Köyhyyttä oli ennen vähemmän

töihinsiitä

17

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • äläpuhupotaskaa

      Väärin!!!! Töitä tehtiin sen vuoksi koska töitä oli, ei ollut teknologia niitä vienyt koska sitä ei pahemmin ollut. Nyt ei tarvi ihmistä enää niin paljon kun robotit ja muut teknologia, tietokoneet vievät ihmisen työn. Työ tavat kehittyy, yksi ihminen tekee monen ihmisen työt kun kaikki automatisoituu. Ennen lähes joka työvaiheelle piti olla oma tekijä.
      Ja toiseksi, silloin oli kokopäivätyötä ja ihmisille maksettiin palkkaa. Nyt halutaan ihmiset työhön jopa palkatta.

      Joten turhaan mesoot siinä että menkää töihin! Töitä ei yksinkertaisesti ole.

      Sellaisia töitä on kyllä kun ilmaiseksi ottavat, mutta jos kysyt palkkaa niin sitten ei ole töitä!!!!!!!

      Oli ihmiset käyhiä silloinkin, mutta tyytyivät vähään, tultiin toimeen omavaraisesti. Pidäppäs kaupungissa lehmiä tai sikoja!!!!!

      • Per-kel

        Joskus 11 vuotiaana harvensin sokerijuurikaspeltoa, maksettiin penni/metriltä.- Tienesteillä sain ostettua virvelin.- Oi sitä onnea kun sai eka hauen :)


    • N. 720e tukia tulee kk tilille enkä ole köyhä , missä on köyhät?
      Muuan läheinen sanoi köyhiä olevan ainoastaan kaupungeissa ja alan pikku hiljaa uskomaan tuon.

    • mcmcmcmcmcmcmcm

      Kyllä nykyset työttömyyskorvaukset pitää nostaa normaalille tasolle millä yksin tai perhe elää. Ei voi olettaa että koko perhe maksaa laskut ja elää ja ostaa vaatteet ym 700 e kk!!! Siitä näkee millaisia idiootteja nuo poliitikot ovat, eivät ymmärrä arahan arvoa kun heillä sitä on pimeesti hankittuna ja ylisuuret palkat.

      Onneksi on asumistuki, yh korotus lapsilisät tt tuki jolla reippaasti haetaan tukea toimeentuloon.

      Kun itse olin vähävarainen, hain kaikki mitä sain joka kuukausi myös tt tukea jota tuli reippaasti. Noita tukia jää aina käyttämättä kun on ihmisiä jotka ei kehtaa hakea vaikka tarvis, nykysin voi laittaa sähköisesti kaikki haut. Kun minä hain niin istuimme sossun eteisessä ja veimme paeperit henk koht . Oli se hvähän noloa siksi ei moni varmaan kehannut hakee, nykyisin se on helpompaa.

    • suvikatinserkku

      eiköhän niitä köyhiä ennen ollut ENEMMÄN. vaika töitökin oli, oli palkat pienet, itse aloitin 1 markan tunti.
      muistan myös että syötiin ruispuuroa ja perunaa sipulisoosilla, läskiä ei ollut., ja lauantiaisn hk- lenkki pantiin neljään osaa. Lihaa ei päydässä ollut kuin syksyisin kun isä metsästi. Särkiä ja ahvenia pyydettiin kevätkudusta ja kuivattiin koko talven varalle,. Samoin elivät naapuritkin yhden- kahden lehmän karjoineen. ja nyt nuo emännät ja isännät saa pelkkää kansaneläkettä kun eivät koskaan ole töitä tehneet, ovat vain peltotilkuiltaan elantoaan raapineet. piikojen, renkien ja tehtaantyöläisten köydyydestä en tiedä kun olen aina maalla asunut

