Ajankohtaista 2017 kesäkuu

- VA-liiton liittokokous tulee, ks. esim. http://vapaa-ajattelijat.fi/blog/2017/05/09/esitys-vapaa-ajattelijain-liiton-tavoitteiksi-ja-strategiaksi-2017-2020/

- Jumalanpilkkalain kumoamisaloite, heikolta näyttää: https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2357

- Ministerinvala. Miten käy PS pj-valinnassa, vaihdetaanko ministereitä ja jos, tippuuko poistunut tuomarinvala nyt pois myös ministereiltä?

- Tietoyhteiskuntakaari muuttuu. Keskustelua http://keskustelu.suomi24.fi/t/14854561/tietoyhteiskuntakaari-jumalanpalvelus-ja-mainos

- Nimilain uudistus, siirtyykö nimen ilmoittaminen pois valtionkirkkojen papeilta? Keskustelu http://keskustelu.suomi24.fi/t/14231987/nimilaki-uudistuu . Luonnos lausuntokierroksella, ainakin jotain parannusta nykytilanteeseen jo luonnoksessa.

- Yleisradiolaki uudistuu vähän, valiokunnan mietintöä odotellaan. Ylikoski oli kuultavana: http://keskustelu.suomi24.fi/t/14788862/yleisradiolaki-va-liitolle-kutsu-eduskuntaan

- Jehovan todistajien vapautus intistä? http://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005165541.html?share=29511899bf4887b174dee48bd7accf5d

- Tiedustelulaki, rippisalaisuus verrattuna esim. lääkärin vaitiolovelvollisuuteen.

- HUS: http://keskustelu.suomi24.fi/t/14830706/hus-ja-seurakunnan-yhteistyossa . Tästä ei seuranne enempää.

- Kansalaisaloite äitiyslaista https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/1669 , joka olisi kokonaisuudessaan hyvä mutta samalla palauttaisi äidille oikeuden kastattaa vauva isästä riippumatta. Aloitteen tekijä totesi, että ei halua äidin yksinoikeutta takaisin. 1.6. päätetään valiokunnassa jatkosta.

- Ehtoollisviinin verovapaus? HE-luonnos alkoholilaista poistaisi verovapauden, mutta koko uudistus voi kaatua. Keskustelua http://keskustelu.suomi24.fi/t/14587189/ehtoollisviinin-verovapaus-poistuu

- Tampere: Vihkimisoikeuksista tehty aloite. Keskustelua http://keskustelu.suomi24.fi/t/14865824/aloite-vihmikisoikeuksista-maistraatille

- Kansalaisaloite eutanasiasta, http://keskustelu.suomi24.fi/t/14562261/kansalaisaloite-eutanasiasta . Mitä Eduskunta tekee syksyllä, kun käsittely alkaa tosissaan?

- Rahankeräyslaki uudistunee, mm. kolehdin erikoisasemasta lausuttaneen jotain. Pitäisi tehdä lausunto. Va-liiton edustaja menossa kesäkuussa kuultavaksi.

- Eläinsuojelulakia valmistellaan, HE piti tulla vuonna 2016. Uusi aikataulu "laki vuonna 2017", sitten "voimaan vasta 2019". Rituaaliteurastus?

- Eduskunnan uskonnonvapausryhmä, Edamaruku menossa jossain vaiheessa http://keskustelu.suomi24.fi/t/14617746/va-liitto-eduskunnan-uskonnonvapausryhmalle

- Lapsenhuoltolain uudistus, ks. http://vapaa-ajattelijat.fi/blog/2016/10/26/lasten-uskonnollisesta-asemasta-lausuma/ . Työryhmän toimiaika loppuu 31.8.2017.

