Joulu Galluppi

Miltä maistuisi joulugalluppi joulupukista. Saako uskova harrastaa joulupukki ?? Sanoisimmeko valhe vai totuus? Kyllä vai ei ??

19

214

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ei.

    • Mielipiteitäni

      EI, noin yleisesti ottaen.

      Suomalainen Joulupukki on pakanallinen satuolento, luotu hahmo, jonka juuret ovat amerikkalaisessa Coca-cola-pukissa ja hahmo otettuna suomalaisista kekri- ja nuuttipukeista. Suomalainen joulupukki-hahmo kehiteltiin vasta 1930-luvulla, sen vanhempi se ei ole. Mutta monet suomalaiseen Joulupukkiin liittyvät yksityiskohdat juontavat kaukaa, julmasta pakanuudesta.

      Maailmalla on nähtävissä kolmenlaista, erillistä, nk joulupukkiperinnettä.

      - Pyhä Nikolaus, Myran piispa, joka jouluisin, Itämaan tietäjien esimerkkiä noudattaen, vei salaa lahjoja köyhien perheiden oville. Tämä on kristillinen, ei Joulupukki, vaan... Pyhä Nikolaus, joka on tuttu hahmo keskieuroopan ja katolilaisten alueilla. Häntä ei pidä sekoittaa Joulupukkiin tai Santa Clausiin. Eurooppalaiset eivät sekoitakkaan.

      - Joskus 1920-luvulla amerikkalainen Coca-cola-firma loi Santa Claus-hahmon, joka nimestään huolimatta ei ole Santa Nikolaus. Tämä pukki helisyttelee kelloa kadun kulmissa, sanoo "hou-hou-hou!" ja laskeutuu jouluyönä alas savupiipusta. Uskokoon kuka tahtoo.

      - Ja sitten tämä suomalaiseen muinais-shamanismiin liittyvä Korvatunturin veikko.

      Olin aikoinaan mm. ennen joulua lyhytaikaisessa työssä Postissa. Kyllä Joulupukki saikin postia! Englannista ja Australiasta asti. Muistan kirjeen jossa luki "Santa. Greenland" sekä Australiasta tulleen kirjeen jossa selvästi oli sisällä suklaapatukka lahjaksi Joulupukille.

      Itse pikkulapsena pelkäsin Joulupukkia, siihen aikaan joulupukit muistuttivat vielä kekripukkeja: faija turkki nurinpäin tekoparrassaan, ei ollut vielä punanutut saavuttaneet suomalaiskoteja.

      Onhan joulupukkiperinne pikkulapsille tärkeä, eikä tätä mielestäni pidä heiltä riistää, tämä valitettavasti kuuluu kulttuurimme. Kristityt kylläkin voisivat laittaa vaikka "enkelit" tuomaan lahjoja.

      Joulukuusesta ei ole mitään pahaa, vaikka sen juuret ovatkin pakanuudessa. Se on vain iso, hyvältä tuoksuva puu, joka on kauniisti koristeltu. Itse suosin vanhanaikaista koristelutyyliä.

    • Raamatusta ei löydy kohtaa missä kehoitettaisiin viettämään joulua, tai yhtään kenenkään syntymäpäiviä muutenkaan juhlimaan. Joulupukissa, tonttulakeissa ja joulukuusessa ei ole mitään kristillistä.

      Jeesus sanoi: muistakaa minua ehtoollisella, niin usein kun sen nautitte, muistakaa minua. Jeesus ei käskenyt juhlistamaan hänen syntymäpäiväänsä.

      Itse olin viime jouluaaton töissä, kello 14-22 ja joulupäivän 06-14 ja olen töissä myös tämän vuoden jouluaattona. ns jouluaatonaaton pyhitän lepopäivänä, koska se on sunnuntai 23.12.2018.

      Olen seurannut nyt noin puolivuotta keskusteluja tässä helluntailaisuus foorumilla, vaikuttaa että täällä keskustelevat etupäässä seurakunnasta maallista huomiota hakevat ihmiset jotka eivät tunne raamattua eivätkä sen sisältämää pyhää Jumalan sanaa edes vähäisimmässä määrin.