    • köyhälapsuus

      Aloittaja ei tiedä köyhyydestä mitään! Kyllä ennen oli todellista köyhyyttä, kun ei ollut yhteiskunnan tukia ja työtkin oli monella erilaisia pätkä- ja tilapäistöitä. Vielä minunkin lapsuudessani 50 vuotta sitten köyhyys oli todellista, jota nykyiset köyhät eivät voi edes kuvitella.
      Jos kouluissa jaetaan köyhien perheiden lapsille kenkälappuja, että pääsevät edes kouluun. Monessa perheessä lapsilisä oli ainut säännöllinen tulo ja sillä suoritettiin koko perheen hankintoja. 60-luvun lopulla työvoimatoimistosta sai menolipun Ruotsiin!
      Monet perheet lähtivät Australiaan tai Ruotsiin töihin, koska niihin sai ilmaisen menolipun. Suomen valtio kyllä yritti järjestää erilaisia hätäaputöitä tietyömailla, mutta eihän ne riittäneet, moni lähti Ruotsiin.
      Sosiaalihuollosta sai hakea apua, mikä oli monelle tosi nöyryyttävää. Olen joskus täällä aiemminkin kertonut, kuinka naaprustossa eräskin äiti myi epätoivossaan vanhempia tyttäriään komennusmiehille. Komennusmiehet rakensivat työttömyystöinään lähellämme siltaa. Eräässä toisessa perheessä perheen äiti myi vuorostaa viinaa niille komennusmiehille, että sai lapsilleen ruokaa, mies oli kuollut muutamia vuosia aiemmin.

      Mikko Niskanen teki elokuvan melko autenttisesti köyhyydestä maassamme 60-luvun lopulla elokuvassaan Kahdeksan surmanluotia. https://www.youtube.com/watch?v=ZDqCB1FbjD0

    • työeikannata

      Ihmisiä on nykyisin enemmän kuin aikoinaan, väkiluku kasvaa joten ei voi suoraan verrata oliko ennen vähemmän vai enemmän.
      2000 luvulla ei pitäisi olla yhtään köyhää, mutta niitä vaan on ja lisää tulee kun sipilä loi mallin jossa ei palkkaa tarvi maksaa ellei haluu.
      Jokaikinen työtön menisi töihin jos siitä maksettaisiin palkkaa, mutta kuten poliitikotkin ovat todenneet, työn teko ei kannata. Miksi mennä töihin jos tukia saat enempi kuin et olisit töissä? Hullua mennä. Palkkatyö on tehty herrojen herkuksi, he tienaa muut tekee orjatöitä.

      Jos teet pätkätöitä, korvaukset viipyy kuukausi tai pari, joten tuloa et saa mistään. Ihan idioottia. Kyllä sitä ennemmin on työtön kun ktuet tulee täsmällisesti sovitusti, jos olisit töissä olisit rahatta pari kuukautta.

      • Pitkäaikatyötön

        "Jokaikinen työtön menisi töihin jos siitä maksettaisiin palkkaa,"
        On niitä kyllä aina joitakin taiteilijoita, jotka eivät mene töihin, kuten vaikka kirjailija Nyman: https://www.aamulehti.fi/a/200635994

        "... mutta kuten poliitikotkin ovat todenneet, työn teko ei kannata. Miksi mennä töihin jos tukia saat enempi kuin et olisit töissä?"
        Moni työtön saa kyllä toimeentulotukea, joka on erittäin passivoiva sosiaalituki. Minä en sitä saa, joten saisin kyllä monesta osa-aikatyöstäkin enemmän kuin sosiaaliturvasta.


    • anonyymi_KöyhyyttäNähnyt

      Kyllä sitä köyhyyttä oli ennen paljon enempi. Muistan, kun tuota dokumenttia kuvattiin 70-luvun alussa ja siinä on minullekin tuttuja perheitä, koska koulukavereitani jopa esiintyi tuossa ja kaverini vanhemmat esiintyvät tuossa dokumentissa. https://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/08/25/mustalainen-laulaa-mollissa

      Kaveri asuu nykyään perheensä kanssa Ruotsissa, koska siellä on ollut hänelle paremmin töitä. Tuossa dokumentissa kaikki on hyvin samanlaista, kun monella perheellä oli tuolloin Suomessa, kuului sitten vämemmistöön taikka meihin valtaväestöön. Monet kerrat olemme kaverin kanssa muistelleet lapsuuttamme näin vielä vanhoilla päivillämme. Ei sitä köyhyyttä voi kukaan tämän päivän köyhyydestä kitisijä käsittää, se oli todellista köyhyyttä. Hattua nostan kaverin isälle, joka pystyi perheettään elättämään erilaisilla tilapäistöillä, peltiseppänä ja maalaistaloissa työmiehenä. Ja jos sodassa mukana olleet rintamatoverit eivät olisi häntä auttaneet pahimman ylitse, niin kaverin perhe olisi ollut todella vaikeuksissa.

