Miksi jatkojohdon veto huoneesta toiseen on kiellety?
Asun 70-luvulla rakennetussa kerrostalossa, joten pistorasiat on maadoittamattomia paitsi keittiössä ja vessassa.
Ajattelin lisätä keittiön pistorasiaan siirrettävän vikavirtasuojajn ja vetää siitä sähkö muualle huoneistoon jatkojohtojen kautta. (mittaamalla tietenkin ensin ettei suojajohdin yhteys katkea missään kohti)
Keittiön pistorasiaa suojaa 16A tulppasulake ja arvioitu kaikkien sähkölaitteiden ottama virta olisi selvästi alle 10A ja kaikki jatkojohdot on mitoittettu tuolle 16A
Keittiön ja olohuoneen välissä ei ole ovea, joten kapelikaan ei rasittuisi.
Kertokaa tämän kytkennän mahdolliset vaarat ja kohdat mitä en osannut ottaa huomioon.
Miksi jatkojohdon veto huoneesta toiseen on kielle
64
3859
Vastaukset
- sähköinsinööri
Niin ja vielä. miten sais helpoiten selville onko pistorasia oikeasti maadoitettu jälkeenpäin vai pelkästään nollattu?
- o8i7u6y5t
Mitään "oikeasti maadoitettua" ei ole kyllä olemassakaan, aina se nollaus on jossakin tehty... mutta mittaa muuttuuko suojakoskettimen jännite keskuksen suojakiskoon verrattuna pistorasia reippaasti kuormitettuna ja ilman ja jos muuttuu kuormituksen mukaan niin nollaus jossain pistorasian ja keskuksen välillä.
- sähköinsinööri
Siis et avaa sen keskuksen kannen?
Jatkojoholla ja yleismittarilla mitattuna kylpyhuoneen pistorasia, keittiön pistorasia ja vesiputket on samassa potentiaalissa eli n.1ohmi - suojamua
Avaat sen pistorasian kannen ja katsot. Jos sininen johto on yhdistetty suojamaaliuskoihin lenkillä, on kysymyksessä nollaus. Jos mittaritaululle menee erillinen keltavihreä suojamaaliuskasta, niin kysymyksessä on oikeaoppinen suojamaa.
- Tämmöistä_tänään
Pointtina tuossa kiellossa on että jos tuot maadoitetun jatkojohdon ja sen päässä on esim. pöytätietokone eli metallirunkoinen laite. Muut laitteet on kytketty maadoittamattomaan pistorasiaan. Tässä on vaarana jos maadoittamattoman laitteen vaihejohdin osuu vikaantumisen jne. syystä metallikoteloisen laitteen runkoon. Voi maadoittamattoman ja maadoitetun laitteen välillä olla 230V jännite ero. Pahimmassa tapauksessa kahden eri vaiheen välinen jännite ero 400v. Eikä mikään suojalaite reagoi mitenkään asiaan ennen ylikuormitustilannetta.
- empä.usko
Mitenhän tuo on mahdollista? Että lampun johto osuisi pesukoneeseen.. aika kaukaa haettua.
- älyvapaata.kuvitelmaa
empä.usko kirjoitti:
Mitenhän tuo on mahdollista? Että lampun johto osuisi pesukoneeseen.. aika kaukaa haettua.
Lisäksi meillä lampun johdot roikkuu katossa. Eihän ne 10 sentin johdot voi mihinkään osua.
- Joakim1
empä.usko kirjoitti:
Mitenhän tuo on mahdollista? Että lampun johto osuisi pesukoneeseen.. aika kaukaa haettua.
Ongelma ei ole maadoittamattoman laitteen johdon osuminen maadoitetun kuoreen, sillä tuolloinhan vain palaa sulake aivan samoin kuin maadoitetun laitteen sisäisessä viassa.
Ongelma on lisääntynyt sähköiskun vaara. Sähköhän kulkee vaiheesta maahan tai kahden eri vaiheen välillä. Maadoitettu laite tuo vahvan maan huoneeseen, jossa sitä ei muuten olisi. Sähköisku on siis huomattavasti todennäköisempi ja vaarallisempi, jos kosket maadoitettua laitetta ja samalla käsittelet maadoittamatonta.
Pahin mahdollinen on, että käytät kahta maadoitetulla pistokkeella varustettua laitetta ja toinen saa sähkön maadoitetusta ja toinen maadoittamattomasto rasiasta. Nyt siis toisen kuori on vahva maa ja toisen kuoressa voi olla sisäisen vian takia vaihe.
Myös maadoittamattomien huoneiden välille jatkojohdon vetäminen lisää riskiä, sillä huoneet saattavat olla eri vaiheessa. - el-as
Ennen oli näin: maadoitetun jatkojohdon sai vetää maadoitetusta pistorasiasta huoneeseen jossa ei ole maadoitettuja pistorasioita mutta maadoitettua jatkojohtoa ei saanut vetää maadoittamattomasta pistorasiasta tilaan jossa on maadoitetut pistorasiat, koska silloin sähköiskun vaara kasvaa esim. hanan,tiskipöydän jne.. ja laitteen välillä.
Ehkä säädökset ovat muuttuneet selkeämmiksi, kun kukaan ei kuitenkaan muista, että mitenkäs se nyt olikaan :) Ei siis kannata uhmata nykyisiä sääntöjä, minä en ainakaan ota vastuuta mistään vahingoista. - lähdettä
Vielä kun joku kertoisi sen määräyksen, asetuksen standardin...- kohdan missä homma kielletään, mikään "ohjeita sähkön käyttäjälle vihkonen" ei kelpaa koska niillä ei ole mitään virallista asemaa.
- tukesrules
Siihen liittyy sähköiskun vaara, koska ei huoneissa voi olla eritasoisia pistorasioita, eli suojamaadoitettuja ja tavallisia. Lisäksi eri huoneissa voi olla maadoitettuja esineitä, kuten esim. lämpöpatterit ja keittiössä vesijohdot liedet, jne...
- ei.varmala
Ei kai sillä merkitystä mille tasolle se asennetaan. Väitätkö että korkeus ratkaisee.
- Tyhmäkö.olet
ei.varmala kirjoitti:
Ei kai sillä merkitystä mille tasolle se asennetaan. Väitätkö että korkeus ratkaisee.
