Ajankohtaista 2017 toukokuu

- Helsingissä kansainvälinen rationalistikonferenssi 12.-14.5. https://www.rationalistconference.com/

- Helsingissä VAbaari 15.5. http://keskustelu.suomi24.fi/t/14832542/helsinki-vabaari-15-5--klo-18-00-kohtuullisuudesta

- Jumalanpilkkalain kumoamisaloite, heikolta näyttää: https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2357

- Nimilain uudistus, siirtyykö nimen ilmoittaminen pois valtionkirkkojen papeilta? Keskustelu http://keskustelu.suomi24.fi/t/14231987/nimilaki-uudistuu . Työryhmän toimikausi päättyi 31.3.2017, mutta ei ole näkynyt luonnosta lausunnolla.

- Oikeuskanslerin valinta, saako presidentti Niinistö jyrättyä yli perusoikeusmyönteisen Viljasen valinnan?

- Yleisradiolaki uudistuu vähän, valiokunnan päätös luultavasti 3.5. Ylikoski oli kuultavana: http://keskustelu.suomi24.fi/t/14788862/yleisradiolaki-va-liitolle-kutsu-eduskuntaan

- Työsopimuslaki ja helatorstai, http://keskustelu.suomi24.fi/t/14800451/kannanotto-tyoaikalaista

- Jehovan todistajien vapautus intistä? http://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005165541.html?share=29511899bf4887b174dee48bd7accf5d

- Tiedustelulaki, rippisalaisuus verrattuna esim. lääkärin vaitiolovelvollisuuteen.

- HUS: http://keskustelu.suomi24.fi/t/14830706/hus-ja-seurakunnan-yhteistyossa

- Sampo Terho kirkkoministeriksi? Vai jääkö Grahn-Laasoselle? http://keskustelu.suomi24.fi/t/14831851/sampo-terho-kirkkoministeriksi

- Kansalaisaloite äitiyslaista https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/1669 , joka olisi kokonaisuudessaan hyvä mutta samalla palauttaisi äidille oikeuden kastattaa vauva isästä riippumatta. Aloitteen tekijä totesi, että ei halua äidin yksinoikeutta takaisin. Lakivaliokunnassa 5.5. seuraava käsittely.

- Ehtoollisviinin verovapaus? HE-luonnos alkoholilaista poistaisi verovapauden, miten lopullinen HE ja sen käsittely Eduskunnassa? Lausuntotiivistelmä valmistui, mutta HO:n ratkaisu muuttaa asiaa. Keskustelua http://keskustelu.suomi24.fi/t/14587189/ehtoollisviinin-verovapaus-poistuu

- Kansalaisaloite eutanasiasta, http://keskustelu.suomi24.fi/t/14562261/kansalaisaloite-eutanasiasta . Mitä Eduskunta tekee syksyllä, kun käsittely alkaa tosissaan.

- Rahankeräyslaki uudistunee, mm. kolehdin erikoisasemasta lausuttaneen jotain. Pitäisi tehdä lausunto.

- Eläinsuojelulakia valmistellaan, HE piti tulla vuonna 2016. Uusi aikataulu "laki vuonna 2017", sitten "voimaan vasta 2019". Rituaaliteurastus?

- Eduskunnan uskonnonvapausryhmä, Edamaruku menossa jossain vaiheessa http://keskustelu.suomi24.fi/t/14617746/va-liitto-eduskunnan-uskonnonvapausryhmalle

- Lapsenhuoltolain uudistus, ks. http://vapaa-ajattelijat.fi/blog/2016/10/26/lasten-uskonnollisesta-asemasta-lausuma/ . Työryhmän toimiaika loppuu 31.8.2017.

- SOTE: kirkollisveron veropohja, hautaustoimi. Keskustelua http://keskustelu.suomi24.fi/t/14452599/sote-ja-kirkollisvero

- Aloite varainsiirtoverosta, johtaako johonkin kun budjettia sorvataan? http://keskustelu.suomi24.fi/t/14671722/varainsiirtovero-myos-uskontokunnille

- VA-liiton liittokokous tulee kesäkuussa, valmisteluja.

- Kirkolliskokous toukokuussa, tuleeko eropiikki?

- "Suvivirsi", laajenisiko keskustelu nyt laajemmin uskonnon asemaan koulussa?

