Neljäs ulottuvuus

IhmettelijäX

Miten te käsitätte neljännen ulottuvuuden? Usein näkee mainittavan, että aika olisi tuo neljäs. Onko näin?
Itse ajattelen, että neljäs ulottuvuus (jos sellainen oikeasti olisi), mahdollistaisi kolmen ulottuvuuden maailmassa olevien esineiden havaitsemisen yhtä aikaa joka suunnalta (takaa, sivuilta, alta ja päältä) ja ehkä myös sisältä. Ainakin jos piirtää kuution "neljällä ulottuvuudella", niin lopputulos viittaa juuri tuollaiseen havaitsemismahdollisuuteen.
Jos taas aika on neljäs ulottuvuus, niin se on aika helppo hahmottaa, koska esim. fyysinen piste täytyy silloin määritellä x,y ja z koordinaation lisäksi myös aika-akselille, eli MILLOIN tämä kolmella muulla koordinaatilla määritelty piste on määritellyssä paikassa olemassa.
Voisiko siis ajatella, että aika olisikin viides ulottuvuus.

21

5508

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ulottuvuus on

      ihan ihmisen keksintöä asiasta puhumisen helpottamiseksi.

      Kolme ulottuvuutta,pituus,leveus, korkeus. X Y Z.
      Jostain pisteestä suunta on oikeastaan äärettömän moneen
      suuntaan, kolme on valittu ihan käytännön syista koska sillä
      on ihmisen helppo tehdä havainnollinen koordinaatisto.

      Jos joku sanoo että aika on neljäs ulottuvuus, niin siinähän
      hän määrittelee että näin on, ei siihen se kummempaa Jumalan sanaa vaaadita.

    • Ulottuva

      Meikällä toimivia ulottuvuuksia on kuusi: Kahdella kädellä ulotun ihan hyvin kopeloimaan tukevaakin naista. Kahdella jalalla voin ponnistaa sängyn päädystä vauhtia. Yhden nenän voin välillä tunkea tuheroon ja samaan paikkaan voin lopulta ängätä mulkkuni, joka on siis kuudes ja tärkein ulottuvuuteni.

      • Curvy String

        Säieteoriorioiden mukaan ulottuvuuksia on paljon enemmänkin, mutta ne ne ovat niin käpertynyneitä, ettei niitä havaita. Muodostat poikkeuksen: nenä ja mulkku tuherossa yhtä aikaa vaatii kyllä melkoista - mutta havaittavaa - käppyrää.


    • RöhrVonFohr

      " Usein näkee mainittavan, että aika olisi tuo neljäs. Onko näin?"

      No sen kannan voi tietenkin päättää tapauskohtaisesti just kun parhaakseen kokee.
      Tai vaikka toiseksiparhaaksi

      • FordVonPrööt

        Onko fysiikassa määritelty, että aika on neljäs ulottuvuus. Sen tiedän, että joissakin kvanttimekaniikan laskelmissa (joista en ymmärrä pöläystäkään) tarvitaan enemmän kolme ulottuvuutta. Joku puhuu jopa yli kymmenestä...
        Jos näitä ulottuvuuksia tarvitaan enemmän laskelmissa, osaako joku selittää kansankielellä mitä ne tarkoittavat?


      • a_einstein
        FordVonPrööt kirjoitti:

        Onko fysiikassa määritelty, että aika on neljäs ulottuvuus. Sen tiedän, että joissakin kvanttimekaniikan laskelmissa (joista en ymmärrä pöläystäkään) tarvitaan enemmän kolme ulottuvuutta. Joku puhuu jopa yli kymmenestä...
        Jos näitä ulottuvuuksia tarvitaan enemmän laskelmissa, osaako joku selittää kansankielellä mitä ne tarkoittavat?

        Newtonilaisessa fysiikassa on kolme ulottuvuutta, joskin ajan voi halutessaan ajatella neljäntenä jos välttämättä tahtoo. Sen sijaan suhteellisuusteorian aika-avaruudessa meillä on 3 1 ulottuvuutta, joista yksi siis on aika. Suppean suhteellisuusteorian ns. minkowskin avaruudessa (http://fi.wikipedia.org/wiki/Minkowskin_avaruus) tuo tulee hyvin esille. Aika on kuitenkin ulottuvuuna erilainen kuin paikka. Aika-avaruudessa seikkaillessa paikka ja aika voivat muuttua toisikseen. Eli ulottuvuuksia todellakin on neljä ja ne liittyvät toisiinsa monimutkaisemmin kuin voisi ajatella, esim. aikadilataatiot ja avaruuden kaareutuminen. Eli aikaa ja avaruutta ei voi toisistaan erottaa, vaan ne ovat yhtä ja samaa. Vielä useampiulotteiset kvanttimekaniikan teoriat ovat sananmukaisesti vielä teoriaa, tarkoituksena siis luoda yksi malli, jolla voidaan kuvata kaikkia vuorovaikutuksia.


