väittämiä on kuulunut molempiin suuntiin mutta totuutta haetaan
Tietäjät vastatkoon t ripa
berliinin makkara onko vai onko ollu..joskus
11
6968
Vastaukset
- !!!
On urbaanilegenda, että berliininmakkara olisi hevosenlihasta tehtyä. Ei tietenkään ole poissuljettua, ettekö jokin yksittäinen makkaraerä jossakin tietyssä historiallisessa tilanteessa olisi voitu poikkeuksellisesti tehdä hevosenlihasta, mutta makkaran reseptiin se ei kuulu.
Makkara on muuten saanut nimensä juuri siitä, että se on Berliinissä syntynyt. Berliinissä (ja varmaan muuallakin Saksassa) sitä saa tänäkin päivänä. En tosin tiedä, onko sen nimi sielläkin esim. Berlinerwurst, vai mikä se on virallisesti. Nykyään berliininmakkara on harvinaista Suomessa, vielä joskus 1960-luvulla se oli yleisempää.
Tyypillistä sillehän on, että muuten melko "lauantaimakkaramaiseen" seokseen lisätään ihrapalloja, eli siivutettuna leikkauspinnassa on valkoisia "pilkkuja" vähän samalla logiikalla kuin metvurstissakin. - Rovitsumän
Kyröläisen huhuttiin sisältävän hevosta, mutta ainakaan nykyään sekään ei pidä paikaansa. Toisaalta hevosia ei taida enää nykyään edes riittää makkaroihin asti ainakaan suuremmissa määrin. Berliininmakkara oli aika yleistä vielä 1970-80 -luvuilla ja jo silloin se ainakin oli niin vaaleaa, että en usko sen sisältäneen hevosta.
- tarkista vaikka tuoteseloste
nih.
- !!!
tarkista vaikka tuoteseloste kirjoitti:
nih.
Metvursteja on Suomessa varmaan kolmisenkymmentä eri laatuja. Varmaan muutamassa on joukossa myös hevostakin, mutta ei suinkaan läheskään kaikissa.
Ja hevosenlihahan on varsin arvostettua lihaa. Myydään sitä ihan sellaisenaankin esim. monissa halleissa. En tosin muista milloin olisin viimeksi nähnyt, kun ei ole ollut haku päällä niin en ole ollut tarkkaavainen. - hevosmakkarasta
on 60-luvulta. Mumma ja paappa sitä osti kaupasta ja se oli paremminkin tummaa, halkaisija n. 7-8 cm, kippuralla kuten lenkkimakkaraa. Narulla käärittyinä ympäriinsä.
Olin pieni lapsi siihen aikaan, enkä halunnut syödä sitä makkaraa, koska luulin, että paapan Liina (=vanha hevonen) oli siinä makkarassa. - samanlaista
hevosmakkarasta kirjoitti:
on 60-luvulta. Mumma ja paappa sitä osti kaupasta ja se oli paremminkin tummaa, halkaisija n. 7-8 cm, kippuralla kuten lenkkimakkaraa. Narulla käärittyinä ympäriinsä.
Olin pieni lapsi siihen aikaan, enkä halunnut syödä sitä makkaraa, koska luulin, että paapan Liina (=vanha hevonen) oli siinä makkarassa.makkaraa myynnissä Turun kauppahallissa? Ainakin siellä muutama vuosi sitten myytiin hevosenmakkaraa, mutta muistaakseni tehdas paloi. En tiedä tehdäänkö sitä enää...
- akkara
Berliininmakkara tehdään sianlihasta.
Valmistajia ovat ainakin tapola, veljekset mattila ja pajuniemi. Mattilan makkara on vaaleampaa kuin muiden edellä mainittujen.
Makkara tehdään luonnonsuoleen - makkarakuppien ystäv
Berliinin makkaraa saaedelleen päivittäin anakin huittisista Korpelan lihajalosteelta. viimeksi eilen ostin
- kotiruokaa
berliiniä kuutiona,peruviipaleita, sipulisilppua ja munamaito on oikeesti hyvää jopa pienetkin lapset tykkää kun ei ole voimakasta.
jokainen makunsa mukaan mausteita ja muutama noko voita päälle, täytyis muuten taas tehdä sitä saa myös kankaanpään korpelan tehtaanmyym. uuniin ja nätti rusketus pintaan.. n.(175/1.5.) kiva kun muistutit hyvästä makkarasta, mut en tiedä onko sitä hevosenlihaa siinä en kuitenkaan usko.
taidan poiketa huomena korpelas kpääs.
- ratsuri 60 luvulta
Korpelan makkarassa vähempi rasvaa kun Mattilan ja muutenkin maukkaampaa eikä ole hevosen lihaa olen kysynyt myyjältä. Enkä itekään söis jos olis hevosta enkä myöskään syö savustettua hevosen lihaa :syy olen armeijan RATSURI.
- berliinitär
Berliinin makkaraa Hakaniemen hallista.
http://www.hakaniemenkauppahalli.fi/kauppiaat/neumat.htm
Olen paistanut munan kanssa ja hapanhkaalihaudukkeen.
http://www.pajuniemi.fi/index.php?mact=tuotteet,cntnt01,default,0&cntnt01what=tuote&cntnt01alias=Luomu-berliininmakkara&cntnt01returnid=56&cntnt01parent=Luomutuotteet
huh http://www.lihajaloste-korpela.fi/berliinimakkara.php
Kuin Leberkäse ikään http://en.wikipedia.org/wiki/Leberkäse
ja näinkin valmistaen
http://pastanjauhantaa.blogspot.com/2011/12/berliinin-makkara.html
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 1396639
Mies, mua jotenkin kiinnostaa
Että osaatko sä ollenkaan höllätä? Ootko aina kuin persiille ammuttu karhu. Pohtimassa muiden vikoja?1495719- 1234881
Moi kuumis.
Just ajattelin sua. Oot mun rauha, turva ja lämpö. Olet monia muitakin asioita, mut noita tartten eniten. Pus.434480Milloin olisi sinun ja kaivattusi
Kaunein päivä? Kamalin hetki? Miksi? Kumpaa pyrit muistelemaan? Kumpi hallitsee mieltäsi?523882- 623051
Itkin oikeasti aamulla taas
Haluaisin niin kertoa miltä musta tuntuu. Oon jotenkin hajalla. Tarvitsin ees jonkun joka ymmärtää.522956Minun rakkaani.
Haluaisin käden mitan päähän sinusta. Silleen, että yltäisin koskettamaan, jos siltä tuntuu. Olen tosi huono puhumaan, m242392- 352248
Naiselle hyvää viikkoa
olet edelleen sydämessäni. Toivon sinulle myötätuulta mitä ikinä teetkään🪢152187