Lohi

ainainen ongelma

Minulla ja lohella on ollut pitkä ja mutkikas tie. En ole juurikaan pystynyt syömään sitä 8 vuoteen. Mua vaan kertakaikkiaan oksettaa jo pelkkä hajukin. En sitten tiedä olenko joskus saanut siitä jotain myrkkyjä, kun kroppa haluaa niin kovasti pitää mut siitä erossa.

Mutta olen nyt päätynyt siihen, että mä tarvitsen sitä lohta tai ylipäätänsä rasvaista kalaa ruokavaliooni. Saan liian vähän rasvoja....

Siispä toverin, osaatteko sanoa jotain ruokayhdistelmiä, johon saisin lohen jotenkin mukaan niin, ettei se maistuisi siinä? En halua alkaa käyttämään sitruunaa ylenpalttisesti kuitenkaan. Miten sen lohen saisi sinne ruokaan herkullisesti mutta sopivassa määrin?

Tai mitkä muut kalat sisältävät hyvää rasvaa? Tonnikalaa syön jo, mutta se alkaa tulla pian korvista ulos. Tarvitsisin siis vaihtelua.

Kiitos jo etukäteen : )

22

2912

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • voi olla

      esim. anjovis(hyvää salaatissa), makrilli,silakka,silli.

      Koeta tehdä sushia ylemmistä, ohjeita löytyy varmasti netistä tai käy maistamassa sushia esim ichibanissa (kampin keskus) tai kabukissa (lapinlahdenkadulla) (molemmat helsingissä)

      • vanhaan malliin

      • jatkaa
        vanhaan malliin kirjoitti:

        ja etikkapunajuuri / kurkku kyytipojaksi.
        Ei tarvii kun kerran saada eltaantunutta kalaa,
        kroppa muistaa sen kauan.
        Kalaseljankka rommpeista http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/48390/Lohiseljanka tohonkin lykin valkosipuli kurkkua

        Kiitos vinkeistä!... joo, oon tainnut kyl saada sitä pilaantunutta kalaa joskus, kerta en löydä tälle ällötykselle muuta syytä.

        Mut yritetään nyt vielä noilla uusilla vinkeillä!


      • Hilpeä
        jatkaa kirjoitti:

        Kiitos vinkeistä!... joo, oon tainnut kyl saada sitä pilaantunutta kalaa joskus, kerta en löydä tälle ällötykselle muuta syytä.

        Mut yritetään nyt vielä noilla uusilla vinkeillä!

        Eikö ois helpompi vaan niellä niitä kalaöljykapseleita?


      • Anonyymi

        Suolalohta leivänpäälle makkaran sijasta


    • ohk

      1 rkl öljyä
      1½ tl punaista currytahnaa
      1½ tl jauhettua korianteria
      5 dl vettä
      4 dl kookosmaitoa (1 tlk)
      ½ dl kookoshiutaleita
      2 rkl kalafondia
      100 g nuudeleita
      500 g lohifilettä
      15 sentin pala purjoa tai 3-4 kevätsipulia
      1 limetti

      Voi halutessa koristella limetilohkoilla ja 2 rkl:lla tuoretta korianteria.

      Kuumenna kattilassa öljy ja paista siinä currytahnaa ja korienteria minuutin ajan. Lisää vesi, kookosmaito, kookoshiutaleet ja fondi ja keitä muutama minuutti. Lisää nuudelit, paloiteltu lohi, suikaloitu purjo ja yhden limetin mehu. Keitä hiljalleen 3-5 minuuttia. Ripottele valmiin keiton päälle halutessasi limettiviipaleita ja tuoretta korianteria.

    • Eräsmies!

      Rasvaisen lohen maun leikkaa hyvin basilikan ja viini / sitruunan happama yhdistelmä.

      Laita kokonainen tai puolikas lohifile uunivuuan pohjalle ja valelle file valkoviinillä tai sitruunan mehulla. Ripottele fileelle mausteet, esim. sitruunapippuria tai suolaa ja mustapippuria sekä runsaasti tuoretta tai kuivattua basilikaa.

      Sitruunan sijaan voi käyttää myös lime-hedelmää ja lime-pippuri-sekoitusta!

      Peitä uunivuoka kannella tai foliolla. Kypsennä noin 1/2 tuntia 175 asteessa uunissa, tarkista että kala on kypsä. Uuni, fileen paksuus, vuoka ym vaikuttaa kypsennysaikaan. Vanha konsti on kokeilla kalan kypsyyttä hammastikulla.

      Viiniksi suosittelen kuivaa rislingiä. Perunamuusi sopii kalan kanssa aina tai sitten keitetyt perunat ja kermaviilikastike. Toimii!

    • Minulla on vähän samankaltainen ongelma lohen suhteen - se ei ole oikein suosikkikalani. Ja syynä on pitkälti kaupasta ostetun lohen epätasainen laatu.