Oletko tyhmä? Sanan "eritasoinen" merkitys tuossa yhteydessä oli selitetty jo samassa lauseessa jossa sitä käytettiin, mutta ilmeisesti et jaksanut lukea edes koko lausetta loppuun.
Kerrataan: "eritasoisia pistorasioita, eli suojamaadoitettuja ja tavallisia."
Sanalla "eritasoisia" viitattiin siis pistorasian tasoon suojaustason mielessä, eli suojamaadoitettuun ja tavalliseen. Ei sillä suinkaan tarkoitettu pistorasioiden asennuskorkeutta, kuten jo lauseyhteydesä olisi selvinnyt, jos olisi osannut tai jaksanut lukea.
- VirtaVirtaaJohtoaPitkin
Jatkojohtojen veto huoneesta toiseen on periaatteessa kielletty, koska a) johdot voivat vioittua puristuessaan esim oven välissä ja b) koska eri huoneissa olosuhteet saattavat olla erilaiset. Esim. pesuhuonessa ja keittiössä käytetään vettä ja toisaalta olohuoneessa on melko kuivaa. Siksi parempi rakaisu kuin jatkojohto olisi asennuttaa uusia pistorasioita, mutta se tietysti maksaa...
- sähkäri
Kyllä tämän määräyksen tarkoitus pitäisi olla päivänselvää.
Maadoitettujen laitteiden käyttömahdollisuus muuttaa vaarattomat tilat vaarallisiksi. Joten siinä tilassa ei enää voisi käyttää sähkölaitteita jota ovat liitetty maadoittamattomaan pistorasiaan. - Meikä-
Noniin, jotakim jo kertoi asian kokonaisuudessaan aivan kuten se on mutta toistelen tässä papukaijana perässä, niin vaikuttaa että itsekin olisin ollut perillä asiasta
Ennen talojen ns. nollaluokan tilat (vai miksi sähkärit niitä kutsuivat) saivat olla maadoittamattomia koska lähtökohta oli se että jos laite vikaantuu ja kuori tulee jännitteelliseksi niin käyttäjä ei saa mistään maapotentiaalia, eli kuori jännitteellinen mutta ei haittaa, lattia parkettia tai muovia/jotain muuta johtamatonta eikä missään mitään maadoitettua rautaosaa.
Tähän taisi olla joku 3m sääntö tai ovi, käytännössä kuitenkin näkee vanhoja taloja niin että on maadoittamaton rasia ja tiskipöytä tai vesipatteri aivan vieressä.
Nyt kun maadoitetusta huoneesta tuodaan roikalla keskelle huoneen lattiaa metallikuorinen teollisuuslämmitin ja mennään sen päälle seisoen vaihtamaan kattolamppua jossa on nyt se aikaisemmin vaaraton eristysvika niin kaveri saa tukevat maat lämmittimen kuoresta ja vaiheen lampusta.
Rasiat tuossa talossa varmaan on nollaamalla tehty kuten yleensä tuohon aikaan mutta haittaako se oleennaisesti?
Nollauksesta luopumisen syyt taisivat olla pääasiassa nollajohtimen kuormitus, jolloin se ei ollut enää maan kanssa samassa jännitepontentiaalissa, huonolla kosketuksella tilanne paheni oleellisesti, pahin tilanne lieni se että nolla jäi remontissa kokonaan kytkemättä, jolloin sähkö kulki tuon nollauslenkin kautta laitteen kuoreen ja käyttäjän läpi maihin. Yksi syy oli varmaan myös puuhapetejen tekemät vaihe-nollaukset ja nollaukset jatkojohdon puolella..- o8i7u6y5t
Joo nollauksen kiellon (-tai siis oikeastaan kiellon nollata muualla kuin pääkeskuksella...) suurin syy on ollut häiriöiden välttäminen eikä niin paljoa turvallisuus kysymykset.
Eli kun nollaus suoritetaan jossain ryhmäjohdon päässä niin laitteiden runkojen potentiaalit ovatkin nollajohdon jännitehäviön verran erossa "oikeasta maatasosta" ja kun on jännite-eroa niin virtaahan siinä sitten alkaa kulkemaan jos joku reitti vaan on... eli esim. vaikka antenni liitännän kautta voi alkaa alkaa kulkemaan virtaa joka aiheuttaa tyypillisesti esim. hurinaa audiolaitteissa.
Sitten vois vielä sen mainita että nollaus on voitu hyvinkin suorittaa myös jakorasialla, eli vaikka pistorasialta erillinen suojajohto löytyisikin niin keskukselta asti se ei välttämättä tule - eipä_ole
o8i7u6y5t kirjoitti:
Joo nollauksen kiellon (-tai siis oikeastaan kiellon nollata muualla kuin pääkeskuksella...) suurin syy on ollut häiriöiden välttäminen eikä niin paljoa turvallisuus kysymykset.
Eli kun nollaus suoritetaan jossain ryhmäjohdon päässä niin laitteiden runkojen potentiaalit ovatkin nollajohdon jännitehäviön verran erossa "oikeasta maatasosta" ja kun on jännite-eroa niin virtaahan siinä sitten alkaa kulkemaan jos joku reitti vaan on... eli esim. vaikka antenni liitännän kautta voi alkaa alkaa kulkemaan virtaa joka aiheuttaa tyypillisesti esim. hurinaa audiolaitteissa.
Sitten vois vielä sen mainita että nollaus on voitu hyvinkin suorittaa myös jakorasialla, eli vaikka pistorasialta erillinen suojajohto löytyisikin niin keskukselta asti se ei välttämättä tuleEipä ole rasiassa nollausta kielletty vieläkään. Standardista löytyy. (Nykyisestäkin).
- o8i7u6y5t
Joojoo tiedetään tiedetään -täällä vaan joutuu hieman yleistämään kun ei jaksa kaikkea kirjoittaa
SFS 6000-8-802... - Meikä-
eipä_ole kirjoitti:
Eipä ole rasiassa nollausta kielletty vieläkään. Standardista löytyy. (Nykyisestäkin).
Onko tämä nyt taas sitä viistastelua kun kykene aiheeseen muuta antamaan, vaikka rammattu on jo puhki luettu?
