Hei, Yritin etsiä Googlesta glykeemisen kuorman -taulukkoa, mutta ei löytynyt kuin glykeemisen indeksin -taulukoita. Tietääkö kukaan mistä löytyisi taulukkoa eri ruokien glykeemisista kuormista? Ymmärtääkseni Fedon A. Lindbergin kirjassa 'Syön itseni hoikaksi - solakkuutta tasapainoisesta ruokavaliosta' (http://www.bookplus.fi/product.php?isbn=9510275069) löytyy ainakin GI-taulukko kirjan lopusta, mutta jäi hieman epäselväksi, löytyykö GK-taulukkoa myös? Jostakin olisin lukenut, että kyllä kuulema löytyy. Osaako kukaan sanoa, onko totta?
Glykeeminen kuorma -taulukko
9
5254
Vastaukset
- Itsekin tutkinut
Tuo Glykeeminen kuorma (GK) tuntuu melko hyvä ja kenties nykyajan "tieteellisin" mittari ruuan terveellisyydelle. Tolla tieteellisyydellä tarkoitan sitä, että on helppo osoittaa ruan määrän, ravintoarvojen ja terveyden välinen syy-seuraussuhde. Toisin kuin monet VHH-ruokavaliot, GK ei niinkään pyri ottamaan kantaa hiilihydraattien määrään, vaan enemmänkin niiden laatuun. Itse olen urheilija, ja tarvitsen paljon hiilihydraatteja. On vain hyvä olla tarkkana, minkä sortin hiilihydaatteja suuhunsa laittaa. Kestävyysurheilussa, jota itse harrastan, ei tarvita niinkään räjähtävää, aerobisista energialähteistä kumpuavaa voimaa vaan pikemminkin elimistön rasvan polttokyky energianlähteenä korostuu. Itseäkin kiinnostaisi tuo GK-taulukko? Tietääkö kukaan niistä mitään?
- ÄrTee
niin no eiköhän se kuorma saada laskettua tietyn glykeemisen indeksin omaavan tuotteen määrällä.... Valmiita taulukoita tuskin julkaistaan joka jussille ja julialle heidän omien syömismäärien mukaan. GI x imeytyvän hiilihydraatin määrä / 100.
- Ruokavaliota särmäävä
"niin no eiköhän se kuorma saada laskettua tietyn glykeemisen indeksin omaavan tuotteen määrällä.... (...) GI x imeytyvän hiilihydraatin määrä / 100." Yllätys! Kerro toki lisää! Ihan kun kukaan ei tuota olisi tiennyt. Tokkopa kukaan jaksaa saati kellään on aikaa käydä laskemaan täydellä hakuammunnalla, missä ruoka-aineissa sattuisi olemaan alhainen GK-arvo. Jos osasit yhtään lukea, varmaan huomasit maininneeni muuan kirjan, jossa saattaisi tuollainen taulukko olla. Varmennusta tällekin asialle lähinnä kyselin. Sitä paitsi, ruoan määrä ja näin ollen sen GK-kuormakin muuttuu suhteessa, joten jos kaikille tarkasteltaville ruoka-aineille lasketaan GK-arvo esim. 100 gramman mukaan, saadaan täysin vertailukelpoinen, suhteellinen ja informatiivinen taulukko ko. ruoka-aineiden ravinto-ominaisuuksista. Toistan kysymykseni, eli sattuisiko kukaan tietämään tuosta Fedon A. Lindbergin kirjasta 'Syön itseni hoikaksi - solakkuutta tasapainoisesta ruokavaliosta' (http://www.bookplus.fi/product.php?isbn=9510275069), onko siinä GK-taulukkoa? Entäpä muita hyviä lähteitä? Kiitos jo etukäteen! Keväisin terveisin, Ruokavaliota särmäävä
- ÄrTee
Ruokavaliota särmäävä kirjoitti:
"niin no eiköhän se kuorma saada laskettua tietyn glykeemisen indeksin omaavan tuotteen määrällä.... (...) GI x imeytyvän hiilihydraatin määrä / 100." Yllätys! Kerro toki lisää! Ihan kun kukaan ei tuota olisi tiennyt. Tokkopa kukaan jaksaa saati kellään on aikaa käydä laskemaan täydellä hakuammunnalla, missä ruoka-aineissa sattuisi olemaan alhainen GK-arvo. Jos osasit yhtään lukea, varmaan huomasit maininneeni muuan kirjan, jossa saattaisi tuollainen taulukko olla. Varmennusta tällekin asialle lähinnä kyselin. Sitä paitsi, ruoan määrä ja näin ollen sen GK-kuormakin muuttuu suhteessa, joten