Kaasugrilli vastaan hiiligrilli

+ ja -

Onko kaasugrillien ja hiiligrillien välillä eroja? Kummalla grillityypillä saavutetaan parempi lopputulos, vai onko tulos sama grillityypistä riippumatta?
Miten valitaan hyvä hyvä kaasu- tai hiiligrilli? Onko ainoa varma tapa hankkia kunnon grilli valmistaa se itse?

Aiheet putkahtelevat esille jokaisessa ketjussa sivujuonteena joten lienee sopivaa avata asioille oma ketju.

52

14621

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kahta erilaista

      Grilliä, molemmilla on etuja. Jos nyt halutaan kaasugrillin hyvät puolet esiin niin niitä ovat ehdottomasti käytön helppous, siisteys, ja lämmön säätö, sekä valinnaismahdollisuuksien runsaus.
      Hiiligrillin vahvoja puolia ovat taas sen halpuus, jäljittelemätön aromi grillaustuotteissa.
      Hiiligrilli vaatii käyttäjältään hieman enemmän perehtymistä kuin kaasugrilli, mutta oikean käyttötavan löydyttyä se on aivan omaa luokkaansa, siihen ei kaasugrillillä pysty.

      Jos katsoitte televisiosta kahden englantilaisen moottoripyöräkaverin seikkailua argentiinassa, joka on asadon luvattu maa. Yhdessäkään paikassa, jossa grillattiin lihaa, ei ollut kaasuvehkeitä, vaan kaikki tapahtui hiilivalkeilla. Jopa 1000 hengen biletykset, joissa grillattu liha oli pääosassa. Cauchot jos ketkä osaavat arvostaa parasta mitä lihasta saa, vieläpä kenties maailman parhaasta naudanlihasta.
      Eteläeuroopassa ja vähän pohjoisemmassakin ammattimiehet käyttävät mieluimmin hiiligrilliä, sen ainutlaatuisen lopputuloksen takia.

      Luulisin kaasugrillin olevan alkuperältään amerikkalaisen, siellä kun kaiken helppous on lähtökohta, ei niinkään lopputuloksen maku, jota ei kaasugrillissä ikinä voida saavuttaa ilman kaikenmaailman lisävarusteita, eikä oikein sittenkään. Kuitenkin jenkeissäkin parhaat BBQ:t valmistvat hiiligrilleissä!

      Kummallakin grillityypillä on vannoutuneet kannattajansa eri syistä, joten mitään yleispätevää ei loppujen lopuksi voi sanoa kummastakaan.
      Makuja on monia, kuten tekijöitäkin!
      Sähkögrilli on sitten alle kaiken arvostelun!
      Hyvän grillin tärkein osa on kuitenkin se paahtoritilä.
      Ritilän tulee olla sellainen joka juoksuttaa paistossa erittyvän rasvan pois liekeistä tai kytevistä hiilistä. Uritettu ritilä on ehdottomasti paras hieman kallistettuna. Sekä varustettuna erillisellä astialla johon rasva kerääntyy.
      Tuollaisia ritilöitä on vain tosi harvassa kaupan olevassa laitteessa, ehkä joitain Weberin malleja lukuunottamatta ne ovat joko valuraudasta kyhättyjä tai pyöreästä teräslangasta hitsattuja.

      Paras hiilgrilli on mahdollisimman yksinkertainen, mutta kuitenkin sellainen jossa lämmönlähteen ja ritilän välistä etäisyyttä voidaan säätää. Kaasugrillissä se tapahtuu liekin kokoa nappulasta säätäen.
      Ruuan aromia arvostava valitsee hiiligrillin, tavallinen sunnuntai grillailija kaasugrillin.
      Osapuilleen noin se menee!

      • hiilimies

        Juuri kutn edellä sanottiin - hiiligrilli on aito ja jäljittelemätön tapa tehdä ruokaa, kaasugrilli sopii niille joita ei varsinaisesti kiinnosta grillaus vaan pikemminkin se että "saa sit pihal helposti ja nopeesti jotai kivaa...".
        Hiiligrilliä valitessa kannattaa satsata laatuun - pienet huoltsikkagrillit ovat ok makkaranpaistoon, mutta esim. epäsuoraan grillaukseen tms. niistä ei ole. Myös hiilien/brikettien valintaan kannattaa panostaa sekä esim. sytystyspiippuun (ei koskaan eikä missään tapauksessa sytytysnestettä!!!).
        Hiiligrilliaus on taitolaji - harrastus, johon innostuu ja jossa voi kehittyä huikeasti. Siinä kohtaa haasteita, mahdollisuuksia jne. aivan eri tavalla kuin kaasulla grillatessa. Kumpaakin on tullut harrastettua ja nykyään vannon pyhästi weberini nimeen. :)


      • kaasugrillaaja
        hiilimies kirjoitti:

        Juuri kutn edellä sanottiin - hiiligrilli on aito ja jäljittelemätön tapa tehdä ruokaa, kaasugrilli sopii niille joita ei varsinaisesti kiinnosta grillaus vaan pikemminkin se että "saa sit pihal helposti ja nopeesti jotai kivaa...".
        Hiiligrilliä valitessa kannattaa satsata laatuun - pienet huoltsikkagrillit ovat ok makkaranpaistoon, mutta esim. epäsuoraan grillaukseen tms. niistä ei ole. Myös hiilien/brikettien valintaan kannattaa panostaa sekä esim. sytystyspiippuun (ei koskaan eikä missään tapauksessa sytytysnestettä!!!).
        Hiiligrilliaus on taitolaji - harrastus, johon innostuu ja jossa voi kehittyä huikeasti. Siinä kohtaa haasteita, mahdollisuuksia jne. aivan eri tavalla kuin kaasulla grillatessa. Kumpaakin on tullut harrastettua ja nykyään vannon pyhästi weberini nimeen. :)

        Kaasugrillillä tulee vaivatta hyvää, kunhan osaa käyttää grilliään. "saa sit pihal helposti ja nopeesti jotai kivaa..." - tyylinen aliarviointi on aivan turhaa. Periaatteessa oikein grillattuna, grillistä ei pitäisi jäädä makua ruokaan. Hiilien ei tulisi maistua ruoan seasta jos grillaus on oikein tehty. Kaasugrilli on omiaan tuomaan esille eri ruoka-aineiden omat maut, lisäämättä niihin mitään, paitsi jos halutaan esim. savunmakua mukaan.