Lähinnä vain sivusta seurattavia tällä hetkellä:

- ET-opetuksen avaamisesta on olemassa lakialoite, mutta perinteen mukaan se hautautuu valiokuntaan. Keskustelua http://keskustelu.suomi24.fi/t/14482436/taysistunto-et-opetuksen-avaamisesta , vrt. myös KHO:n ratkaisu ja ks. http://keskustelu.suomi24.fi/t/14706224/laaja-kannatus-elamankatsomustiedon-avaamiselle

- Aikuisten pops, liitto teki lausunnon: http://keskustelu.suomi24.fi/t/14721567/aikuisten-perusopetuksen-ops

- Lapsiasiavaltuutetun aloite. http://keskustelu.suomi24.fi/t/14731662/lapsiasiavaltuutettu-uskonnollisista-yhteisoista . Ei näytä johtavan mihinkään. Toisaalta nyt julkaistu Harhaanjohtajat-kirja voi vähän nostaa asiaa esiin.

- Rakennusperintö, kirkkorakennusten asema? http://valtioneuvosto.fi/hanke?selectedProjectId=20703
Ilmianna
Jaa

57 VastaustaKertoo hyvin vaparein agendasta.
Lisää tietoa täällä: http://vapaa-ajattelijat.fi/

Jos haluat tukea asioiden edistämistä, liity jäseneksi alueesi yhdistykseen:
http://vapaa-ajattelijat.fi/liity-jaseneksi/
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
1 VASTAUS:
Jos olet vapaa-ajattelija, voit esitellä ja ehdottaa jäsenyyttä asiasta mahdollisesti kiinnostuneille.. Liiton ja yhdistysten toiminta perustuu vapaaehtoistyöhön ja joukkoistamiseen, eikä jäsenhankintaa ole ketään Sinua virallisempia tekijöiä.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
Nimilaista valmistuikin työryhmämietintö jo.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
1 VASTAUS:
Nimilain uudistamistyöryhmän mietinnöstä

Mietinnön luku 3.2.10, joka käsittelee valtionkirkkojen seurakuntien ja maistraattien vastuunjaon selkeyttämistä, on selvästi muutos parempaan.

("Esityksessä ehdotetaan, että tilanteissa, joissa nimen lainmukaisuus on epäselvä, esimerkiksi esitetyn etunimen ollessa uudisnimi, seurakunnan
tulisi siirtää asia maistraatin ratkaistavaksi.")

Muutos kannattaa viedä pidemmällekin. Vastasyntyneen nimen rekisteröinti ja avioliiton esteiden tutkinta voivat jatkossa olla pelkästään maistraatin tehtäviä. Tämä vastaisi yleistä linjaa, jossa lainsäädäntö yhä selkeämmin erottaa valtion ja uskonnollisten yhdyskuntien tehtäviä toisistaan.

Mietinnössä todetaan, että noin 70 prosentilla vastasyntyneistä nimi ilmoitetaan seurakunnalle. Osuus kuitenkin laskee jyrkentyvästi. Avioliitosta yli puolet solmitaan jo siviilivihkimisenä. Esitetty lainmuutos heijastaa nykyhetkeä, mutta se tulisi laatia tulevaisuutta varten.

Uskonnonvapauden vuoksi on selvää, että seurakunnat saavat järjestää erilaisia uskonnollisia rituaaleja. Niillä ei kuitenkaan tarvitse olla mitään juridista merkitystä. Päinvastoin, on syrjivää, että kahdella valtionkirkolla on erioikeus avioliiton esteiden tutkintaan, ja toisaalta uskonnotonta katsomusta edustavilla yhteisöillä ei ole vihkimisoikeutta, vaikka uskonnollisilla yhdyskunnilla on.

Laajempana huomiona tietosuoja nousee tällä hetkellä entistä merkittävämmäksi kysymykseksi. Jatkossa on pohdittava, tuleeko seurakunnilla lainkaan olla pääsyä kaikkien kansalaisten väestötietoihin.

Lopuksi toivomme työryhmän vielä pohtivan, tuleeko uskonnon lisäksi muun maailmankatsomuksen olla syy poikkeukseen nimen valinnassa. Viittaamme tässä Hämeenlinnan hallinto-oikeuden ratkaisuun 01466/00/5210, jossa äänin 2-1 etunimi Koivu hylättiin.

