Hei! Ensimmäistä kertaa ajattelin kinkun paistaa, mutta kokemusta kinkuista ei juuri ole. Eli millainen kinkku kannattaa hommata? Kun on olemassa vaikka minkälaista juhlakinkkua, kinkkurullaa, luutonta, luun kanssa, luuton potkalla jne... Haluaisin mahdollisimman "oikean" kinkun eli en mitään valmista piknik-kinkkua, mutta onko esim. luuton kinkku maultaan jotenkin erilainen kuin perinteinen kinkku luun kanssa? Onko kinkuissa eroja säilöntä- ja lisäaineiden suhteen? En haluaisi syöttää perheelleni turhia lisä- ja säilöntäaineita, jos hyviä vaihtoehtoja on olemassa. Syöjiä ei ole kovin montaa, joten suht pieni kinkku riittää.
Minkälainen kinkku?
52
19342
Vastaukset
- on kyllä
harmaasuolattu "juhlakinkku", ja koosta on sitten kiinni, onko se potkalla vai "kokoluulla".
Ongelmasi lienme, että jos syöjiä on vähän, kaikki luulliset ja potkalliset tuppaavat olemaan "liian" isoja. Luulliset ovat jopa yli 10 kg, ja potkallisetkin 6-9 kg.
Ainoaksi mahdollisuudeksi jäänee näin ollen luuton kinkkurulla, joita kai on jopa alle 5-kiloisina. Mutta varmista, että sekin on harmaasuolattu. Tanskalainen käy yhtä hyvin kuin suomalainen, on mielästäni jopa parempi - minä ostan aina tanskalaista.
Ja paisto-ohjeet on sitten eri juttu - aivan oma maailmansa. Googlaa!- on riittänyt
hyvin sellanen "potkakinkku" n. 5 kg. Harmaasuolattu on makuumme.
Sain tässä pienen paketin sitä kuuluisaa Parman kinkkua, ilmakuivattua. Mahtaakohan kukaan Suomessa vastaavanlaista valmistaa?
Valmistukseen mennee n. 2 vuotta ja kuivauksen aikana lihan paino kevenee jopa kolmannneksen.
Ihan hyvää napostelupalana, tosi ohuita siivuja eikä liian suolasia. Ihastuin, että ehkä joskus raskin itsekin ostaa.
Saunapalvia en ole ostanut enää vuosiin, liian suolasta ja äklöä. - Perinteitä rakastava
on riittänyt kirjoitti:
hyvin sellanen "potkakinkku" n. 5 kg. Harmaasuolattu on makuumme.
Sain tässä pienen paketin sitä kuuluisaa Parman kinkkua, ilmakuivattua. Mahtaakohan kukaan Suomessa vastaavanlaista valmistaa?
Valmistukseen mennee n. 2 vuotta ja kuivauksen aikana lihan paino kevenee jopa kolmannneksen.
Ihan hyvää napostelupalana, tosi ohuita siivuja eikä liian suolasia. Ihastuin, että ehkä joskus raskin itsekin ostaa.
Saunapalvia en ole ostanut enää vuosiin, liian suolasta ja äklöä.Luuton harmaasuolattu kinkku 6-7 kilon on meille sopiva kahden hengen talouteen. Luullinen olisi parempikin, "luun vierestä on liha parasta", mutta se vie meidän jääkaapissa turhan paljon tilaa.
Aattoa edeltävän yönä valvomme puoleenyöhön jouluvalmisteluiden merkeissä, laitamme kinkun uuniin yöksi, ensimmäiseksi tunniksi 90-100 astetta, se on maksimi, eikä yhtään enempää kuin tunti, mieluummin alle.
Sitten laskemme lämmön noin 85 asteeseen ja menemme nukkumaan.
Aamukuudelta, kun heräämme jouluaattoaamun kahveja keittelemään, kinkku on valmis ja ihana tuoksu leijailee keittiössä. Toisinaan laitamme kinkun uuniin aamulla.
Riippuu vähän aaton aikataulusta, syömmekö kaksin, suvun kesken ja mihin aikaan aattona.
Kinkku saa joka tapauksessa "vetäytyä" uunista ottamisen jälkeen aika kauan paistopussissaan.
Tykkäämme kinkusta, joka vähän ylikypsää ja mureaa.
Hitaasti alhaisella lämmmöllä paistettuna kinkusta tulee juuri sellainen, eikä se menetä mehevyyttään.
Kinkun pitää olla tunteja huoneenlämmössä ennenkuin sen laittaa uuniin.
Paistamme kinkun paistopussissa, josta keräämme liemet talteen kastikkeeseen.
Joskus laitamme kinkun vielä kuorrutuksineen ruskistumaan uuniin, joskus emme.
Jokainen tekee hyväksi kokemallaan tavalla, olemme vuosien mittaan maistelleet ja paistelleet monenlaisia ja -maisia kinkkuja, aina on ollut hyvää, mutta harmaasuolattu on kaikien kokeilujen jälkeen jäänyt "vakikinkuksemme".
Ihmettelet varmaan kilomäärää, 6-7 kilon kinkku kahdelle ??
