Löytyykö ainuttakaan tutkimusta, joka toteaa luonnollisesti tyydyttyneen rasvan (kovetettuja kasvirasvoja ei lasketa) käytön aiheuttavan todellisia terveyshaittoja osana monipuolista ravintoa? Tyydyttyneen ja tyydyttymättömän rasvan käytön suhde voisi olla esim. 1:1.
Nopeasti imeytyvien hiilihydraattien haitat olisi hyvä olla tutkimuksessa suljettu pois, samoin kuin monityydyttymättömien rasvahappojen hapettumisvaikutukset.
Tutkimus saisi olla kohtuullisen uusi, ei mitään 60-luvun tutkimuksia.
Haaste: tyydyttynyt rasva
59
2317
Vastaukset
- skäribo
mikään ei tietenkään kelpaa, mutta tässä nyt yksi lyhyt:
"Rasvan laatu määrää tärkeämpää
Suomalaistutkimuksen mukaan keski-ikäisten miesten sydäntautikuolleisuus voisi laskea huomattavasti, jos miehet söisivät enemmän monityydyttymättömiä rasvoja ja etenkin linolihappoa tai korvaisivat niillä ravintonsa kovat rasvat. Tutkimus vahvistaa käsitystä, jonka mukaan rasvan laadulla on enemmän merkitystä kuin määrällä.
David E. Laaksosen johtamassa tutkimuksessa oli mukana 1551 keski-ikäistä suomalaismiestä, jotka pitivät neljän päivän ajan ruokapäiväkirjaa, johon he merkitsivät kaikki tuona aikana syömänsä ruoat. Lisäksi miehiltä otettiin verikokeet veren rasva-arvojen määrittämiseksi. Miehiä seurattiin keskimäärin viisitoista vuotta ja tänä aikana heistä 78 kuoli sydän- ja verisuontitauteihin ja 225 muihin syihin.
Tutkimuksen mukaan paljon monityydyttymättömiä rasvoja, linolihappoja sekä n-6-rasvahappoja ruoastaan saavat miehet kuolivat 2–3 kertaa epätodennäköisemmin sydäntauteihin kuin kyseisiä rasvoja ravinnostaan vain vähän saavat. Vaikutus oli vielä selvempi, kun tutkijat tarkastelivat veren rasvapitoisuuksia. Sen sijaan rasvan kokonaissaannilla ei ollut vaikutusta kuolleisuuteen.
Monityydyttymättömien rasvojen sydänystävällisyys selittynee niiden kyvyllä vähentää veren LDL-kolesterolia eli niin sanottua pahaa kolesterolia. Tyydyttyneet eli kovat rasvat puolestaan lisäävät LDL-kolesterolia. Monityydyttymättömiä rasvoja on runsaasti mm. kasviöljyissä sekä kalassa.
Uutispalvelu Duodecim
(Archives of Internal Medicine 2005;165:193-199)
http://archinte.ama-assn.org/cgi/content/abstract/165/2/193"- Kiril
kovien rasvojen kuten voin kulutus on 70-luvulta romahtanut viidennekseen ja viimeisen kymmenen vuoden aikana puolittunut. Siat on jalostettu lähes rasvattomiksi ja sen tietää kaikki millaista sianliha oli vielä 70-luvulla.
Vastaavasti margariinien ja kevytlevitteiden kulutus on kasvanut samassa suhteessa koska kokonaiskulutus on vuosittain pysynyt ennallaan.
Eli pehmeitä rasvoja syödään entistä enemmän mutta miksi se ei näy missään sairaustilastoissa? Verenpaine- ja kolesterolilääkkeitä syö kumpiakin jo puoli miljoonaa suomalaista ja kasvu jatkuu. Diabetes kaksinkertaistuu aina kymmenen vuoden välein. Vaikka voin kulutus laskisi nollaan ei sairaat tästä maasta lopu. Syy on jossain muualla kuin kovissa rasvoissa. - skäribo
Kiril kirjoitti:
kovien rasvojen kuten voin kulutus on 70-luvulta romahtanut viidennekseen ja viimeisen kymmenen vuoden aikana puolittunut. Siat on jalostettu lähes rasvattomiksi ja sen tietää kaikki millaista sianliha oli vielä 70-luvulla.
Vastaavasti margariinien ja kevytlevitteiden kulutus on kasvanut samassa suhteessa koska kokonaiskulutus on vuosittain pysynyt ennallaan.
Eli pehmeitä rasvoja syödään entistä enemmän mutta miksi se ei näy missään sairaustilastoissa? Verenpaine- ja kolesterolilääkkeitä syö kumpiakin jo puoli miljoonaa suomalaista ja kasvu jatkuu. Diabetes kaksinkertaistuu aina kymmenen vuoden välein. Vaikka voin kulutus laskisi nollaan ei sairaat tästä maasta lopu. Syy on jossain muualla kuin kovissa rasvoissa.Duodecim vastaan Kiril. Kumpaa uskoisin?
Kuten täällä aiemmin kirjoitettiin, asia ei ole ihan noin yksinkertainen. Samoin viimeisen 35 vuoden aikana porukka on vaihtanut ruisleivän polakan kautta ciapattoihin, perunan pastaan ja punaisen lihan syönti on mm. kalan kustannuksella lisääntnyt huimasti. Puhumattakaan nameista, snackeistä ja limuista. Liikunta on vähentynyt huomattavasti!
Uskonkin, ettei pelkkä voin vaihtuminen margariiniin ole ainoa selitys, vaan tekijöitä on lukuisia. Kokonaiskuvassahan suomalaiset eivät koskaan ole eläneet nykyistä vanhemmiksi, ja vielä kohtuullisen terveinä. - Kiril
skäribo kirjoitti:
Duodecim vastaan Kiril. Kumpaa uskoisin?
Kuten täällä aiemmin kirjoitettiin, asia ei ole ihan noin yksinkertainen. Samoin viimeisen 35 vuoden aikana porukka on vaihtanut ruisleivän polakan kautta ciapattoihin, perunan pastaan ja punaisen lihan syönti on mm. kalan kustannuksella lisääntnyt huimasti. Puhumattakaan nameista, snackeistä ja limuista. Liikunta on vähentynyt huomattavasti!
Uskonkin, ettei pelkkä voin vaihtuminen margariiniin ole ainoa selitys, vaan tekijöitä on lukuisia. Kokonaiskuvassahan suomalaiset eivät koskaan ole eläneet nykyistä vanhemmiksi, ja vielä kohtuullisen terveinä.Maa- ja metsätalousministeriön tai Finfoodin kulutustilastoja vai jotain vhh-vastaista saaristolaisnaista, joka vielä valehtelee näillä palstoilla.
