Terapiassa käynti lisännyt vihaa

tuomas..............

hei. olen käynyt terapiassa ja olen tullut vihaisemmaksi, koska terapeutti hokee et sinulla on siihen oikeus ym. onko järkeä jatkaa? en kuitenkaan tule satuttamaan ketään, mutta sisällä palaa raivo.mitä teen? neuvoja, kiitos.

6

1422

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • nyt kiehuu vähemmän

   Raivo voi olla aika koukuttava tunne, ja se voi pidemmän päälle saada kehon ihan kiihtyneeseen tilaan. Ja samalla olo muutenkin pahenee koko ajan. Minullakin on kokemuksia siitä, miten olen suorastaan pursunnut vihaa ja raivoa koko ajan, edes mitään tiettyä kohdetta en ole siihen tarvinnut.

   Voi olla, että vihan purkamiseen kannustavat näkökulmat eivät oikein ota huomioon sitä koko kuvaa. Toki, jos ihminen on ollut aina ns. vihan kieltäjä eikä ole sallinut itselleen tervettä vihaa, voi olla hyväksi oppia tuntemaan se vihainenkin puoli itsessään. Terveessä mielessä viha on sellaista, että se auttaa pitämään omat rajat, auttaa kun täytyy puolustaa itseään jne. Eli minun mielestäni hyvä viha on sellaista, joka ei ensisijaisesti hyökkää (edes mielen tasolla siis) ketään tai mitään vastaan, vaan ensisijaisesti toimii itsen puolustamisessa. Terve viha on sellaista, että kun joku kohtelee huonosti niin se viha nousee juuri sen verran, että pystyy jämäkästi puolustamaan itseään. Siihen ei tarvita sellaista pursuavaa raivoa ollenkaan, ja siitä pursuavasta raivosta tulee herkästi huono isäntä... (Nimim. kokemusta on. Ylikilttinä ihmisenä ja lopulta vihanikin löytäneenä sain jonkinlaista nautintoa ja voiman tunnetta omasta raivostani, ensi alkuun. Tuntui hyvältä kokea voimakasta vihaa ainaisen hissuttelun ja muiden miellyttämisen vastapainoksi. Kuitenkin kontrolloimaton raivo alkoi saada minut voimaan todella huonosti pidemmän päälle.)

   Kannattaa lukea Daniel Golemanin kirja Tunneäly (lahjakkuuden koko kuva). Siinä kuvataan paljon ihan biologisellakin tasolla tunteiden mekanismeja, kuitenkin niin että maallikkokin pääsee jyvälle. (Muutenkin on kiinnostava ja helppolukuinen kirja.) Vähän enemmän olisin toivonut siihen sitä aiheellisen ja haitallisen vihan vertaamista, mutta hyvä kirja joka tapauksessa. Sopii hyvin juuri silloin, jos haluaa pohtia hankalia ja voimakkaita tunteita.

   Toinen hyvä kirja on Antti Pietiäisen Tunne, antitunne, perimä.

   Tässä on myös vanha keskustelu, johon olen myös ottanut osaa:

   http://keskustelu.suomi24.fi/node/8812874

   Siihen nyt en osaa ottaa mitään vahvaa kantaa, että kannattaako terapia lopettaa, mutta olisin kyllä sen kannalla, että älä lopeta. Parempi olisi ottaa se vihan tunne käsittelyyn ja hallintaan, kun tavallaan se tunteiden herääminen voi juuri olla merkki edistyksestä (se edistys täytyy vain ottaa hallintaan ettei käy niin, että viha ottaakin sinut hallintaansa).

  • ei vihainen

   -
   Olet alkanut tunnistaa vihaasi mikä on hyvä asia. Terapiassa itsetuntemus lisääntyy, mikä ei ole sama asia kuin vihan kohdistaminen johonkin henkilöön. Jatka ihmeessä, raivo laantuu vähitellen itsetuntemuksen lisääntyessä. Patoutunut viha, jota ihminen ei tunnista on todella vaarallinen, aiheuttaa esim. sydänoireita.