Se hupenee vaan kummasti, ja maistuu joulun jälkeenkin vaikka eväänä töissä voileivän päällä, uutena vuotena on joskus "pakko" paistaa toinen, kun kinkkuja vielä saa.
Suomalaiskansallisesti, perinteisesti teemme kinkun rippeistä yhden hernekeiton.
Kinkun voi tietysti paistaa myös vadilla/uunipellillä ilman paistopussia, niin tehtiin aina ennen, kun paistopussista ei ollut mitään tietoa, mutta silloin kinkku paistettiin myös muuratussa puilla lämmitettävässä paistiuunissa, joka antoi ylmiääräisen ihanan aromin.
Nyt tehdään mitä voidaan.
Kaikilla ei ole enää vanhanajan "ylellisyyksiä" - eikä taitojakaan, mutta hyvään tulokseen voi päästä silti - eli joulutunnelmaan !
Ja harjoittelu tekee mestariksi !
Hyvää joulunalusaikaa kaikille, toteutuu sitten minkä reseptin avulla hyvänsä !
Jokaisella on omansa - niin kinkkuun kuin jouluun ! - paisto-onnea kysyjälle
Perinteitä rakastava kirjoitti:
Luuton harmaasuolattu kinkku 6-7 kilon on meille sopiva kahden hengen talouteen. Luullinen olisi parempikin, "luun vierestä on liha parasta", mutta se vie meidän jääkaapissa turhan paljon tilaa.
Aattoa edeltävän yönä valvomme puoleenyöhön jouluvalmisteluiden merkeissä, laitamme kinkun uuniin yöksi, ensimmäiseksi tunniksi 90-100 astetta, se on maksimi, eikä yhtään enempää kuin tunti, mieluummin alle.
Sitten laskemme lämmön noin 85 asteeseen ja menemme nukkumaan.
Aamukuudelta, kun heräämme jouluaattoaamun kahveja keittelemään, kinkku on valmis ja ihana tuoksu leijailee keittiössä. Toisinaan laitamme kinkun uuniin aamulla.
Riippuu vähän aaton aikataulusta, syömmekö kaksin, suvun kesken ja mihin aikaan aattona.
Kinkku saa joka tapauksessa "vetäytyä" uunista ottamisen jälkeen aika kauan paistopussissaan.
Tykkäämme kinkusta, joka vähän ylikypsää ja mureaa.
Hitaasti alhaisella lämmmöllä paistettuna kinkusta tulee juuri sellainen, eikä se menetä mehevyyttään.
Kinkun pitää olla tunteja huoneenlämmössä ennenkuin sen laittaa uuniin.
Paistamme kinkun paistopussissa, josta keräämme liemet talteen kastikkeeseen.
Joskus laitamme kinkun vielä kuorrutuksineen ruskistumaan uuniin, joskus emme.
Jokainen tekee hyväksi kokemallaan tavalla, olemme vuosien mittaan maistelleet ja paistelleet monenlaisia ja -maisia kinkkuja, aina on ollut hyvää, mutta harmaasuolattu on kaikien kokeilujen jälkeen jäänyt "vakikinkuksemme".
Ihmettelet varmaan kilomäärää, 6-7 kilon kinkku kahdelle ??
Se hupenee vaan kummasti, ja maistuu joulun jälkeenkin vaikka eväänä töissä voileivän päällä, uutena vuotena on joskus "pakko" paistaa toinen, kun kinkkuja vielä saa.
Suomalaiskansallisesti, perinteisesti teemme kinkun rippeistä yhden hernekeiton.
Kinkun voi tietysti paistaa myös vadilla/uunipellillä ilman paistopussia, niin tehtiin aina ennen, kun paistopussista ei ollut mitään tietoa, mutta silloin kinkku paistettiin myös muuratussa puilla lämmitettävässä paistiuunissa, joka antoi ylmiääräisen ihanan aromin.
Nyt tehdään mitä voidaan.
Kaikilla ei ole enää vanhanajan "ylellisyyksiä" - eikä taitojakaan, mutta hyvään tulokseen voi päästä silti - eli joulutunnelmaan !
Ja harjoittelu tekee mestariksi !
Hyvää joulunalusaikaa kaikille, toteutuu sitten minkä reseptin avulla hyvänsä !
Jokaisella on omansa - niin kinkkuun kuin jouluun !Ihan kuin ennen ja vielä nytkin.
20 vuotta olen mennyt paperitehtaalle töihin kinkkueväsvoileipineni
jouluna ja joulun jälkeen.
Kinkku ja jouluaatto ei ole muuttunut miksikään 40 vuoteen, jo paljon ennen paperitehdasta, mutta kohta taitaa olla vain kinkku.
Tehtaat lopetetaan.
Tämä on ihan asian vierestä, eli anteeksi, mutta tuntui niin kotoiselta lukea kinkunpaistotarinaa.
Perinteet kannattavat vuosien yli, todellakin.
Niistä syntyy hyviä muistoja.
Paisto-onnea ja hyvää perinteen alkua kysyjälle ! - vanha kokki
paisto-onnea kysyjälle kirjoitti:
Ihan kuin ennen ja vielä nytkin.