    • paino ulottuvuus

      -- aivan yksinkertaista , neljäs ulottuvuus on rasko.

    • fasd

      tai kaikki voi tapahtua ilman oikeita ulottuvuuksia ja aikaa, ajattomassa ja tilattomassa yhteydessä / systeemissä.

    • ladmi

      Miksi gravitaation aiheuttamaa avaruuden kaareutumista ei voi nähdä neljännen tilaulottuvuuden ilmentymänä? Kuinka on päädytty tulkitsemaan niin että kolmiulotteinen avaruus kaareutuu vain yksinkertaisesti itseensä, eikä neljänteen tilaulottuvuuteen? Kuitenkin asia visualisoidaan aina niin, että kaksiulotteisen levyn pinnalla oleva pallo taivuttaa elastista levyä, silloinhan taivutaan nimenomaan kolmanteen tilaulottuvuuteen.

      • juustohöyläkuvitelma

        Eikös se visualisoitu elastinen levy ole vain kuviteltu kaksiulotteinen viipale kolmiulotteisesta avaruudesta jossa todellisuudessa on aina myös se kolmas sekä vielä neljäskin ulottuvuus eli aikaulottuvuus


      • ladmi
        juustohöyläkuvitelma kirjoitti:

        Eikös se visualisoitu elastinen levy ole vain kuviteltu kaksiulotteinen viipale kolmiulotteisesta avaruudesta jossa todellisuudessa on aina myös se kolmas sekä vielä neljäskin ulottuvuus eli aikaulottuvuus

        Niin mutta kun nyt lähes varmuudella kerran tiedetään että tilaulottuvuuksiakin on enemmän kuin 3. Miksi en ole koskaan kuullut gravitaatiota tulkittavan neljänteen tilaulottuvuuteen kaareutumisena? Mikä tämän estää?


    • kaikilta kanteilta

      Siis aina asiat voi ajatella jokaiselta mahdolliselta kulmalta, ja sitten vielä kuivitella eri objektien omat sen hetkiset näkökulmat joka suunnasta suhteessa muihin. Siis kaikkihan on "ympyrää" joka pyörii joka suuntaan ja kaikki on suhteellista.

    • teormatikisti

      Minusta ei ole mitenkään tarpeellista miettiä, miltä ulottuvuudet vaikuttavat intuition tasolla. Matemaatikkona tiedän, että on olemassa neliulotteisia kappaleita, mutta miksi jonkun kappaleen ulottuvuuksia pitäisi numeroida jotenkin? En muutenkaan mieti, että jos vaikka otan kolmiulotteisen haarukan käteen, niin mikäköhän mahtaisi olla sen ensimmäinen tai toinen ulottuvuus. Olen teoreetikko, joten ehkä soveltavilla matemaatikoilla ja fyysikoilla on asiaan toisia näkemyksiä.

    • krrz

      Ulottuvuuksia voi olla miten monta hyvänsä, niillä ei ole väliä, muodolla ei ole väliä, ainoastaan eri tyyppisten osien keskinäisillä suhteilla. Perehtykää topologiaan. Lautanen ja lasi ovat samaa "muotoa", mutta korvallinen kuppi onkin sitten jo ihan eri!

    • Kaikki gp. Yliop. K.

      On todella vaikeaa edes yrittää ymmärtää, mutta sinne suuntaan mennään. Pitää ensin kysyä miksi. Ei ole maaimankaikkeutta, ei mitään.Et kuole, et edes ole syntynyt. On vain sinä. Sinä olet luonut kaiken. Tuntuu vitsiltä. Kumminkin tämä teoria on täällä hetkellä vahvin, vaikka itse en ymmärrä kuin korkeintaan hajujäljen.

    • Prohorev Suominen

      Oletan että puhumasi 4:s ulottuvuus on tarkoitettu ihmiselle, sillä on olemassa erilaisia 4:nsiä ulottuvuuksia erilaisille muodoille.

      Aika kuulosta käypältä ulottuvuudelta, vaikka en ole varma onko se 4:s.

      Jos on tila, niin on raja, jos on raja, niin on toispuoleinen 1:n, 2:n, 3:s, 4:s, ja muut.

      Jos jokin on, niin sille on poikkeus.

      Ihminen havaitsee vastakohtien kautta.

      Se mitä ei voi hahmottaa, ei ole olemassa, vaikka se on, mutta ei ihmiselle.

