hirvi-peura-possu pääsiäiseksi

pascha

Minulla on pakkasessa 600g peuranpaloja ja 600g hirvenpaloja. Haluaisin tehdä pääsiäispöytään lihapadan karjalanpaistityyliin (esimerkiksi..??). Olisiko hyviä reseptejä/vinkkejä?!! Kuulin, että mukaan kannattaa laittaa myös sianlihaa..

9

6301

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kovin kuivakasta karjalanpaistia syntyy hirvestä ja peurasta - makua tulee kyllä liemeen, mutta itse liha tahtoo mennä näin selluloosaksi.

      Mukaan tarvitaan kyllä sikaa tuomaan rasvaa, johon maut voivat sulaa. Ja käytä ainakin juureksia matkassa.

      Gulassin ja stroganoffin tyyliset padat sattaisvat olla parempia vaihtoehtoja.

    • Huomenet

      Kyllä siihen varmaan kannattaa laittaa possua jonkin verran, hirvi ja peura on aika kuivakoita
      lihoja; possu antaa paistiin mehevyyttä.
      Sipuleita ja porkkanoita isoina paloina.

      Laittele vaan palat pataan, vettä sen verran että ne juuri ja juuri peittyy, merisuolaa, katajanmarjoja ja laakerinlehtiä mausteeksi.

      Kannattaa antaa tosi kauan että lihat ovat varmasti kypsät. Nyt kun tein asiakkaalle karjalanpaistin niin annionpa olla ihan yön yli
      uunissa. Ensin tunti 200 asteessa, yöllä pienensin lämpöä 150 asteeseen (samalla pitää
      lisätä vettä) ja aamuyöstä 100 asteeseen.

      Oli hyvää ja mureaa.

      Toivottavasti onnistuu, hyvää pääsisäistä :o)

      • pascha

        Kuulosta hyvältä!

        Luin jostain jääpaistista... Onko tuttua?

        Ohjeessa oli 2 kg lihaa (ymmärsin, että ohje on peura-hirvi-poro lihoille sopiva..). Liha laitetaan jäisenä 75-100 asteiseen uuniin n. 10h:ksi.

        Keitetään sillä aikaa liemi valmiiksi:

        5 dl vettä
        0.5 dl merisuolaa
        1 tl sokeria
        0.5 tl rouhituua mustapippuria
        1 rkl kokon. maustepippureita
        1 tl kokon. valkopippureita
        1 tl kuminansiemeniä
        4-5 valkosipulinkynttä
        2 laakerinlehteä.

        Lopuksi liha uunista ulos ja liemi päälle 2 h:ksi tai lihat liemessä jääkaappiin yön yli...

        Onnistuiskohan jos tekis tuolla ohjeella kombinaatiosta peura-hirvi-possu? Tai voinhan laittaa esim 600g peuraa ja siihen possua paloina lisäksi ad 2kg?? ja kypsentää paistin paloina?? Mitä luulet/te (muutkin kommenttia)pliis?


      • pascha kirjoitti:

        Kuulosta hyvältä!

        Luin jostain jääpaistista... Onko tuttua?

        Ohjeessa oli 2 kg lihaa (ymmärsin, että ohje on peura-hirvi-poro lihoille sopiva..). Liha laitetaan jäisenä 75-100 asteiseen uuniin n. 10h:ksi.

        Keitetään sillä aikaa liemi valmiiksi:

        5 dl vettä
        0.5 dl merisuolaa
        1 tl sokeria
        0.5 tl rouhituua mustapippuria
        1 rkl kokon. maustepippureita
        1 tl kokon. valkopippureita
        1 tl kuminansiemeniä
        4-5 valkosipulinkynttä
        2 laakerinlehteä.

        Lopuksi liha uunista ulos ja liemi päälle 2 h:ksi tai lihat liemessä jääkaappiin yön yli...

        Onnistuiskohan jos tekis tuolla ohjeella kombinaatiosta peura-hirvi-possu? Tai voinhan laittaa esim 600g peuraa ja siihen possua paloina lisäksi ad 2kg?? ja kypsentää paistin paloina?? Mitä luulet/te (muutkin kommenttia)pliis?

        en kokeillut, mutta kyseessä on sitten enempi
        kokonainen liha, ymmärtääkseni.
        Jos teet palapaistityyppisen radkaisun niin laita lihat uuniin kylmässä vedessä.
        En tiedä mikä taika siinä on mutta ainakin
        karjalanpaistin teen aina silleen ja on onnistunut hyvin.

        Kuminaa hirvelle.. ? No miksipä ei...

        Ainahan sitä voi harrastaa kokeellista keittiötä ja testailemalla ahkerasti löytyy se paras lopputulos.

