Ajankohtaista 2017 toukokuu

- Helsingissä kansainvälinen rationalistikonferenssi 12.-14.5. https://www.rationalistconference.com/

- Helsingissä VAbaari 15.5. http://keskustelu.suomi24.fi/t/14832542/helsinki-vabaari-15-5--klo-18-00-kohtuullisuudesta

- Jumalanpilkkalain kumoamisaloite, heikolta näyttää: https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2357

- Nimilain uudistus, siirtyykö nimen ilmoittaminen pois valtionkirkkojen papeilta? Keskustelu http://keskustelu.suomi24.fi/t/14231987/nimilaki-uudistuu . Työryhmän toimikausi päättyi 31.3.2017, mutta ei ole näkynyt luonnosta lausunnolla.

- Oikeuskanslerin valinta, saako presidentti Niinistö jyrättyä yli perusoikeusmyönteisen Viljasen valinnan?

- Yleisradiolaki uudistuu vähän, valiokunnan päätös luultavasti 3.5. Ylikoski oli kuultavana: http://keskustelu.suomi24.fi/t/14788862/yleisradiolaki-va-liitolle-kutsu-eduskuntaan

- Työsopimuslaki ja helatorstai, http://keskustelu.suomi24.fi/t/14800451/kannanotto-tyoaikalaista

- Jehovan todistajien vapautus intistä? http://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005165541.html?share=29511899bf4887b174dee48bd7accf5d

- Tiedustelulaki, rippisalaisuus verrattuna esim. lääkärin vaitiolovelvollisuuteen.

- HUS: http://keskustelu.suomi24.fi/t/14830706/hus-ja-seurakunnan-yhteistyossa

- Sampo Terho kirkkoministeriksi? Vai jääkö Grahn-Laasoselle? http://keskustelu.suomi24.fi/t/14831851/sampo-terho-kirkkoministeriksi

- Kansalaisaloite äitiyslaista https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/1669 , joka olisi kokonaisuudessaan hyvä mutta samalla palauttaisi äidille oikeuden kastattaa vauva isästä riippumatta. Aloitteen tekijä totesi, että ei halua äidin yksinoikeutta takaisin. Lakivaliokunnassa 5.5. seuraava käsittely.

- Ehtoollisviinin verovapaus? HE-luonnos alkoholilaista poistaisi verovapauden, miten lopullinen HE ja sen käsittely Eduskunnassa? Lausuntotiivistelmä valmistui, mutta HO:n ratkaisu muuttaa asiaa. Keskustelua http://keskustelu.suomi24.fi/t/14587189/ehtoollisviinin-verovapaus-poistuu

- Kansalaisaloite eutanasiasta, http://keskustelu.suomi24.fi/t/14562261/kansalaisaloite-eutanasiasta . Mitä Eduskunta tekee syksyllä, kun käsittely alkaa tosissaan.

- Rahankeräyslaki uudistunee, mm. kolehdin erikoisasemasta lausuttaneen jotain. Pitäisi tehdä lausunto.

- Eläinsuojelulakia valmistellaan, HE piti tulla vuonna 2016. Uusi aikataulu "laki vuonna 2017", sitten "voimaan vasta 2019". Rituaaliteurastus?

- Eduskunnan uskonnonvapausryhmä, Edamaruku menossa jossain vaiheessa http://keskustelu.suomi24.fi/t/14617746/va-liitto-eduskunnan-uskonnonvapausryhmalle

- Lapsenhuoltolain uudistus, ks. http://vapaa-ajattelijat.fi/blog/2016/10/26/lasten-uskonnollisesta-asemasta-lausuma/ . Työryhmän toimiaika loppuu 31.8.2017.