Vapaa-ajattelijain liitto ry
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
Antivapari ei ole ainakaan täysin onnistunut: nimimerkki InhottavaRealisti on ilmestynyt palstalle ja esittää järkevää kritiikkiä va-liikettä kohtaan. Tämähän lienee se pahin painajainen, asiallinen keskustelu.
Ilmianna
Jaa
Monien uskontojen ja katsomusten Suomi -kirja, jossa on myös 10-sivuinen artikkeli Uskonnottomuus Suomessa, (s. 159-169) onnyt ilmestynyt myös ruotsiksi - eli
samma på svenska:

MRÅF-verkkojulkaisu on valmistunut, Tässä lyhytosoite verkkojulkaisuun: http://sakasti.evl.fi/verkkojulkaisu51

Kunhan painettu valmistuu, nettiin lisätään myös kirjan tilausosoite (Granon verkkokauppa). painettua versiota voi odottaa saapuvaksi viikon 20 aikana.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
2 VASTAUSTA:
Tässä vielä linkki suomenkieliseen julkaiuun:
http://sakasti.evl.fi/julkaisut.nsf/2AA37D11FA0613ACC22580B20038D68B/$FILE/Kirkkohallitus_MUKS julkaisu_verkkojulkaisu.pdf
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
Antivapari lukenut mutta ei kommentoi.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
Yleisradiolaista tulee valiokunnan mietintö huomenna.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
4 VASTAUSTA:
Eipäs tullutkaan. "Valiokunta päätti jatkaa asiantuntijakuulemista."
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
jori.mantysalo kirjoitti:
Eipäs tullutkaan. "Valiokunta päätti jatkaa asiantuntijakuulemista."
Jopas onkin mutkistunut. Torstaina lisää asiantuntijoita ja "Päätetään asian jatkokäsittelystä."

Mitään tietoa minulla ei ole siitä, mikä on mutkistumisen syy. Perusoikeuksia kuitenkin puidaan, koska Mikael Hidén on kuultavana.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
jori.mantysalo kirjoitti:
Jopas onkin mutkistunut. Torstaina lisää asiantuntijoita ja "Päätetään asian jatkokäsittelystä."

Mitään tietoa minulla ei ole siitä, mikä on mutkistumisen syy. Perusoikeuksia kuitenkin puidaan, koska Mikael Hidén on kuultavana.
Ei päätetty jatkokäsittelystä, koska valiokunta ei ollut päätösvaltainen.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
jori.mantysalo kirjoitti:
Ei päätetty jatkokäsittelystä, koska valiokunta ei ollut päätösvaltainen.
Keskiviikkona vielä yksi kuultava. Valmistuneeko ennen kesälomaa...?
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
Äitiyslaista on Mikael Hidén antanut lausunnon, tänään valiokunnan pöydällä. Veikkaan että konservatiivisemmat eivät pidä lausunnon sisällöstä.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
2 VASTAUSTA:
Perjantaina valiokunnassa kuultavia ministeriöistä.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
jori.mantysalo kirjoitti:
Perjantaina valiokunnassa kuultavia ministeriöistä.
Tänään "päätetään jatkokäsittelystä".
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
Pohjoismaisia käyriä päivitettynä: http://www.chartgo.com/share.do?id=7aac190baa
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
1 VASTAUS:
Suomen aikuiset toukokuussa nyt 1500, koko vuosi nyt noin 14 000.

Toukokuu hyvä aika erottaa kouluikäiset lapset kirkosta, samoin hyvä aika ilmoittaa koululle oppilaan siirtyvän elämänkatsomustiedon opetukseen elokuussa.

Kouluikäisistää lapsista liki 85 % kuuluu kirkkoon, vaikka heidän vanhempiensa ikäluokassa kirkkoon kuuluvuus on alle 65 %. Melkoinen potentiaali!
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
Ministerien nimitys ei mennyt aivan putkeen. Lähetin arvoisille ministerille sekä valtiosihteeri Lehtomäelle seuraavan sisältöistä viestiä:

Lämpimät onnittelumme ministerin tehtävästä!

Ministeriksi nimittämisen seremoniallisesta osuudesta kiinnitämme huomiota pieneen oikeudelliseen yksityiskohtaan, jossa ei otettu huomioon aiempaa tuomarin valaa/vakuutusta koskevaa, 1.1.2017 voimaan tullutta lakimuutosta. Sen mukaan aiemman valan/vakuutuksen antamiseen velvoitetut antavat nyt tuomarin vakuutuksen, eivätkä he enää joudu valitsemaan uskonnollisen valan ja katsomusneutraalin vakuutuksen välillä. Perusteluna tälle muutokselle oli mainittu tehtävän maallinen luonne.

