"Perjantaina 20. huhtikuuta 2007 kello 12 esitetään Turun yliopistossa Arcanumin luentosalissa 1 (Vatselankatu 2) julkisesti tarkastettavaksi fil. maist. Saska Sammeli Tuomasjukan väitöskirja "Strategies for reducing postprandial triacylglycerolemia" (Aterianjälkeisen lipemian alentaminen). Virallisena vastaväittäjänä toimii prof. Tom Sanders (Kings College London) ja kustoksena prof. Heikki Kallio."
"Ravinnon kova rasva alentaa veren rasvapitoisuuksia
Ravinnon sisältämä kova rasva voi vaikuttaa edullisesti joihinkin sydän- ja verisuonitautien riskitekijöihin. FM Saska Tuomasjukan väitöstutkimuksessa todettiin, että veren rasvapitoisuus aterian jälkeen on merkittävästi matalampi silloin, kun aterian rasva on tyydyttynyttä. Aterian jälkeen verestä mitattu runsas rasvapitoisuus on äskettäin todettu tärkeäksi sydän- ja verisuonitautien riskitekijäksi. Kohonnut verenkierrossa oleva rasvan määrä todennäköisesti edistää sepelvaltimoiden ahtaumien syntyä. Hyvin pitkäketjuiset rasvahapot, joilla on korkea sulamispiste, alensivat plasman rasvapitoisuutta erityisen paljon.
Myös kolesteroli pysyy kurissa
Jo aiemmin on tiedetty, että kaikki kova rasva ei ole haitallista. Esimerkiksi suklaassa ja eläinrasvoissa runsaana esiintyvä tyydyttynyt steariinihappo itse asiassa laskee kolesterolipitoisuuksia. Tuomasjukan väitöskirjassa tehtiin ensimmäistä kertaa yhteenveto ravinnon erilaisten rasvojen vaikutuksista veren rasvapitoisuuksiin. Yli 50 eripituisen tutkimuksen yhteenveto osoitti, että pitoisuudet ovat ylimmillään tyydyttymättömiä rasvahappoja sisältävän aterian jälkeen. Hetkellisesti korkeimmat pitoisuudet syntyivät öljyhaposta, jota on runsaasti esimerkiksi oliiviöljyssä ja rypsissä. Nopeasti imeytyvä hiilihydraatti voi edelleen suurentaa huippuarvoja.
Tuloksia ei voi kuitenkaan tulkita siten, että tyydyttymätön rasva olisi epäterveellistä. Vaikutukset muihin riskitekijöihin on myös huomioitava. Steariinihapon kohdalla huolta aiheutti havainto sen taipumuksesta tuottaa verenkiertoon hyvin pieniä rasvahiukkasia, jotka saattavat edistää sydän- ja verisuonitauteja.
Steariinihappo imeytyy hyvin mutta hitaasti
Pitkäketjuisten tyydyttyneiden rasvahappojen edulliset vaikutukset on aiemmin selitetty niiden huonolla imeytymisellä. Tuomasjukan tutkimuksessa mitattiin tämän johdosta erään runsaasti steariinihappoa sisältävän synteettisen rasvan imeytyminen ja havaittiin, että steariinihappo imeytyi normaalisti. Kyseinen tuote on äskettäin hyväksytty EU:ssa vähäenergiseksi rasvakorvikkeeksi, yhtenä perusteena nimenomaan sen sisältämän steariinihapon heikko imeytyminen. Tutkijat esittävätkin tuotteen ravintoarvon uudelleen arviointia.
Tutkimuksen tuloksia voidaan hyödyntää kehitettäessä elintarvikkeita tai ruokavalioita, jotka ehkäisevät sydän- ja verisuonitautien etenemistä. Veren rasvapitoisuus pysyy kurissa, kun ruokavalio sisältää kohtuullisesti rasvaa (35 - 40 prosenttia kaikesta energiasta), josta osa voi olla steariinihappoa, ja runsaasti hitaasti imeytyvää hiilihydraattia. Erityisesti riskiryhmät kuten lihavuudesta tai 2-tyypin diabeteksestä kärsivät henkilöt voisivat hyötyä tämän kaltaisesta ruokavaliosta.
