Liian sitkeä rieska mummolla.

Miksihän?

Mummoni leipoo herkullista Pohjois-Pohjanmaalaista ohrarieskaa leivinuunissaan. Hän opetti leipomista meillekin ja leipoi vielä 84-vuotiaana tomerasti mukana.

Rieskasta tuli kuitenkin niin sitkeää, ettei meinaa leukalihakset riittää rieskapalasen syömiseen.

Mummo ei asiasta kärsi, kun rieskat lähtivät meidän mukaamme. Häneltä ei oikein viitsi kysyäkään, miksi tämä rieska on näin sitkeää? Liekö hän tietäisikään.

Tietääkö joku miten rieskasta saa mureaa, sellaista kauppalaatua suunnilleen?

Olis kiva yllättää mummo seuraavalla kerralla murealla rieskalla.

20

30100

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • palovamma

      kuuntelin kerran leipurin juttua tuosta asiasta. kertoi kokeilleensa useita eri reseptejä ja mikään ei toiminut; maku hyvä mutta niin sitkeä, että leuat meni sijoiltaan.
      vika oli silloin paistolämpötilassa. "oikea" rieskaleipuri oli neuvonut, että ohrarieskaa pitää paistaa vähintään/yli 300 asteessa ja on tosi nopsakkaa touhua. siksi rieskassa on ne "palovammat" (mustat pisteet) päällä.
      mikäli mummosi rieskassa ei ole mustia palopisteitä, syy voisi olla paistossa; liian miedossa, liian kauan.

      • rieskaa..

        saa myös jos taikinaa vaivaa liian kauan. Eli kylmät jauhot kylmään nesteeseen, lyhyt sekoitus ja nopea paisto kuumassa, siinä niksit onnistuneeseen rieskaan.


      • aloittaja
        rieskaa.. kirjoitti:

        saa myös jos taikinaa vaivaa liian kauan. Eli kylmät jauhot kylmään nesteeseen, lyhyt sekoitus ja nopea paisto kuumassa, siinä niksit onnistuneeseen rieskaan.

        Niin olen myös kuullut, että mahdollisimman vähän vaivausta taikinalle, niin ei synny ns. sitkoa. Tuo kylmät aineet varmaan auttaa myös. Uuni oli tasan 300 stetta ja mustia paistotäpliä niihin tuli. Paisto oli nopea. Voi sen uunin lämmittää toki kuumemmaksikin, ja niin teenkin ensi kerralla.

        Reseptin laitan näkymään sitä kysyneen viestin alle.

        Kiitos vinkeistä!


      • leivinuunissa

        Muistan kun äitini teki rieskoja niin sen leivinuunin lämmitys tapahtui siten että edellispäivänä sitä piti lämmittää vähän,eli esilämmitys,ja sit rieskojen paisto onnistuikin varmaan paremmin.


    • utelias

      Kertokaas meille rieskan ystäville tämä resepti..vai onkohan tää mummon salainen resepti?
      Ohrarieska on tosi hyvää,heti lämpöisenä.
      Tehnyt sitä joskus ja tullut liian sitkeää.Kai minäkin paistoin sen liian miedossa uunissa....

      • aloittaja

        Resepti on suunnilleen näin:

        Jokikylän mummun perunarieska

        5-6 keitettyä perunaa
        1/3 pakettia hiivaa
        1 l kylmää vettä
        7 dl ohrajauhoja
        n. 3 dl vehnäjauhoja
        2 tl suolaa


        Keitä perunat kypsiksi. Survo tasaiseksi muusiksi, voit lisätä osaksi maitoa veden sijasta. Jäähdytä perunasose. Sekoita kaikki ainekset keskenään tasaiseksi taikinaksi.Vehnäjauhoilla säädät taikinan paksuuden. Taikinaa ei vaivata, eikä nostateta. Taikina on hyvää, kun se on löysää - juuri ja juuri leivontakelpoista.

        Kaulitse n. 1 cm paksuisiksi tasaisiksi ja pyöreiksi rieskoiksi, runsaiden jauhojen päällä.Pistele reikiä ennen paistamista.