jos kaikille tarkasteltaville ruoka-aineille lasketaan GK-arvo esim. 100 gramman mukaan, saadaan täysin vertailukelpoinen, suhteellinen ja informatiivinen taulukko ko. ruoka-aineiden ravinto-ominaisuuksista. Toistan kysymykseni, eli sattuisiko kukaan tietämään tuosta Fedon A. Lindbergin kirjasta 'Syön itseni hoikaksi - solakkuutta tasapainoisesta ruokavaliosta' (http://www.bookplus.fi/product.php?isbn=9510275069), onko siinä GK-taulukkoa? Entäpä muita hyviä lähteitä? Kiitos jo etukäteen! Keväisin terveisin, Ruokavaliota särmäävä
"Tokkopa kukaan jaksaa saati kellään on aikaa käydä laskemaan täydellä hakuammunnalla, missä ruoka-aineissa sattuisi olemaan alhainen GK-arvo." -herttinen sentään,koita nyt ymmärtää,ei ole olemassa mitään GK arvoa,on olemassa GI,glykeeminen indeksi,joka ruoalla on olemassa GLykeeminen Indeksi ja GK GLykeeminen Kuorma saadaan laskettua Syömällä tietty määrä jonkin GI:n omaavaa tuotetta. Rautalangasta väännettynä: syöt 150grammaa vaaleata leipää,jonka GI(glykeeminen indeksi on 70),tuossa sadassaviidessäkymmenessä grammassa vaaleata leipää 0n 82,5 grammaa hiilihydraattia.glykeemisen kuorman(GK) saat laskemalla GI*Hh:t=GK eli 70*82,5/100=57,75 Eli eipä valmiita glykemia kuorma kirjoja ole olemassa,kun jokainen syö ruokia sen määrän minkä sattuu.Glykeemisiä indeksejä sisältäviä taulukoita kyllä on vaikkapa netti pullollaan. Eli sinun täytyy nyt erottaa käsitteet GI joka on glykeeminen arvo jonka tuote sisältää ja GK joka riippuu täysin syödystä määrästä
- Ruokavaliota särmäävä
ÄrTee kirjoitti:
"Tokkopa kukaan jaksaa saati kellään on aikaa käydä laskemaan täydellä hakuammunnalla, missä ruoka-aineissa sattuisi olemaan alhainen GK-arvo." -herttinen sentään,koita nyt ymmärtää,ei ole olemassa mitään GK arvoa,on olemassa GI,glykeeminen indeksi,joka ruoalla on olemassa GLykeeminen Indeksi ja GK GLykeeminen Kuorma saadaan laskettua Syömällä tietty määrä jonkin GI:n omaavaa tuotetta. Rautalangasta väännettynä: syöt 150grammaa vaaleata leipää,jonka GI(glykeeminen indeksi on 70),tuossa sadassaviidessäkymmenessä grammassa vaaleata leipää 0n 82,5 grammaa hiilihydraattia.glykeemisen kuorman(GK) saat laskemalla GI*Hh:t=GK eli 70*82,5/100=57,75 Eli eipä valmiita glykemia kuorma kirjoja ole olemassa,kun jokainen syö ruokia sen määrän minkä sattuu.Glykeemisiä indeksejä sisältäviä taulukoita kyllä on vaikkapa netti pullollaan. Eli sinun täytyy nyt erottaa käsitteet GI joka on glykeeminen arvo jonka tuote sisältää ja GK joka riippuu täysin syödystä määrästä
Huoh... >Rautalangasta väännettynä: syöt 150grammaa vaaleata leipää,jonka GI(glykeeminen indeksi on 70),tuossa sadassaviidessäkymmenessä grammassa vaaleata leipää 0n 82,5 grammaa hiilihydraattia.glykeemisen kuorman(GK) saat laskemalla GI*Hh:t=GK eli 70*82,5/100=57,75< Eli toisin sanoen, pitäisi laskea joka ruoka-aineesta erikseen glykeeminen kuorma =D Mikä tuossa on epäselvää? Glykeeminen indeksi (GI) ei ota millään tavalla kantaa, PALJON esim. 100 grammassa jotakin on hiilihydraatteja, se vain ilmaisee niiden IMEYTYMISNOPEUDEN! Karrikoidusti sanoen, voi olla ruoka, jossa on hyvin alhainen GI, mutta aivan älyttömästi hiilihydraatteja. Tällöin sinulla on ruoka, jossa on aivan ÄLYTTÖMÄSTI hitaita hiilihydraatteja. Menikö jakeluun? >>Eli eipä valmiita glykemia kuorma kirjoja ole olemassa,kun jokainen syö ruokia sen määrän minkä sattuu.Glykeemisiä indeksejä sisältäviä taulukoita kyllä on vaikkapa netti pullollaan.