Eipä siinä, itsellä mennyt pikkuhiljaa vessanpöntöstä alas nuo pehmeän silkkiset SFS2000 ja edelleen menossa viimeiset sivut D1-kirjasta eli en pääse asiaa tutkimaan.. Mutta eiköse teillä niin mene että vanhat asennukset saa jatkaa nollaamalla jos jotain vaihdetaan tai lisätään, uudempiin tuskin nollaat mitään, nollaluokan rasiankin asennat vaan suojaeroitettuun teholähteeseen? - eipä_ole
Meikä- kirjoitti:
Onko tämä nyt taas sitä viistastelua kun kykene aiheeseen muuta antamaan, vaikka rammattu on jo puhki luettu?
Eipä siinä, itsellä mennyt pikkuhiljaa vessanpöntöstä alas nuo pehmeän silkkiset SFS2000 ja edelleen menossa viimeiset sivut D1-kirjasta eli en pääse asiaa tutkimaan.. Mutta eiköse teillä niin mene että vanhat asennukset saa jatkaa nollaamalla jos jotain vaihdetaan tai lisätään, uudempiin tuskin nollaat mitään, nollaluokan rasiankin asennat vaan suojaeroitettuun teholähteeseen?"Onko tämä nyt taas sitä viistastelua kun kykene aiheeseen muuta antamaan, vaikka rammattu on jo puhki luettu?"
Oikeastaan ei. Ihan vaan kommenttina, ettei sitä ole kielletty, vaikka niin usein väitetään. Tosin kun maallikolle joutuu selittämään, niin helpompi sanoa vain, että "kielletty on". Jos otat sen viisasteluna, niin ota vaan, ei vie minun yöuniani. En minä standardia ole laatinut, ainoastaan päivittäin joudun noudattamaan. Kannattaa kritiikki standardia kohtaa kohdistaa ennemin sen laatijoihin, kuin noudattajiin. - Meikä-
eipä_ole kirjoitti:
"Onko tämä nyt taas sitä viistastelua kun kykene aiheeseen muuta antamaan, vaikka rammattu on jo puhki luettu?"
Oikeastaan ei. Ihan vaan kommenttina, ettei sitä ole kielletty, vaikka niin usein väitetään. Tosin kun maallikolle joutuu selittämään, niin helpompi sanoa vain, että "kielletty on". Jos otat sen viisasteluna, niin ota vaan, ei vie minun yöuniani. En minä standardia ole laatinut, ainoastaan päivittäin joudun noudattamaan. Kannattaa kritiikki standardia kohtaa kohdistaa ennemin sen laatijoihin, kuin noudattajiin.Noniin päästäänkin taas aloittajan aidasta seipäisiin, mutta mielenkiintoista, harmi kun ei ole noita kirjoja tiedä sitten millä perusteella on sallittu tai kielletty. Sähköteknisesti virta kulkee piirissä kuitenkin riippumatta mitä viisaiden kirja sanoo.
Itselleni maallikkona täällä harraste-palstalla asiat kiinnostaa asioina ja ilmiöt ilmiöinä, sähköalan ammattihenkilöiden palstaa seuraan harvemmin.
Standardissa tai sen noudattajissa ei ole vikaa, vaan siinä miten sitä julistetaan oppilaitoksissa ainoana sähkötekniikan kirjallisuutena ja lopputuloksena palstoilla vähän väliä joku kukko hyppää pöydälle kun on oppinut kirjan ulkoa (en tarkoita nyt sinua vaan yleisesti) eikä silti osaa kytkeä edes rinnan tai sarjaan.
Järkevämpää luettavaa voi katsoa vaikka näistä linkeistä:
http://sulautetut.fi/index.html
http://www.adlibris.com/fi/kirja/arduino-perusteista-hallintaan-9789529298136
http://cdon.fi/kirjat/poiksalo,_panu-kristian/digitaalitekniikan_perusteet-4343741
http://cdon.fi/kirjat/ahoranta,_jukka/sähkötekniikka-19233501 - Asiassa
Jaa, no mitä noissa linkeissä sitten sanotaan jatkojohdon vetämisestä toiseen huoneeseen?
- Meikä-
Asiassa kirjoitti:
Jaa, no mitä noissa linkeissä sitten sanotaan jatkojohdon vetämisestä toiseen huoneeseen?
Tuskin yhtään mitään mutta sitähän tässä ei aloittaja olekaan kysynyt vaan Miksi niin ei saa tehdä ja siihen kysymykseen ei standardi vastaa ainakaan käsittääkseni sitten yhtään enempää kun nuo minunkaan linkit vaikka sitä sontaa olekaan juuri lukenut.
Siksi toisekseen juuri jo itse tuossa totesin että jo että asia karkasi aidasta seipäisiin kun yksi tuli viisastelemaan asiallisesti kirjoitettuun vastaukseen mitä standardi sanoo onko kielletty vai ei. Ja nyt sinä perässä hyvää vauhtia kompastut omiin kengännauhoihisi, ja sitte vielä ihmettelette kun tuollainen uloste asiakeskustelufoorumilla vitutta. - eipä_ole
Meikä- kirjoitti:
Tuskin yhtään mitään mutta sitähän tässä ei aloittaja olekaan kysynyt vaan Miksi niin ei saa tehdä ja siihen kysymykseen ei standardi vastaa ainakaan käsittääkseni sitten yhtään enempää kun nuo minunkaan linkit vaikka sitä sontaa olekaan juuri lukenut.
Siksi toisekseen juuri jo itse tuossa totesin että jo että asia karkasi aidasta seipäisiin kun yksi tuli viisastelemaan asiallisesti kirjoitettuun vastaukseen mitä standardi sanoo onko kielletty vai ei. Ja nyt sinä perässä hyvää vauhtia kompastut omiin kengännauhoihisi, ja sitte vielä ihmettelette kun tuollainen uloste asiakeskustelufoorumilla vitutta.Mitä epäasiallista oli siinä, että oikaisin, ettei nollaus ole kielletty? Miksi tuo niin koville ottaa? Samalla lailla itsekin epäasiallisesti jaarittelet ja viisastelet, minun mielestäni.
- Sähkömies
Ja pläplääplää jne. Älköön kukaan vakavissaan ottako näitä suomi24:n ohjeita missään nimessä. Saattaa olla, että on henki vaarassa kun noudatatte näiden idioottien ohjeita.