Oikeudessa todistajan valan/vakuutuksen korvaava katsomusneutraali todistajan vakuutus tuli voimaan jo vuonna 2016 - ja sen perusteluissa oli puolestaan mainittu ennen muuta yksityisyyden suojan näkökohdat.

Uusien ministerien olisi pitänyt virkaan astuessaan antaa lain mukainen tuomarin vakuutus eikä enää vanhaa (ja vanhahtavaa) uskonnollista tuomarin valaa.

Tuomioistuinlain 1 luvun 7 § Tuomarinvakuutus kuuluu seuraavasti:
Tuomarin ja tuomioistuimen muun jäsenen on ennen tehtäväänsä ryhtymistä annettava seuraava tuomarinvakuutus: ”Minä N. N. lupaan ja vakuutan kunniani ja omantuntoni kautta, että minä toimin virassani perustuslakia ja lakia noudattaen, tuomitsen oikeudenmukaisesti ja puolueettomasti parhaan ymmärrykseni mukaan sekä kunnioitan ihmisten yhdenvertaisuutta lain edessä.”

Uusien ministerien olisi varmaan perusteltua korjata tapahtunut vahinko ja antaa voimassa olevan lain edellyttämä tuomarin vakuutus.

Samalla tuon esiin, että olemme esittäneet myös virkavalan/virkavakuutuksen korvaamista yhdellä katsomusneutraalilla vakuutuksella, sillä myös korkeiden virkamiesten ja ministerien tehtävät ovat maallisia.

Sotilasvalan/sotilasvakuutuksen yhdistämistä puoltavan aloitteemme perusteena puolestaan ovat todistajan vakuutukseen siirtymisen tapaan yksityisyyden suojaan liittyvät näkökohdat, joihin myös Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on kiinnittänyt huomiota.

Ystävällisin yhteistyöterveisin
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
1 VASTAUS:
Valtiosihteeri Paula Lehtomäki on kiittänyt huomosta ja ryhtynyt jatkotoimenpiteisiin.
Kommentoi
1
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
"- Tiedustelulaki, rippisalaisuus verrattuna esim. lääkärin vaitiolovelvollisuuteen."

lmeisesti psykologeilla ei ole lakisääteistä vaitiolovelvolisuutta. Ammattieettinen toki on. Sellainen saisi riittää papeillekin.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
2 VASTAUSTA:
Ammattieettisiä vakuutuksia on muun muassa hoitajilla.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
Psykologilla kai ei, mutta psykiatrilla ainakin lienee, koska psykiatri on lääkäri.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
Perus- ja ihmisoikeustoimintaohjelman 2017-2019 http://oikeusministerio.fi/fi/index/julkaisut/julkaisuarkisto/1487078098840.html
vieminen käytäntöön on esillä toukokuussa 22.5. Helsingissä pidettävässä seminaarissa..

"- - puutteita on uskontoon ja omantunnon vapauteen liittyvän itsemääräämisoikeuden toteutumisessa. Itsemääräämisoikeuden kannalta uskonnon harjoittaminen kouluissa ja päiväkodeissa on ongelmallista, koska uskonnon ja omantunnon vapauteen kuuluu myös oikeus olla tuomatta esille omaa vakaumustaan. Esimerkkinä on mainittu myös jumalanpalvelukset viranomaisten muun toiminnan yhteydessä."
Ilmianna
Jaa
Vapaa-ajattelijain kesäkuussa pidettävän liittokokouksen (joka pidetään kolmen vuoden välein) lähestyessä vapaa-ajattelijain vastustajat - joita antivapareiksin aheellisesti kutsutaan - koittavat keksiä kaikenlaista tekosyytä mollaamiseen. Se näkyy tällä foorumilla tyhminä ja valheellisina otskoina, joita antivapari nostelee useita kertoja päivässä.

Liitto on ansainnut kirkon etuoikeuksia uhkaavalla toiminnallaan ihan työkseen toimivan dissauksen. Sitä voi pitää arvostuksen osoituksena.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
1 VASTAUS:
Npstelevat valehtelevasti ja vihamielisesti otsikoituja ketjujaan .
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
Porin kaupunginkirjastossa on Jehovan todistajien näyttely "Jumalan nimi".