20 vuotta olen mennyt paperitehtaalle töihin kinkkueväsvoileipineni
jouluna ja joulun jälkeen.
Kinkku ja jouluaatto ei ole muuttunut miksikään 40 vuoteen, jo paljon ennen paperitehdasta, mutta kohta taitaa olla vain kinkku.
Tehtaat lopetetaan.
Tämä on ihan asian vierestä, eli anteeksi, mutta tuntui niin kotoiselta lukea kinkunpaistotarinaa.
Perinteet kannattavat vuosien yli, todellakin.
Niistä syntyy hyviä muistoja.
Paisto-onnea ja hyvää perinteen alkua kysyjälle !Että perinteet ovat arvossaan, ikävää on ainoastaan se, ettei tahdo enää mistään löytää "onnellista" possua, joka on nauttinut lyhyen elämänsä kunnon ruokaa mitä ihmisten pöydistä on jäänyt. Sekä runsain määrin omenoita ja muita herkkuja nauttinut potsivainaa on nimittäin valmiina joulupöydän juhlakaluna aivan eri asia, kuin nuo Sirkka-Liisa Anttilan ja kumppaneidensa sporttiviritetyt, lähes läskittömät etäisesti sikaa muistuttavat kummajaiset joiden syöntiin suomalaiset on aivopesty terveysintoilijoiden toimesta.
Läskitön possu on kuin mastoton purjevene.
Harmaasuolattu, kunnon ihrakerroksen omaava ylikypsäksi paistettu kinkku on ehdottomasti joulupöydän kunkku! - salaisuus -
vanha kokki kirjoitti:
Että perinteet ovat arvossaan, ikävää on ainoastaan se, ettei tahdo enää mistään löytää "onnellista" possua, joka on nauttinut lyhyen elämänsä kunnon ruokaa mitä ihmisten pöydistä on jäänyt. Sekä runsain määrin omenoita ja muita herkkuja nauttinut potsivainaa on nimittäin valmiina joulupöydän juhlakaluna aivan eri asia, kuin nuo Sirkka-Liisa Anttilan ja kumppaneidensa sporttiviritetyt, lähes läskittömät etäisesti sikaa muistuttavat kummajaiset joiden syöntiin suomalaiset on aivopesty terveysintoilijoiden toimesta.
Läskitön possu on kuin mastoton purjevene.
Harmaasuolattu, kunnon ihrakerroksen omaava ylikypsäksi paistettu kinkku on ehdottomasti joulupöydän kunkku!Voi, että jos jostain vielä sellaista saisi !
Ennen kasvatettiin kotona.
Ihrakinkun arvostaja ja muistelija on nykyään ihan "museokamaa". - halavatun halavattu
salaisuus - kirjoitti:
Voi, että jos jostain vielä sellaista saisi !
Ennen kasvatettiin kotona.
Ihrakinkun arvostaja ja muistelija on nykyään ihan "museokamaa".rasvaanen kinkku on nykyjään niin epäterveelliseksi luokiteltu, sirkka-liisa ja kumppanit on väärässä, mutta tyhmä kuluttaja on sitä halunnu.
mutta nuoretkin koululääketieteen ulkopuolta ymmärtävät lääkärit
tietää sen, jotta voi ja lihan rasva ei ole epäterveellistä.
päinvastoon, liha, pekoni (siansivu) ja rasvaanen maito on parempaa elimistölle. jos mahdollista niin luomutuote.
KEVYT-jutut pahimpia, eritote kasvisKEVYT-levitteett. - kieltää myynnistä
halavatun halavattu kirjoitti:
rasvaanen kinkku on nykyjään niin epäterveelliseksi luokiteltu, sirkka-liisa ja kumppanit on väärässä, mutta tyhmä kuluttaja on sitä halunnu.
mutta nuoretkin koululääketieteen ulkopuolta ymmärtävät lääkärit
tietää sen, jotta voi ja lihan rasva ei ole epäterveellistä.
päinvastoon, liha, pekoni (siansivu) ja rasvaanen maito on parempaa elimistölle. jos mahdollista niin luomutuote.
KEVYT-jutut pahimpia, eritote kasvisKEVYT-levitteett.Sillähän juuri ihmiset tappavat itsensä.
Kukaan ei syö sianrasvaa joka päivä, joten pekoni pitäisi olla sallittujen listalla. vanha kokki kirjoitti:
Että perinteet ovat arvossaan, ikävää on ainoastaan se, ettei tahdo enää mistään löytää "onnellista" possua, joka on nauttinut lyhyen elämänsä kunnon ruokaa mitä ihmisten pöydistä on jäänyt. Sekä runsain määrin omenoita ja muita herkkuja nauttinut potsivainaa on nimittäin valmiina joulupöydän juhlakaluna aivan eri asia, kuin nuo Sirkka-Liisa Anttilan ja kumppaneidensa sporttiviritetyt, lähes läskittömät etäisesti sikaa muistuttavat kummajaiset joiden syöntiin suomalaiset on aivopesty terveysintoilijoiden toimesta.