        Hiiligrillaus on taitolaji, mutta sama koskee kaasugrillausta.

        Kaksi asiaa jäi mietityttämään; mitä haasteita ja mahdollisuuksia on hiiligrillauksessa jotka puuttuvat kaasugrillauksesta ja jotka vaikuttavat positiivisesti valmistettavaan ruokaan? Entä millä tavalla hiiligrillillä grillataan epäsuorasti? Kaasugrillin epäsuora grillaus tarkoittaa sitä että ruoan alla ei ole tulta ja lämpö tulee kannen kautta sivuilta.

        Minäkin käytän sekä kaasua että hiiltä ja suosin Weberiä. Toki Landmann ja moni muukin tekee kelpo tuotteita grillailuun.

        P.S. savustin juuri kalaa Weberillä. Lopputulos oli aivan maittava ja uusi. Vanhalla puukäyttöisellä Misalla savunmakua tulee enemmän ja kala savustuu kunnolla. Grillillä tulee jotain savustuksen ja grillauksen väliltä. Hyvää oli - teen toistekin.


      • Kaasugrilli on vaivaton
        kaasugrillaaja kirjoitti:

        Kaasugrillillä tulee vaivatta hyvää, kunhan osaa käyttää grilliään. "saa sit pihal helposti ja nopeesti jotai kivaa..." - tyylinen aliarviointi on aivan turhaa. Periaatteessa oikein grillattuna, grillistä ei pitäisi jäädä makua ruokaan. Hiilien ei tulisi maistua ruoan seasta jos grillaus on oikein tehty. Kaasugrilli on omiaan tuomaan esille eri ruoka-aineiden omat maut, lisäämättä niihin mitään, paitsi jos halutaan esim. savunmakua mukaan.

        Hiiligrillaus on taitolaji, mutta sama koskee kaasugrillausta.

        Kaksi asiaa jäi mietityttämään; mitä haasteita ja mahdollisuuksia on hiiligrillauksessa jotka puuttuvat kaasugrillauksesta ja jotka vaikuttavat positiivisesti valmistettavaan ruokaan? Entä millä tavalla hiiligrillillä grillataan epäsuorasti? Kaasugrillin epäsuora grillaus tarkoittaa sitä että ruoan alla ei ole tulta ja lämpö tulee kannen kautta sivuilta.

        Minäkin käytän sekä kaasua että hiiltä ja suosin Weberiä. Toki Landmann ja moni muukin tekee kelpo tuotteita grillailuun.

        P.S. savustin juuri kalaa Weberillä. Lopputulos oli aivan maittava ja uusi. Vanhalla puukäyttöisellä Misalla savunmakua tulee enemmän ja kala savustuu kunnolla. Grillillä tulee jotain savustuksen ja grillauksen väliltä. Hyvää oli - teen toistekin.

        Mutta se ainutlaatuinen savun aromi jää puuttumaan, koska nestekaasu ei muodosta samoja yhdisteitä palaessaan kuin puuhiili.
        Kaasugrillin tuli on kuin tislattu vesi, ei hajua ei makua. Miksi kaasugrillaajat sitten ostavat erillisen savun muodostajan grilliinsä, jos tulos on hyvä ilmankin.

        Puuhiili on "elävä" ja puuhiilen hehkumista et voi nappulasta säädellä. Hiilien hehku täytyy tuntea väristä, parhaimmillaan se on siinä vaiheessa kun hiilen pintaa peittää harmaa harsomainen peite.
        Yleensä tottumaton hiiligrillaaja tekee virheen siinä, että aloittaa grillauksen liian varhain ja paras hiillos on vasta sitten kun ruuat on jo syötykin.
        Kaasugrillin kuumuus on aina tasainen ja kuumuus riippuu potentiometrin asennosta, aivan kuin keittolevyllä.

        Haasteina on siis juuri tuo oikean lämpötilan hallinta, sekä savun aromi grillattavaan ruokaan.

        Hiiligrilillä epäsuora grillaus tapahtuu täsmälleen samoin kuin kaasugrillissäkin.
        Pallogrillissä se ei tahdo onnistua johtuen yleensä laitteenpienestä koosta, mutta suorakaiteen muotoisessa kannella varustetussa se onnistuu erinomaisesti, koska hiilet voidaan siirtää palotilan toiseen päähän ja kypsennys tapahtuu silloin kuten uunissa, ainoana erona jälleen tuo ainutlaatuinen savun aromi.

        Omituinen väitteesi, ettei grillistä pitäisi jäädä makua ruokaan, on siis juuri siinä, että siitä nimenomaa pitää jäädä se savun aromi jota ei kaasugrillistä voi saada ilman lisälaitteita ja sittenkään tulos ei ole likikään sama.

        Kalan oikeaan savustukseen ovat taas omat laitteensa ja niihin ei kuulu grillit, jos halutaan todella hyvää savukalaa.

        Toivottavasti pystyin valottamaan edes hiukan grillien eroa sinulle ja muillekin asiasta kiinnostuneille.


      • mutta sähkö...
        Kaasugrilli on vaivaton kirjoitti:

        Mutta se ainutlaatuinen savun aromi jää puuttumaan, koska nestekaasu ei muodosta samoja yhdisteitä palaessaan kuin puuhiili.
        Kaasugrillin tuli on kuin tislattu vesi, ei hajua ei makua. Miksi kaasugrillaajat sitten ostavat erillisen savun muodostajan grilliinsä, jos tulos on hyvä ilmankin.

