hypoteesi: neuroleptit aiheuttavat psykooseja

keittiö-fysiologi

Neuroleptit estävät aivojen dopamiini-solujen toimintaa. Tällöin aivot pyrkivät korjaamaan tilannetta voimistamalla dopamiini-solujen toimintaa.

Kun neuroleptien pääsy aivoihin lakkaa, aivojen voimistunut dopamiini-solujen toiminta tuottaa aivoihin normaalitasoa suuremman dopamiinitason. Samaan aikaan myös dopamiini-solujen voimistuneesta toiminnasta seurannut väsymys kompensoituu yleisellä elimistön superkompensaatiolla ja parantaa dopamiini-solujen fysiologista tasoa ja valmistaa dopamiini-soluja uuteen vastaavaan tilanteeseen jossa dopamiini-solujen toiminta on ulkopuolelta estettyä.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f9/Supercompensation.svg/640px-Supercompensation.svg.png

Aivojen normaalitasoa korkeampi dopamiini-taso aiheuttaa psyykkistä yliaktiivisuutta, mikä sisäsyntyisesti aiheuttaa vakavaa unettomuutta, mikä johtaa valveilla olo-aikaiseen aivojen unialueen aktiivisuuteen, joka taas on tila jossa unien näkeminen yhdistyy valve-tilaan (mikä siis tarkoittaa aistijärjestelmän "harhoja", jotka kuitenkin ovat normaalia unen näköä).

https://en.wikipedia.org/wiki/L-DOPA#Side_effects

Hypoteesin oikeaksitodistumisen seuraus. Psykoosia ei pidä hoitaa neurolepteillä. Jos aivojen sisäsyntyinen (korkea) dopamiini-taso estetään ulkoisesti neurolepteillä, dopamiini-solujen sisäsyntyinen säätely häiriintyy, sekä vaurioituu neuroleptien vaikutusajan tasoisesti.

43

290

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • pro-social-psychology

      http://keskustelu.suomi24.fi/t/14144161/quotpsykiatrisetquot-keskitysleirit#comment-83420654

      "Se että psykiatria perustuu virheellisiin käsityksiin ihmismielestä on johtanut siihen että psyykkisten ongelmien hoito on virheellistä ja yhteiskunta on tietämättään (?) ulkoistanut mielenterveyttä haittaavat kohtansa yksilön ongelmiksi ja psykiatrian hoidettavaksi. Psykiatria siis "hoitaa" yksilön sairauksina yhteiskunnan aiheuttamia ongelmia.

      Psykiatrian käytännöt kuitenkin antavat hyvin vahvan kuvan siitä, että psykiatrian pääasiallisin tehtävä yhteiskunnassa on mieli-peräisten ongelmien poistaminen yhteiskunnan toimintaa haittaamasta. Se siis samalla ajaa yhteiskuntahygieenistä että virheellistä geneettis-biologista "hoito"-tehtävää. Kun geneettis-biologinen hypoteetti-perusta on virheellinen, psykiatrian ainut keino hoitaa psyykkisiä ongelmia on vaimentaa ne aivotoiminnot lamaavilla lääkeaineilla, kuten neuroleptiset aineet."

      • pro-psychology

        http://keskustelu.suomi24.fi/t/14144161/quotpsykiatrisetquot-keskitysleirit#comment-83397424

        "Julkinen keskustelu psykiatriasta tuppaa olemaan kaivon pohjalla toisille huutelua. Toisin sanoen keskustellaan asiantuntijoiden omassa kuplassa, asiantuntijoiden omilla termeillä ja käsitteillä.

        Yleensäkin ottaen asiantuntija-alojen arviointi on mahdotonta ilman kriittistä, ulkopuolista ja perustavasti itsenäistä tarkastelua. Jos asiantuntija-alan oppi on, esim. perustavanlaatuisesti, virheellinen, kuten psykiatria, ei ole olemassa järjestelmällisesti mitään instituonaalisen kaltaista tahoa joka pystyisi kumoamaan tämän "asiantuntijuuden". Tällöin asiantuntija-alasta käyty keskustelu, "asiantuntija"-alan omin käsittein ja opein, on perusteiltaan virheellisyyksiin perustuvaa, ja yhteiskunnallisen keskustelun kannalta merkityksetöntä sekä virheellisen asiantuntija-alan oppien tunnettavuutta lisäävää.

        Kyse ei ole siitä etteikö olisi ns. psyykkisiä ongelmia, vaan siitä että näiden ongelmien ratkaisu, psykiatrian "asiantuntijuudella", on virheellistä.

        Täytyy kuitenkin muistaa että psykiatria ei ole mikään kokonais yhtenäinen järjestelmä, vaan sisältää monia osia, joista jotkin voivat kestää yleistä tarkastelua."


      • anti-psychiatry

        http://keskustelu.suomi24.fi/t/14215794/aivot-ja-mielenterveys#comment-84043278

        "Sairaudella tarkoitetaan yleensä elimistön toiminnallista häiriötä. Mielestäni mieli ei voi olla sairas, mieli vain reagoi vuorovaikutuksessa ympäristön kanssa.

        Jos aivoissa on toimintahäiriö tai vaurio, on asia neurologian alaa.

        Jos ihmisen elämässä on ongelmia, ja ihminen haluaa ratkaista ongelmat, pitäisi yhteiskunnan auttaa ihmistä.

        Mitä sitten psykiatria tekee, puoskaroi ongelmistaan kolhiintuneita ihmisiä joita neurologia ei pysty auttamaan. Tämä onkin psykiatrian tehtävä, vahtia ja valvoa ihmisiä jotka ovat kohdanneet psyykkisiä vaikeuksia. Lääketieteen kanssa psykiatrialla ei ole mitään tekemistä, paitsi aivoihin vaikuttavien aineiden syöttäminen ja välittäminen ihmisille. Ongelmista jotka aiheuttavat ihmisten psyykkisiä vaikeuksia psykiatria ei ole lainkaan kiinnostunut."