- SOTE: kirkollisveron veropohja, hautaustoimi. Keskustelua http://keskustelu.suomi24.fi/t/14452599/sote-ja-kirkollisvero

- Aloite varainsiirtoverosta, johtaako johonkin kun budjettia sorvataan? http://keskustelu.suomi24.fi/t/14671722/varainsiirtovero-myos-uskontokunnille

- VA-liiton liittokokous tulee kesäkuussa, valmisteluja.

- Kirkolliskokous toukokuussa, tuleeko eropiikki?

- "Suvivirsi", laajenisiko keskustelu nyt laajemmin uskonnon asemaan koulussa?

Lähinnä vain sivusta seurattavia tällä hetkellä:

- ET-opetuksen avaamisesta on olemassa lakialoite, mutta perinteen mukaan se hautautuu valiokuntaan. Keskustelua http://keskustelu.suomi24.fi/t/14482436/taysistunto-et-opetuksen-avaamisesta , vrt. myös KHO:n ratkaisu ja ks. http://keskustelu.suomi24.fi/t/14706224/laaja-kannatus-elamankatsomustiedon-avaamiselle

- Aikuisten pops, liitto teki lausunnon: http://keskustelu.suomi24.fi/t/14721567/aikuisten-perusopetuksen-ops

- Lapsiasiavaltuutetun aloite. http://keskustelu.suomi24.fi/t/14731662/lapsiasiavaltuutettu-uskonnollisista-yhteisoista . Ei näytä johtavan mihinkään. Toisaalta nyt julkaistu Harhaanjohtajat-kirja voi vähän nostaa asiaa esiin.

- Rakennusperintö, kirkkorakennusten asema? http://valtioneuvosto.fi/hanke?selectedProjectId=20703

57

444

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kiittääen
      • Vapaa-ajattelijallt

        Jos olet vapaa-ajattelija, voit esitellä ja ehdottaa jäsenyyttä asiasta mahdollisesti kiinnostuneille.. Liiton ja yhdistysten toiminta perustuu vapaaehtoistyöhön ja joukkoistamiseen, eikä jäsenhankintaa ole ketään Sinua virallisempia tekijöiä.


    • Nimilaista valmistuikin työryhmämietintö jo.

      • LiitonLausunto

        Nimilain uudistamistyöryhmän mietinnöstä

        Mietinnön luku 3.2.10, joka käsittelee valtionkirkkojen seurakuntien ja maistraattien vastuunjaon selkeyttämistä, on selvästi muutos parempaan.

        ("Esityksessä ehdotetaan, että tilanteissa, joissa nimen lainmukaisuus on epäselvä, esimerkiksi esitetyn etunimen ollessa uudisnimi, seurakunnan
        tulisi siirtää asia maistraatin ratkaistavaksi.")

        Muutos kannattaa viedä pidemmällekin. Vastasyntyneen nimen rekisteröinti ja avioliiton esteiden tutkinta voivat jatkossa olla pelkästään maistraatin tehtäviä. Tämä vastaisi yleistä linjaa, jossa lainsäädäntö yhä selkeämmin erottaa valtion ja uskonnollisten yhdyskuntien tehtäviä toisistaan.

        Mietinnössä todetaan, että noin 70 prosentilla vastasyntyneistä nimi ilmoitetaan seurakunnalle. Osuus kuitenkin laskee jyrkentyvästi. Avioliitosta yli puolet solmitaan jo siviilivihkimisenä. Esitetty lainmuutos heijastaa nykyhetkeä, mutta se tulisi laatia tulevaisuutta varten.

        Uskonnonvapauden vuoksi on selvää, että seurakunnat saavat järjestää erilaisia uskonnollisia rituaaleja. Niillä ei kuitenkaan tarvitse olla mitään juridista merkitystä. Päinvastoin, on syrjivää, että kahdella valtionkirkolla on erioikeus avioliiton esteiden tutkintaan, ja toisaalta uskonnotonta katsomusta edustavilla yhteisöillä ei ole vihkimisoikeutta, vaikka uskonnollisilla yhdyskunnilla on.