Ei tarvinne liittoa, vaan Satakunnan VA hoitanee.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
3 VASTAUSTA:
Kiertävä näyttely hyvä idea.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
Posteroimaan kirjoitti:
Kiertävä näyttely hyvä idea.
Ööh? Että va-liitto lähtisi tuottamaan omaa näyttelyään kunnan tiloihin?

Tämä oli kai ironiaa.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
jori.mantysalo kirjoitti:
Ööh? Että va-liitto lähtisi tuottamaan omaa näyttelyään kunnan tiloihin?

Tämä oli kai ironiaa.
Kyllä uskonnon ja omantunnonn vapaudesta voi aivan hyvin olla myös posterinyttely. Onhan siitä nettisivutkin.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
Vapaa-ajattelijain liitto ry:n liittokokouksessa 10.-11.6.2017 Oulussa hyväksytään liitolle Tavoitteet ja strategia seuraavaksi liittokokouskaudeksi 2017-2020. Alla liittohallituksen 29.4.2017 hyväksymä esitys liittokokoukselle. Esityksessä on otettu huomioon huhtukuussaa esillä olleeseen keskusteluaasiakirjaan tulleita kommentteja.

Kehittämisehdotuksia voi tehdä muun muassa yhdistysten valitsemille liittokokousedustajille. Keskustelua voi käydä myös tällä foorumilla sekä liiton sp-listalla keskustelu at vapaa-ajattelijat.fi.

Esityksen teksti täällä: http://vapaa-ajattelijat.fi/blog/2017/05/09/esitys-vapaa-ajattelijain-liiton-tavoitteiksi-ja-strategiaksi-2017-2020/
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
5 VASTAUSTA:
Tällä foorumilla keskustelun käyminen ei ole välttämättä ihan hyvä idea. Antivaparit tulevat kuitenkin sotkemaan tänne, eikä kukaan sitten tiedä mitkä ovat vaparien ja mitkä antivaparien kommentteja. Parempi käydä siellä sp-listalla tai puhua sille oman yhdistyksen edustajalle. Näissä asioissa ei liene mitään mikä vaatisi asialliselta kommentoijalta anonyymiyttä
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
Aivan. Hyvä suositus.
Ja vapaa-ajattelijat voivat keskusella vapaasti - myös omalla nimellään.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
tottah kirjoitti:
Aivan. Hyvä suositus.
Ja vapaa-ajattelijat voivat keskusella vapaasti - myös omalla nimellään.
Puskista ampujat voi jättää omaan arvoonsa.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
tottah kirjoitti:
Aivan. Hyvä suositus.
Ja vapaa-ajattelijat voivat keskusella vapaasti - myös omalla nimellään.
Kyllä täälläkin voi koittaa keskustella vapaa-ajattellusta. Ja jättää silloin antivaparien häirintä sivuun.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
toisaalt kirjoitti:
Kyllä täälläkin voi koittaa keskustella vapaa-ajattellusta. Ja jättää silloin antivaparien häirintä sivuun.
Voi koittaa, mutta koittamiseksi jää.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
Alkaa tänään. https://www.rationalistconference.com/
Puhujina kansainvälisiä tähtien lisäksi myös suomalaisia vapaa-ajattelijoita ja humanisteja.
1
Ilmianna
Jaa
Rahankeräyslaista: Liitolle tuli kutsu lähettää edustaja lakiesitystä valmistelevaan seminaariin.
Ilmianna
Jaa
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
1 VASTAUS:
Lausunto tästä tehty.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
Pikkuparlamentissa tänään 22.5. tilaisuus perus- ja ihmisoikeustoimintaohjelmasta. Keskustelua http://keskustelu.suomi24.fi/t/14729617/perus--ja-ihmisoikeustoimintaohjelma-2017-2019
Ilmianna
Jaa
Ja Vapaa-ajattelijain liiton Väinö Voipio -palkinto sai myönteistä huomiota Kimmo Pietiläisen syntmäpäivähaastattelussa: http://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000005218079.html
Kommentoi
1
Ilmianna
Jaa
1 VASTAUS:
Mainiota! Taas pieni askel eteenpäin; kymmenen vuotta sitten annettu palkinto vaikuttaa vieläkin.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
Ilmianna
Jaa
Tampere: Vihkimisoikeuksista tehty aloite. Keskustelua http://keskustelu.suomi24.fi/t/14865824/aloite-vihmikisoikeuksista-maistraatille
Ilmianna
Jaa
Helsingin seudun vapaa-ajattelijat ovat teltan kanssa esillä Maailma kylässä -festareilla 27.-28.5. Kaisaniemessä. Tervetuloa käymään juttusilla. Jaossa myös Uskomaton 1/2017 lehteä sekä Vapaa Ajattelija -lehden näytenumeroita.
Kommentoi
1
Ilmianna
Jaa
2 VASTAUSTA:
Hyvä että ollaan esillä!
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
Tuli myös uusia jäseniä.
Kommentoi
1
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
Toukokuun loppu on mainio aika ilmoittaa peruskoulun oppilaan siirtyvän uskonnonopetuksesta elämänkatsomustiedon (et) opetukseen elokuussa eli lv 2017-18 alusta.