Kun puhutaan verenpaine-, kolesteroli- ja diabetespotilaista niin eiköhän ne ole valtaosin vanhempaa porukkaa nämä pillerin popsijat samoin namit, snackit ja limut kuuluvat nuoriso-osaston suosikkeihin.
Niinkuin itsekin myönnät, tekijöitä on useita ja yksi merkittävä on hiilihydraattien käytön lisääntyminen. Kun vehnää saatiin vuonna 2005 800 milj.kg ja ruista 100 milj.kg niin se jo kertoo mitä kulutetaan. Perunaa kulutetaan myös pastan ja makaronin lisäksi. Kokonaishiilihydraattimäärä on selvästi lisääntynyt ja onhan se ymmärrettävää koska Kansanterveyslaitos kehottaa syömään lisää hiilihydraatteja ja vähentämään voin kulutusta vaikka sen kulutus laskee kohti nollaa.
Nyt jos koskaan tarvitaan vähähiilihydraattista ruokavaliota sillä vanhat keinot ja suositukset eivät auta. Sairaiden ja ylipainoisten määrä lisääntyy koko ajan.
Vai että suomalaiset ovat eläneet kohtuullisen terveinä. Kansaneläkelaitos varoittaa jo, että kansantalous ei kestä näitä jatkuvasti kasvavia sairaus- ja lääkekuluja. Tilastot puhuvat puolestaan. - Sinä, jätät
Kiril kirjoitti:
Maa- ja metsätalousministeriön tai Finfoodin kulutustilastoja vai jotain vhh-vastaista saaristolaisnaista, joka vielä valehtelee näillä palstoilla.
Kun puhutaan verenpaine-, kolesteroli- ja diabetespotilaista niin eiköhän ne ole valtaosin vanhempaa porukkaa nämä pillerin popsijat samoin namit, snackit ja limut kuuluvat nuoriso-osaston suosikkeihin.
Niinkuin itsekin myönnät, tekijöitä on useita ja yksi merkittävä on hiilihydraattien käytön lisääntyminen. Kun vehnää saatiin vuonna 2005 800 milj.kg ja ruista 100 milj.kg niin se jo kertoo mitä kulutetaan. Perunaa kulutetaan myös pastan ja makaronin lisäksi. Kokonaishiilihydraattimäärä on selvästi lisääntynyt ja onhan se ymmärrettävää koska Kansanterveyslaitos kehottaa syömään lisää hiilihydraatteja ja vähentämään voin kulutusta vaikka sen kulutus laskee kohti nollaa.
Nyt jos koskaan tarvitaan vähähiilihydraattista ruokavaliota sillä vanhat keinot ja suositukset eivät auta. Sairaiden ja ylipainoisten määrä lisääntyy koko ajan.
Vai että suomalaiset ovat eläneet kohtuullisen terveinä. Kansaneläkelaitos varoittaa jo, että kansantalous ei kestä näitä jatkuvasti kasvavia sairaus- ja lääkekuluja. Tilastot puhuvat puolestaan.kertomatta asioita, jotka ovat olellisia. Olet myös väittänyt, että vhh ehkäisisi syöpää tai sokeritautia, valetta nekin.
Vanhat keinot kyllä auttavat, jos niitä noudatetaan. Vai tunnetko/tiedätkö ylipainoisia, jotka syövät suositusten mukaan ja harrastavat kohtuullisesti liikuntaa? - JariJo
Tutkimuksessa ei ilmeisesti kiinnitetty huomiota ravinnon laatuun muuten kuin rasvan osalta. Noita absoluuttisia ja suhteellisia määriä olisi kiva katsella tarkemmin. Pääseekö koko tutkimuksen lukemaan maksuttomalla rekisteröitymiselle vai täytyykö noista maksaa jotakin?
- on niin sanottu
skäribo kirjoitti:
Duodecim vastaan Kiril. Kumpaa uskoisin?
Kuten täällä aiemmin kirjoitettiin, asia ei ole ihan noin yksinkertainen. Samoin viimeisen 35 vuoden aikana porukka on vaihtanut ruisleivän polakan kautta ciapattoihin, perunan pastaan ja punaisen lihan syönti on mm. kalan kustannuksella lisääntnyt huimasti. Puhumattakaan nameista, snackeistä ja limuista. Liikunta on vähentynyt huomattavasti!
Uskonkin, ettei pelkkä voin vaihtuminen margariiniin ole ainoa selitys, vaan tekijöitä on lukuisia. Kokonaiskuvassahan suomalaiset eivät koskaan ole eläneet nykyistä vanhemmiksi, ja vielä kohtuullisen terveinä.putkinäkö. Hän näkee asiat musta-valkoisina. Ihminen on kokonaisuus, johon vaikuttavat monet asiat ja sen hän unohtaa. Jokin aika sitten hän ihannoi 50-luvun lääkärikirjaa,silloin ei ollut niin paljon diabetesta vaikka esim perunan kulutus on pudonnut niistä ajoista puoleen. Hän ei myöskään mainitse sitä asiaa, että ihmisen keskimääräinen elinikä on kasvanut noista ajoista. Tässä vain murto-osa hänen "tiedoistaan"..
- Kiril
Sinä, jätät kirjoitti:
kertomatta asioita, jotka ovat olellisia. Olet myös väittänyt, että vhh ehkäisisi syöpää tai sokeritautia, valetta nekin.
Vanhat keinot kyllä auttavat, jos niitä noudatetaan. Vai tunnetko/tiedätkö ylipainoisia, jotka syövät suositusten mukaan ja harrastavat kohtuullisesti liikuntaa?että täysjyväviljassa on vähän tärkkelystä vaikka Finelin mukaan sitä on paljon. Menee loppukin uskottavuus sun jutuista kun et käytä mitään harkintaa mitä kirjoitat.
Vhh ehkäisee syöpää, sokeritautia ja monia muita sairauksia. Ei ne ole valetta. Voisit lukea Antti Heikkilän kirjoja ja tutustua lähdeviitteisiin ja tutkimuksiin ja sitten perustella miten ovat valetta nekin.
Minua on helppo syyttää valehtelijaksi mutta kirjoitukseni perustuvat alan kirjallisuuteen, tutkimustuloksiin joita löytyy netistä riittävästi. En minä näitä omasta päästäni keksi. En ole kuten sinä, patologinen valehtelija. - Kirilin kanssa...
JariJo kirjoitti:
Tutkimuksessa ei ilmeisesti kiinnitetty huomiota ravinnon laatuun muuten kuin rasvan osalta. Noita absoluuttisia ja suhteellisia määriä olisi kiva katsella tarkemmin. Pääseekö koko tutkimuksen lukemaan maksuttomalla rekisteröitymiselle vai täytyykö noista maksaa jotakin?