      Voihan ulottuvuuksia olla loputtomasti.

      Itse uskoon 4:een ulottuvuuteen, mutta se on suhteutettuna meissä. Sikäli aika kuulosta hyvältä siihen.

    • Zdhaanzin Pecca

      Kuvataiteilijoiden mukaan:

      -yksi piste on 1-ulotteinen, koska niitä on vain tasan tarkkaan yksi
      -suora on 2-ulotteinen, koska siinä voi kulkea eteen- ja taaksepäin
      -käyrä menee jo yli hilseen, mutta se on modernissa derridalaisessa dekonstruktiotaiteessa 3-ulotteinen, nimittäin eteen, taakse, ylös, alas
      -taso on metaulotteinen, niin kuin pöydän pinta, nimittäin y=ax1 bx2 ei voi enää kuvitella aivoin, jos vektorit ovat n-ulotteisia
      -hyperpinta on kaareva, ja se on - ei postmodernissa - vaan transmodernissa hyperkontekstissa yli transkendenttinen
      -monistot edustavat äärettömiä kardinaaleja
      -varistot edustavat saavuttamattomia rajakardinaaleja, joita kykenevät lähestymään vain Leonardo da Vinci, Emanuel Swedenborg, John Stuart Mill, John Maynard Keynes, Hypatia, Gottfried Leibniz, Garri Kasparov, Noam Chomsky, Susan Sontag, Benjamin Netanyahu, Päivi Räsänen ja Pekka Reinikainen. Ja ylitse muiden SE FILOSOFI eli Hegel.

    • prohorev

      entä tahdon voima?

      vai pitääkö olla selityspakko?
      selityspakko = ylikuorma

      "minä selitän sinulle" (jos tahdon)
      tulos: jaetaan tietoa

      tahdonvoima?
      Nasa haluaa Marsiin, niin kohta ollaan siellä.
      Taiteilijan tahdon voima on paikallista - oma keho.

      Etkö muka usko itseesi tarpeeksi ja etsin toista apuun?

      Etkö halua olla jumalainen?

    • Math_Phys

      Matemaattisessa käsittelyssä ulottuvuuksia voi olla mielivaltainen määrä ja ne voivat olla mitä tahansa. Suhteellisuusteoriaan pohjautuvassa fysiikassa juuri aika on neljäs ulottuvuus.

    • apsoluuttinen totuus

      tulevaisuus nykyisyys ja menneisyys on harhaa..aika ei kulu..ei ole jana mikä alkaa jostain ja päättyy johonkin..myöskin se että olet olemassa tai että minä ajattelen näitä...kaikki on harhaa ja kuitenkin totta..ja vähintään mitä ympärilläsi tapahtuu vastoin maailman järjestystä niin yksistään sinä itse olet kaikesta syyllinen..olet syyllistänyt muita kaikkeen ..tunnustat kaiken pahan mitä olet ympärillesi jakanut ja pyydät sen muilta anteeksi..unohdat egosi täysin ja pyydät itseltäsi itsekkyyttäsi anteeksi ja kaikkea mikä on väärin ympärilläsi..kukaan muu ei ole tehnyt mitään väärin kuin sinä itse..pyydät siis ja rukoilet itseltäsi anteeksi ja annat myös itsellesi anteeksi..annat itsellesi anteeksi ja olet henkisellä kasvun tiellä..siis jos joku puhuu sinusta pahaa tai käyttäytyy sinua kohtaan väärin niin sinä olet siihen syyllinen ei kukaan muu..siis rukoilet päivittäin itseltäsi anteeksi ja annat myös anteeksi..neljäs ulottuvuus on kaikkien ulottuvuuksien lisä kerroin ja joka vaikuttaa kaikissa ulottuvuuksissa on niin sanottu tietoisuus..ihminen tietää vaikka ei fyysisesti näe sitä..laskennallinen apsoluuttinen totuus..

    • valistunut

      Puhutte aisti ulottuvuuksista mutta on olemassa myös henkiset ulottovuudet, jossa ihminen elää 3 D tasolla ja luo syyn ja seurauksen tuloksena 4 ulottovuuden joka on henkimaailma
      Kun ihminen nousee 5 D tasolle, niin tuo henkimaailma häviää, kun tuolla tasolla ei ole vaikuttamassa syyt ja sen seuraukset

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mikko Leppilampea epäillään seksuaalisesta ahdistelusta

      Tämä on ilon päivä 😁
      Kotimaiset julkkisjuorut
      103
      1869
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      15
      1835
    3. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      53
      1834
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1657
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      18
      1573
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      10
      1350
    7. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      26
      1310
    8. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      11
      1296
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      14
      1281
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      6
      1242
    Aihe