        Laajempana huomiona tietosuoja nousee tällä hetkellä entistä merkittävämmäksi kysymykseksi. Jatkossa on pohdittava, tuleeko seurakunnilla lainkaan olla pääsyä kaikkien kansalaisten väestötietoihin.

        Lopuksi toivomme työryhmän vielä pohtivan, tuleeko uskonnon lisäksi muun maailmankatsomuksen olla syy poikkeukseen nimen valinnassa. Viittaamme tässä Hämeenlinnan hallinto-oikeuden ratkaisuun 01466/00/5210, jossa äänin 2-1 etunimi Koivu hylättiin.


        Vapaa-ajattelijain liitto ry


    • Antivapari ei ole ainakaan täysin onnistunut: nimimerkki InhottavaRealisti on ilmestynyt palstalle ja esittää järkevää kritiikkiä va-liikettä kohtaan. Tämähän lienee se pahin painajainen, asiallinen keskustelu.

    • OdottavanAikaa

      Monien uskontojen ja katsomusten Suomi -kirja, jossa on myös 10-sivuinen artikkeli Uskonnottomuus Suomessa, (s. 159-169) onnyt ilmestynyt myös ruotsiksi - eli
      samma på svenska:

      MRÅF-verkkojulkaisu on valmistunut, Tässä lyhytosoite verkkojulkaisuun: http://sakasti.evl.fi/verkkojulkaisu51

      Kunhan painettu valmistuu, nettiin lisätään myös kirjan tilausosoite (Granon verkkokauppa). painettua versiota voi odottaa saapuvaksi viikon 20 aikana.

      • Odottavanaikaa

      • Seukk

        Antivapari lukenut mutta ei kommentoi.


    • Yleisradiolaista tulee valiokunnan mietintö huomenna.

      • Eipäs tullutkaan. "Valiokunta päätti jatkaa asiantuntijakuulemista."


      • jori.mantysalo kirjoitti:

        Eipäs tullutkaan. "Valiokunta päätti jatkaa asiantuntijakuulemista."

        Jopas onkin mutkistunut. Torstaina lisää asiantuntijoita ja "Päätetään asian jatkokäsittelystä."

        Mitään tietoa minulla ei ole siitä, mikä on mutkistumisen syy. Perusoikeuksia kuitenkin puidaan, koska Mikael Hidén on kuultavana.


      • jori.mantysalo kirjoitti:

        Jopas onkin mutkistunut. Torstaina lisää asiantuntijoita ja "Päätetään asian jatkokäsittelystä."

        Mitään tietoa minulla ei ole siitä, mikä on mutkistumisen syy. Perusoikeuksia kuitenkin puidaan, koska Mikael Hidén on kuultavana.

        Ei päätetty jatkokäsittelystä, koska valiokunta ei ollut päätösvaltainen.


      • jori.mantysalo kirjoitti:

        Ei päätetty jatkokäsittelystä, koska valiokunta ei ollut päätösvaltainen.

        Keskiviikkona vielä yksi kuultava. Valmistuneeko ennen kesälomaa...?


    • jori.mantysalo

      Äitiyslaista on Mikael Hidén antanut lausunnon, tänään valiokunnan pöydällä. Veikkaan että konservatiivisemmat eivät pidä lausunnon sisällöstä.

      • Perjantaina valiokunnassa kuultavia ministeriöistä.


      • jori.mantysalo kirjoitti:

        Perjantaina valiokunnassa kuultavia ministeriöistä.

        Tänään "päätetään jatkokäsittelystä".


    • Lukuje.lasku
      • Lukuje.nousu

        Suomen aikuiset toukokuussa nyt 1500, koko vuosi nyt noin 14 000.

        Toukokuu hyvä aika erottaa kouluikäiset lapset kirkosta, samoin hyvä aika ilmoittaa koululle oppilaan siirtyvän elämänkatsomustiedon opetukseen elokuussa.