Mä oon kans tutustunut Antti Heikkilän kirjoihin, ja siinä on _todellinen_ lääkäri, joka ei tuputa vaan lääkkeitä suuhun, vaan pureutuu itse ongelmien aiheuttajiin. On saanut todella tulosta aikaan Heikkilä! Voissa ei ole mitään pahaa, ihmiset on vaan tietämättömiä, eläinrasvat ovat kautta aikojen kuuluneet ihmisen normaaliin ruokavalioon, joten ne ovat täysin luonnollisia, ihmisille sopivia rasvoja. Toisin kuin teollisesti muokatut kasvirasvat, joissa on haitallisia transrasvoja. Että sellasta...
- hanki lasit
Kiril kirjoitti:
että täysjyväviljassa on vähän tärkkelystä vaikka Finelin mukaan sitä on paljon. Menee loppukin uskottavuus sun jutuista kun et käytä mitään harkintaa mitä kirjoitat.
Vhh ehkäisee syöpää, sokeritautia ja monia muita sairauksia. Ei ne ole valetta. Voisit lukea Antti Heikkilän kirjoja ja tutustua lähdeviitteisiin ja tutkimuksiin ja sitten perustella miten ovat valetta nekin.
Minua on helppo syyttää valehtelijaksi mutta kirjoitukseni perustuvat alan kirjallisuuteen, tutkimustuloksiin joita löytyy netistä riittävästi. En minä näitä omasta päästäni keksi. En ole kuten sinä, patologinen valehtelija.täysjyväviljasta. Montako syöpää, sokeritautia ja muuta sairautta vhh on ehkäissyt?
- hille2
Kiril kirjoitti:
kovien rasvojen kuten voin kulutus on 70-luvulta romahtanut viidennekseen ja viimeisen kymmenen vuoden aikana puolittunut. Siat on jalostettu lähes rasvattomiksi ja sen tietää kaikki millaista sianliha oli vielä 70-luvulla.
Vastaavasti margariinien ja kevytlevitteiden kulutus on kasvanut samassa suhteessa koska kokonaiskulutus on vuosittain pysynyt ennallaan.
Eli pehmeitä rasvoja syödään entistä enemmän mutta miksi se ei näy missään sairaustilastoissa? Verenpaine- ja kolesterolilääkkeitä syö kumpiakin jo puoli miljoonaa suomalaista ja kasvu jatkuu. Diabetes kaksinkertaistuu aina kymmenen vuoden välein. Vaikka voin kulutus laskisi nollaan ei sairaat tästä maasta lopu. Syy on jossain muualla kuin kovissa rasvoissa.Kasvu johtuu siitä, että kansa ylipäätään syö enemmän ja lihoo. Esimerkiksi nykyisenlaista amerikkalaista grillilihakesäkulttuuria ei ollut olemassakaan vielä 70-luvulla.
- Kiril
hille2 kirjoitti:
Kasvu johtuu siitä, että kansa ylipäätään syö enemmän ja lihoo. Esimerkiksi nykyisenlaista amerikkalaista grillilihakesäkulttuuria ei ollut olemassakaan vielä 70-luvulla.
kun minä olin parikymppisenä 70-luvulla niin kyllä silloin grillattiin lihaa ja Essolta ostettiin vaatimaton pallogrilli ja Alkosta omenaviiniä.
Kyllä kansa syö enemmän ja enemmän vielä vääriä runsaasti hiilihydraattipitoisia ruokia. On kaikki pastat, pitsat ja makaroneja sen seitsemän sorttia jotka oli 70-luvulla vieraita. Ei ollut pikaruokapaikkoja, hampurilaisia ja ranskalaisia ainakaan maaseudun kesässä. - Kiril
hanki lasit kirjoitti:
täysjyväviljasta. Montako syöpää, sokeritautia ja muuta sairautta vhh on ehkäissyt?
luulin vastaavani skäribolle.
Toiseen kysymykseen vastaan yksinkertaisesti, minun lisäkseni MONTA - kuulunut
Kirilin kanssa... kirjoitti:
Mä oon kans tutustunut Antti Heikkilän kirjoihin, ja siinä on _todellinen_ lääkäri, joka ei tuputa vaan lääkkeitä suuhun, vaan pureutuu itse ongelmien aiheuttajiin. On saanut todella tulosta aikaan Heikkilä! Voissa ei ole mitään pahaa, ihmiset on vaan tietämättömiä, eläinrasvat ovat kautta aikojen kuuluneet ihmisen normaaliin ruokavalioon, joten ne ovat täysin luonnollisia, ihmisille sopivia rasvoja. Toisin kuin teollisesti muokatut kasvirasvat, joissa on haitallisia transrasvoja. Että sellasta...
ihmisen normaaliin ruokavalioon kautta aikojen, sääli että sen kulutus on radikaalisti pudonnut..
- Kerro nyt,
Kiril kirjoitti:
luulin vastaavani skäribolle.
Toiseen kysymykseen vastaan yksinkertaisesti, minun lisäkseni MONTAmistä tiedät, ettei sinulla ole syöpää elimistössäsi? Olen lukenut, että poltat tupakkaa, sehän aiheuttaa keuhkosyöpää? Tiedätkö sinä, että syöpää aiheuttaa moni muukin, ympäristöstä tuleva karsinogeeni? Moni ihminen on myös kuollut sairastamatta syöpää tai diabetesta ja olematta vhh.lla, mistähän se johtuu?
- Kiril
kuulunut kirjoitti:
ihmisen normaaliin ruokavalioon kautta aikojen, sääli että sen kulutus on radikaalisti pudonnut..
on laskenut niin se kertoo vain siitä että ihmiset ovat vähentäneet tärkkelysperunan syömistä ja hakeneet vaihtelua syömällä enemmän pastaa, pitsaa ja makaronia.
Perunahan tuotiin Eurooppaan jotta sotilaat saisivat halpaa vatsantäytettä. Ei heille haluttu syöttää parempaa kun tykinruoaksi joutuvat kuitenkin. Kyllä peruna, kuten viljatkin ovat varsin nuori keksintö ihmiskunnan historiassa, joten ei voi sanoa kautta aikojen. - Kiril
Kerro nyt, kirjoitti:
mistä tiedät, ettei sinulla ole syöpää elimistössäsi? Olen lukenut, että poltat tupakkaa, sehän aiheuttaa keuhkosyöpää? Tiedätkö sinä, että syöpää aiheuttaa moni muukin, ympäristöstä tuleva karsinogeeni? Moni ihminen on myös kuollut sairastamatta syöpää tai diabetesta ja olematta vhh.lla, mistähän se johtuu?