Läskitön possu on kuin mastoton purjevene.
Harmaasuolattu, kunnon ihrakerroksen omaava ylikypsäksi paistettu kinkku on ehdottomasti joulupöydän kunkku!Onpa nostalgista katsella telkkarista Teeman 80-luvusta kertovaa ohjelmasarjaa. Viimeksi oli K-kaupan mainos, jossa esiintyi lihamestari Väiski, joka väitti, että "lihatiski oli vielä silloin kunnia-asia".
Kuvassa on porsaankyljyksiä kunnon läskireunalla ja läskiä on jopa lihasten välissäkin tarjolla. Eikä tästä ole kuin parikymmentä vuotta!
Ja liha on tarjolla tiskissä ilman mitään muoveja - käsin veitsellä leikatussa kunnossa ilman, että luusahan aiheuttamia pirstaleita ja luujauhoa olisi ympäri kyljystä kuten nykyään niin usein näkee.- elliivo
kieltää myynnistä kirjoitti:
Sillähän juuri ihmiset tappavat itsensä.
Kukaan ei syö sianrasvaa joka päivä, joten pekoni pitäisi olla sallittujen listalla.Jos satuit katsomaan sitä Jaakko Selinin ohjelmaa kun hän kävi Tanskassa tapaamassa jotakuta suomalaista....
Söivät siinä aitoja Tanskalaisia voileipiä ja ne voidellaan sian ihralla eikä millään voilla.
Tanskalaiset syövät niitä joka päivä koska ne ovat heidän lounasruokansa. - puhutaankin voileivistä
elliivo kirjoitti:
Jos satuit katsomaan sitä Jaakko Selinin ohjelmaa kun hän kävi Tanskassa tapaamassa jotakuta suomalaista....
Söivät siinä aitoja Tanskalaisia voileipiä ja ne voidellaan sian ihralla eikä millään voilla.
Tanskalaiset syövät niitä joka päivä koska ne ovat heidän lounasruokansa.eikä koko ruokavaliosta.
- p_dude
koska se on juuri kuin piknik-paisti,kuin kumia söis,juhlakinkku potkalla on oikeen hyvä valinta,ja mitä jää yli niin tee vaikka kinkkupizzaa,hernekeittoa,kinkkupiiras tms.mutta tosiaan nuo rullat on aina paloista koottuja ja sen huomaa kun paistaessa kypsyy epätasaisesti ja verkon poistaessa yleensä hajoaa
- jäjitelmä
vanha kokki kirjoitti:
Että perinteet ovat arvossaan, ikävää on ainoastaan se, ettei tahdo enää mistään löytää "onnellista" possua, joka on nauttinut lyhyen elämänsä kunnon ruokaa mitä ihmisten pöydistä on jäänyt. Sekä runsain määrin omenoita ja muita herkkuja nauttinut potsivainaa on nimittäin valmiina joulupöydän juhlakaluna aivan eri asia, kuin nuo Sirkka-Liisa Anttilan ja kumppaneidensa sporttiviritetyt, lähes läskittömät etäisesti sikaa muistuttavat kummajaiset joiden syöntiin suomalaiset on aivopesty terveysintoilijoiden toimesta.
Läskitön possu on kuin mastoton purjevene.
Harmaasuolattu, kunnon ihrakerroksen omaava ylikypsäksi paistettu kinkku on ehdottomasti joulupöydän kunkku!siinä missä äitini paistoi kinkkuja minun ollessani pikkuipana, nykyiset kinkut ovat kuivia jäljitelmiä: ei ole kunnon läskikerrosta, jonka suojassa kinkun voisi paistaa ylikypsäksi ilman että liha olisi kuivaa.
olen ihan suosiolla unohtanut vanhat tavat paistaa kinkku: paistopussi on aivan ehdoton, ja kinkun saa paistaa aivan niin kypsäksi kuin haluaa ilman rutikuivaa lopputulosta. - bunikki
kieltää myynnistä kirjoitti:
Sillähän juuri ihmiset tappavat itsensä.
Kukaan ei syö sianrasvaa joka päivä, joten pekoni pitäisi olla sallittujen listalla.- perustele vähän väitettäsi.
- Lihamaisteri vastaa
p_dude kirjoitti:
koska se on juuri kuin piknik-paisti,kuin kumia söis,juhlakinkku potkalla on oikeen hyvä valinta,ja mitä jää yli niin tee vaikka kinkkupizzaa,hernekeittoa,kinkkupiiras tms.mutta tosiaan nuo rullat on aina paloista koottuja ja sen huomaa kun paistaessa kypsyy epätasaisesti ja verkon poistaessa yleensä hajoaa
Eipä kannata ostaa niitä pikkurullia. Niissä ei yleensä ole sitä mureinta sisäpaistia ollenkaan, vaan ne sitkeämmät osat possun pyllystä. Potkallisesta juhlakinkustakin saattaa puuttua mehevämpiä kinkun osia, kun tarvii saada kinkkua pienemmäksi. Luullisessa perinteisessä kinkussa on kyllä kaikki paistin osat tallella. Mutta siinä on sitten ne luut jäljellä.
