Mustalaisille kylään

Tampereelta.

Hei! Olen n. vuoden ajan ystävystynyt mustalaisten kanssa, erään tietyn perheen vaan siis. Minut on kutsuttu heille kylään, no mikä ettei, mutta nyt on pulmia...miten minun pitää käyttäytyä etten loukkaa heidän kulttuuriaan, heidän omassa talossaan. Vienkö kukkia emännälle, tai jotain muuta tuliaisina? Pidänkö kengät jaloissani vai en. He pitävät aina kenkänsä jaloissaan käydessään meillä..Missä voin istua, missä en? Onko puettava pitkä hame vai voinko mennä suorissa, siisteissä housuissani? Paljon epätietoisuutta...sen tiedän, että kädet pestään aina ennen kahvipöytään käymistä. Olisin kiitollinen jos joku mustalaisista kommentoisi asiallisesti. Ja kiitos, että tällainen "foorumi" on olemassa, voi nimimerkillä kirjoittaa.

174

18233

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • voi jee

      No, oo kuule ihan oma ittes. Et oo mustalainen niin ei tartte heidän tapojaan opetella.
      Kyllä hävettää nää selkärangattomat suomalaiset jotka rupee vaikka mille mutkalle toisten mieliks.
      Sitäpaitsi jos ootte kerran ystäviä niin luulis että siinä merkkaa enempi muut asiat eikä tuommosia tartte miettiä.
      T. yks mustalaisten naapuri

      • mitä eroja on

        onko koskaan tehty tutkimusta mitä eroja on romanien ja islamilaisten ja juutalaisten kultuurisssa ja elintavoissa. miksi esimerkiksi juutalaiset on menestynneet kouluissa ja liiketalous mailmassa paljon paremmin keskimäärin kuin islamilaiset ja mustalaiset.


    • kun menet, vie jotain pientä. tervehdi reilusti... pukeudu peittävästi, pitkähame hyvä.
      teitittele vanhempia ihmisia ja älä puhu liian intiimejä asioita...pese kädet ennen kahvipöytään menoa ja keskustele vain yleisiä asioita.. vältä moralisointia tai voimakkaita mielipiteitä...romaanimiehillä on kyllä yleensä asenteet jokseenkin
      kohdallaan, naisten kanssa pärjää paremmin.joten itsehillintä on hyvä ottaa mukaa... kun romaanit keskustelee keskenään.. kiihkeästi( riitelee tai tappelee) ole vaan kuin mitään outoa ei tapahtuisi..valkoset saa olla rauhassa, ja lopuksi.. jos lainaat rahaa.. niin anna vain jos olet valmis antamaan pyyteettömästi... näillä neuvoilla pärjää jo pitkälle.. ps. tutustu yhteen, suku tulee kaupanpäälle......menossa mukana pikää ja vielä hengissä. tv jyrki

      • vieras....

        Pitkää hametta ei todellakaan tarvitse laittaa, ellei sitä ole erikseen pyydetty. Jos aloittajaa tämä asia mietityttää, kaikista viisain teko on ottaa yhteyttä sinne kyläpaikkaan ja kysyä, että HEI, MITÄ MÄ LAITAN PÄÄLLENI, ONKO HOUSUT OK. Sillä tavalla ne muutkin asiat selviävät. Vaikka romanikulttuurissa onkin perusperiaatteet, niin ihan kodin mukaanhan noissa asioissa mennään. Ei voi siksi ajatella, että kaikkialla tehtäisiin ja ajateltaisiin samalla tavalla. Sen vuoksi kysyminen on avain ihan kaikkeen, ja nimenomaan kysyminen niiltä asianomaisilta eikä tältä palstalta.


      • velkoja odotellessa

        Joo, älä vaan lainaa rahaa...


      • Niskavuoren Aarne

        Jyrki:Pieni huomautus,muuten hyvä kirjoitus,mutta kirjoitit Romaani kahdesti,ei,ei,ei.

        Siis romaani on kirja ja romani on mustalainen!

        Ei pidä sekoittaa kirjaa ja mustalaista.

        Siis he vierailevat romaniperheen luona,ei romaaniperheen luona!


      • dfjhfjf

        lainata rahaa pyyteetömästi... siis takaisin maksua ei tapahdu..?


      • suremolb
        dfjhfjf kirjoitti:

        lainata rahaa pyyteetömästi... siis takaisin maksua ei tapahdu..?

        Höpö höpö, mun romaniystävät maksoi aina velkansa.


      • Valkolainen nainen

        Romani perhe on ollut ystäviäni yli kymmenen vuoden ajan ja sääntönä on olla oma itsensä. Toki kunnioittaa heidän perinteitään ja tapojaan kuin valkolaisten kodeissakin. Monissa jutuissa onkin jo tullut ilmi, että kädet pestään (ei keittiössä) aina ennen ruoka-/kahvipöytään menoa, niin tehdään myös monissa valkolaistenkin kodeissa. Kengät jätetään eteiseen, takit naulakkoon, ei se sen kummempaa ole. Pukeudut itsellesi sopivampaan asuun; housuihin tai hameeseen, mikä on luontevinta. Jos ruokapöydästä ruokaa tippuu lattialle, heitetään pois. Jos taas ruokailuvälineet, ne laitetaan pesuun, koska jalat ovat "saastaiset/likaiset" ja näin ollen kaikki mikä on kosketuksissa lattiaan, laitetaan pesuun/pois... Normaalit käytöstavat vain kunniaan, olit kylässä missä ja kenenkä luona tahansa. Romanit eivät oleta, että osaat heidän käyttäytymissääntöjään, joten olet kylässä kuin kenellä tahansa. Ystäväsi opastaa tarvittaessa, jos jokin ei mene niin kuin heillä on tapana.


      • Uusihuominenko?

        Muistaakseni TEITITTELEMINEN on loukkaus romaaneilla. Kaikki sinuttelevt.


      • Romani nainen
        Uusihuominenko? kirjoitti:

        Muistaakseni TEITITTELEMINEN on loukkaus romaaneilla. Kaikki sinuttelevt.

        Teititteleminen on kohteliaisuus vanhoille ihmisille nuoret sinuttelevat t. Romani nainen


    • Finn2013

      Paaskat, käytäydy oman kulttuurin mukaisesti. Suomalaisten tarvitse ketään kumarrella.

    • rispektii tottakai

      Tampereelta, Jyrki Mattilan vastaus asiallisin, älä muita toteuta.
      Ei kaikissa maissa suinkaan oteta kenkiä pois jalasta niin kuin Suomessa on tapana.
      Suht peittävä vaatetus, pitkähihainen asu, pitkähkö hame. Sama kuin menisi esim. ulkomailla luostareihin vierailulle. Ei tarvitse nöyristellä mutta kunnioitus on ok. Ja voithan kysyä paikan päällä jos tulee tenkkapoo. Tuskin he siitä pahastuvat.
      Uskomatonta miten tyhmiä vastauksia täällä saa lukea.

    • no...

      Kyllä mua nyt ihmetyttää yksi asia tässä hommassa: Miksi, oi miksi, et kysy suoraan tältä ystäväperheeltäsi, millä tavalla he toivoisivat sinun kotonaan toimivan?

      Sinä olet valtakulttuurista etkä juurikaan tunne romanikulttuuria, sinun ei odoteta tietävän yhtään mitään. Sinua kyllä opastetaan paikan päällä siinä, mitä sinun tulee tietää. Jos teet jotain väärin, se ei ole katastrofi, koska et ole romani/romanin puoliso, joten sinun ei tosiaankaan "tarvitse" tietää edeltä käsin yhtään mitään.

      Mene kyläpaikkaan omana itsenäsi. Jos sinulle ei ole erikseen sanottu, että toivotaan esim. pitkän hameen käyttöä, niin mene housut jalassa. Mene omissa vaatteissasi, mutta tietysti on kohteliasta pukeutua siististi ja asiallisesti - kriittiset paikat on hyvä olla peitettyinä, mutta tuskinpa alasti kuljet muutenkaan.

      Jos haluat viedä emännälle kukkia, niin vie ihmeessä, se on kaunis ele. Kukat kaunistavat romanikotiakin. Tuliaisia ei ole "pakko" viedä, mutta totta kai se on kohteliasta. Lahjat otetaan ilolla vastaan, kukapa ei pitäisi tuollaisesta eleestä.

      Mennessäsi kyläpaikkaan huomaat kyllä eteisessä, onko siellä kenkiä (lainkaan) vai ei. Jos eteisessä on kenkiä, niin jätä omasi toki sinne itsekin. Tai jos asia on edelleen epäselvä, niin kysy isäntäväeltä ihan suoraan, että "Hei, otanko kengät pois?"

      Kädet voit pestä heti sisälle taloon tultuasi. Kysy "Missä voin pestä käteni?" niin sinulle neuvotaan tie. Ei siinä sen kummempaa.

      Muuten tosiaankin ole vain oma itsesi. Puhu asioista, joista puhuisit yleensäkin kenen tahansa kanssa. Käytä asiallista kieltä, äläkä puhu intiimeistä asioista, mikäli romanivanhempien teini-ikäisiä lapsia tai romanivanhempia itseään iäkkäämpiä henkilöitä on paikalla. Ihan perusmeininkiä. Ei siihen sen kummempaa tarvita.

    • xgcfhgjvbk

      Asun ruotsissa. Olen ostanut 2 autoa euroopan romaneilta. Ovat olleet rehellisiä. Mitä suomen romaneihin tulee niin ole ihan oma itsesi

      • hei6

        olemalla itsesi niin mnä tein ja tytyy sanoa että romaanit on ihmisiä niinkuin me valkolaisetkin.


      • 15+12
        hei6 kirjoitti:

        olemalla itsesi niin mnä tein ja tytyy sanoa että romaanit on ihmisiä niinkuin me valkolaisetkin.

        Erittäin epäkohteliaista kutsua ketään valkolaiseksi.


      • valkolainen 2
        15+12 kirjoitti:

        Erittäin epäkohteliaista kutsua ketään valkolaiseksi.

        15 12 ?
        Mitä siinä on epäkohteliasta jos sanoo valkolaista valkolaiseksi ?
        Olen itse valkolainen ja minua saa jokainen huoletta sanoa valkolaiseksi !!!


      • Härmästä
        valkolainen 2 kirjoitti:

        15 12 ?
        Mitä siinä on epäkohteliasta jos sanoo valkolaista valkolaiseksi ?
        Olen itse valkolainen ja minua saa jokainen huoletta sanoa valkolaiseksi !!!