"Moni ihminen on myös kuollut sairastamatta syöpää tai diabetesta ja olematta vhh.lla, mistähän se johtuu"?
Se johtuu siitä, että syömällä epäterveellisiä hiilihydraatteja, sokereita ja keinorasvoja on monia muitakin sairauksia joihin voi kuolla. - skäribo
JariJo kirjoitti:
Tutkimuksessa ei ilmeisesti kiinnitetty huomiota ravinnon laatuun muuten kuin rasvan osalta. Noita absoluuttisia ja suhteellisia määriä olisi kiva katsella tarkemmin. Pääseekö koko tutkimuksen lukemaan maksuttomalla rekisteröitymiselle vai täytyykö noista maksaa jotakin?
klikkaa vain linkkiä. Sieltä löytyy muitakin hyviä artikkeleita.
- Jaa,
Kiril kirjoitti:
"Moni ihminen on myös kuollut sairastamatta syöpää tai diabetesta ja olematta vhh.lla, mistähän se johtuu"?
Se johtuu siitä, että syömällä epäterveellisiä hiilihydraatteja, sokereita ja keinorasvoja on monia muitakin sairauksia joihin voi kuolla.että oikeastaan vhh parantaa monia muitakin tauteja. Mihinkäs ne vhh.n noudattajat sitten kuolevat, vanhuuteen vai? Vai onko edes olemassa vhh.ta pidempään noudattanutta? Ja ovatko nämä sellaisia, etteivät sairasta syöpää tai muita mainitsemiasi sairauksia? Et siis tiedä, onko sinulla syöpää?
- ja viljoja
Kiril kirjoitti:
on laskenut niin se kertoo vain siitä että ihmiset ovat vähentäneet tärkkelysperunan syömistä ja hakeneet vaihtelua syömällä enemmän pastaa, pitsaa ja makaronia.
Perunahan tuotiin Eurooppaan jotta sotilaat saisivat halpaa vatsantäytettä. Ei heille haluttu syöttää parempaa kun tykinruoaksi joutuvat kuitenkin. Kyllä peruna, kuten viljatkin ovat varsin nuori keksintö ihmiskunnan historiassa, joten ei voi sanoa kautta aikojen.ihmiset söivät? Ja kuinka pitkään elivät? Voi, kun elettäisiin vielä kultaisella 50-luvulla ja syötäisiin tuplamäärä perunaa (tähän päivään verrattuna) niin diabetesta yms ei olisi niin paljon, Kirilin logiikalla ainakaan;)
- siis kuinka?
Kiril kirjoitti:
"Moni ihminen on myös kuollut sairastamatta syöpää tai diabetesta ja olematta vhh.lla, mistähän se johtuu"?
Se johtuu siitä, että syömällä epäterveellisiä hiilihydraatteja, sokereita ja keinorasvoja on monia muitakin sairauksia joihin voi kuolla."Se johtuu siitä, että syömällä epäterveellisiä hiilihydraatteja, sokereita ja keinorasvoja on monia muitakin sairauksia joihin voi kuolla."
Eli jos kaikki lopettaisivat epäterveellisien hiilihydraattien jne syömisen, häviäisivät monet muutkin kuolemaan johtavat sairaudet?
Kirilille Nobel! KTL ja muutkin kansalliset terveysjärjestöt, mukaanlukien kansainvälinen WHO (jonka virkaan Puska on kolmen parhaan ehdokkaan joukossa!) voidaankin ensi viikolla lopettaa. Hip hei hurraa ja aamen. - analmaster78
"Tutkimuksen mukaan paljon monityydyttymättömiä rasvoja, linolihappoja sekä n-6-rasvahappoja ruoastaan saavat miehet kuolivat 2–3 kertaa epätodennäköisemmin sydäntauteihin kuin kyseisiä rasvoja ravinnostaan vain vähän saavat. Vaikutus oli vielä selvempi, kun tutkijat tarkastelivat veren rasvapitoisuuksia. Sen sijaan rasvan kokonaissaannilla ei ollut vaikutusta kuolleisuuteen."
Olisiko tässä käynyt niin, että noita rasvoja saanet kuolivat sydäntauteihin epätodennäköisemmin, koska kuolivat "ensin" noiden rasvojen aiheuttamiin muihin tauteihin? - analmaster78
Sinä, jätät kirjoitti:
kertomatta asioita, jotka ovat olellisia. Olet myös väittänyt, että vhh ehkäisisi syöpää tai sokeritautia, valetta nekin.
Vanhat keinot kyllä auttavat, jos niitä noudatetaan. Vai tunnetko/tiedätkö ylipainoisia, jotka syövät suositusten mukaan ja harrastavat kohtuullisesti liikuntaa?Vähähiilihydraattinen ruokavalio ehkäisee ja jopa parantaa puhkeamaisillaan olevan aikuisiän sokeritaudin (diabetes tyyppi 2). Tätä on tutkittu niin paljon, ettei siitä ole epäilystäkään.
- analmaster78
kuulunut kirjoitti:
ihmisen normaaliin ruokavalioon kautta aikojen, sääli että sen kulutus on radikaalisti pudonnut..
Peruna on noin 100 vuotta vanha keksintö.
- Kiril
siis kuinka? kirjoitti:
"Se johtuu siitä, että syömällä epäterveellisiä hiilihydraatteja, sokereita ja keinorasvoja on monia muitakin sairauksia joihin voi kuolla."
Eli jos kaikki lopettaisivat epäterveellisien hiilihydraattien jne syömisen, häviäisivät monet muutkin kuolemaan johtavat sairaudet?
Kirilille Nobel! KTL ja muutkin kansalliset terveysjärjestöt, mukaanlukien kansainvälinen WHO (jonka virkaan Puska on kolmen parhaan ehdokkaan joukossa!) voidaankin ensi viikolla lopettaa. Hip hei hurraa ja aamen.Suomelle onneksi jos Puska valittaisiin tähän virkaan, poistuisi ainakin tästä maasta tekemästä enempää hallaa suomalaisten terveydelle. Hänellähän on tunnetusti hyvät suhteet jenkkeihin ja hän on orjallisesti noudattanut kaikkea sitä tutkimustietoa mitä sieltä on tullut.
- skäribo
Kiril kirjoitti:
Suomelle onneksi jos Puska valittaisiin tähän virkaan, poistuisi ainakin tästä maasta tekemästä enempää hallaa suomalaisten terveydelle. Hänellähän on tunnetusti hyvät suhteet jenkkeihin ja hän on orjallisesti noudattanut kaikkea sitä tutkimustietoa mitä sieltä on tullut.
Atkinsin tutkimuksia? :)
- skäribo
analmaster78 kirjoitti:
Peruna on noin 100 vuotta vanha keksintö.