Kinkkurullat on ihan perseestä ja ei niistä saa oikein millään hyvää kinkkua.
Kokemusta on, koska olen liha-alalla ollut 20 vuotta ja leikannut tuhansia ja tuhansia possun pyllyjä erilaisiksi kinkuiksi - .......
kieltää myynnistä kirjoitti:
Sillähän juuri ihmiset tappavat itsensä.
Kukaan ei syö sianrasvaa joka päivä, joten pekoni pitäisi olla sallittujen listalla.kuka juo punaista maitoa joka päivä?
Noilla kriteereillä kaikki pitäisi kieltää, koska kaikki on liian paljona pahasta! - kokemusta on
kyllä se niin on että ruiskuoressa paistettu on ainoa oikea kinkku...hyvä ja maukasta...
- ajattele,mitä puhut
crudo kirjoitti:
Onpa nostalgista katsella telkkarista Teeman 80-luvusta kertovaa ohjelmasarjaa. Viimeksi oli K-kaupan mainos, jossa esiintyi lihamestari Väiski, joka väitti, että "lihatiski oli vielä silloin kunnia-asia".
Kuvassa on porsaankyljyksiä kunnon läskireunalla ja läskiä on jopa lihasten välissäkin tarjolla. Eikä tästä ole kuin parikymmentä vuotta!
Ja liha on tarjolla tiskissä ilman mitään muoveja - käsin veitsellä leikatussa kunnossa ilman, että luusahan aiheuttamia pirstaleita ja luujauhoa olisi ympäri kyljystä kuten nykyään niin usein näkee.KYLJYKSET TEHDÄÄN KYLJYSRIVISTÄ SAHALLA LEIKATEN elikä kyllähän luusahaa(siis vannesahaa) on silloinkin käytetty ja varmasti silloinkin on ollut luun murenia kyljyksissä.Terveisin lihamestari
- KUIN KINKKU
p_dude kirjoitti:
koska se on juuri kuin piknik-paisti,kuin kumia söis,juhlakinkku potkalla on oikeen hyvä valinta,ja mitä jää yli niin tee vaikka kinkkupizzaa,hernekeittoa,kinkkupiiras tms.mutta tosiaan nuo rullat on aina paloista koottuja ja sen huomaa kun paistaessa kypsyy epätasaisesti ja verkon poistaessa yleensä hajoaa
Kinkkurullastahan on vaan poistettu se luu elikä potka ja sen koossapysymiseksi on laitettu se verkko siihen ympärille,ei tosiaan ole mikään piknikpaisti,kyllä silloin taitaa olla paistajassa vika jos kinkkurullasta tulee kumia.Terveisin Lihamestari
- samaa tavaraa
KUIN KINKKU kirjoitti:
Kinkkurullastahan on vaan poistettu se luu elikä potka ja sen koossapysymiseksi on laitettu se verkko siihen ympärille,ei tosiaan ole mikään piknikpaisti,kyllä silloin taitaa olla paistajassa vika jos kinkkurullasta tulee kumia.Terveisin Lihamestari
Potkaluullinen juhlakinkku ja kinkkurulla eivät todellakaan ole sama asia. Kinkkurulla on vähän tuurista kiinni, mistä paistiosista on kasattu. Kinkkurullakin voi olla varsin mainio valinta ;)
Porsaan piknikpaistilla ei ole kinkun kanssa muuta tekemistä kuin eläinlaji :)
- ns. "picnik"-kinkkua
se on hyvä leikkele, mutta ei ollenkaan joulukinkku maultaan.
- ihmeessä
parempi hinta-laatusuhde, kun ostat valmiiksi paistetun; muut on pumpattu täyteen suolavettä, miksi maksaa siitä?
- sinä kuule
ääliö sinne einesosioon valmiiksi paistettuine joulukinkkuinesi! Sinulla on näköjään suu tuohesta, eli syöt kuinka pahan makuista einestä tahansa.
- kaikki valmiskinkut?
sinä kuule kirjoitti:
ääliö sinne einesosioon valmiiksi paistettuine joulukinkkuinesi! Sinulla on näköjään suu tuohesta, eli syöt kuinka pahan makuista einestä tahansa.
Mikä ika on ylikypsässä palvikinkussa esimerkiksi? Niitähän palvataan Suomessa, eikö esim. jossain Loimaan seudulla ole sellainen, josta voi ohiajaessa käydä ostamassa kotiinkin tuoreempana kuin kaupasta ja ehkä edullisemminkin.
- syö
kaikki valmiskinkut? kirjoitti:
Mikä ika on ylikypsässä palvikinkussa esimerkiksi? Niitähän palvataan Suomessa, eikö esim. jossain Loimaan seudulla ole sellainen, josta voi ohiajaessa käydä ostamassa kotiinkin tuoreempana kuin kaupasta ja ehkä edullisemminkin.
YLIkypsää kinkkua, oli se palvattua tai ei. Ja nyt oli lisäksi kyse JOULUkinkusta eikä PALVIkinkusta.