        Puuhiili on "elävä" ja puuhiilen hehkumista et voi nappulasta säädellä. Hiilien hehku täytyy tuntea väristä, parhaimmillaan se on siinä vaiheessa kun hiilen pintaa peittää harmaa harsomainen peite.
        Yleensä tottumaton hiiligrillaaja tekee virheen siinä, että aloittaa grillauksen liian varhain ja paras hiillos on vasta sitten kun ruuat on jo syötykin.
        Kaasugrillin kuumuus on aina tasainen ja kuumuus riippuu potentiometrin asennosta, aivan kuin keittolevyllä.

        Haasteina on siis juuri tuo oikean lämpötilan hallinta, sekä savun aromi grillattavaan ruokaan.

        Hiiligrilillä epäsuora grillaus tapahtuu täsmälleen samoin kuin kaasugrillissäkin.
        Pallogrillissä se ei tahdo onnistua johtuen yleensä laitteenpienestä koosta, mutta suorakaiteen muotoisessa kannella varustetussa se onnistuu erinomaisesti, koska hiilet voidaan siirtää palotilan toiseen päähän ja kypsennys tapahtuu silloin kuten uunissa, ainoana erona jälleen tuo ainutlaatuinen savun aromi.

        Omituinen väitteesi, ettei grillistä pitäisi jäädä makua ruokaan, on siis juuri siinä, että siitä nimenomaa pitää jäädä se savun aromi jota ei kaasugrillistä voi saada ilman lisälaitteita ja sittenkään tulos ei ole likikään sama.

        Kalan oikeaan savustukseen ovat taas omat laitteensa ja niihin ei kuulu grillit, jos halutaan todella hyvää savukalaa.

        Toivottavasti pystyin valottamaan edes hiukan grillien eroa sinulle ja muillekin asiasta kiinnostuneille.

        Meillä on käytössä iankaikkisen vanha Aromi-sähkögrilli, jota käytetään kotona talviaikaan.
        Siinähän ne vastukset on ylhäällä ja sanoisin nyt ihan lonkalta, että esim. kalafileestä saa ihan erinomaisen sillä vekottimella.
        Kesällä käytetään kotona kaasugrilliä nimenomaan sen helppouden (ja naapurisovun) vuoksi, kesäasunnolla sekä kaasu- että hiiligriliä. Savustusjutut tehdään ihan omassa pöntössä.


      • Paistuuhan kala
        mutta sähkö... kirjoitti:

        Meillä on käytössä iankaikkisen vanha Aromi-sähkögrilli, jota käytetään kotona talviaikaan.
        Siinähän ne vastukset on ylhäällä ja sanoisin nyt ihan lonkalta, että esim. kalafileestä saa ihan erinomaisen sillä vekottimella.
        Kesällä käytetään kotona kaasugrilliä nimenomaan sen helppouden (ja naapurisovun) vuoksi, kesäasunnolla sekä kaasu- että hiiligriliä. Savustusjutut tehdään ihan omassa pöntössä.

        Ja lihakin, kunhan vain lämpöä on riittävästi ja tuleepa se lämpö miltä suunnalta hyvänsä. Aivan sama mikä se lämmön lähde on. Mutta maistuukos kalassasi se ainutlaatuinen savun hienoinen aromi, jonka ainoastaan aito hiiligrilli saa aikaan?
        Kullakin on tietysti omat mieltymyksensä ja niin pitääkin olla. Kaikki eivät arvosta tuota savun aromia.


      • weberisti
        Kaasugrilli on vaivaton kirjoitti:

        Mutta se ainutlaatuinen savun aromi jää puuttumaan, koska nestekaasu ei muodosta samoja yhdisteitä palaessaan kuin puuhiili.
        Kaasugrillin tuli on kuin tislattu vesi, ei hajua ei makua. Miksi kaasugrillaajat sitten ostavat erillisen savun muodostajan grilliinsä, jos tulos on hyvä ilmankin.

        Puuhiili on "elävä" ja puuhiilen hehkumista et voi nappulasta säädellä. Hiilien hehku täytyy tuntea väristä, parhaimmillaan se on siinä vaiheessa kun hiilen pintaa peittää harmaa harsomainen peite.
        Yleensä tottumaton hiiligrillaaja tekee virheen siinä, että aloittaa grillauksen liian varhain ja paras hiillos on vasta sitten kun ruuat on jo syötykin.
        Kaasugrillin kuumuus on aina tasainen ja kuumuus riippuu potentiometrin asennosta, aivan kuin keittolevyllä.

        Haasteina on siis juuri tuo oikean lämpötilan hallinta, sekä savun aromi grillattavaan ruokaan.

        Hiiligrilillä epäsuora grillaus tapahtuu täsmälleen samoin kuin kaasugrillissäkin.
        Pallogrillissä se ei tahdo onnistua johtuen yleensä laitteenpienestä koosta, mutta suorakaiteen muotoisessa kannella varustetussa se onnistuu erinomaisesti, koska hiilet voidaan siirtää palotilan toiseen päähän ja kypsennys tapahtuu silloin kuten uunissa, ainoana erona jälleen tuo ainutlaatuinen savun aromi.

        Omituinen väitteesi, ettei grillistä pitäisi jäädä makua ruokaan, on siis juuri siinä, että siitä nimenomaa pitää jäädä se savun aromi jota ei kaasugrillistä voi saada ilman lisälaitteita ja sittenkään tulos ei ole likikään sama.

        Kalan oikeaan savustukseen ovat taas omat laitteensa ja niihin ei kuulu grillit, jos halutaan todella hyvää savukalaa.

        Toivottavasti pystyin valottamaan edes hiukan grillien eroa sinulle ja muillekin asiasta kiinnostuneille.