    • irti_lääkkeestä

      Kuinka nopeasti sitä uskaltaa tiputtaa neuroleptilääkitystä ja kuinka suurina pudotuksina? Kauanko aivoilta ottaa aikaa sopeutua lääkkeen vähentämiseen?

      • kovaa_tykytystä

        Sydämen päälle tuo lääkkeiden tiputus käy ainakin.
        Joka kerta, kun tiputtaa annosta puolittaen, on useamman päivän valtava sydämen tykytys. Jos en tietäisi, että olen juuri vähentänyt lääkettä, olisin lähtenyt ensiavun päivystykseen sydänvaivoineni. Nyt sitä vaan toivoo ja uskoo, että kyllä tämä tästä. Ja jos ei, niin henki menee. Tämä tykytys on toistunut joka kerta.
        Miksei tällaisestakaan kerrottu lääkärissä? Sanottiin vain, että lääkitystä ei saa ominpäin lopettaa. Ja mitäkö apua lääkärissä käynnistä oli lopetukseen, kun siellä ei muuta kerrottu kuin, että puolita annos. Ja sitten vielä puolita, ennen kuin lopetat.


      • EKG_mittaus_tekemättä
        kovaa_tykytystä kirjoitti:

        Sydämen päälle tuo lääkkeiden tiputus käy ainakin.
        Joka kerta, kun tiputtaa annosta puolittaen, on useamman päivän valtava sydämen tykytys. Jos en tietäisi, että olen juuri vähentänyt lääkettä, olisin lähtenyt ensiavun päivystykseen sydänvaivoineni. Nyt sitä vaan toivoo ja uskoo, että kyllä tämä tästä. Ja jos ei, niin henki menee. Tämä tykytys on toistunut joka kerta.
        Miksei tällaisestakaan kerrottu lääkärissä? Sanottiin vain, että lääkitystä ei saa ominpäin lopettaa. Ja mitäkö apua lääkärissä käynnistä oli lopetukseen, kun siellä ei muuta kerrottu kuin, että puolita annos. Ja sitten vielä puolita, ennen kuin lopetat.

        Mitäs se, jos sydän pettää, kun vaan nukkuu hyvin!
        >>
        Useat psykoosilääkkeet voivat pidentää QT-aikaa, minkä takia varsinkin useita eri lääkkeitä käyttävillä on suositeltavaa seurata EKG:tä.
        http://www.kaypahoito.fi/web/kh/suositukset/suositus?id=hoi50067
        >>


    • Mitä_järkeä

      Unilääkkeeksi risperidonia!

      • että_tämmönen_lääke

        Vain yksi tutkimus risperidonista!
        >>
        Psykoosilääkkeistä unettomuuden hoidosta on hyvin vähän näyttöön perustuvan lääketieteen kriteerit täyttäviä tutkimuksia. Unettomuuden hoidossa eniten käytetty psykoosilääke on ketiapiini. Siitä on jonkin verran tutkimusnäyttöä. Olantsapiinista ja risperidonista on vain yksittäinen tutkimus
        http://www.kaypahoito.fi/web/kh/suositukset/suositus?id=hoi50067
        >>
        19.Khazaie H, Rezaie L, Darvishi F ym. Treatment of paradoxical insomnia with atypical antipsychotic drugs. A comparison of olanzapine and risperidone. Neurosciences (Riyadh) 2013;18:64-9 PubMed


    • painajaisunia

      http://keskustelu.suomi24.fi/t/14129649/psykoosilaakkeet!#comment-83288332

      "https://en.wikipedia.org/wiki/Psychosis#History

      Sana on peräisin 1840 luvulta, erottamaan hermoperäisen neuroosin psykologisesta vaivasta.

      Psykiatria on siis erittäin hataralla pohjalla lääkitessään psykologista vaivaa neurologiaan vaikuttavilla aineilla. Joko käsite psykoosi on virheellinen tai neurologian muokkaaminen "lääkkeillä" on virheellistä.

      Hermolamaajat (neuroleptit) ovat peräisin 50-luvun anesteesia / nukutuslääkkeistä. https://en.wikipedia.org/wiki/Antipsychotic#History

      Sinänsä jos esitetään hypoteesi että psykoosi olisi unen ja valveen sekoittumista, ja neurolepti siirtäisi ihmistä kohti unitilaa, mutta kuitenkin aivojen unikeskus olisi aktiivinen, päädytään tilanteeseen jossa valveuni voimistuu kun tietoisuus vaimenee neuroleptien vaikutuksesta. https://en.wikipedia.org/wiki/Sleep#Dreaming

      Voisi ajatella että paras keino vähentää päiväunia olisi runsas nukkuminen unia nähden. Vaikka hyvin pehmustetussa huoneessa turvallisuutta ja tukea kokien."

      • pro-social-psychology

        http://keskustelu.suomi24.fi/t/14159522/psykiatria---historiallinen-harhaoppi

        "Psykiatria hoitaa mielen ongelmia biologisina ongelmina. Kuitenkin psyyken ja mielen pitäminen perusteiltaan biologisena on perustavanlaatuinen harhaoppi.

        Ihmisen psyyke ja sen ongelmat ovat seurausta ympäristöstä ja ympäristötekijöistä. Kun yhteiskunta ja psykiatria pitää ympäristön ihmiselle aiheuttamaa psyyken tasapainon järkkymistä lähtökohdiltaan biologisena, jätetään samalla huomiotta ihmisen psyyken ongelmien todelliset syyt. Samalla pidetään biologisena sairautena psyyken normaalia dynaamista vaihtelua.

        Psyyken ongelmien perusteiltaan oikeanlainen tarkastelu vaatisi sen tarkastelua mitkä kohdat ja syy-seuraus suhteet yhteiskunnassa ja yhteisössä aiheuttavat psyyken tasapainon häiriöitä, ja täten uudenlaisen sosiaali-psykologisen tieteellisen suuntauksen perustamista.