- Huuhaaturvaa
Suomen viranomaiset kieltävät kaikenmaailman keksittyjen uhkakuvien vuoksi kohta ihan kaiken.
MItäpä jos maadoittamattomaan pistorasiaam kytketyn laitteen runko tulee jännitteiseksi ja käyttäjä koskee samanaikaisesti sekä siihen laitteeseen että lämmityspatteriin tai -putkeen ?
Kyllä pitää saada ehdottomasti heti asianmukaiset eristyslujuusvaatimukset lämmitysverkoston huonekohtaisille sähköeristyksille. Näin saadaan kaikki rakentaminen tässä maassa vieläkin kaliimmaksi.
Paremman tekemisen puutteesa suoltavat kaikenmaailman virastot täydellisiä ratkaisuita olemattomiin ongelmiin - ja kansa maksaa viulut.
Kuinka monta vakavaa sähkötapaturmaa on esim. 2000-luvulla Suomessa tapahtunut kotioloissa, vaikka suurin osa kotien sähköasnnuksista ei täytä nykymääräyksiä - puhumattkaan kaikenlaisisita oamtekoisista virityksistä ? - tapaturmat_ja_jenkkilä
"Paremman tekemisen puutteesa suoltavat kaikenmaailman virastot täydellisiä ratkaisuita olemattomiin ongelmiin - ja kansa maksaa viulut.
Kuinka monta vakavaa sähkötapaturmaa on esim. 2000-luvulla Suomessa tapahtunut kotioloissa"
2000-luvulla ei yhtään sellaista tapaturmaa, joka liittyisi tähän asiaan.
Mutta aiemmin (olisiko ollut 1980-1999) on sattunut tapaturma, jossa lapsi kuoli kosketettuaan yhtäaikaisesti lämpöpatteriin ja metallirakenteisen valaisimen runkoon; ko. tapauksessa valaisimiessa oli eristysvika, ja sen seurauksena valaisimen rungossa oli 230V jännite.
tuo tapaus löytyy tukesin sivuilta kohdasta sähkötapaturmat.
Sopii tosin kysyä:
kun Suomessa on laadittu systeemi siten, että vanhan 0 -luokan laitteen pistoke ei sovi maadoitettuun rasiaan (tällä on ollut tarkoitus estää 0 -luokan laitteiden käyttö vaarallisissa käyttöolostuhteissa, eli siellä, missä on esim vesihana tai metallikuorisia maadoitettuja laitteita), niin miten sitten jenkkisysteemissä on ajateltu tuo sähköturvallisuus (jos mitenkään) ?
Jenkkisysteemihän toimii juuri päinvastoin kuin suomalainen:
jenkeissä kun maadoittamattoman pistokkeen voi liittää kaikkiin pistorasioihin, mutta maadoitettu pistoke sopii vain maadoitettuun pistorasiaan. Jenkkistandardissa kun maadoitus on suomalaisesta poiketen pistokkeessa oleva pyöreä tappi, ja kun maadoittamattomassa pistorasiassa ei ole vastaavaa reikää, ei pistokkeen työntäminen sellaiseen ole mahdollista (toki jenkeissäkin jotkut sitten katkaisevat pistokkeesta maadoitustapin pois, kun välttämättä haluavat liittää maadoitetun laitteen maadoittamattomaan pistorasiaan).
Suomessahan taas sekä maadoitettu että suojaeristetty pistoke sopii kaikkiin pistorasioihin, mutta 0 -luokan pistoke sopii vain maadoittamattomaan pistorasiaan.
Minulle on ainakin epäselvää tämä:
jos jenkkilaitteessa on maadoittamaton pistoke, niin onko ko. laite 0-luokan laite vai suojaeristetty ?- zähkäri
Ilmeisesti jenkkilässä ei ole 0-luokan sähkölaitteita lainkaan, on vain suojaeristettyjä tai muuten sellaisia laitteita joissa ei ole kosketeltavia metalliosia. Ne laitteet joissa on metallikuori, tai ovat muuten laitemaisia, ovat sitten maadoitettuja.
Toimiihan se systeemi tälläkin logiikalla, ns. vaarallisia sähkölaitteita ei ole tarve käyttää tavallisissa asuinhuoneissa joissa on maadoittamattomat pistorasiat. Vaarattomiksi katsotuissa laitteissa on maadoittamaton pistotulppa, joten niitä voi käyttää joka paikassa. - satakymmenen
Jenkkilän jännite on vielä puolet pienempi ja tällähän on myös sitten turvallisuuteen oleellisen iso vaikutus - tai siis sähköiskun kannalta, paloturvallisuuden kannalta taas mennee vähän toistepäin
- Haminaattori
Jenkeillä on niinku oma hommansa . Ostin suomalaisen hitsauskonevalmistajan jenkkiversiokoneen. Puikko/mig 150A. Eli kone on 115V/230V versio. Pääkytkin 50A ja syöttökaapeli n.4m pitkä ja 3x6mm2. On se järkyttävä pyöriteltä kun mig hitsauspoltin on jo ohuempi.