        Valkolaiseksi sanominen on perseenuolentaa.
        Pitää sanoa että on HÄRMÄLÄINEN perkele.


      • nuolkaa, nuolkaa...
        valkolainen 2 kirjoitti:

        15 12 ?
        Mitä siinä on epäkohteliasta jos sanoo valkolaista valkolaiseksi ?
        Olen itse valkolainen ja minua saa jokainen huoletta sanoa valkolaiseksi !!!

        Se on rasismia, urpo!


      • Anonyymi

        Kaikkea ne ketkut yrittää


    • Romanit on OK

      Jopa taas suomi24 sivuston roskasakki on vauhdissa!!! Aloittajalle voin kertoa omasta kokemuksesta,että ole oma itsesi ,asiallisen ystävällinen,se riittää. voit viedä jotain pientä romaniystävillesi,jotain kukkia tai koriste -esineen,kaunis tapa muutenkin. Ei silti varmasti ns.pakko. Kenkien jalassa olosta tai pois ottamisesta en kyllä tiedä, mielestäni voit kyllä kysyä sen heiltä suoraan,eivät varmasti suutu tai loukkaannu. Kerro,että kun et tiedä kaikkea heidän kulttuuristaan. Niin olen itsekin tehnyt,kun heitä asui kauan sitten lähelläni ja ystävystyimme.Ja olen saanut ystävällisen vastauksen. Käytä myös sanaa ROMANI,eikä mustalainen.
      Te romaniväestön haukkujat,kyllä ne veromarkat täällä menee ainakin juopoille ja rikollisille. Ei pidä puhua asiasta,josta ei totuutta tiedä. Romanit ovat paljon siivompaa ja kunnollisempaa porukkaa kuin monet valkolaiset,eipä nuo romanit esimerkiksi kännissä heilu ja huutele törkeyksiä muille ihmisille ,eivät rääkkää eläimiä ym ym iljettävää,joka menee jo alle arvostelun. Valkolaiset saa katsoa peiliin,siellä näkyy vika.

      • 18+15

        Et taida liikkua ulkona kovin paljon. Niin romanit ei heilu kännissä? Ovat siivoa ja kunnollista porukkaa?

        Kysy portsarilta, poliisilta, taksikuskilta, kaupan kassalta tai yeensä joltain joka näkee työssään paljon porukkaa. Kysy tuleeko usein ongelmia ko. ihmisryhmän kanssa.


      • haukionkalahaukion

        'eipä nuo romanit esimerkiksi kännissä heilu ja huutele törkeyksiä muille ihmisille ,eivät rääkkää eläimiä ym ym iljettävää,joka menee jo alle arvostelun.'

        ah hah, kiitos päivän huutonauruista!


    • valkonen minäkin

      Kengät: katso isäntäväestä mallia!

      Kahvilla: pese kädet.

      Muista: Älä missään nimessä laske mitään syötävää lattialle. Siis edes keksipakettia(pussia jossa se on) siksi aikaa jos/kun riisut kengät tms).
      Jos kahvilusikka tai ruokaa putoo lattialle, anna olla tai vie tiskipöydälle. Älä nosta ruokapöydälle!!!

      Muutenkin: Romaanit on tarkkoja hygieniasta syömisen suhteen.

      • et silleen

        Puh, pah ja pöh! Mun romani tuttavat kyl voi laskea syötävät ja juotavat maahan ja jatkaa sit ateriointia. Ja kyllä riisuvat kengät kun kylään tulevat. Eikä pese käsiään ennen syömistä.


      • Hyhhyh...

        "Romaanit on tarkkoja hygieniasta syömisen suhteen."

        No eivät kyllä ole. Tuo aiemmin kuvattu huoltoasemaesimerkki kaikkine roskaruokaeväineen ja niiden kanssa puljaaminen kertoo kaiken.


    • Wiseguy

      Romaneita pitää kohdella asianmukaisesti kuten muitakin ja jos täällä joku ei osaa suhtautua asiallisesti, olisi parempi pitää suunsa kiinni.

      • asssha

        Romanit vois opetella käyttäytymään asianmukaisesti...
        Aika paljon saavat anteeksi poliisinkin taholta kun eivät viitsi kuunnella koko suvun mekastusta.


      • mukaviakin heissä on
        asssha kirjoitti:

        Romanit vois opetella käyttäytymään asianmukaisesti...
        Aika paljon saavat anteeksi poliisinkin taholta kun eivät viitsi kuunnella koko suvun mekastusta.

        Mitäs he ovat sulle tehneet ? Kyllä minua on enemmän ihan suomalaisjuopot ja narkit häirinneet, pitävät joo ääntä, mutta niin pitää muutkin, jos on korvat päässä.


      • Eivät_paljoo

        Varastivat lapseni. Veivät omaisuuteni. Pahoinpitelivät sukulaiseni. Romuttivat autoni.


    • herttileerisentään

      Jos täällä joku saa katsoa peiliin, niin sinä, arvoisa "Romanit on OK". Juopot saavat ehkä hieman vähemmän kuin muut.

      • Romanit on OK

        Katsohan vaan itse peiliin. Taidat olla juoppojengiä itsekin kun niitä puolustelet. vai saa juopot VÄHEMMÄN KUIN MUUT!!!! NO HUH HUH! Tässäpä muutama FAKTA: -JUOPOILLE MAKSAA SOSSU VUOKRAT;SÄHKÖT;HUONE KALUT;VAATTEET vain muutamana esimerkkinä
        -JUOPOILLA on vara MENNÄ JOKA PÄIVÄ VIINAKAUPPAAN (ei ole tavallisilla ihmisillä)
        -JUOPOILLA ON VARA RYYSTÄÄ VIINAA KAPAKASSA AAMUSTA VALOMERKKIIN JOKA PÄIVÄ
        -JUOPOILLA ON VARAA AJELLA TAKSEILLA(ei ole muilla ihmisillä)
        Kellä muulla on varaa tuollaiseen rälläämiseen ja mälläämiseen JOKA PÄIVÄ????
        EI MUILLA KUIN JUOPOILLA!!! NE SAA sossusta enempi rahaa kuin hyväpalkkainen verot maksava tavallinen ihminen saa työstään,kun maksaa kaiken elämisen itse.


    • ikkremia

      Höpönpöppöä koko keskustelu!

      • :D :D :D

        :D :D :D *repesin*


    • valkolainen1

      En suosittele menemään. Harmia vain.

    • Oma itte

      Ole vain oma itsesi.

    • tstrhsr

      Maassa maan tavalla, vierailu tapahtuu Suomessa joten saat käydä kyläilemässä ihan suomalaisena.

      Vaikka mustalaiset* eivät itse ottaisi sisätiloissa kenkiä pois, olisi kuitenkin sinulta kohteliasta ja suomalaista ottaa kengät pois eteisessä, ettet tuo kenkien mukana hiekkaa ja likaa heidän lattiallensa. Kyllä he sanovat sitten, jos haluavat sinun jättävän kengät jalkaasi.

      Mustalaisnaisilla pitkä musta hame on käytössä perinnesyistä, ei uskonnollisista tai heidän lakiensa vuoksi. Sinä voit aivan hyvin mennä suomalaisena kylävieraana heidän luokseen vaikka shortseissa ja sandaaleissa.

      Tunnen myös erään mustalaisnaisen, eikä hän koskaan hametta kotonaan pidä vaan on ihan samanlaisissa vaatteissa kuin me muutkin. Vain kaupungille ja illanviettoon lähtiessään laittaa hameen päälle.

      • polvet käsivarret

        Ei shortseissa missään tapauksessa. Nainen laittaa hameen joka peittä polvet ja pitkähihaisen puseron. Milloin olette nähneet romaninaisen paljastavan käsivartensa? Entä polvensa. Ei mitään pitkää hametta, kunhan peittää polvet. Sukat jalkaan ja kengät. Minä olen kylklkä juonut kahvia romanein kodissa vaikka en ole ensin käsienpesulla käynytkään. Kävellyt vain kahvipöytään.


      • en suosittele

        varmaan laittaa hameen, sen takia kun ne ei käytä alusvaatteita.


      • nainennnnnnnnn
        polvet käsivarret kirjoitti:

        Ei shortseissa missään tapauksessa. Nainen laittaa hameen joka peittä polvet ja pitkähihaisen puseron. Milloin olette nähneet romaninaisen paljastavan käsivartensa? Entä polvensa. Ei mitään pitkää hametta, kunhan peittää polvet. Sukat jalkaan ja kengät. Minä olen kylklkä juonut kahvia romanein kodissa vaikka en ole ensin käsienpesulla käynytkään. Kävellyt vain kahvipöytään.

        Olen nähnyt romaninaisia rintaliivisillään naistenvessassa. Kesälomareissulla, pesivät kainaloitaan. Kiva oli heidän kanssaan kikatella. :)


      • Herätys!
        polvet käsivarret kirjoitti:

        Ei shortseissa missään tapauksessa. Nainen laittaa hameen joka peittä polvet ja pitkähihaisen puseron. Milloin olette nähneet romaninaisen paljastavan käsivartensa? Entä polvensa. Ei mitään pitkää hametta, kunhan peittää polvet. Sukat jalkaan ja kengät. Minä olen kylklkä juonut kahvia romanein kodissa vaikka en ole ensin käsienpesulla käynytkään. Kävellyt vain kahvipöytään.

        Aloittaja ei ole romani! Hänen ei siis tarvitse pukeutua mitenkään tietyllä tavalla! Ei hän ole menossa kirkkoon, vaan kyläilemään ystäville!


      • aapeli
        en suosittele kirjoitti:

        varmaan laittaa hameen, sen takia kun ne ei käytä alusvaatteita.

        Toi oli huippu " kun ne ei käytä alusvaatteita". Kyllä ne taitaa käyttää.


      • kertokaa
        nainennnnnnnnn kirjoitti:

        Olen nähnyt romaninaisia rintaliivisillään naistenvessassa. Kesälomareissulla, pesivät kainaloitaan. Kiva oli heidän kanssaan kikatella. :)

        kertokaapa miksi viis ei oo tykänny tuosta ylemmästä kommentista?


    • hhhhhhhbk

      KUNNIOITA ITSEÄSI JA MENE SEMMOSENA KUN OLET!

