Viime viikolla kaivelin nauriit pellosta pois. Niitä tulikin iso ämpärillinen. Voiko ne pakastaa ? Siis raastaa ensin ja sitten pakasterasioihin ja pakastimeen ? Tai tietty näin voi tehdä, mutta meneekö pilalle pakkasessa ?
Nauris
5
3249
Vastaukset
- voivoivoivoivoovi
Raakana pakastettavat kasvikset
Porkkana, lanttu, nauris ja palsternakka voidaan pakastaa raastettuna ilman esikiehautusta, tomaatti viipaloituna, kesäkurpitsa kuutioituna, purjo viipaloituna, tilli ja persilja hienonnettuna, paprika viipaloituna/kuutioituna sekä maissi kokonaisena ilman suojalehtiä.
Tuolta löysin :http://www.verkkouutiset.fi/arkisto/Arkisto_2000/1.syyskuu/kurk3500.htm - sama ongelma
Nauris kun ei säily kovin kauaa jääkaapissa
eikä kellarissa ja mullakin on ylituotantoa.
Eilen muuten paistelin nauris-karjanpiirakoita
kun en oikein muuta käyttöä keksinyt.
Makuraadin mielestä olivat hyviä.
muuten normaali piirakka, mutta täytteeseen keitin ja soseutin naurista riisipuuron joukkoon.
Hivenen eksoottisen makuinen, mutta kannatti :o)- vanha kokki
On luultavasti unohdettu myös maaseudulla. Pojanjolppina ollessani C.T.Wardin kauppapuutarhassa harjoittelijana Haagassa
Vanhaviertotie jotakin. Siis stadissa, mutta silloin landella.
Sain puutarhatouhuissa mm. rautaisannoksen juuresten säilyttämisen opeissa.
Vanha puolalainen ylipuutarhuri Smolsky oli intohimoinen aumaaja, joten aumasimme talven varalle porkkanat lantut, nauriit, palsternakat, mustajuuret jne.
Aumat rakennettiin kuivasta hienosta hiekasta, johon kerroksittain aseteltiin juurekset ja peiteltiin kuivalla hiekalla. Aumat saattoivat olla useita metrejä pitkiä ja lähes pari metriä korkeita. Valmis auma peiteltiin huolellisesti olkimatoilla, joten se pysyi melko kuivana ja sulana läpi talven.
Auma avattiin aina tarvittaessa ja haluttu määrä juureksia otettiin käyttöön, jonka jälkeen auma suljettiin. Näin säilytetyt juurekset olivat yhtä freesejä kuin juuri maasta nostetut. Säilymiselle tärkeätä oli että hiekka oli kuivaa ja juurekset terveitä ja virheettömiä.
Mahtaneeko mikään kauppapuutarha enää harrastaa juuresten aumausta?
Tämä oli sitä aikaa kun ensimmäisiä tulppaaneja alettiin hyötää suomessa. - Anonyymi
vanha kokki kirjoitti:
On luultavasti unohdettu myös maaseudulla. Pojanjolppina ollessani C.T.Wardin kauppapuutarhassa harjoittelijana Haagassa
Vanhaviertotie jotakin. Siis stadissa, mutta silloin landella.
Sain puutarhatouhuissa mm. rautaisannoksen juuresten säilyttämisen opeissa.
Vanha puolalainen ylipuutarhuri Smolsky oli intohimoinen aumaaja, joten aumasimme talven varalle porkkanat lantut, nauriit, palsternakat, mustajuuret jne.
Aumat rakennettiin kuivasta hienosta hiekasta, johon kerroksittain aseteltiin juurekset ja peiteltiin kuivalla hiekalla. Aumat saattoivat olla useita metrejä pitkiä ja lähes pari metriä korkeita. Valmis auma peiteltiin huolellisesti olkimatoilla, joten se pysyi melko kuivana ja sulana läpi talven.
Auma avattiin aina tarvittaessa ja haluttu määrä juureksia otettiin käyttöön, jonka jälkeen auma suljettiin. Näin säilytetyt juurekset olivat yhtä freesejä kuin juuri maasta nostetut. Säilymiselle tärkeätä oli että hiekka oli kuivaa ja juurekset terveitä ja virheettömiä.
Mahtaneeko mikään kauppapuutarha enää harrastaa juuresten aumausta?
Tämä oli sitä aikaa kun ensimmäisiä tulppaaneja alettiin hyötää suomessa.Mielenkiintoista kuulla tällaisesta vanhasta säilytystavasts
Anonyymi kirjoitti:
Mielenkiintoista kuulla tällaisesta vanhasta säilytystavasts
Aumaus vähentää haihtumista ja suojaa kasvitautien leviämistä. Juuresten nahistuminen jääkaapissa johtuu itse asiassa haihtumisen aiheuttamasta kuivumisesta. Oikeanlainen maakellari ajaa saman asian kuin aumaus. Kellarissa pitää olla kuitenkin lämpötila parin asteen tarkkuudella oikea, ilmankosteus noin 95-98%, pimeää ja tietysti ehjät juurekset.
Viisi astetta lämmintä on sopiva lämpötila perunalle. Nolla astetta on ihannelämpötila porkkanalle, lantulle, valkokaalille ja punakaalille. Punajuuret viihtyvät parhaiten yhdessä tai kahdessa lämpöasteessa, kun taas purjosipuli haluaa pienen pakkasen puraisun asteen tai puolen asteen pakkasessa.
Jos on tehtävä kompromissi, on parempi, että lämpötila on pari astetta lämpöisempi kuin pari astetta liian kylmä.
Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?
Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta781805Tietysti jokainen ansaitsee
Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt181689- 161514
En voi sille mitään
Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee12119450+ naiset kyl
Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin191193Välitän sinusta mies
Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv61182hieman diabetes...
Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo121136Annetaanko olla vaan
Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N291131Miten joku voi käyttää koko elämänsä
siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää61119Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata
Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot71104