Miten saan 9 kk lapsen syömään paremmin??

--Lapsi syö huonosti--

Auttakee mammat!

Onkohan kyseessä uusien hampaiden puhkeaminen, vaiko mikä, kun lapseni ei syö mukisematta oikein mitään??
Jokainen syöttökerta on ollut jo vähän aikaa yhtä tappelua ja kikkailua. Ruoka ei siis vain näytä maistuvan, kuin "suuhun huijaamalla".
Saattaa mennä puolikin tuntia, että saa suuhun tytölle etes muutaman lusikan ruokaa.
Syö kerralla enintään desin ruokaa ja vaikeamman tien kautta. Ainoastaan tissi kelpaa ilman vastahakoiluja syönti yritysten jälkeen, tai myöhemmin päiväunille nukuttaessa.(Tyttö myös nukkuu päivisin varsin vähän ja kuluttaa energiaa sitäkin enemmän. Kokoajan meno päällä!)

Aamulla koitetaan syödä puuroa, mutta alas ei mene aina kuin ehkä 3 lusikallista.
Lounas ei maistu aina lounas aikaan ja sitten kun maistuu, niin ei se suu ittestään koskaan tahdo aueta, ellei sitten ole jotain leikkiä syönnin mukana.
Päivällisen kanssa sama ongelma ja enintään desi syödään. Sitten menee hermot! :-/
Välipalaksi illalla banaania, tai muuta ja sitä syödään jotenkuten. Iltapalana puuroa desin verran.
Imetän tosiaan vielä, mutta maidon tulo ei ole enää runsaimmillaan. Tytön painokin on alakäyrillä. Yösyötöistä ei vielä pysty luopumaan, sillä tissille nukahtaa parhaiten ja itse olen lopen väsynyt, joten en jaksa valvoa koko yötä yrittämällä nukuttaa ilman rintaruokintaa, sillä seuraavana päivänä en saa nukkua kuitenkaan päivällä.

-MIKÄ AVUKSI, olisiko kellään vinkkejä syöttöjen/syönnin parantamiseksi?

Allergiaa ei tytölleni ole näyttänyt tulleen mistään ruoasta.

-Millaisia allergia oireita voisi ruoasta tulla?

-Kokemuksia?

Kiitos!

11

4330

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • oksettavaa...

      Ihan ensinnäkin, puhu rintaruokinnasta. "Tissi" kuulostaa tosi kammottavalta.

      Ja toiseksi. Eikö tuon ikäisen jo pitäisi syödä ihan normaalia ruokaa. Miksi ihmeessä vielä imetät - saat nimittäin tehdä sitä seuraavat vuodet, ellet nyt helskutin äkkiä opeta sitä tenavaa kiinteään ruokaan.

      Ei kasvavalle ja liikkuvalle lapselle riitä rintamaito. Imettäminen täyttää varmasti jotain läheisyyden ja turvallisuuden tarvetta, mutta ei enää ravintoarvoltaan vastaa sitä, mitä tuon ikäinen vaatii. Lapset ovat yksilöitä, tiedän, mutta yritettävä on. Anna lapsen itse syödä ja kannusta siihen. En halua lisätä tuskaa ja ymmärrän täysin, että tilanne on hankala, mutta kerronpa kuitenkin, että meillä 9 kuukautta vanha tenava pisteli ihan sujuvasti sapuskaa poskeen. Itse. Olet varmaan jo jutellut neuvolassa asiasta, varsinkin, jos painon kehitys on alavireinen.

      Mutta oikeasti, rintaruokinta pois.

      • Etkö itse ole imettänyt las...

      • "oksettavaa"
        Etkö itse ole imettänyt las... kirjoitti:

        Luepa tuo artikkeli:
        http://imetystukilista.net/sivut/index.php?option=com_content&task=view&id=141&Itemid=126

        Tämän mukaan lapsen RINTARUOKINTAA suositellaan jatkettavan jopa 2 ikävuoteenkin asti, jopa sen yli.

        Haloo! Ei ole siis mitenkään "säädytöntä" imettää vielä 9 kk ikäistä vauvaa.