        Siirrä rieskat yli 300 asteiseen leivinuuniin. Täytä uuni nopeasti kerralla, niin monta kuin kerralla sopii. Paista muutama minuutti, kunnes pinnalla on mustia täpliä.

        Nostele kuumat rieskat leivontapöydälle jäähtymään. Pinoa lämpimät rieskat ja peitä rieskapino voipaperilla ja pyyhkeellä.

        Maistele lämpimänä oikean voin keralla.


        Mitat ovat ohjeellisia. Kehittyneillä rieskan leipojilla on henkilökohtaiset reseptit ja ainesten suhteita voi varioida mieltymysten mukaan. Jos peruna jätetään kokonaan pois sitkeys saattaa lisääntyä, näin on käynyt meillä.


      • utelias
        aloittaja kirjoitti:

        Resepti on suunnilleen näin:

        Jokikylän mummun perunarieska

        5-6 keitettyä perunaa
        1/3 pakettia hiivaa
        1 l kylmää vettä
        7 dl ohrajauhoja
        n. 3 dl vehnäjauhoja
        2 tl suolaa


        Keitä perunat kypsiksi. Survo tasaiseksi muusiksi, voit lisätä osaksi maitoa veden sijasta. Jäähdytä perunasose. Sekoita kaikki ainekset keskenään tasaiseksi taikinaksi.Vehnäjauhoilla säädät taikinan paksuuden. Taikinaa ei vaivata, eikä nostateta. Taikina on hyvää, kun se on löysää - juuri ja juuri leivontakelpoista.

        Kaulitse n. 1 cm paksuisiksi tasaisiksi ja pyöreiksi rieskoiksi, runsaiden jauhojen päällä.Pistele reikiä ennen paistamista.

        Siirrä rieskat yli 300 asteiseen leivinuuniin. Täytä uuni nopeasti kerralla, niin monta kuin kerralla sopii. Paista muutama minuutti, kunnes pinnalla on mustia täpliä.

        Nostele kuumat rieskat leivontapöydälle jäähtymään. Pinoa lämpimät rieskat ja peitä rieskapino voipaperilla ja pyyhkeellä.

        Maistele lämpimänä oikean voin keralla.


        Mitat ovat ohjeellisia. Kehittyneillä rieskan leipojilla on henkilökohtaiset reseptit ja ainesten suhteita voi varioida mieltymysten mukaan. Jos peruna jätetään kokonaan pois sitkeys saattaa lisääntyä, näin on käynyt meillä.

        Kiitti mummon reseptistä...Lämmitän huomenna leivinuunin ja teen tolla ohjeella sitä rieskaa...
        Ei ole tullut tehtyä aikoihin tätä ...
        Usein teen ohraryyni piimä.Sekin on hyvää lämpöisenä....Ja kaikki rieskat tietty..voin kera.


      • kysyn=
        aloittaja kirjoitti:

        Resepti on suunnilleen näin:

        Jokikylän mummun perunarieska

        5-6 keitettyä perunaa
        1/3 pakettia hiivaa
        1 l kylmää vettä
        7 dl ohrajauhoja
        n. 3 dl vehnäjauhoja
        2 tl suolaa


        Keitä perunat kypsiksi. Survo tasaiseksi muusiksi, voit lisätä osaksi maitoa veden sijasta. Jäähdytä perunasose. Sekoita kaikki ainekset keskenään tasaiseksi taikinaksi.Vehnäjauhoilla säädät taikinan paksuuden. Taikinaa ei vaivata, eikä nostateta. Taikina on hyvää, kun se on löysää - juuri ja juuri leivontakelpoista.

        Kaulitse n. 1 cm paksuisiksi tasaisiksi ja pyöreiksi rieskoiksi, runsaiden jauhojen päällä.Pistele reikiä ennen paistamista.

        Siirrä rieskat yli 300 asteiseen leivinuuniin. Täytä uuni nopeasti kerralla, niin monta kuin kerralla sopii. Paista muutama minuutti, kunnes pinnalla on mustia täpliä.