        Mielen ongelmien historiallinen ulkoistaminen yhteiskunnasta psykiatrialle on aiheuttanut sen, että yhteiskunnalla ei ole oikeanlaista ymmärrystä, suhtautumista, eikä ratkaisua mielen ongelmiin."


      • pro-social-psychology

        http://keskustelu.suomi24.fi/t/14215794/aivot-ja-mielenterveys#comment-84112889

        Ihminen elää vuorovaikutusprosessissa ympäristön kanssa, on virheellistä sanoa tämän prosessin seurauksena syntynyttä psyykkistä tilanetta sairaudeksi. Sairaus ei ole yksilöstä lähtöisin vaan ympäristöprosessin seuraus. Pyrkimällä yksilökeskeiseen sen hetkiseen objektiivisuuteen, lääketieteellisyyteen, sivuutetaan psyykkisten vaikeuksien todellinen, ympäristöprosessiivinen luonne.

        Kun psykiatria pyrkii olemaan lääketiedettä, mitä se ei voi ikinä olla psyykkisten vaikeuksien todellisen luonteen vuoksi, se on perustavasti virheellinen oppi. Jos on olemassa joku tiede joka tarkastelee psyykkisiä vaikeuksia niiden todellinen luonteen mukaisesti, niin tämän tieteenalan tutkimuksista löytyisi tulokset jotka kertoisivat psyykkisten vaikeuksien todellisen luonteen.

        Aiheeseen liittyvää tekstiä: http://keskustelu.suomi24.fi/t/14158813/hypoteesi-neuroleptit-aiheuttavat-psykooseja


      • pro-social-psychology

        "Sairaus ei ole yksilöstä lähtöisin vaan ympäristöprosessin seuraus"

        ,eli ympäristöprosessi on sairas.


      • pro-social-psychology

        http://keskustelu.suomi24.fi/t/14215794/aivot-ja-mielenterveys#comment-84128068

        ""Sairaus ei ole yksilöstä lähtöisin vaan ympäristöprosessin seuraus", eli ympäristöprosessi on sairas.

        Onko elimistön luonnollinen toiminta, esimerkiksi kuume, sairaus. Jos ei niin luonnollinen reagointi ympäristön asioihin ei ole myöskään sairaus, se on normaalia reagointia. Jos ihminen reagoi aivotoiminnallisesti "epäsuotuisasti" ympäristötekijöihin, ympäristötekijät ovat sairaus, ei reagointi.

        Jos aivoissa on jokin patologinen vaurio, se on varmaan neurologinen tila.

        Mieli, erotuksena aivoista, ei mielestäni voi olla sairas, koska mieli on aineeton ja ihmisen sairaus on biologiseen toimintaan liittyvää. Esimerkiksi ahdistus on tunne, ei sairaus.

        Jos joku haluaa jotenkin jaotella aivojen ja mielen tiloja, voi niitä ehkä jakaa aivotoiminnallisiin, patologisiin/neurologisiin ja henkisiin.

        Ihmisen eläessä suotuisissa ympäristötekijöissä, aivot tuskin laittaisivat itseään toiminnallisesti tilaan joka on epäsuotuisa koko ihmisen biologialle, siksi aivojen toiminallisen perustilasta poikkeavan tilan täytyy olla seuraus epäsuotuisista ympäristötekijöistä. Sen tähden ihmisellä pitäisi olla suotuisat elinolosuhteet.

        Se että psykiatria pitää normaalia reagointia sairautena, on perustavanlaatuinen virhe. Henkisistä asioista psykiatria ei tiedä mitään, eikä henkisiä asioita ole psykiatrialle edes olemassa. Siksi psykiatria pitäisi lopettaa yhteiskunnallisena hoitojärjestelmänä."


    • pro-social-psychology

      http://keskustelu.suomi24.fi/t/14159522/psykiatria---historiallinen-harhaoppi#comment-83530168

      "Perustuslaki:

      "Henkilökohtaiseen koskemattomuuteen ei saa puuttua eikä vapautta riistää mielivaltaisesti eikä ilman laissa säädettyä perustetta."

      Mielenterveyslaki:

      "Hoito tahdosta riippumatta. Henkilö voidaan määrätä tahdostaan riippumatta psykiatriseen sairaalahoitoon: 1) jos hänen todetaan olevan mielisairas; 2) jos hän mielisairautensa vuoksi on hoidon tarpeessa siten, että hoitoon toimittamatta jättäminen olennaisesti pahentaisi hänen mielisairauttaan tai vakavasti vaarantaisi hänen terveyttään tai turvallisuuttaan taikka muiden henkilöiden terveyttä tai turvallisuutta; ja 3) jos mitkään muut mielenterveyspalvelut eivät sovellu käytettäviksi tai ovat riittämättömiä."

      Perustuslaki:

      "Jokaisella on oikeus turvallisuuteen."

      Psykiatrian harjoittama aivojen lamaaminen neurolepti-aineilla vaurioittaa suoraan tappamalla dopamiini-aivosoluja, sekä välillisesti surkastuttamalla aivoja aivojen dopamiinitasoa laskemalla. Neuroleptien tahdonvastainen syöttäminen on siis perustuslain vastaista.

      Yhteiskunta myös antaa mieltä biologiana pitävälle psykiatrialle valtuuden harjoittaa harhaoppiaan ihmistä kohtaan ihmisen tahdosta riippumatta, ja vaurioittaa ihmisen terveyttä ihmisen tahdon vastaisesti."

      • perke1e

      • Huijari

        Asiaa.


    • valkoisetnatsisiat

      totta puhut.