Uskonnonopetuksessa on paljon uskonnottomien tai ei-uskonnollisten kotien lapsia, joilla on jo oikeus päästä et-opetukseen. Ei pidä antaa aineen lyhenteen "et" hämätä.

Vaikka lapsi aloittikin peruskoulun uskonnossa, tuon taannoinen valinta ei sido koko peruskoulun ajaksi. Vaihdon voi tehdä milloin vain, mutta paras aika on lukuvuoden vaihto.

On myös varsin paljon kirkosta eronneiden vanhempien lapsia, jotka on pienenä kastettu ja jotka ovat jääneet roikkumaan kirkon ja sitä myöten pakollisen uskonnonopetuksen helmoihin. Ennen koulujen päättymistä ehtii hyvin ilmoittaa lapsen lapsen eroamisesta kirkosta maistraattiin sekä saman tien kouluun katsomusaineen vaihdosta.

Toukokuun viimein viikonvaihde voisi olla muun keväisen puuhan ohessa hyvä aika perheneuvotteluun asiasta.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
3 VASTAUSTA:
Tässä koulujuttu Uskomaton-lehdestä: http://vapaa-ajattelijat.fi/blog/2017/04/06/onko-uskonnottomuus-tabu-kouluissa/
Parannuksen paikkaa.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
Tänään asia vireille!?
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
Tooukokuuta kirjoitti:
Tänään asia vireille!?
Isompien lasten kanssaa ennättää vielä jutskata. Toukokuussa siis! :-) :-)
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
1 VASTAUS:
Vanhempien, isovanhempien ja muiden sukulaisten on syytä huomioida ne nuoret, jotka eivät mene Protu-leirille eikä ripille. Kunnon kemut ja lahjoja nuorelle vaikka 15-vuotispäivänä - tai muuten vaan kesällä.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
Ilmianna
Jaa
Virikettää ja vinkkiä' Suomeen. Tanskassa jumalanpilkkasäädöstä ollaan kumoamassa: http://www.dr.dk/nyheder/politik/regeringen-paa-vej-til-afskaffe-blasfemiparagraffen
1
Ilmianna
Jaa

Vastaa alkuperäiseen viestiin

Ajankohtaista 2017 toukokuu

- Helsingissä kansainvälinen rationalistikonferenssi 12.-14.5. https://www.rationalistconference.com/

- Helsingissä VAbaari 15.5. http://keskustelu.suomi24.fi/t/14832542/helsinki-vabaari-15-5--klo-18-00-kohtuullisuudesta

- Jumalanpilkkalain kumoamisaloite, heikolta näyttää: https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2357

- Nimilain uudistus, siirtyykö nimen ilmoittaminen pois valtionkirkkojen papeilta? Keskustelu http://keskustelu.suomi24.fi/t/14231987/nimilaki-uudistuu . Työryhmän toimikausi päättyi 31.3.2017, mutta ei ole näkynyt luonnosta lausunnolla.

- Oikeuskanslerin valinta, saako presidentti Niinistö jyrättyä yli perusoikeusmyönteisen Viljasen valinnan?

