäinen vinkkejä kysellyt
Suuret kiitokset, oli kiva lukea asiantuntevat ja ystävälliset vastauksenne! Koitan takuuvarmasti reseptejä, Lähi-Idän ruoka on lähellä sydäntä, kun hamassa menneisyydessä asuin vuoden Emiraateissa. Harmittaa vaan kun en silloin älynnyt perinpohjin tutustua koko laajaan skaalaan mausteita ja niiden käyttöä.
Mutta onneksi täältä löytyy ekspertit, jotka viitsivät meitä noviisejakin neuvoa :-)
Hyvää kevään jatkoa!! - Hakaniemi pelastaa
Alkuperäinen vinkkejä kysellyt kirjoitti:
Suuret kiitokset, oli kiva lukea asiantuntevat ja ystävälliset vastauksenne! Koitan takuuvarmasti reseptejä, Lähi-Idän ruoka on lähellä sydäntä, kun hamassa menneisyydessä asuin vuoden Emiraateissa. Harmittaa vaan kun en silloin älynnyt perinpohjin tutustua koko laajaan skaalaan mausteita ja niiden käyttöä.
Mutta onneksi täältä löytyy ekspertit, jotka viitsivät meitä noviisejakin neuvoa :-)
Hyvää kevään jatkoa!!Eilen Hakanimenen hallin Hämeentien päässä maustekaupasta sumak 2.60 ja
metrotunnelin http://www.herkuttele.com/kauppa/jasmin-food
sitä sai 1.50 m tai kilon pussi .
Nyt mietin onko Istanbulista ostamani kekek samaa kuin za'atar . Pitää kipasta uudemman kerran.
http://en.wikipedia.org/wiki/Za'atar
http://www.theepicentre.com/Spices/zaatar.html
Satureja thymbra L http://findarticles.com/p/articles/mi_qa4091/is_200501/ai_n9474205/
Siellä myös tuoksui aiva/marmelo/kvitten
http://www.liberherbarum.com/XPn0236Sn0008.htm
http://sv.wikipedia.org/wiki/Kvitten - palatkohdalleen
Hakaniemi pelastaa kirjoitti:
Eilen Hakanimenen hallin Hämeentien päässä maustekaupasta sumak 2.60 ja
metrotunnelin http://www.herkuttele.com/kauppa/jasmin-food
sitä sai 1.50 m tai kilon pussi .
Nyt mietin onko Istanbulista ostamani kekek samaa kuin za'atar . Pitää kipasta uudemman kerran.
http://en.wikipedia.org/wiki/Za'atar
http://www.theepicentre.com/Spices/zaatar.html
Satureja thymbra L http://findarticles.com/p/articles/mi_qa4091/is_200501/ai_n9474205/
Siellä myös tuoksui aiva/marmelo/kvitten
http://www.liberherbarum.com/XPn0236Sn0008.htm
http://sv.wikipedia.org/wiki/Kvitten - muskottipähkinä
palatkohdalleen kirjoitti:
http://www.food.com/library/nutmeg-333
Niitäkin saa kokonaisina Hakaniemen etnokaupoista
Kun joulu saa
http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/37662/Lanttulaatikko - pihka_piru
palatkohdalleen kirjoitti:
pirunpihka
http://www.pipar.ee/product.php?main_id=1&category_id=27&prod_id=298&start=0
Hakaniemen metrotunnelissa ei kauppaa. Jasmin Food tilalle tuli ja muutti Kaisaniemeen (ovela paikka PickNick kupeesta kyltti Vilhonkatu )kulmassa oikealla http://www.haulerorientalmarket.fi/ - hakuset
Hakaniemi pelastaa kirjoitti:
Eilen Hakanimenen hallin Hämeentien päässä maustekaupasta sumak 2.60 ja
metrotunnelin http://www.herkuttele.com/kauppa/jasmin-food
sitä sai 1.50 m tai kilon pussi .
