Mummoni leipoo herkullista Pohjois-Pohjanmaalaista ohrarieskaa leivinuunissaan. Hän opetti leipomista meillekin ja leipoi vielä 84-vuotiaana tomerasti mukana.
Rieskasta tuli kuitenkin niin sitkeää, ettei meinaa leukalihakset riittää rieskapalasen syömiseen.
Mummo ei asiasta kärsi, kun rieskat lähtivät meidän mukaamme. Häneltä ei oikein viitsi kysyäkään, miksi tämä rieska on näin sitkeää? Liekö hän tietäisikään.
Tietääkö joku miten rieskasta saa mureaa, sellaista kauppalaatua suunnilleen?
Olis kiva yllättää mummo seuraavalla kerralla murealla rieskalla.
Liian sitkeä rieska mummolla.
20
29874
Vastaukset
- palovamma
kuuntelin kerran leipurin juttua tuosta asiasta. kertoi kokeilleensa useita eri reseptejä ja mikään ei toiminut; maku hyvä mutta niin sitkeä, että leuat meni sijoiltaan.
vika oli silloin paistolämpötilassa. "oikea" rieskaleipuri oli neuvonut, että ohrarieskaa pitää paistaa vähintään/yli 300 asteessa ja on tosi nopsakkaa touhua. siksi rieskassa on ne "palovammat" (mustat pisteet) päällä.
mikäli mummosi rieskassa ei ole mustia palopisteitä, syy voisi olla paistossa; liian miedossa, liian kauan.- rieskaa..
saa myös jos taikinaa vaivaa liian kauan. Eli kylmät jauhot kylmään nesteeseen, lyhyt sekoitus ja nopea paisto kuumassa, siinä niksit onnistuneeseen rieskaan.
- aloittaja
rieskaa.. kirjoitti:
saa myös jos taikinaa vaivaa liian kauan. Eli kylmät jauhot kylmään nesteeseen, lyhyt sekoitus ja nopea paisto kuumassa, siinä niksit onnistuneeseen rieskaan.
Niin olen myös kuullut, että mahdollisimman vähän vaivausta taikinalle, niin ei synny ns. sitkoa. Tuo kylmät aineet varmaan auttaa myös. Uuni oli tasan 300 stetta ja mustia paistotäpliä niihin tuli. Paisto oli nopea. Voi sen uunin lämmittää toki kuumemmaksikin, ja niin teenkin ensi kerralla.
Reseptin laitan näkymään sitä kysyneen viestin alle.
Kiitos vinkeistä! - leivinuunissa
Muistan kun äitini teki rieskoja niin sen leivinuunin lämmitys tapahtui siten että edellispäivänä sitä piti lämmittää vähän,eli esilämmitys,ja sit rieskojen paisto onnistuikin varmaan paremmin.
- utelias
Kertokaas meille rieskan ystäville tämä resepti..vai onkohan tää mummon salainen resepti?
Ohrarieska on tosi hyvää,heti lämpöisenä.
Tehnyt sitä joskus ja tullut liian sitkeää.Kai minäkin paistoin sen liian miedossa uunissa....- aloittaja
Resepti on suunnilleen näin:
Jokikylän mummun perunarieska
5-6 keitettyä perunaa
1/3 pakettia hiivaa
1 l kylmää vettä
7 dl ohrajauhoja
n. 3 dl vehnäjauhoja
2 tl suolaa
Keitä perunat kypsiksi. Survo tasaiseksi muusiksi, voit lisätä osaksi maitoa veden sijasta. Jäähdytä perunasose. Sekoita kaikki ainekset keskenään tasaiseksi taikinaksi.Vehnäjauhoilla säädät taikinan paksuuden. Taikinaa ei vaivata, eikä nostateta. Taikina on hyvää, kun se on löysää - juuri ja juuri leivontakelpoista.
Kaulitse n. 1 cm paksuisiksi tasaisiksi ja pyöreiksi rieskoiksi, runsaiden jauhojen päällä.Pistele reikiä ennen paistamista.