Peruna on tuotu Eurooppaan 1600-luvulla. Suomessa sitä on syöty 300 vuotta. Amerikan mantereella perunaa on syöty tuhansia vuosia.
- Kiril
skäribo kirjoitti:
Atkinsin tutkimuksia? :)
että Atkins tarjosi koko potilasaineistonsa jenkkien lääkäriliitolle, mutta eivät sitä halunneet ottaa vastaan, johtuen poliittsista kysymyksistä.
Puskan tiedot kovista rasvoista perustuvat täysin jenkkien maatalouspolitiikkaan. Ei muuten hän muuten torjuisi kaukoidän kookosöljyä, mutta keinotekoisista "pehmeistä" rasvoista hän on jaksanut puhua terveellisinä rasvoina jo vuosikausia, koska se mielipide palvelee niitä etuja mitä hän haluaa. - skäribo
Kiril kirjoitti:
että Atkins tarjosi koko potilasaineistonsa jenkkien lääkäriliitolle, mutta eivät sitä halunneet ottaa vastaan, johtuen poliittsista kysymyksistä.
Puskan tiedot kovista rasvoista perustuvat täysin jenkkien maatalouspolitiikkaan. Ei muuten hän muuten torjuisi kaukoidän kookosöljyä, mutta keinotekoisista "pehmeistä" rasvoista hän on jaksanut puhua terveellisinä rasvoina jo vuosikausia, koska se mielipide palvelee niitä etuja mitä hän haluaa.tunnutte tietävän niin Puskasta, minusta kuin monesta, monesta muustakin enemmän kuin me itsekään. Vilpitön ihailuni.
- Kiril
skäribo kirjoitti:
tunnutte tietävän niin Puskasta, minusta kuin monesta, monesta muustakin enemmän kuin me itsekään. Vilpitön ihailuni.
mutta se ei tee saaristolaismuijasta, patologisesta valehtelijasta parempaa. Mieti joskus mitä kirjoitat, ettet tee itseäsi naurunalaiseksi.
- skäribo
Kiril kirjoitti:
mutta se ei tee saaristolaismuijasta, patologisesta valehtelijasta parempaa. Mieti joskus mitä kirjoitat, ettet tee itseäsi naurunalaiseksi.
Minä en tiedä ketä muijaa sinä kaipaat niin kiihkeästi, mutta on vähän noloa, että puhut hänestä minulle koko ajan. Voitaisiinko välillä puhua itse asiasta?
- Kiril
skäribo kirjoitti:
Minä en tiedä ketä muijaa sinä kaipaat niin kiihkeästi, mutta on vähän noloa, että puhut hänestä minulle koko ajan. Voitaisiinko välillä puhua itse asiasta?
puhua sun kanssa, kun et ymmärrä mitään ja nyt mä poistun tästä katsomaan mitä tuossa yökerhossa tapahtuu. Mene sä istumaan saaren toiselle reunalle ja keksi uusia typeryyksiä.
Itse asiasta sun kanssa ei voi puhua, saati sitten keskustella. - JariJo
Olen nyt ehtinyt tutustua tuohon koko tutkimustekstiin tarkemmin, ja valitettavasti tutkimus EI TÄYTÄ haasteelle antamiani KRITEEREJÄ seuraavista syistä:
- Teollisesti kovetettuja kasvirasvoja EI OLE eroteltu tyydyttyneestä rasvasta. Tämä on sääli, sillä tutkijoiden olisi kyllä pitänyt vuonna 2005 tietää, että ne lisäävät sv-tautien riskitekijöitä moninkertaisesti luonnollisesti tyydyttyneisiin rasvoihin verrattuna. Kun tutkimukseen osallistuneiden henkilöiden ruokapäiväkirjat kerättiin yli 15 vuotta sitten, olivat silloiset margariinit varsinaisia transrasvapommeja. Tutkijoiden ravintoaineiden laskemiseen käyttämä ohjelma (Nutrica) ei tunne ruokien transrasvapitoisuuksia.
- Tutkijat olettivat, että tyydyttynyt rasva on sv-tautien syy, ja ehkäpä juuri sen takia vain rasvan laatu ja määrä otettiin huomioon tuloksien laskemisessa. Huomioon ei otettu nopeasti imeytyvien hiilihydraattien määrää eikä muutenkaan ruokavalion yleistä terveellisyyttä. Voi hyvinkin olla, että ne henkilöt, jotka käyttivät enemmän tyydyttymätöntä rasvaa, kiinnittivät muillakin tavoilla enemmän huomiota ruokavalionsa terveellisyyteen.
Toivottavasti suomalaisia ravitsemussuosituksia ei laadita näin hataralta pohjalta, jonka jopa tällainen maallikko kuten minä voi kumota.
Haaste siispä jatkukoon. Löytyisikö muita paremmin laadittuja tutkimuksia? - Vantaalainen mainosmies
Kiril kirjoitti:
mutta se ei tee saaristolaismuijasta, patologisesta valehtelijasta parempaa. Mieti joskus mitä kirjoitat, ettet tee itseäsi naurunalaiseksi.
ole yhtään sen vakuuttavampi tupakkataukoineen. Joka vielä ei kunnioita ihmisarvoja ollenkaan. Tietysti päälle on hienoa vetää tupakka.
- jälleen asialla
tässä viestiketjussa näköjään.
Tiedän miten VHH vaikuttaa positiivisesti veren rasva-arvoihin, ja juuri siitä syystä kysyininkin Skäribolta, että mitä tutkimuksia sulla esittää jotka osoittavat nämä asiat vääriksi? - Karjala...
Pohjois-Karjala-projekti aikanaan säästi tuhansien ihmisten hengen, sydänkuolleisuus väheni rajusti, kun heidät opetettiin syömään terveellisesti ja nimenomaan vähentämään eläinperäisten rasvojen käyttöä.
- JariJo
Tuo projekti on niin surullisenkuuluisa, että se tuskin täyttää kriteereitä, mutta anna nyt kuitenkin linkki tutkimustuloksiin.
- JariJo
Käytetään nyt lähteenä tätä ystävämme Pekka Puskan kirjoittamaan juttua:
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=sae64000
1970-luvulla ei mitattu ruoan transrasvapitoisuutta, joten tutkimuksen tuloksia häiritsi tuntematon muuttuja.
Lisäksi Puska väittää seerumin suurta kolesterolipitoisuutta sv-tautien riskitekijäksi, vaikkei se sitä ole. (Interheart) http://www.yle.fi/genreportaalit/portaali.php?genre=terveys&osannimi=tutkittua_sydan&jutunid=3038
Tupakointi sen sijaan on merkittävä riskitekijä ja sitä onnistuttiinkin vähentämään. - skäribo
JariJo kirjoitti:
Käytetään nyt lähteenä tätä ystävämme Pekka Puskan kirjoittamaan juttua:
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=sae64000
1970-luvulla ei mitattu ruoan transrasvapitoisuutta, joten tutkimuksen tuloksia häiritsi tuntematon muuttuja.