- et oikein ymmärrä
Ruokavaliota särmäävä kirjoitti:
Huoh... >Rautalangasta väännettynä: syöt 150grammaa vaaleata leipää,jonka GI(glykeeminen indeksi on 70),tuossa sadassaviidessäkymmenessä grammassa vaaleata leipää 0n 82,5 grammaa hiilihydraattia.glykeemisen kuorman(GK) saat laskemalla GI*Hh:t=GK eli 70*82,5/100=57,75< Eli toisin sanoen, pitäisi laskea joka ruoka-aineesta erikseen glykeeminen kuorma =D Mikä tuossa on epäselvää? Glykeeminen indeksi (GI) ei ota millään tavalla kantaa, PALJON esim. 100 grammassa jotakin on hiilihydraatteja, se vain ilmaisee niiden IMEYTYMISNOPEUDEN! Karrikoidusti sanoen, voi olla ruoka, jossa on hyvin alhainen GI, mutta aivan älyttömästi hiilihydraatteja. Tällöin sinulla on ruoka, jossa on aivan ÄLYTTÖMÄSTI hitaita hiilihydraatteja. Menikö jakeluun? >>Eli eipä valmiita glykemia kuorma kirjoja ole olemassa,kun jokainen syö ruokia sen määrän minkä sattuu.Glykeemisiä indeksejä sisältäviä taulukoita kyllä on vaikkapa netti pullollaan.
Tai et ainakaan osaa soveltaa asioita järkevästi käytäntöön. Onko se nyt niin vaikea katsoa ravintosisältö ja GI? (ilmeisesti on) Faktaa kun on, ettei se niin pikkutarkkaa ole kunhan perusasiat kunnossa, eli syöt järkevästi ja liikut.
- Ruokavaliota särmäävä
et oikein ymmärrä kirjoitti:
Tai et ainakaan osaa soveltaa asioita järkevästi käytäntöön. Onko se nyt niin vaikea katsoa ravintosisältö ja GI? (ilmeisesti on) Faktaa kun on, ettei se niin pikkutarkkaa ole kunhan perusasiat kunnossa, eli syöt järkevästi ja liikut.
Kyllä se vaan on niin vaikeaa! Vai oletko itse valmis menemään ruokakauppaan, kirjaamaan jok'ikisestä ruoka-aineesta sen ravintosisällön ja sitten vielä jälkeenpäin selvittelemään niiden GI:tä sekä laskemaan jokaisesta erikseen niiden glykeemista kuormaa? Ei kuulosta omasta mielestäni tavallisen kuluttajan hommalta sen enempää kuin jonkin ruoka-aineen syöpävaikutusten tutkiminen. Eiköhän tuohon ole ihan asiantuntijat perehtyneet, ja sitä tässä nyt utelen. En tykkää toistaa itseäni, mutta kolmannen kerran kysyn, että eikö Fedon A. Lindbergin kirjan 'Syön itseni hoikaksi' loppupuolella ole jonkin sortin GK-taulukko? Näin ainakin kuulin. Osaako kukaan sanoa tuosta? :) Kiitos.
- ärtee
Ruokavaliota särmäävä kirjoitti:
Kyllä se vaan on niin vaikeaa! Vai oletko itse valmis menemään ruokakauppaan, kirjaamaan jok'ikisestä ruoka-aineesta sen ravintosisällön ja sitten vielä jälkeenpäin selvittelemään niiden GI:tä sekä laskemaan jokaisesta erikseen niiden glykeemista kuormaa? Ei kuulosta omasta mielestäni tavallisen kuluttajan hommalta sen enempää kuin jonkin ruoka-aineen syöpävaikutusten tutkiminen. Eiköhän tuohon ole ihan asiantuntijat perehtyneet, ja sitä tässä nyt utelen. En tykkää toistaa itseäni, mutta kolmannen kerran kysyn, että eikö Fedon A. Lindbergin kirjan 'Syön itseni hoikaksi' loppupuolella ole jonkin sortin GK-taulukko? Näin ainakin kuulin. Osaako kukaan sanoa tuosta? :) Kiitos.