        Nostele kuumat rieskat leivontapöydälle jäähtymään. Pinoa lämpimät rieskat ja peitä rieskapino voipaperilla ja pyyhkeellä.

        Maistele lämpimänä oikean voin keralla.


        Mitat ovat ohjeellisia. Kehittyneillä rieskan leipojilla on henkilökohtaiset reseptit ja ainesten suhteita voi varioida mieltymysten mukaan. Jos peruna jätetään kokonaan pois sitkeys saattaa lisääntyä, näin on käynyt meillä.

        Tarvitseekohan välttämättä hiivaa,kun ei löydy kaapista kuin kuivahiivaa juuri nyt..hmm ja montas isoa rieskaa annoksesta tulee,noin?


      • Rouva 61

        Piimäpurkki ja vähän vettä sen huuhteluun,
        kaksi kolmasosaa ohrajauhoja ja yksi kolmasosa vehnäjauhoja, 3 tl suolaa ja 1 tl soodaa. Tee löysähkö taikina ja käytä leivottaessa apuna jauhoja ja itse kaulin leivinpaperin päälle ja vedän valmiin, pistellyn rieskan,kuumalle peltille, Paistan sähköuunissa 300 astetta, kauniin ruskeaksi. Ei kukaan ole seppä syntyessään, joten harjoittelemalla oppii ja voi sitä tehdä puoli annosta kerralla, niin ei harmita jos pilalle menee.


    • mummun myös

      Meidän mummun rieska on myös hyvää, mutta ihan hirvittävän sitkeää! Siinä saa tosiaan tehdä töitä että saa rieskapalan syötyä. Eipä tuu ainakaan hotkastua liian nopeesti! :)

    • ohjeen...

      mutta oon jo hukannut sen. Oli todella pehmeää ja hyvää, eikä siihen mennyt hiivaakaan. Ohjeessa oli ainakin perunaa, jauhoja, kananmunaa, maitoa ja suolaa. Jos jollain sattuisi olemaan tuolta kuulostavaa ohjetta, niin...saisinko kiitos? =)

    • rieskaa
      • heti...

        huomenna, kun tänään jäi sopivasti muusiakin =)
        Kiitos herkullisesta linkistä =)


    • kantapäänkauttaoppinut

      rieskataikinan pitää olla niin pehmeää kuin mahdollista, että juuri ja juuri saa jaúhojen kanssa sen taputeltua, ja myös kananmunaa voi laittaa taikinaan.

    • nuori mies

      leivoin tänää rieskaa ite ja muut ainaki tykkäsivät paistoin 250asteessa eikä tullu sitkeää
      ohje
      2dl vettä
      2dl ruisjauhoja
      2dl ohrajauhoja
      suolaa

      onko muut tehty tälläsella ohjeella?

      • Kaurarieka leivinuunissa on parasta mitä tiedän.Eikä tule sitkasta!!!
        Ohje:1kg kauraryynejä(myllyn paras on paras)
        3litraa kuumaa vettä
        puoli kiloa vehnäjauhoja
        puoli kiloa ohrajauhoja
        3ruokalusikallista suolaa
        Laita edellisenä iltana kauraryynit turpoamaan kuumaan veteen,itse olen monesti laittanut vasta aamulla ja hyvää tulee.Siihen vain suola ja jauhot ja vaivaa vähän aikaa.Ja eikun leipomaan ja paistamaan.Käytä leipomisen aikana jauhoja runsaasti.Nämä ovat todella hyviä rieskoja,joita teen aina.Tästä ohjeesta tulee noin 18-20kpl rieskoja.


      • Vieskatar
        känsä kirjoitti:

        Kaurarieka leivinuunissa on parasta mitä tiedän.Eikä tule sitkasta!!!
        Ohje:1kg kauraryynejä(myllyn paras on paras)
        3litraa kuumaa vettä
        puoli kiloa vehnäjauhoja
        puoli kiloa ohrajauhoja
        3ruokalusikallista suolaa
        Laita edellisenä iltana kauraryynit turpoamaan kuumaan veteen,itse olen monesti laittanut vasta aamulla ja hyvää tulee.Siihen vain suola ja jauhot ja vaivaa vähän aikaa.Ja eikun leipomaan ja paistamaan.Käytä leipomisen aikana jauhoja runsaasti.Nämä ovat todella hyviä rieskoja,joita teen aina.Tästä ohjeesta tulee noin 18-20kpl rieskoja.