      • KristustaTunnustava

        On paljon mitä Raamattu "ei käske tekemään", mutta kuuluvat normaaliin ihmiselämään.

        Minkä tahansa asian voi sanoa, että "tätä ei Raamattu käske".

        Ilmeisesti "Raamattu käskee" pitämään karvahattua heinäkuussa koska pyhät juutalaiset tekevät niin.

        Te olette nostaneet tietyt historian kirjat ohi Kristuksen. Te tässä ette Kristusta tunne, ette juhli Häntä kun paperipinkkanne ei "niin käske".


      • Joulua.viettävä
        KristustaTunnustava kirjoitti:

        On paljon mitä Raamattu "ei käske tekemään", mutta kuuluvat normaaliin ihmiselämään.

        Minkä tahansa asian voi sanoa, että "tätä ei Raamattu käske".

        Ilmeisesti "Raamattu käskee" pitämään karvahattua heinäkuussa koska pyhät juutalaiset tekevät niin.

        Te olette nostaneet tietyt historian kirjat ohi Kristuksen. Te tässä ette Kristusta tunne, ette juhli Häntä kun paperipinkkanne ei "niin käske".

        Nk. Raamattu itsessään sisältää Jumalan sanaa mutta myös kertomuksia Israelin kansan historiasta.

        Nk. Raamattu on kristillisten kirkolliskokousten päättämä kirja- ja kirjekokoelma. Kirjoja ja kirjeitä on runsaasti muitakin, mutta esim UT:iin on koostettu lähinnä todistettavimmin apostolien itsensä kirjoitukset, eli muutamat kirjeet.

        Kristillinen seurakunta / kirkkohan eli kaiken aikaa elämäänsä, kirjeitä kirjoitettiin, opetuksia ja ohjeita annettiin, kristinusko alkoi muotoutua.

        Kristityt valitsivat itselleen oleelliset pyhäpäivät, juutalaisuuteen oli täysi pesäero, juutalaisten ja pakanoiden yhdessä vainotessa kristittyjä.

        Juutalaiset ilmiantoivat ja pakanat tappoivat, mitä mielikuvituksellisimmilla keinoilla. Kristittyjä pidettiin Roomassa mm. yöllisinä katulyhtyinä. Onneksi tätä ei mainita "Raamatussa"! Kristittyjä syötettiin villieläimille ja pakanat yhdessä juutalaisten kanssa ulvoivat areenoilla. Näistäkään ei "Raamattu" kerro, mutta silti ne olivat tosiasioita.

        Pitäisikö olla muistamatta esim. kristittyjen vainoja, koska Raamattu ei niistä kerro? Kuka sitäpaitsi tietää, oliko se maanantai vai torstai kun teurastajaisia pidettiin? Tiistaisin ei asiasta saa mainitakaan, koska heitä ei varmasti tapettu tiistaisin. Näin sanoo paavola. Teidän paskapäiden logiikalla, kyllä.

        Häpäisette Raamatun henkeä. Palvotte paperia ja painomustetta, ette Raamatun Henkeä. Käännätte Raamatun itse itseään vastaan.

        Te olette isästä Perkeleestä, ettekä ainakaan kristittyjä. Vade retro satana!


    • käy.pukkina

      Raha pois sieltä, missä maksetaan, eli on vain työtä- työtä leikistä.
      Joutuuhan uskova tekemään erinäköistä työtä. Vaikka jakeluautokuljettana ajaa alkosta maaseudulle vaikka viinapullo. Se on leipätyötä. Kuski ei ole viinatrokari, mutta palveuammatissa ja leipätyössään.
      Jos ihmiset jouluna leikkivät joululeikkejään, niin eihän se pukkileikki ole kristillinen, ettei kannata sekoilla asioissa.
      Mutta, jos pukin pitäisi lukea "jouluevankeliumi", niin siinä voi todeta, että Jeesuksen syntymää ei ole kirjassa, eikä sitä raamatullisesti vietetä. Eli siten joulu ilman evankeliumia on vain leikki.
      Veljeni on täysi ateisti - vaimo juutalainen - puoliverisesti, ja silti joulu - on heillä erinäköinen, kuin meidän "kristillinen" joulu.
      Siis - käsittääkseni on turha synnittää joulujutuissa kaikkea.