        Weberin isommat pallogrillit (One Touch ja Performer) ovat kyllä mainioita epäsuoraankin grillaukseen ja lämmön määrää voi säädellä ilman tulo- ja lähtöaukon kautta, ei toki niin nopeasti kuin kaasulla mutta kuitenkin. Performerin kaasusytytteinen malli on hyvä, ei tarvitse läträtä sytytysnesteiden tai palojen kanssa!

        http://www.weber.eu/smartsite.dws?id=11491


      • 20 hengen pihvit
        weberisti kirjoitti:

        Weberin isommat pallogrillit (One Touch ja Performer) ovat kyllä mainioita epäsuoraankin grillaukseen ja lämmön määrää voi säädellä ilman tulo- ja lähtöaukon kautta, ei toki niin nopeasti kuin kaasulla mutta kuitenkin. Performerin kaasusytytteinen malli on hyvä, ei tarvitse läträtä sytytysnesteiden tai palojen kanssa!

        http://www.weber.eu/smartsite.dws?id=11491

        Tai sian kyjysrivi kerralla tuossa pallogrillissä?
        Kyljysrivin pituus 70 sm. Tai pihvien koko 7X10 sm.
        tuleeko ahdasta epäsuoralla grillauksella?
        Sellaiset on meillä syöjien määrät lähes joka kerta, että miten on?


      • grillimestarien sukua
        20 hengen pihvit kirjoitti:

        Tai sian kyjysrivi kerralla tuossa pallogrillissä?
        Kyljysrivin pituus 70 sm. Tai pihvien koko 7X10 sm.
        tuleeko ahdasta epäsuoralla grillauksella?
        Sellaiset on meillä syöjien määrät lähes joka kerta, että miten on?

        http://www.grill.fi/ on esimerkiksi käytössä Weberin iso hiiligrilli, halkaisija toista metriä. Eli kysy ammattimallia, turha sen takia on siirtyä keittämään lihoja kaasulla.


      • Kyllä riittää
        grillimestarien sukua kirjoitti:

        http://www.grill.fi/ on esimerkiksi käytössä Weberin iso hiiligrilli, halkaisija toista metriä. Eli kysy ammattimallia, turha sen takia on siirtyä keittämään lihoja kaasulla.

        Onko hinnasta hajua?


      • kysy tuolta
        Kyllä riittää kirjoitti:

        Onko hinnasta hajua?

        Maahantuoja tietänee:

        Weber-Stephen Nordic
        Postiosoite     PL 103
        02231 ESPOO
        Puhelin    09 75154974
        Sähköiset osoitteet
        Kotisivu    www.weber.eu


      • grillissä
        20 hengen pihvit kirjoitti:

        Tai sian kyjysrivi kerralla tuossa pallogrillissä?
        Kyljysrivin pituus 70 sm. Tai pihvien koko 7X10 sm.
        tuleeko ahdasta epäsuoralla grillauksella?
        Sellaiset on meillä syöjien määrät lähes joka kerta, että miten on?

        pystyy asettelemaan ulkokehälle melkoisen määrän grillattavaa jos haluaa epäsuoraa grillausta, mikä varsinkin kanojen kanssa on tarpeen ettei tuloksena ole hiiltynyt köntti. Kehällä on mittaa reilu 150cm joten siihen sopii ihan kivasti.


      • Ei ainakan Weberisti
        kysy tuolta kirjoitti:

        Maahantuoja tietänee:

        Weber-Stephen Nordic
        Postiosoite     PL 103
        02231 ESPOO
        Puhelin    09 75154974
        Sähköiset osoitteet
        Kotisivu    www.weber.eu

        Iso Weberin pallogrilli maksaa n. 1300 euroa, joten on siinä peltipaljulla kunnon hinta!


      • Tryben

    • kärvääjä

      elikkäs omia kokemuksia aiheeseen liittyen.

      Puugrilli (=makkaranotski), mökki saaressa:
      - puut ovat yleensä liian kosteita syttyäkseen ja jos ne saa syttymään, ne palavat kituen.
      - tuuli määrää notskin sytyttämisajankohdan ja jos huonosti käy ei voi sytyttää ollenkaan.
      - Metsäpalovaroituksen aikana notskeja ei saa sytytellä ollenkaan eli jos huonosti käy, ni palaa saari mökkeineen tuli karkaa skutsiin. (Onko puugrilli avotuli, sieltä ainakin lentelee kipinöitä?)
      - optimaalinen grillausaika rajallinen, hiillos hiipuu nopsaan ja sit jos pitää lisätä puita, grillaus häiriintyy.

      yksinkertainen
      halpa/ilmainen polttoaine
      mestarien grilli

      Kaasugrilli:
      - "kallis" ostaa
      - vaatii kaasua toimiakseen
      - jos alkaa temppuilemaan, vikaa voi joutua etsimään.
      - aloittelijan/sunnuntaigrillaajan grilli.

      toimii kelillä kuin kelillä (sade, tuuli pakkanen, talvi jne.)
      paloturvallinen.
      nopeasti kuumaksi ja sapuskaa.

    • Hiiligrillaaja

      kaupoissa on usein saatavilla vain huonolaatuisia puolalaisia tai virolaisia hiiliä. Voi olla jopa Vietnamista. Hiilletty puu voi olla mistä tahansa. Tiedän, että eräässä Suomalaisilla teksteillä olevassa tunnetussa hiilipussissa on afriikkalaísia metsäpaloista kerättyjä hiiliä.

      Huono laatu on saanut monet siirtymään kaasun pariin.

      Luotan vain täysin kotimaisiin grillihiilin.
      Kannattaa lukea tarkasti, onko ne valmistettu Suomessa vai onko valmistuttaja vain suomalainen.

      Syttyvät ilman nesteitä ja eivät ole mitään jauhopusseja.

      • Grillihiilet

        Valmistetaan pyökistä.
        Suomalainen lehtipuuhiili on kyllä muuten ihan käypää, mutta se palaa aivan liian nopeasti ollakseen hyvä grillihiili. Kovemempien puulaatujen hiilet hehkuvat huomattavasti pidempään, joten enpä allekirjottaisi koivun paremmuutta.
        Amerikkalaisten suosima hickorykin kytee kauemmin kuin meikäläinen koivu.
        Ellei halua käyttää luonnonhiiltä, vaihtoehtona on hyvät puristebriketit, joissakin on hyvinkin pitkä hehkuaika.
        Joskus markkinoilla oli jopa tuontihiiliä, joiden raaka-aineena oli käytetty painekyllästettyä puuta. Se on jo rikollista puuhaa!