- palvikinkussa
syö kirjoitti:
YLIkypsää kinkkua, oli se palvattua tai ei. Ja nyt oli lisäksi kyse JOULUkinkusta eikä PALVIkinkusta.
Eikö sillä saisi korvata joulukinkun. Se maistuu hyvältä kylmänä tai lämpimänä, mieluiten Puolassa valmistetulla Turun sinapilla ja Ruotsissa valmistetulla Auran sinapilla.
- turku**
palvikinkussa kirjoitti:
Eikö sillä saisi korvata joulukinkun. Se maistuu hyvältä kylmänä tai lämpimänä, mieluiten Puolassa valmistetulla Turun sinapilla ja Ruotsissa valmistetulla Auran sinapilla.
Vaan Turussa valmistetulla Auran sinapilla.
- kukaan...
palvikinkussa kirjoitti:
Eikö sillä saisi korvata joulukinkun. Se maistuu hyvältä kylmänä tai lämpimänä, mieluiten Puolassa valmistetulla Turun sinapilla ja Ruotsissa valmistetulla Auran sinapilla.
ole kieltänyt KORVAAMASTA joulukinkkua palvikinkulla, todettiin vain, että palvikinkku ei sinänsä ole joulukinkkua.
- paistaa kinkku itse?
kukaan... kirjoitti:
ole kieltänyt KORVAAMASTA joulukinkkua palvikinkulla, todettiin vain, että palvikinkku ei sinänsä ole joulukinkkua.
Näin tästä voi päätellä.
Niin voi tehdä, jos uskaltaa jättää uunin vahtimatta yksin kotiin. En ehkä jättäisi. Kuten en pesukonettakaan tai astianpesukonetta, jos sattuisi tulemaan vuotovahinko, kinkunkin nesteet voi valua yli äyräittensä, jollei ole kokemusta, kuinka suureen vuokaan se pitää laittaa. - elliivo
paistaa kinkku itse? kirjoitti:
Näin tästä voi päätellä.
Niin voi tehdä, jos uskaltaa jättää uunin vahtimatta yksin kotiin. En ehkä jättäisi. Kuten en pesukonettakaan tai astianpesukonetta, jos sattuisi tulemaan vuotovahinko, kinkunkin nesteet voi valua yli äyräittensä, jollei ole kokemusta, kuinka suureen vuokaan se pitää laittaa.Vuosikymmenien kinkunpaistokokemuksella suosittelen paistamaan kinkun ilman mitään paistopussia.
Pussissa paistettu kinkku tulvi aina yli äyräiden ja lientä sai olla lapioimassa pelliltä eikä kinkkua voinut jättää yhtään vahtimatta.
Nyt olen muutaman vuoden paistanut kinkun ilman mitään pussia eikä nestettä irtoa juuri ollenkaan. - paikkansa
elliivo kirjoitti:
Vuosikymmenien kinkunpaistokokemuksella suosittelen paistamaan kinkun ilman mitään paistopussia.
Pussissa paistettu kinkku tulvi aina yli äyräiden ja lientä sai olla lapioimassa pelliltä eikä kinkkua voinut jättää yhtään vahtimatta.
Nyt olen muutaman vuoden paistanut kinkun ilman mitään pussia eikä nestettä irtoa juuri ollenkaan.ellei kinkku sitten pääse kuivahtamaan, vaan lilluu riittävästi omassa liemessään.
Paistopussi onkin kaiketi lähinnä siisteyden takia. Ettei tulisi niitä vuotoja. Kyllähän silloinkin kinkku sijoitetaan sille korkeampireunaiselle uunipellille. - kinkkupussissa paisto aina,
elliivo kirjoitti:
Vuosikymmenien kinkunpaistokokemuksella suosittelen paistamaan kinkun ilman mitään paistopussia.
Pussissa paistettu kinkku tulvi aina yli äyräiden ja lientä sai olla lapioimassa pelliltä eikä kinkkua voinut jättää yhtään vahtimatta.
Nyt olen muutaman vuoden paistanut kinkun ilman mitään pussia eikä nestettä irtoa juuri ollenkaan.eikä ole koskaan "tulvinut yli" kinkkupussissa, ilmeisesti paistat liian kovalla lämmöllä liian nopeasti.
En ole koskaan joutunut lapioimaan lientä pelliltä. Jos kinkku on pussissa, miten sellainen voi edes päästä tapahtumaan, etkö osaa sitoa pussia oikein kiinni ?
Kun antaa kinkun "vetäytyä" uunista ottamisen jälkeen hetken ja leikkaa yhden kulman pussista auki, vatia kallistamalla saa hyvän liemen talteen kastiketta varten, pari-kolme desiä, jos kinkku on oikeassa lämpötilassa paistettu. Se neste on enimmäkseen kinkkuun pumpattua suolavettä ja rasvaa, mutta hyvänmakuista kastikkeen pohjaksi.
Kinkun voi rauhassa jättää paistopussiin uuniin vaikka yöksi, noin 80-90 asteeseen, ei tarvitse yhtään vahtia eikä kertaakaan kurkata uuniin.
