AA
A A A
Opastus ja palaute
liity jäseneksi!
Suomi24-uudistus aiheuttaa käyttökatkon kaikkien palveluiden käytössä keskiviikkona 28.1.2015.
Miten uudistus muuten vaikuttaa? Lue uudistussivulta!

 /   /  / Kilpirauhasarvot ja kolesteroliarvot

Kilpirauhasarvot ja kolesteroliarvot

13 Vastausta 3 174 Lukukertaa
Tällainen tapaus: Kilpirauhasarvot ja kolesteroliarvot viittavat siihen, että henkilö juo alkoholia paljon, mutta asia on miltei päinvastoin. Henkilö ei juuri koskaan käytä alkoholia. (Ehkä kaksi lasia viiniä muutaman kerran vuodessa) Mikä siis on pielessä? Olisin kiitollinen jos joku osaisi vastata? Kiitoksia jo etukäteen!

Kolesteroliarvoista

Alhaiset kilpirauhashormoniarvot saattavat nostaa kolesteroliarvoja. Eikä näistä kahdesta arvosta pelkästään voi vetää johtopäätöstä, että henkilö käyttäisi paljon alkoholia. On paljon muita laboratoriokokeita, jotka paljon suuremmalla varmuudella kertovat alkoholinkäytön runsaudesta.

Mutta

mistäs johtuu tuollainen arvojen "sekoilu"? Jos nyt unohdetaan se alkoholinkäyttö, kun sitä juurikaan ei ole, niin mistä tuollainen voi johtua?? Ja kyseessä oli sellainen tapaus, että lääkäri oli juuri sitä mieltä, että henkilö käyttää alkoholia, eikä ollut uskoa, kun hän sanoi, ettei käytä. Eli jotkut arvot mitkä ilmaisevat alkoholinkäyttöä olivat nousseet. Mistä johtuvat alhaiset kilpirauhashormoniarvot sitten?

Kuka sekoilee?

En olekaan kuullut, että kilpirauhasarvoilla olisi jotain tekemistä alkoholinkäytön kanssa. Tarkoitatkohan nyt maksa-arvoja?

Yleisimmin mitatun kilpirauhasarvon,TSH, normaalirajat ovat 0,2-4,5 (tai 0,3-5,0 toisissa lähteissä). Jos on vajaatoimintaa, arvo nousee ja voi olla kymmenissä. Vajaatoiminta aiheuttaa myös kolesteroliarvon nousua.

Kannattaa kysyä siltä lääkäriltä, jos on ymmärretty väärin tai jos asiassa on jotain merkillistä. On tietysti virheellistä lääkäriltäkin selittää jotain arvoa alkoholinkäytöllä, jos se ei pidä paikkaansa. Kysehän voi olla jostain muusta sairaudesta.

En ole lukenut

Kilpirauhas ja kolesteroli arvoista selviää jonkun alkoholin käyttö ??????

Runsaalla alkoholin käyttäjällä maksa-arvot kyllä nousevat.

Tosin kolesterolia valmistuu maksassa 90%, loppu tulee ruuasta, joten tiedä sitten ?????

Kilpirauhas arvoilla ja kolesterolilla on kyllä yhteys. Jos kilpir. arvot korkeat niin kolesteroli laskee,
jos taas kilpir. arvo matala niin kolesteroli nousee.

eikun

Siis jos kilpirauhasarvo(TSH)nousee, kyseessä on kilpirauhasen vajaatoiminta, ja silloin myös kolesteroliarvo voi nousta. Niin päin se menee. Kohonnut arvo on molemmissa siis huono asia.

niin, matala TSH

Kilpirauhasen oireeton mutta vaarallinen liikatoiminta
Vähäoireiset tai oireettomat (subkliiniset) kilpirauhasen toimintahäiriöt ovat tavallisia, etenkin iäkkäillä. Niillä on myös ennusteellista merkitystä. Tässä väestötutkimuksessa matala TSH taso (viitaten klipirauhasen liikatoimintaan eli hypertyreoosiin)yli 60-vuotiailla ennusti seuraavan 10 vuoden kuolleisuutta erityisesti verenkiertoelinten sairauksiin. Välittävinä mekanismeina voi olla mm. lisääntynyt eteisvärinäriski tai alttius lonkkamurtumiin. Koska hypertyreoosiin liittyy myös kolesterolitason pieneneminen, voi pohtia, olisiko subkliininen hypertyreoosi yksi niistä mekanismeista, joka selittää matalan kolesterolitason ja kuolleisuuden yhteyttä iäkkäillä henkilöillä.
(Parle ym. Lancet 2001, September 15, 861-5 www.thelancet.com) (Timo Strandberg)
Kts.lisää: http://www.gernet.sci.fi/news/news-2001.html