Siirrä rieskat yli 300 asteiseen leivinuuniin. Täytä uuni nopeasti kerralla, niin monta kuin kerralla sopii. Paista muutama minuutti, kunnes pinnalla on mustia täpliä.
Nostele kuumat rieskat leivontapöydälle jäähtymään. Pinoa lämpimät rieskat ja peitä rieskapino voipaperilla ja pyyhkeellä.
Maistele lämpimänä oikean voin keralla.
Mitat ovat ohjeellisia. Kehittyneillä rieskan leipojilla on henkilökohtaiset reseptit ja ainesten suhteita voi varioida mieltymysten mukaan. Jos peruna jätetään kokonaan pois sitkeys saattaa lisääntyä, näin on käynyt meillä. - utelias
aloittaja kirjoitti:
Resepti on suunnilleen näin:
Jokikylän mummun perunarieska
5-6 keitettyä perunaa
1/3 pakettia hiivaa
1 l kylmää vettä
7 dl ohrajauhoja
n. 3 dl vehnäjauhoja
2 tl suolaa
Keitä perunat kypsiksi. Survo tasaiseksi muusiksi, voit lisätä osaksi maitoa veden sijasta. Jäähdytä perunasose. Sekoita kaikki ainekset keskenään tasaiseksi taikinaksi.Vehnäjauhoilla säädät taikinan paksuuden. Taikinaa ei vaivata, eikä nostateta. Taikina on hyvää, kun se on löysää - juuri ja juuri leivontakelpoista.
Kaulitse n. 1 cm paksuisiksi tasaisiksi ja pyöreiksi rieskoiksi, runsaiden jauhojen päällä.Pistele reikiä ennen paistamista.
Siirrä rieskat yli 300 asteiseen leivinuuniin. Täytä uuni nopeasti kerralla, niin monta kuin kerralla sopii. Paista muutama minuutti, kunnes pinnalla on mustia täpliä.
Nostele kuumat rieskat leivontapöydälle jäähtymään. Pinoa lämpimät rieskat ja peitä rieskapino voipaperilla ja pyyhkeellä.
Maistele lämpimänä oikean voin keralla.
Mitat ovat ohjeellisia. Kehittyneillä rieskan leipojilla on henkilökohtaiset reseptit ja ainesten suhteita voi varioida mieltymysten mukaan. Jos peruna jätetään kokonaan pois sitkeys saattaa lisääntyä, näin on käynyt meillä.Kiitti mummon reseptistä...Lämmitän huomenna leivinuunin ja teen tolla ohjeella sitä rieskaa...
Ei ole tullut tehtyä aikoihin tätä ...
Usein teen ohraryyni piimä.Sekin on hyvää lämpöisenä....Ja kaikki rieskat tietty..voin kera. - kysyn=
aloittaja kirjoitti:
Resepti on suunnilleen näin:
Jokikylän mummun perunarieska
5-6 keitettyä perunaa
1/3 pakettia hiivaa
1 l kylmää vettä
7 dl ohrajauhoja
n. 3 dl vehnäjauhoja
2 tl suolaa
Keitä perunat kypsiksi. Survo tasaiseksi muusiksi, voit lisätä osaksi maitoa veden sijasta. Jäähdytä perunasose. Sekoita kaikki ainekset keskenään tasaiseksi taikinaksi.Vehnäjauhoilla säädät taikinan paksuuden. Taikinaa ei vaivata, eikä nostateta. Taikina on hyvää, kun se on löysää - juuri ja juuri leivontakelpoista.
Kaulitse n. 1 cm paksuisiksi tasaisiksi ja pyöreiksi rieskoiksi, runsaiden jauhojen päällä.Pistele reikiä ennen paistamista.
Siirrä rieskat yli 300 asteiseen leivinuuniin. Täytä uuni nopeasti kerralla, niin monta kuin kerralla sopii. Paista muutama minuutti, kunnes pinnalla on mustia täpliä.
Nostele kuumat rieskat leivontapöydälle jäähtymään. Pinoa lämpimät rieskat ja peitä rieskapino voipaperilla ja pyyhkeellä.
Maistele lämpimänä oikean voin keralla.
