Kuun kraaterit?

huukullu

Ilmestyykö kuuhun uusia kraatereita eli törmäileekö kuuhun meteoriitteja tms?

Jos näin on niin milloin viimeksi kuuhun on tiettävästi törmännyt jokin muu taivaankappale?

52

1070

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • TäysosumaKuuautoon

      Tuo onkin mielenkiintoinen havainto.
      Maahan törmäilee meteoriitteja yhtenä putkena. Tottakai niitä Kuuhunkin iskeytyy.
      En ole kuitenkaan missään nähnyt näistä raportoitavan. Miksihän?

      • EhkäpäGoogle

        Kyllä niitä havaintoja on ollut toisinaan että kuussa on havaittu muutaman sekunnin mittainen kírkas piste tai välähdys ja siitä on päätelty meteorin iskeytyneen kuun pintaan. En osaa päivämääriä tai vuosilukuja sanoa mutta että ihan tässä kymmenen vuoden sisällä olen sellaisia uutisia nähnyt.


    • trollinmolli

      Syyskuun 11 päivä 2013 putosi jotain vähän isompaa (http://www.space.com/24789-moon-meteorite-impact-brightest-lunar-explosion.html) ja joka päivä putoaa tonnikaupalla pienempää tavaraa, kuten mikrometeoriitteja.
      Voiskohan noita sitten peräti netistä katella, jos olis tietokone käytössä jollakulla, en tiedä.
      NASAN törmäytyksiä (LCROSS, LADEE, yms.) on havaittu sitten ainakin toista tusinaa erilaisia ja muilla avaruusvaltioilla on ollut omansa - mutta niitä ei kai lasketa.
      Kohtalaisen maallikon arvion noista Kuuhun putoavista isommista taivaankappaleista varmaan saisi, jos tietäisi viime aikoina Maahan pudonneet ja vähentäisi siitä vaikka Kuun ja Maan pinta-alojen ja/tai massojen suhteissa kohtalaisen osan. Lätiseehän niitä meteoriitteja Maahankin alituiseen, niin miksei Kuuhun, jota ei edes kaasukehä ole suojelemassa?
      Isoimmista tömäyksistä taitaa sitten olla miljardit vuodet. Suuresta pommituksesta kun lienee jo 3.6 mrd. v. tai jotain sen tapaista.

    • HarmaidenTukikohtia

      Valojen vilkutteluja on Kuusta esitetty paljonkin ja ovat olleet tyypiltään sellaisia etteivät ne ole olleet meteoritörmäyksiä. Itse uskon harmaiden siellä jytäävän jotakin.

      • trollinmolli

        Ihminen näkee mitä se haluaa. Jos odotan kyllin kauan, niin näen lopulta valon välähdyksen Kuussa ja vaikka sen vieressä. Käytetyllä optiikalla ei ole paljon merkitystä. Lähes sama, laitanko halvimman ostarin kaukoputken tai vähän paremman, tosin jälkimmäisen kanssa jaksan katsella kauemmin. Valonvälähdysten suhteen ei ole juuri väliä laitanko vaikka pahvilapun näkökenttään. Viimein välähtää kuitenkin - ja intuitiivisesti päättelen sitten, että kysessä on harmaiden operaatio, eikä Lapinhulluus, näköhermon ärsyyntyminen säteilyn takia tai alhaisen kaistanleveyden tuottama illuusio tms.
        Jos olisin vakavamielinen tarkkailija - mitä valitettavasti en ole - ostaisin luultavasti kameran ja virittäisin sen lataamaan tietokoneelle sen, mitä yön aikana jossain päin taivasta vilkkuu tai kaukoputkesta kulloinkin näkyy. Jostakin ihmeen syystä kuvittelen, että dokumentointi lisäisi uskottavuuttani rahtusen verran. Harmaille siitä voisi kuitenkin olla harmia, joten en edes aloita moisia touhuja.


