Navanvaihto

Geologi G

Magneettisen pohjoisnavan liike on kiihtynyt poikkeuksellisen nopeaksi. Tällä hetkellä magneettinen pohjoisnapa siirtyy kymmeniä kilometrejä kuukaudessa.

Kun magneettinen pohjoisnapa löydettiin vuonna 1831, se sijaitsi keskellä Kanadan pohjoista saaristoa. Navan täsmällinen sijainti muuttuu jatkuvasti, mutta viimeisten 30 vuoden aikana siirtyminen on nopeutunut ja on tällä hetkellä jopa kolmekymmenkertainen aikaisempaan verrattuna.

Tutkijat ennustivat, että magneettinen napa tavoittaa maantieteellisen pohjoisnavan vuonna 2020 ja jatkaa edelleen siirtymistään kohti Siperiaa. Ennuste on kuitenkin tällä hetkellä erittäin epävarma. On myös mahdollista, että liike pysähtyy ja napa alkaa vetäytyä takaisinpäin.

Magneettisen navan liikkeen syytä ei tarkasti tiedetä, mutta se johtuu joka tapauksessa liikkeistä maapallon sisällä olevassa rautaytimessä, josta magneettikenttä saa alkunsa. Maan rautaydin on ilmeisesti lähtenyt nopeutuvaan liikkeeseen, tästä johtuvat esimerkiksi viimeaikaiset tavallista suuremmat mannerlaattojen liikkeet ja niistä johtuneet maanjäristykset.

On mahdollista, että magneettikentän muutos on viite maapallon magneettisten napojen vaihtumisesta. Tähän viittaa myös se, että maapallon magneettikenttä on heikentynyt ja maankuoren sisällä napaisuus on jo eräillä alueilla vaihtunut. Napojen vaihtuminen on tapahtunut maapallolla viimeisten viiden miljoonan vuoden aikana parisenkymmentä kertaa. Napaisuuden vaihtumisen pitäisi kuitenkinolla pitkä prosessi, joka mitataan mieluummin tuhansissa kuin sadoissa vuosissa. Nyt asia näyttää viimeisten tietojen valossa olevan toisin.

Kuperkeikkaa tiedossa lähiaikoina siis...

10

286

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Magneettikompasseista tulee kertaheitolla museokamaa.

      Ai niin, mutta nehän ovat jo...

      • Ketjun aloittajalta:
        >>Tutkijat ennustivat, että magneettinen napa tavoittaa maantieteellisen pohjoisnavan vuonna 2020 ja jatkaa edelleen siirtymistään kohti Siperiaa.

        Ts. v. 2020 magneettikompassit vasta ovatkin parhaimmillaan...


    • kyselen vaan

      Onko siinä napasiirtymässä sellainen hyrrä efekti?
      kun hyrrä pyörii kovin, niin se on pystyasennossa, sitten kun tökkäsee hyrrää, niin hyrrä aloittaa "kieppumisen" onko tällainen efekti myös maan magneettinavoilla?

      Muutenkin jos on napasiirtymä tulossa, niin sehän tarvitsee toisen planeetan sen aiheuttamaan, jos nopeasta siirrosta on kyse.

    • Jaahas, jaahas

      No jos kerran napaisuus vaihtuu ja se selittäisi maaanjäristyksien määrän?
      Muuttuuko siis maapallon asento aurinkoon nähden? Se selittäisi ilmaston muutosta ja uusien kuivuvien alueiden paikat. Vaikuttaahan se tuuliin ja haihtumiseen.

      Voiko tästä vetää mitään johtopäätöstä Maya kulttuurin aikaan tapahtuneseen heidän asuinalueen sateisuuden vähenemiseen? Sama kuivuus vaivasi Afrikassa samoihin aikoihin. Jos muistan oikein?

      • Eipä vaeltele Maan akseli minnekään pelkän magneettikentän vaihtuessa. Magneettikentän vaihtumisesta kohdistuu Maan magneettisesti reagoiviin malmioihin niin pienet voimien siirtymiset, että tuskinpa nuo mitään maanjäristyksiä aikaansaavat.


      • Maapallon maanjäristyksien määrässä eikä voimakkuuuksissa ei ole tapahtunut mitään merkillisiä muutoksia satoihin vuosiin.


      • Kollimaattori kirjoitti:

        Eipä vaeltele Maan akseli minnekään pelkän magneettikentän vaihtuessa. Magneettikentän vaihtumisesta kohdistuu Maan magneettisesti reagoiviin malmioihin niin pienet voimien siirtymiset, että tuskinpa nuo mitään maanjäristyksiä aikaansaavat.

        Kyllä vaan voi. Täysin mahdollista. Mene ja tutki asiaa vähän vielä lisää, ennenkuin tulet väittämään mielipidettä todeksi.


      • kekek-kekek kirjoitti:

        Maapallon maanjäristyksien määrässä eikä voimakkuuuksissa ei ole tapahtunut mitään merkillisiä muutoksia satoihin vuosiin.

        Tuo on oikeastaan vale. Siitä ei osata sanoa mitään, mutta voidaan antaa "rauhoitteleva" arvio. Koska maanjäristyksiä on mittailtu laitteilla vasta 1800-luvun lopusta lähtien. Joten aikaisemmilta ajoilta ei ole olemassa vastaavaa mitattua tietoa. Vain sanallisia/ kirjoitettuja kuvauksia ja mainintoja.

        http://www.seismo.helsinki.fi/fi/maanjtietoa/vastauksia.html


      • estis2012 kirjoitti:

        Kyllä vaan voi. Täysin mahdollista. Mene ja tutki asiaa vähän vielä lisää, ennenkuin tulet väittämään mielipidettä todeksi.

        Mielestäni olen miettinyt asiaa aivan tarpeeksi pitkään joka kantilta. Oletko sinä?


    • omanapa

      Mun navassa on nöyhtää.
      Haluisit sä vaihtaa sen johonkin?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tällä kertaa Marinia kadehtii Minäminä Päivärinta

      Kokoomuksen tyhjäntoimittelija itkeä tuhertaa, kun kansainvälinen superstaramme ei leiki hänen kanssaan. Oikean puoluee
      Maailman menoa
      410
      1646
    2. Minua itkettää tämä tilanne

      Meidän pitäisi jutella. Eikö niin? Miehelle.
      Ikävä
      105
      1318
    3. Miksi koulut pakottavat

      Lapset uimaan sekaryhmänä? Murrosikäiset tunnetusti häpeilevät vartalossa tapahtuvia muutoksia. Tulee turhia poissaoloja
      Maailman menoa
      117
      1255
    4. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      173
      1250
    5. Mitkä oli suurimmat

      Syyt mihin hänessä ihastuit alussa ja pikkuhiljaa tunteiden edetessä
      Ikävä
      44
      1007
    6. Minulla oli tunteita

      Tein itsestäni pellen. Sait hyvät naurut ja minä 💔
      Ikävä
      63
      916
    7. Susanne Päivärinta kirjassaan: Sannalla nousi valta päähän, Big Time!

      Päivärinta toteaa ettei ole nähnyt kenenkään muuttuvan niin totaalisesti kuin Marinin, eikä siis todellakaan parempaan s
      Maailman menoa
      92
      851
    8. Suomen Pallolitto: Tasoryhmät lasten jalkapallossa - Erätauko-tilaisuus ma 20.5.2024

      Tasoryhmät lasten ja nuorten jalkapallossa herättävät paljon keskustelua. Mitä tasoryhmät ovat ja mikä on niiden tarkoit
      Suomi24 Blogi ★
      0
      850
    9. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      32
      846
    10. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      194
      777
    Aihe