Yhteystiedot Turun yliopiston viestintä
sähköposti:
puhelin: (02) 333 5909, 333 5979, 333 6225
telefax: (02) 333 6310 "
http://domino.utu.fi/tiedotus/tiedotukset.nsf/61345dc704eae28ac22568bd00428706/417d56043bc904adc22572bc003430f7?OpenDocument
Ravinnon kova rasva alentaa veren rasvapitoisuuksia
5
1178
Vastaukset
Siksi valitsinkin VHH-ruokavalion kun sen avulla verenpaine, triglyseridit ja kolesteroliarvot palautuivat normaaleiksi. Hyvä asia on se, että se todetaan myös tutkimuksissa. Kannattaa vaihtaa teolliset keinorasvat luonnolliseen meijerivoihin.
- palsta sinulle
pakkaa meijerivoit ja mene omalle palstallesi. Kovasti olet sieltä häätämässä ihmisiä tänne, mutta itse et osaa pysyä lestissäsi.
- osittain tai kokonaan
Kovetetut kasvisrasvat ovat niitä, jotka aiheuttavat terveydellemme tosi paljon haittaa.
Niitä on esim. jäätelössä, pikkuleivissä ja lukemattomissa tavallisissa elintarvikkeissa.
Kerran tutkin kaupassa huvikseni, löytyykö noita kovetettuja kasvisrasvoja paljonkin.
Lopputulos oli masentava! Niitä kovetettuja tai osittain kovettuja kasvisrasvoja oli niin monessa tuoteryhmässä, että ajattelin, meillehän syötetään mitä vain ja sitten kun ongelmia syntyy mennään lääkärille ja bisnekset senkun kukoistaa.
Sen jälkeen on kaupassa vierähtänytkin enemmän aikaa, kun luen tuoteselostuksen, koska en halua ostaa tuotteita, joissa on noita kovetettuja terveyttä haittaavia rasvoja.- korjaus
Kermajäätelössä tai itse voilla leivotuissa pikkuleivissä ei ole transrasvaa. Itse öljyssä paukautetuissa pop corneissa ei ole transrasvaa, mutta micropopcorneissa paljonkin.
Ylipäätään kun välttää teollista valimisruokaa ja teollisia puolivalmisteita sekä leivontamargariineja säästyy paljolti transrasvalta. Myös pussikeittoja ja erilaisia valmiskastikkeita on hyvä välttää. - ai kun hyvää ja
korjaus kirjoitti:
Kermajäätelössä tai itse voilla leivotuissa pikkuleivissä ei ole transrasvaa. Itse öljyssä paukautetuissa pop corneissa ei ole transrasvaa, mutta micropopcorneissa paljonkin.
Ylipäätään kun välttää teollista valimisruokaa ja teollisia puolivalmisteita sekä leivontamargariineja säästyy paljolti transrasvalta. Myös pussikeittoja ja erilaisia valmiskastikkeita on hyvä välttää.ne ovat terveellisimpiä kuin
kasvilevitteet, joita markkinoidaan kevytvaihtoehtona, juuri ne ovat pahempia, sisältävät transrasvoja.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Nyt tajusin mitä haet takaa
En epäile etteikö meillä olisi kivaa missä vaan. Se on iso hyppy henkisellä tasolla sinne syvempään päätyyn, kuten tiedä402977- 692403
- 1742314
Kukapa se Ämmän Kievarissa yöllä riehui?
En ole utelias, mutta haluaisin tietää, kuka riehui Ämmän Kievarissa viime yönä?331998- 171385
Salilla oli toissapäivänä söpö tumma
Nuori nainen, joka katseli mua. Hymyili kun nähtiin kaupan ovella sen jälkeen411356Naiselle mieheltä
Huomasin tuossa, että jääkaapissani on eräs sinun ostamasi tuote edelleen avaamattomana. Arvaatko mikä?221353- 131228
- 101224
- 221211