      • hömpälle-oma-palsta

        "ovat olleet tyypiltään sellaisia"

        Ai millaisia? Eikö teille ole ihan oma palstanne Uskonnot/Uskomukset -> rajatieto alla. Ufo-hörhöily tiedepalstalla on jo vähän liian paksua.


      • MeneIteHöpälle

        Ufot ovat todellisempia kuin sadut alkuräjähdyksistä ja laajenevasta äärettömästä avaruudesta.


      • trollinmolli
        MeneIteHöpälle kirjoitti:

        Ufot ovat todellisempia kuin sadut alkuräjähdyksistä ja laajenevasta äärettömästä avaruudesta.

        Totta kai. Olen nähnyt pitkän ja ikävän elämäni aikana monia ufoja. Ainuttakaan satua alkuräjähdyksistä en sen sijaan ole lukenut ja vain muutaman laajenevasta äärettömästä avaruudesta kertovan. Minun on helppo uskoa, etteivät muutkaan juuri lue tuollaisia satuja vaan aivan muita.


    • 8765

      Täältä "meidän puolelta" lienee murikan hankala lentää Kuuhun, Maan vetovoima on liian suuri. Ehkä Kuun takapuolella ropisee enemmän...

      • trollinmolli

        Kyllähän Maa 'suojelee' Kuuta aivan varmaan moniltakin satunnaisilta murikoilta, mutta ei se kenties aivan niin hyvä kilpi ole, kuin ensin ajattelisi. "Koulupojan ajatuskoe", jolla lähes romutettiin pitkään kestänyt uskomus Jupiterin suuresta suojavaikutuksesta, toimii varmaan myös Maa/Kuu-systeemin suhteen. Vaikka Maa on Kuun perspektiivistä katsoen suuri, ei se kuitenkaan peitä koko taivasta ja joitakin Maan lähiohituksia voi heikkokin gravitaatiolinssi ohjata jonkin murikan osalta juuri Kuun suuntaan - ja ohjaakin.
        Maa sirottaa 'takaansa' tulevaa liikennettä, mutta ei sitä täysin pysäytä Kuuhun osumasta. Jonkun sellaisen kappaleen, joka olisi (hypoteettisesti) ilman Maata mennyt täpärästi Kuun ohi, Maa linkoaakin juonikkaasti osumaan juuri Kuuhun.

        Onhan Maa melko iso ja painavakin. Ei siitä läpi ole tultu kenties milloinkaan. Kuitenkin Kuun arvellaan muodostuneen roiskeista, kun osapuilleen Marsin kokoinen (?) murikka sai melkein napakymppiosuman Maahan joskus muutama miljardi vuotta sitten. Seuraavaa isoa rysäystä ei uskota olevan tulossa lähiaikoina, vaikka Hollywood sun muut niitä keksii vuosittain.


      • NekinSuunnistavat

        Toi vilkkuvalo on harmaiden majakka!


      • trollinmolli kirjoitti:

        http://www.space.com/9710-details-moon-core-revealed-30-year-data.html (Tuon mukaan olisivat toimineet vuoteen 1977 saakka. Dataa on kuitenkin vielä tutkittu myöhemmin.)

        Senaikuisia datoja tutkivat vielä tulevaisuuden tiedemiehetkin, tosin vain nauraakseen itsensä piloille.


      • trollinmolli
        cent.ti kirjoitti:

        Senaikuisia datoja tutkivat vielä tulevaisuuden tiedemiehetkin, tosin vain nauraakseen itsensä piloille.

        Sinä ne tiedät. Pilat. :)


    • ufohullu

      Miksi harva uskoo ufoihin?

      Minä ainakin uskon 100% että ufoja on. Ufohan on tunnistamaton lentävä esine ja niitähän nyt lentelee paljonkin, eilenkin näin kun maahan putosi jotain pihallani, en tunnistanut sitä aivan heti ja siksi se oli ufo, myöhemmin tajusin että se oli koivun lehti.