        Kouluikäisistää lapsista liki 85 % kuuluu kirkkoon, vaikka heidän vanhempiensa ikäluokassa kirkkoon kuuluvuus on alle 65 %. Melkoinen potentiaali!


    • EsaYlikoskelta

      Ministerien nimitys ei mennyt aivan putkeen. Lähetin arvoisille ministerille sekä valtiosihteeri Lehtomäelle seuraavan sisältöistä viestiä:

      Lämpimät onnittelumme ministerin tehtävästä!

      Ministeriksi nimittämisen seremoniallisesta osuudesta kiinnitämme huomiota pieneen oikeudelliseen yksityiskohtaan, jossa ei otettu huomioon aiempaa tuomarin valaa/vakuutusta koskevaa, 1.1.2017 voimaan tullutta lakimuutosta. Sen mukaan aiemman valan/vakuutuksen antamiseen velvoitetut antavat nyt tuomarin vakuutuksen, eivätkä he enää joudu valitsemaan uskonnollisen valan ja katsomusneutraalin vakuutuksen välillä. Perusteluna tälle muutokselle oli mainittu tehtävän maallinen luonne.

      Oikeudessa todistajan valan/vakuutuksen korvaava katsomusneutraali todistajan vakuutus tuli voimaan jo vuonna 2016 - ja sen perusteluissa oli puolestaan mainittu ennen muuta yksityisyyden suojan näkökohdat.

      Uusien ministerien olisi pitänyt virkaan astuessaan antaa lain mukainen tuomarin vakuutus eikä enää vanhaa (ja vanhahtavaa) uskonnollista tuomarin valaa.

      Tuomioistuinlain 1 luvun 7 § Tuomarinvakuutus kuuluu seuraavasti:
      Tuomarin ja tuomioistuimen muun jäsenen on ennen tehtäväänsä ryhtymistä annettava seuraava tuomarinvakuutus: ”Minä N. N. lupaan ja vakuutan kunniani ja omantuntoni kautta, että minä toimin virassani perustuslakia ja lakia noudattaen, tuomitsen oikeudenmukaisesti ja puolueettomasti parhaan ymmärrykseni mukaan sekä kunnioitan ihmisten yhdenvertaisuutta lain edessä.”

      Uusien ministerien olisi varmaan perusteltua korjata tapahtunut vahinko ja antaa voimassa olevan lain edellyttämä tuomarin vakuutus.

      Samalla tuon esiin, että olemme esittäneet myös virkavalan/virkavakuutuksen korvaamista yhdellä katsomusneutraalilla vakuutuksella, sillä myös korkeiden virkamiesten ja ministerien tehtävät ovat maallisia.

      Sotilasvalan/sotilasvakuutuksen yhdistämistä puoltavan aloitteemme perusteena puolestaan ovat todistajan vakuutukseen siirtymisen tapaan yksityisyyden suojaan liittyvät näkökohdat, joihin myös Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on kiinnittänyt huomiota.

      Ystävällisin yhteistyöterveisin

      • EsaYlikoskelta

        Valtiosihteeri Paula Lehtomäki on kiittänyt huomosta ja ryhtynyt jatkotoimenpiteisiin.


    • Sanonp

      "- Tiedustelulaki, rippisalaisuus verrattuna esim. lääkärin vaitiolovelvollisuuteen."

      lmeisesti psykologeilla ei ole lakisääteistä vaitiolovelvolisuutta. Ammattieettinen toki on. Sellainen saisi riittää papeillekin.

      • Sanonp

        Ammattieettisiä vakuutuksia on muun muassa hoitajilla.


      • Psykologilla kai ei, mutta psykiatrilla ainakin lienee, koska psykiatri on lääkäri.


    • KuudesJaYhdestoista

      Perus- ja ihmisoikeustoimintaohjelman 2017-2019 http://oikeusministerio.fi/fi/index/julkaisut/julkaisuarkisto/1487078098840.html
      vieminen käytäntöön on esillä toukokuussa 22.5. Helsingissä pidettävässä seminaarissa..