        Tuossa voisikin muuten kokeilla sokerin sijasta
        hunajaa. Se saattaisikin toimia peuralle.

        Minulla on erittäin hyvä makutestiryhmä, perhe jossa äiti on umpisokea (ei ole koskaan nähnyt
        edes itseään saatikka lapsiaan), isä puolisokea
        ja lapsia 6 kpl. Tässä jos jossain maku ratkaisee, ei ulkonäkö. Viime viikonlopun paisti oli mennyt kun kuumille kiville sillä laittamallani ohjeella,tosin siinä ei ollut sitä
        peuraa.

        Niin ja tuosta sinun idiksestä tuli mieleen meidän Kaivoskeitto; siinä paloitellut lihat
        ja juurekset paistetaan uunissa , sitten niistä tehdään lihakeitto lyhyeen liemeen
        eli padan ja keiton välimuoto.
        Mutta on hyvää.Maku on tyystin erilainen kun
        tavallisessa lihasopassa.

        Kuminat ehkä kuitenkin laittaisin sämpylän päälle.. elä nyt hermostu...

        Happy cooking :o)


      • juntti
        pascha kirjoitti:

        Kuulosta hyvältä!

        Luin jostain jääpaistista... Onko tuttua?

        Ohjeessa oli 2 kg lihaa (ymmärsin, että ohje on peura-hirvi-poro lihoille sopiva..). Liha laitetaan jäisenä 75-100 asteiseen uuniin n. 10h:ksi.

        Keitetään sillä aikaa liemi valmiiksi:

        5 dl vettä
        0.5 dl merisuolaa
        1 tl sokeria
        0.5 tl rouhituua mustapippuria
        1 rkl kokon. maustepippureita
        1 tl kokon. valkopippureita
        1 tl kuminansiemeniä
        4-5 valkosipulinkynttä
        2 laakerinlehteä.

        Lopuksi liha uunista ulos ja liemi päälle 2 h:ksi tai lihat liemessä jääkaappiin yön yli...

        Onnistuiskohan jos tekis tuolla ohjeella kombinaatiosta peura-hirvi-possu? Tai voinhan laittaa esim 600g peuraa ja siihen possua paloina lisäksi ad 2kg?? ja kypsentää paistin paloina?? Mitä luulet/te (muutkin kommenttia)pliis?

        Paistin muista ainesosista on helppo päätellä alkuperäisessä reseptissä olleen kuminan sijaan juustokuminaa, joka on välimeren alueen vastaavissa keitoksissa varsin yleinen mauste. Toisin kuin tämä meidän enemmänkin akvaviittiin ja leivonnaisiin yhdistetty kotoinen kuminamme.

        Aloittajalle suosittelisin silavaa tai pancettaa lisukkeeksi; rasvaan liuetessaan aromit korostuvat. Erityisesti tuoreiden yrttien maku pääsee oikeuksiinsa.


      • juntti kirjoitti:

        Paistin muista ainesosista on helppo päätellä alkuperäisessä reseptissä olleen kuminan sijaan juustokuminaa, joka on välimeren alueen vastaavissa keitoksissa varsin yleinen mauste. Toisin kuin tämä meidän enemmänkin akvaviittiin ja leivonnaisiin yhdistetty kotoinen kuminamme.

        Aloittajalle suosittelisin silavaa tai pancettaa lisukkeeksi; rasvaan liuetessaan aromit korostuvat. Erityisesti tuoreiden yrttien maku pääsee oikeuksiinsa.

        No ootko ihan tosissasi ?
        Juustokuminaa paistiin.. elä elä ihmeessä !

        Jeera on tarkoitettu intialaisiin ja välimerenmaiden ruokiin, sekä kasviksiin.

        Kreikkalaisittain kimino; ja jauhettuna on toki
        hyvä mauste, esim heidän liha / pasta /lammaspyöryköihin
        vaan enpäs kyllä jeeraa laittaisi kokoliharuokiin.

        Hullulta saattaa kuulostaa; mutta mielummin kanelia. Kokeile ja ihastu.
        Ei tarvitse laittaa kilotolkulla, mutta kanelitanko uunipaistissa antaa aromia,
        ja tässäkin nimenomaan tanko, ei jauhe.

        Minkäköhän takia täällä ei muuten ole erillistä
        maustepalstaa; ootko miettinyt ?

        Voisi miettiä näitä mausteiden käytön ja kasvatuksen ihmeellisyyksiä.

        Tehtäskös aloite tästä asiasta :o)


    • Vulgaari

      tosin tällä ei ole mitään tekemistä karjalanpaistin kanssa. Taitaa olla ja onkin alunperin Pyreneiltä ja Gasconen seuduilta, villisikahöystö. Mutta sopii erinomaisesti hirvelle ja jotenkin appelsiinimakuineen tähän pääsiäisen seutuun. Vähän töitä se kyllä teettää, mutta on sen arvoista.