    • Jätä kello ym. kotia

      Keskustele heidän kanssaan työasioista ja miten viettävät ruokatuntia.

      Paikalle voit mennä vaikka farkuissa.

    • Kiitos

      Perus käytöstavat ja voithan ostaa heille kukkia :)

    • juicejv

      On se kumma juttu kun näillä keskustelupalstoilla kaikki menee överiksi joidenkin persdildojen takia. Keskustelun aloitti henkilö, joka tarvitsi tietoa Romaniperheeseen tehtävää vierailua varten. Romanit! Kirjoittakaa nyt oikeasti neuvoja tälle henkilölle jos on tarves huomioida jotakin vieraisille tullessa. Minä olen ihka oikea valkolainen mutta kunnioitan Romanikulttuuria. Olen käynyt kylässä Romaniperheessä enkä osannut mitään mutta en saanut moitteitakaan. Kyllä Romanit varmaankin opastavat tarvittaessa.

      • aapeli

        Kyllä täällä on noi asialliset vastaukset ihan totta. Paras olla vaan oma itses ja olla puhumatta mitään intiimiasioihin liittyvää, niin kaikki sujuu kyllä hyvin. Ei oo mitenkään vaikeeta käydä romaneilla kylässä ja kyllähän he kaikki tietää jos joku valtaväestön edustaja käy heidän kotonaan ensimmäistä kertaa. Varmasti saa neuvon asioihin , jos haluat jotain erityistä tietää. Muistat vaan rohkeasti kysyä.Meillä on usein käynyt valtaväestöön kuuluvia henkilöitä ja ei tietenkään me odotettu, että he olisivat tienneet kaiken meidän tavoista tai muustakaan. Yleensä ei vieraalta odoteta mitään, vaan iloitaan vieraasta semmoisenaan kuin hän on. Kaikkea hyvää tämän sivun lukijoille!


    • tyhmä työtä tekee vi

      Kyselet ensimmäisenä miten te olette näin kauniin kodin hankkineet!
      ( on tainneet indeksi korotukset purra... mutta älä sano sitä ääneen)
      Voit sitten valittaa työn raskauresta böönautista ja todennäköisesti saat sympatiat puolellesi???Lähtiessäsi vielä yskit hel....tisti ja valitat tuperkuloosista ja aids hoitojen olevan alkaneen.. niin jälleen näkeminen on taattu!!!!

      • juicejv

        Joopajoo. Vaikka ollaan valkolaisia niin et sinä kyllä Romaneista mitään tiedä. Menes kysymään nilltä meidän valkolaispummeilta että millä ne elää. Kyllä nilltäkin hynää löytyy vaan se menee kaikki viinaan ja naisiin, Esimerkiksi.


      • HALOO!!!
        juicejv kirjoitti:

        Joopajoo. Vaikka ollaan valkolaisia niin et sinä kyllä Romaneista mitään tiedä. Menes kysymään nilltä meidän valkolaispummeilta että millä ne elää. Kyllä nilltäkin hynää löytyy vaan se menee kaikki viinaan ja naisiin, Esimerkiksi.

        Mutta valkolaiset ei varasta,puukota,hakkaa ym... Suomen vankiloissa on puolet mustalaisia, vaikka niitä on koko väestöstä...???


      • kuule nyt haloo
        HALOO!!! kirjoitti:

        Mutta valkolaiset ei varasta,puukota,hakkaa ym... Suomen vankiloissa on puolet mustalaisia, vaikka niitä on koko väestöstä...???

        Ai jaa. Kyllä minun auton varasti ihan valkoiset, kyllä valkoiset ovat toisiaan tappaneet usein, jopa omia lapsiaan. Mustalaiset (anteeksi) puukottavat toisiaan, ei meitä muita.


      • terveisiä_Vaasasta

        'Mustalaiset (anteeksi) puukottavat toisiaan, ei meitä muita.'

        Niinpä.


    • juicejv

      Kirjoitin tähän viestin ja lähetin sen. Ehkäpä operaattori löytää kadonneen viestin ja palauttaa sen sivulle, kiitos.

    • Locknloll

      Riippuu vähän siitä että minkälaisten mustalaisten kanssa olet tutustunut? Onko heillä työpaikat vai kerjäävätkö he kaupungilla?

      Voi voi tänäänkin joku parka antoi rahaa yhelle ja mietin vaan että joillakin niillä on kuitenkin älypuhelimet ja varaa käydä hobby hallissa ja omistaa pehmeämpiä pyllytyynyjä kuin oikeat kodittomat. Ihan naurettavaa pelleilyä.

      Toivottavasti tuttavasi ovat niitä arvostetumpia ja rehellistä työtä tai elämää tekeviä. Nauti menosta sillä tavalla että voit selittää ettet tiedä miten käyttäytyä, heidän tulisi ymmärtää ja kyllä opastaa, tai voit käyttäytyä nimimerkki "no..."n ehdotusten mukaan.

    • lol18

      Jos sä kaveria olet mustalaisen kanssa niin etköhän silloin ole terevetullut juuri sellaisena kun olet!

      • aapeli

        Aivan, kyllä varmasti olet tervetullut jos sinut on kylään kutsuttu. Asioista selviää hyvin kysymällä ja ei sinulta hirveästi odotetakkaan jos olet ensimmäistä kertaa vieraisilla.Meillä on usein käynyt valtaväestöön kuuluvia henkilöitä kylässä, eikä mekään heiltä odotettu mitään erikoisia juttuja. Kiva oli vaan saada vieraita ja siinä se menee niin ettei edes huomaa. Neuvot kyllä tulee jos niitä tarvitaan, mutta vaikka sinulle tuliskin joku "moka" niin älä kiinnitä siihen huomiota, ethän sinä voikkaan tietää kaikkia meidän kulttuurin asioita. Ole vaan vapaa itsesi, niin kaikki menee hyvin! T: romani


    • älä mene esittämään

      Menet niin kuin muidenkin suomalaisten luo, turhaa itse alkaa esittämään romania, jos ei ole. Normaaleja ihmisiä ovat, eivät mitään sen kummempaa.

    • valkoinen toukka

      Siis sinut on kutsuttu itsenäsi.

      Kun ajatteltet että kutsu on tullut, viet emännälle kukkia, oli mustalainen tai valkolainen. Kuka tahansa.
      Jos he ei riisu kenkiä, et sinäkään. Istut siinä mihin sinut hienovaraisesti osoitetaan. Et pue pitkää hametta, vaan puet omat vaatteesi, oli ne hame tai housut.

      Sinut on kutsuttu ystävänä, ei "mustalaisena" eikä "valkolaisena".

      Menet ystävänä.

    • miki-66

      Menet vaan rohkeasti työkengät jalassasi sinne!

    • KULKURITAR1

      ole oma itsesi.kaikki menee omalla painollaan.isäntäväki kyllä hoitaa sen.minulla lapsesta asti romaani ystäviä ja hyvin on menny.

    • milaja

      mene ihan omana itsenäsi voit laittaa housut tai hameen jos haluat kuitenkaan en välttämättä laittais sortseja ja hiatonta paitaa... itse olen puoliksi romaani pukeudun kuten itse haluan kuitenkin huomioiden sen etten liian paljastaviin. Keskustele mistä haluat mutta mielellään ei mitään "pervoja" =) minulla on kädet tatuoitu(melkein täynnä) eikä niitäkään katota "väärin" vaikka mun suku ei niistä tykkääkkään=) meilläpäin otetaan aina kengät pois jalasta ettei mee parketit=D inhottaa tää lukee noita loukkaavia kommentteja "meikäläisistä" ettei käydä töissä ymym.. isäni on koko elämänsä ollut suutari ja tehnyt rehellistä työtä, serkkuni on lähihoitaja ja on täys romani tekee hänkin kolmivuoro töitä muutkin sukulaiseni on jossain töissä.. on toki totta että romaneitakin on moneen ja itsekkin olen nähnyt alaarvoista käytöstä ja hävennyt heidän puolestaan mutta olen nähnyt sitä myös "teikäläisiltä" kuten olen muillekkin sanonut ja sanon edelleen ÄLKÄÄ YLEISTÄKÖ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      • herttu

        Ookko ite milaja mis hommia ollu?


    • taatust hoitavat

      Jos kysyvät lainaan nimeä laita heti he kyllä hoitavat asiansa.

      • takaisku

        Tässä aloitukseksessa kirjoitetaan aivankuin joku olisi menossa pressaa tapaamaan. Mitkä vaatteet oltava päällä, aivankuin olisi kunkku kysymyksessä. Ei kannata joka luukkuun mennä mihin kutsu tulee.


    • miinurmaaru22

      Hei!

      Olen vieraillut romanien luona. Ei he odota meitlä valkolaisilta heidän tapojensa tuntemista. Näin minulle romanit ovat itse sanoneet.

      Ihan normaalit vierailusäännöt, mitkä ovat meiläkin, niin niillä pärjaa. Ole kohtelias, kunnioita vanhempia ihmisiä, mielellään teitittele heitä. Älä puhua hävyttömiä ja intiimejä asioita varsinkaan kun vanhempia romaaneja on paikalla.'

      Romanit ovat mukavaa ja lupsakkaa sakkia. Heillä on omat tapansa ja tottumuksensa. Ystävä voit olla, mutta älä lähde todellakaan lainaamaan rahaa älä takaamaan mitään. Minultakin on kysytty, että voiko minun nimiini ostaaa auton, kun minulla luottotiedot kunnossa ja heiltä menneet. He varmasti maksavat ja huolehtivat erät. TÄLLÄISEEN EI PIDÄ SUOSTUA, EI MISSÄÄN TAPAUKSESSA! Olen itse ollut tekemisissä uskovaisten romanaien kanssa, en muitten. Heidä elämäntyylinsä on vain erilainen kuin meidän, mutta kun osaa pitää tarpeeksi etäisyyttä eikä lähteä mihinkään epäilyttävään, niin pärjää kyllä. Minä en kuitenkaan halua olla muiden, kun uskovaisten romanien kanssa tekemisissä, ettei joudu mihinkään vaikeuksiin.