Vielä

Niin, siis ERITTÄIN matala TSH kertoo liikatoiminnasta, normaalin alaraja on 0,2 (tai 0,3)

Tunnen erään

Hän on pieni, pyöreä ja kasvoiltaan punakka.
Hän meni lääkäriin kohonneiden verenpaine arvojen vuoksi.
Lääkäri oli aloittanut heti (tutkimatta) saarnan alkoholista ja tupakasta. Käskenyt lopettaa tai ainakin puolittaa molempien käytön.
Tämä polilas oli yrittänyt vain kiltisti kysyä että kummanko pilsnerin hän lopettaa, joulu vai juhannus pullon. Tupakkaa hän ei ollut polttanut enää vuosiin.

Kävikö sinunkin tapauksessa näin ????
Tutkimatta hutkitaan.....

Kyseessä

on ystävä, joten en aivan tarkkaan tiedä, että minkälaisen saarnan lääkäri oli pitänyt, mutta sen tiedän tarkkaan, että tämä ystävä ei juo. Lääkäreillä on varmaankin sellainen ammattitauti, että tietävät henkilön elämästä aina enemmän kuin henkilö itse.

Triglyseridit

Kokonaiskolesterolin mittauksesta ei pystytä saamaan kokonaiskuvaa. Mitata tulisi myös HDL ja LDL sekä triglyseridien pitoisuudet. Viimeksimainitut voivat olla koholla esim. alkoholisteilla, lisäksi niitä voivat nostaa runsas kovien rasvojen esim. suklaan syöminen. Kilpirauhaskokeissa mitataan yleensä TSH ja T4 arvot. Vajaatoiminnassa T4:n määrä laskee, alle 9. Vajaatoiminnassa myös TSH voi olla matalalla, mutta koska TSH on ns. piiskahormoni, sen määrä saattaa nousta kehon reagoidessa alhaiseen T4-pitoisuuteen.

Lääkärien ammattitauti

taitaa olla tuo, että lääkäri "tietää" aina toisten elämästä enemmän kuin henkilö itse. Tapaus on minullekin vähän epäselvä koska kyseessä en ole minä vaan eräs ystävä. Mutta ehkäpä lääkäri oli sitten viitannut maksa-arvoihin. Mutta mistäs se sitten voisi johtua, jos viinaa ei juoda kaipa se on sitten ravinnosta kiinni. Käsittääkseni tämä henkilö kuitenkin syö suht koht terveellisesti. No, itse pyrin pitämään lääkärit loitolla, koska kaikilta olen kuullut niin huonoa palautetta lääkäreistä. Itse asiassa mieleen ei muistu henk.koht. yhtään positiivista kokemusta, mitä lääkärissä käynteihin tulee.

Näinhän

Ärsyttää olla toisten armoilla.
Ihmisen täytyisi olla lääkäri, sosiaalijohtaja, tuomari, farmaseutti,ym....
että voisi saada itselleen kuuluvan parhaan hoidon ja muut etuudet.
Arvatkaas paljonko on ihmisiä joilta esim. KELA pimittää etuuksia, koska henkilöt eivät niitä osaa pyytää itselleen.
Mutta jos pieni ihminen jättää jonkun markan kertomasta KELA:lle, niin joudut maksamaan koko ikäsi sakkoja.
korkeat maksa arvot voi kertoa kilpirauhasen vajaatoiminnasta samoin kolesteroli arvot muistaakseni voi nousta vajaaatoiminnassa.
 /   /  / Kilpirauhasarvot ja kolesteroliarvot
Norvital TESTOMAX

Asiantuntijat

  • SincityNaisille ja pariskunnille sunnattu intiimituotteiden erik...

Keskusteluhaku

Laaja hakuLisää keskusteluja aiheesta

Tietoa mainosten kohdentamisesta