    • anti-psychiatry

      http://keskustelu.suomi24.fi/t/14143194/pelko-psykoosin-palaamisesta#comment-83537917

      "Skitsofrenian" diagnoosin kriteerit

      kaksi seuraavista:

      - apaattisuus

      - puheen hajanaisuus

      - vähintään yhden kuukauden ajan esiintyvät aistiharhat

      tai yksi seuraavista:

      - oudot ajatukset

      - kuuloharhat

      - ulkopuolisuuden tunne: oman ajattelun kokeminen vieraaksi tai kokemus että on jonkun muun hallittavissa

      Väsymys, masennus, uupumus ja liian suuri stressi aiheuttavat myös apaattisuutta ja suurimmillaan myös puheen hajanaisuutta, sekä myös ajattelukyvyn vajavaisuutta ja muita kognitiivisia ongelmia. Väsymys ja univaikeudet voivat myös aiheuttaa vaikeimmillaan myös aihettaa aistien harhoja ja jopa psykoottisuutta (valveunta?). Äärimmäinen toivottomuus ja elämänhalun menettäminen voi johtaa psyykkiseen elämästä, ja jopa itsestä, vetäytymiseen.

      Neurolepti-aineet aiheuttavat mm. seuraavia vaikutuksia vähentämällä aivojen dopamiinitasoa:

      - alakuloisuus, lamaannus, väsymys

      - monotoninen puhe, puheentuottamisen ongelmat

      - järjestäytymättömät ajatukset, ajattelun hitaus

      - ruumiista irtaantuminen

      Neurolepti-aineiden saannin lakkaaminen aiheuttaa mm. seuraavia vaikutuksia kun aivojen dopamiinitasoa pomppaa ylöspäin:

      - aistiharhat

      - epätodelliset ajatukset, harhakuvitelmat

      (lähteet: http://mentalhealthdaily.com/2015/04/02/low-dopamine-levels-symptoms-adverse-reactions/ http://mentalhealthdaily.com/2015/04/01/high-dopamine-levels-symptoms-adverse-reactions/)

      Kun "skitsofrenia"-sairauden olemassa olon olettamus perustuu ihmisistä, 1800-luvulla, tehtyjen havaintojen luokitteluun, ei siis mihinkään havaittuun sairauden aiheuttajaan, ja "skitsofrenia"-sairauden diagnostiset oireet ovat löydettävissä monista erilaisista psyykkisistä ongelmista ja myös erilaisten aivoihin vaikuttavien aineiden vaikutuksista, on ilmeistä ei ole olemassa mitään "skitsofrenia"-sairautta, eikä ole mitään syytä olettaa että "skitsofrenia"-diagnoosiksi koottujen erilaisten oireiden aiheuttajana olisi mitään biologista tai geneettistä tekijää.

      Lisäksi "skitsofrenian" "hoitoon" käytetyt neurolepti-lääkeaineet aiheuttavat oireita jotka sopivat "skitsofrenia" diagnoosin "negatiivisiksi"-kriteeriksi, neuroleptien aivoihin pääsyn loppuminen aiheuttaa hyvin todennäköisesti myös aivojen dopamiinitason ylöspomppaamisen mistä seuraa "skitsofrenia"-diagnoosin "positiivisten"-diagnoosi kriteerien mukaisia oireita.

      • anti-psychiatry

        http://keskustelu.suomi24.fi/t/14162860/tiede-pahan-palveluksessa#comment-83547660

        Näkemys siitä miksi "skitsofreniaa" ei ole olemassa psyykkisenä ongelmana, eikä myöskään biologisena häiriönä. http://keskustelu.suomi24.fi/t/14143194/pelko-psykoosin-palaamisesta#comment-83537917 (Miksi lopulta näinkin selvä irrationaalisuus on käytäntö ei ole selvyyttä. Kuitenkin internetin keskustelupalstoilta on voinut lukea että tälläinen irrelevantti "diagnoosi" auttaa saamaan erilaisia tukia ja vaikkapa korvauksen neurolepti-lääkkeeseen. Se on epäselvää että jos tarve perusteltu, niin miksi se pitää tehdä epätotuudenmukaisesti.)

        Psykiatria tarjoaisi myös keinon yksilön sulkemiseen pois yhteisöstä mielikuvituksellisella skitsofrenia-satuolennolla.

        Ihmisyhteisö on yleensäkin samankaltaisuuteen pyrkivä, mitä samankaltaisempi, erilaisuudesta hygieenisempi, yhteisö on, sitä helpommin poikkeavuus normista koetaan häiriöksi.

        Ei ole mitään tietoa siitä onko pskiatriaa käytetty välineenä yhteisö-hygienian ylläpitämisessä, mutta ei ole tietoa siitäkään etteikö näin olisi toimittu. Psykiatrinen instituutiokin koostuu yksilöistä, yksilöt voivat toimia miten nyt yleensäkin toimivat.


      • pro-truth

        Peruste skitsofrenia-satuolennon totuutena pitämiselle psykiatriassa tuskin kuitenkaan on seuraus yhteisö-hygieenisista pyrkimyksistä.


      • anti-psychiatry

        Suomessa käytetty diagnostisto on WHO:n ICD-luettelo, jota käytetään lähes jokaisessa maailman maassa. Irrelevantti skitsofreniucus-satuolento on siis maailman laajuinen ilmiö.

        Aiheeseen voi tutustua myös: https://en.wikipedia.org/wiki/Anti-psychiatry


      • anti-psychiatry

      • pro-brains

        http://keskustelu.suomi24.fi/t/14203195/skitsofrernia-on-jakomielitauti#comment-83951431

        "https://en.wikipedia.org/wiki/Phrenology (mieli-oppi) oli 1800-luvun johtava tieteellinen oppi jonka mukaan psyykkiset vaikeudet olivat seuraus aivojen eri alueiden häiriöistä.

        Mieli-opissa aivoista piirrettiin karttoja missä aivot jaettiin (https://en.wiktionary.org/wiki/schizo-, jakaa) alueisiin joilla oli ihmisen toimintoja vastaavat osat.

        Oppi oli siis mielen jako-oppia, jonka voi kirjoittaa muotoon schizo-phrenology eli jakaa-mieli oppi.

