Terapiassa käynti lisännyt vihaa

tuomas..............

hei. olen käynyt terapiassa ja olen tullut vihaisemmaksi, koska terapeutti hokee et sinulla on siihen oikeus ym. onko järkeä jatkaa? en kuitenkaan tule satuttamaan ketään, mutta sisällä palaa raivo.mitä teen? neuvoja, kiitos.

6

1360

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • nyt kiehuu vähemmän

      Raivo voi olla aika koukuttava tunne, ja se voi pidemmän päälle saada kehon ihan kiihtyneeseen tilaan. Ja samalla olo muutenkin pahenee koko ajan. Minullakin on kokemuksia siitä, miten olen suorastaan pursunnut vihaa ja raivoa koko ajan, edes mitään tiettyä kohdetta en ole siihen tarvinnut.

      Voi olla, että vihan purkamiseen kannustavat näkökulmat eivät oikein ota huomioon sitä koko kuvaa. Toki, jos ihminen on ollut aina ns. vihan kieltäjä eikä ole sallinut itselleen tervettä vihaa, voi olla hyväksi oppia tuntemaan se vihainenkin puoli itsessään. Terveessä mielessä viha on sellaista, että se auttaa pitämään omat rajat, auttaa kun täytyy puolustaa itseään jne. Eli minun mielestäni hyvä viha on sellaista, joka ei ensisijaisesti hyökkää (edes mielen tasolla siis) ketään tai mitään vastaan, vaan ensisijaisesti toimii itsen puolustamisessa. Terve viha on sellaista, että kun joku kohtelee huonosti niin se viha nousee juuri sen verran, että pystyy jämäkästi puolustamaan itseään. Siihen ei tarvita sellaista pursuavaa raivoa ollenkaan, ja siitä pursuavasta raivosta tulee herkästi huono isäntä... (Nimim. kokemusta on. Ylikilttinä ihmisenä ja lopulta vihanikin löytäneenä sain jonkinlaista nautintoa ja voiman tunnetta omasta raivostani, ensi alkuun. Tuntui hyvältä kokea voimakasta vihaa ainaisen hissuttelun ja muiden miellyttämisen vastapainoksi. Kuitenkin kontrolloimaton raivo alkoi saada minut voimaan todella huonosti pidemmän päälle.)

      Kannattaa lukea Daniel Golemanin kirja Tunneäly (lahjakkuuden koko kuva). Siinä kuvataan paljon ihan biologisellakin tasolla tunteiden mekanismeja, kuitenkin niin että maallikkokin pääsee jyvälle. (Muutenkin on kiinnostava ja helppolukuinen kirja.) Vähän enemmän olisin toivonut siihen sitä aiheellisen ja haitallisen vihan vertaamista, mutta hyvä kirja joka tapauksessa. Sopii hyvin juuri silloin, jos haluaa pohtia hankalia ja voimakkaita tunteita.

      Toinen hyvä kirja on Antti Pietiäisen Tunne, antitunne, perimä.

      Tässä on myös vanha keskustelu, johon olen myös ottanut osaa:

      http://keskustelu.suomi24.fi/node/8812874

      Siihen nyt en osaa ottaa mitään vahvaa kantaa, että kannattaako terapia lopettaa, mutta olisin kyllä sen kannalla, että älä lopeta. Parempi olisi ottaa se vihan tunne käsittelyyn ja hallintaan, kun tavallaan se tunteiden herääminen voi juuri olla merkki edistyksestä (se edistys täytyy vain ottaa hallintaan ettei käy niin, että viha ottaakin sinut hallintaansa).

    • ei vihainen

      -
      Olet alkanut tunnistaa vihaasi mikä on hyvä asia. Terapiassa itsetuntemus lisääntyy, mikä ei ole sama asia kuin vihan kohdistaminen johonkin henkilöön. Jatka ihmeessä, raivo laantuu vähitellen itsetuntemuksen lisääntyessä. Patoutunut viha, jota ihminen ei tunnista on todella vaarallinen, aiheuttaa esim. sydänoireita.

      • 5 +15

        Lette, viestisi ei näytä yhtään sen älykkäämmältä vaikka kuinka yrittäisit stilisoida sitä alkuviivoilla.


      • Anonyymi

        Eli terapiassa provosoidaan vihaa, että ihminen oppisi tuntemaan vihan.

        Keskeytä heti tämmöinen terapia, et tule kuin vihaiseksi ja vointisi huononee siellä koko ajan.

        Sairasta


    • 112 911

      Ei mitään järkeä jatkaa. Terapeuttihan ilmiselvästi kannustaa vihaamaan ja sehän tietenkin lisää vihaa. Osta nyrkkeilysäkki ja paisko sitä niin kauan, että viha häipyy.

      • nyt kiehuu vähemmän

        Kyllä, olen myös lukenut tutkimustuloksia (myös tuossa Golemanin kirjassa), että se "vihaa pitää purkaa" on vähän sellainen myytti. Todellisuudessa raivo ruokkii raivoa ja muuttuu koko ajan pahemmaksi. Täytyy kuitenkin aina muistaa se "terve viha", eli se että sitä vihan tuntemisen kykyä löytyy sen verran, että pystyy mm. puolustamaan itseään eli aiheellisessa tilanteessa tuntemaan vihaa.

        Tuossa nyrkkeilysäkissä on vaan se juttu, että jos sitä sen raivon vallassa hakkaa, niin yhtälailla sekin on sellaista raivoa lisäävää. Fyysinen aktiivisuus ja liikunta ylipäänsä on kyllä eri juttu, niitä kannattaa ehdottomasti harjoittaa (muttei ehkä kuitenkaan vihasta kiehuen.. voin sanoa ettei ainakaan itselläni auttanut lainkaan).


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      81
      1916
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1719
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1584
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      20
      1316
    5. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1244
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1242
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1216
    8. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      10
      1192
    9. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1181
    10. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      44
      1176
    Aihe