Nauris

voiko pakastaa ?

Viime viikolla kaivelin nauriit pellosta pois. Niitä tulikin iso ämpärillinen. Voiko ne pakastaa ? Siis raastaa ensin ja sitten pakasterasioihin ja pakastimeen ? Tai tietty näin voi tehdä, mutta meneekö pilalle pakkasessa ?

5

3463

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • voivoivoivoivoovi

      Raakana pakastettavat kasvikset

      Porkkana, lanttu, nauris ja palsternakka voidaan pakastaa raastettuna ilman esikiehautusta, tomaatti viipaloituna, kesäkurpitsa kuutioituna, purjo viipaloituna, tilli ja persilja hienonnettuna, paprika viipaloituna/kuutioituna sekä maissi kokonaisena ilman suojalehtiä.

      Tuolta löysin :http://www.verkkouutiset.fi/arkisto/Arkisto_2000/1.syyskuu/kurk3500.htm

    • sama ongelma

      Nauris kun ei säily kovin kauaa jääkaapissa
      eikä kellarissa ja mullakin on ylituotantoa.

      Eilen muuten paistelin nauris-karjanpiirakoita
      kun en oikein muuta käyttöä keksinyt.

      Makuraadin mielestä olivat hyviä.

      muuten normaali piirakka, mutta täytteeseen keitin ja soseutin naurista riisipuuron joukkoon.
      Hivenen eksoottisen makuinen, mutta kannatti :o)

      • vanha kokki

        On luultavasti unohdettu myös maaseudulla. Pojanjolppina ollessani C.T.Wardin kauppapuutarhassa harjoittelijana Haagassa
        Vanhaviertotie jotakin. Siis stadissa, mutta silloin landella.

        Sain puutarhatouhuissa mm. rautaisannoksen juuresten säilyttämisen opeissa.
        Vanha puolalainen ylipuutarhuri Smolsky oli intohimoinen aumaaja, joten aumasimme talven varalle porkkanat lantut, nauriit, palsternakat, mustajuuret jne.

        Aumat rakennettiin kuivasta hienosta hiekasta, johon kerroksittain aseteltiin juurekset ja peiteltiin kuivalla hiekalla. Aumat saattoivat olla useita metrejä pitkiä ja lähes pari metriä korkeita. Valmis auma peiteltiin huolellisesti olkimatoilla, joten se pysyi melko kuivana ja sulana läpi talven.

        Auma avattiin aina tarvittaessa ja haluttu määrä juureksia otettiin käyttöön, jonka jälkeen auma suljettiin. Näin säilytetyt juurekset olivat yhtä freesejä kuin juuri maasta nostetut. Säilymiselle tärkeätä oli että hiekka oli kuivaa ja juurekset terveitä ja virheettömiä.
        Mahtaneeko mikään kauppapuutarha enää harrastaa juuresten aumausta?

        Tämä oli sitä aikaa kun ensimmäisiä tulppaaneja alettiin hyötää suomessa.


      • Anonyymi
        vanha kokki kirjoitti:

        On luultavasti unohdettu myös maaseudulla. Pojanjolppina ollessani C.T.Wardin kauppapuutarhassa harjoittelijana Haagassa
        Vanhaviertotie jotakin. Siis stadissa, mutta silloin landella.

        Sain puutarhatouhuissa mm. rautaisannoksen juuresten säilyttämisen opeissa.
        Vanha puolalainen ylipuutarhuri Smolsky oli intohimoinen aumaaja, joten aumasimme talven varalle porkkanat lantut, nauriit, palsternakat, mustajuuret jne.

        Aumat rakennettiin kuivasta hienosta hiekasta, johon kerroksittain aseteltiin juurekset ja peiteltiin kuivalla hiekalla. Aumat saattoivat olla useita metrejä pitkiä ja lähes pari metriä korkeita. Valmis auma peiteltiin huolellisesti olkimatoilla, joten se pysyi melko kuivana ja sulana läpi talven.

        Auma avattiin aina tarvittaessa ja haluttu määrä juureksia otettiin käyttöön, jonka jälkeen auma suljettiin. Näin säilytetyt juurekset olivat yhtä freesejä kuin juuri maasta nostetut. Säilymiselle tärkeätä oli että hiekka oli kuivaa ja juurekset terveitä ja virheettömiä.
        Mahtaneeko mikään kauppapuutarha enää harrastaa juuresten aumausta?

        Tämä oli sitä aikaa kun ensimmäisiä tulppaaneja alettiin hyötää suomessa.

        Mielenkiintoista kuulla tällaisesta vanhasta säilytystavasts


      • Grillaava_rouva
        Anonyymi kirjoitti:

        Mielenkiintoista kuulla tällaisesta vanhasta säilytystavasts

        Aumaus vähentää haihtumista ja suojaa kasvitautien leviämistä. Juuresten nahistuminen jääkaapissa johtuu itse asiassa haihtumisen aiheuttamasta kuivumisesta. Oikeanlainen maakellari ajaa saman asian kuin aumaus. Kellarissa pitää olla kuitenkin lämpötila parin asteen tarkkuudella oikea, ilmankosteus noin 95-98%, pimeää ja tietysti ehjät juurekset.

        Viisi astetta lämmintä on sopiva lämpötila perunalle. Nolla astetta on ihannelämpötila porkkanalle, lantulle, valkokaalille ja punakaalille. Punajuuret viihtyvät parhaiten yhdessä tai kahdessa lämpöasteessa, kun taas purjosipuli haluaa pienen pakkasen puraisun asteen tai puolen asteen pakkasessa.

        Jos on tehtävä kompromissi, on parempi, että lämpötila on pari astetta lämpöisempi kuin pari astetta liian kylmä.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      126
      3108
    2. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      267
      1265
    3. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      101
      1251
    4. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      65
      1056
    5. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1051
    6. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      12
      1010
    7. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      956
    8. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      52
      947
    9. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      42
      914
    10. Liikenne onnettomuus

      Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
      Orimattila
      44
      826
    Aihe