Suomi24-moderaattoreiden vinkkejä (moderointiblogisarjan osa 2)

Tervehdys,

Tämä blogikirjoitus jatkaa edellistä "Moderointi puhuttaa – tällaista se on Suomi24:ssä" -postausta. Käythän lukemassa se ensin täällä. :)

Kysyin, mitä moderaattorimme toivoisivat keskustelijoiden ja lukijoiden huomioivan. Tässä kootusti eniten esiin tulleita asioita:

- Palstat halutaan pitää mahdollisimman hyvin aiheessa. Kun aloitus kirjoitetaan asiaankuuluvalle palstalle, se ei joudu turhaan poistopinoon.

- Kukaan käyttäjä ei pysty poistamaan toisen käyttäjän viestejä. Tämä on tasaisin väliajoin palstalla esiin puskeva harhaluulo, joka mahdollisesti pohjautuu uskomukseen luotsien olemassaolosta.

- Moderaattoreilla on äärimmäisen harvoin aikaa valvoa palstoja, vaan viestit poistetaan ilmoitusten perusteella. Jokainen lukija ja keskustelija on tärkeä osa yhteisöä: tee sinäkin ilmoituksia sääntöjen vastaisista viesteistä aina niitä nähdessäsi, se käy nopeasti ja helposti.

- Kiusaamis- tai häiriköintiviesteihin ei kannata reagoida, vaan ilmoittaa ne suoraan ylläpidon ratkaistaviksi. Huutelut on parasta jättää omaan arvoonsa, ja siirtyä parempaan keskusteluun: tämä ei ole aina helppoa, mutta se kannattaa aivan omankin viihtyvyyden takia.

- Pelkät mielipide-erot eivät ole moderaattoreille pätevä syy poistaa viestejä, jos kirjoitukset ovat muuten sääntöjen mukaisia. Eri mieltä saa olla, mutta asiat tulee toki esittää loukkaamatta toista.

- Ilmoituksia kannattaa tehdä viesteistä, ei niitä kirjoittelevista profiileista: näin viestit tarkastetaan nopeammin.

- Keskustelualustalta halutaan poistaa kaikenlaiset yhteystiedot käyttäjien oman turvallisuuden vuoksi. Tällaisia ovat esim. puhelinnumerot, sähköpostiosoitteet tai linkit sosiaalisen median profiileihin. Jos näet tällaisia tietoja viesteissä tai käyttäjäprofiileissa, tee hyvä työ ja ilmoita myös ne ylläpidolle.

- Yksityishenkilöistä ei saa kirjoittaa tunnistettavasti. Siitä voi joutua rikosvastuuseen. Solvaamistilanteissa ylläpito toimii yhteistyössä viranomaisten kanssa.

- Yrityksistä ja niiden palveluista saa vapaasti keskustella. Työntekijöiden nimiä, tunnistetietoja tai arvostelua heistä ei kuitenkaan saa julkaista. Tässä pätee edellinen kohta.

- Suomi24 on toimintaperiaatteeltaan aivan kuten muutkin keskustelualustat: käyttäjillä on valta ja vastuu muokata siitä haluamansa ympäristö ja kohtaamispaikka. Kirjoita siis sellaisia viestejä, joita haluaisit nähdä muiltakin.

Mitä ajatuksia tämä herätti, oliko mikään yllättävää tai päinvastoin itsestäänselvää? Mitä muuta haluaisit tietää moderoinnista? Jaa vapaasti ajatuksiasi – jos kysymyksiä tulee, voimme jatkaa moderointiblogisarjaa tulevaisuudessa.

Hyviä keskusteluita ja syksyn jatkoa jokaiselle!

50

898

Vastaukset

 • Tähän vielä oma vinkkini: jos ikinä pääsette käsiksi The Cleaners-nimiseen moderaattoreista kertovaan dokumenttiin, suosittelen! Äärimmäisen mielenkiintoista ja mieltä avartavaa katsottavaa. Meillä Suomi24:lla on onneksi vähän helpompaa… 😊

 • Kiitos selkeästä selostuksesta tästä moderoinnista. Jospa se hiukan helpottaa salaliittoteorioiden suhteen. Ainakin voi ohjata tänne lueskelemaan, kun joku kovasti " tietää" kuka vahtii ketä ja kuka poistaa mitä.
  Työniloa 😁

 • Politrukit rulettaa ja käskyttää. Sain bannin kun Srkvlkultti kanteli. En käynyt henkilöön vaan kritisoin satiirisestikin vaarallista srkvlkulttia. Niillä on liikaa poliittistaloudellista valtaa Suomessa! Vaikka olisi kuinka ns. uskonnonvapaus, niin sivistysvaltio kyllä kieltäisi sairaan srkvlkultin kaltaiset ryhmät. Sananvapaus ei ole arvossa srkvlkultilla, ei todellakaan!