Jenkeissä perusfilosofia on erilainen. Suhtautuminen maadoitukseen on laitekeskeinen, ei tilakeskeinen. Suojamaadoitus kaikissa asenuksissa tuli pakolliseksi jo 1960-luvulla joten vanhoja nollaluokan laitteita juuri ei ole ellei harrasta jotain yleisvirtaradioita. Toisin siellä myös pistokkeet voivat olla polarisoituja, mikä osaltaan esim, juuri noissa yleisvirtaradioissa lisää turvalisuutta. Tyo maadotustapa tehki maadoituksen käyttöönotosta helppoa, koska kaikki laitteet käy maadoitettuihin rasioihin. Suomessa maadoituksen käyttö viivästyi, koska nollaluokan laitteet ei käy maadotetuihin rasioihin. Esimerkiksi 1970-luvulla TV:t oli nollaluokkaa. Meiläkin oli TV-nurkassa tiililattia ja siksi maadoitettu rasia. Väliin laitettiin laiton jatkojohto, joka poisti maadoituksen. TV kuitenkin oli saksalainen, joten se oli Suomea varten tehty nolla luokkaan,
Jos USA:ssa haluaa käyttää maadoitettu pistoketta maadoittamattomassa rasiassa on virallisesti hyväksytty tapa vaihtaa tämä rasia vikavirtasuojatuksi (5 mA). lisäksi rasia pitää varustaa tekstiä, joka kertoo ettei maata ole. Tosin siellä usein maadoittamatonkin rasia itsessään on maadoitettu suojavaippaa pitkin
Yleensä ihmetyttää, kun säännöksiin suhtaudutaan kuin jumalan sanaan. Esimerkiksi sanotaan, että tietokone on täysin turvallinen maadoittamatomassa rasiassa. Jos näin olisi, niin miksi 1997 määrättiin uusissa asennuksissa maadoitus pakolliseksi. Aiemmat säädökset olivat vuodelta 1957. Silloin maa oli aivan erilainen ja laitteita oli vähemmän. Köyhässä ja kylmässä maassa tehtiin kompromisseja esimerkiksi vesipatterien suhteen. Niiden ei toisin kuin Saksassa katsottu tekevän tilasta maadoitettua. Nykymaailmassa, jossa tietokone voi olla maadoittamattomassa rasiassa, mutta majoittua TV:n tai datayhteyksien kautta ei tämä enää ole ajanmukaista. Jos ei halua tehdä täyttä remonttia ainakin kannattaa heittää nolla luokan laitteet kaatikselle ja varustaa maadoitetut laitteet maadoittamattomissa rasioissa vikavirtasuojalla, maksaa n. 15 €. Suomessa myös sallittiin maadoittamattomat rasiat luultavasti pisimpään vanhassa länsi-Euroopassa eli vuoteen 1997 (Hollanti 1997, Ruotsi 1994, Belgia 1981, Tanska ja Saksa n. 1973). Nollaluokan laitteiden mm. valaisimien myynti jatkui 1990-luvulle.
Mitä tulee tuohon maadoituksen tuomiseen, sen voi tehdä, jos ymmärtää mitä tekee. Minulla tietokoneelle on tuotu sähkö katkojohdolla. Maadoittamattomissa rasioissa käytän vain suojaeritettyjä laitteita. Ongelma on, että suurin osa ei tajua ja silti jänkkää vastaan kun selittää.
- Perinnevaari
En ole ikinä kuullut, että jatkojohtojen vetämiseen huoneesta toiseen olisi mitään määräyksiä. Kukahan sellaista edes valvoisi?
Kiinteät (omat) sähköasennukset ovat asia erikseen.
Jos haluaa pelata varman päälle, voi jatkojohtoon lisätä vikavirtasuojan. Halpa vekotin, jota itse käytän aina ulkotöissä. Sulake ei suojaa sähköiskulta.- Perinnevaari
Jatkojohdon ja vaihe-eron tuoma riski 400v jännitteestä vikatilanteessa on mielestäni aika teoreettinen. Jos laite on rikki, myös 240v riittää mainiosti pysäyttämään elintoiminnot. Tai sitten jotain muutakin on pielessä.
http://www.rtlpalvelut.fi/kuolemaan-johtanut-sahkotapaturma-23-1-2015/ - tcfyvgubh
Näinhän se on että ei ole olemassa mitään kieltoa vetää jatkojohtoa huoneesta toiseen -suosituksia ja ohjeita voi löytyä ettei vedettäisi mutta minkäänlaista määräävää asemaa näillä ei ole.
- 6rtf7gyhuj
Perinnevaari kirjoitti:
Jatkojohdon ja vaihe-eron tuoma riski 400v jännitteestä vikatilanteessa on mielestäni aika teoreettinen. Jos laite on rikki, myös 240v riittää mainiosti pysäyttämään elintoiminnot. Tai sitten jotain muutakin on pielessä.
http://www.rtlpalvelut.fi/kuolemaan-johtanut-sahkotapaturma-23-1-2015/Aivan normaalistikin kiinteissä asennuksissa samassa huoneessa voi olla pistorasiat eri vaiheilla.
- Elektroniks
Itse mietin samaa asiaa täällä. Maadoitetun rasian laitto makkariin tietokonetta varten on liian iso homma. Kaveri joka on ison firman sähköhommista vastaava ja tenttinyt Tukesin turvallisuustentit, sanoi että vedä vain maadoitetusta rasiasta roikalla makkariin, mutta laita siihen kiinni vain maadoitettavat laitteet, eli nyt tietokone, ei mitään maadoittamattomia. Sanoi että muita pistorasioita huoneessa saa käyttää, vaikka eivät ole maadoitettuja. Sähköfirmasta josta kyselin laittaisivatko ne pistorasiaa, suositeltiin että en vetäisi jatkolla sähköjä, ja laitettiin s-postiin linkki johonkin sivulle jossa asia kiellettiin, mutta ei perusteltu (eli tarkoitettu niille jotka eivät asioista mitään tiedä). Kaveri joka antoi "luvan" vetää roikalla, ehdotti myös nollausta, mutta paikallinen firma kertoi ettei sitä saa tehdä pistorasialle.
Eiköhän huolellisuudella ja normaalilla varovaisuudella mennä aika pitkälle. Tottakai itse otan huomioon ne riskitekijät.- ykhtplg5yigedvmvkjp
Vihjaappas tuolle "sähköfirmalle" tutustumista standardiin:
6000-8-802 SÄHKÖASENNUSTEN KORJAUS-, MUUTOS- JA LAAJENNUSTYÖT
- ko. standardi joka on se mitä voi käyttää tämmöisissä tapauksissa sallii nollauksen.
-Mutta sitten taas tuo nollaus ei ole välttämättä niin kovin suositeltavaa kun kyseessä ATK-laitteet koska ei ole häiriösuojauksen kannalta kovin hyvä tapa
-ja jos taas vähän härkitään eräitä "tietäjiä" niin tämä häiriö hommahan on se suurin syy minkä takia nollaus (PEN-johdon käyttö...) uudisasennuksissa on kiellettyä... Ymmärsit väärin: kaikki maadoitetut tulee laittaa siihen. Muissa saa käyttää vain suojaeristettyjä eli litteitä europistokketa tai profiilipistokkeita niitä, jossa on lovet (esim. pölynimuri). Laitteita, joissa on pyöreä iso pistoke ei saa enää käyttää, johto poikki ja kaatikselle. Suojaeristettyjä laitteita voi kytkeä ihan minne tahansa.