    • bfkmjin

      Eikös kuuhun voi osua meteoriitti tms. tänne maan puolellekin, sehän voi tulla kuuta kohti reilusti sivulta eikä maan suunnasta, eihän kuun ole lätyskä vaan näemme siitä puolipallon eli reunat kaartuu maasta poispäin joten ihan hyvin sivu-osumakin voi kuuhun tulla.

    • KusiPallo

      Laittakaa koripallo ja pesäpallo oikean suhteen etäisyydelle joka vastaa Maan ja Kuun etäisyyttä.
      Siitä saa käsityksen ettei Maa nyt kovinkaan suurena suojakilpenä ole. Maan vetovoima hieman kauempana on vitsi.

    • trollinmolli

      Nimimerkki "cent.ti" kommentoi mm: "Lisäksi kannattaa huomioida, että Kuun tiheys on n 60 % maan tiheydestä, eli se on käytännössä pölypallo ja peräisin muualta. Ei ole mikään planeettojen törmäyksestä syntynyt pisara."

      Tiheys oikein, muut jutut eivät. Käytännössä esimerkiksi regoliitti ei ole pääosin pölyä, eikä ole syytä olettaa, että Kuun vaippa ja ydinkään sitä olisivat. Pölyä kyllä riittää ja siitä on tietoa ja havaintoja riittämiin, mutta valtaosa Kuuta on muuta. :)

      Jos Kuu olisi tullut muualta, niin miksi esimerkiksi sen happi-isotooppien suhde olisi käytännöllisesti katsoen sama kuin Maassa - ja mikä olisi pysäyttänyt muualta kuljeksineen kappaleen juuri Maan kiertoradalle? Jos Kuun kokoinen kappale olisi töksähten törmännyt Maahan, (jolloin se kyllä olisi varmaan pysähtynyt) olisi se myös siihen ajan saatossa sulautunut, eli meillä ei olisi Kuuta, vaan jotain muuta, eikä mahdollisesti nykyisten kaltaisia elämän muotoja. Astronomien nykyisen käsityksen mukaan hissukseen muualta tulevan kappaleen sieppaus olisi kyllä mahdollista, mutta äärimmäisen epätodennäköistä ilman kolmatta kappaletta, josta puolestaan ei ole havaintoa sen paremmin kuin uskottavaa hypoteesia sellaisen kohtalosta (lukuun ottamatta juuri sitä Kuun muodostumista törmäyksessä, joka selittää suuren määrän tähän asti kertyneistä havainnoista).

      Jos Kuu olisi muodostunut 'kondensoitumalla' muinaisen ympäristön aineksesta Maan tavoin (ja jäänyt jo alkuun Maan kiertolaiseksi), olisi kylläkin happi-isotooppien samankaltaisuus selitetty, mutta ei se, miksi sen ydin on niinkin kevyt ja mikä paistoi Kuun veden käytännöllisesti katsoen olemattomiin? Kuun muodostuminen kuumista roiskeista selittää useimpia fyysikoita tyydyttävällä tavalla veden vähäisyyden Kuussa ja monen monta muuta seikkaa. Törmäysteoria ei välttämättä nykyisellään ole oikea jokaista pienintä yksityiskohtaa myöten. Se on kuitenkin paras niistä, joita on tähän mennessä esitetty.

      • ei paljoa viitsisi apukoululaisen kanssa keskustella täällä asiallisella tiedepalstalla, mutta sanon vain, että ei nuo Jupiterinkaan kuut identtisiä ole, saati itse Jupiterin kanssa.

        Venuksella, meidän sisarplaneetalla ei ole kuuta. Liekkö tämän meidän pölypallo sieltä päin tullut.

        Planeettojen törmäysteoria mättää. Jos sellainen on tapahtunut niin planeetat ovat olleet hehkuvia palloja. Maa ja Kuu ovat kovettuneet pinnaltaan myöhempinä aikoina ja esim Maan kaikki vesi on tullut tänne asteroidien mukana. Mahdollisesti Kuuhunkin törmänneet jäiset murikat ovat lopuksi sataneet vetensä tänne Maahan.