    • Primus

      Tänä keväänä kaasulla on jo grillailtu lähemmäs 20 kertaa, eikä hiiligrilliä ole edes viritelty käyttökuntoon.

      Pihalla on kunnon kaasugrilli jolla saa tehtyä kaikenlaisia grilliruokia. Viimeksi karitsan satulaa ja karitsan paistia samaan aikaan lisukkeiden kera. Satula oli leikattu siivuiksi, joten lämmönsäädöllä oli suuri merkitys.

      Kaasugrillaaminen on siistiä, vaivatonta ja oikein tehtynä tulokseltaan mitä parasta. Yksi 10kg kaasusäiliö riittää todella pitkään hiilillä pelaamiseen verrattuna.

      Piknikille vien nykyään mukaan Camping Gazin pienen retkikaasugrillin joka mahtuu pieneen tilaan ja toimii aina.

      Ei enää suttuisia hiilisäkkejä ja epävarmoja grillaustuloksia, vaan joka kerta hyvää, terveellistä ja maukasta kaasugrillillä.

      Kaasugrillillä voi, aivan kuten hiiligrillillä, lisätä mukaan esim. savustuslastuja jos tykkää savustetun mausta. Grillisavustukseen sopii hyvin sekä liha että kala. Varsinaiseen savustukseen tarvitaan eri laite. Grillatun ruoan maku tulee puhtaana raaka-aineista. Pihvejä ei tarvitse sivellä millään marinadilla, kuten ei muitakaan grillattavia jollei halua. Saako maun esille kaasu- vai hiiligrillillä on aivan yhdentekevää. Kaasugrillillä onnistuminen on paljon varmempaa (kunhan ensin lukee ko. grillin käyttö-ohjeet ja tutustuu perusresepteihin).

      • älä provoile

        Kuten yllä on esitetty, kaasugrilli ei sovi kulinaristeille vaan paremminkin makkaroiden höyrytykseen urheilukilpailuissa ja toreilla yms.


      • jokin peruste?
        älä provoile kirjoitti:

        Kuten yllä on esitetty, kaasugrilli ei sovi kulinaristeille vaan paremminkin makkaroiden höyrytykseen urheilukilpailuissa ja toreilla yms.

        Hyvästä kaasugrillistä saa sellaiset tehot että varmasti tulee hyvää pintaa, eikä ruoka lähde kiehumaan. Tarvittaessa lämmön voi säätää pienemälle ja monella mallilla saa vielä pyöräytettyä esim. kastikkeet sivupolttimella.

        Mielestäni karitsansatulasiivujen grillailu samalla kun grillissä on karitsanpaisti, uuniperunat, paprikaa, tomaattia, herkkusientä, kesäkurpitsaa ja muutama chili on jotain muuta kuin "makkaroiden höyrytys urheilukilpailuissa".

        Hiiligrillissä ei ole mitään sellaista (positiivista) mikä kaasugrillistä puuttuisi. Kaasugrilli taas taipuu moneen asiaan joka on hiiligrillille tekemätön paikka. Se legendaarinen "hiiligrillin maku" on makuvirhe. Oikein grillattuna ruokailija ei maista eroa hiilillä ja kaasulla grillatun välillä. Asiaa testailtiin TM:ssa.


      • ...
        jokin peruste? kirjoitti:

        Hyvästä kaasugrillistä saa sellaiset tehot että varmasti tulee hyvää pintaa, eikä ruoka lähde kiehumaan. Tarvittaessa lämmön voi säätää pienemälle ja monella mallilla saa vielä pyöräytettyä esim. kastikkeet sivupolttimella.

        Mielestäni karitsansatulasiivujen grillailu samalla kun grillissä on karitsanpaisti, uuniperunat, paprikaa, tomaattia, herkkusientä, kesäkurpitsaa ja muutama chili on jotain muuta kuin "makkaroiden höyrytys urheilukilpailuissa".

        Hiiligrillissä ei ole mitään sellaista (positiivista) mikä kaasugrillistä puuttuisi. Kaasugrilli taas taipuu moneen asiaan joka on hiiligrillille tekemätön paikka. Se legendaarinen "hiiligrillin maku" on makuvirhe. Oikein grillattuna ruokailija ei maista eroa hiilillä ja kaasulla grillatun välillä. Asiaa testailtiin TM:ssa.

        Se asia mikä on pitänyt minut erossa kaasugrilleistä on, että kaikki kaasugrillit pyrkivät kohti yhtä hyvää grillaustulosta kuin hiiligrillillä saa aikaan. Minkä takia valitsisin huonomman vaihtoehdon, kun voin valita parhaan.
        TM:stä puheenollen, lehden vuodentakaisessa grillausartikkelissa suomalaiset huippukokit totesivat yhteen ääneen, ettei kaasugrillaus ole grillausta. Huippukokkius ei sinänsä ole mikään grillimestarin tae, mutta valottaa kuitenkin totuutta asiasta: Kaasugrillit ovat markiisien ja rattopoikien vehkeitä. Niitä käytettäessä mennään siitä mistä aita on matalin. Mikä osaltaan kertoo suomalaisen ruokakulttuurin nykytilasta.
        Paras polttoaine grillille on puuhiili, se antaa täydellisen, tavoitellun mauan, josta koko grillauksessa on kyse.


    • paras 

      hiiligrilli mitä on markkinoilla.
      http://www.finnflame.fi/index.php?page=Char

      Tyylikäs, iso grillausala, helposti siirreltävä, sivutasot, lämpömittari, hiilikehikkoa käytettäessä rasvat eivät valu hiilille vaan hiilien ohi. Ja mikä parasta, tomii hiilillä

      • Siltikin leikkikalu

        Hintaakin lelulla taitaa olla melkoisesti.


      • eijeijei

        Kuten Weberin Performerissä!


      • Uupuu eikä
        eijeijei kirjoitti:

        Kuten Weberin Performerissä!