  • Hyvä että bannasivat, katselin niin kirjoituksesi on ihan sai raita.


  • Anonyymi kirjoitti:

   Hyvä että bannasivat, katselin niin kirjoituksesi on ihan sai raita.

   Kirjoitukseni eivät ole sairaita. Kirjoitukseni ovat terveintä taidetta. Korkeatasoisisinta korkeakirjallisuutta. Ansahtisin ehottomasti Noopelin.


 • Mahtaakohan tuo listaus ja foorumitodellisuus joskus kohdata? Kun tiedän kuka vetää showta niin tuskinpa.

  • Riitelevistä asiakkaista saa keskustelupalsta eniten klikkauksia. Vielä enemmän saa kahdesta aina oikeassa olevasta asiakkaasta.

   Ei firman tuloslaskelmassa S24:stä rahansa vetäville tahoille muu merkitse.


  • Anonyymi kirjoitti:

   This message has been removed by Utopia.

   Tässä on jännä juttu se että kaikki muut kommentit menevät minulla läpi, kaikki paitsi missä on mainittu "Kutsuni"-häirikkö.

   Ylläpito väittää että se lukee muka kaikki poistetuksi ilmoitetut viestit ja poistaa vain asiattomat.

   Ei pidä paikkaansa. Kuten huomaatte tuosta aikaisemmasta kommentistani, niin se ei riko mitään sääntöjä. Mutta koska ylläpito epäilemättä suojelee tuota kyseistä häirikköä, niin viestini poistunee jo tässä välissä kun kirjoitan tämän kommentin.

   Kuinka voi olla mahdollista että ylläpito näin suojelee yli kymmenen vuotta seksipalstoja terrorisoinutta häirikköä, ellei häirikkö todella ole töissä heillä?


 • Kun Moderaattoripääkeskustelujenavaaja sanoo näin; "Kirjoita siis sellaisia viestejä, joita haluaisit nähdä muiltakin.", niin minkä näköisen se silloin haluaa s24 keskustelupalstasta tehdä? Omaa esimerkkiä näyttäen.

  • ja sitten kun kirjoitat tänne valituspalstalle ne poistavat täältäkin


 • Kirjautuminen ei toimi, en saa lähes 10v. käytössäni ollutta
  "ynnämuu" nimmaria kirjattua. Käyttäjätunnus kirjautuu joskus
  sijaiseksi. Sillä ei pääse mihinkään eteenpäin.
  Anonyyminä joskus 1/10, johtaa kuva-arvoituksiin satunnaisen
  harvoin. Ruksauspaikkaa ei tule.
  Näin on tilanteeni, kirjoittaa nimmari: ynnämuu.

  • Moi ynnämuu, olisitko yhteydessä käyttäjätukeemme, https://www.suomi24.fi/palaute? Ongelma on niin harvinainen, että emme saa sitä toistettua. Havaintojemme mukaan on muita käyttäjiä, joilla on erikseen käyttäjätunnus ja nimimerkki, ja heillä ominaisuus toimii.


 • Meillä oli aikanaan SKP:n kommunistien palstalla laaja keskustelu latinokommunismista ja Kuubasta ja sen kaltaisesta asiapitoinen ja ORIGINAALIVIITTEISIIN VETOAVA esim. Pablo Nerudan (kirjallisuuden nobel) poliittisesta heilumisesta ja pelaamisesta (kannatti aikanaan mm. Batistaa jonka Castro syöksi vallasta)

  niin eikö mitä, tämä kusipäävalvoja poisti mielivaltaisesti kirjoituksia joskus jätti vastauksen joskus poisti kaiken KOSKA NIISSÄ OLI ESPANJANKIELINEN tms. viite vaikka teksti on suomea

  Lopetin silloin asiapohjaisen kirjoitustavan tälle junttiosastolle suomi24

  HUOMAUTAN VALVOJALLE ETTÄ EI SE PARANNA ASIAA ETTÄ PITKÄN TAPPELUN TAI SELITTELYN JÄLKEEN VALVOJA ARMOLLISESTI PALAUTTAA JOTAIN JONNEKIN KUN KESKUSTELU ON JO MENNYT OHI ASIASTA EIKÄ SIIHEN MUUT PALAA PÄIVIEN PÄÄSTÄ

  Ja kuka viitsii käyttää aikansa puolivillaisen valvojan käännyttämiseen ja selittelyyn että on kirjoittanut asiaa kun valvoja ei ymmärrä tarkemmin mistä keskustellaan