- SOTE: kirkollisveron veropohja, hautaustoimi. Keskustelua http://keskustelu.suomi24.fi/t/14452599/sote-ja-kirkollisvero

- Aloite varainsiirtoverosta, johtaako johonkin kun budjettia sorvataan? http://keskustelu.suomi24.fi/t/14671722/varainsiirtovero-myos-uskontokunnille

Lähinnä vain sivusta seurattavia tällä hetkellä:

- ET-opetuksen avaamisesta on olemassa lakialoite, mutta perinteen mukaan se hautautuu valiokuntaan. Keskustelua http://keskustelu.suomi24.fi/t/14482436/taysistunto-et-opetuksen-avaamisesta , vrt. myös KHO:n ratkaisu ja ks. http://keskustelu.suomi24.fi/t/14706224/laaja-kannatus-elamankatsomustiedon-avaamiselle

- Aikuisten pops, liitto teki lausunnon: http://keskustelu.suomi24.fi/t/14721567/aikuisten-perusopetuksen-ops

- Rakennusperintö, kirkkorakennusten asema? http://valtioneuvosto.fi/hanke?selectedProjectId=20703

39

258

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Edamaruku on kutsuttu Eduskunnan uskonnonvapausryhmän vieraaksi. Vierailu on kesäkuussa.

    • Et-opelta

      Kesäkuun alku on mainio aika ilmoittaa peruskoulun oppilaan siirtyvän uskonnonopetuksesta elämänkatsomustiedon (et) opetukseen elokuussa eli lv 2017-18 alusta. Uskonnonopetuksessa on melko paljon uskonnottomien tai ei-uskonnollisten kotien lapsia, joilla on jo oikeus päästä et-opetukseen. Ei pidä antaa aineen lyhenteen "et" hämätä.

      Vaikka lapsi aloittikin peruskoulun uskonnossa, tuon taannoinen valinta ei sido koko peruskoulun ajaksi. Vaihdon voi tehdä milloin vain, mutta paras aika on lukuvuoden vaihto. Eli NYT, kun rehtorit alkavat katsoa opetusryhmiä ja tehdä lukujärjestystä elokuussa alkavaa opetusta varten.

      On myös paljon kirkosta eronneiden vanhempien lapsia, jotka on pienenä kastettu ja jotka ovat jääneet roikkumaan kirkon ja sitä myöten koulun pakollisen uskonnonopetuksen helmoihin.

      Kesäkuun alku on hyvä aika ilmoittaa maistraattiin lapsen lapsen eroamisesta kirkosta maistraattiin - sekä sitten saman tien kouluun katsomusaineen vaihdosta. Kesän alku ja koulun loppu voisi olla muun keväisen puuhan ohessa hyvä aika perheneuvotteluun tästä asiasta.

      Eroilmoitus tehdään maistraattiin. Vapaamuotoinen kirjallinen ilmoitus käy:
      Otsikona Uskonnollisesta yhdyskunnasta eroaminen, sitten erotettavien lasten nimet ja hetut, mistä seurakunnasta eroaa ja huoltajien allekirjoitukset nimenselvennyksineen. Jos lapsi on täyttänyt 12 vuotta, lapsen suostumus ja allekirjoitus alle myös. Siinä se.

      Katsomusaineen vaihdosta ilmoitus tehdään koulun kansliaan. (Wilma?) Mieluiten tosiaanheti eli nyt kesäkuun alkupuolella, kun rehtori vielä töissä ja katsoo opetusryhmiä ja tekee lukujärjestystä.

      Ilmoituksen voi toki tehdä myöhemminkin kesällä. Ja myös lukuvuoden aikana. Lukuvuoden
      vaihdos on kuitenkin selvästi paras aika ryhmän vaihtoon.

      Lukiossa katsomusaineen kursseja voi olla tarjolla vasta 1. jakson jälkeenkin, mutta lukioon menevän on myös hyvä hoitaa eroaminen nyt. Siis ennen lukio_opiskelun aloittamista. Jos on aloittaessaan opinnot kirkon jäsen, siitä voi seurata pakkouskontovelvolllisuus.

      15-vuotias voi erota itse kirkosta, tosin vain molempien huoltajien suostumusallekirjoituksella varustetulla ilmoituksella (joka voi myös olla vapaamuotoinen, tai nettipalvelun lomakekin käy).