Lisäksi Puska väittää seerumin suurta kolesterolipitoisuutta sv-tautien riskitekijäksi, vaikkei se sitä ole. (Interheart) http://www.yle.fi/genreportaalit/portaali.php?genre=terveys&osannimi=tutkittua_sydan&jutunid=3038
Tupakointi sen sijaan on merkittävä riskitekijä ja sitä onnistuttiinkin vähentämään."1970-luvulla ei mitattu ruoan transrasvapitoisuutta, joten tutkimuksen tuloksia häiritsi tuntematon muuttuja." Niin, eli transrasvoista huolimatta tulokset olivat positiivisia.
- JariJo
skäribo kirjoitti:
"1970-luvulla ei mitattu ruoan transrasvapitoisuutta, joten tutkimuksen tuloksia häiritsi tuntematon muuttuja." Niin, eli transrasvoista huolimatta tulokset olivat positiivisia.
Ja miten tämä liittyy tyydyttyneeseen rasvaan?
- Empiria
Tutkimus/kysymyksenasettelusi on epämääräinen. Mitä tarkoitat monipuolisella ravinnolla?
Toiseksi: Millä perusteella kovetetut kasvisrasvat on hylättävä?
Kolmanneksi: Mikä seikka on perusteena nopeasti imeytyvien hiilihydraattien oletettujen haittojen poisjättämiseen?
Joten perusteletko ensin nämä? Miksi tutkimusasetelman on oltava juuri haluamasi? Tietoon vai oletukseen perustuvaa?- JariJo
Monipuolista ravintoa voi tietenkin olla vaikeaa määritellä kaikkia tyydyttäväksi. Jos nyt lähdetään ainakin siitä, että kaikki käytetty rasva ei ole tyydyttynyttä, ravinnossa on riittävästi rasvaa ja proteiinia ja kaikkia mikroravinteita saadaan riittävästi.
Etkö ole vielä kuullut kovetettujen kasvirasvojen haitoista? Tässä lukemista:
http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/transfats.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Trans_fat
Nykytutkimus on jokseenkin yksimielinen siitä, että nopeasti imeytyvät hiilihydraatit ovat terveellisyydelle haitallisia.
Voit tietenkin ehdottaa tutkimusasetelman vastaisiakin tutkimuksia, mutta ne ovat todennäköisesti epäluotettavia. - Empiria
JariJo kirjoitti:
Monipuolista ravintoa voi tietenkin olla vaikeaa määritellä kaikkia tyydyttäväksi. Jos nyt lähdetään ainakin siitä, että kaikki käytetty rasva ei ole tyydyttynyttä, ravinnossa on riittävästi rasvaa ja proteiinia ja kaikkia mikroravinteita saadaan riittävästi.
Etkö ole vielä kuullut kovetettujen kasvirasvojen haitoista? Tässä lukemista:
http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/transfats.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Trans_fat
Nykytutkimus on jokseenkin yksimielinen siitä, että nopeasti imeytyvät hiilihydraatit ovat terveellisyydelle haitallisia.
Voit tietenkin ehdottaa tutkimusasetelman vastaisiakin tutkimuksia, mutta ne ovat todennäköisesti epäluotettavia.Selasin joitakin lääketieteellisiä tietokantoja, joihin minulla opiskelijana on etäkäyttöoikeus. En löytänyt yhtään tutkimusta, joissa asiaa olisi tarkasteltu terveen ihmisen näkökulmasta, eli vähintäänkin diabetes tai korkea kolesteroli oli taustalla. Tai sitten asetelma oli paljon tyydyttynyttä rasvaa plus nopeita hiilareita versus tyydyttymätön rasva ja kuidut.
Vähän hairahdin tuossa transsiasiassa, kun käsitin jonkin ylläolevan viestin ensin väärin.
Mutta jatkan etsimistä, kun aikaa opiskelulta jää. Mielenkiintoista.
- skäribo
hyvä linkki! Toivottavasti moni lukee. Ja kommentoi.
- JariJo
Tuo ei ole tutkimus vaan kirjoittajansa mielipide. Positiivista kuitenkin se, että varoitetaan kovetetun kasvirasvan vaarallisuudesta, toisin kuin suomessa.
- skäribo
JariJo kirjoitti:
Tuo ei ole tutkimus vaan kirjoittajansa mielipide. Positiivista kuitenkin se, että varoitetaan kovetetun kasvirasvan vaarallisuudesta, toisin kuin suomessa.
riitä mikään muu, kun se, että saat tukea omalle mielipiteellesi.
Kaikki tuossa osastossa esitellyt artikkelit perustuvat tieteelliseen tutkimukseen.
Mutta tätä on turha jatkaa. Olen pettynyt, luulin että olisit keskustelija-ainesta. :( - JariJo
skäribo kirjoitti:
riitä mikään muu, kun se, että saat tukea omalle mielipiteellesi.
Kaikki tuossa osastossa esitellyt artikkelit perustuvat tieteelliseen tutkimukseen.
Mutta tätä on turha jatkaa. Olen pettynyt, luulin että olisit keskustelija-ainesta. :(Jos artikkeli perustuu tieteelliseen tutkimukseen, on tapana antaa lähdeviitteitä.
- skäribo
JariJo kirjoitti:
Jos artikkeli perustuu tieteelliseen tutkimukseen, on tapana antaa lähdeviitteitä.
on lähdeviitteitä. Et taida tietää mikä AHA on? Otapa selvää, niin ei tarvitse ihmetellä itsestäänselvyyksiä. :)
- JariJo
skäribo kirjoitti:
on lähdeviitteitä. Et taida tietää mikä AHA on? Otapa selvää, niin ei tarvitse ihmetellä itsestäänselvyyksiä. :)
Tiedän kyllä, mikä AHA on, eikä mikään tietääkseni tee siitä pyhää ainoaa oikeaa tietolähdettä. Kukaan ei ole vieläkään esittänyt sellaista TUTKIMUSTA joka olisi sen verran asianmukaisesti suunniteltu ettei täysi maallikkokin voisi perustellen kyseenalaistaa sitä. Aiotko sinä esittää sellaisen tutkimuksen vaiko pelkästään saivarrella ja voivotella etteivät sinun lähteesi kelpaa?