    • iestykö

      Yksinkertaisesti, joulu on juhla, jolla on juuret pakanuudessa. 2. Kor. 6: 14, 15 esittää vakavat kysymykset. Lue ne ja mieti, onko oikein liittää pakanuus ja kristillisyys.

      • jalat.maahan

        Siis tarkoittanet sitä, että humppapaikka on eri ja kirkkorakennus eri.
        Pihalla sitten joudumme käyskentelemään yhdessä ja siellä eri rakennuksissa kumpikin "joutuu" ottamaan osaa, missä on.
        No, saastuttaako se "joutumispaikassa" ketään se, että on siellä?
        Ei se pukinnaamari tartu käteen, jos naapurin lastenjuhlaan käy kääntymässä, ja vaikka siellä on sen illan pukki.na. Se on eräs tapa - juhlia vaikka tämän ajanhetken tapahtumaa.
        Pitää muistaa, että se ei tapahdu humppapaikalla, tai kirkkorakennuksessa.
        Tosin kyllä kirkkoihin montakertaa aletaan tuoda sitä pukkia tarinankertojaksikin.
        No, se onkin eri tarina se.

        Tuskin se naapurissa käyvä "uskova" saastuu leikistä, ei hän jätä "naamaria" päälle ja lähde elämää sen mukaan jatkamaan. Hän ymmärtää leikin ja tapahtuman.

        Mennään vielä siellä humppapaikan ja kirkon pihapuolelta jonnekin muualle, vaikka työpaikan juhlaan, jossa työnantaja joulun ikäänkuin määrätyksi juhlaksi, jossa on lögiä, piparia, kahveetta, monenlaista pöydänkattausta, kasvisruasta - rasvaisempaan.
        Tavallaan ollaan hetkessä, joka merkkipaaluna katkaisee vuodenkierron loppuja, eikä siihen tarvitse sekoitella uskontoa. Eli syöminen on yhteisen juhlan hetki tässä ajassa.

        Välillä pannaan työt syrjään ja ollaan naamatusten, eikä siinä tarvitse ottaa edes miestä väkevämpää, vaikka kansankulttuurissa se on jotenkin monen verissä.
        Syö ja turisee, sekä lähtee kotiin - kylläisenä. On yksi etappi tässä tehty ja pian alkaa uusi vuosi. jne.

        Turhat dramatisoinnit pois. Ei raamattu kiellä ihmistä juhlimasta. Ei uskovaistakaan, vaan hän voi olla tavallaan raittiilla tavalla valkeus - jollekin.
        Sanottaisiinko niin, että kylvetään teillä, ja aitovierillä.

        Mutta, jos juhla on niitten kirkonmenojen aikaan, niin silloin varmaan valinta menee kullakin sinne kirkkoonsa.


    • Jeesus sanoo että Hän tuo hyviä lahjoja kaikille . Ei pelkästään Hyville lapsille. Kaikki jotka ottavat Hänet vastaan. Joulupukki kerto huuh huh onko täällä jotkut kiltit lapset. Ja on yllä samat värit mitä Juutalaiset papit puettiin kun he temppelissä palvelivat. Ja sitten eräänä päivänä lapset itke melkein psykoosissa että oliko sittenkin joulupukki vain suuri valhe. Ja suuri tyhjyys täytää .. En ikinä usko vanhemmat jotka kertoo minulle etä on samanlainen joulupukki tapainen Jeesus joka tarjoo hyvä minulle. Hyvä nyt olen oppinut että valehteleminen ja pahanteko on sallittu !!

    • Älkää Rakkaat vanhemmat koskaan valehtele lapsillenne jotka luottavat teihiin. Menetätte luottamus ikuiseksi ajaksi. !!! Se on nimittäin saatanan joulupukin tarkoitus . Rikkoa teidän välinen luottamus ja sopua.