        Puolestani tenavaa saa imettää vaikka lukioikäiseksi saakka, mutta sitten on ihan turha vinkua sitä, miksi hän ei opi syömään kiinteää ruokaa.

        Imetyssuositukset ovat mitä ovat, mutta sanon kyllä ihan suoraan, että 2-vuotiaan imettäminen on ihan sairasta. Ja vastaus kysymykseesi, kyllä, olen imettänyt.


      • melkein oksettava

        Tuo oli kyllä typerä aloitus.
        Et taida tietää, että todella yleistä, että imetystä jatketaan vielä 9 kuukautisella ja vielä 10 kuukautisellakin.


    • vasta sen jälkeen yksin??

      Koeta syödä samaan aikaan vauvelisi kanssa, vaikka itse söisit tai olisit syövinäsi. Meillä ainakin auttoi se, että lapsella oli ruokaseuraa. Parhaiten söi hoitopaikassa, jossa oli monta lasta pöydässä samaan ainaan, mutta kun oli kotona ainoana lapsena, ei ruoka millään maistunut. Ja itse söin hiukan myöhemmin, kun sain lapsen päiväunille.

    • ikä...

      Onko lapsi ennen syönyt hyvin?

      Tuossa iässä on monella joku kumma vaihe kun ruokaa ei mene vaikka tekisit mitä. Jos maitoa menee, niin pariin viikkoon ei kannata huonosta syömisestä edes huolestua, kun kuitenkin syö vähän.
      Meidän pienikokoinen tyttönen oli 1v kun alkoi syödä 1-1,5dl suurempia annoksia, nyt 1v4kk syö kerralla korkeintaan 2-2,5dl ja siinä on ruokajuoma mukana.

      Tarjoa vain ruokaa niinkuin ennenkin, jos ei syö niin ei sitten syö, kiitos ja pöydästä pois.

      Oletko kokeillut sormiruokia?

      Siinä 1v iässä tulee siiten se toinen vaihe, kun lapsesi vain syö ja syö ja syö.... ja ihmettelet mihin se kaikki ruoka oikeen mahtuukaan. Ero tähän syömättömyyden vaiheeseen on valtava :).

      • tämän ikäiselle

        Mitä sormiruokia olisi hyvä antaa n.10 kk vanhalle?
        Alle vuoden ikäiselle ei saisi antaa suolaa, tai maitoa. Meidän vauva söisi mielellään veriohukaisia ja keipää. Liekö pahitteeksi, jos joskus niitä vähän antaa, vaikka vähän suolaa niissä onkin?
        Ei niistä kaikki suuhun mene kylläkään. Kamala sotku tulee ja joka päivä saa imuroida, mutta minkäs teet.. :P


      • annoin
        tämän ikäiselle kirjoitti:

        Mitä sormiruokia olisi hyvä antaa n.10 kk vanhalle?
        Alle vuoden ikäiselle ei saisi antaa suolaa, tai maitoa. Meidän vauva söisi mielellään veriohukaisia ja keipää. Liekö pahitteeksi, jos joskus niitä vähän antaa, vaikka vähän suolaa niissä onkin?
        Ei niistä kaikki suuhun mene kylläkään. Kamala sotku tulee ja joka päivä saa imuroida, mutta minkäs teet.. :P

        Minä annoin ruuan lisäksi leipäpalan tai keitettyjä kasviksia. Eli muksu mussutti niitä "leluna" ja samalla lusikoitiin ruokaa suuhun. "Leluksi" voi myös antaa lusikan ja nokkamukin, niistä ei tarvitse vieroittaa myöhemmin kuten muista ruokaleluista ;).
        Hedelmiä, marjoja, kasviksia, lihan murusia... kaikkea voi antaa jo tuon ikäiselle. Ei se leivän suola niin vaarallista ole, kuten sanoit pienestä palasta suurin osa menee ohi.