Perusajatus on, että tilassa joko kaikki pitää olla maadoitettu tai ei mikään. Tässä kakkosluokan eli suojaeristetyt laitteet jätetään huomiotta. Jos tilassa on luontaista maapotentiaalia: käyttövesijohtoja, johtava lattia tms. niin kaikki pitää olla maadoitettu.
Vesipattereita ei katsota tällaiseksi, mikä on puhdas kompromissi. Maali toki eristää, mutta siellä on puhdasta metallia venttiilin kohdalla.
Nollauksia saa tehdä vanhoihin asennuksiin. Nollauksen saa tehdä myös itse pistorasiassa, jos siihen on liittimet. Ongelma että yleensä pistorasisassa on vain kaksi nollaliitäntää. Tällöin, jos johto jatkuu, niin nollasta ei voi tehdä. on myös rasioita, joissa on kolme nollaliitäntää tätä varten. Nollausta koskee samat säännöt maadoitettujen ja maadoittamattomien yhdistämistä, mitä yleensäkin. Tarvittaessa voi käyttää pelkkiä europistorasioita niiden kiertämiseen. Tällaisesta tosin ei voi haaroittaa useampia. Olisi hyvä, jos sallittaisin profiilipitokkeille rasia, mutta tällainen olisi helposti muokattavissa sopivaksi sukolle, joten sitä ei ole sallittu.
Jos lisätään uusi pistorasia, itää se vetää kolmella johdolla ja nollata jakorasiassa. Jos lisää maadoittamattoman rasian suositellaan vedettäväksi kolmella johdolla. Idea kummassakin on, että ei vaikeuteta myöhempää muuttamista uusien määräysten mukaiseksi.ykhtplg5yigedvmvkjp kirjoitti:
Vihjaappas tuolle "sähköfirmalle" tutustumista standardiin:
6000-8-802 SÄHKÖASENNUSTEN KORJAUS-, MUUTOS- JA LAAJENNUSTYÖT
- ko. standardi joka on se mitä voi käyttää tämmöisissä tapauksissa sallii nollauksen.
-Mutta sitten taas tuo nollaus ei ole välttämättä niin kovin suositeltavaa kun kyseessä ATK-laitteet koska ei ole häiriösuojauksen kannalta kovin hyvä tapa
-ja jos taas vähän härkitään eräitä "tietäjiä" niin tämä häiriö hommahan on se suurin syy minkä takia nollaus (PEN-johdon käyttö...) uudisasennuksissa on kiellettyä...Nollaus ja PEN johto on eri asiota. Nollaus oli käytössä vuoteen 1989-. Siinä nolla kytkettiin maaliittimeen. Sen jälkeen turvallisuusyistä nollaus kiellettiin, mutta sallittiin PEN-johto, joka oli kevi ja vähintään 10 neliömilliä kuparia tai 16 alumiinia. On huomattava, että tämä vie enemmän kuparia kuin 3x 2.5 neliömilliä, joten se luultavasti ei ollut kovin suosittua.
- Anonyymi
okaro kirjoitti:
Nollaus ja PEN johto on eri asiota. Nollaus oli käytössä vuoteen 1989-. Siinä nolla kytkettiin maaliittimeen. Sen jälkeen turvallisuusyistä nollaus kiellettiin, mutta sallittiin PEN-johto, joka oli kevi ja vähintään 10 neliömilliä kuparia tai 16 alumiinia. On huomattava, että tämä vie enemmän kuparia kuin 3x 2.5 neliömilliä, joten se luultavasti ei ollut kovin suosittua.
Nollaus sallittiin uudelleen eli vanhoja sähkövetoja ei tarvinnut aikanaan laittaa uusiksi kun meillä pistorasiat vaihdettiin maadoitetuiksi. Tämä siis sen jälkeen kun Suomi oli liittynyt EU:hun.
Uusissa asennuksissa nollaus on kielletty. Anonyymi kirjoitti:
Nollaus sallittiin uudelleen eli vanhoja sähkövetoja ei tarvinnut aikanaan laittaa uusiksi kun meillä pistorasiat vaihdettiin maadoitetuiksi. Tämä siis sen jälkeen kun Suomi oli liittynyt EU:hun.
Uusissa asennuksissa nollaus on kielletty.Ei sitä koskaan ole kirjoituksissa kielletty. Uusissa asennuksissa nollajohdilla nollaus kiellettiin 1989 ja paksut PEN-johdot 2007 tosin poikkeus on tilat, joihin ei sijoiteta huomattavaa määrää tietoteknisiä laitteita, mutta vikavirtasuojien pakollisuus käytännössä estää PEN-johdot,
- Anonyymi
okaro kirjoitti:
Ymmärsit väärin: kaikki maadoitetut tulee laittaa siihen. Muissa saa käyttää vain suojaeristettyjä eli litteitä europistokketa tai profiilipistokkeita niitä, jossa on lovet (esim. pölynimuri). Laitteita, joissa on pyöreä iso pistoke ei saa enää käyttää, johto poikki ja kaatikselle. Suojaeristettyjä laitteita voi kytkeä ihan minne tahansa.
Perusajatus on, että tilassa joko kaikki pitää olla maadoitettu tai ei mikään. Tässä kakkosluokan eli suojaeristetyt laitteet jätetään huomiotta. Jos tilassa on luontaista maapotentiaalia: käyttövesijohtoja, johtava lattia tms. niin kaikki pitää olla maadoitettu.
Vesipattereita ei katsota tällaiseksi, mikä on puhdas kompromissi. Maali toki eristää, mutta siellä on puhdasta metallia venttiilin kohdalla.
Nollauksia saa tehdä vanhoihin asennuksiin. Nollauksen saa tehdä myös itse pistorasiassa, jos siihen on liittimet. Ongelma että yleensä pistorasisassa on vain kaksi nollaliitäntää. Tällöin, jos johto jatkuu, niin nollasta ei voi tehdä. on myös rasioita, joissa on kolme nollaliitäntää tätä varten. Nollausta koskee samat säännöt maadoitettujen ja maadoittamattomien yhdistämistä, mitä yleensäkin. Tarvittaessa voi käyttää pelkkiä europistorasioita niiden kiertämiseen. Tällaisesta tosin ei voi haaroittaa useampia. Olisi hyvä, jos sallittaisin profiilipitokkeille rasia, mutta tällainen olisi helposti muokattavissa sopivaksi sukolle, joten sitä ei ole sallittu.