      • ostoksille

        Niin, vanhemmat odottavat, että heidän lapsensa ovat rehellisiä ja samaan aikaan sanovat, että tontut kurkkivat ikkunoista ja joulupukki asuu Korvatunturilla, vaikka tietävät sen olevan valhetta. Kertovatko he myöhemmin lapsilleen, että ovat valehdelleet? Epäilen, etteivät tee niin. Sama traditio jatkuu lasten omien lasten suhteen.
        Kaikki mässäily ja ylenpalttinen rahan käyttö kuuluvat myös tähän 'kristilliseen' juhlaan.


      • Lukenut
        ostoksille kirjoitti:

        Niin, vanhemmat odottavat, että heidän lapsensa ovat rehellisiä ja samaan aikaan sanovat, että tontut kurkkivat ikkunoista ja joulupukki asuu Korvatunturilla, vaikka tietävät sen olevan valhetta. Kertovatko he myöhemmin lapsilleen, että ovat valehdelleet? Epäilen, etteivät tee niin. Sama traditio jatkuu lasten omien lasten suhteen.
        Kaikki mässäily ja ylenpalttinen rahan käyttö kuuluvat myös tähän 'kristilliseen' juhlaan.

        Ei minusta erityisen kieroa tullut saatika valehtelijaa, vaikka uskoin lapsena joulupukkiin.


      • SuomAlkuperäiskansaa
        Lukenut kirjoitti:

        Ei minusta erityisen kieroa tullut saatika valehtelijaa, vaikka uskoin lapsena joulupukkiin.

        Lapsille kerrotaan monenlaisia satuja, luetaan satukirjoja.

        Satujen kohdalla tulisi kyllä myös kertoa se, että kyseessä on satu.

        Joulupukki on kyllä outo hahmo, sillä se ei perustu mihinkään. Ei edes pakanuuteen. Suomalainen joulupukki siis luotiin Coca-cola-pukin onnoittamana. Mutta suomalaista joulupukkia luodessa, sen ulkoisella hahmolla oli kylläkin juurensa suomalaisissa rikollisissa, häjyissä, itse julmannäköisissä kekripukeissa ja näiden kavereissa ("tontut").

        Joulupukkia, sellaisenaan kuin me sen tunnemme, ei ole ollut ennen 1930-lukua, eli vain alle sata vuotta.

        Villitys alkoi Ruotsista, satupiirtäjä Larssonista, joka 1920-luvulla hahmotteli kirjoihinsa nk. tontut. Ruotsalaiset ovat aina olleet taikauskoisempia kuin suomalaiset. Muistamme esim. Linan ja kylämummojen tarinoinnit Vaahteramäen Eemeli-kirjoissa. Ruotsalaista muinaisuskoa, jumalineen, Freijoineen, kaikkineen.

        Larsson siis piirsi tonttuhahmot jotka tunnemme: pienikokoisia, parrakkaita ukkoja, joilla harmaa nuttu ja punainen piippalakki.

        Suomalaiseen muinaisuskoon kuuluivat jonkinlaiset nurkissa lymyävät tontut tai suomeksi: haltiat, ilmeisesti ruotsalaisen miehittäjän meille tuomaa luuloa. Kalevala ei kai kerro "tontuista" mitään. Eli tämäkään ei ole puhdasta muinaisuskoamme.


      • HauskaaJoulua
        SuomAlkuperäiskansaa kirjoitti:

        Lapsille kerrotaan monenlaisia satuja, luetaan satukirjoja.

        Satujen kohdalla tulisi kyllä myös kertoa se, että kyseessä on satu.

        Joulupukki on kyllä outo hahmo, sillä se ei perustu mihinkään. Ei edes pakanuuteen. Suomalainen joulupukki siis luotiin Coca-cola-pukin onnoittamana. Mutta suomalaista joulupukkia luodessa, sen ulkoisella hahmolla oli kylläkin juurensa suomalaisissa rikollisissa, häjyissä, itse julmannäköisissä kekripukeissa ja näiden kavereissa ("tontut").

        Joulupukkia, sellaisenaan kuin me sen tunnemme, ei ole ollut ennen 1930-lukua, eli vain alle sata vuotta.

        Villitys alkoi Ruotsista, satupiirtäjä Larssonista, joka 1920-luvulla hahmotteli kirjoihinsa nk. tontut. Ruotsalaiset ovat aina olleet taikauskoisempia kuin suomalaiset. Muistamme esim. Linan ja kylämummojen tarinoinnit Vaahteramäen Eemeli-kirjoissa. Ruotsalaista muinaisuskoa, jumalineen, Freijoineen, kaikkineen.