      • trollinmolli
        cent.ti kirjoitti:

        ei paljoa viitsisi apukoululaisen kanssa keskustella täällä asiallisella tiedepalstalla, mutta sanon vain, että ei nuo Jupiterinkaan kuut identtisiä ole, saati itse Jupiterin kanssa.

        Venuksella, meidän sisarplaneetalla ei ole kuuta. Liekkö tämän meidän pölypallo sieltä päin tullut.

        Planeettojen törmäysteoria mättää. Jos sellainen on tapahtunut niin planeetat ovat olleet hehkuvia palloja. Maa ja Kuu ovat kovettuneet pinnaltaan myöhempinä aikoina ja esim Maan kaikki vesi on tullut tänne asteroidien mukana. Mahdollisesti Kuuhunkin törmänneet jäiset murikat ovat lopuksi sataneet vetensä tänne Maahan.

        Ymmärrän täysin, ettet viitsisi keskustella apukoululaisen kanssa. Kävisi sinulle luultavasti pian liian haastavaksi.
        Jupiterin kuiden epäidenttisyys ei vaikuta välttämättä Kuun muodostumisteorioihin, mutta hypoteettista lisäperustelua esimerkiksi törmäysteorialle on kylläkin etsitty mm. Pluton kuista ja asteroidien kiertolaisista, joita tiedetään olevan.
        Planeettojen törmäysteoria varmasti todella mättää pahan kerran. En halua kuitenkaan vaivata pyytämällä linkkiä tuohon teoriaan. Halutessasi voisit tietenkin kertoa miten täsmälleen ottaen Kuuhun törmänneet jäiset murikat olisivat sataneet vetensä Maahan.


      • trollinmolli kirjoitti:

        Ymmärrän täysin, ettet viitsisi keskustella apukoululaisen kanssa. Kävisi sinulle luultavasti pian liian haastavaksi.
        Jupiterin kuiden epäidenttisyys ei vaikuta välttämättä Kuun muodostumisteorioihin, mutta hypoteettista lisäperustelua esimerkiksi törmäysteorialle on kylläkin etsitty mm. Pluton kuista ja asteroidien kiertolaisista, joita tiedetään olevan.
        Planeettojen törmäysteoria varmasti todella mättää pahan kerran. En halua kuitenkaan vaivata pyytämällä linkkiä tuohon teoriaan. Halutessasi voisit tietenkin kertoa miten täsmälleen ottaen Kuuhun törmänneet jäiset murikat olisivat sataneet vetensä Maahan.

        Kuu on ihan täytellisesti Maan vetovoiman piirissä, kuten kaikki moska mikä siellä törmäyksissä on avaruuteen lentänyt.

        Väittäähän ne jotkut että ovat löytäneet jopa Marsista tänne kimmonneita kivenmurikoita.

        Hittoako näistä tietää kukaan, mutta kiva arvailla(!)OK


    • VaiVieläMarsUkkeleita

      Minä tiedän varmasti ettei kukaan ole Marsista tänne mitään heitellyt.
      Maalaisjärki auttaa aika pitkälle.

    • huukullu

      Nyt on selvinnyt että kuuhun iskeytyy paljonkin murikoita, ursa:n sivuilla kuvakin kolmisen vuotta sitten syntyneestä kraaterista joten en aivan hakoteillä ollut kyseltyäni aloitusviestissä kuun kraatereista.

      • Puuhullu

        Tähän kaivattaisiin nyt todisteita uusista kraatereista.
        Pitäisi olla ihan saatanan helppoa latoa valokuvia riviin.
        Voimme tietenkin ajatella että Kuuhun iskeytyy kamaa vain sen takapuolelle.


      • huukullu
        Puuhullu kirjoitti:

        Tähän kaivattaisiin nyt todisteita uusista kraatereista.
        Pitäisi olla ihan saatanan helppoa latoa valokuvia riviin.
        Voimme tietenkin ajatella että Kuuhun iskeytyy kamaa vain sen takapuolelle.