        Näytä olevan satelliitti suunnintakaan, mikä grilli se tuommoinen muka on. Minunkin Weberissä on lämmin ja kylmä vesi ja poreamme. Lisäksi 50 tuuman HD taulutelevisio ja kiinteä kännykkä. Ensi kesänä aion asennuttaa siihen sähkökäyttöisen huussin ja mahdollisesti pienen saunan. 800 Watiset Harman-Gardon stereot siinä tulikin vakiona ja laatoitettu apupöytä 20 litran rosterikattilan kera. Koko lysti maksoi suoraan jenkeistä tuotettuna omassa laivakontissa vaivaiset 84 030 euroa, eikä ole tarvinnut katua. Naapurit kulkevat ohi mun grilliäni vahdaten ja naamat vihreinä seuraten mun ammattimaista otettani käännellessäni HK:n plöötä. Onkohan ne merisairaita.
        Meinaan kyllä tulee HK:n sinisestä NIIN hyvää, että siihen ei pysty edes Pekkalan Janne tai Sami Garam! Kyllä kunnon Weeperi on pallorilleistä ykkönen!


      • kaasusytkäriä
        eijeijei kirjoitti:

        Kuten Weberin Performerissä!

        mut olen sytytelly metanolilla. Lähtee nätisti eikä jää makuja tai hajuja. Eipä silti että näistä muistakaan sytytysaineista liikoja jäisi, kuha malttaa odotella sitä hiillosta. Leluksi en sitä luonnehtisi, koska semmoista pientä ufogrilliäkin on tullu kärytettyä useamman kesän. Se se vasta lelu oli.


    • Grillimestari
      • gourmet jokki

        Kyllä kaasu on ehdoton gourmet ruokien valmistukseen. Siisti, nopea ja toimii. Mikäään muu tapa ei paranna ruoan laatua. Kaikiskssa itseään kunnioittavissa ravintoloissa kaasutetaan niin keleesti.


      • 13+15
        gourmet jokki kirjoitti:

        Kyllä kaasu on ehdoton gourmet ruokien valmistukseen. Siisti, nopea ja toimii. Mikäään muu tapa ei paranna ruoan laatua. Kaikiskssa itseään kunnioittavissa ravintoloissa kaasutetaan niin keleesti.

        Paitsi yhdessäkään itseään kunnioittavassa grilli/pihviravintolassa. Puulla pyörii ne paikat.


      • Grillari!
        13+15 kirjoitti:

        Paitsi yhdessäkään itseään kunnioittavassa grilli/pihviravintolassa. Puulla pyörii ne paikat.

        Millä keinoin valmistat pihvisi, ellet käytä hiiligrilliä!


      • hiillosta
        gourmet jokki kirjoitti:

        Kyllä kaasu on ehdoton gourmet ruokien valmistukseen. Siisti, nopea ja toimii. Mikäään muu tapa ei paranna ruoan laatua. Kaikiskssa itseään kunnioittavissa ravintoloissa kaasutetaan niin keleesti.

        Kaasu on kyllä aivan yliveto kokkaukseen - liedellä. Tässä ketjussa tosin keskustellaan grillaamisesta ja siihen hiiligrilli on oikea valinta.

        Johtuisiko osa kaasugrillien suosiosta juuri siitä, että kaasugrilliä käytetään käytännössä kaasulietenä, jolloin nopea ja tarkka säädettävyys pääsee esiin? Eihän mm. valtavilla valurautapariloilla (~paistinpannu) ole mitään tekemistä grillaamisen kanssa.


      • Rillaaja!
        hiillosta kirjoitti:

        Kaasu on kyllä aivan yliveto kokkaukseen - liedellä. Tässä ketjussa tosin keskustellaan grillaamisesta ja siihen hiiligrilli on oikea valinta.

        Johtuisiko osa kaasugrillien suosiosta juuri siitä, että kaasugrilliä käytetään käytännössä kaasulietenä, jolloin nopea ja tarkka säädettävyys pääsee esiin? Eihän mm. valtavilla valurautapariloilla (~paistinpannu) ole mitään tekemistä grillaamisen kanssa.

        Täsmälleen naulankantaan! Paremmin asiaa ei voi luonnehtia!
        Noin puhuu vain henkilö joka on ymmärtänyt gillaamisen perusidean! Mainiota.


    • himogg

      elikkäs....hmn..juu kaasugrillaaminen sopii mulle koska valmistan kesällä n 80% sapuskoista siellä(lihat).mutta jos vieraille pihvit tarjoan niin eikun hiilet kehiin,,saadaan vähän väriäkin pihveihin...joskus innostun laittaa omallekkin väelle(kun kaasu loppui,he he).

      • RJHM

        Olen itsekkin hieman ihmetelly kaasugrilliä. Siinä yksinkertainen toimenpiden muuttu aivan helvetin työlääksi. Sählääht ruokien kannsa pihalla ja sitten roudaat niitä astioita sun muita takaisin sisälle. Pihalla harvoin on tiskiallasta ja saippuaa välineiden huuhtomiseen tai pesemisees. Eli kauhea duuni ja sitten saa täsmälleen samanlaista ruokaa kuin sähköliedellä paistaessa. Hiilillä, puilla tai kuka milläkin grillatessa on meininkiä. Se on miehekkäämpääkin. Kuka tahansa tissiposki pystyy normi paistinpannupaistamiseen. Oli se pannu sitten pihalla tai sisällä.

        Kaasugrilli on kuin katumaasturi. Toisella ei ole mitään tekemistä grillauksen kanssa ja toisella ei maastoajon, jos edes huonompikuntoisen mökkitienkään rämpimisenkään kanssa.

        ugh, olen puhunut


    • Nykyaikainen

      Niin, täällä taitaa olla paljon niitä jotka tekevät asiat perusteellisesti. Miksi ihmeessä sitten ostetaan hiilet kaupasta?? Perinteisesti hiilet on valmistettu maamiilussa. http://fi.wikipedia.org/wiki/Puuhiili

      Oikeanlainen Grillaus viikonloppu alkaa seuraavasti:
      - kaadetaan isoa lehtipuuta esim. koivua
      - pistetään 2m pitkiksi haloiksi
      - tehdään maamiilu johon puut ladotaan
      - peitetään maalla tiiviisti
      - poltetaan maamiilua muutamia vuorokausia koko ajan valvoen paloa
      - sammutellaan vuorokausi
      - pilkotaan hiiltyneet puut sopiviksi palasiksi

      Sitten:
      - Grilliin sopiva määrä hiiliä
      - sahtia pitää olla käytettynä lantakasassa tonkassa
      - makkaran pitää olla ehdottomasti Atrian hiillosta! Muilla makkaroilla koko homma on ollut turhaa! Ja ne pitää ostaa Siwasta!