Nyt ei ole kyse 1,5 kilon piknik-paistista, vaan oikeasta
k i n k u s t a ! - Vaikea uskoa
kinkkupussissa paisto aina, kirjoitti:
eikä ole koskaan "tulvinut yli" kinkkupussissa, ilmeisesti paistat liian kovalla lämmöllä liian nopeasti.
En ole koskaan joutunut lapioimaan lientä pelliltä. Jos kinkku on pussissa, miten sellainen voi edes päästä tapahtumaan, etkö osaa sitoa pussia oikein kiinni ?
Kun antaa kinkun "vetäytyä" uunista ottamisen jälkeen hetken ja leikkaa yhden kulman pussista auki, vatia kallistamalla saa hyvän liemen talteen kastiketta varten, pari-kolme desiä, jos kinkku on oikeassa lämpötilassa paistettu. Se neste on enimmäkseen kinkkuun pumpattua suolavettä ja rasvaa, mutta hyvänmakuista kastikkeen pohjaksi.
Kinkun voi rauhassa jättää paistopussiin uuniin vaikka yöksi, noin 80-90 asteeseen, ei tarvitse yhtään vahtia eikä kertaakaan kurkata uuniin.
Nyt ei ole kyse 1,5 kilon piknik-paistista, vaan oikeasta
k i n k u s t a !Voiko Suomessa olla joku, joka ei osaa paistopusseja käyttää ?!
Liemet leviää pellille !!
Järjenkäyttö ei ole kiellettyä !! - Neuvo
Vaikea uskoa kirjoitti:
Voiko Suomessa olla joku, joka ei osaa paistopusseja käyttää ?!
Liemet leviää pellille !!
Järjenkäyttö ei ole kiellettyä !!Voi, voi! Liekkö sama henkilö joka leikkas aikonaan kortsujen päästä sen tipan pois kun luuli sitä valuviaksi!
kannattaa ostaa kotimaista viljaruokittua, tuoresuolattua possua kinkuksi niin maku on kohdillaan ja taatusti terveellistä. suosittelen juhlakinkkua potkalla, sillä se on kinkun näköinen ja pysyy kauniina ruokapöydässä. paista kinkku siten, että saat haluamasi kosteusasteen. paisto-ohjeet yleensä kohtuullisen kuivalle kinkulle, mutta jos haluat pehmeämmän version, joka lähes hajoaa leikattaessa, paista 100 asteessa sähköuunissa, jolloin toki paistoaika on pidempi.
- On joulukinkku
Ainakin satakunnan pohjoisosissa, oli muuten suositumpi kuin uunissa paistettu. Ei enää kun hyviä palvaamoja ei enää ole.
Hyvä palvikinkku on mehevä, reilusti savun makuinen ja murea. Nykyiset ovat kuivia lievästi savuaromilla maustettuja silavattomia, mitäänsanomattomia sian takajalan reisiosia.
Perinteistä välittämättä, makuasioista reilusti tinkien, niitä tekee HK. - mosse...
joo dieettipossua aina kuivaa...
- viljasikaa
Viljasikaa rasvaisempaa kinkkua ei ole vastaan ja suuhun tullut. Rasva (en tarkoita valuvaa nestettä) on lihasyiden lomassa,ei pintaläskinä. En suosittele kellekään, edes hoikalle sellaisen piilorasvan syömistä. Harmaasuolattu juhlakinkku on paras vaihtoehto. Paistoaika on tunti/kilo ja vielä yksi tunti sen päälle. Murea tulee.
Sinappia suditaan valmiin kinkun päälle ja ripotellaan siihen korppujauhoja kerros ja uuniin toviksi, että pinta saa rusehtavan sävyn. Siinä se.
Kastikkeen voi tehdä valuneesta rasva-nesteseoksesta,lisätä siihen omenhilloa, kermaa ja suurukseksi vehnäjauhoja, jos kastia pakosta pitää olla. Meillä ei kastikkeita harrastella. - muuta ne
siat syövät kuin viljaa. ns. viljakinkku pelkkää pluffia ja rahastamista. Jokainen sika on kasvatettu viljalla..
- erilainen versio
viljasikaa kirjoitti:
Viljasikaa rasvaisempaa kinkkua ei ole vastaan ja suuhun tullut. Rasva (en tarkoita valuvaa nestettä) on lihasyiden lomassa,ei pintaläskinä. En suosittele kellekään, edes hoikalle sellaisen piilorasvan syömistä. Harmaasuolattu juhlakinkku on paras vaihtoehto. Paistoaika on tunti/kilo ja vielä yksi tunti sen päälle. Murea tulee.
Sinappia suditaan valmiin kinkun päälle ja ripotellaan siihen korppujauhoja kerros ja uuniin toviksi, että pinta saa rusehtavan sävyn. Siinä se.
Kastikkeen voi tehdä valuneesta rasva-nesteseoksesta,lisätä siihen omenhilloa, kermaa ja suurukseksi vehnäjauhoja, jos kastia pakosta pitää olla. Meillä ei kastikkeita harrastella.Kinkku yöksi uuniin, mutta pelkälle ritilälle ja alatasolle paistinpelti, mikä puolillaan vettä.