- Yleisradiolaki uudistuu vähän, valiokunnan päätös luultavasti 3.5. Ylikoski oli kuultavana: http://keskustelu.suomi24.fi/t/14788862/yleisradiolaki-va-liitolle-kutsu-eduskuntaan

- Työsopimuslaki ja helatorstai, http://keskustelu.suomi24.fi/t/14800451/kannanotto-tyoaikalaista

- Jehovan todistajien vapautus intistä? http://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005165541.html?share=29511899bf4887b174dee48bd7accf5d

- Tiedustelulaki, rippisalaisuus verrattuna esim. lääkärin vaitiolovelvollisuuteen.

- HUS: http://keskustelu.suomi24.fi/t/14830706/hus-ja-seurakunnan-yhteistyossa

- Sampo Terho kirkkoministeriksi? Vai jääkö Grahn-Laasoselle? http://keskustelu.suomi24.fi/t/14831851/sampo-terho-kirkkoministeriksi

- Kansalaisaloite äitiyslaista https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/1669 , joka olisi kokonaisuudessaan hyvä mutta samalla palauttaisi äidille oikeuden kastattaa vauva isästä riippumatta. Aloitteen tekijä totesi, että ei halua äidin yksinoikeutta takaisin. Lakivaliokunnassa 5.5. seuraava käsittely.

- Ehtoollisviinin verovapaus? HE-luonnos alkoholilaista poistaisi verovapauden, miten lopullinen HE ja sen käsittely Eduskunnassa? Lausuntotiivistelmä valmistui, mutta HO:n ratkaisu muuttaa asiaa. Keskustelua http://keskustelu.suomi24.fi/t/14587189/ehtoollisviinin-verovapaus-poistuu

- Kansalaisaloite eutanasiasta, http://keskustelu.suomi24.fi/t/14562261/kansalaisaloite-eutanasiasta . Mitä Eduskunta tekee syksyllä, kun käsittely alkaa tosissaan.

- Rahankeräyslaki uudistunee, mm. kolehdin erikoisasemasta lausuttaneen jotain. Pitäisi tehdä lausunto.

- Eläinsuojelulakia valmistellaan, HE piti tulla vuonna 2016. Uusi aikataulu "laki vuonna 2017", sitten "voimaan vasta 2019". Rituaaliteurastus?

- Eduskunnan uskonnonvapausryhmä, Edamaruku menossa jossain vaiheessa http://keskustelu.suomi24.fi/t/14617746/va-liitto-eduskunnan-uskonnonvapausryhmalle

- Lapsenhuoltolain uudistus, ks. http://vapaa-ajattelijat.fi/blog/2016/10/26/lasten-uskonnollisesta-asemasta-lausuma/ . Työryhmän toimiaika loppuu 31.8.2017.

- SOTE: kirkollisveron veropohja, hautaustoimi. Keskustelua http://keskustelu.suomi24.fi/t/14452599/sote-ja-kirkollisvero

- Aloite varainsiirtoverosta, johtaako johonkin kun budjettia sorvataan? http://keskustelu.suomi24.fi/t/14671722/varainsiirtovero-myos-uskontokunnille

- VA-liiton liittokokous tulee kesäkuussa, valmisteluja.

- Kirkolliskokous toukokuussa, tuleeko eropiikki?

- "Suvivirsi", laajenisiko keskustelu nyt laajemmin uskonnon asemaan koulussa?

Lähinnä vain sivusta seurattavia tällä hetkellä:

- ET-opetuksen avaamisesta on olemassa lakialoite, mutta perinteen mukaan se hautautuu valiokuntaan. Keskustelua http://keskustelu.suomi24.fi/t/14482436/taysistunto-et-opetuksen-avaamisesta , vrt. myös KHO:n ratkaisu ja ks. http://keskustelu.suomi24.fi/t/14706224/laaja-kannatus-elamankatsomustiedon-avaamiselle

- Aikuisten pops, liitto teki lausunnon: http://keskustelu.suomi24.fi/t/14721567/aikuisten-perusopetuksen-ops

- Lapsiasiavaltuutetun aloite. http://keskustelu.suomi24.fi/t/14731662/lapsiasiavaltuutettu-uskonnollisista-yhteisoista . Ei näytä johtavan mihinkään. Toisaalta nyt julkaistu Harhaanjohtajat-kirja voi vähän nostaa asiaa esiin.

- Rakennusperintö, kirkkorakennusten asema? http://valtioneuvosto.fi/hanke?selectedProjectId=20703

5000 merkkiä jäljellä

Peruuta