    • Seuraiija

      Uskoon tultuani muuttui käsitykseni romaneista täysin! suorastaan vihasin ennen uskoontuloani heitä!
      Nyt olen käynyt jopa yhdellä romani perheellä kylässä ja uskovina he ovat mitä ihanimpia ihmisiä, rakastan heitä. He ovat täynnä pyhäähenkeä ja niin iloisia he ovat, Jumala on ottanut heidät niin kauniisti vastaan, heidän kohdallaan muutos on suuri, jopa suurempi kuin valkolaisten yleensä, heissä näkee Jeesuksen armontyön tuloksen täydellisesti, uskovina he ovat maailman ihanimpia ihmisiä, joka sana tässä on totta.

      • Saanko kysyä, mikä ärsyttää tässä kommtissa,kun on peukut alaspäin...


      • Anonyymi

        Tai sitten ei.


    • hauskaa matkaa

      Yritä keskustella asiantuntevasti ja henkevästi ,ota muistiinpanovälineet ja kysele kaikkia ajankohtaisia asioita, kuten sukurakkautta ,vankiloiden vierailuaikoja , heidän koulutustasoaan ja kaikkea minkä arvelet isäntiä kiinnostavan

    • Nainen 44v

      Miten minäkin voisin saada romaniystäviä? Haluaisin ainakin yhden romaniperheen ystäväpiiriini, jotta vaikuttaisin suvaitsevaiselta. Jos ei sellaista ole saatavilla, myös maahanmuuttajaperhe kävisi, kunhan eivät ole afrikkalaisia. Ottaisin mielelläni myös 2-3 homoseksuaalia tuttavikseni, koska näyttäytyminen heidän seurassaan olisi muodikasta. En kyllähän haluaisi heidän käyvän kylässä. Ei minulla tietenkään mitään homoseksuaaleja vastaan ole, mutta tiedättehän te.

      • pakkopullaa...

        Totta, pitää olla aina kiintiö vähemmistöläinen ystävänä tai olet rasisti.


      • ystävä

        ystävää haluava ei valitse ,mistä on kotoisin.on vain ystävä.


    • screenwriterr

      Nainen44,

      onnittelut päivän ylivoimaisesti surkeimmasta provosta!

    • Lakimies Wiseguy

      Onko kellään täällä romaneja moittivalla ihmisellä juolahtanut mieleen se, että jos heitä ei oteta vakavasti vaikka ovat suomalaisia siinä kuin muutkin. En hyväksy minkäänlaista rasismia ja romanien käytösongelmat voivat johtua osaltaan siitä että heitä ei ole koskaa otettu osaksi tätä yhteiskuntaa. Häpeän niitä ihmisiä jotka kokevat oikeudekseen arvostella ihmisiä rodun, ihonvärin tai jonkun muun perusteella. Terv. Lakimies

      • No racism

        Mitä itse sekoilet? Missä kohtaa kerroin mitään Suomen lakiin liittyen? Jos sen sillä tavalla otit, en tarkoittanut mitään muuta kuin miksi syrjin heitä mielessäni enemmän kuin mitään muuta kansaa.


      • Ihmetellä sopii...

        "Useimmat koko heidän kansasta ei kuitenkaan omaksu kenenkään muun yhteiskuntaa ja perinteisesti toimivat kerjäläisinä kaduilla tai ryöstelevät tai haalivat tavaraa mitä ovat tottuneet tekemään jo monia vuosituhansia, välittämättä moraaleista tai uuden käänteen aloittamisesta."

        Erittäin hyvä pointti. Voikin ihmetellä, miten tietty etninen ryhmä on onnistunut elämään vuosituhansia valtaväestön keskuudessa sopeutumatta yhteiskuntaan.


      • Exactly.
        No racism kirjoitti:

        Mitä itse sekoilet? Missä kohtaa kerroin mitään Suomen lakiin liittyen? Jos sen sillä tavalla otit, en tarkoittanut mitään muuta kuin miksi syrjin heitä mielessäni enemmän kuin mitään muuta kansaa.

        "en tarkoittanut mitään muuta kuin miksi syrjin heitä mielessäni enemmän kuin mitään muuta kansaa"

        Sama täällä! Ja sille ei voi poliisi, oikeuslaitos eikä kirkko yhtään mitään!


    • varo.

      Älä kuule unta näe.

    • amanda---

      Oma kokemukseni: voi vaikka ihan reilusti kysyä kaikki asiat mitkä askarruttaa niin heiltä! Minulla muutama romani ystävä, ja kyllä, aluksi kyselin IHAN KAIKKEA kun en heidän kulttuuristaan oikein mitään tiennyt! Eikä ne "tyhmät" kysymykset mersuista, hevosista, varastelemisesta tai hameista haitannut ystävääni yhtään! Hön vastaili ja minä sain paljon tietoa joka muutti käsitykseni siitä millaiseksi romanit yleensä mielletään! Kyseinen ystäväni on opiskellut pukusuunnittelijaksi/ompelijaksi ja olipa häneltä silloin opintoaikana eräs mies opettaja ihan reilusti pyytänyt pääseekö hameen alle! Tämä siis vain siks kun opettajaa kiinnosti puvun rakenne yms... Otti todella rennosti tämänkin, eli ihmisiä hekin vain ovat! Ei tarviyse erityisesti alkaa mielistelemään, kyllähän ne ymmärtää sen että kulttuurit poikkeavat toisistaan, jos ei ymmärrä voi sanoa rehellisesti tai kysyä haittaako heitä jokin "valkolaisten" tapa erityisesti. Mutta eivät kyllä helposti loukkaannu mistään :) ennakkoluulot vaan pois ja kyläilemään!

    • Näillä eväillä..

      Mä en sitten voi käsittää miksi ei anneta asiallisia vastauksia asiallisiin kysymyksiin.Ei sitten pidä ihmetellä miksi tietyt vähemmistöt eivät ns. sopeudu valtaväestön pariin.
      Useissa kulttuureissa on hyvin vahvat perinteet ja tavat.Menee todella paljon aikaa kun niitä hienosäädetään.
      Eikä me valkolaiset sen parempia tai sivistyneempiä olla,sen huomaa tässäkin ketjussa.
      Mä itse asun sellaisella hyvällä alueella jossa ei asu muita kuin meikäläisiä ja silti saa tarkkana olla kenen kanssa kaveeraa.
      Olen minäkin sossun luukulla joutunut käymään ja koin sen järkevämmäksi ratkaisuksi kuin plus miinus nolla palkan.Myöskin olen yh ja toipuva alkoholisti.Kaikenlisäksi mulla on mielenterveyshäiriö,kiitos vain sairaalle perheelleni.Ja mulla erityislapsi,1/4 osa romani,syrjäytynytkin vielä.Onhan mulla lisäksi ns.tappajakoirarotu kotona.Luottotiedotkin menneet.Vuokralla asutaan.Olen introvertti.Lisäksi veljeni on sekakäyttäjä linnakundi ja isäni spykopaatti.Nättikin olen ja positiivinen olen mun"vioistani"huolimatta.
      Nyt on näin että minäkin kuulun siihen vähemmistöön jota ei sulateta,mulla vain se etu ettei mikään näistä äsken mainituista asioista näy päällepäin mikään.
      Mullakin on oikeus kuulua yhteiskuntaan ja parhaani yritän mutta se vie aikaa mun loppuelämän.
      Jospa nyt annettaisiin toisillemme edes hieman elintilaa ja jos se niin pirun hankalaa on niin pysytään hajuetäisyyden päässä.Jookos?
      Mitenkä se nyt menikään..Niin metsä vastaa kuin sille huudetaan..

      • Tarkoitat ilmeisesti

        että vastaukset ovat asiallisia vain jos ne ovat mieleisiäsi ja muut ovat asiattomia.


    • kullttuurillinen

      Kun nainen olet, laita hame päälle. Sellainen joka peittää polvet ja pitkähihainen pusero. Kengät ja sukat jalkaan. Ole oma itsesi. Mustalaiset ovat siis tavallisia ihmisiä, heillä on vain vähän erilaisia kulttuuriinsa liityviä tapoja. Sitä en kommentoi, onko kaikki tavat järkeviä tai edes hienostuneita tai muuten fiksuja. Mutta - tapansa kullakin.

    • nuori 23v mustalaine

      te ette tajuukkaan mustalais kulttuurii ......... MUSTLAIS KULTTUURI ...... olkaa kuin he niin he on heti teidän frendi ..... puhun kokemusta .......... koska oon mustalainen

      • 23-vuotias väritön

        Te ette tajua valtaväestön kulttuuria. TAPAKULTTUURIA.

        Olkaa ja käyttäytykää niin kuin he, niin he ovat teille ystävällisiä. Puhun kokemuksesta. Kuulun valtaväestöön.


    • Yue

      Kamalan rasistisia kommentteja. Eipä näytä suuri osa suomalaisista kovin sivistyneitä olevan.
      Itse en tiedä, romanien tavoista oikeastaan mitään, mutta sinun tilanteessasi miettisin ihan samoja asioita. Tuskin sun sentään mitään pitkää hametta tarvitsee vartavasten laittaa. Voithan pelata varman päälle ja viedä jonkun kivan pienen tulijaisen. Jotain neutraalia ja turvallista, kuten vaikka suklaakonvehteja. Ja jos et heti ryntää istumaan, niin eiköhän ystäväsi itse kehota sinua istuutumaan. :) Älä turhaan huolehdi, tuskinpa he edes odottavat sinun käyttäytyvän täysin heidän tapojensa mukaan. Käveleväthän hekin kengät jalassa sinun luonasi, eivätkä pukeudu kuin sinä, etkä sinä varmaan ota siitä nokkiisi.

      • Silmät on

        "Kamalan rasistisia kommentteja. Eipä näytä suuri osa suomalaisista kovin sivistyneitä olevan."

        Kuulehan Yue, luuletko itse olevasi tosi sivistynyt. Otapa ensin tosiasioista selvää, nuoleksi vasta sitten.


    • Uskomatonta juu

      Ja minä kun olen aina puolustanut suomalaisia, kun jotkut ovat meitä junteiksi haukkuneet... Näiden "neuvojen" luettuani ei voi muuta sanoa, kun että nousi häpeä siitä, että kuulun samaan kansaan noiden kirjoittajien kanssa.

      Ellei osa kommenteista olisi olleet niin säälittäviä, olisin ehkä voinut jopa nauraa niille. Niinkuin esim.

      "Etkö tiennyt, että suurin osa niistä on linnassa?" Täähän on faktatietoa ilman muuta =) Joku muu taisi vielä väittää, että puolet linnassa istujista on romaneja, mikä huvitti myös.

      Ja jotkut kirjoittivat, että teet näin, koska suomalaiset toimivat näin. Suomessa asuvat romanit ovat myös suomalaisia!