edelleen...minkään vakioidun GK-taulukon tekeminen ei olisi kovin relevanttia,koska harvoin ihmisen ateria muodostuu yhdestä(1) ravintoaineesta.koko aterian glykeeminen kuorma kun ei ole siihen sisällytettyjen ruoka-aineiden yhteenlaskettu glykeeminen kuorma.Rasva ja proteiini hidastavat enemmän ja vähemmän erilaisten hiilihydraattien imeytymistä.Mutta jos vaikka 100 gramman mukaan vakioitua taulukkoa kaipaat,niin nopeastihan sellaisen tekee itsekin.Mutta en minä ainakaan näe kyseisenlaisella taulukolla kauheata lisäarvoa tervejärkiselle ihmiselle,kenellä on edes jonkin tasoinen ymmärrys eri ruoka-aineista,kyllä niihin semmoinen näppituntuma kuitenkin on jokaisella ravitoonsa hitusen panostavalla.
- Totuus Ruokavaliosta
ärtee kirjoitti:
edelleen...minkään vakioidun GK-taulukon tekeminen ei olisi kovin relevanttia,koska harvoin ihmisen ateria muodostuu yhdestä(1) ravintoaineesta.koko aterian glykeeminen kuorma kun ei ole siihen sisällytettyjen ruoka-aineiden yhteenlaskettu glykeeminen kuorma.Rasva ja proteiini hidastavat enemmän ja vähemmän erilaisten hiilihydraattien imeytymistä.Mutta jos vaikka 100 gramman mukaan vakioitua taulukkoa kaipaat,niin nopeastihan sellaisen tekee itsekin.Mutta en minä ainakaan näe kyseisenlaisella taulukolla kauheata lisäarvoa tervejärkiselle ihmiselle,kenellä on edes jonkin tasoinen ymmärrys eri ruoka-aineista,kyllä niihin semmoinen näppituntuma kuitenkin on jokaisella ravitoonsa hitusen panostavalla.
Turhaan sä täällä enää jankutat, vastaus kysymykseen saatiin jo toisesta samaista aihetta käsittelevästä keskustelusta.
http://keskustelu.suomi24.fi/node/8158868
Toisessa keskustelussa keskustelijat näyttivät kyllä ymmärtävän ongelman, ja jopa GK-taulukkokin löytyi Internetin syövereistä.
http://www.kuntoplus.fi/Crosslink.jsp?a=6650
Asiantuntijat sellaisenkin laatineet, sillä maallikon olisi miltei mahdotonta ottaa selvää vähittäistavarakaupan tuhansien ruoka-aineiden hiilihydraattipitoisuuksia, Glykeemisiä indexejä, ja lopuksi laskea niistä vakioitua kuormaa esim. 100 grammalle.
Tuo vakiotu kuorma tulee sitten kuin koirahihnassa jos haluat lautaskokoosi suhteuttaa. Tosin, mitä sinä siitä tiedosta kostut kun se suhde kertoo sulle jo kaiken tarvittavan eikä se absoluuttinen tulos tarjoa sulle minkäänlaista lisäarvoa?
Kirjoitustyylistäsi ja käytöksestäsi päätellen, sinulla ei taida olla lukio - saati korkekoulu - tutkintoa? =DD
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
R.I.P Marko lämsä
Luin just netistä suru uutisen että tangokuningas Marko Lämsä On menehtynyt viikonloppuna Tampereella. Niin nuorikin vi624362Vappu terveiset kaivatullesi
otetaan vappu terveisiä vastaan tähän ketjuun kaivatullesi !!! 🍾🥂🎉🌻🔥🧡🧡1551823Tangokuningas Marko Lämsä, 47, on kuollut
Taas yksi melko nuori artisti lopetti lauleskelut lopullisesti. https://www.is.fi/viihde/art-2000011200979.html141543Puskaradio huutaa
Nuori tyttö oli laittanut päivityksen että pitämällä joku itsensäpaljastaja. Kuka tämä on? Varoittakaa lapsia !381317Miksi aina vain seksiä?
Kertokaas nyt mulle, että onko tämä joku normojen ihan oma juttu, että seksiä pitää pohtia joka välissä, siitä pitää jau1681083- 58929
- 79925
Martinalta vakava ulostulo
Seiska: Martinalta vakava ulostulo. Olipa raflaava otsikko mustalla pohjalla.169847Hei rakas A,
olinko silloin julma sinua kohtaan? Jos, niin anna anteeksi, yritin vain toimia oikein. Olen pahoillani, edelleenkin, en54821- 39791