- minun
JariJo kirjoitti:
Tiedän kyllä, mikä AHA on, eikä mikään tietääkseni tee siitä pyhää ainoaa oikeaa tietolähdettä. Kukaan ei ole vieläkään esittänyt sellaista TUTKIMUSTA joka olisi sen verran asianmukaisesti suunniteltu ettei täysi maallikkokin voisi perustellen kyseenalaistaa sitä. Aiotko sinä esittää sellaisen tutkimuksen vaiko pelkästään saivarrella ja voivotella etteivät sinun lähteesi kelpaa?
laittamani linkki ja siitä pääsee kyllä eteenpäin tsekkaamaan mikä kyseinen yhdistys on ja mihin tiedot perustuvat.
Tietenkään se ei ole ainoa, mutta miksi vaivautua hakemaan lisää, kun mikään ei kelpaa?
Miksi edes haluaisit nähdä tutkimuksia, vai voitko käsi sydämellä sanoa kääntäväsi takkia kun sinulle tarjottimella sellainen tutkimus tarjotaan?
Yleensä se menee kyllä niin, että niiden, jotka poikkeavat vallitsevasta ja esittävät aivan uusia teorioita, pitää todistaa omansa eikä toisinpäin. - JariJo
minun kirjoitti:
laittamani linkki ja siitä pääsee kyllä eteenpäin tsekkaamaan mikä kyseinen yhdistys on ja mihin tiedot perustuvat.
Tietenkään se ei ole ainoa, mutta miksi vaivautua hakemaan lisää, kun mikään ei kelpaa?
Miksi edes haluaisit nähdä tutkimuksia, vai voitko käsi sydämellä sanoa kääntäväsi takkia kun sinulle tarjottimella sellainen tutkimus tarjotaan?
Yleensä se menee kyllä niin, että niiden, jotka poikkeavat vallitsevasta ja esittävät aivan uusia teorioita, pitää todistaa omansa eikä toisinpäin.Kävin linkittämältäsi AHAn artikkelista kaikki linkit läpi eikä niistä yksikään johtanut tutkimustietoon.
Tyydyttyneen rasvan haitallisuus on sekin suhteellisen uusi ja ihmisen historiallisesti luontaisesta ravinnosta poikkeava teoria, joka ei ole saanut todisteita sellaisista tutkimuksista joissa otetaan huomioon transrasvat. Transrasvat ovat nykytiedon mukaan kiistattomasti hyvin haitallisia, joten sellaiset vanhat tutkimukset, joissa ne niputetaan luonnollisesti tyydyttyneen rasvan kanssa, ovat epäluotettavia. Tämä pitäisi olla helppoa ymmärtää.
Otan mielelläni kaiken luotettavan tutkimustiedon huomioon ruokavaliossani. Ihmisten kertomien hyvien kokemusten ohella juuri positiivinen tutkimustieto oli vahva syy itselleni siirtyä vhh-ruokavalioon. Ennen asiaan perehtymistä kannatin vähärasvaista ruokavaliota. - lisää
JariJo kirjoitti:
Kävin linkittämältäsi AHAn artikkelista kaikki linkit läpi eikä niistä yksikään johtanut tutkimustietoon.
Tyydyttyneen rasvan haitallisuus on sekin suhteellisen uusi ja ihmisen historiallisesti luontaisesta ravinnosta poikkeava teoria, joka ei ole saanut todisteita sellaisista tutkimuksista joissa otetaan huomioon transrasvat. Transrasvat ovat nykytiedon mukaan kiistattomasti hyvin haitallisia, joten sellaiset vanhat tutkimukset, joissa ne niputetaan luonnollisesti tyydyttyneen rasvan kanssa, ovat epäluotettavia. Tämä pitäisi olla helppoa ymmärtää.
Otan mielelläni kaiken luotettavan tutkimustiedon huomioon ruokavaliossani. Ihmisten kertomien hyvien kokemusten ohella juuri positiivinen tutkimustieto oli vahva syy itselleni siirtyä vhh-ruokavalioon. Ennen asiaan perehtymistä kannatin vähärasvaista ruokavaliota.http://circ.ahajournals.org/cgi/reprint/CIRCULATIONAHA.106.176158
- JariJo
lisää kirjoitti:
http://circ.ahajournals.org/cgi/reprint/CIRCULATIONAHA.106.176158
Tuo ei ole tutkimus vaan ruokavaliosuositus, mutta lähdeviitteet sentään on mainittu.
Tyydyttyneen rasvan osalta viitataan seuraavaan lähteeseen:
Executive Summary of the Third Report
of the National Cholesterol Education Program
(NCEP) Expert Panel on Detection, Evaluation,
and Treatment of High Blood Cholesterol
in Adults (Adult Treatment Panel III)
Kyseinen lähde ei ole tutkimus.
Yleisesti tuo suositus perustelee tyydyttyneen rasvan vähentämistä sillä, että se tyydyttynyt rasva nostaa LDL-kolesterolia. Interheart-tutkimuksen mukaan kuitenkaan korkea LDL-kolesteroli ei ole sv-tautien riskitekijä, vaan HDL:n ja kokonaiskolesterolin suhde. Koska tyydyttynyt rasva nostaa sekä HDL- että kokonaiskolesterolia, pysyy suhde ja riski kutakuinkin samana. Kun tyydyttyneen rasvan lisäksi käyttää tyydyttymätöntä rasvaa, laskee jälkimmäinen LDL-kolesterolia, suhde parantuu ja riski pienenee. - skäribo
JariJo kirjoitti:
Kävin linkittämältäsi AHAn artikkelista kaikki linkit läpi eikä niistä yksikään johtanut tutkimustietoon.
Tyydyttyneen rasvan haitallisuus on sekin suhteellisen uusi ja ihmisen historiallisesti luontaisesta ravinnosta poikkeava teoria, joka ei ole saanut todisteita sellaisista tutkimuksista joissa otetaan huomioon transrasvat. Transrasvat ovat nykytiedon mukaan kiistattomasti hyvin haitallisia, joten sellaiset vanhat tutkimukset, joissa ne niputetaan luonnollisesti tyydyttyneen rasvan kanssa, ovat epäluotettavia. Tämä pitäisi olla helppoa ymmärtää.
Otan mielelläni kaiken luotettavan tutkimustiedon huomioon ruokavaliossani. Ihmisten kertomien hyvien kokemusten ohella juuri positiivinen tutkimustieto oli vahva syy itselleni siirtyä vhh-ruokavalioon. Ennen asiaan perehtymistä kannatin vähärasvaista ruokavaliota.Kiril II:n kuuloinen. Pitäisikö onnitella?
"Ihmisten kertomien hyvien kokemusten ohella juuri positiivinen tutkimustieto oli vahva syy itselleni siirtyä vhh-ruokavalioon." Vika on vain siinä, että muuta kuin vhh:ta kannattavien hyvät kokemukset ja muista ruokavalioista kuin vhh:sta positiivisia tutkimustuloksia saavuttaneet tutkimukset eivät sinulle kelpaa.