      Mutta teen joskus seuraavia ruokia:

      Lohirillette

      200 gr lohifilettä
      125 gr pehmeää, suolatonta voita
      100 gr savulohta hakattuna hienoksi
      1 keltuainen kevyesti vatkattuna
      1 rkl oliiviöljyä
      1 tlk sitruuna- tai limemehua
      1 rkl tuoretta tilliä hienonnettuna
      muutama kapris
      suolaa ja pippuria

      Lohesta poistetaan nahka ja nypitään ruodot. Mahalieve leikataan pois sekä kaikki näkyvä rasva.

      Voita pannulle miedolla lämmöllä, lohi pannulle ja paistetaan molemmin puolin viitisen minuuttia. Lohen annetaan jäähtyä ja murennetaan pieniksi paloiksi ja joukkoon sekoitetaan loput voista sekä savulohi.

      Lohimassaan sekoitetaan keltuainen, öljy, sitruunanmehu ja tilli sekä hienonnettu kapris. Maustetaan suolalla ja pippurilla.

      Siirrä seos sopivaan pienehköön korkeareunaiseen tarjoiluastiaan, kansi tai folio päälle ja yöksi jääkaappiin.

      Sunnuntain aamupala- tai brunssipöydässä tarjotaan paahtoleivän päällä. Oikein hyvää kalaruokaa ja lohen rasvaisuus ei niin maistu.

      Toinen:

      Nokilohi - tämä on tällainen cajunruoka "Blackened fish"

      lohifile ~500 gr
      125 gr suolatonta voita sulatettuna
      2 rkl cajunmaustetta
      2 tl paprikajauhetta
      sitruunan puolikkaita tarjolle asetettaessa

      Myös tästä fileestä rasvalieve pois, kaikki piikit nypitään ja file muotoillaan kauniiksi. Leikataan poikittain annospaloiksi.

      Fileille sivellään paljon voita. Cajunmauste ja paprikajauhe sekoitetaan ja levitetään kerrokseksi fileitten päälle - kummallekin puolelle. Hiero mauste hyvin pintaan.

      Paistinpannu kuumennetaan tosi kuumaksi - paras on valurautapannu. Pari filettä kerrallaan pannulle ja paista 1-2 minuuttia, käännä ja sama juttu. Älä välitä siitä, että pinta palaa ja savua nousee - se on tarkoituskin. Pinnan tulee olla kummaltakin puolelta lähes hiiltynyt. Valuta kaloille loiput voisulasta.

      Puolita sitruunat ja paista leikkauspinta myös vähän hiiltyneeksi. Tarjoa kalan kanssa.

      • Panenpa tähän myös erään cajunseoksen ohjeen:

        1 rkl valkosipulijauhetta
        1 rkl sipulijauhetta - tai murskaa tanskalaista, paahdettua sipulia
        2 tlk valkopippuria
        2 tlk rouhittua mustapippuria
        1 1/2 tlk cayennepippuria
        2 tlk kuivattua timjamia
        1/2 tlk kuivattua oreganoa

        Kaikki sekaisin hyvin ja tiiviiseen tölkiin niin saat seoksen säilymään muutaman kuukaudenkin oikein hyvin.


    • Anonyymi

      Samaa alkaa tehdä minulla, koska ostamastani lohifileestä löytyi nahasta pyöreä reikä ja veristä lihaa siinä. Se on varmasti ollut jokin PAISE, joka on poistettu. Tällaista lohta sitten myydään Espoossa.

    • Anonyymi

      Ymmärrän täysin, että lohen syöminen voi olla hankalaa, jos se aiheuttaa pahoinvointia ja epämiellyttäviä oireita. Onneksi on olemassa muitakin vaihtoehtoja maukkaille ja terveellisille rasvaisille kaloille.

      Esimerkiksi sardiinit ja makrilli ovat hyviä vaihtoehtoja, jotka sisältävät paljon omega-3-rasvahappoja. Voisit kokeilla valmistaa esimerkiksi sardiinista tai makrillista pasteijoita tai leivänpäällysteitä. Voit myös lisätä niitä pastakastikkeisiin tai salaattiin.

      Toinen vaihtoehto voisi olla tehdä erilaisia kalapullia tai -pihvejä esimerkiksi tonnikalasta tai lohesta sekoitettuna esimerkiksi perunaan tai vihanneksiin. Näin saat lohen tai tonnikalan maun hieman peitetyksi ja saat samalla nautittua terveellistä rasvaa.

      Toivottavasti näistä vinkeistä oli apua ja löydät uusia tapoja lisätä terveellistä kalaa ruokavalioosi!

    • Anonyymi

      Käytä vain Suomalaista kirjolohta. Norjan lohta en itse syö ja Ruotsalainenkin kirjolohi on selvästi Suomalaista huonompaa. Ruotsalaista tulee silti joskus ostettua tarjouksesta. Jotain siinä Norjan lohessa on, maistuu ja haisee traanilta. Ostin pienen palan Lidl kylmäsavustettua lohta ja taas kokeilin, traani maistui ja sisulla tuli syötyä.