      Sitten lisään vielä, että valtaosa ongelmistamme johtuu jostain ihan muusta kuin romaniväestöstä ja yhteiskunnan varoilla eläminen on myös isoksi osaksi ihan peruskansalaisen harteilla (siis sen, joka saatettaisiin ottaa lärvikertoimen perusteella töihin toisin kuin romani).

      Jokainen voi miettiä sitä, että jos näin paljon älykästä porukkaa on täällä, paljonko niitä löytyy työelämästä eväämästä heidän työhönottamistaan. Mutta onhan se kiva tietysti löytää joku, jota haukkua ja syyttää ongelmista niin, että voi tuntea itsensä edes hiukan paremmaksi; Olen itse sitten millainen tahansa, mutta ainakaan en ole tuollainen.

      • häpeilijä

        Ja silti häpeät suomalaisten puolesta.


      • Faktaaaa

        Linnassa istuvista naisista huomattava enemmistö oli mustalaisnaisia, kun suhteutettiin väkilukuihin.


    • yksimonista2013

      Itse olen puoliksi romaaninainen ja käytän perinteistä romaaninaisen hametta ja korollisia nahkakenkiä. Valkolaisena sinun ei tarvitse pukeutua hameseen jos vierailet romaani perheessä ole oma itsesi, mutta kuitenkin siististi pukeutunut ja kunnioita perheen arvoja ja älä kiroile. Minä olen iloinen, että olet saanut romaaneista ystäviä ja toivon, että ystävyys jatkuu antoisana.

    • mummi 76v

      Ompa omituista, että johonkin mustalaistorppaan jos on menossa kysellään jopa, että mitä vaatetusta on oltava päällä. Kaikkea sitä vielä näkee kirjoitettavan.

      • itsekin valkolainen

        Viimeistään tämän ketjun luettuani, minun täytyy valitettavasti todeta, miten äärimmäisen sivistymättömiä, huonokäytöksisiä, puusta pudonneita ihmisiä suomalaiset valkolaiset on. Ei näytä tuo koululaitos saaneen mitään aikaan vai ovatko kaikki kirjoittaneet ihmiset peräkyliltä kotoisin.

        Täydellistä tymyyden sinfoniaa!


      • Mitä on "tymyys"?
        itsekin valkolainen kirjoitti:

        Viimeistään tämän ketjun luettuani, minun täytyy valitettavasti todeta, miten äärimmäisen sivistymättömiä, huonokäytöksisiä, puusta pudonneita ihmisiä suomalaiset valkolaiset on. Ei näytä tuo koululaitos saaneen mitään aikaan vai ovatko kaikki kirjoittaneet ihmiset peräkyliltä kotoisin.

        Täydellistä tymyyden sinfoniaa!

        "Täydellistä tymyyden sinfoniaa!"

        "Tymyyden" :D :D :D :D

        ...voi että kun yritys osui taas omaan nilkkaan... :D :D :D


      • aapeli
        Mitä on "tymyys"? kirjoitti:

        "Täydellistä tymyyden sinfoniaa!"

        "Tymyyden" :D :D :D :D

        ...voi että kun yritys osui taas omaan nilkkaan... :D :D :D

        Sun kannattaa nyt palkita itsesi kymmenellä pisteellä ja papukaijan merkillä, kun huomasit että edellisen viestin kirjottajan viestistä puuttui yksi kirjain, loistavaa!!!!!


    • Onko näin?

      Oletettavasti hekin haluavat kunnioittaa sinun kulttuuriasi. Miksette kunnioittaisi toisanne ja kulttuurejanne olemalla vaan oma itsenne? Monasti tuollainen ylenmääräinen toisen kulttuurin huomioonottaminen kätkee taakseen piilorasismia, alitajuista.

    • pankakoski

      sinuna en pelleilis mustalaisten kanssa..anna olla omissa oloissaan.

    • että semmosta

      Et tarvitse pitkäähametta tai muitakaan peittäviä vaatteita,jos et ole mustalaisen alta noussut.mutta muista ettei ne muuten vain kylään kutsu.

    • Normaalikäytös

      Käännäpä nyt asia toisin päin, eli miten uudet ystäväsi kunnioittaisivat sinua, jos kutsuisit heidät kylään?
      Arveletko, että naiset luopuisivat asuistaan ja hankkisivat pitkät housut ja bleiserin ihan vain kunnioittaakseen sinun kahvikutsujasi?

      Olet jo kutsunutkin heitä luoksesi, koska tiedät, että he pitävät kengät jaloissaan myös sisällä. Se ei ole kuitenkaan häirinnyt sinua sen kummemmin. Missä romanivieraasi istuvat, kun tulevat luoksesi?

      On ihan oikein, että antaa arvon ystävilleen ja kunnioittaa heidän tapojaan, mutta ihan yhtä oikein on, että pitää kiinni omasta arvostaan, on oma itsensä, siisti mutta normaalivaatteissa, kädet pestyinä, puhtaaksi hangatut kengät jalassa. Vie kukkapuska emännälle, jos pidät sitä tarpeellisena. Istut siihen tuoliin, joka sinulle osoitetaan.

      On lipevää yrittää olla jotain muuta kuin on. Sille ei kukaan anna arvoa, vaan takanapäin naureskellaan turhaa nöyristelyä ja hössötystä.

    • haiton1

      Vie niille viinavyö.

    • 8+6

      Älä hätäile kyllä ne renkisä opettavat talon tavoille ajan myötä......

    • aedrge

      minullakin on romanituttavia jo lapsuudestani, ja voin sanoa että ihmisiä he ovat, siinä missä sinä ja minäkin.
      ole vain oma itsesi ja käyttäydy asiallisesti, vähän niinkuin muissakin kyläpaikoissa.

    • kmåpok

      Minäkin haluaisin kunnioittaa romanikulttuuria, mutta en voi. Sitten kun he antavat lastensa käydä koulut kunnolla loppuun, hankkivat oikean ammatin ja lopettavat yhteiskunnan kuppaamisen, voin aloittaa senkin kulttuurin kunnioittamisen.

      • 2580

        Onneks sä oot ton kulttuurin asiantuntija, heh heh heh


    • jF*F*

      Aloittajalle: lakkaa miettimästä ja ole oma itsesi. Valtaväestöltä on ehkä unohtunut, että kädet pestään aina kun on käynyt tarpeillaan, ennen kuin käsitellään ruokaa ja ennen ruokailua. Näkyvästi likaiset kädet yleensä pestään automaattisesti.Kuten moni muukin on jo täällä maininnut, kysy heiltä suoraan otatko kengät pois, voinko istua tähän tai odota kun sinua ohjataan istumaan.

      Niille ääliöille, jotka ihmettelevät miksi opetella toisten kulttuuria ja tapoja. Tiedoksi, emme ole ainoita ihmisiä tässä maassa tai maailmassa. Itseasiassa olemme maailman vähemmistöä.

      Hyviin tapoihin kuuluu kunnioittaa toisia kulttuureja. Se on elämän sivistystä, jota ei opi kirjoista. Romaanit kutsuvat meitä valkolaisiksi ihan vain siksi, että me ollaan valkoihoisia eikä kuuluta heidän heimoon. Ihan samalla lailla kuin useat suomalaiset kutsuu ei täällä syntyneitä tai muuhun rotuun kuuluvia ulkolaisiksi.Tarkkoja jos ollaan, ainoat alkuperäiset (Euroopan ainoa jäljellä oleva alkuperäiskansa) ihmiset Suomessa ovat saamelaiset. Me muut kansat ollaan tultu rajojen ulkopuolelta muualta tänne aikojen saatossa ja sekoituttu keskenämme.

      Huonosti käyttäyviä löytyy niin valtaväestöstä kuin mustalaisista ja muualla syntyneistä maahanmuuttajista. Ei pidä yleistää.

      Onnea kyläreissulle!

    • Kaalee vaan

      Esität jo eteisessä kaikki Hortto Kaalon hitit. Kyllä se siitä.

    • MensanJäsen

      Kannattaa viedä mukanaan laajan matematiikan kirja lukioajoilta. Ostin itse juuri muistin virkistämiseksi integraalilaskentaa ja derivointia.

      Jos vilpittömästi saat ystäväsi oppimaan asioita ja ilmoittautumaan aikuislukioon kokeilemaan LAAJAN matematiikan kursseja, olen yllättynyt.

      Varsinaisesti uskon väitteen älykkäistä mustalaisista kun suorittavat jokaisen lukion oppimäärän laajan matematiikan kurssin arvosanalla 8 tai paremmalla.

      Niin itekin tein, en vaatisi mitään muilta mihin en itse kykenisi.

      Kerroppas mustalaisista joiden älyllinen taso on tätä luokkaa ja pitkäjänteisyys opiskella kuvaamallani tasolla matematiikkaa aikuislukiossa - sitten olen yllättynyt ja tuen mustalaisten älyllistä kehitystä.

      Odotan innolla montako mustalaista lähtee yrittämään laajaa matematiikkaa :)

      • Tyhmät miinustaa

        tätäkin viestiä. Eivät ole tajunneet että ihmisissä on eroja. On tyhmiä ja on fiksumpia. Ja sitten on paljon niitä jotka eivät edes yritä kehittyä.


      • omppu
        Tyhmät miinustaa kirjoitti:

        tätäkin viestiä. Eivät ole tajunneet että ihmisissä on eroja. On tyhmiä ja on fiksumpia. Ja sitten on paljon niitä jotka eivät edes yritä kehittyä.

        Kyllä nämä tänne miinuksia laittaneet ja muutenkin noita kommentteja kirjottaneet taitaa olla ihan kakaroita kaikki. Asiallisesta keskustelu taitaa olla liikaa vaadittu.


    • Tyylillä.

      Mene ihan omana itsenäsi. Omat mieleen kerääntyneet ennakko-luulosi, joita jokaisella suomessa asuvalla vähemmistöryhmällä on painolastinaan, voit tarkistaa vaikkapa kuuntelemalla alla olevan Bullen rennon esityksen ennakkokäsityksistä mustalaisten suhteen

      http://www.youtube.com/watch?v=ZVOXxz1jv-w

    • justine

      Aloittajalle, tämän sillisalaatin jälkeen kerro ihmeessä, miten vierailu sujui.
      Nostan hattua, kun yleensä menet vierailulle. Itse nuorempana ihmettelin, miksi "ovet ei aukene meille" ja väitettyä romanien syrjintää. Mutta oltuani yhden kesän huoltoasemalla töissä, ihmettelyt jäivät, kun näki sen siivon ja varastelun, mitä
      nämä porukat saivat aikaan

    • utsu8755

      Vie Kings Light sokerittomia ja keinomakeutettuja jäätelöpuikkoja tuliaisiksi. Siltä varalta jos joukossa on laihduttajia tai diabeetikkoja. Ovat muuten mahottoman hyviä. Saa isoista CM-tavarataloista.