      "- - puutteita on uskontoon ja omantunnon vapauteen liittyvän itsemääräämisoikeuden toteutumisessa. Itsemääräämisoikeuden kannalta uskonnon harjoittaminen kouluissa ja päiväkodeissa on ongelmallista, koska uskonnon ja omantunnon vapauteen kuuluu myös oikeus olla tuomatta esille omaa vakaumustaan. Esimerkkinä on mainittu myös jumalanpalvelukset viranomaisten muun toiminnan yhteydessä."

    • Lukija.huom

      Vapaa-ajattelijain kesäkuussa pidettävän liittokokouksen (joka pidetään kolmen vuoden välein) lähestyessä vapaa-ajattelijain vastustajat - joita antivapareiksin aheellisesti kutsutaan - koittavat keksiä kaikenlaista tekosyytä mollaamiseen. Se näkyy tällä foorumilla tyhminä ja valheellisina otskoina, joita antivapari nostelee useita kertoja päivässä.

      Liitto on ansainnut kirkon etuoikeuksia uhkaavalla toiminnallaan ihan työkseen toimivan dissauksen. Sitä voi pitää arvostuksen osoituksena.

      • TikkuistaAsiattomuutta

        Npstelevat valehtelevasti ja vihamielisesti otsikoituja ketjujaan .


    • Porin kaupunginkirjastossa on Jehovan todistajien näyttely "Jumalan nimi".

      Ei tarvinne liittoa, vaan Satakunnan VA hoitanee.

      • Posteroimaan

        Kiertävä näyttely hyvä idea.


      • Posteroimaan kirjoitti:

        Kiertävä näyttely hyvä idea.

        Ööh? Että va-liitto lähtisi tuottamaan omaa näyttelyään kunnan tiloihin?

        Tämä oli kai ironiaa.


      • Sekulaarist
        jori.mantysalo kirjoitti:

        Ööh? Että va-liitto lähtisi tuottamaan omaa näyttelyään kunnan tiloihin?

        Tämä oli kai ironiaa.

        Kyllä uskonnon ja omantunnonn vapaudesta voi aivan hyvin olla myös posterinyttely. Onhan siitä nettisivutkin.


    • Vapaa-ajattelijallt

      Vapaa-ajattelijain liitto ry:n liittokokouksessa 10.-11.6.2017 Oulussa hyväksytään liitolle Tavoitteet ja strategia seuraavaksi liittokokouskaudeksi 2017-2020. Alla liittohallituksen 29.4.2017 hyväksymä esitys liittokokoukselle. Esityksessä on otettu huomioon huhtukuussaa esillä olleeseen keskusteluaasiakirjaan tulleita kommentteja.

      Kehittämisehdotuksia voi tehdä muun muassa yhdistysten valitsemille liittokokousedustajille. Keskustelua voi käydä myös tällä foorumilla sekä liiton sp-listalla keskustelu at vapaa-ajattelijat.fi.

      Esityksen teksti täällä: http://vapaa-ajattelijat.fi/blog/2017/05/09/esitys-vapaa-ajattelijain-liiton-tavoitteiksi-ja-strategiaksi-2017-2020/

      • vihoviimeinen.foorumi

        Tällä foorumilla keskustelun käyminen ei ole välttämättä ihan hyvä idea. Antivaparit tulevat kuitenkin sotkemaan tänne, eikä kukaan sitten tiedä mitkä ovat vaparien ja mitkä antivaparien kommentteja. Parempi käydä siellä sp-listalla tai puhua sille oman yhdistyksen edustajalle. Näissä asioissa ei liene mitään mikä vaatisi asialliselta kommentoijalta anonyymiyttä


      • tottah

        Aivan. Hyvä suositus.
        Ja vapaa-ajattelijat voivat keskusella vapaasti - myös omalla nimellään.