Mitat ovat ohjeellisia. Kehittyneillä rieskan leipojilla on henkilökohtaiset reseptit ja ainesten suhteita voi varioida mieltymysten mukaan. Jos peruna jätetään kokonaan pois sitkeys saattaa lisääntyä, näin on käynyt meillä.Tarvitseekohan välttämättä hiivaa,kun ei löydy kaapista kuin kuivahiivaa juuri nyt..hmm ja montas isoa rieskaa annoksesta tulee,noin?
- Rouva 61
Piimäpurkki ja vähän vettä sen huuhteluun,
kaksi kolmasosaa ohrajauhoja ja yksi kolmasosa vehnäjauhoja, 3 tl suolaa ja 1 tl soodaa. Tee löysähkö taikina ja käytä leivottaessa apuna jauhoja ja itse kaulin leivinpaperin päälle ja vedän valmiin, pistellyn rieskan,kuumalle peltille, Paistan sähköuunissa 300 astetta, kauniin ruskeaksi. Ei kukaan ole seppä syntyessään, joten harjoittelemalla oppii ja voi sitä tehdä puoli annosta kerralla, niin ei harmita jos pilalle menee.
- mummun myös
Meidän mummun rieska on myös hyvää, mutta ihan hirvittävän sitkeää! Siinä saa tosiaan tehdä töitä että saa rieskapalan syötyä. Eipä tuu ainakaan hotkastua liian nopeesti! :)
- ohjeen...
mutta oon jo hukannut sen. Oli todella pehmeää ja hyvää, eikä siihen mennyt hiivaakaan. Ohjeessa oli ainakin perunaa, jauhoja, kananmunaa, maitoa ja suolaa. Jos jollain sattuisi olemaan tuolta kuulostavaa ohjetta, niin...saisinko kiitos? =)
- rieskaa
Ohjeet löytyy täältä:
http://www.lapinkeittiomestarit.fi/sivut/index2.html
Ps. Noilla sivuilla on muutenkin tosi hyviä ruokaohjeita.- heti...
huomenna, kun tänään jäi sopivasti muusiakin =)
Kiitos herkullisesta linkistä =)
- kantapäänkauttaoppinut
rieskataikinan pitää olla niin pehmeää kuin mahdollista, että juuri ja juuri saa jaúhojen kanssa sen taputeltua, ja myös kananmunaa voi laittaa taikinaan.
- nuori mies
leivoin tänää rieskaa ite ja muut ainaki tykkäsivät paistoin 250asteessa eikä tullu sitkeää
ohje
2dl vettä
2dl ruisjauhoja
2dl ohrajauhoja
suolaa
onko muut tehty tälläsella ohjeella?Kaurarieka leivinuunissa on parasta mitä tiedän.Eikä tule sitkasta!!!
Ohje:1kg kauraryynejä(myllyn paras on paras)
3litraa kuumaa vettä
puoli kiloa vehnäjauhoja
puoli kiloa ohrajauhoja
3ruokalusikallista suolaa
Laita edellisenä iltana kauraryynit turpoamaan kuumaan veteen,itse olen monesti laittanut vasta aamulla ja hyvää tulee.Siihen vain suola ja jauhot ja vaivaa vähän aikaa.Ja eikun leipomaan ja paistamaan.Käytä leipomisen aikana jauhoja runsaasti.Nämä ovat todella hyviä rieskoja,joita teen aina.Tästä ohjeesta tulee noin 18-20kpl rieskoja.- Vieskatar
känsä kirjoitti:
Kaurarieka leivinuunissa on parasta mitä tiedän.Eikä tule sitkasta!!!
Ohje:1kg kauraryynejä(myllyn paras on paras)
3litraa kuumaa vettä
puoli kiloa vehnäjauhoja
puoli kiloa ohrajauhoja
3ruokalusikallista suolaa
Laita edellisenä iltana kauraryynit turpoamaan kuumaan veteen,itse olen monesti laittanut vasta aamulla ja hyvää tulee.Siihen vain suola ja jauhot ja vaivaa vähän aikaa.Ja eikun leipomaan ja paistamaan.Käytä leipomisen aikana jauhoja runsaasti.Nämä ovat todella hyviä rieskoja,joita teen aina.Tästä ohjeesta tulee noin 18-20kpl rieskoja.Kohta on Kokkola Ylivieska, siellä on mainio maitorieska! Joku vanha runo...