Nyt mietin onko Istanbulista ostamani kekek samaa kuin za'atar . Pitää kipasta uudemman kerran.
http://en.wikipedia.org/wiki/Za'atar
http://www.theepicentre.com/Spices/zaatar.html
Satureja thymbra L http://findarticles.com/p/articles/mi_qa4091/is_200501/ai_n9474205/
Siellä myös tuoksui aiva/marmelo/kvitten
http://www.liberherbarum.com/XPn0236Sn0008.htm
http://sv.wikipedia.org/wiki/Kvittenmauste sanastoa kuvin http://www.spiceupthecurry.com/spices-in-english-hindi/
- Irakissa
karkeaksi jauhettu sumak on erityisesti vartaassa paistettujen lammaskebabien päälle ripoteltava mauste. Varmasti löytyy muitakin käyttötapoja, mutta tämä näin omakohtaisena kokemuksena Bagdahdista.
- Yaelian
Olen käyttänyt sumakkia esim. kyssäkaalisalaatissa,johon se sopii ihanasti.Zaatarin ohje löytyy myös blogistani
http://appelsiinejahunajaa.blogspot.com/ - SR
Yaelian kirjoitti:
Olen käyttänyt sumakkia esim. kyssäkaalisalaatissa,johon se sopii ihanasti.Zaatarin ohje löytyy myös blogistani
http://appelsiinejahunajaa.blogspot.com/perinteinen kebab-mauste
eli sopii lampaanjauhelihasta tehtyihin kepakkoihin mausteeksi, antaa mahtava lähi-idän fiiliksen.. - Kepakkoman!
SR kirjoitti:
perinteinen kebab-mauste
eli sopii lampaanjauhelihasta tehtyihin kepakkoihin mausteeksi, antaa mahtava lähi-idän fiiliksen..Perinteinen kebapresepti, jossa on mausteena Za`atar? Olen kiinnostunut.
- mukaan vaan
Kepakkoman! kirjoitti:
Perinteinen kebapresepti, jossa on mausteena Za`atar? Olen kiinnostunut.
http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/4681/Kebab-lastut
http://keskustelu.suomi24.fi/node/1953417
http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/140605/Sumak salaattia
http://patalintu.blogspot.com/2009/04/makumatka-auringossa.html - Sukujuuret sieltä
SR kirjoitti:
perinteinen kebab-mauste
eli sopii lampaanjauhelihasta tehtyihin kepakkoihin mausteeksi, antaa mahtava lähi-idän fiiliksen..Ainakin Jordaniassa ja Libanonissa zataar on perinteinen leipämauste, ei suinkaan kebabmauste.
- zataar meirami
http://www.liberherbarum.com/Pn3819.HTM.
(Ei tunne 'syyrialaista' meiramia, Majorana syriaca.)
Sain tuliaisiksi Lebabon Zataar!
Meiramilta ihanasti maistuu. - sämäk with sumak
Luin kaikki vastaukset, tosi hyviä vinkkejä - Mutta ihan varmuuden vuoks kysyisin vielä: Onks se nyt terveellistä ja turvallista käyttää esim sumak-jauhetta ihan vaan kuivana ripotellen valmiin ruokasalaatin päälle vai pitäiskö mieluummin aina käyttää uunissa lämmitettyyn ruokaan tai pannussa paistettuna kuten useimmat esim intialaiset mausteet ? Oon vähän ulalla täs mielessä.
Ja sama za'atarin suhteen.- ou_nou_lurps
Arabiassa asunut
http://kaikkiaitinireseptit.blogspot.fi/2014/05/zaatar-ja-silla-sumakki.html
- noin muut
eli mikäs jottei
http://karppaus.info/forum/viewtopic.php?f=2&t=37682 - vielä lisää
Mausteet puhkee kukkaan lämmössä.
http://www.makupalat.fi/Categories.aspx?classID=e8c84d64-cbef-4869-a951-d6db6919e10c - mausta_en
mauste -ja yrttisanastoa auttaisko
http://www.spiceupthecurry.com/spices-in-english-hindi/
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta
https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi1132943Olen tosi outo....
Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap302405Vanhalle ukon rähjälle
Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen232369Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!
https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/15256631082006- 1141650
Hommaatko kinkkua jouluksi?
Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k1711368Aatteleppa ite!
Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.2881198Mikko Koivu yrittää pestä mustan valkoiseksi
Ilmeisesti huomannut, että Helenan tukijoukot kasvaa kasvamistaan. Riistakamera paljasti hiljattain kylmän totuuden Mi2511057- 711044
- 801044