Jos lisätään uusi pistorasia, itää se vetää kolmella johdolla ja nollata jakorasiassa. Jos lisää maadoittamattoman rasian suositellaan vedettäväksi kolmella johdolla. Idea kummassakin on, että ei vaikeuteta myöhempää muuttamista uusien määräysten mukaiseksi."Jos lisätään uusi pistorasia, itää se vetää kolmella johdolla ja nollata jakorasiassa."
Höpöhöpö. Monessa valaisinpistorasiassa ei ole mitään mahdollisuutta suojamaadoitukseen. Sellaisen asentaminen on siitä huolimatta sallittua ja suositeltavaa jos ei sellaista ennestään ole.
- Anonyymi
Eiköhän se huoneesta toiseen veto ole vaan sen takia kielletty ettei joku kompastu piuhoihin. Mitään muuta järkevää syytä en siihen näe.
- Anonyymi
Tämä on se kukkahattutätinäkökulma :D
Periaate on, että huoneissa voi olla eri tyypin rasiat. Itsesiassa miksi kukaan vetäisi, jos ne olisivat samaa tyyppiä. Säännöt on tehty niin ,ettei tarvitse ajatella. Siis on kaksi perusperaatetta:
1) Laite kytketään lähimpään pistorasiaan
2) Jos ei pysty kytkemään, ei saa kytkeä.
Mitään periaatetta, että joku pitäisi kytkeä maadoitettuun rasiaan ei ole eikä sellainen teksti käyttöohjeessa oikeuta rikkomaan edellä olevia.
Kuten sanoin, nämä säännökset ovat vanhentuneita ja siksi suosittelen vikavirtasuojia, jos maadoitettuja laitteita kytkee maadoitamattomaan rasiaan. Se 15 euroa on halpa henkivakuutus. Toki niitä voi muutenkin käyttää. Minulla pesukoneessa on tuollainen. Periaatteessa tämä kävisi nollaluokankin laitteille, mutta ei ole nollaluokan vikavirtasuojia. Suoja pitäisi asentaa laitteen johtoon tai nollaluokan jatkojohtoon. Töpselin muokkaaminen niin, että se menee vikavirtasuojan ei ole sallittua.
Toki toissijainen syy on, että johto voi vioittua. Kompastumiset eivät kuulu sähköturvallisuuden piiriin.- Anonyymi
okaro kirjoitti:
Periaate on, että huoneissa voi olla eri tyypin rasiat. Itsesiassa miksi kukaan vetäisi, jos ne olisivat samaa tyyppiä. Säännöt on tehty niin ,ettei tarvitse ajatella. Siis on kaksi perusperaatetta:
1) Laite kytketään lähimpään pistorasiaan
2) Jos ei pysty kytkemään, ei saa kytkeä.
Mitään periaatetta, että joku pitäisi kytkeä maadoitettuun rasiaan ei ole eikä sellainen teksti käyttöohjeessa oikeuta rikkomaan edellä olevia.
Kuten sanoin, nämä säännökset ovat vanhentuneita ja siksi suosittelen vikavirtasuojia, jos maadoitettuja laitteita kytkee maadoitamattomaan rasiaan. Se 15 euroa on halpa henkivakuutus. Toki niitä voi muutenkin käyttää. Minulla pesukoneessa on tuollainen. Periaatteessa tämä kävisi nollaluokankin laitteille, mutta ei ole nollaluokan vikavirtasuojia. Suoja pitäisi asentaa laitteen johtoon tai nollaluokan jatkojohtoon. Töpselin muokkaaminen niin, että se menee vikavirtasuojan ei ole sallittua.
Toki toissijainen syy on, että johto voi vioittua. Kompastumiset eivät kuulu sähköturvallisuuden piiriin.Enpä tiennyt, että huoneesta toiseen ei saisi vetää jatkojohtoa. Meillä on keittiöstä olohuoneeseen 3m jatkojohto televisiolle toiminut vuosia. Jos olohuoneesta pitäisi jatkojohto laittaa niin pituus olisi lähemmäs 15 metriä.
Mitä tarkoittaa erityypin rasiat?
Meillä on olohuoneessa yksi maadoitettu pistokepaikka ja vieressä kaksi ei maadoitettua. Samantapainen rasia oli eteisessäkin maadoitettu ja ei maadoitettu. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Enpä tiennyt, että huoneesta toiseen ei saisi vetää jatkojohtoa. Meillä on keittiöstä olohuoneeseen 3m jatkojohto televisiolle toiminut vuosia. Jos olohuoneesta pitäisi jatkojohto laittaa niin pituus olisi lähemmäs 15 metriä.
Mitä tarkoittaa erityypin rasiat?
Meillä on olohuoneessa yksi maadoitettu pistokepaikka ja vieressä kaksi ei maadoitettua. Samantapainen rasia oli eteisessäkin maadoitettu ja ei maadoitettu.On tainnut olla tosirane taas asentamassa rasioita.
- Anonyymi
okaro kirjoitti:
Periaate on, että huoneissa voi olla eri tyypin rasiat. Itsesiassa miksi kukaan vetäisi, jos ne olisivat samaa tyyppiä. Säännöt on tehty niin ,ettei tarvitse ajatella. Siis on kaksi perusperaatetta:
1) Laite kytketään lähimpään pistorasiaan
2) Jos ei pysty kytkemään, ei saa kytkeä.
Mitään periaatetta, että joku pitäisi kytkeä maadoitettuun rasiaan ei ole eikä sellainen teksti käyttöohjeessa oikeuta rikkomaan edellä olevia.
Kuten sanoin, nämä säännökset ovat vanhentuneita ja siksi suosittelen vikavirtasuojia, jos maadoitettuja laitteita kytkee maadoitamattomaan rasiaan. Se 15 euroa on halpa henkivakuutus. Toki niitä voi muutenkin käyttää. Minulla pesukoneessa on tuollainen. Periaatteessa tämä kävisi nollaluokankin laitteille, mutta ei ole nollaluokan vikavirtasuojia. Suoja pitäisi asentaa laitteen johtoon tai nollaluokan jatkojohtoon. Töpselin muokkaaminen niin, että se menee vikavirtasuojan ei ole sallittua.