      • Lukija.lis

        Alkavalla viikolla ilmoitus peruskoulun kansliaan/rehtorille. Helpottaa varmaan lukujärjestyksen tekoa, kun elämänkatsomustiedon ryhmän kasvava koko on tiedossa ennen rehtorin kesälomaa (joka on lyhyempi kuin opettajilla).


      • Tähänvuodenaikaan
        Lukija.lis kirjoitti:

        Alkavalla viikolla ilmoitus peruskoulun kansliaan/rehtorille. Helpottaa varmaan lukujärjestyksen tekoa, kun elämänkatsomustiedon ryhmän kasvava koko on tiedossa ennen rehtorin kesälomaa (joka on lyhyempi kuin opettajilla).

        Ajankohtainen nosto. Rehtorit jäänevät kesälomalle varmaan ensi viikon jälkeen.


    • Äitiyislaki eilen: "Valiokunta keskusteli asian jatkokäsittelystä."

    • Yllättäen

      Antivapari jauhaa potaskaansa.

      • Sanonp

        yhä se sekoilevammin


    • Lukija.lis
    • Lukija.huom
      • Eli ei poistu hartausohjelmavelvollisuus tässä yhteydessä. Mutta onpa siitä taas kerran muistutettu, pitää vain jaksaa jatkaa.


    • Lukija.huom

      Vapaa-ajattelijain liiton uusi johto:
      Liittohallitus http://vapaa-ajattelijat.fi/hallitus/
      Liittovaltuusto http://vapaa-ajattelijat.fi/valtuusto/

    • Vapaa-ajattelijallt

      "- Ministerinvala. Miten käy PS pj-valinnassa, vaihdetaanko ministereitä ja jos, tippuuko poistunut tuomarinvala nyt pois myös ministereiltä?"

      Uusia ministereitä todennäköisesti tulossa... Tuomarin vakuutus, virkavala/-vakuutus!?

      Korjataanko oikeusministeriltä lainmukaisen tuomarinvakuutuksen puuttuminen samalla?

      • Nopeita käänteitä tässä... Ei siis uusia ministereitä tällä erää, eikä näin ollen vakuutus/vala -juttuakaan.


      • Sanonp
        jori.mantysalo kirjoitti:

        Nopeita käänteitä tässä... Ei siis uusia ministereitä tällä erää, eikä näin ollen vakuutus/vala -juttuakaan.

        Oikeusministeri voisi vinkata itseoikaisuun ennen lomia.


    • Lukija.huom
      • Idiist

        Kesänovelli.


      • Idiist kirjoitti:

        Kesänovelli.

        Syksyn lehteen?


    • Purkaa

      Antivapari on taas riehaantunut. Syynä lienee se, että Vapaa-ajattelijain kolmen vuoden välein pixettävä liittokokous sujui hyvin - kaikista antivaparin spekulaatioista huollimatta.

    • EsaYlikoskelta
    • Sekulaarist

      Juhannusta vietetään perinteisesti sekulaariin tapaan.

      • Hyvä maallistumistesti tämäkin; Miten moni tietää juhlaan liitetyn kristillisen taustan?


      • Selulaarist

        Hyvää sekulaaria juhannusta!


      • Selulaarist kirjoitti:

        Hyvää sekulaaria juhannusta!

        Kiitän!

        Toivotan samaa, ja ehdotan itsekullekin välillä käyntiä jossain missä kännykkäverkot eivät kuulu eikä bitti kulje. Sellainen virkistää.


    • Hienost

      Lasten kirkosta erottamiseen sekulaari suvi mitä mainioin aika.

    • Lukija.huom

      Antivapari ahertaa.

      • Lukija.lis

        Ympäri vuorokauden.


      • Huhhhahhhaijaaa
        Lukija.lis kirjoitti:

        Ympäri vuorokauden.

        Antiantia.


    • ResAlik

      Tuki armeijaan astuville varusmiehille.

      • Idess

        Jo maanantaina. Nyt.


    • Aikuisten POPS tuli, selostus ao. ketjussa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      52
      5046
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3317
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1452
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      181
      1295
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      75
      1000
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      898
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      867
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      806
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      748
    10. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      482
      707
    Aihe