        Kaikki psyykkiset vaikeudet olivat (ilmeisesti) mielenjako-opissa yksi ja sama ongelma, aivojen osia koskevaa. Tästä on siis (ilmeisesti) peräisin jakaa mieli-opin mukainen tauti, eli jakomieli-tauti, schizo-phrenia, joka (ilmeisesti) tarkoitti 1800-luvulla kaikkia psyykkisiä vaikeuksia.

        Tästä pseudotieteellisestä hölynpölystä on muodostunut psykiatriaan oma diagnoosinsa ja sairautensa. Psykiatriassa on siis yksi diagnoosi joka kattaa kaikki psyykkiset vaikeudet, sekä muita yksityiskohtaisempia "diagnooseja" (lainausmerkeissä siksi että psykiatria pitää harhaoppisesti henkisiä vaikeuksia biologisina).

        Tämän perusteella on hyvin selvää että jakomielitauti, schizophrenia, lääketieteellisenä sairautena, on täyttä hölynpölyä.

        Historia ja nykypäivä molemmat siis sisältyvät tasavertaisina nykyajan psykiatriseen oppiin."


    • demokratia-rulaa
      • kapitalismi-rulaa

        http://keskustelu.suomi24.fi/t/14159805/arvelluttaa-psykiatrinen-hoito#comment-83597942

        "Psykiatria ei ole terveydenhoitoa, eikä sairaanhoitoa, se on yhteiskunnallinen instituutio joka ylläpitää yhteiskuntahygieniaa siivoamalla pois ne jotka eivät pärjää henkisesti yhteiskunnassa. Ikävää asia on siinä mielessä että on olemassa psyykkisiä ongelmia jotka vaatisivat oikeasti ratkaisua.

        Psykiatria on siis susi lampaan vaatteissa. Onhan ehkä kuitenkin parempi että ihmisiä ei jätetä kokonaan heitteille. Psykiatria kuitenkin tarjoaa hitaan kuoleman kärsien nopean sellaisen sijaan.

        Psykiatria on kansainvälinen lääketieteeksi verhottu sosiaali-darvinistinen ideologia, joka jakaa ihmiset heikkoihin ja vahvoihin, ja jonka vahvin osaaminen on amerikassa.

        Ottamalla yhteiskunnallisen psyykkisten ongelmien ratkaisun paikan haltuunsa, ja laittamalla yhteiskunnalliset ongelmat yksilön heikkouksiksi, psykiatria samalla ajaa kapitalistista kilpailun ideologiaa maailmanlaajuisesti. Psykiatrian henkinen sisältö vaikuttaa aivan amerikkaisen unelman identiteetiltä."


      • amerikka-rulaa

    • Lääkkeitä_psykoosiin

      Tässä on koottuna tietoa, mikä kyllä tukee ajatusta, että pidemmällä aikavälillä psykoosista selviää paremmin ilman lääkitystä. Runsaasti lääkkeillä hoidetut joutuvat useammin takaisin hoitoon, psykoosi uusii.

      http://akukopakkala.fi/hyva-tietaa-skitsofreniasta/

    • keittiö-fysiologi

      http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/5535911 https://www.jstor.org/stable/2776001 Sleep Deprivation: A Cause of Psychotic Disorganization

      "The evidence from sensory and slepp deprivation studies and from autobiographical accounts suggests that depersonalization, disordered thought, hallucinations, and delusions are normal experiences under certain sets of circumstances. Some of these circumstances, particularly sleep deprivation, appear to be characteristics of an individual on the brink of a psychotic break."

      http://www.indiana.edu/~p1013447/p101.html http://www.indiana.edu/~p1013447/dictionary/sleepdep.htm

      Chapter III. Sleep Deprivation. "If the sleep-loss is protracted beyond 100 or 200 hours, however, it appears that the symptoms intensify and begin to resemble psychosis."

      http://www.scientificamerican.com/article/can-a-lack-of-sleep-cause/ Can a Lack of Sleep Cause Psychiatric Disorders?

      "In fact, psychologist xxx of the University of xxx, says that 'almost all psychiatric disorders show some problems with sleep.' But, he says that scientists previously believed the psychiatric problems triggered the sleep issues. New research from his lab, however, suggests the reverse is the case; that is, a lack of shut-eye is causing some psychological disturbances."

      http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25092021 Neural correlates of insight in dreaming and psychosis.

      "This indeed seems to be the case"

      https://www.google.fi/webhp?hl=en#hl=en&q=sleep deprivation psychosis https://www.google.fi/webhp?hl=en#hl=en&q=dream psychosis

    • pro-humanity

      Maailman voi nähdä erilaisin tavoin, psykiatria näkee sen yhdellä lailla.

      yleisiä filosofian pohdintoja:

      https://en.wikipedia.org/wiki/Dualism_(philosophy_of_mind)
      "the mind and body are not identical". Dualismi näkee maailman hengen ja materian liittona. Itse asiassa tämä ei ole edes mikään näkemys vaan asioiden tosilaita.

      Esimerkiksi platon ja filosofi Descartes ajattelivat dualistisesti, kuten Descartes totesi
      "I think, therefore I am" "Ajattelen, siksi olen olemassa." https://en.wikipedia.org/wiki/Cogito_ergo_sum

      https://en.wikipedia.org/wiki/Monism#History
      Monoismi taasen kieltää ajattelun.

      https://en.wikipedia.org/wiki/Mind–body_problem#Historical_background
      Tätä "ongelmaa" on filosofiassa käsitelty kautta aikojen mieli-ruumis-pohdinnassa.



      euroopan ja psykiatrian historiaa:

      Länsimaiden moderni historia sisältää sekä teollisen vallankumouksen, väestön kasvun ja kaupungistumisen, sekä psykiatria-instituution ja opin synnyn.

      teollinen vallankumous, väestönkasvu ja kaupungistuminen

      https://en.wikipedia.org/wiki/Industrial_Revolution
      Teollinen vallankumous alkoi 1700-luvun loppupuolella ja jatkui koko 1800-luvun.