      Itse ostan kaasugrillin rivarin päätyyn, merkkiä en vielä päätänyt.

    • Grilliantero

      Se kumpi on parempi rilli on sokkotestattu esim täällä:
      http://molekyyligastronomia.fi/grillimytologiaa-narinkkatorilla/

      lopputulos , kaasugrilli voitti.
      lainaus:
      "Ihmiset siis uskovat hiiligrillin tuottavan maukkaaman tuloksen, mutta tosiasiassa kaasugrilli näyttää jopa tuottavan aavistuksen verran maukkaamman lopputuloksen. "

      Jos savun aromia haluaa niin suosittelen kostutettuja savustuslastuja foliopussukkaan käärittynä (weberillä tais olla omat sydeemit myös tähän) sillä saa ne autenttiset savun aromit todella helposti myös kaasugrillaukseen.

      Koska kaasugrilli on kaikilta ominaisuuksiltaan helpompi kuin hiili ja koska 99% teistä jotka kuvittelette olevanne mainioita grillaajia ja kokkeja olette tosiasiassa aivan p**koja pihvin pilalle kärväyttäviä amatöörejä, niin suosittelen kaasugrilliä koska sillä saatte varmemmin laadukasta ja maistuvaa lopputuotetta.

      Niin minäkin teen, koska tiedän olevani ihan p**ka amatöörikokki vaikka aina välillä muuta luulenkin.

      • Grilliantero

        Lisätään sen verran että toki kaasugrilleissäkin on eroja, ehdottomasti pitää olla tarpeeksi tehokas, hyvin säädettävä ja helposti puhdistettava. Itse en henk.kohtaisesti myöskään tajua että useissa halpisgrilleissä näyttäis olevat puolet grillausalasta parilaa.. jos parilaa haluan käyttää voin käyttää ihan erillistä irtoparilaa, grillissä tulee olla koko ala pelkkää ritilää.


      • Salainen_Agentti

        Lueppa vielä se kommentti-osio. Jos "testi" on sitä, että lämmitetään valmiiksi kypsennetty niskasiivu grilillä ilman kantta, niin sillä testillä voi pyyhkiä hanurinsa.


      • Peku 666+660
        Grilliantero kirjoitti:

        Lisätään sen verran että toki kaasugrilleissäkin on eroja, ehdottomasti pitää olla tarpeeksi tehokas, hyvin säädettävä ja helposti puhdistettava. Itse en henk.kohtaisesti myöskään tajua että useissa halpisgrilleissä näyttäis olevat puolet grillausalasta parilaa.. jos parilaa haluan käyttää voin käyttää ihan erillistä irtoparilaa, grillissä tulee olla koko ala pelkkää ritilää.

        Juuri näin, ainoastaa epäsuorassa grillauksessa voi pitää parilla puolen päällä, ja grillailla lihaa ritilöiden päällä pienessä avotulessa. ja näin ruoka ei kärtsähädä.
        Mutta kehittelen sitä grilliä, jossa ritilä on tiheä, js tehty ohuesta pienolangasta, johon mikään ei voi pala kiinni. Parilla osan paikalle paksumpi valurauta kritilä, jolla voi poltta lihaa grillaus jäljet nopeasti lihan kaunistukseksi. Näin minusta grillaus kulkisi kaupan grillejä parempaan tulokseen, ilman käryä ja tussahtelua. Grillin alla oleva rasvapelti, voisi myös olla vedenpitävä pelti, jonka voisi täytää vedellä, niin ei rasvat tussahteliti tuleen ja kärväyttisi hyvää grillaustulosta. Minusta pikku juttuja, mutta kalleissakaan kaupan grilleissä tätä ei toteuteta.
        Onko kukaan samoilla linjoilla, vai onko ideoimani grillin valmistaminen turhaa?


    • Grilliantero

      Esikypsennys todennäköisesti suosi hiiligrilliä entisestään koska epäsuoralla lämmöllä kypsennys onnistuu helpommin kaasulla... mehevimmän lihan toki saa jos sous vide kypsentää lihan ja sitten nopeasti grillaa pinta millä lystää tai jos haluaa savustaa sekin onnistuu kummallakin tekniikalla.

      Kuten jo aiemmin kirjoitin se savun aromi on äärimmäisen helppo saada kaasugrillilläkin joten väitän että hiiligrilli ei muodosta mitään sellaisia haluttuja aromiaineita tuotteisiin joita ei saisi aikaan helpommin kaasulla.

      Tuossahan nyt ei siis testattu suomalaiskansallista käsitystä grillauksesta jossa se laadukas lihaklöntti ensin poltetaan mustaksi sytysnesteelle maistuvaksi kekäleeksi hiiligrillillä ja vedetään kitusiin mauttoman lagerin kanssa ja sitten haukutaan suomi24:llä kaasugrilliä ja kehutaan kuinka tuli taas niin hyvät äijäpihvit grillattua pallogrillillä.

    • Dompson

      Kaasugrilleissä tosiaan on se positiivinen puoli että kun kaasu palaa niin se höyrystyy nesteeksi joka käytännössä tarkoittaa että ruuat pysyy kosteampina kuin hiiligrillatessa. Älkää turhaan availko koko ajan sitä kantta ihmiset!!