MUTTA sen rieskan kuulukin olla sitkeää! Se siinä on parasta. Eli ei laiteta hiivaa joka kuohkeuttaa ja nostattaa. Vaan ainoastaan ohrajauhoja, maitua ja suolaa.
Älä vaan vie kehuen pehmeää rieskaa mummulles. Kyllä hänkin varmaan pehmeää perunarieskaa osaa tehä. Maitorieska on eri rieska!
- Aino
Oikeassa rieskassa - Lappi, Koillismaa, Kainuu, Pohjois-Pohjanmaa - ei ole kuin vettä, suolaa ja ohrajauhoja.
http://personal.inet.fi/yritys/marittan.kotileipomo/Ohrarieska.htm
Marittan ohjeesta poiketen rieskaa ei tarvitse kääntää, se on turhaa. - Anonyymi
Minä lähen siitä ,että jauhot vesi ja tai piimä on tosi kylmiä ,olleet mielellään jääkaapissa yön yli ,teen yleensä 2kpl rieskoja joihin menee 7dl ohraj,2dl vehnäj,suolaa reilu ripaus,taikinaa pitää pystyä kaatamaan pellille , on aina kelvanneet lapsen lapsille ja aikuisille.
Rieskaan pitää olla kuuma uuni. Minä paistan rieskat pizzauunissa, jossa lämpötila on noin 450C. Rieska paistuu noin minuutissa, ovat pehmeitä ja täydellisen leopardipilkkuisia kuten kunnon rieskojen (ja pizzan reunojen) pitääkin olla. Kun rieskat vielä jäähdyttää liinan alla niin höyry ja kosteus pitää ne ekstrapehmeinä. Minun rieskojen syömiseen ei tarvitse hampaita. You don't need no teeth to eat my flatbread and beef ribs.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Hetken jo luulin, että en ikävöi sinua koko aikaa
Mutta nyt on sitten taas ihan hirveä ikävä jotenkin. Tiedätköhän sinä edes, kuinka peruuttamattomasti minä olen sinuun r345688Outoa että Trump ekana sanoutui irti ilmastosopimuksesta
kun Kaliforniaa riepottelee siitä johtuvat tuhoisat maastopalot. Hirmumyrskytkin ovat USA:ssa olleet tuhoisia.4972602JOKO OLETTE KUULLET, MITÄ KIURUVEDELLÄ ON SATTUNUT!
Oletteko jo kuulleet, mitä Kiuruvedellä on sattunut, voi hyvänen aika? Aivan viime tuntien aikana olisi sattunut, jos t81741Eli jos toisen hiki haisee ns. omaan nenään siedettävältä
Se kertoo hyvästä yhteensopivuudesta. Selvä! Olet mies minun. 🫵🥳291468En tiedä miksi kerroin sinusta täällä
Siksi kai, kun meidän juttu on niin alkuvaiheessa, etten voi vielä puhua siitä kenellekään.171139Oho! Queen of Fucking Everything villitsee - Ikean sininen luottotuote nappasi hervottoman idean!
Ikea on ajan hermoilla! Aika hauska idea ja Queen of Fucking Everything -ajatus toimii hyvin tässäkin. Lue lisää: http7994Ei ois kyllä kivaa
Jos miestä ei kiinnostais ollenkaan minun seura. Aina huitelis ties missä tai olis omassa seurassaan. Kaikki muu ois kiv4937- 62902
Nainen, tunnetko saman kuin minä
Syvän yhteyden välillämme, silloin kun se tunne tulee. Niinä hetkinä minulla on niin järjettömän suuri ikävä sinua. Ikäv43883HS - Yllätyskäänne Eagle S -tutkinnassa, Supo pitää onnettomuutena
HS:n mukaan esitutkinta joudutaan todennäköisesti keskeyttämään syyttäjän päätöksellä mikäli näyttöä tahallisuudesta ei194817