   • 5 +15

    Lette, viestisi ei näytä yhtään sen älykkäämmältä vaikka kuinka yrittäisit stilisoida sitä alkuviivoilla.


   • Anonyymi

    Eli terapiassa provosoidaan vihaa, että ihminen oppisi tuntemaan vihan.

    Keskeytä heti tämmöinen terapia, et tule kuin vihaiseksi ja vointisi huononee siellä koko ajan.

    Sairasta


  • 112 911

   Ei mitään järkeä jatkaa. Terapeuttihan ilmiselvästi kannustaa vihaamaan ja sehän tietenkin lisää vihaa. Osta nyrkkeilysäkki ja paisko sitä niin kauan, että viha häipyy.

   • nyt kiehuu vähemmän

    Kyllä, olen myös lukenut tutkimustuloksia (myös tuossa Golemanin kirjassa), että se "vihaa pitää purkaa" on vähän sellainen myytti. Todellisuudessa raivo ruokkii raivoa ja muuttuu koko ajan pahemmaksi. Täytyy kuitenkin aina muistaa se "terve viha", eli se että sitä vihan tuntemisen kykyä löytyy sen verran, että pystyy mm. puolustamaan itseään eli aiheellisessa tilanteessa tuntemaan vihaa.

    Tuossa nyrkkeilysäkissä on vaan se juttu, että jos sitä sen raivon vallassa hakkaa, niin yhtälailla sekin on sellaista raivoa lisäävää. Fyysinen aktiivisuus ja liikunta ylipäänsä on kyllä eri juttu, niitä kannattaa ehdottomasti harjoittaa (muttei ehkä kuitenkaan vihasta kiehuen.. voin sanoa ettei ainakaan itselläni auttanut lainkaan).


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. 57-vuotiads muka liian vanha töihin?

   On tämä sairas maailma. Mihin yli 55-vuotiaat sitten muka enää kelpaavat? Hidasta itsemurhaa tekemään, kun eläkkeelle ei
   Maailman menoa
   391
   4886
  2. Haluatteko miellyttää kumppaninne silmää?

   Entä muita aisteja? Mitä olette valmiita tekemään sen eteen että kumppani näkisi teissä kunnioitettavan yksilön? Olette
   Sinkut
   285
   2711
  3. By the way, olet

   mielessäni. Olet minulle tärkeä, niin suunnattoman tärkeä. En kestäisi sitä jos sinulle tapahtuisi jotain. Surullani ei
   Ikävä
   155
   1955
  4. Onko kaivattunne suosittu?

   Onko teillä paljon kilpailijoita? Mies valitettavasti näyttää olevan paljonkin naisten suosiossa :(
   Ikävä
   104
   1648
  5. J-miehelle toivon

   Hyvää yötä. Voisiko nykyistä tilannetta uhmaten vielä pienintäkään toivetta olla, päästä kainaloosi joskus lepääämään.
   Ikävä
   85
   1503
  6. Täytyi haukkuu sut lyttyyn

   En haluu tuntee rakkautta sua kohtaan enää ja haluun unohtaa sut mut sit tulee kuiteki paha olo kun haluis vaan oikeesti
   Ikävä
   61
   1357
  7. Haluatko S

   vielä yrittää?
   Ikävä
   61
   1351
  8. Onkohan sulla enää tunteita

   kun nähdään seuraavan kerran? Niin hyvä fiilis on ollut viime aikoina, että se on nyt pahin pelkoni. Oletkohan unohtanut
   Ikävä
   50
   1337
  9. Kylpyläsaaren Lomakylän kahvilaravintola

   Kävimme syömässä Kylpyläsaaressa. "Naudanliha burgeri" maksoi 18,90 euroa ja lisäksi limsa 4,50 euroa. Annoksen hinnaks
   Haapavesi
   64
   1304
  10. Rakkauden riemuvoitto

   Valta voidaan voittaa tiedolla. Mutta tieto on huonompi kuin kauneus, hellyys ja rakkaus. Siksi kauneus on vallan ja tie
   Hindulaisuus
   349
   1111
  Aihe