    • Hiilivetyjämät

      Kaasugrillin paras puoli on nopeus ja varmuus, kunhan kaasu ei lopu.
      Ei tarvitse ihmetellä saako hehkun aikaiseksi ennen seuraavaa sadekuuroa ja takuuvarmasti lämpö on sopiva alusta loppuun, toisin kuin sen hiiligrillin kanssa, ensin ei syty, sitten palaa epätasaisesti ja osa hiilloksesta hiipuu ennen kuin viimeiset savuttaen palavat hiilet alkavat hehkua. Jos laittaa reiskasti sytytysnestettä varmistamaan tasaisen palamisen, niin nesteenkäry tarttuu vielä hiillosvaiheessa ruokiin.

    • ....

      Olen kuutisen vuotta grillaillut hiilillä ja briketeillä. Vuosi sitten tuli hankittua ensimmäinen kaasugrilli. Syy enemmän taloudellinen; briketit ja hiilet ovat kallistuneet aika tavalla viime vuosina.
      Huonoilla keleillä kaasulla grillaaminen on helpompaa, varsinkin kun ei ole grillikatosta.

    • Erik II

      Kaasugrilli=kaasu-uuni. Kansi lähes tarpeeton grillissä, vai oletteko nähneet jonkin kunnon pihvipaikan HIILIgrillissä kantta???

      Ja se kaasukin loppuu aina väärällä hetkellä. Hiilipussista näet het paljonko on jäljellä. Ja jos tuli ehtyykiin liian aikaisin so what? Pieni katkos grillaus hetkeen ja taas on hiillos valmis.

      EI ole hiiligrillin voittanutta. Toki uusavuttomille pullamössö sukupolven edustajille käsittämätön laite jota ei osata käyttää.

      • Grillaaja

        Moi !
        Ihan sama kunhan on grilli....ihme itkua että hiili on tai kaasu on parempi. Grillaus on tärkeämpää


    • kaasumaestro1

      Kaasu. Erinomainen käyttää ja puhtaat maut.

    • ei ritilää=grilliä

      Tehokkain tapa tärvellä hyvät raaka-aineet on grillaus. Sopii ainoastaan makkaran paistoon. Hiillostus/loimutus onkin sitten toinen juttu, pääasia että ruoka ei lepää kuumalla raudalla.

      • Oma suu

        Yritätkö sä jotenkin hifistellä tuolla hiillostus/loimutus systeemeiläs? Kohta kehut höyrytystä, siinäkin ruuan maku pysyy ja eikä lepää kuumalla rausalla


    • kumpikampivaikumpikaan

      Hiiligrilli ehdottomasti, jos haluaa haista savulta muutaman päivän - sen verran sen sytyttäminen ja kuumennus tarttuu vaatteisiin ja ihoon.

      Toki kaasu-grilliinkiin saa savustuksen, jos niin haluaa, mutta sitten sen kärsii vaatteissaan.

      Tosin ryynärit ovat parhautta juuri hiili-grillillä valmistettuina - griillin hiillos korostaa makkaran valmistuksen savuisuutta.

      Itse en ole mitenkään ihastunut grillaamiseen vaan paistan lihat ja makkarat mieluimmin ihan vain pannulla sähköliedellä.

      • chefx

        Miksi joku sähköliesiluuseri tulee tänne kommentoimaan, häh?


      • fyifaanjasavuaokso
        chefx kirjoitti:

        Miksi joku sähköliesiluuseri tulee tänne kommentoimaan, häh?

        Koska se on vaihtoehto savunhajun oheen.

        Siis siten mitä häh!


    • tyhmäkilli

      hiiligrilli on parempi:halpa, ei lopu polttoaine yllättäen, puut saa itteltä ilmaiseksi (kyllä puuta mielummin käytän. hiipuu hiileksi) ja se aromi!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Maksetaanko Vornaselle palkkaa 2 viikon sairaslomasta

      Eli torstain kännistä 2 viikon palkallinen sairasloma? Saako muut duunarit myös rännätä 2 viikkoa työnantajan laskuun?
      Perussuomalaiset
      315
      2918
    2. Miksi tunnet vetoa..

      Miksi tunnet vetoa juuri häntä kohtaan? Mikä sen saa aikaan?
      Ikävä
      106
      2223
    3. Mitä te palstan ihanat naiset

      Ajattelette hyvin viisaista miehistä, jotka ovat koko ajan jotenkin oudosti väärässä? Vaikka älykkyysosamääräsi olisi 21
      Sinkut
      84
      1651
    4. Tapaus Vornanen

      Se oli torstai-ilta ja kansanedustaja Vornanen oli juhlimassa seurueensa kanssa pitkän edustusviikon jälkeen. Baarissa o
      Maailman menoa
      189
      1561
    5. Nainen, kohtelin sua kuin paskaa

      Ja silti odotin että annat kaiken anteeksi. Yllätyin kun niin ei käynytkään. Olethan kaikin puolin alle mun tason ja sun
      Ikävä
      67
      1355
    6. Nainen, seuraan sun uutta elämää

      Hieman naurattaa tuo sun uusi rooli 🤭. Kun et sovi siihen mitenkään. Mutta pakkohan sulla jokin paikka olla missä hämme
      Ikävä
      55
      1253
    7. Voi hitto Rinsessa säikähdin

      Että olitkin silloin joku huijari. Huh, sano ettet ole.
      Ikävä
      12
      1104
    8. Olet kaikki mitä ikinä tahdonkaan

      Voi sinä ihana Jarno olet just se ihminen keneen menin täysin ihastumaan. Kuin salama kirkkaalta taivaalta meidän koht
      Suhteet
      21
      1098
    9. Ilona Siekkinen

      Onko Ilona Siekkinen todellinen henkilö vai tekoälyllä luotu henkilö? Koostettu monesta eri kuvasta ja liitetty yhteen m
      Yhteiskunta
      2
      1039
    10. AVARN Security ja julkisen toimeksiannon laiton henkilörekisteri

      Kyseessä ei ole VR:än ylläpitämä, vaan Avarnin laiton henkilörekisteri. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000482739.htm
      Turvallisuuspalvelut
      13
      931
    Aihe