      MARINADI
      oliiviöljyä
      1 viipaloitu sipuli
      6 hienonnettua valkosipulinkynttä
      4 viipaloitua porkkanaa
      pullo punaviiniä
      vettä
      0,5dl punaviinietikkaa
      laakerinlehti
      1tl kokonaisia mustapippureita
      5 katajanmarjaa
      suolaa
      4 neilikkaa
      puolikas appelsiinin kuorta
      3-5 tuoretta timjamin oksaa
      3-5 tuoretta rosmariinin oksaa
      3-5 tuoretta talvikyntelin oksaa

      1,2-1,7kg Hirvenlapaa tai paistia 5cm:n kuutioina
      oliiviöljyä
      5-7 viipaletta sian savukylkeä
      1 hienonnettu keltasipuli
      4 hienonnettua valkosipulinkynttä
      2rkl vehnäjauhoja
      laakerinlehti
      puolikas appelsiinin kuorat paloina
      suolaa, pippuria

      Lämmitä marinaadia varten oliiviöljy isossa kattilassa keskilämmöllä. Lisää sipuli ja valkosipuli, kuulota niitä pari minuuttia. Lisää porkkanat ja paista 1-2 minuuttia. Lisää viini 0,5l vettä ja viinietikka, laakerinlehti, pippurit, katajanmarjat, suolaa, neilikat, appelsiininkuori sekä timjamin, rosmariinin ja talvikyntelin oksat. Kuumenna kiehuvaksi, vähennä lämpöä ja hauduta hiljalleen noin puolisen tuntia. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
      Pane liha kulhoon ja kaada marinadi päälle. Peitä ja pidä jääkaapissa 24 tuntia.

      Ota lihapalat marinaadista ja kuivaa hyvin. Siivilöi marinadi ja säästä liemi. Lämmitä padassa oliiviöljy. Lisää savukylki ja lämmitä kunnes niistä irtoaa rasva ja ruskista kevyesti. Ota palat pois padata (ja syö ne, tai heitä pois)
      Lisää sipuli ja valkosipuli rasvaan ja kuulota niitä keskilämmöllä muutama minuutti. Nosta lämpö korkeaksi, lisää liha ja ruskista. Ripottele päälle jauhot ja paista, kunnes ne ruskistuvat ja osa liemestä on imeytynyt niihin.
      Kaada joukkoon desilitra marinaadia ja sekoita ja deglaseeraa sillä pata.
      Kaada joukkoon loppu marinaadi ja lisää laakerinlehti, appelsiininkuori, suola ja pippuri. Kuumenna kiehuvaksi ja vähennä lämpö hyvin matalaksi. Hauduta niin että pata "hymyilee" ja silloin tällöin sekoittaen, kunnes liha on hyvin pehmeää, noin 2-4 tuntia lihasta riippuen.
      Nosta liha reikäkauhalla vadille ja pidä lämpimänä. Keitä lientä kunnes sitä jäljellä noin 5dl ja suurusta sitä hieman. Pane liha takaisin pataan ja anna kuumentua läpikotoisin.
      Tarjoa liha juuresmuusin kanssa.

      • pascha

        Tätä on pakko kokeilla! Ehkä ei ehdi pääsiäiseksi, mutta kuulostaa herkulliselta!!

        Kiitos Gracias!


    • Moukka (ja surkea kokki)

      Tämä nyt tulee vähän myöhässä, mutta ehkä ensi pääsiäiseksi. En tiedä kannattaako hirveä ja peuraa sotkea toisiinsa. Itse olen tehnyt moneksi pääsiäiseksi hirvi-possu-lammas-sekotusta näin:

      Aloita laittamalla uuni päälle 250 asteeseen! Uuni on tyhjä tässä vaiheessa, mutta on tärkeää että lämpö on korkealla siinä vaiheessa kun lihat laitetaan sinne.

      Hirvi ja lammas pilkotaan kahvikupin kokoisiksi paloiksi. Ne ruskistetaan paistinpannulla voissa pienissä erissä. Ruskistetut palat kaadetaan miedolla lämmöllä olevaan pataan. Paistinpannu huuhtaistaan pienellä määrällä vettä, joka kaadetaan lihojen päälle ennen seuraavan erän ruskistamista.

      Ruskistuksen jälkeen paistinpannussa kuullotetaan runsaasti kelta- tai punasipulia ja valkosipulia, ei murskattuna vaan pieniksi pilkottuna. Kaadetaan lihojen joukkoon.