      https://en.wikipedia.org/wiki/Industrial_Revolution#Population_increase
      "the population of Britain increasing from 10 million to 40 million in the 1800s"

      https://en.wikipedia.org/wiki/Urbanization#History
      "In England the proportion of the population living in cities jumped from 17% in 1801 to 72% in 1891."

      http://www.dhr.history.vt.edu/modules/eu/mod01_nature/context.html
      "Between 1805 and 1911, ... in Germany during the same period, urban population increased from 30% to 60%."

      https://en.wikipedia.org/wiki/Industrial_Revolution#Social_effects https://en.wikipedia.org/wiki/Industrial_Revolution#Housing
      "Living conditions during the Industrial Revolution varied from splendour (loisto) for factory owners to squalor (kurjuus) for workers"

      https://en.wikipedia.org/wiki/Working_time#History
      "The industrial revolution made it possible for a larger segment of the population to work year-round."
      "Records indicate that work schedules as long as twelve (12) to sixteen (16) hours per day, six (6) to seven (7) days per week were practiced."

      • pro-humanity

        (jatkoa edelliseen)

        Ei varmaankaan ole sattumaa että psykiatria syntyi samaan aikaan kaupungistumisen ja teollisen vallankumouksen kanssa. Pitkät työpäivät ja huonot sosiaaliset olot varmaankin saivat aikaan myös psyykkisiä vaikeuksia, ja myös biologista "degeneraatiota" eli loppuun palamista.


        psykiatrian moderni historia:

        perusteet:

        https://en.wikipedia.org/wiki/Phrenology https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_psychiatric_institutions#Institutionalization
        1700-1800 luvun vaihteessa frenologit (mielen tutkijat) selittivät ihmisen psyykkeen olevan suoraa kausaliteettista seurausta aivoista, ja jakoivat aivot osiin joista ihmisen psyyke muodostui. Frenologia oli ilmeisesti vallitseva oppi 1800-luvun alkupuolella kun mielisairaala-järjestelmiä alettiin rakentamaan.

        https://en.wikipedia.org/wiki/Psychiatry#Etymology
        Psykiatria-sana, eli mielen parantaminen, otettiin käyttöön 1800-luvun alussa.

        https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_psychiatry#Scientific_advances https://en.wikipedia.org/wiki/Emil_Kraepelin#Degeneration_of_the_race
        Tämän päivän psykiatrian perusteet ovat peräisin 1800-luvun loppupuolelta, ja ovat pysyneet samanlaisina 1800-luvulta lähtien, sekä perustuvat monoistiseen käsitykseen psyykkeen biologisesta ja aivollisesta alkuperästä. Johon käsitykseen myös 1800-luvun alun frenologia perustui.
        "Encyclopedia of Psychology identifies him (Kraepelin) as the founder of modern scientific psychiatry."
        "(Kraepelin) was a strong and influential proponent of eugenics and racial hygiene. ... Kraepelin was convinced that such institutions as the education system and the welfare state, because of their trend to break the processes of natural selection, undermined the Germans’ biological "struggle for survival""


        60-luku:

        tosin 1900-luvun puolivälissä hippiliikkeen aikoihin oli vallalla https://en.wikipedia.org/wiki/Psychodynamics ajattelua.
        https://en.wikipedia.org/wiki/Diagnostic_and_Statistical_Manual_of_Mental_Disorders#DSM-II_.281968.29
        "Both the DSM-I and the DSM-II reflected the predominant psychodynamic psychiatry"


        psykiatria 1800-luvulta tähän päivään:

        https://en.wikipedia.org/wiki/Dementia_praecox#Conclusions
        "As a direct result of the effort to construct Research Diagnostic Criteria (RDC) in the 1970s that were independent of any clinical diagnostic manual, Kraepelin's idea that categories of mental disorder should reflect discrete and specific disease entities with a biological basis began to return to prominence."
        https://en.wikipedia.org/wiki/Feighner_Criteria
        "published in 1972"
        https://en.wikipedia.org/wiki/Research_Diagnostic_Criteria
        "published in late 1970s"
        "The RDC is important in the history of psychiatric diagnostic criteria as the DSM-III was based on many of the RDC descriptions."
        https://en.wikipedia.org/wiki/Diagnostic_and_Statistical_Manual_of_Mental_Disorders#DSM-III_.281980.29
        "its categorical approach assumed each particular pattern of symptoms in a category reflected a particular underlying pathology (an approach described as "neo-Kraepelinian")"


        kommentti.

        Biologinen psykiatria, monoistisena uskontona ja harhaoppina, asettaa ihmisen psyyken synnynnäiseksi biologiseksi ominaisuudeksi, sekä myös itse asiassa kieltää psyyken olemassa olon.

        Monoistisena oppina se myös samalla kieltää itsensä, ajattelun ja kaiken älyllisen olemassa olon. Tuskin kukaan voi näin ajatella, joten psykiatrian täytyy olla oppi ilman mitään perusteita. Joten sitä ei voi tarkastella minään tieteenä tai vastaavana vaan ainoastaan sen kannalta mitä se tekee käytännössä.

        lisäkommentti.

        Psykiatriassa ja nykyajan talous-"tieteessä" on hyvin paljon samanlaisuuksia. Ne molemmat ovat monoistisia ja kieltävät ajattelun (olemassa olon), ja koskevat inhimillisiä ja humaaneja asioita mutta väittävät niitä lainalaisuuksiksi. Samalla lailla kuin ihmisellä psyykkiset ominaisuudet (ja vaikeudet) ovat psykiatrian mukaan biologiaa ja synnynnäistä, talous-tiede väittää että sosiaalinen taloudellinen eriarvoisuus on luonnonlain kaltainen asiaintila, ja samalla ajaa eugenistista sosiaali-darvinistista ideologiaa ja omaa erinomaisuuttaan.