    • roletaari

      Köyhyyttä oli niin paljon enemmän, ettei siihen kukaan kiinnittänyt mitään huomiota.
      Korttiaikana ne olivat kaikille yhtä arvokkaita. Rahaakin arvokkaampia. Korvaamattomia.
      Valtaosalla väestöstä olivat vaatteet vähissä kuten myös vaihtoehdot.
      Pentujen välineistä itsestään selvyyksiä olivat vain sukset ja reppu. Talvisilla koulumatkoilla välttämättömiä.
      Sain ensimmäisen polkupyöräni, isälleni pienen lainan pantiksi jääneen. Oli välttämätön vekotin koska olin koko kesäloman 3kk töissä EG:n kartonkitehtaan edessä järvellä. 8h:n työpäivät. Työmatkaa yhteen suuntaan 12 km.
      Kaikkien sapuska oli suunnilleen samanlaista kotona perusraaka-aineista tehtyä sapuskaa jonka runkona oli omalla tontilla kasvatetut perunat.
      Jne.

      Eipä ollut tarvetta verrata vehkeitään eikä olemistaan muihin koska muut olivat yhtä köyhiä.
      Nimismiehen ja opettajan talous oli eri asia.

      Kävin keskikoulun 50-luvulla ja siirtyessäni lukioon 1959 oli koulussamme 52 opettajaa ja vain kahdella oli auto. Rehtorilla ja piirrustuksen opettaja vanhallapiialla.
      Minun aikanani 1200:n oppilaan kouluun tuli rukala josta sai ostaa ämpäriruuan lukukaudeksi kerrallaan.

      Oli helppo elää kun ei valittanut eikä ollut tarvetta verrata. Siis kukaan ei ollut köyhä.

      Joskus käy mielessäni ajatus, että tulisi oikea pula-aika ja opettaisi nykyisille valittajille mitä oikea niukkuus on.

    • Omatoimisuus

      "Köyhyyttä oli ennen vähemmän" koska ihmiset asuivat enemmän maalla, jossa köyhyys ei ollut / ole kurjuutta, kuten kaupungissa. Ts. vähällä tultiin toimeen eikä valitettu kaikesta.

    • rahatsäästöön

      Ennen kaikki oli käyhiä eikä se erottunut kenessäkään tavallisessa tallukassa. Kaikkioli samalla viivalla eikä kateellisisa ollut. 60 luvull akun olin lapsi, kaikki naapurit oli toimeentulevia ei rikkaita edes tiennyt oelvan. Ei ollut autoja, puhelimia ei tietokoneita, sähkölaitteita. Vesikino i vaan kylmää, se piti puuhellallla lämmittää jos tahtoi lämmintä vettä. Tv kään ei ollut, kun sitten tuli se on kaksikanavinen mustavalkoinen. Ei teidetty paremmasta.

      Köyhyys alkoi silloin keksittiin markkinat, kaikille kaupattiin velaksi hienoja kodinkoneita ja upeita asioita. Kulutusjuhlat tekivät köyhät ja rikkaat.
      Nykyp-ivänäkin pärjäisi ilman älypuhelinta, tietokonetta ja useita sähkölaitteita ja jopa omaa autoa. se on tottumiskysymys, jos ei ole ei sitä kaipaakkaan.
      Kauppiaat ovat luoneet ostohystereian, jolla ihmisiltä saadaan rahat pois ja ostelevat toimimattomia heikkoja laitteita. Itse en osta ikinä älypuhelinta. Mulla vanha näppäin puhelin joka on ollut jo 12 v eikä kertaakaan rikki. Tuttavallani jo 3 älypuhelin ja aina vaan takkuilee. Näin ne markkina miehet valehtelee ja heikentää laitteita jotta kierto käy ja ihmiset ostelee rikkinäisiä laitteita. Onneksi mulla järki päässä.

      Köyhyys alkaa rahantuhlaamisesta, ei siitä etteikö sitä kukaan saisi, sitä rahaa, Tuhlaaminen on avain sana.
      Näin ne markkina miehet valehtelee ja

      • roletaari

        Kerrankin joku kilkuttaa silkkaa asiaa ja tavalla joka on kaikkille ymmärrettävässä muodossa!

        Ruikuttajilla on peiliin katsomisen paikka!