  Tarina: valvoja toimi poliisina ja pamputti kommunistia mielenosoituksessa
  Pamputettu: älä pamputa minä olen antikommunisti
  Valvoja mietti hetkin ja alkoi pamputtaa kahta kauheammin lisää: Ihan sama mitä kommunistijoukkoa te olette tästä saatte

 • Olen satunnaisesti vilkaissut näitä Suomi24 keskustelupalstoja siitä saakka kun Suomi24 avattiin, eikä meno ole muuttunut oikeastaan yhtään paremmaksi, vaikka aikoinaan perustelivat seriffien/luotsien poistoa parantuneena keskustelukulttuurilla.
  Nykyään valvojia tuntuu olevan aivan liian vähän, tai sitten heitä ei yksinkertaisesti kiinnosta perehtyä tarkemmin siihen mitä palstoilla tapahtuu.
  Tekoäly ei toimi, tai sitten se on ohjelmoitu suhtautumaan epätasa-arvoisesti rekisteröityihin ja anonyymeihin käyttäjiin, luoden näin entisestäänkin huonompaa keskusteluilmapiiriä.
  Kaiken kaikkiaan uudistukset ovat vieneet tätä Suomi24 vain huonompaan suuntaan, jopa ulkoasusta lähtien, sillä ei kaikkea tarvitse suunnitella älypuhelinta silmälläpitäen, vaan yksityisyyttä, selkeyttä, ja käytettävyyttä silmälläpitäen.

  Aikoinaan televiosta tuli sketsisarja Lapinlahden Linnut, jossa oli sellainen sketsi kuin "Vittuilupuhelin"
  Sohvalla makaava tylsistynyt henkilö huomasi lehdessä ilmoituksen:
  UUTUUS!
  VITTUILUPUHELIN
  Onko elämäsi liian mukavaa?
  Eikö kukaan vittuile sinulle?
  SOITA
  9800/1313 3,95/min+ppm

  Henkilö soitti numeroon josta alkoi kuulua armotonta vittuilua ja solvaamista niin paljon että löi lopulta luurin kiinni.

  Suomi24 keskustelupalsta on juurikin samanlainen, eli jos elämäsi on liian mukavaa eikä kukaan vittuile sinulle, niin tänne vaan aloittamaan asiallinen keskustelu niin takuulla saat hetken kuluttua niin paljon solvauksia ja kaikkea muuta paskaa niskaasi että taas on joku sairas narsisti/sosiopaatti saanut tarpeensa hetkeksi tyydytettyä, sinuun...

  Eli Suomi24 keskustelupalstalle vaan jos haluaa edistää näiden sairaiden ihmisten elämäntapaa, sekä nauttia yhtä sairaan ylläpidon diktaattorimaisen epätasa-arvoisesta moderoinnista sinua kohtaan.

  Kiitos, mutta ei kiitos!

 • PERUSSUOMALAISTEN palstan entinen SHERIFFI oli aikanaan nimimerkki
  ulrich

  Hän kirjoittaa suorat sanat valvojien söheltämisestä

  https://keskustelu.suomi24.fi/t/15644617/eipa-voi-ainakaan-kehua-etta-olisivat-palstahairikot-saaneet-palstaa-asiallisemmaksi-

  Samat persuja mollaavat häiriköt tuntuvat palstalla spämmäävän pääsääntöisesti valheellista tarinaa persuista. Mikähän siinä mahtaa olla, että näillä mollaajilla on niin paha olla, että pitää rypistellä persuista asiaa palstalle, vaikka sitten valheellisilla väittämillä.
  Eivät tunnu nuo rypistelijät tajuavan, niin kuin useilla palstoilla ovat järjelliset kirjoittajat todenneet, että nuo hölmöt tekstit kertovat paljon enemmän niiden kirjoittajasta, kuin kohteesta.
  Miksiköhän asiallisuus on niin vaikea asia palstalla.

 • valvojat ovat poistavat - vielä - nykyaikana viitteillä varustetut keskustelut ja jos hakee viitteestä kohdan vaikka englanniksi niin lähtee takuuvarmasti

  on ymmärrettävää että suomi24 on alunperin tarkoitettu junteilie joille syötetään mainoksia mutta tätä voisi muuttaa ajan mukana

 • Ehdottaisin että Suomi24:n sääntöihin kirjattaisiin tämä lisäys, joka selventäisi jo pitkään voimassaolleen moderointiin liittyvän käytännön kaikille uusillekin kirjoittajille:

  -Keskusteluista poistetun viestin kopioiminen takaisin palstalle on kiellettyä.
  -Jos mielestäsi viesti on perusteetta poistettu niin pyydä sen palauttamista Suomi24 palautesivun kautta. Kerro palautettavaksi pyydetyn viestin linkki.