      Lihojen joukkoon sotketaan lisäksi: liotettuja pikkusormen kynnen kokoisiksi pilkottuja suolarouskuja (tai niiden puutteessa muita sieniä), saman kokoiseksi pilkottua paprikaa, porkkanan puolikkaita, joitakin laakerinlehtiä, maustepippureita, muita pippureita maun mukaan. Padassa olevat ainekset sotketaan keskenään.

      Päällimmäiseksi laitetaan porsaanlihat, joiden pitäisi olla rasvaista laatua. Luuttomat kylkisiivut tai kasslerista leikatut viipaleet ovat hyviä. Jos porsas on rasvatonta, päällimmäiseksi voi levittää pekonia.

      Kun kaikki on valmista, tehdään liemi: 2/3 halpaa punaviiniä, 1/3 soijaa tai ei-makeaa teriyakia, hiukan tomaattipyrettä. Liemi kuumennetaan kattilassa tai paistinpannulla. Kuumennusvaiheessa siihen voi sekoittaa paprikajauhetta tai muita mausteita. Kun liemi on kuumentunut, se kaadetaan pataan lihojen päälle.

      Lientä ei saa olla niin paljon, että lihat aivan peittyisivät, mutta ei juurikaan vähempääkään. Lientä on parasta tehdä hiukan vähemmän kuin arvelee tarvitsevansa ja kaataa loput punkkupullosta.

      Sitten pata uuniin ilman kantta ja tärkeää: Kun alle 100-asteinen pata laitetaan 250-asteiseen uuniin, uunin lämpötila tietysti laskee nopeasti ja termostaatti syttyy. Anna lämpötilan olla 250 asteessa ja padan ilman kantta siihen asti, että uunin lämpötila on palannut 250 asteeseen ja termostaatti sammunut uudestaan. Heti termostaatin naksahdettua sammuksiin säädetään uunin lämpötila miedoksi ja kansi laitetaan päälle. Itse tykkään pitkästä haudutusajasta erittäin miedolla lämmöllä.

      Tämä on tuhtia ruokaa ja sopii porukalle, joka on viettänyt pääsiäisen jäällä hiihtäen, lumiukkoja tehden ja avannossa uiden.

      Tällaiseen pataan käytettävän lihan ei tarvitse olla kallista eikä mureaa, vaan sitkeistä osista tulee itse asiassa maukkaampaa. Olen myös vaihdellut korvaamalla lampaan naudalla.

      Tuoreen porsaan sijasta voi käyttää myös savupotkaa. Silloin sen nahka irroitetaan mahdollisimman suurina paloina ja levitetään pataan päällimmäiseksi. Se suojaa alla olevia lihoja palamiselta 250-asteisen käryttämisen aikana ja valuttaa pataan ihanaa läskiä.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tähdet, tähdet -tippuja Kake Randelin tilittää avoimena: "Tämä on viihdyttämistä, eikä sitä..."

      ISO kiitos Kake lauluistasi!Nyt ei vaan studioyleisö lämmennyt. Olet legenda! Lue Kake Randelinin mietteet: https://w
      Tv-sarjat
      17
      923
    2. En koskaan

      Aliarvoinut, nauranut/pitänyt pilkkana, tai ajatellut mitään negatiivista sinusta. Jos nämä asiat uskot ja luotat sen v
      Ikävä
      47
      799
    3. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      222
      709
    4. Nainen, olet kaipaillut seuraani

      Tiedän sen, kuulen sen. Sinulla ei ole muita joiden kanssa voisit niistä asioista keskustella joista keskustelet kanssan
      Ikävä
      75
      700
    5. Kirjoitit joskus minulle tietäen

      Että se olin minä.
      Ikävä
      45
      692
    6. Emme näe enää koskaan

      Näin ainakin uskon. Mutta ei hätää, et menetä yhtään mitään minussa. Sen kai jo tiesitkin. Hyvää vappua ja kesää. Toivon
      Ikävä
      33
      660
    7. Mitäs meinaatte vappuna

      ikävöivät ihmiset?
      Ikävä
      105
      652
    8. Vornanen alkaa olla kusessa

      Kaikki vanhat synnit on kaiveltu esiin ja niitä tosiaan näyttää olevan. Poliisin asussa esiintyminen vaaliteltalla, työt
      Joensuu
      78
      626
    9. Pistetään panokset

      Vielä korkeammalle! Eli mitäs numeroa kaipaat? Kaikki mukaan! Itse kaipaan 5
      Ikävä
      34
      589
    10. Olet tyylitajuton

      Ja ruma. En ole ikinä pitänyt ulkonäöstäsi. Et ole minun tyyppiäni millään tavalla. Puheesi on sellaista mongerrusta ett
      Ikävä
      25
      571
    Aihe