      • Anonyymi

        Kyllä Norjan lohi on hyvää. Lidl myytävää en osta. En mitään kalaa. Ylisuolaista tai muuten huonoa.


      • Anonyymi

        Norjalainen lohi pilattu jalostamalla aivan liian rasvaiseksi, jopa yli 30%. Kassilohet ei edes liiku paljoakaan, mutta rasva kerää valtavasti myrkkyjä, ovatkin tutkimusten maailman saastuneinta ruokaa. Ei maistu minullekaan ja närästää aivan helvetisti.


    • Lohesta on kyllä vaikea olla pitämättä kun se on maukas ja rasvainen kala, vähäruotoisena helppo valmistettava eikä siinä yleensä ole loisia. Graavilohi tuskin aloittajalle käy, jos lohen syönnin kanssa on ylipäätään ongelmia. Ehdottaisin riittävää suolausta ja kunnollista kypsennystä. Itselläkin tökkii suolaton lohi, joka on höyrytetty puolikypsäksi niin, että pinta on epämiellyttävän vaalreanpunaisen harmaa, jota täplittää hyytyneet valkoiset proteiinipisarat ja sisäosa on puoliraakaa mössöä.

      Lohi kannattaa suolata kunnolla. Suolan ei pidä olla tönkkösuolausta vaan oikea määrä tasaisesti ripoteltuna ympäriinsä ja suolaus mielellään riittävän pitkään, vuorokausi jääkaapissa. Näin suola ehtii imeytyä kalaan. Paistopinta lisää hyvää makua. Valurautapannulla mediumilla tulee rapea ja ruskea paistopinta. Nahattomaksi fileointi maksimoi paistopinnan lihassa ja helpottaa myös suolautumista. Grillaus ja savustus saa aikaan myös hyvän pinnan.

      Its olen huomannut, että raaka lohi sashimissa on vetistä ihan tuoreena joten sitä kannattaa kypsyttää jääkaapissa 1-3 vrk. Kypsytys ei tarkoita pilaannuttamista tai mädännyttämistä vaan hallittua nesteen vähentämistä lihassa 2-4C:ssä. Liha kuivahtaa hieman, maku tiivistyy ja vetisyys poistuu. Sushia ja sashimiakaan ei tarjota tuoreena vaan huippukokin taito on raakakypsyttää kala niin, että maku on optimaalinen. Japanissa huippukokit kypsyttävät tonnikalaa jopa pari viikkoa. Lohelle aika on liian pitkä, itse sanoisin lohelle maksimissaan sen 3 vrk. Ylempänä neuvomani vuorokauden suolaus samalla raakakypsyttää lohta, jolloin sen maku on parhaimmillaan eikä siitä tule löysää ja vetistä.

      • "Liha kuivahtaa hieman, maku tiivistyy ja vetisyys poistuu."

        Lohen raakakypsytyksessä se fileoidaan nahattomiksi ja ruodottomiksi paloiksi (jap. saku), jotka kiedotaan nestettä imevään paperiin. Paperi vaihdetaan säännöllisesti niin, ettei palat ui nesteessä ja imuvaikutus on riittävä.


      • Anonyymi

        Eiköhän tuo ole jo vaihtanut kalan tai oppinut siitä lohesta uusia reseptejä, onhan siitä kulunut jo 16 vuotta.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Eiköhän tuo ole jo vaihtanut kalan tai oppinut siitä lohesta uusia reseptejä, onhan siitä kulunut jo 16 vuotta.

        Kiitos tästä erittäin arvokkaasta tiedosta. Kommenttisi nosti keskustelun ihan uudelle tasolle.


      • Anonyymi

        Lohi mauteliemessä on hyvä ja säilyy jääkaapissa kuukausia. Juuri söin 4 kuukautta vanhaa.


      • Anonyymi

        Eikä jodisuolaa, tulee kitkerä maku. Aito merisuola ja mielluummin karkea.


    • Anonyymi

      Kokeilepa maistaa joskus villiä merilohta. On ihan eri tavaraa kuin kasvatettu kala. Paras syömäni lohikala oli kyllä Lapista tunturijärvestä kaverini pyytämä harjus. Tein fileistä sashimin ja lopuista kirkkaan keiton. Norjan lohi on kaikista pahinta. Sille syötetään luonnontonta ravintoa ja antibiootteja.

      • Anonyymi

        Joo tiedän kyllä, ettei makean veden kalasta kannattaisi tehdä sashimia. Mutta lopputulos oli kyllä riskin arvoinen.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      5
      1719
    2. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      28
      1678
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      14
      1209
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      7
      1154
    5. Tähdet, tähdet -tippuja Kake Randelin tilittää avoimena: "Tämä on viihdyttämistä, eikä sitä..."

      ISO kiitos Kake lauluistasi!Nyt ei vaan studioyleisö lämmennyt. Olet legenda! Lue Kake Randelinin mietteet: https://w
      Tv-sarjat
      20
      1132
    6. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      9
      1047
    7. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1001
    8. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      7
      985
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      6
      984
    10. 9
      976
    Aihe