  Tuon viimeisen kohdan palautuspyynnöstä voisi tietenkin lisätä ohjeiden puolelle jos se ei näyttäisi kuuluvan sääntöihin.

  • Terve!

   Kiitos palautteesta, tulemme huomioimaan nämä ehdotukset käytäntösivuilla/säännöissä.

   Mukavaa viikkoa!


  • Suomi24-Kippari kirjoitti:

   Terve!

   Kiitos palautteesta, tulemme huomioimaan nämä ehdotukset käytäntösivuilla/säännöissä.

   Mukavaa viikkoa!

   Ilman muuta pitäisi olla mahdollisuus tarkistaa, mitä on poistettu. Silloin keskustelu voi edetä, mutta nyt ei aina muista ja voi käsittää, miksi jotain on poistettu. Sehän on myrkkyä mielipiteiden vaihdoille.
   Kuitenkin nyt yhä toistuu tilanne, että häiriköksi kokemansa arvostelu poistetaan ja siinähän ei ole mitään mieltä.
   Valitettava ilmiö näkyy, eli häiriköt eivät välitä, vaan jatkavat toimintaansa, koska seurauksta ei tarvitse välittää mitenkään.


 • Alan uskoa, että ylläpidosta osallistutaan keskusteluihin ihan yleisellä tasolla.
  Se näkyy esim. siinä, kuinka häiriköillä on käytännössä rajaton oikeus kirjoitella sääntöjen vastaisia viestejä ja ovatkohan ne juuri niitä.

 • Asiattomat, linuxia ja linux-käyttäjiä loukkaavat viestit saa jäädä näkyviin mutta jos joku puolustaa linuxia tai linux-käyttäjiä niin ne poistetaan alta aikayksikön. Taitaa moderoinnissa olla linux-vihamielisiä tyyppejä töissä kun tuollainen on mahdollista.

 • Kysymys: miksi esim. Kanariapalstalla poistetaan salamannopeasti täysin asiallisia kirjoituksia joissa ei ole mitään sääntöjen vastaista, mutta trollaukset, aiheeseen kuulumattomat ja jopa härskit viestit sallitaan?
  Eräässäkin ketjussa minulta on poistettu 5 viestiä jotka ehtivät palstalla vain välähtää.

  Onko joku tietty sana, paikannimi tms. aihe poistoon?

  Pst. Olisi mukava keskustella muustakin kuin Kuparipannusta, Kaalikääryleistä, Karhuravintoiloista ym. joiden viestit palstalla ovat ja pysyvät

  • Moi,

   Kiitos viestistä. Jos viestit ovat hävinneet saman tien, on kyseessä tekoälyn syystä tai toisesta tekemät poistot. Suosittelen ottamaan kyseiset keskustelulinkit talteen ja laittamaan viestiä käyttäjätukeen: https://www.suomi24.fi/palaute . Sieltä voidaan tutkia asiaa tarkemmin. Teloälyä opetetaan vielä, ja joskus se saattaa poistaa myös viestejä, joissa ei ole sääntöjen vastaista sisältöä. Pahoittelut tästä!


  • Suomi24-Kippari kirjoitti:

   Moi,

   Kiitos viestistä. Jos viestit ovat hävinneet saman tien, on kyseessä tekoälyn syystä tai toisesta tekemät poistot. Suosittelen ottamaan kyseiset keskustelulinkit talteen ja laittamaan viestiä käyttäjätukeen: https://www.suomi24.fi/palaute . Sieltä voidaan tutkia asiaa tarkemmin. Teloälyä opetetaan vielä, ja joskus se saattaa poistaa myös viestejä, joissa ei ole sääntöjen vastaista sisältöä. Pahoittelut tästä!

   Pakko kysyä miksi annatte tällaisen näkyä palstalla
   https://keskustelu.suomi24.fi/t/16118221/halla-aho-onnistunut-puheenjohtajista-parhaiten#comment-99695377
   Tuota kielenkäyttöä


  • Suomi24-Kippari kirjoitti:

   Moi,

   Kiitos viestistä. Jos viestit ovat hävinneet saman tien, on kyseessä tekoälyn syystä tai toisesta tekemät poistot. Suosittelen ottamaan kyseiset keskustelulinkit talteen ja laittamaan viestiä käyttäjätukeen: https://www.suomi24.fi/palaute . Sieltä voidaan tutkia asiaa tarkemmin. Teloälyä opetetaan vielä, ja joskus se saattaa poistaa myös viestejä, joissa ei ole sääntöjen vastaista sisältöä. Pahoittelut tästä!