    • salatut asiat

      Turhaan kiittelet, "forumpoliisit" ei hyväksy tosiasioita.

    • Ole varovainen

    • Iiines5

      Liikun paljon alueella joka vilisee somaleja. Ei ole vielä tullut mieleen laittaa turbaania päähän tai huivia silmille!!!!

      • Faktat faktoina.

        Joo, mutta kun suurella osalla suomalaisista on niin vähän kokemusta erilaisten ihmisryhmien kanssa toimimisesta, että he eivät ymmärrä, ettei toisten tapojen mukaan tarvitse sadalle mutkalle taipua. Jos on toisten kanssa tekemisissä niin ei se tarkoita, että tarvitsisi itsekin omaksua samaa uskontoa, vaatetusta, asenteita, tapoja... tätä ei suomalainen valtaväestö käsitä, ja sen takia meillä on menty ihan överiksi esim. siinä, ettei kouluissa enää lauleta suvivirttä. Sen sijaan, että lopetetaan toimimasta kuten meidän kulttuuriimme kuuluu, pitäisi todeta, että maassa maan tavalla tai maasta pois. Jos ei meidän tavat miellytä, niin se lähtee joka haluaa, eikä heidän takiaan ruveta meidän ikiaikaisia perinteitämme muuttelemaan. Jos miettii vaikkapa USA:ta, niin sinne tulevien maahanmuuttajien on ihan turha odottaa, että siellä onnen luvatussa maassa ruveta pokkuroimaan sen mukaan, mitä tulija haluaisi. Tulija pokkuroi itse, tai kuolee nälkään. Näin se vaan on.

        Voi että pistää vihaksi tämä suomalaistan nöyristely, prkl!!!!


    • valkonaamaaa

      "silti he ovat niin nättinokkaisia, ettei näitä asioita saa sanoa ääneen, vaikka koko valtaväestö on nähnyt, minkälaista tuhoa romanit jättävät jälkeensä"

      Tätä juuri on rasistinen sokeus kuin mitä nimimerkki "hävetkää" toi julki.
      Suomen laissa on kielletty kiihotus kansanryhmää vastaan.
      Tänne kirjoitetetut solvaukset ovat malliesimerkkejä kiihotuksesta kansanryhmää vastaan: Koko kansanryhmä yleistetään rasistisesti rikolliseksi/likaiseksi/epärehelliseksi/väkivaltaiseksi.

      Miten on niin vaikeaa käsittää, että romanitkin ovat yksilöitä ja että meillä on laki joka yksiselitteisesti kieltää rotuun tai kulttuuritaustaan perustuvan solvaamisen ja leimaamisen? Piste.

      Jos suomalainen valkolainen tappaa, raiskaa, hakkaa vaimoaan ja varastaa, niin hänen heimoveljilleen ei tule mieleenkään yleistää että "taas ne suomalaiset väkivaltaiset raiskarijuopot hakkaa vaimojaan ja varastelee, ne pitäisi kaikki panna pois päiviltä"...vaan valkolainen on sitä mieltä, että rikollinen heimoveli on yksilö ja itse vastuussa teoistaan. Siitäkin huolimatta, että esim. väkivalta suomalaisissa valkolaisten parisuhteissa on erittäin yleistä tilastojen mukaan ja naisia tapetaan kansainvälisessä vertailussa todella paljon lähisuhteissa.

      Täältä poistetut viestit ovat siis olleet Suomen lain vastaisia ja foorumin sääntöjen vastaisia. Yksinkertaista, eikö totta?

      • www.finlex.fi

        "Täältä poistetut viestit ovat siis olleet Suomen lain vastaisia ja foorumin sääntöjen vastaisia."

        Jo on aikoihin eletty, kun romanit ovat alkaneet saarnaamaan valtaväestölle lakien noudattamisesta!!! :D :D :D :D :D


      • Anonyymi
        www.finlex.fi kirjoitti:

        "Täältä poistetut viestit ovat siis olleet Suomen lain vastaisia ja foorumin sääntöjen vastaisia."

        Jo on aikoihin eletty, kun romanit ovat alkaneet saarnaamaan valtaväestölle lakien noudattamisesta!!! :D :D :D :D :D

        Aika normi.


    • valkonaamaaa

      Ihan kiinnostuneena kysyn: istä olet saanut sellaisen käsityksen että juuri ROMANIT ovat poistaneet viestit?

      Lakiahan maassa puolustavat oikeusoppineet, poliisit, yksittäiset valtaväestöön kuuluvat henkilöt...

      • valkonaamaaa

        Itse tunnen lukemattomia romaneja, joilla ei ole minkäänlaista rikostaustaa ja jotka eivät muutenkaan millään tavalla vastaa kuvausta jota täällä on esitetty "manneista".

        Lisäksi maassa asuu tuhansia romanilapsia, joiden kehitykseen vaikuttaa suuresti rasistiset ennakkoasenteet ja solvaaminen.

        Oletko muuten itse rikollinen. nimimerkki finlex.fi? Mitä rikoksia olet tehnyt?
        Kysyn koska sinuakn tuntuu kiinnostavan "romanitaustaisten" henkilöiden rikollisuus.
        Minua taas kiinnostaa sinun tekemäsi rikokset. En kuitenkaan rohkene leimata koko heimoryhmääsi (pohjalainen? savolainen? karjalainen? hämäläinen?) sinun rikostesi perusteella, ole huoleti. Sellainen ei mielestäni olisi eettistä.


      • -Tarkkailija-

        "Ihan kiinnostuneena kysyn: istä olet saanut sellaisen käsityksen että juuri ROMANIT ovat poistaneet viestit?"

        Ihan ulkopuolisena totean, että ei kai tuolla kukaan ole sellaista väittänyt? Moderaattorithan ne viestit poistavat. Tietyt ihmiset voivat toki PYYTÄÄ moderaattoreita poistamaan viestejä, ja siitä, mitä viestejä poistetaan, voikin sitten päätellä, ketkä ovat olleet asialla... :)


      • Ehhhehehe...
        valkonaamaaa kirjoitti:

        Itse tunnen lukemattomia romaneja, joilla ei ole minkäänlaista rikostaustaa ja jotka eivät muutenkaan millään tavalla vastaa kuvausta jota täällä on esitetty "manneista".

        Lisäksi maassa asuu tuhansia romanilapsia, joiden kehitykseen vaikuttaa suuresti rasistiset ennakkoasenteet ja solvaaminen.

        Oletko muuten itse rikollinen. nimimerkki finlex.fi? Mitä rikoksia olet tehnyt?
        Kysyn koska sinuakn tuntuu kiinnostavan "romanitaustaisten" henkilöiden rikollisuus.
        Minua taas kiinnostaa sinun tekemäsi rikokset. En kuitenkaan rohkene leimata koko heimoryhmääsi (pohjalainen? savolainen? karjalainen? hämäläinen?) sinun rikostesi perusteella, ole huoleti. Sellainen ei mielestäni olisi eettistä.

        "Lisäksi maassa asuu tuhansia romanilapsia, joiden kehitykseen vaikuttaa suuresti rasistiset ennakkoasenteet ja solvaaminen."

        Enemmän niiden kehitykseen vaikuttaa oman heimonsa arvot, asenteet ja opetukset, joita syötetään lapsesta asti.


    • l.ilmari

      Vuokrasin Elli Hagertilta asunnon vuonna 1973. Elli asui Vallilantiellä. Käytiin hupaisa keskustelu. Ellikysyi minulta että, olenko Kuopiosta? Totesin etten ole kyseisesså kaupungissa koskaan käynyt. Kysyi miksi hän sellaista kyseli. Elli sanoi että kun sulla on tuollaiset kengät. Olin ostanut kääntövarsilapikkaat jotka oli 40 vuotta sitten kova juttu. Maksoivatkin muistaakseni 600 - 700 markkaa. että tämmöisen seikan takia leimauduin savolaiseksi. jk. olen käymyt joskus 80 -90 luvun vaihteessa Kuopiossakin.

    • hei. olen lueskellut viestejä, eikä sinänsä mitään uutta.. mielipiteet ovat varmasti osittain oikeutettuja ja osalla on henkilökohtaisia kokemuksia .....
      olen elellyt yli 10vuotta romaninaisen kanssa ja uskallan sanoa, että kyllä Romaninaiset selviäsivät työelämässä, monella alalla ihan varmasti...siivoojina erittän hyvin... linja-autokuljettajiksi ja taksi..ja keittiötoissä ja ompelutöissä...Monta kertaa olen itsekseni miettinyt, miksi yrittäjät ei palkkaa romaneita toihin. normaaliin työsuhteeseen, ns. normipalkalla...kyllä romanitkin kaipaa samaa turvallisuudentunnetta, mitä työssäkäyvät saa tilipussista...töissä kaikilla on samat velvollisuudet ja oikeudet.. ja eikohän suurin osa romaneista selviä työelämässä, kun vaan saavat oikeisiin toihin mahdollisuuden... terv jyrki mattila

    • Tässä on tullut jo monia neuvoja, jotkut oikein hyviä, osa ns. vaihtevia. Romanikulttuurista sen verran vielä, että iäkkäämpiä kunnioitetaan, ja jos tulee sellainen tilanne, että tarjoat tai ojennat vuoronperään jotakin, tarjoa aina iäkkäimmälle ensin. Romanikoti on yleensä hyvin siisti. Kun menet sisään, kysy ja katsele mikä on heillä tapana kenkien kanssa. Jos ovat muut sukkasillaan niit otat omat kenkäsikin pois.

    • yksimonista2013

      Voi teitä valkolaisii!! Ei meistä romaaneista kaikki ole rikollisia moni on kunnon ihmisii. Minunkaan lähipiirissäni en tiedä ketään joka olisi esm. Varastanut? Mutta itse olen huomannut kun olen liikkunut,esm. Kaupoissa niin myyjät kyllä katselevat perääni, etten vain vie mitään se on loukkaavaa ja vain koska olen romaani. Mutta uskon, että se on tietämättömyyttä ja juuri se lisää rasismia meitä kohtaan.