Tämän vuoksi sinun on ihan turha täällä pyydellä tutkimustuloksia. Sellaista tutkimusta ei ole, joka sinulle kelpaisi, vaikka se olisi saanut Nobelin, ellei se kannata VHH:ta. Oletko koskaan harkinnut pyrkimistä yliopistoon? Avoimessakin yliopistossa voi tutustua tieteen ja tutkimuksen perusmetodioihin ja lähdekritiikkiin. Voisi tehdä sinulle hyvää. - skäribo
JariJo kirjoitti:
Tuo ei ole tutkimus vaan ruokavaliosuositus, mutta lähdeviitteet sentään on mainittu.
Tyydyttyneen rasvan osalta viitataan seuraavaan lähteeseen:
Executive Summary of the Third Report
of the National Cholesterol Education Program
(NCEP) Expert Panel on Detection, Evaluation,
and Treatment of High Blood Cholesterol
in Adults (Adult Treatment Panel III)
Kyseinen lähde ei ole tutkimus.
Yleisesti tuo suositus perustelee tyydyttyneen rasvan vähentämistä sillä, että se tyydyttynyt rasva nostaa LDL-kolesterolia. Interheart-tutkimuksen mukaan kuitenkaan korkea LDL-kolesteroli ei ole sv-tautien riskitekijä, vaan HDL:n ja kokonaiskolesterolin suhde. Koska tyydyttynyt rasva nostaa sekä HDL- että kokonaiskolesterolia, pysyy suhde ja riski kutakuinkin samana. Kun tyydyttyneen rasvan lisäksi käyttää tyydyttymätöntä rasvaa, laskee jälkimmäinen LDL-kolesterolia, suhde parantuu ja riski pienenee.oikein on tutkimus? Graduko?
- JariJo
skäribo kirjoitti:
Kiril II:n kuuloinen. Pitäisikö onnitella?
"Ihmisten kertomien hyvien kokemusten ohella juuri positiivinen tutkimustieto oli vahva syy itselleni siirtyä vhh-ruokavalioon." Vika on vain siinä, että muuta kuin vhh:ta kannattavien hyvät kokemukset ja muista ruokavalioista kuin vhh:sta positiivisia tutkimustuloksia saavuttaneet tutkimukset eivät sinulle kelpaa.
Tämän vuoksi sinun on ihan turha täällä pyydellä tutkimustuloksia. Sellaista tutkimusta ei ole, joka sinulle kelpaisi, vaikka se olisi saanut Nobelin, ellei se kannata VHH:ta. Oletko koskaan harkinnut pyrkimistä yliopistoon? Avoimessakin yliopistossa voi tutustua tieteen ja tutkimuksen perusmetodioihin ja lähdekritiikkiin. Voisi tehdä sinulle hyvää.Tässä ketjussa ei vertailla ruokavalioita vaan kyseenalaistetaan luonnollisesti tyydyttyneen rasvan haittoja.
Jos olen mielestäsi aiheettomasti jättänyt kelpuuttamatta jonkin tutkimustuloksen, niin voisitko kumota siihen liittyvät perusteluni.
Tuo itsesi toistaminen ja henkilökohtaisuuksiin meneminen ei edistä tätä keskustelua millään tavalla. - JariJo
skäribo kirjoitti:
oikein on tutkimus? Graduko?
Tutkimus on sellainen, jossa tutkitaan jotakin asiaa tieteellisen menetelmin. Suositus, yleinen artikkeli tai mielipidekirjoitus ei ole tutkimus.
Oletko kanssani samaa mieltä perustelujeni suhteen kun sinulla ei ollut niihin mitään korjattavaa tai lisättävää? - hk_
lisää kirjoitti:
http://circ.ahajournals.org/cgi/reprint/CIRCULATIONAHA.106.176158
Tuon linkin dokumentista löytyi runsaasti lähdeviitteitä. Tässä hieman offtopikkina eräs vhh:n kannalta kiinnostava tutkimus:
Effects of Protein, Monounsaturated Fat, and Carbohydrate Intake on Blood Pressure and Serum Lipids
http://jama.ama-assn.org/cgi/content/abstract/294/19/2455
"Conclusion: In the setting of a healthful diet, partial substitution of carbohydrate with either protein or monounsaturated fat can further lower blood pressure, improve lipid levels, and reduce estimated cardiovascular risk."
eli "Hiilihydraattien osittainen korvaaminen joko proteiinilla tai yksittäistyydyttymättömällä rasvalla voi pienentää verenpainetta, parantaa lipiditasoja ja vähentää arvioitua sydäntautiriskiä."
Olisiko olemassa yksittäistä ruoka-ainetta, jossa on sekä proteiinia että yksittäistyydyttymätöntä rasvaa? Kyllä vain: normaalirasvainen sianliha. Suurimpana rasvatyyppinä siinä on juuri yksittäistyydyttymätön. Myös oliiviöljy sopii kokonaisuuteen mukavasti.
Artikkelissa mainittiin tyydyttyneiden rasvojen osalta vaikutus LDL-kolesteroliin (ja samalla todettiin niiden nostavan sydänsairauksilta suojaavaa HDL-kolesterolia), mutten nähnyt viitettä, joka tukisi suoraa yhteyttä luonnollisen tyydyttyneen rasvan ja sairastumisriskin välillä.
Vhh-piireissä on suuri joukko ihmisiä, joilla on virallistenkin suositusten mukaan erinomaiset lipidit, vaikka he syövät runsaasti rasvaa, myös tyydyttynyttä. Se ei todista mitään, koska kyse ei ole tieteellisesti kootusta datasta, mutta synnyttää terveen epäilyn. Eikö runsaan rasvan käytön pitänyt näkyä ennen kaikkea kolesteroliarvojen huonoudessa? Runsaan rasvan lipidiprofiilia parantava vaikutus on todettu myös tutkimuksissa (dataa esim. täällä: http://www.nutritionandmetabolism.com/content/3/1/24 )
Niinpä minuakin kiinnostaisi nähdä tutkimus, jossa luonnollinen tyydyttynyt rasva lisää sairastumisriskiä.
Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Alahan tulla paikkaamaan tekojas
Ja lopeta se piilossa oleminen. Olet vastuussa mun haavoista. Vien asian eteenpäin jos ei ala kuulumaan.315376- 363711
Onko kenellekään muulle käynyt niin
Että menetti tilaisuutensa? Kaivattu oli kuin tarjottimella, osoitti kiinnostusta vahvasti, silmät ja olemus täynnä rakk1833273- 112525
- 292112
- 122047
- 1631876
- 1051352
- 141338
- 1371154