Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

berliinin makkara onko vai onko ollu..joskus

hevosenlihaa

väittämiä on kuulunut molempiin suuntiin mutta totuutta haetaan

Tietäjät vastatkoon t ripa

11

5973

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • !!!

      On urbaanilegenda, että berliininmakkara olisi hevosenlihasta tehtyä. Ei tietenkään ole poissuljettua, ettekö jokin yksittäinen makkaraerä jossakin tietyssä historiallisessa tilanteessa olisi voitu poikkeuksellisesti tehdä hevosenlihasta, mutta makkaran reseptiin se ei kuulu.
      Makkara on muuten saanut nimensä juuri siitä, että se on Berliinissä syntynyt. Berliinissä (ja varmaan muuallakin Saksassa) sitä saa tänäkin päivänä. En tosin tiedä, onko sen nimi sielläkin esim. Berlinerwurst, vai mikä se on virallisesti. Nykyään berliininmakkara on harvinaista Suomessa, vielä joskus 1960-luvulla se oli yleisempää.
      Tyypillistä sillehän on, että muuten melko "lauantaimakkaramaiseen" seokseen lisätään ihrapalloja, eli siivutettuna leikkauspinnassa on valkoisia "pilkkuja" vähän samalla logiikalla kuin metvurstissakin.

    • Rovitsumän

      Kyröläisen huhuttiin sisältävän hevosta, mutta ainakaan nykyään sekään ei pidä paikaansa. Toisaalta hevosia ei taida enää nykyään edes riittää makkaroihin asti ainakaan suuremmissa määrin. Berliininmakkara oli aika yleistä vielä 1970-80 -luvuilla ja jo silloin se ainakin oli niin vaaleaa, että en usko sen sisältäneen hevosta.

      • tarkista vaikka tuoteseloste

        nih.


      • !!!
        tarkista vaikka tuoteseloste kirjoitti:

        nih.

        Metvursteja on Suomessa varmaan kolmisenkymmentä eri laatuja. Varmaan muutamassa on joukossa myös hevostakin, mutta ei suinkaan läheskään kaikissa.
        Ja hevosenlihahan on varsin arvostettua lihaa. Myydään sitä ihan sellaisenaankin esim. monissa halleissa. En tosin muista milloin olisin viimeksi nähnyt, kun ei ole ollut haku päällä niin en ole ollut tarkkaavainen.


      • hevosmakkarasta

        on 60-luvulta. Mumma ja paappa sitä osti kaupasta ja se oli paremminkin tummaa, halkaisija n. 7-8 cm, kippuralla kuten lenkkimakkaraa. Narulla käärittyinä ympäriinsä.

        Olin pieni lapsi siihen aikaan, enkä halunnut syödä sitä makkaraa, koska luulin, että paapan Liina (=vanha hevonen) oli siinä makkarassa.


      • samanlaista
        hevosmakkarasta kirjoitti:

        on 60-luvulta. Mumma ja paappa sitä osti kaupasta ja se oli paremminkin tummaa, halkaisija n. 7-8 cm, kippuralla kuten lenkkimakkaraa. Narulla käärittyinä ympäriinsä.

        Olin pieni lapsi siihen aikaan, enkä halunnut syödä sitä makkaraa, koska luulin, että paapan Liina (=vanha hevonen) oli siinä makkarassa.

        makkaraa myynnissä Turun kauppahallissa? Ainakin siellä muutama vuosi sitten myytiin hevosenmakkaraa, mutta muistaakseni tehdas paloi. En tiedä tehdäänkö sitä enää...


    • akkara

      Berliininmakkara tehdään sianlihasta.
      Valmistajia ovat ainakin tapola, veljekset mattila ja pajuniemi. Mattilan makkara on vaaleampaa kuin muiden edellä mainittujen.
      Makkara tehdään luonnonsuoleen

    • makkarakuppien ystäv

      Berliinin makkaraa saaedelleen päivittäin anakin huittisista Korpelan lihajalosteelta. viimeksi eilen ostin

      • kotiruokaa

        berliiniä kuutiona,peruviipaleita, sipulisilppua ja munamaito on oikeesti hyvää jopa pienetkin lapset tykkää kun ei ole voimakasta.
        jokainen makunsa mukaan mausteita ja muutama noko voita päälle, täytyis muuten taas tehdä sitä saa myös kankaanpään korpelan tehtaanmyym. uuniin ja nätti rusketus pintaan.. n.(175/1.5.) kiva kun muistutit hyvästä makkarasta, mut en tiedä onko sitä hevosenlihaa siinä en kuitenkaan usko.
        taidan poiketa huomena korpelas kpääs.


    • ratsuri 60 luvulta

      Korpelan makkarassa vähempi rasvaa kun Mattilan ja muutenkin maukkaampaa eikä ole hevosen lihaa olen kysynyt myyjältä. Enkä itekään söis jos olis hevosta enkä myöskään syö savustettua hevosen lihaa :syy olen armeijan RATSURI.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      69
      2247
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2083
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      78
      1688
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      41
      1510
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1506
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      10
      1397
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      31
      1364
    8. 52
      1258
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      62
      1200
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      28
      1179
    Aihe