        Kohta on Kokkola Ylivieska, siellä on mainio maitorieska! Joku vanha runo...

        MUTTA sen rieskan kuulukin olla sitkeää! Se siinä on parasta. Eli ei laiteta hiivaa joka kuohkeuttaa ja nostattaa. Vaan ainoastaan ohrajauhoja, maitua ja suolaa.

        Älä vaan vie kehuen pehmeää rieskaa mummulles. Kyllä hänkin varmaan pehmeää perunarieskaa osaa tehä. Maitorieska on eri rieska!


    • Aino
    • Anonyymi

      Minä lähen siitä ,että jauhot vesi ja tai piimä on tosi kylmiä ,olleet mielellään jääkaapissa yön yli ,teen yleensä 2kpl rieskoja joihin menee 7dl ohraj,2dl vehnäj,suolaa reilu ripaus,taikinaa pitää pystyä kaatamaan pellille , on aina kelvanneet lapsen lapsille ja aikuisille.

    • Rieskaan pitää olla kuuma uuni. Minä paistan rieskat pizzauunissa, jossa lämpötila on noin 450C. Rieska paistuu noin minuutissa, ovat pehmeitä ja täydellisen leopardipilkkuisia kuten kunnon rieskojen (ja pizzan reunojen) pitääkin olla. Kun rieskat vielä jäähdyttää liinan alla niin höyry ja kosteus pitää ne ekstrapehmeinä. Minun rieskojen syömiseen ei tarvitse hampaita. You don't need no teeth to eat my flatbread and beef ribs.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Sä et pääse yli, mä en pääse yli

      Jäädäänkö kuinka pitkäksi aikaa kärvistelemään omissa kuplissa näihin tunteisiin vai aletaanko puskemaan jo tätä läpi. V
      Ikävä
      128
      1498
    2. Hirvittävä onnettomuus.

      Voimia ja lohdutusta suuressa surussanne🙏🙏.
      Rovaniemi
      37
      1411
    3. Missä väleissä ollaan

      Jatkossa? Vai ollaanko missään? Koetko ikäväksi näkemisen)
      Ikävä
      67
      1215
    4. Hei sinä nainen

      Haluan olla rehellinen – olet hämmentänyt minua todella paljon. En ota sinusta mitään selvää, ja ehkä juuri siksi huomaa
      Ikävä
      54
      1149
    5. Riittääkö vielä

      Pelkät kuvat? 😉
      Ikävä
      69
      994
    6. Mitäs te venäjän puolustajat tekisitte, jos venäjä todella hyökkäisi tänne?

      Tää on se mielenkiintoinen kysymys. Tehän olette lähinnä vasemmistolaisia, eikä armeijaa ole käyty, eikä rintamalle mi
      Maailman menoa
      255
      961
    7. Kelan perkeleellinen käytäntö

      Kun äiti joutuu hakemaan Kelalta tukia vähien tulojen tähden, niin aina otetaan huomioon lapsen tilillä olevat rahat. Ei
      Maailman menoa
      195
      948
    8. Mitä toivot

      Välienne olevan?
      Ikävä
      73
      911
    9. Ellen Jokikunnas ja Jari Rask napauttavat - Tällaisten ihmisten ei kannata muuttaa Italiaan: "Ei..."

      Ellen Jokikunnas ja Jari Rask toteuttivat oman unelmansa Italiassa. He ostivat kakkoskodin Italian Pugliasta. Lue lisää
      Suomalaiset julkkikset
      16
      830
    10. Miksi kaikki jauhaa KAJ:sta

      Se bastulauluhan on todella huono, vanhanaikainen ja oikea junttilaulu. Oikein ällöttää, kun idiootit hehkuttaa sitä ps
      Maailman menoa
      106
      818
    Aihe