        Me aletettiin sormiruuat heti kun palat alkoi pysyä hyppysissä, joskus 6kk kai. Alkuun annoin esim viinirypäleen 4 osassa ja fileroituna, sittemmin puolikkaina kuorineen ja pian menivät kokonaisina, eli lapsi oppii todella nopeasti käyttämään ikeniä ja etuhampaita. 1v iässä osasi jo lusikoida puuroa suuhun (ja suun ohi).

        Ei se sotku ihan heti lopukaan, täälläkin tänään jynssätty keittiönlattiaa karhunkielellä...

        Google tietää sormiruuista vaikka mitä.


    • vauva 8,5 kk

      osittain imetän minäkin ja yritän saada syömään muutakin. Hankalaa tosiaan välillä. Tuo sormiruokailu tepsii, vauva tykkää syödä banaania ja leipää itse.
      olen antanut nokkamukinkin sotkuista välittämättä vauvalle koska tykkää itse juoda paremmin.
      Lisäksi kun muut syö samaa ruokaa vauva haluaa myös syödä. Miehen syttämänä ruoka maistuu paremmin koska rintamaitoa ei ole tarjolla ;)
      Onnea opetteluun teillekkin.

    • ei syödä kunnolla

      Kyllä syypää taitaa olla tuo ikä, niin monella muullakin olen kuullut näillä tienoilla olevan vastaavia ongelmia.

      Meillä poika on vähän alle 9kk ja ruokaa on mennyt tosi nihkeästi alas viime aikoina. Soseita (tai karkeampia lusikoitavia ruokia) ei vain tahdo saada menemään alas. Ennen syödyt määrät olivat hurjan paljon suurempia, nyt menee muutamia lusikallisia per ruokailu, ei välttämättä yli puolta desiä.

      En ole jaksanut huolestua, eiköhän tämä ole vain taas yksi "vaihe" muiden joukossa. Tissi kelpaa pojalle hyvin ja toisinaan kelpaa myös pienet määrät tuttelia pullosta.

      Sormiruokailulla tosiaan saa meilläkin jotain kulkeutumaan alas. Ja sitten jos annan ihan pieniä paloja suuhun sormillani, niin nekin kelpaavat yleensä aina.

      Usein poika pyörittelee samaa ruokaa sormiruokana pöydällä (ja jokunen pala eksyy omista hyppysistäkin suuhun) ja minä lapan samoja paloja pojan suuhun. Suolattoman leivän palaset, kuoritut mandariinin palaset (otan sen "nahkankin" pois ja paloittelen lohkot pienemmiksi), banaanin pienet palaset, hedelmä- ja vihannesraasteet (esim. kurkku, omena, päärynä) ovat suosiossa. Tomaatistakin tuo tykkää. Maissinaksuja myös nassuttaa, mutta niistähän nyt ei kauheasti ravitsemuksellista hyötyä ole. Vauvalle sopivat lihapullan palasetkin menevät sormiruokana. Ylipäänsä kaikki sopivat pienet pehmeähköt palaset sopivat tähän tarkoitukseen. Ja niin kuin joku jo mainitsi, niin meilläkin tosiaan lapsi syö mieluummin samaa ruokaa kuin muut (ja nimenomaan ei mössättynä vaan pieninä paloina yksitellen).

      Toivottavasti teilläkin alkaa pikku hiljaa taas ruoka maittaa (ja toivottavasti meilläkin:)).

    • täälläkin

      kokeilin kaikki konstit mitä mieleen tuli, teen itse soseet, kun kaupan pöperöt ei kelpaa, noh, porkkanaa kun lisäsi ruokiin, ni johan maistuu. ja jos vähänkin liian isoja kokkareita on, niin ei maistu, hampaatkin on vaikuttanu, mutta ei ne haittaa kun ruuassa on porkkanaa,

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mikko Leppilampea epäillään seksuaalisesta ahdistelusta

      Tämä on ilon päivä 😁
      Kotimaiset julkkisjuorut
      103
      1869
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      15
      1835
    3. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      53
      1834
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1657
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      18
      1573
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      10
      1350
    7. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      26
      1310
    8. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      11
      1296
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      14
      1281
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      6
      1242
    Aihe