        Kun monoismi ei vaikuta kenenkään järjellisen ihmisen toiminnalta, ei psykiatriaa, kuten ei markkinataloustiedettäkään, voi pitää muuna kuin yrityksenä pois sulkea ajattelu ja keskustelu ikävistä aihesta, ja ylläpitää vallitsevaa asiainlaitaa. 1800-luvun teollisessa vallankumouksessa ja kaupungistumisessa nämä ikävät asiat olisivat varmaankin sosiaalinen eriarvoisuus ja työ- ja asuin-olojen aiheuttamat erilaiset ongelmat.

        Kuinka tälläinen ajattelun ja keskustelun poissulkeva oppi on mahdollista nykypäivänä, on surullista.


      • pro-humanity

        https://en.wikipedia.org/wiki/Lobotomy
        "mental troubles must have ... a relation with the formation of cellulo-connective groupings" (1936)

        Ihmisten aivojen puoskarointia pseudotieteellisin olettamuksin. Jos tuo olettamus lausuttaisiin empiirisenä havaintona se kuuluisi "psyykkiset vaikeudet johtuvat muodostuneista soluyhteyksistä".

        Psykiatriassa ja markkinataloustieteessä on yllättävän paljon yhtäläisyyttä myös siinä että ne molemmat rakastavat leikkauksia. Ja olettavat että leikkauset korjaisivat inhimillistä toimintaa.


      • GoodPoints
        pro-humanity kirjoitti:

        (jatkoa edelliseen)

        Ei varmaankaan ole sattumaa että psykiatria syntyi samaan aikaan kaupungistumisen ja teollisen vallankumouksen kanssa. Pitkät työpäivät ja huonot sosiaaliset olot varmaankin saivat aikaan myös psyykkisiä vaikeuksia, ja myös biologista "degeneraatiota" eli loppuun palamista.


        psykiatrian moderni historia:

        perusteet:

        https://en.wikipedia.org/wiki/Phrenology https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_psychiatric_institutions#Institutionalization
        1700-1800 luvun vaihteessa frenologit (mielen tutkijat) selittivät ihmisen psyykkeen olevan suoraa kausaliteettista seurausta aivoista, ja jakoivat aivot osiin joista ihmisen psyyke muodostui. Frenologia oli ilmeisesti vallitseva oppi 1800-luvun alkupuolella kun mielisairaala-järjestelmiä alettiin rakentamaan.

        https://en.wikipedia.org/wiki/Psychiatry#Etymology
        Psykiatria-sana, eli mielen parantaminen, otettiin käyttöön 1800-luvun alussa.

        https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_psychiatry#Scientific_advances https://en.wikipedia.org/wiki/Emil_Kraepelin#Degeneration_of_the_race
        Tämän päivän psykiatrian perusteet ovat peräisin 1800-luvun loppupuolelta, ja ovat pysyneet samanlaisina 1800-luvulta lähtien, sekä perustuvat monoistiseen käsitykseen psyykkeen biologisesta ja aivollisesta alkuperästä. Johon käsitykseen myös 1800-luvun alun frenologia perustui.
        "Encyclopedia of Psychology identifies him (Kraepelin) as the founder of modern scientific psychiatry."
        "(Kraepelin) was a strong and influential proponent of eugenics and racial hygiene. ... Kraepelin was convinced that such institutions as the education system and the welfare state, because of their trend to break the processes of natural selection, undermined the Germans’ biological "struggle for survival""


        60-luku:

        tosin 1900-luvun puolivälissä hippiliikkeen aikoihin oli vallalla https://en.wikipedia.org/wiki/Psychodynamics ajattelua.
        https://en.wikipedia.org/wiki/Diagnostic_and_Statistical_Manual_of_Mental_Disorders#DSM-II_.281968.29
        "Both the DSM-I and the DSM-II reflected the predominant psychodynamic psychiatry"


        psykiatria 1800-luvulta tähän päivään:

        https://en.wikipedia.org/wiki/Dementia_praecox#Conclusions
        "As a direct result of the effort to construct Research Diagnostic Criteria (RDC) in the 1970s that were independent of any clinical diagnostic manual, Kraepelin's idea that categories of mental disorder should reflect discrete and specific disease entities with a biological basis began to return to prominence."
        https://en.wikipedia.org/wiki/Feighner_Criteria
        "published in 1972"
        https://en.wikipedia.org/wiki/Research_Diagnostic_Criteria
        "published in late 1970s"
        "The RDC is important in the history of psychiatric diagnostic criteria as the DSM-III was based on many of the RDC descriptions."
        https://en.wikipedia.org/wiki/Diagnostic_and_Statistical_Manual_of_Mental_Disorders#DSM-III_.281980.29
        "its categorical approach assumed each particular pattern of symptoms in a category reflected a particular underlying pathology (an approach described as "neo-Kraepelinian")"


        kommentti.

        Biologinen psykiatria, monoistisena uskontona ja harhaoppina, asettaa ihmisen psyyken synnynnäiseksi biologiseksi ominaisuudeksi, sekä myös itse asiassa kieltää psyyken olemassa olon.

        Monoistisena oppina se myös samalla kieltää itsensä, ajattelun ja kaiken älyllisen olemassa olon. Tuskin kukaan voi näin ajatella, joten psykiatrian täytyy olla oppi ilman mitään perusteita. Joten sitä ei voi tarkastella minään tieteenä tai vastaavana vaan ainoastaan sen kannalta mitä se tekee käytännössä.

        lisäkommentti.

        Psykiatriassa ja nykyajan talous-"tieteessä" on hyvin paljon samanlaisuuksia. Ne molemmat ovat monoistisia ja kieltävät ajattelun (olemassa olon), ja koskevat inhimillisiä ja humaaneja asioita mutta väittävät niitä lainalaisuuksiksi. Samalla lailla kuin ihmisellä psyykkiset ominaisuudet (ja vaikeudet) ovat psykiatrian mukaan biologiaa ja synnynnäistä, talous-tiede väittää että sosiaalinen taloudellinen eriarvoisuus on luonnonlain kaltainen asiaintila, ja samalla ajaa eugenistista sosiaali-darvinistista ideologiaa ja omaa erinomaisuuttaan.