        Mene katsomaan ursan sivuille jossa kuva kolmisen vuotta sitten syntyneestä kraaterista. Kuinka niin pitäisi olla saatanan helppoa latoa valokuvia riviin?..ja minne?


    • Hullupuu

      URSAn mukaan Maahan iskeytyy yli metrin halkaisijaa oleva meteoriitti keskimäärin kerran vuodessa.
      Luulisi että Kuuhunkin edes joskus.
      En ole löytänyt uusia iskeytymähavaintoja koskaan?

      • No tässä sinulle havaintoja. Niitä on jopa enemmän kuin oli oletettu.

        URSA:
        "Emerson Speyerer Arizonan osavaltion yliopistosta kollegoineen vertasivat valaistusoloiltaan identtisiä kuvia, joita Nasan vuonna 2009 laukaistu Lunar Reconnaissance Orbiter -luotain otti eri aikoina samasta kohdasta Kuun pintaa. Kaikkiaan aluksen aineistosta löytyi 14 092 analysiin kelvollista kuvaparia.
        Ryhmä antoi tietokoneen verrata otoksia, joista löytyi kaikkiaan 222 uutta kraatteria. Luku on kolmanneksen odotettua enemmän. Ylimäärä ilmeni nimenomaan kymmentä metriä suuremmissa kraattereissa, tuoreiden kraatterien läpimitta vaihteli aineistossa 2 ja 43 metrin välillä. "

        https://www.avaruus.fi/index.php?id=8528


      • Hullupuu

        Kiitoksia.
        Jäin ihmettelemään tuota 222 uutta kraateria?!
        Aikajänteestä ei puhuttu mitään. Tuskin varhaisimmat sentään olivat ennen ajanlaskumme alkua?


      • Kun puhutaan identtisistä kuvista, jotka 2009 laukaistu Lunar Reconnaissance Orbiter -luotain on ottanut, niin eiköhän aikajänne tule jo siitä osapuilleen selväksi?


    • ressu1

      toi centti ihmetyttää minua varmasti olisi kapasiteettia asiat käsittää mutta kun ei kiinosta turvaudutaan.paskaan musiikkiin ja raamaattuun..no mikäs siinä...onko luomu vodka hyvää ressu setä kertoo huomenna


      • jhudgy

        Onkos tämä ressu1 sama joka häärää tuolla "reserviläiset"-palstalla?


      • ressu1
        Centt kirjoitti:

        taidat olla rakastunut minuun.

        https://www.youtube.com/watch?v=XYIQL0np5mI

        Elämä on onnen sirpaleita(!)OK

        hyvä cdentti olet mies henkilö..en ollenkaan syji homoseksuaaleja en ole kuitenkaan sellainen joten ei kiitos....lluomu vodka han yes


    • Puuhullu

      lopettakaa.

      Haluan tietää millä ajalla ne 222 uutta kraateria on Kuuhun syntynyt?
      Osaako joku vastata?

      • JokuVastaaja

        "222 törmäyskraatteria Kuun pintaan viimeisten 7 vuoden kuluessa". (Vapaasti suomennettuna)
        Tähänhän mm. agnoskepo jo edellä vahvasti viittasi, mutta antoi ystävällisesti lukijalle mahdollisuuden ihan itsekin vilkaista artikkelista, jonka jokainen varmaan halutessaan helposti löytää annetun linkin perusteella.

        Minun mielestäni varsin moni osaa vastata. Kaikki eivät kuitenkaan halua, koska esimerkiksi seuraavista syistä:
        - ovat jo vastanneet
        - ovat nähneet palstalla liikaa trollausta ja asiattomuutta puuttuakseen enää keskusteluun millään tavoin.


    • Anonyymi

      Miten ne on maahan kohti? Ne kraaterit onko ne Maasta tulleet ne meteorit?

      • Anonyymi

        Meteorit harvemmin tulevat kohtisuoraan alas. Yleensä ne tulevat vinossa kulmassa.

