Navanvaihto

Geologi G

Magneettisen pohjoisnavan liike on kiihtynyt poikkeuksellisen nopeaksi. Tällä hetkellä magneettinen pohjoisnapa siirtyy kymmeniä kilometrejä kuukaudessa.

Kun magneettinen pohjoisnapa löydettiin vuonna 1831, se sijaitsi keskellä Kanadan pohjoista saaristoa. Navan täsmällinen sijainti muuttuu jatkuvasti, mutta viimeisten 30 vuoden aikana siirtyminen on nopeutunut ja on tällä hetkellä jopa kolmekymmenkertainen aikaisempaan verrattuna.

Tutkijat ennustivat, että magneettinen napa tavoittaa maantieteellisen pohjoisnavan vuonna 2020 ja jatkaa edelleen siirtymistään kohti Siperiaa. Ennuste on kuitenkin tällä hetkellä erittäin epävarma. On myös mahdollista, että liike pysähtyy ja napa alkaa vetäytyä takaisinpäin.

Magneettisen navan liikkeen syytä ei tarkasti tiedetä, mutta se johtuu joka tapauksessa liikkeistä maapallon sisällä olevassa rautaytimessä, josta magneettikenttä saa alkunsa. Maan rautaydin on ilmeisesti lähtenyt nopeutuvaan liikkeeseen, tästä johtuvat esimerkiksi viimeaikaiset tavallista suuremmat mannerlaattojen liikkeet ja niistä johtuneet maanjäristykset.

On mahdollista, että magneettikentän muutos on viite maapallon magneettisten napojen vaihtumisesta. Tähän viittaa myös se, että maapallon magneettikenttä on heikentynyt ja maankuoren sisällä napaisuus on jo eräillä alueilla vaihtunut. Napojen vaihtuminen on tapahtunut maapallolla viimeisten viiden miljoonan vuoden aikana parisenkymmentä kertaa. Napaisuuden vaihtumisen pitäisi kuitenkinolla pitkä prosessi, joka mitataan mieluummin tuhansissa kuin sadoissa vuosissa. Nyt asia näyttää viimeisten tietojen valossa olevan toisin.

Kuperkeikkaa tiedossa lähiaikoina siis...

10

298

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Magneettikompasseista tulee kertaheitolla museokamaa.

      Ai niin, mutta nehän ovat jo...

      • Ketjun aloittajalta:
        >>Tutkijat ennustivat, että magneettinen napa tavoittaa maantieteellisen pohjoisnavan vuonna 2020 ja jatkaa edelleen siirtymistään kohti Siperiaa.

        Ts. v. 2020 magneettikompassit vasta ovatkin parhaimmillaan...


    • kyselen vaan

      Onko siinä napasiirtymässä sellainen hyrrä efekti?
      kun hyrrä pyörii kovin, niin se on pystyasennossa, sitten kun tökkäsee hyrrää, niin hyrrä aloittaa "kieppumisen" onko tällainen efekti myös maan magneettinavoilla?

      Muutenkin jos on napasiirtymä tulossa, niin sehän tarvitsee toisen planeetan sen aiheuttamaan, jos nopeasta siirrosta on kyse.

    • Jaahas, jaahas

      No jos kerran napaisuus vaihtuu ja se selittäisi maaanjäristyksien määrän?
      Muuttuuko siis maapallon asento aurinkoon nähden? Se selittäisi ilmaston muutosta ja uusien kuivuvien alueiden paikat. Vaikuttaahan se tuuliin ja haihtumiseen.

      Voiko tästä vetää mitään johtopäätöstä Maya kulttuurin aikaan tapahtuneseen heidän asuinalueen sateisuuden vähenemiseen? Sama kuivuus vaivasi Afrikassa samoihin aikoihin. Jos muistan oikein?

      • Eipä vaeltele Maan akseli minnekään pelkän magneettikentän vaihtuessa. Magneettikentän vaihtumisesta kohdistuu Maan magneettisesti reagoiviin malmioihin niin pienet voimien siirtymiset, että tuskinpa nuo mitään maanjäristyksiä aikaansaavat.


      • Maapallon maanjäristyksien määrässä eikä voimakkuuuksissa ei ole tapahtunut mitään merkillisiä muutoksia satoihin vuosiin.


      • Kollimaattori kirjoitti:

        Eipä vaeltele Maan akseli minnekään pelkän magneettikentän vaihtuessa. Magneettikentän vaihtumisesta kohdistuu Maan magneettisesti reagoiviin malmioihin niin pienet voimien siirtymiset, että tuskinpa nuo mitään maanjäristyksiä aikaansaavat.

        Kyllä vaan voi. Täysin mahdollista. Mene ja tutki asiaa vähän vielä lisää, ennenkuin tulet väittämään mielipidettä todeksi.


      • kekek-kekek kirjoitti:

        Maapallon maanjäristyksien määrässä eikä voimakkuuuksissa ei ole tapahtunut mitään merkillisiä muutoksia satoihin vuosiin.

        Tuo on oikeastaan vale. Siitä ei osata sanoa mitään, mutta voidaan antaa "rauhoitteleva" arvio. Koska maanjäristyksiä on mittailtu laitteilla vasta 1800-luvun lopusta lähtien. Joten aikaisemmilta ajoilta ei ole olemassa vastaavaa mitattua tietoa. Vain sanallisia/ kirjoitettuja kuvauksia ja mainintoja.

        http://www.seismo.helsinki.fi/fi/maanjtietoa/vastauksia.html


      • estis2012 kirjoitti:

        Kyllä vaan voi. Täysin mahdollista. Mene ja tutki asiaa vähän vielä lisää, ennenkuin tulet väittämään mielipidettä todeksi.

        Mielestäni olen miettinyt asiaa aivan tarpeeksi pitkään joka kantilta. Oletko sinä?


    • omanapa

      Mun navassa on nöyhtää.
      Haluisit sä vaihtaa sen johonkin?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      126
      3038
    2. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      267
      1255
    3. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      101
      1241
    4. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1051
    5. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      65
      1026
    6. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      12
      1000
    7. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      946
    8. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      49
      916
    9. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      42
      904
    10. Liikenne onnettomuus

      Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
      Orimattila
      44
      806
    Aihe