      • Kuulijan.huomio
        tottah kirjoitti:

        Aivan. Hyvä suositus.
        Ja vapaa-ajattelijat voivat keskusella vapaasti - myös omalla nimellään.

        Puskista ampujat voi jättää omaan arvoonsa.


      • toisaalt
        tottah kirjoitti:

        Aivan. Hyvä suositus.
        Ja vapaa-ajattelijat voivat keskusella vapaasti - myös omalla nimellään.

        Kyllä täälläkin voi koittaa keskustella vapaa-ajattellusta. Ja jättää silloin antivaparien häirintä sivuun.


      • koittele
        toisaalt kirjoitti:

        Kyllä täälläkin voi koittaa keskustella vapaa-ajattellusta. Ja jättää silloin antivaparien häirintä sivuun.

        Voi koittaa, mutta koittamiseksi jää.


    • sekulaarist
    • Rahankeräyslaista: Liitolle tuli kutsu lähettää edustaja lakiesitystä valmistelevaan seminaariin.

      • Lausunto tästä tehty.


    • Lukija.huom
      • Mainiota! Taas pieni askel eteenpäin; kymmenen vuotta sitten annettu palkinto vaikuttaa vieläkin.


    • Lukija.huom
    • Hevarilllt

      Helsingin seudun vapaa-ajattelijat ovat teltan kanssa esillä Maailma kylässä -festareilla 27.-28.5. Kaisaniemessä. Tervetuloa käymään juttusilla. Jaossa myös Uskomaton 1/2017 lehteä sekä Vapaa Ajattelija -lehden näytenumeroita.

      • Kiittäen

        Hyvä että ollaan esillä!


      • Hevarilllt

        Tuli myös uusia jäseniä.


    • EsaYlikoskelta

      Toukokuun loppu on mainio aika ilmoittaa peruskoulun oppilaan siirtyvän uskonnonopetuksesta elämänkatsomustiedon (et) opetukseen elokuussa eli lv 2017-18 alusta.

      Uskonnonopetuksessa on paljon uskonnottomien tai ei-uskonnollisten kotien lapsia, joilla on jo oikeus päästä et-opetukseen. Ei pidä antaa aineen lyhenteen "et" hämätä.

      Vaikka lapsi aloittikin peruskoulun uskonnossa, tuon taannoinen valinta ei sido koko peruskoulun ajaksi. Vaihdon voi tehdä milloin vain, mutta paras aika on lukuvuoden vaihto.

      On myös varsin paljon kirkosta eronneiden vanhempien lapsia, jotka on pienenä kastettu ja jotka ovat jääneet roikkumaan kirkon ja sitä myöten pakollisen uskonnonopetuksen helmoihin. Ennen koulujen päättymistä ehtii hyvin ilmoittaa lapsen lapsen eroamisesta kirkosta maistraattiin sekä saman tien kouluun katsomusaineen vaihdosta.

      Toukokuun viimein viikonvaihde voisi olla muun keväisen puuhan ohessa hyvä aika perheneuvotteluun asiasta.

      • Lukija.huom

      • Tooukokuuta

        Tänään asia vireille!?


      • Toukokuuuta
        Tooukokuuta kirjoitti:

        Tänään asia vireille!?

        Isompien lasten kanssaa ennättää vielä jutskata. Toukokuussa siis! :-) :-)


    • Lukija.huom
      • Tarkentaen

        Vanhempien, isovanhempien ja muiden sukulaisten on syytä huomioida ne nuoret, jotka eivät mene Protu-leirille eikä ripille. Kunnon kemut ja lahjoja nuorelle vaikka 15-vuotispäivänä - tai muuten vaan kesällä.


    • MalliaTanskasta

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1906
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      49
      1662
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1584
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1527
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1505
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1415
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1316
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1173
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1148
    Aihe