        Maapallo on niin kaukana Kuusta että Maapallon puoleisella Kuun pinnalla se peittää mahdollisista meteoriittien tulosuunnista hyvin pienen osuuden (0.02%). Enemmän merkitystä on sillä, että Kuun pienempi gravitaatio ei saa kerättyä lähelle tulevia kiviä osumaan yhtä tehokkaasti kuin raskaampi Maapallo.


    • Anonyymi

      Kumman vähän täällä analysoidan Apollon kuusta ottamia kuvia ja kiviä?

      • Olet noin 50 vuotta myöhässä, toi aihe jo jo melko loppuunkaluttu.


    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Maapallolla meteoriitit ja meteorit on helppo havaita siksi, että ilmakehään osuessaan ne tuottavat voimakkaita jopa useita sekunteja kestäviä valoilmiöitä ja joskus ydinpommin tehoisia räjähdyksiäkin jo ennen pintaan asti pääsyä.

      Kuussa ei ole ilmakehää joten ainoa havainto meteoriitin osumasta on mahdollinen välähdys ja hehku pintaan osuneen kiven höyrystämästä kiviaineesta. Näkyviä isoja kraatereita tuottavia törmäyksiä siellä tapahtuu harvemmin kuin Maapallolla. Ja kun niitä täälläkin tapahtuu luokkaa miljoonien vuosien välein niin eipä juuri löydy uusista havaintoja.

    • Olen kuullut että ne kraatterit tuli kuuhun silloin kun kuu kuoli ja synnytti maapallon. Energiaa säteili kuun sisältäpäin. Aikoinaan kuu oli maapallon kaltainen planeetta jossa oli elämää, mutta kun se kuoli, se antoi oman elämän tälle uudelle maapallolle.

      • Anonyymi

        Tuollaista ei ainakaan ole väitetty missään tieteellisessä julkaisussa...


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      2
      14861
    2. Aimee Dvorak

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 💋 ­­N­­­y­­­m­­f­o­m­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl02740429#AimeeDvorak 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋
      0
      3059
    3. Molly Graham

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 😍 ­­N­­­y­­m­­­f­­­o­­m­­a­a­n­i -> https://x18.fun/girl02277975#MollyGraham 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞❤️
      Puhelimet
      0
      3055
    4. Rachelle Reynolds

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 🔞 ­N­­­y­­m­f­­­o­­m­­­a­­a­n­i -> https://x18.fun/girl03175674#RachelleReynolds 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Etelä-Savo
      0
      3055
    5. Becky Steele

      🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑 💋 ­­N­y­­­m­­f­­­o­­­m­­a­a­­­n­­i -> https://x18.fun/girl05250014#BeckySteele 🔞❤️💋❤️
      Arkkitehtuuri
      0
      3055
    6. Allison Queen

      🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒 ❤️ ­N­­­y­m­­­f­­­o­­m­a­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl07854217#AllisonQueen 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞
      Vedonlyönti
      0
      3054
    7. Pamela Orr

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 🍒 ­­­N­y­­m­f­­o­­­m­a­­­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl06055581#PamelaOrr 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞
      Star Wars
      0
      3054
    8. Lakeisha Coleman

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 💋 ­­N­y­­­m­f­­o­­m­a­­­a­n­­i -> https://x18.fun/girl08105348#LakeishaColeman 🔞💋❤️💋❤️💋🔞
      Synnytys
      0
      3050
    9. Stephanie Love

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 ❤️ ­­N­y­­­m­f­­o­­m­­­a­a­­n­­­i -> https://x18.fun/girl01692207#StephanieLove 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Lappi
      0
      3046
    10. Nancy Taylor

      😍😍😍😋😋😋😋😍😍😍 ❤️ ­­­N­­­y­m­­­f­o­m­­­a­­­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl01560856#NancyTaylor 🔞💋❤️💋❤️💋
      Kauris
      0
      3044
    Aihe