        Kun monoismi ei vaikuta kenenkään järjellisen ihmisen toiminnalta, ei psykiatriaa, kuten ei markkinataloustiedettäkään, voi pitää muuna kuin yrityksenä pois sulkea ajattelu ja keskustelu ikävistä aihesta, ja ylläpitää vallitsevaa asiainlaitaa. 1800-luvun teollisessa vallankumouksessa ja kaupungistumisessa nämä ikävät asiat olisivat varmaankin sosiaalinen eriarvoisuus ja työ- ja asuin-olojen aiheuttamat erilaiset ongelmat.

        Kuinka tälläinen ajattelun ja keskustelun poissulkeva oppi on mahdollista nykypäivänä, on surullista.

        Hyviä kommentteja. Erityisesti lause "[Psykiatriaa] ei voi tarkastella minään tieteenä tai vastaavana vaan ainoastaan sen kannalta mitä se tekee käytännössä" on todella erinomainen huomio. Psykiatria ei ole tiedettä, joten alan tarkasteleminen tieteennäkökulmasta on harhaanjohtava eikä sitä kautta mitään tulosta voi saadakaan. On ymmärrettävä, että psykiatria on politiikkaa, sosiaalikontrollin väline, jotta sen ajattelurakennetta ja toimintatapoja voi ymmärtää.

        Teitä joita psykiatrian yhteiskunnallinen tehtävä kiinnostaa enemmän suosittelen lukemaan lisää osoitteesta www.szasz.com. Ette pety, paitsi psykiatriaan.


    • utikigfglö

      Minkäköhänlaista olisi filosofin mennä psykiatrille, menevätköhän koskaan ?

      • kysymys_kaikesta

        Tekisi kyllä mieli, joskus oikein haasta joku psykologi keskustelemaan elämästä ja kaikesta. Katsoa oikein, että mitä niiden päässä liikkuu. Ja tietävätkö ja ymmärtävätkö ne oikeasti mistään mitään tai edes vähästä vähän. Mutta eipä taida järki antaa periksi, että tuohon ryhtyisi. Noilla kun järjetön ylivalta käytössään: diagnoosin ja reseptinkirjoitusoikeus.


      • khcfjlngvj

        Niin miten siinä käy, jos avaramman maailmannäkemyksen ja kokemuksen omaava menee psykiatrille ?


    • anti-psychiatry

      http://keskustelu.suomi24.fi/t/14176658/selviytymistarinoita#comment-83667984
      Psykiatrisen leiman jälkeen ei ole paluuta yhteiskuntaan.

      Järjetöntä se on siinä mielessä että koko psykiatrian oppi perustuu virheelliseen monoistiseen olettamukseen ihmisestä pelkkänä materiaalisena asiana, vaikka todellisuudessa ihminen on dualistinen hengen ja materian liitto. Näin myös koko psykiatria ja sen antama leima on irrelevanttia, tai miten sen sitten voi arkisemmin sanoa..

      • anti-psychiatry

        Psykiatriseenkin leimaan voi tutustua enemmän esimerkiksi: https://en.wikipedia.org/wiki/Social_stigma

        Psykiatria luo ihmisen psyykkisistä vaikeuksista perustavan laatuisen virheellisen kuvan, mikä ymmärrettävästi vääristää myös yhteiskunnan käsitystä psyykkisistä vaikeuksista, ja ylläpitää psyyken vaikeuksien leimaavuutta.


      • anti-psychiatry

        Psykiatrisesta spitaali-stigmasta aiheutuu kokonaisvaltaista syrjintää, myös työhaussa. Kun psykiatria-stigmainen ihminen on työkykyinen mutta ei koskaan tule saamaan töitä syrjinnän vuoksi ja työvoimapolitiikka perustuu pelolla kannustamiseen, stigmainen ihminen on tilanteessa jossa työvoimahallinto "kannustaa" ihmistä erilaisilla toimilla työhön mutta ihminen ei tule ikinä saamaan töitä.

        Tästä seuraa päätyminen eläkkeelle stigman vuoksi. Koska psykiatria kuitenkin yrittää perustua sairauksiin ei sillä varmaankaan ole diagnoosia stigmalle, jonka se on itse aiheuttanut. Kun psykiatria yleensäkin selittää ihmisen yhteiskunnasta aiheutuvat psyykkiset vaikeudet ihmisen sisäsyntyisiksi biologisiksi aivo-sairauksiksi, niin psykiatria voi diagnostisoida stigman ja syrjinnän vaikkapa aivoperäiseksi harhaluuloksi.

        Koska psykiatria ei selvästikkään pysty diagnostisoimaan kaikki yhteiskunnan sille osoittamia asioita, pitäisi ottaa käyttöön myös sosiaaliset diagnoosit, kuten erilaiset stigmat, joiden perusteella voitaisiin myöntää eläke, lisä-stigmaa aiheuttavien psykiatristen diagnoosien sijaan.


      • helmien_pujottelu

        Ketä se kannustaa, kun ihmisiä laitetaan pujottelemaan helmiä naruun?


    • rakkauden_unelma
    • Aboriginaali

      Kysymyksessä saattaa olla PMS oireyhtynä, josta kärsii 88 prosenttia naisista.
      Maria 40, kertoo miten oireet tekivät hänen elämästään helvetin.

      http://www.iltasanomat.fi/terveys/art-2000000191165.html
      -----------------------------------------------------------------------------

    • Iskälleloput

      Kiitoskiitos. Kalloni tuntuikin toisinaan raskaalta. Peptidini on kondiksessa tulosteiden perusteella.

    • kallon_kutistustako

      Mahtaako myös kallo kutistua jos aivot surkastuvat neurolepti-aineiden seurauksena.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      78
      1795
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1679
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1494
    4. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1184
    5. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      19
      1173
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1172
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1126
    8. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1121
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      6
      1099
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      7
      1094
    Aihe