      • anonyymi_ACGo

        Ei nykyään ole pakko lähteä mukaan ostohysteriaan. Monella köyhyys on vain tunne, että ei pääse mukaan tuohon järjettömään ostohysteriaan. Kaikillehan jaetaan kuitenkin rahaa riittävästi, vaikka ei olisi töissäkään, että tulee toimeen. Omatoiminen päihteetön ja tupakoimaton henkilö pärjää jopa tosi hyvin. Ei ole todellista köyhyyttä Suomessa ja töitäkin löytyy aina tekeville, jos ei lähde valkkaamaan hommia. Vaan sehän muussakin hommassa tuttua, että jää ilman jos valkkaa... https://www.youtube.com/watch?v=G0Ubgd9LlfU


    • eiaivopesu

      Taisi olla myös tietty yhteisöllisyys ja yhteishenki. Palkka oli pieni mutta sitä kuitenkin maksettiin,,toisin kuin nykyään. ja oli niitä hanttihommia jne muita jotka nykyisin menee automaatiolla. Tulepas nykyaikaan sinäkin aivopesty.

      • roletaari

        Totta puhut! Sai töitä ja halutessa pystyi vaihtamaan työpaikkaa kuten tein pienekin palkkaedun vuoksi. Yhden kerran, valmistellessani vaihtoa hieman paremman tuntipalkan perään, sen hetkinen työnantajani nosti pyytämättä. Luultavasti joku työkaverini oli "vuotanut" valmisteluni.

        Ennen inttiin menoa olin töissä raksalla. Vaihdoin paikallisen, suuren tehtaan kunnossapito-osastolle sen vuoksi, että intistä kotiutumisen jälkeen on työpaikka valmiina.

        Muutenkin, kaikissa suhteissa olen ihmetellyt viimeisten vuosikymmenten "nenästä kääntämisen" mentaliteettia työantajien taholta! Onko se kuitenkaan lopulta kannattavaa????

        Ps. Olin työnantajan edustajana työelämässä 1969 - 1996. Suuryrityksen esikuntaosaston päälliköstä pk- pajan toimitusjohtajaksi.


    • nmcnmcnmxvcn

      Ennen oli helpompi päästä töihin. Sen kun meni vaan kysymään niin pääsi. Kestöihinkin pääsi helposti, olin joka kesä kesällä töissä.
      Nykysin vaan moneen ammattiin tarvii koulutus, siitä on tehty liian suuri numero. Työn oppii työtä tekemällakin, ei sitä aina tarvi olla viiden vuoden koulu takana.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Moi vaan vielä kerran

      Kivaa päivää samalla. Kukaan ei kaipaa eikä rakasta. 💔🐺🌃🌧️☀️
      Ikävä
      318
      3216
    2. Nainen, millaisista miehistä tykkäät?

      Mielenkiinnosta kysyn 😄
      Ikävä
      203
      2647
    3. Nyt sitten ulos ihmiset!

      Älkää jumittako täällä. Menkää, näkykää ja hankkikaa kokemuksia. Ei teitä kukaan edes bongaile, jos önötätte täällä.
      Ikävä
      140
      2449
    4. Mitä jos saisit tietää että kaivatullasi

      on jo joku toinen?
      Ikävä
      109
      1975
    5. Onnea Solatie !

      On sit valittu uusi kaupunginjohtaja.No ei menny Nivala-Harju- Tapio -Pikkarainen juntan mukkaan.
      Kemijärvi
      14
      1957
    6. Minun pitää tehdä jotain

      En tiedä meneekö siihen viikko vai kuukausi. Mutta jos voit odottaa, niin löydän sinut sen jälkeen kun on homma hoidett
      Ikävä
      44
      1632
    7. Sarvisalon kesätori

      Onpa kiva paikka. Mutta torikahvila oli suorastaan naurettavan alkeellinen ja ne voileivät,olivat kuin pienen lapsen tek
      Loviisa
      17
      1462
    8. Naiselle varatulle

      Jos homma kariutuu kotona, niin saanko sinut ihan omakseni🙂??
      Tunteet
      10
      1356
    9. Sinä oot hyvä ihminen

      Mut ehkä me ei vaa sovita yhteen :(
      Ikävä
      121
      1228
    10. Hindulijat raivoavat täällä, ettei kristinuskossa

      ole itsessään mitään aitoa! No miksi sitten hyökkäilette "nollaa vastaan"? Eikö hnduilijan vaan kannattaisi pieht
      Hindulaisuus
      219
      1144
    Aihe