      • Myyjien käytökseen

        on omat syynsä. Mietipä vaikka sitä.


      • Sakinhivutus
        Myyjien käytökseen kirjoitti:

        on omat syynsä. Mietipä vaikka sitä.

        Kannattaisko motkottaa niille mustalaisille, jotka pilaa loppujenkin maineen? Turha meille ulkopuolisille on mussuttaa. Pistäkää omanne kuriin.


    • horttonaali

      Lakkia ei saa pitää pöydällä ja kädet pestä, pitkät housut katsii pitää ja varsisaappaat, kenkiä ei tartte riisua. Muuten voi olla ihan vapaasti ja soitella kitaraa ja lauleskella. Autonkortiksi kelpaa hevosajokortti. Vieras ei saa käydä vessassa tarpeilla.

    • usein miettinyt tätä

      Olin nuorena tyttönä aikoinani töissä huoltoasemalla joka oli auki 24h muutaman vuoden.
      Tänä aikana asiakkaina kävi luonnollisesti persoonallisuuksia laidasta laitaan, tankkaamassa, kahvilla , syömässä tai kuluttamassa aikaa hedelmäpelien parissa.

      Myös mustalaisia oli asiakkaina, sekä paikallisia että kauempaa tulevia matkalaisia.

      Näiden vuosien aikana, joita nuoruudessani työskentelin ko. paikassa ei koskaan (painotan sanaa koskaan) ollut minkäänlaisia häiriötekijöitä heidän kanssaan.

      Päinvastoin, olivat siisteimpiä ja asiallisesti käyttäytyvimpiä asiakkaita.
      Sen sijaan ns. häiriköt tulivat valtaväestöstä, jolloin kännissä nukahdeltiin pöytiin ja sai herätellä, vessatiloista sai siivota jäljet kun joku oli oksentanut tietysti pitkin lattiaa tai ei ollut ymmärtänyt miksi siellä on vessanpönttö kun oli tehnyt tarpeensa mm. lattialle.

      Ikinä en noiden vuosien aikana tarvinnut mustalaisten jäljiltä sotkuja siivota, eikä heidän suusta törkeyksiä kuulla. Valtaväestön juoppomiehiltä sen sijaan tuli härskejä kommentteja varsinkin ravintolaillan jälkeen, kun rantautuivat nuorten myyjätyttöjen kauhuksi varsinkin viikonloppuisin lähipöytiin örisemään makkaraperunoidensa kanssa. Ja jos pöytiin tarjoiltiin niin piti varoa nipistyksiä ja muuta vastaava väistellä.

      Myös bensamaksu unohtui joltain, eli tankattiin ja häivyttiin. Mustalaiset maksoivat bensansa.

      Tällaista ei tapahtunut mustalaisten kanssa. Miksi näistä asioista ei puhuta enempää, että ketkä ne pahimpia sikailijoita ovatkaan. Valtaväestöstä tulevat immeiset joilta kotikasvastus jäänyt puolitiehen, puhumattakaan käytöstavoista.

      Miksi kokemukseni tuolla huoltoasemalla olivat hyviä? Oliko kyseessä vuosien "hyvä säkä" kun yksikään mustalainen ei pölliny meiltä kertaakaan mitään, toisin kun valtaväestön pitkäkyntiset joille kelpasi jopa veskipapru yleisestä vessasta tai teemukit pöydistä.

      Ovatko pohjanmaan mustalaiset (missä huoltoasema tuolloin sijaitsi) erityisen fiksua sakkia? Vai voiko kyse olla yksinkertaisesti vain siitä, että kun fiksusti palvellaan fiksuja ihmisiä asiakastilanteessa, on kaikilla hyvä mieli. Oli kyseessä sitten vähemmistöön kuuluva tai valtaväestön edustaja.

      • The truth hurts :)

        Hohhoijaa... Päätit sitten tämmöisen iltasadun jaaritella, kun tuolla aiemmin oli huoltamotyöntekijän juttu siitä, miten törkeää siivoa mustalaiset jättävät jälkeensä - juttu, joka tosin sittemmin poistettiin, kun teki romaneihin niin kipeää se että sikailut kerrottiin ääneen... Naurattaa tuo herkkyys, kun pidetään oikeutena sikailla ja sitten ei kestetä että asioista puhutaan ääneen.

        Eiköhän meistä jokainen tiedä missä mennään...


    • nb sanomar
    • ukki 77v

      Itse olen valtaväestöä. Minulle voi tulla kylään vain puku päällä ja lakeri kengät jalassa. Ja naisella ei hame saa mennä 10 senttiä lähemmäs polvia. Eli puhutaan minihameesta aina. Ja mielummin ei puhuttaisi työasioista ollenkaan, koska itse olen jo saavuttanut eläkeiän. Muuten keskustelu saa olla vapaata. Käsiä ei tarvitse pestä kuin vc käynnin jälkeen.

    • yksimonista2013

      Minä ainakin olen rehellinen romaani ja minulla on monia valkolaisystäviä kukaan heistä ei ole sanonut mitään negatiivista minusta. Hei, sie vai täytyy ensin maksaa rahtihameeni?? Oletko noin sivistymätön vai ihan uuno? Ei käytöstapoja lainkaan! Taidat olla tosi rasisti? No, ei tämä ole uutta,että silleen.

      • kerro vielä

        Oletkos sinä sanonut pahaa heistä?


      • mukarasististako ?

        Hei rehellinen romaani !

        Kerroppas vähän lähivuosien bruttotuloistasi työelämässä ?

        Vaikka mitä olettienannut 2008,2009 ja 2010 ?

        Miten sun lukio meni ja miten suoritit varusmiespalveluksen ?

        Onko uinka moni suvustasi/tutuistasi saanut toimeentulotukea ?

        Kun näihin vastaat, puhutaanko sitten käytöstavoista ja tutkitaan molemmat oman lähipiirimme rikosrekisteriä ?

        Mun vastaukset, EN tietenkään voi kysyä tuollaisia jos en itse vastaa:

        Vuositulot 30-38000€ ja toimin asiantuntijana IT-alalla.
        Kirjoitin C:n paperit ja kävin aliupseerikoulun.

        Minulla,sisaruksillani tai serkuillani ei ole rikosrekisteriä. Veljeni sai ylinopeussakon pari vuotta sitten. Serkkutyttö ei saanut valmistuttuaan töitä ja hän sai toimeentulotukea 4 kuukauden ajan vuonna 2008.

        Kerroppas sinjä tutuistasi..


      • kaikenkarvaiset ystä
        mukarasististako ? kirjoitti:

        Hei rehellinen romaani !

        Kerroppas vähän lähivuosien bruttotuloistasi työelämässä ?

        Vaikka mitä olettienannut 2008,2009 ja 2010 ?

        Miten sun lukio meni ja miten suoritit varusmiespalveluksen ?

        Onko uinka moni suvustasi/tutuistasi saanut toimeentulotukea ?

        Kun näihin vastaat, puhutaanko sitten käytöstavoista ja tutkitaan molemmat oman lähipiirimme rikosrekisteriä ?

        Mun vastaukset, EN tietenkään voi kysyä tuollaisia jos en itse vastaa:

        Vuositulot 30-38000€ ja toimin asiantuntijana IT-alalla.
        Kirjoitin C:n paperit ja kävin aliupseerikoulun.

        Minulla,sisaruksillani tai serkuillani ei ole rikosrekisteriä. Veljeni sai ylinopeussakon pari vuotta sitten. Serkkutyttö ei saanut valmistuttuaan töitä ja hän sai toimeentulotukea 4 kuukauden ajan vuonna 2008.

        Kerroppas sinjä tutuistasi..

        "Kerropas sinjä tutuistasi.."

        Tuttuja on laidasta laitaan,kiitos kysymästä.
        Pääosin asiallisia ja reiluja tottakai, eri ammattialoilta.
        Mukaan mahtuu myös 1 sairaalloisen utelias aliupseerikoulun käynyt leuhka mulkku.


    • yksimonista2013

      Voin rehellisesti sanoa, että saan toimeentulotukea riittävästi ja mitä ystäviini tulee, en tosiaan tiedä heidän tulojaan, en ole niin utelias ja se ei kuulu minulle. Netti ei ole oikea paikka tuloselvityksille se teidänkin tulisi tietää jos olet älykäs?? Joten eiköhän pysytä järkevällä tasolla? Minusta tuntuu siltä,ehkä olet vain kateellinen kun jotkut saavat yhteiskunnalta tukia jotka tulevat tarpeeseen jos on vähävarainen joten se siitä.

    • juuuuuli

      Nimimerkille "mukarasististako",

      sulla on c:n paperit?

      Mulla on viisi ällää, omalla työllä ansaittu miljoonatalo, olen opiskellut yliopistossa, en ole tehnyt rikoksia eikä miehenikään ole niitä tehnyt. Mitä sitten?

      Miksi pitäisi kehuskella täällä ns. älykkyydellään, saavutuksillaan ja moraalisella tai juridisella puhtoisuudellaan?

      Tiesit varmaan, etä romanimiehet taistelivat sodassa aivan kuten valkolaismiehetkin. Täällä moni erottelee "suomalaiset" ja "romanit", koska yleissivistys ja historiantuntemus on monella valkolaisella hyvin heikko.

      Kyllä yli 500 vuotta Suomesa asunut kansa kuuluu ihan suomalaisiin. Suomessa asuu myös valkolaissukuja jotka ovat asuneet Suomessa vähemmän aikaa kuin romanit.

      Ihonväri ja geenit eivät tee kenesäkään "suomalaista" tai "ei-suomalaista"..

    • Tampereelta taas

      No huh huh! Olen ketjun aloittaja, vasta nyt pääsin lukemaan,koska ollut kiirettä.Jos joku epäilee, tarkistakoon ip-tunnukseni. Kiitos vastaajille, mutta ei kiitos asiattomille kirjoituksillle. En ole ehtinyt kyläilemään, kellään, missään,koska työni on sen luontoista, että keväällä pukkaa hikiä :) eli kasvitarhalla. Unohdin mainita aloituksessa, että olen siis nainen,mutta sehän kyllä oli tiedoissanne. Kaikkea hyvää teille ja eletäänhän ihmisiksi. Nautitaan keväästä,kohta on taas kesä. Ps: ostakaa kotimaisia vihanneksia,kasviksia ja kukkia. Moikka!