        Larsson siis piirsi tonttuhahmot jotka tunnemme: pienikokoisia, parrakkaita ukkoja, joilla harmaa nuttu ja punainen piippalakki.

        Suomalaiseen muinaisuskoon kuuluivat jonkinlaiset nurkissa lymyävät tontut tai suomeksi: haltiat, ilmeisesti ruotsalaisen miehittäjän meille tuomaa luuloa. Kalevala ei kai kerro "tontuista" mitään. Eli tämäkään ei ole puhdasta muinaisuskoamme.

        Ja itseasiassa, suomalaisjoulun juuret eivät ole pakanuudessa vaan kristinuskossa.

        On ymmärrettävä, että "jouluja" on erilaisia. Joulut ovat eri maissa erilaiset, myös eri perheiden ja yksilöiden kohdalla.

        Joulu / Juhla (hjule) on yleisnimi ajanjaksolle jota juhlitaan eri tavoin.

        Kristillinen joulujuhla näkyy kirkoissa, pakanallinen taas kaupoissa. Jotkut yhdistävät nämä, mutta eivät kaikki.

        Kolmantena on nk. perinnejoulu, kansalliset perinteet, liittyen joko kristinuskoon tai pakanuuteen.

        Itse vietän kristillistä, suomalaisperinteistä joulua.

        Suomalaiset pakanatkaan tuskin piittaavat kristillisestä joulusta.


    • Tulisivat pyytä ne vanhemmat anteeksi lapsilta jotka ovat valehdelleet että on tonttuja ja pukki olemassa..

      • Onhan.niitä

        Riippuu tarinan kertojan sanoman sisällöstä.
        Ensin lapsille kerrotaan satuja - ja saduissa on sisältö, jossa aletaan rakentamaan elämää.
        Kannattaa saviksen kerrata satujen kertomusia, ennenkuin alkaa kirjoitella höpöjä.
        Ja hieman pilke silmäkulmassa sanon.
        Jos et usko pukkiin ja tonttuihin, niin mene aattona kaupungille katsomaan.
        Eikös pukkeja ole olemassa oikein pilvinpimein. Ja minä olen vaimolleni pitkine partoineni pukki koko vuoden. Hän saa taas olla tonttu, sillä hän joskus tonttuilee läpi vuoden ja siksi häntä rakastankin.
        Siksi meillä on joulu jokapäivä


      • PahaPukki
        Onhan.niitä kirjoitti:

        Riippuu tarinan kertojan sanoman sisällöstä.
        Ensin lapsille kerrotaan satuja - ja saduissa on sisältö, jossa aletaan rakentamaan elämää.
        Kannattaa saviksen kerrata satujen kertomusia, ennenkuin alkaa kirjoitella höpöjä.
        Ja hieman pilke silmäkulmassa sanon.
        Jos et usko pukkiin ja tonttuihin, niin mene aattona kaupungille katsomaan.
        Eikös pukkeja ole olemassa oikein pilvinpimein. Ja minä olen vaimolleni pitkine partoineni pukki koko vuoden. Hän saa taas olla tonttu, sillä hän joskus tonttuilee läpi vuoden ja siksi häntä rakastankin.
        Siksi meillä on joulu jokapäivä

        Juu, joulupukki onkin todellinen hahmo, itsekin nähnyt monta.

        Joulupukin muorina kerran ollut mukana, tosin omissa vaatteissani.

        Elokuva "Paha pukki" on aika hauska, no, ei joka uskovalle sopiva.
        .


    • taitaa joulu taas lähestyä kun foorumilla alkaa laitalahkolaisten surkimusten loiskiehunta...

      • surkimusko

        Keitä ovat laitalahkolaiset ja mitä loiskiehunta? Valistappa. Entä surkimukset? Kuulutko itse joihinkin noista?


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1247
    2. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      18
      1231
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1159
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      4
      1154
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1134
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      0
      1133
    7. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      0
      1118
    8. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1114
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1105
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1100
    Aihe