   Siis fazer oy:n rahoittama ja luoma suomalaisten mielipiteitä suomi24:ssä sensuroiva suvakkikommarimielinen vihapuhebotti asialla vajakkimodejen kanssa : DDDDDD Ja näin suoli24 tuhosi itsensä.
   Ei kyllä suoli24:n omistajilla tolkku päätä pakota.


 • Miten noi "kutsuni"kaltaiset kaverit kun julkaisee toisten meilejä ja nimittelee ihmisiä homoksi ja pervoiksi voiko niistä/kannattaa ko tehdä rikosilmoitus poliisille,tuleeko Suomi24 todistamaan koska teillä on IP osoite mistä ne tulee,mulla olis aikaa tehdä näitä rikosilmoitus asioita. Ihan periaatteesta koska en tykkää että tää sairas kusipää pitää ja nimittelee mua homoksi.
  Ja toinen on nää seksisivustojen mainostukset eikö niitä(kään) saada pois???

  • Moi! Sääntöjen mukaan Suomi24-palveluissa ei saa esittää asiatonta sisältöä muista käyttäjistä. Jos löydät viestin, joka mielestäsi pitäisi poistaa, voit tehdä siitä ilmoituksen viestin yhteydestä löytyvällä Ilmoita-painikkeella (aloitusviestissä lipun kuvasta, kommentista kolmen pisteen takaa avautuvasta valikosta).

   Kaikki keskustelupalstoillemme kirjoittavat henkilöt ovat itse vastuussa kirjoittamistaan viesteistä. Mikäli katsot, että keskusteluissa esitetyt väitteet täyttävät jonkin rikoksen tunnusmerkistön, voit tehdä tutkintapyynnön poliisille. Tutkintapyynnön tekemisoikeus on henkilökohtainen.

   Seksi-kategoriassa on valitettavasti paljon spamia, joiden seurauksena olemme ryhtyneet toimenpiteisiin jo aiemmin tänä vuonna. Ikävä kyllä sitä silti edelleen keskusteluihin päätyy. Kannattaa tehdä niistäkin ilmoituksia, sillä jo yhden spammiviestin ilmoittaminen on avuksi.


  • suomi24 kirjoitti:

   Moi! Sääntöjen mukaan Suomi24-palveluissa ei saa esittää asiatonta sisältöä muista käyttäjistä. Jos löydät viestin, joka mielestäsi pitäisi poistaa, voit tehdä siitä ilmoituksen viestin yhteydestä löytyvällä Ilmoita-painikkeella (aloitusviestissä lipun kuvasta, kommentista kolmen pisteen takaa avautuvasta valikosta).

   Kaikki keskustelupalstoillemme kirjoittavat henkilöt ovat itse vastuussa kirjoittamistaan viesteistä. Mikäli katsot, että keskusteluissa esitetyt väitteet täyttävät jonkin rikoksen tunnusmerkistön, voit tehdä tutkintapyynnön poliisille. Tutkintapyynnön tekemisoikeus on henkilökohtainen.

   Seksi-kategoriassa on valitettavasti paljon spamia, joiden seurauksena olemme ryhtyneet toimenpiteisiin jo aiemmin tänä vuonna. Ikävä kyllä sitä silti edelleen keskusteluihin päätyy. Kannattaa tehdä niistäkin ilmoituksia, sillä jo yhden spammiviestin ilmoittaminen on avuksi.

   Ok, tuntuu vaan että ovat joka kerta vallanneet sivut kun sinne menee.


 • Nyt on palstan isona ongelmana se, että seksisivustojen mainosviestit nostavat vanhoja keskusteluja ylös ja ajankohtaisia aiheita on vaikea löytää. Se tyrehdyttää keskustelun.

  Näyttää siltä, että vaikka seksimainosviesti poistetaan, palsta ottaa uusimpien ketjujen järjestämisessä myös poistetut viestit huomioon ja vanhoja keskusteluja jää iso määrä listauksen alkuun. Muuttakaa koodia niin, että vain ketjussa näkyvät viestit vaikuttavat järjestykseen. Kiitos!

  Moderointia pitäisi pystyä tekemään myös niin että moderoija pystyisi poistamaan kerralla kaikki viestit jotka sisältävät saman seksisivuston mainoslinkin.

  Noilla kahdella muutoksella ryhmiä voisi pelastaa keskustelun kuolemalta.

Ketjusta on poistettu 33 sääntöjenvastaista viestiä.