    • putsplankkia

      Aloittajalle: Jouduimme siivoamaan tätä ketjua todella urakalla. Törkeitä kirjoituksia tuli poikkeuksellisen paljon. Rikoksen tunnusmerkistön täytti valtaosa kirjoituksista valitettavasti.

    • rommaani

      no jos olet nainen niin hame päälle jos on vanhoja ihmisä!! ja voit ne kengät ottaa pois ja käyttäydy ihan normaalisti! minun perhe ei niin niitä sääntöjä naudata!

    • lorkku86

      Voit mennä ihan omana itsenäsi, eikä tarvitse hametta laittaa päälle. Ja jos jokin epäilyttää kysy ihan rohkeasti. Kyllä ne ymmärtää että olet suomalainen etkä voi tietää. Eikä sinulta voi edes vaatiakkaan

    • Onko pakko tunkea

      Jos olet heihin noinkinpaljon ihastunut,muuttuisit kokonaan mustalaiseksi asumaan lopunniäkseen heidän kanssaan,niin omaisit siinä samassa myös heidän kulttuurinsa.Suomessa yleensä riittää omat tapamme sivistyksineen.

    • Vaaalea

      En suosittelisi . Mulla huonoja kokemuksia :( ystävystyin yhden romanin kanssa,joka kerta kun hän tuli mun luo,piti mun ostaa häneltä jotain, kunnes vierailut tihenivät ja mukana seurasi uusia tummia ja taas uusia tummia ja kaikilta piti ostaa jotain. Lopulta vierailut riistäytyivät ihan käsistä...oli pakko viheltää peli poikki. Sitten näin tämän "ystäväni" todelliset kasvot. Nyt olen noin vuoden ollut ilman "ystäviäni" kymmenien sukkien, t-paitojen, liinojen kanssa. En siis suosittele valkolaista ystävystymään tummien kanssa. En sano, että kaikki olisivat samanlaisia. Taisin törmätä huonoihin ihmisiin, no sitä sattuu.Ps. miksi tummilta pitää ostaa ja miksi he tyrkyttävät niin päällekäyvästi? Miksi he vetoavat siihen, että saisivat ruokaa niillä rahoilla? Kun katsoo heidän kotejansa, autojansa, korujansa, niin kyllä sitä rahaa näkyy olevan. Kunhan kysyn.

      • seuraava puolikas

        Vaalealle: Kysyit lopuksi, miksi tummilta pitää ostaa vaatteita ym. Ei ole olemassa OSTOPAKKOA!!!! Ei he loukkaannu vaikket ostakkaan. Se miksi he kauppaavat, toiset jopa tyrkyttävät...johtuu siitä, ainakin naisten kohdalla, että naiset saavat sillä konstin ihan OMAA rahaa, rahaa mitä ei tarvitse kotiin käyttää. Ymmärrätkö? Tässäkään ei ole yhteneväisyyttä, mutta toisten naisten miehet ovat tiukkoja rahan suhteen, antavat vain elämiseen. Ymmärsitkö? Tällöin on mukava tienata siinä jokusen lantin ihan itselleen, vaikka myymällä itse virkattuja liinoja. Jotkut romaninaiset elävät tossun alla tai nyrkin ja hellan välissä. Ajattele ja ajatelkaa sitäkin puolta seuraavalla kerralla, kun kohtaatte kaupustelijoita.Kiitos kun jaksoit/te lukea loppuun asti.


    • kyllästyttäää

      kyllä kyllä, kirjoitapa tälle palstalle ihan asiallinen viesti niin ensinnäkin valtaväestö kirjoittaa omat niin hassun hauskat viestinsä ja jotkut ohittavat koko viestin ja laittavat vastaukseksi pitkät kappaleet raamatusta.
      Loput riitelevät. ja ivaavat.

      Eräs samantyyppinen palsta on suomi 24 Hamina.
      Kysyipä vaikka kenkäkaupan osoitetta, niin vastaukseksi saa hävyttömyyksiä, solvauksia ja muita "vitsikkäitä" vastauksia.

      Kiitos te pari kolme jotka vastaatte ihan asiallisesti, teidänkin vastauksennne tuntuu hukkuvan houruviesteihin.

    • Dimitri Dima

      Teistä en tiijä mutta minä lähden ajelemaan. mikä sen parempaa vesi sade päivä ja hyvä auto alla ja maisemat vaihtelee . ei huolen häivää elämä hymyilee.

    • autoton ekoilija

      Keski-Suomessa liikkuu kuulemma niitä aggressiivisia tiekaupustelijoita, jotka pysäyttävät autoja väkisin ja muka myyvät koruja, mutta myynnin aikana sitten vaihtavat autossa istuvan aidot korut rihkamiin.

      Että sielläkö päin ajattelit ajella?

    • sfsdfsd

      Mitä siitä huolissaan olemaan. Mikseivät romaniystäväsi voisi yhtä hyvin voisi olla huolissaan, etteivät he vain loukkaa SINUN kulttuuriasi?

    • assimilian?

      Salsahameethan on aina muotia.
      Siinä turvallinen vaatetus romanivierailulle. Tai kunnon mekko,niitähän on jokaisella.


      No yleensä vaate joka peittää kehon. kuten t-paita ja jalat peittävät vaatteet.

      Helpointa on kysyä,että kuis pukeudun kun tuun kylään?

    • Romano

      Kun menet Romaniperheeseen kylään:

      - Älä katso silmiin
      - Jos pudotat ruokaa tai ruokavälineen, nosta se pöydälle
      - Röyhtäilyt, piereilyt ja muut valkolaiten hommat ei kuulu pöytään
      - Pyydä lupa, jos haluat puhua
      - Pyydä lupa, jos haluat nousta
      - Kehu emännän hiuksia
      - Vie perheelle rahalahja
      - Älä katso lapsia kohti, se on epäkunnioittavaa
      - Pidä kädet sylissä koko ajan, älä heiluttele

      Näillä pärjää!

      • Huhhu ...

        Yli puolet ei pidä paikkaansa että missä lie sinäki romaneja oot nähny -_-"


    • Ihmettelenpä vaan

      Te ketkä haukutte ja aliarvioitte romaneja miksi avaatte edes keskustelun kun näette keskustelun aiheen...

    • haalariduunari

      Mene työhaalareissa. Saat hyvin koko illan puheenaiheen kun yrität selvittää mitä sinulla on päälläsi ja missä haalareita yleensä pidetään.

    • Omat_kuriin

      "Kannattaisko motkottaa niille mustalaisille, jotka pilaa loppujenkin maineen? Turha meille ulkopuolisille on mussuttaa. Pistäkää omanne kuriin."

      JUURI NÄIN. Miksi valittaa valkolaisille toisten mustalaisten mokista? Eihän se valkolaisten syy ole että teitä inhotaan, vaan niiden mustalaisten, jotka on pilanneet teidän kaikkien maineen. Valkolaiset pistää omat rikollisensa kuriin ja vankilaan, pahat teot tuomitaan selkeästi. Miksette te tee omillenne samoin?

    • Valtelamanne

      Aluksi ovat mukavia ja ystävällisiä, mutta sitten kun olet pidempään tekemisissä, se valtetouhu alkaa ja käyttävät hyväksi, pettävät etc.

    • Anonyymi

      No ihan ensiksi luulisin että jos kutsut heitä "mustalaisiksi" niin se voi olla loukkavaa. Istumapaikan löytäminen ei luultavasti ole mikään suuri ongelma. Kyllä he varmaankin ymmärtävät että et luultavasti tunne kaikkia kulttuuritapoja tai perinteitä. Ole vaan oma itsesi ja jos et ole aivan varma asiasta niin kysy suoraan.

    • Anonyymi

      No huh, eikai se mustalainenkaan vaihda vaatteitaan kun käy sinun luona. Mun kotiin ei kengät jalassa lompsi kukaan oli kuka tahansa. Hyi mikä lonkero oot, "laitanko hameen vai housut".. saako oksentaa jo.

    • Anonyymi

      Meet alasti rasvattuna

    • Anonyymi

      OI HERRA ARMAHDA!!!!!!!

    • Anonyymi

      Olen romanimies ja olen menossa kaajeille kylään.
      Pitääkö minun laittaa farkut jalkaan, vai olisko tuulipuku sopivampi? Pitääkö sanoa päivää kun menee sisälle?

    • Anonyymi

      Ole oma itsesi

    • Anonyymi

      Ainakin täällä päin kaaleiden asunnoissa kuuluu riisua kaikki vaatteet heti ovesta tultua. Naulakosta voit sitten valita asusteeksi joko ajurinlakin tai nahkaiset länget riippuen oletko top vai bottom

      • Anonyymi

        OMAT PULLO JA NARKOT PITÄÄOLLA,,,SILTENAVIILIT TARJOO TALO,


    • Anonyymi

      Joku kirjoitti että vessassa ei saa käydä tarpeilla. Kai siellä voi käydä tullessa ennen käsien pesua? Tiedän että asia on tabu, mutta ei siitä kai tarvitse sen enempää mainita?

    Ketjusta on poistettu 169 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      70
      2082
    2. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      168
      1618
    3. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      155
      1547
    4. Oisko jii-miehelle jollakin asiaa

      Jos vaikka on jäänyt joku asia sydämen päälle.
      Ikävä
      90
      1348
    5. Miehelle naiselta

      Ajattelen sinua aina, en jaksa enää. Ja luulin, että pidit minusta, mutta silloin olisit tehnyt jotain. Mutta sinä et te
      Ikävä
      50
      1302
    6. Iäkkäät asiakkaat ärsyttävät kaupoissa

      Miksei Kela järjestä palvelua, jolla toimittaisivat ostokset suoraan ikäihmisille? https://www.is.fi/taloussanomat/art-
      Maailman menoa
      286
      1168
    7. Olen syvästi masentunut

      En oikein voi puhua tästä kenenkään kanssa. Sillä tavalla että toinen ymmärtäisi sen, miten huonosti voin. Ja se että mi
      Tunteet
      134
      1048
    8. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      75
      1022
    9. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      113
      1013
    10. Nainen, millainen tilanne oli

      kun huomasit ihastuneesi häneen oikein kunnolla. Missä tapahtui ja milloin
      Ikävä
      54
      882
    Aihe