Jos viitsii, niin vettä voi lisätä paiston aikana. Aluksi voi käyttää vähän korkeampaa lämpötilaa, vaikka 150.
Mieto, noin 100 astetta yli yön ja silloin kinkku säilyy mureana ja kosteana koko ajan.
peltiin kertynyt rasva kaadetaan hitolle, jos ei tarvi kastikeaineksia.Kuumaa vettä perään.
Sotkevaa paistopussia ei tarvita ja ritilän sekä pellin saa puhtaaksi astiksessa.
Tämä ohje oli siis luuttomalle tai vain potkalliselle kinkulle, missä paino 6-8 kg.
- Jetska
Ostan aina sellaisen kinkun, jonka lihapitoisuus on 110%. Siis sellainen kinkku, jossa peruskinkku on ruutattu täyteen suolaveden ja teuraksien leikkausjäämien muodostamaa suspensiota (eli mukaan lukien läskit, jänteet ja kintereet). Niitä ne kinkut taitaa olla tätä nykyä kaikki :)
- plääplääkpoos
KINKKU ON HYVÄÄ.
- etupuolella se
paras kinkku vasta alkaa.
- KARJUT
Ostin villisika kinkun www.kaikillamausteilla.com kannonnokka.com luomu sikoja porvoosta.
- jouluun
Tuolla kinkulla ei ole mitään tekemistä joulun kanssa. Se on pakanallinen viikingien muinainen tapa että uhrasivat sian jumalilleen. Raamattu sensijaan varoittaa syömästä sianlihaa.
- kinkku.
Kinkussa pitää olla kirveen terän verran läskiä,silloin kinkku on kinkku.Muunlaiset kinkut on kasvissyöjille tarkoitettuja diettirullia.Rosollit ja muut vihannekset voit suosiolla jättää lapsille ja naisväelle.Isäntä itse syö vaan kinkkua eikä muuta kaipaakaan ja kyytipoikana otetaan kirkasta ja ilman lantinkivesiä.
- Kaupunkilainen
Ihminen on sitä mitä syö.(lainaus Juice Leskinen:Sika)
- herkkusuu1
täysin ihraton kinkku on kaikista paras vähän vaan ketsuppia päälle ja nam nam
- Anonyymi
En ole syönyt kinkkua lapsuudessani, en tykkää, tykkään karjalanpaistista... o
- Anonyymi
En tykkää kinusta! Karjalanpaisti paljon maukkaampaa!!! Kinkku on mauton eikä mun makuun...
Itse tilasin puolikkaan parmankinkun, 30 kk kypsytetty. Ibericokinkku olisi tarkoitus myös tilata, 36 kk kypsytetty, 100% Pata Negraa ja tammenterhoilla syötetty vapaasti laiduntamalla Dehesassa.
- Anonyymi
Jos ei nyt sekoiteta suomalaista perinteistä joulukinkkua, josta tämä keskustelu alkoi ja espanialaista pellekinkkua. Ei kukaan täysjärkinen suomalainen tarjoa joulupöydässä ibericokinkkua, perinteet kunniaan!
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kiitos nainen
Kuitenkin. Olet sitten ajanmerkkinä. Tuskin enää sinua näen ja huomasitko, että olit siinä viimeisen kerran samassa paik123710MTV: Kirkossa saarnan pitänyt Jyrki 69 koki yllätyksen - Paljastaa: "Se mikä oli hyvin erikoista..."
Jyrki Linnankivi alias Jyrki 69 on rokkari ja kirkonmies. Teologiaa opiskeleva Linnankivi piti elämänsä ensimmäisen saar721944Hyväksytkö sinä sen että päättäjämme ei rakenna rauhaa Venäjän kanssa?
Vielä kun sota ehkäpä voitaisiin välttää rauhanponnisteluilla niin millä verukkeella voidaan sanoa että on hyvä asia kun5421598Kirjoita yhdellä sanalla
Joku meihin liittyvä asia, mitä muut ei tiedä. Sen jälkeen laitan sulle wappiviestin821243Olet hyvin erilainen
Herkempi, ajattelevaisempi. Toisaalta taas hyvin varma siitä mitä haluat. Et anna yhtään periksi. Osaat myös ilkeillä ja671057Yksi syy nainen miksi sinusta pidän
on se, että tykkään luomusta. Olet luonnollinen, ihana ja kaunis. Ja luonne, no, en ole tavannut vielä sellaista, joka s33998Hyödyt Suomelle???
Haluaisin asettaa teille palstalla kirjoittelevat Venäjää puolustelevat ja muut "asiantuntijat" yhden kysymyksen pohditt214898Hyvää Joulua mies!
Toivottavasti kaikki on hyvin siellä. Anteeksi että olen hieman lisännyt taakkaasi ymmärtämättä kunnolla tilannettasi, o60853- 171844
Paljastavat kuvat Selviytyjät Suomi kulisseista - 1 päivä vs 36 päivää viidakossa - Katso tästä!
Ohhoh! Yli kuukausi viidakossa voi muuttaa ulkonäköä perusarkeen aika rajusti. Kuka mielestäsi muuttui eniten: Mia Mill3778