Toki toissijainen syy on, että johto voi vioittua. Kompastumiset eivät kuulu sähköturvallisuuden piiriin."mutta ei ole nollaluokan vikavirtasuojia"
Palstan satusetä taas vaudissa. Tosiasiassa kaikki vikavirtasuojat ovat nollaluokan laitteita. Ykkösluokkaan ne eivät taatusti kuulu kun niihin ei mitään suojamaata voi kytkeä. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
"mutta ei ole nollaluokan vikavirtasuojia"
Palstan satusetä taas vaudissa. Tosiasiassa kaikki vikavirtasuojat ovat nollaluokan laitteita. Ykkösluokkaan ne eivät taatusti kuulu kun niihin ei mitään suojamaata voi kytkeä.Jonne-logiikaa :)
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Enpä tiennyt, että huoneesta toiseen ei saisi vetää jatkojohtoa. Meillä on keittiöstä olohuoneeseen 3m jatkojohto televisiolle toiminut vuosia. Jos olohuoneesta pitäisi jatkojohto laittaa niin pituus olisi lähemmäs 15 metriä.
Mitä tarkoittaa erityypin rasiat?
Meillä on olohuoneessa yksi maadoitettu pistokepaikka ja vieressä kaksi ei maadoitettua. Samantapainen rasia oli eteisessäkin maadoitettu ja ei maadoitettu.Niin tämmöistä kieltoahan ei ole koskaan ollutkaan että jatkojohtoa ei saisi huoneesta toiseen vetää.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Niin tämmöistä kieltoahan ei ole koskaan ollutkaan että jatkojohtoa ei saisi huoneesta toiseen vetää.
Rikoslaki tulee mukaan siinä vaiheessa kun jotain sattuu.
Jos tapat jonkun sähköiskulla, keittiöstä olohuoneeseen vetämäsi jatkojohdon vuoksi, kyllä siihen lakipykälät löytyy... - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
On tainnut olla tosirane taas asentamassa rasioita.
Ihan ammattilainen on ne asentanut, näin on jokaisessa huoneistossa. Ehkä rakennusvuosi 1987 vaikuttaa asiaan
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Ihan ammattilainen on ne asentanut, näin on jokaisessa huoneistossa. Ehkä rakennusvuosi 1987 vaikuttaa asiaan
Sitten on todellakin ollut ammattimainen tosirane asialla. Kyllä neljän metrin sääntö oli voimassa 1980-luvulla.
- Anonyymi
Ei kai sillä ole mitään väliä veteleekö niitä lisä piuhoja samassa huoneessa tai yhdestä toiseen . Yks hailee. Niin olen aina tehnyt. Joku kauppaopistoa käynyt merkonomiharjoittelija vaan yrittää päteä muitten silmissä.
- Anonyymi
Sekö harmittaa kun itselläsi ei ole mitään koulusivistystä?
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Sekö harmittaa kun itselläsi ei ole mitään koulusivistystä?
Perus koulussa sitä saa ihan tarpeeksi ymmärtääkseen sähköjohtoja. Jäikö sulla sekin keske?
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Perus koulussa sitä saa ihan tarpeeksi ymmärtääkseen sähköjohtoja. Jäikö sulla sekin keske?
Kuitenkin jäi takaraivoon kytemään, että se kauppakoulun käynyt ymmärtää paremmin?
- Anonyymi
Paloturvallisuussyistä. Tällaisia suoria yhteyksiä ei saa tehdä palotilojen välillä tai välille, vaan on oltava erillinen jakorasia.
JOSPA NYT LOPETTAISITTE KAIKKI KILTISTI LEIKKIMÄSTÄ SEN SÄHKÖN KANSSA KOSKA SITÄ EI MIKÄÄN VAKUUTUS KORVAA JOS TALO PALAA JA __KUN__ SITTEN LÖYTYY TUOLLAISIA VIRITYKSIÄ!!!
Ja ne muuten löytyy! Ja miten, niin EN KERRO!!!- Anonyymi
Ja höpöhöt senkun parantuu
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Ja höpöhöt senkun parantuu
Pelkkää kärpäsen surinaa. Tuskinpa tosissaan vaan provo. Jos on oikeasti noin tyhmä niin ei sellaisen kanssa kannata edes keskustella. Erinäisillä rekkausfoorumeilla pysyy palsta siistinä, kun suihkutetaan välillä Raidia.
- Anonyymi
Jos on palonkestävää kaapelia eli paljas kuparipiuha niin sitä saa vedellä ymäri kämpää ja naapurin pihalle asti jos jaksaa ja pubiinkin kunhan jättää narikkaan.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Jos on palonkestävää kaapelia eli paljas kuparipiuha niin sitä saa vedellä ymäri kämpää ja naapurin pihalle asti jos jaksaa ja pubiinkin kunhan jättää narikkaan.
Onneksi Suomessa ei ole pubia.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Onneksi Suomessa ei ole pubia.
Ihan aikuisten oikeasti minä vietin hurjassa nuoruudessani Länsituvan terassilla aikaa kaljaa juoden ja suunnilleen 60...250 mm pitkiä pätkiä MKEM-kaapelista katkoen ja kuorien ja holkittaen. Kyllä tuonne itse piti kaapeli vetää jos ei jaksanut kieppiä kantaa. Meillä oli liukuva työaika ja töitä sai tehdä silloin kun huvitti.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Minulla heräsi huoli sinusta ajatteluni kohteesta!
Toivottavasti sinulla on siellä jossain kaikki hyvin. Välitän sinusta edelleen vaikka olet varattu, etkä tykkää minusta.958466- 1743802
- 533299
Missä Sanna nyt suvaitsevaisuus?
Tekijä on nyt kuitenkin jotain muuta kuin suomalainen niin eikös nyt pitäisi suvaita kulttuuri eroja ja rakastaa tekijä2562584- 492207
- 422045
Mieleenpainuvin hetki kaivattusi kanssa.
Mieleenpainuvin hetki kaivattusi kanssa. Millainen se oli?291990- 481922
- 191793
- 601788