Ravinnon kova rasva alentaa veren rasvapitoisuuksia

(Väitös: FM Saska Tuomasjukka)

"Perjantaina 20. huhtikuuta 2007 kello 12 esitetään Turun yliopistossa Arcanumin luentosalissa 1 (Vatselankatu 2) julkisesti tarkastettavaksi fil. maist. Saska Sammeli Tuomasjukan väitöskirja "Strategies for reducing postprandial triacylglycerolemia" (Aterianjälkeisen lipemian alentaminen). Virallisena vastaväittäjänä toimii prof. Tom Sanders (Kings College London) ja kustoksena prof. Heikki Kallio."

"Ravinnon kova rasva alentaa veren rasvapitoisuuksia

Ravinnon sisältämä kova rasva voi vaikuttaa edullisesti joihinkin sydän- ja verisuonitautien riskitekijöihin. FM Saska Tuomasjukan väitöstutkimuksessa todettiin, että veren rasvapitoisuus aterian jälkeen on merkittävästi matalampi silloin, kun aterian rasva on tyydyttynyttä. Aterian jälkeen verestä mitattu runsas rasvapitoisuus on äskettäin todettu tärkeäksi sydän- ja verisuonitautien riskitekijäksi. Kohonnut verenkierrossa oleva rasvan määrä todennäköisesti edistää sepelvaltimoiden ahtaumien syntyä. Hyvin pitkäketjuiset rasvahapot, joilla on korkea sulamispiste, alensivat plasman rasvapitoisuutta erityisen paljon.

Myös kolesteroli pysyy kurissa

Jo aiemmin on tiedetty, että kaikki kova rasva ei ole haitallista. Esimerkiksi suklaassa ja eläinrasvoissa runsaana esiintyvä tyydyttynyt steariinihappo itse asiassa laskee kolesterolipitoisuuksia. Tuomasjukan väitöskirjassa tehtiin ensimmäistä kertaa yhteenveto ravinnon erilaisten rasvojen vaikutuksista veren rasvapitoisuuksiin. Yli 50 eripituisen tutkimuksen yhteenveto osoitti, että pitoisuudet ovat ylimmillään tyydyttymättömiä rasvahappoja sisältävän aterian jälkeen. Hetkellisesti korkeimmat pitoisuudet syntyivät öljyhaposta, jota on runsaasti esimerkiksi oliiviöljyssä ja rypsissä. Nopeasti imeytyvä hiilihydraatti voi edelleen suurentaa huippuarvoja.

Tuloksia ei voi kuitenkaan tulkita siten, että tyydyttymätön rasva olisi epäterveellistä. Vaikutukset muihin riskitekijöihin on myös huomioitava. Steariinihapon kohdalla huolta aiheutti havainto sen taipumuksesta tuottaa verenkiertoon hyvin pieniä rasvahiukkasia, jotka saattavat edistää sydän- ja verisuonitauteja.

Steariinihappo imeytyy hyvin mutta hitaasti

Pitkäketjuisten tyydyttyneiden rasvahappojen edulliset vaikutukset on aiemmin selitetty niiden huonolla imeytymisellä. Tuomasjukan tutkimuksessa mitattiin tämän johdosta erään runsaasti steariinihappoa sisältävän synteettisen rasvan imeytyminen ja havaittiin, että steariinihappo imeytyi normaalisti. Kyseinen tuote on äskettäin hyväksytty EU:ssa vähäenergiseksi rasvakorvikkeeksi, yhtenä perusteena nimenomaan sen sisältämän steariinihapon heikko imeytyminen. Tutkijat esittävätkin tuotteen ravintoarvon uudelleen arviointia.

Tutkimuksen tuloksia voidaan hyödyntää kehitettäessä elintarvikkeita tai ruokavalioita, jotka ehkäisevät sydän- ja verisuonitautien etenemistä. Veren rasvapitoisuus pysyy kurissa, kun ruokavalio sisältää kohtuullisesti rasvaa (35 - 40 prosenttia kaikesta energiasta), josta osa voi olla steariinihappoa, ja runsaasti hitaasti imeytyvää hiilihydraattia. Erityisesti riskiryhmät kuten lihavuudesta tai 2-tyypin diabeteksestä kärsivät henkilöt voisivat hyötyä tämän kaltaisesta ruokavaliosta.

Yhteystiedot Turun yliopiston viestintä
sähköposti:
puhelin: (02) 333 5909, 333 5979, 333 6225
telefax: (02) 333 6310 "


http://domino.utu.fi/tiedotus/tiedotukset.nsf/61345dc704eae28ac22568bd00428706/417d56043bc904adc22572bc003430f7?OpenDocument

5

1130

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Siksi valitsinkin VHH-ruokavalion kun sen avulla verenpaine, triglyseridit ja kolesteroliarvot palautuivat normaaleiksi. Hyvä asia on se, että se todetaan myös tutkimuksissa. Kannattaa vaihtaa teolliset keinorasvat luonnolliseen meijerivoihin.

      • palsta sinulle

        pakkaa meijerivoit ja mene omalle palstallesi. Kovasti olet sieltä häätämässä ihmisiä tänne, mutta itse et osaa pysyä lestissäsi.


    • osittain tai kokonaan

      Kovetetut kasvisrasvat ovat niitä, jotka aiheuttavat terveydellemme tosi paljon haittaa.

      Niitä on esim. jäätelössä, pikkuleivissä ja lukemattomissa tavallisissa elintarvikkeissa.

      Kerran tutkin kaupassa huvikseni, löytyykö noita kovetettuja kasvisrasvoja paljonkin.

      Lopputulos oli masentava! Niitä kovetettuja tai osittain kovettuja kasvisrasvoja oli niin monessa tuoteryhmässä, että ajattelin, meillehän syötetään mitä vain ja sitten kun ongelmia syntyy mennään lääkärille ja bisnekset senkun kukoistaa.

      Sen jälkeen on kaupassa vierähtänytkin enemmän aikaa, kun luen tuoteselostuksen, koska en halua ostaa tuotteita, joissa on noita kovetettuja terveyttä haittaavia rasvoja.

      • korjaus

        Kermajäätelössä tai itse voilla leivotuissa pikkuleivissä ei ole transrasvaa. Itse öljyssä paukautetuissa pop corneissa ei ole transrasvaa, mutta micropopcorneissa paljonkin.

        Ylipäätään kun välttää teollista valimisruokaa ja teollisia puolivalmisteita sekä leivontamargariineja säästyy paljolti transrasvalta. Myös pussikeittoja ja erilaisia valmiskastikkeita on hyvä välttää.


      • ai kun hyvää ja
        korjaus kirjoitti:

        Kermajäätelössä tai itse voilla leivotuissa pikkuleivissä ei ole transrasvaa. Itse öljyssä paukautetuissa pop corneissa ei ole transrasvaa, mutta micropopcorneissa paljonkin.

        Ylipäätään kun välttää teollista valimisruokaa ja teollisia puolivalmisteita sekä leivontamargariineja säästyy paljolti transrasvalta. Myös pussikeittoja ja erilaisia valmiskastikkeita on hyvä välttää.

        ne ovat terveellisimpiä kuin
        kasvilevitteet, joita markkinoidaan kevytvaihtoehtona, juuri ne ovat pahempia, sisältävät transrasvoja.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 103
      1869
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      15
      1835
    3. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      53
      1834
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1657
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      18
      1573
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      10
      1350
    7. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      26
      1310
    8. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      11
      1296
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      14
      1281
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      6
      1242
    Aihe